Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Βαρουφάκης στο Bloomberg: Αποτύχαμε



«Αποτύχαμε» λέει στο πρακτορείο Bloomberg ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, εννοώντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με τη λαϊκή εντολή για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την επαναδιαπραγμάτευση μιας καλύτερης συμφωνίας, αλλά δεν έπεισε την τρόικα και τους δανειστές. Με τη φράση: «Ούτε ο Θεός και οι άγγελοί του δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα» ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται στο αδιέξοδο της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά στη συνέχεια επιρρίπτει μεγάλο μέρος ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε τι έπρεπε να γίνει αλλά τελικώς παραδόθηκε άνευ όρων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, ο οποίος μίλησε επίσης για τα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν δεχθεί ένα διπλό χτύπημα. Πρώτον από την κρίση, η οποία οδήγησε σε εκτίναξη της ανεργίας και ως εκ τούτου σε κάθετη μείωση των εισφορών, και δεύτερον από το PSI, το οποίο «αφαίρεσε» σημαντικό μερίδιο των περιουσιακών τους στοιχείων.

Αναφερόμενος στον Αλ. Τσίπρα σχολίασε ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση συνεχίζοντας τις μειώσεις και τις περικοπές. Ο Τσίπρας παραδόθηκε σε μία σειρά πολιτικών που γνώριζε ότι θα αποτύχουν. Είπε ναι σε μία σειρά πολιτικών που δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, που δεν μπορούν να δουλέψουν και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι».

Εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη λιτότητα, ενώ υποστήριξε ότι ουσιαστικά οι δύο μεγάλες δυνάμεις της Ευρωζώνης –Γαλλία και Γερμανία– δεν έχουν στην πραγματικότητα αποφασίσει ποιο είναι το καλύτερο για την οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν μετανιώνει για τον τρόπο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια που ήταν υπουργός, δηλώνει απλά: «Σαφώς και υπάρχουν πράγματα για τα οποία μετανιώνω».



Πηγή : athensvoice.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου