Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Διεύρυνση της ΝΔ σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης



Χείρα πολιτικής φιλίας σε όλα τα στελέχη

Με πνεύμα ενότητας, συλλογικότητας, ριζικής ανανέωσης και ανοίγματος σε όλες τις τάσεις της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς αποκλεισμούς, στη λογική να εκφραστεί «η όλη ΝΔ», προχωρεί τα πρώτα χιλιόμετρα της προεδρικής του θητείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που παράλληλα σχεδιάζει και τις κινήσεις του για τη διεύρυνση του κόμματος.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ, με διάθεση επαναθεμελίωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τείνει χείρα πολιτικής φιλίας σε όλα τα στελέχη και τους βουλευτές, ανεξάρτητα εάν τον στήριξαν ή όχι και διαμορφώνει τη νέα ηγετική ομάδα.

Βασική του αρχή είναι η ομαδικότητα, χωρίς διάθεση συμβιβασμών και τήρησης ισορροπιών, θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι κάτι αλλάζει στη ΝΔ και δείχνει πως ξεφεύγει από παλαιότερες τακτικές ανάδειξης σε νευραλγικές θέσεις των εκάστοτε «πραιτοριανών του αρχηγού».

Η ενωτική του διάθεση κατεγράφη και στις δυο συναντήσεις που έκανε με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, με τους οποίους και συζήτησε τις επόμενες κινήσεις τους και αναλύθηκε η γενική πολιτική κατάσταση. Και οι δυο του επισήμαναν ότι θα κινούνται θεσμικά, ως οφείλουν, και θα σταθούν στο πλευρό του νέου προέδρου, ο οποίος έχει την εντολή να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές.

Ήδη, από τις πρώτες του κινήσεις και τις συζητήσεις που έχει κάνει με πολλά στελέχη, οικοδομεί μια νέα ΝΔ με πρόσωπα που δύναται να συνδράμουν επικοινωνιακά και πολιτικά στην ανάταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήταν εδώ και μήνες σε τροχιά πολιτικής αποσύνθεσης.

Ο κ. Μητσοτάκης, που την Πέμπτη το μεσημέρι θα μιλήσει για πρώτη φορά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, πέρα από τις συνεχείς επαφές που έχει με βουλευτές και στελέχη για το νέο οργανόγραμμα του κόμματος, ετοιμάζει δυναμική και μαχητική αντιπολίτευση.

Παράλληλα θέλει να κλείσει όσα ανοικτά μέτωπα υπάρχουν και στο πλαίσιο αυτό έχει ενδιαφέρον η συνάντησή του τις επόμενες ημέρες με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που έκανε την πρώτη κίνηση και τηλεφώνησε στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για την επιτυχία του υιού του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη, κατά τη δεύτερη ημέρα στην ηγεσία, πραγματοποίησε πάρα πολλές συσκέψεις, όπως π.χ. για το ασφαλιστικό με τους Γιάννη Βρούτση, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Βασίλη Οικονόμου, έκανε σκληρή δήλωση κατά της κυβέρνησης με αφορμή το θέμα των Σκουριών, αφού προηγουμένως συνάντησε τον κεντρικό παράγοντα της καναδικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold, κ.α.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρεί την ταχεία ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του κόμματος, καθώς μια τέτοια διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας. Εκτός από τις αποφάσεις της Τρίτης (σ.σ. Νίκος Παπαθανάσης, γενικός διευθυντής κόμματος, Μιχάλης Μπεκίρης, διευθυντής πολιτικού γραφείου του προέδρου της ΝΔ και Μακάριος Λαζαρίδης, διευθυντής γραφείου τύπου της ΝΔ), ήδη έχει «κλειδώσει» για να προταθεί για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης που θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες.

Ιδιαίτερη σημασία για τον ευρύτερο σχεδιασμό στα πλαίσια της διεύρυνσης που θα επιχειρηθεί από τη νέα ηγεσία, είναι η φράση του, ότι «πρέπει να ανοιχτούμε στο κέντρο, από εκεί αντλούν δυνάμεις το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, κάποια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον βουλευτή και πρώην υπουργό Νίκο Δένδια, ο οποίος και θα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, όπως και πιθανότατα ο βουλευτής Καβάλας και πρώην υφυπουργός, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Κεντρικό ρόλο θα έχει στη νέα ηγετική ομάδα και ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που θα εμπλακεί με τη διαδικασία ανασυγκρότησης του κόμματος και την προετοιμασία του συνεδρίου που τοποθετείται για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Ακόμη, στη νέα ηγετική ομάδα θα είναι και ο βουλευτής Φθιώτιδας και πρώην υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας που θα είναι επικεφαλής του τομέα Οικονομικών, καθώς ο κ. Μητσοτάκης τον εκτιμά και τον είχε μαζί του στη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τους εκπροσώπους της εταιρείας Eldorado Gold.

Σημαντικό ρόλο για να ενισχυθεί η επικοινωνιακή εικόνα του κόμματος θα αναλάβει και η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη και πιθανότατα θα αναλάβει επικεφαλής των τομέων Εξωτερικών και Άμυνας.

Στο νέο οργανόγραμμα της ΚΟ, δηλαδή σε θέσεις υπευθύνων τομέων, θα τοποθετηθούν πολλά νέα πρόσωπα με φιλοευρωπαϊκό αέρα και φιλελεύθερο προφίλ, όπως π.χ. ο Χρήστος Δήμας και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ θα υπάρξει και αξιοποίηση βουλευτών με κύρος και δεξιό προφίλ, όπως ο Μάκης Βορίδης.

Στο κόμμα, ο πρώην βουλευτής Νίκος Γεωργιάδης θα είναι επικεφαλής της γραμματείας Σχεδιασμού και Προγράμματος, ενώ ρόλο θα έχουν και οι στενοί του συνεργάτες, Θανάσης Νέζης και Κώστας Μπαλωμένος και θα αξιοποιηθούν σε θέσεις κλειδιά στο νέο επιτελείο και πρόσωπα εμπιστοσύνης, όπως ο Νίκος Κωστόπουλος και ο Βασίλης Σπανάκης (σ.σ. θα ασχοληθεί πιθανότατα με τα οργανωτικά).

Ο κ. Μητσοτάκης έχει μια μικρή λίστα με ονόματα για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ο οποίος εκτός απρόοπτου θα είναι μη κοινοβουλευτικό πρόσωπο και πιθανολογείται πως θα είναι ο πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ, Κώστας Κυρανάκης.

Μεγάλη εκκρεμότητα υπάρχει με το θέμα των αντιπροέδρων που συζητείται και πάλι εσχάτως, ενώ πολλοί αναφέρονται στο μελλοντικό ρόλο του Άδωνι Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα. Πάντως, λέγεται ότι εάν υπάρξουν θέσεις αντιπροέδρων, αυτές θα ανακοινωθούν στο συνέδριο, ενώ είναι δεδομένο ότι ο κ. Γεωργιάδης θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο στη ΝΔ ως εκπρόσωπος και της δεξιάς τάσης.


Άρης Ραβανός
ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου