Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Μικτά κλιμάκια ΕΛ.ΑΣ. – FRONTEX σαρώνουν τις ακτές της Χίου για "μαιμού" εθελοντές




Να βάλει τάξη στο αχανές μέχρι σήμερα τοπίο της δραστηριοποίησης οργανωμένων αλλά και μεμονωμένων εθελοντών στις ακτές της Χίου επιχειρεί από τις αρχές εβδομάδας η Frontex σε
συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

Το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο, ταυτόχρονα με την έκρηξη του προσφυγικού ρεύματος προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στις παραλίες του νησιού οργανώθηκαν ομάδες εθελοντών, χωρίς ωστόσο ποτέ να ελεγχθούν για τη δράση τους, ήταν κάτι που απασχόλησε τόσο την Αστυνομία όσο και τη δύναμη της Frontex που δραστηριοποιείται στο νησί.

«Στόχος μας δεν είναι να θίξουμε τους εθελοντές ή τη δράση τους. Στόχος μας είναι αποκτήσουμε μία συνολική εικόνα για το τι γίνεται στις ακτές του νησιού. Μέχρι σήμερα, οι έλεγχοι που γίνονταν κυρίως στα σημεία απόβασης μεταναστών και προσφύγων ήταν χαλαροί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και η Αστυνομία να δέχεται πιέσεις και αρκετοί πολίτες να διατυπώνουν παράπονα για την έλλειψη αστυνομικής παρουσίας», δήλωσε στον «π» ανώτερο στέλεχος της Α.Δ. Χίου.
«Θα επέμβουμε όπου χρειαστεί»

Αναλύοντας το σκεπτικό των ελέγχων που πραγματοποιούν τα μεικτά κλιμάκια ΕΛ.ΑΣ. και Frontex, το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι βασικός άξονας των περιπολιών είναι να εντοπιστούν αυτά τα άτομα που με τον μανδύα του εθελοντή αναμένουν στην ακτή είτε για να κλέψουν τη βάρκα είτε τη μηχανή του φουσκωτού των προσφύγων.

«Και δεν είναι μόνο αυτά», λέει ο ίδιος, «είναι και πολλά άλλα τα οποία μέσα από αυτές τις περιπολίες προσπαθούμε να προλάβουμε».

«Απαιτείται συνεργασία»

Σε μία προσπάθεια να προλάβουν πιθανές αντιδράσεις τα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου ζητούν τη συνεργασία των εθελοντών. «Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ζητείται απλά η ιδιότητα καθώς και η αστυνομική ταυτότητα και ο έλεγχος ολοκληρώνεται εκεί. Ζητάμε την κατανόηση του κόσμου και τη συνεργασία του ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλεια σε όλους τους κατοίκους του νησιού», διευκρινίζουν οι Αστυνομικοί στον «π».
Να σημειωθεί ότι τα μικτά κλιμάκια θα εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στο επόμενο διάστημα ενώ στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. είναι αυτοί να γίνονται σε 24ωρη βάση. 



Πηγή : politischios.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου