Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

NASA: Δεύτερο τρομακτικό ατύχημα με «καταραμένο» σκάφανδρο




Ακρωτήριο Κανάβεραλ, Φλόριντα

Δυόμισι χρόνια μετά τον παρ' ολίγον πνιγμό ενός αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), δύο συνάδελφοί του χρειάστηκε να τερματίσουν εσπευσμένα τις εργασίες στο εξωτερικό του συγκροτήματος όταν η κάσκα του ενός άρχισε να γεμίζει νερό.

Ο Τίμοθι Κόπρα της NASA εργαζόταν μαζί με τον Τιμ Πικ -τον πρώτο βρετανό πολίτη που πραγματοποιεί διαστημικό περίπατο- όταν ανέφερε ότι είδε μέσα στην κάσκα του μια μεγάλη σταγόνα νερού, διαστάσεων περίπου δέκα επί πέντε εκατοστών.

Ο Πικ κοίταξε τότε τον συνάδελφό του και ενημέρωσε το κέντρο ελέγχου ότι η κάσκα του είχε θολώσει από ένα στρώμα νερού.

Και οι δύο αστροναύτες πήραν εντολή να επιστρέψουν εσπευσμένα στο εσωτερικό του ISS, τέσσερις ώρες μετά την έναρξη του διαστημικού περιπάτου και δύο ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Ο Κόπτρα χρησιμοποίησε το ίδιο σκάφανδρο που φορούσε ο ιταλός Λούκα Παρμιτάνο σε έναν εφιαλτικό διαστημικό περίπατο το 2013: περίπου ενάμισι λίτρο νερού διέρρευσε από το σύστημα ψύξης της στολής, πλημμύρισε την κάσκα του και απείλησε να τον πνίξει.

Και αυτή τη φορά, το νερό φαίνεται ότι διέρρευσε από το σύστημα ψύξης, ευτυχώς όμως ήταν πολύ λιγότερο. Ο κυβερνήτης του ISS Σκοτ Κέλι εξέτασε το σκάφανδρο και ανέφερε ότι γέμισε μια σύριγγα με περίπου 15 ml νερό. Νερό όμως είχε μουσκέψει και τα εσωτερικά μαξιλαράκια του σκάφανδρου, το οποίο είχε αναβαθμιστεί και είχε ενισχυθεί με περισσότερα απορροφητικά υλικά μετά το ατύχημα του 2013. Όπως φαίνεται, τα μέτρα που έλαβε η NASA μετά την περιπέτεια του Παρμιτάνο μπορεί και να ήταν σωτήρια στην περίπτωση του Κόρπα.

Ο Κόρπα και ο Πικ πρόλαβαν τουλάχιστον να ολοκληρώσουν τον πρωτεύοντα στόχο του διαστημικού περιπάτου, την αντικατάσταση ενός ρυθμιστή τάσης που χάλασε πριν δύο μήνες και μείωσε την ηλεκτρική ισχύ του σταθμού κατά το ένα όγδοο.

Η NASA διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει και πάλι την «καταραμένη» στολή για να διευκρινιστεί τι πήγε στραβά.

Βαγγέλης Πρατικάκης
ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου