Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Χαλάρωση των capital controls με αλλαγή στο εβδομαδιαίο μοντέλο εξετάζει το ΥΠΟΙΚ



Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καθιερώσει προσωποποιημένο επταήμερο για τους καταθέτες – που σημαίνει ότι η ανανέωση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων δεν θα γίνεται οριζοντίως τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής – ενώ οι τράπεζες έχουν ζητήσει αύξηση του πλαφόν από τα 420 στα 500 ευρώ.

Σε περαιτέρω μικρή χαλάρωση των capital controls σχεδιάζει να προχωρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών, με ελαφρά αύξηση του ορίου αναλήψεων κατά 80 ευρώ αλλά και αλλαγή του μοντέλου για τις εβδομαδιαίες αναλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καθιερώσει προσωποποιημένο επταήμερο για τους καταθέτες, που σημαίνει ότι η ανανέωση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων δεν θα γίνεται οριζοντίως τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής, αλλά από τη στιγμή που ο καθένας κάνει την πρώτη ανάληψη χρημάτων.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης θα ορίζει το πότε θα αρχίζει η εβδομάδα αναλήψεών του, καθώς αν αναλάβει το σύνολο των χρημάτων που δικαιούται παραδείγματος χάριν τη Δευτέρα, το προσωπικό του όριο θα ανανεώνεται την επόμενη Δευτέρα, κι όχι την Παρασκευή.

Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου των αναλήψεων από τα 420 ευρώ στα 500 ευρώ, τη στιγμή που η κατάσταση ρευστότητας βελτιώνεται, με το όριο στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ELA να μειώνεται κατά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ αυτή την εβδομάδα.

Επιπλέον, οι τράπεζες έχουν ζητήσει να είναι δυνατή η μεταφορά τυχόν μη αναληφθέντος ποσού από το εβδομαδιαίο όριο στην επόμενη εβδομάδα.



Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου