Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

DW: "Επικίνδυνος ο Κυρ. Μητσοτάκης για τον Τσίπρα"



Με πολιτικά βιώματα από τα γεννοφάσκια του και με θετική την έξωθεν καλή μαρτυρία ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να αναγεννήσει τη ΝΔ και να νικήσει τον Αλ. Τσίπρα στις επόμενες εκλογές. 

"Δεν διαθέτει πολύ χρόνο".

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αξίωμα του προέδρου της ΝΔ ύστερα από εσωκομματικές εκλογές προσελκύει το ενδιαφέρον των αρθρογράφων του γερμανικού τύπου που παρουσιάζουν το νεό αρχηγό ως ένα νέο πολιτικό 47 χρονών, φιλελεύθερο και θιασώτη της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας. Ορισμένοι υπενθυμίζουν ότι έλκει την καταγωγή του από μια πολιτική δυναστεία της χώρας με πατέρα πρώην πρωθυπουργό και αδελφή δήμαρχο Αθηναίων και υπουργό Εξωτερικών.
Πολιτικός από τα γεννοφάσκια του

"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί παράδειγμα κλασσικής ελληνικής παραδοξολογίας, μιας δυσεπίλυτης αντίφασης", διαπιστώνει το Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο dpa. "Ο 47χρονος πολιτικός θεωρείται υπέρμαχος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της χώρας και μεταρρυθμιστής του συντηρητικού κόμματος της ΝΔ, αλλά παράλληλα προέρχεται από μια από τις τρεις παραδοσιακές πολιτικές δυναστείες της χώρας και υπό αυτήν την έννοια, ως γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, βίωσε την πολιτική από τα γεννοφάσκια του. Παρόλα αυτά στις συνεντεύξεις του επαναλαμβάνει ότι πρώτα είναι Κυριάκος και μετά Μητσοτάκης". Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται ότι διαθέτει ήδη "γερά χαρτιά" στο εξωτερικό, όχι μόνο γιατί μιλά πολύ καλά αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά με σπουδές στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ, αλλά επειδή θεωρείται από τους δανειστές ως σκληρός μεταρρυθμιστής".

Η εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει ότι με την αλλαγή γενεάς στην κορυφή τη ΝΔ ο πρωθυπουργός Τσίπρας αποκτά έναν σοβαρό αντίπαλο, που θέλει να αναδιαμορφώσει το κόμμα, να το ανοίξει στο πολιτικό κέντρο και να κερδίσει ψηφοφόρους νεαρής ηλικίας. "Ακόμη ο Τσίπρας διαφεντεύει την πολιτική σκηνή της Αθήνας", υπενθυμίζει η εφημερίδα αναφερόμενη στην αναπάντεχη, όπως χαρακτηρίζει, νίκη στις πρόωρες εκλογές με αντίπαλο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Ενώπιον νέων πρόωρων εκλογών;

"Αλλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξη Τσίπρας αποκτά έναν σοβαρό αντίπαλο, που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος για τον ίδιο και το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές", προβλέπει η γερμανική εφημερίδα. "Αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα από ότι υπολογίζεται, δεδομένου ότι ήδη 4 μήνες μετά την επανεκλογή του ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μόνο 153 ψήφους στη Βουλή. Δεν πρόκειται για ένα ασφαλές ‘μαξιλάρι’, αν αναλογιστεί κανείς τις επικείμενες ψηφοφορίες για το ασφαλιστικό ή τις αντιλαϊκές αυξήσεις φόρων για τους αγρότες". Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Κυριάκος δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του και ότι πρέπει ενδεχομένως να οδηγήσει το κόμμα, νωρίτερα από ότι αναμένεται, σε ένα νέο προεκλογικό αγώνα.
Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ο ίδιος Γερμανός αρθρογράφος χωρίς να αμφισβητεί τη νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη θεωρεί ότι η ΝΔ είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους φιλελευθέρους. "Για τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος ο Μητσοτάκης θεωρείται νεοφιλελεύθερος, που για την Ελλάδα ισοδυναμεί με ύβρη. Σε αυτούς που παρασκηνιακά κινούνται εναντίον του Μητσοτάκη συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, του οποίου η θητεία επισκιάστηκε από σκάνδαλα διαφθοράς".


Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου