Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Η Αθήνα αποδέχθηκε επισήμως την παραμονή του ΔΝΤ



 Θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια απέσπασε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup στις Βρυξέλλες. Από τη μία ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια «αξιοσημείωτη πρόοδο από το καλοκαίρι». Από την άλλη, όμως, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει την πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και κυρίως σε ό,τι αφορά τους διορισμούς στις διοικήσεις των τραπεζών.

Συγχρόνως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο να δώσει περισσότερα στοιχεία για το ασφαλιστικό, όπως επίσης και για τα δημοσιονομικά του 2016, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι θεσμοί το συντομότερο δυνατόν στην Αθήνα και να ξεκινήσει η αξιολόγηση.

Για άλλη μία φορά, όπως έκανε και μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο, ο κ. Ντάισελμπλουμ παρέπεμψε σε μια μακράς διάρκειας αξιολόγηση, παρόλο που απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Πραγματικά δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει αν και θα ήθελα να είναι πολύ σύντομη».

Προσερχόμενος εξάλλου στο Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αξιολόγηση, αλλά είναι «κατανοητή» και πρόσθεσε ότι έχουν υπάρξει και στο παρελθόν καθυστερήσεις με την Ελλάδα. Εκτίμησε επίσης ότι η αξιολόγηση θα έχει διάρκεια, παρατηρώντας ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσο ζήτημα ρευστότητας

«Δύσκολη αξιολόγηση»

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι για να κλείσει η δύσκολη αξιολόγηση πρέπει να γίνουν μια σειρά από πράγματα. Συγκεκριμένα, πρώτα πρέπει να πάνε οι θεσμοί στην Αθήνα –ακόμα δεν έχουν λάβει συγκεκριμένα στοιχεία που θα τους επιτρέψουν να επιστρέψουν– και να ξεκινήσουν την αξιολόγηση. Στη συνέχεια, πρέπει να γίνει συμφωνία σε επίπεδο θεσμών και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά και σε μία σειρά από δημοσιονομικά μέτρα και τέλος θα πρέπει να συμμετάσχουν οι πολιτικοί (οι υπουργοί Οικονομικών) στη διαδικασία. «Γι’ αυτό όπως καταλαβαίνετε αναφέρθηκα σε μήνες και όχι σε μέρες», είπε χαρακτηριστικά.

«Η δέσμευσή μας»

Συγχρόνως κατέστη απόλυτα σαφές το θέμα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Από την πλευρά του, ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει συμφωνηθεί - «αυτή είναι η δέσμευσή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και όχι μόνο με τεχνική βοήθεια αλλά και με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα.

Ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε ότι έγινε συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στο χθεσινό Eurogroup και ο εκπρόσωπός του, ο κ. Πολ Τόμσεν, διαβεβαίωσε ότι η πρόθεση του ΔΝΤ είναι να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως είχε συμφωνηθεί.

Το ίδιο μήνυμα ήρθε και από την Ουάσιγκτον όπου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι «οι συζητήσεις είναι παραγωγικές, προχωράνε και εμείς είμαστε δεσμευμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε». Ανέφερε επίσης ότι το ΔΝΤ έχει λάβει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι οποίες, προς το παρόν, εξετάζονται. Οπως είπε «δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους. Θα τις συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της αξιολόγησης».

Οσον αφορά το πόσο γρήγορα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει 4 δισ. πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους το επόμενο τρίμηνο. «Πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση αλλιώς θα αντιμετωπίσει για άλλη μία φορά προβλήματα ρευστότητας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ. Πρόσθεσε δε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα βοηθήσει και την επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών.

Ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις τους προηγούμενους μήνες, και αυτή η αλλαγή στάσης από την ελληνική κυβέρνησης πρέπει να διατηρηθεί, να κλείσει η αξιολόγηση και να «ξεκινήσουν οι εποικοδομητικές συζητήσεις για το χρέος».

Η Κύπρος

Οσον αφορά την Κύπρο, η οποία πλησιάζει στο τέλος του προγράμματος «και πάει ιδιαιτέρως καλά», όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «καθώς έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος», υπάρχουν τρία άλυτα θέματα για τα οποία «θα επιστρέψουμε πάλι πριν από τον Μάρτιο που θα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα».



Καθημερινή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου