Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Συντάξεις: Αστυνομικοί, Πυροσβέστες, Λιμενικοί, Στρατιωτικοί χάνουν το μισό εφάπαξ και μεγάλο ποσοστό της σύνταξης



- Ως και 40% φτάνει η μείωση του εφάπαξ για τους ένστολους.
- Κίνδυνος να χαθεί και η πλασματική πενταετία λόγω της εξαήμερης εργασίας.
- Ως και 200 ευρώ χάνουν από τη σύνταξη οι αστυνομικοί με 35ετία.

Οι σαρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό πλήττουν και τους ένστολους. Παρά την ένταξη στα ειδικά μισθολόγια οι απώλειες λόγω του νέους ασφαλιστικού αναμένεται να είναι μεγάλες και στα σώματα ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά στα σώματα ασφαλεία το νέο ασφαλιστικό αναφέρει χαρακτηριστικά πως “με παρόμοιο τρόπο θα υπολογιστούν τα ποσά για τους στρατιωτικούς (συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών)” και κάπως έτσι οι μειώσεις θα φτάσουν ως και το 40%.

Παράλληλα και με τον νέο υπολογισμό των συντάξεων στο δημόσιο ένας αστυνομικός με 35 έτη εργασίας θα λάβει σύνταξη 1.000 ευρώ/μήνα αντί για 1.200 ευρώ, ενώ ένας αξιωματικός του Στρατού θα λάβει σύνταξη της τάξης των 1.150 ευρώ, αντί για 1.350 ευρώ (καθαρά) με βάση τον παλιό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Η απώλεια δηλαδή είναι 200 ευρώ, τουλάχιστον 15% για τους περισσότερους ένστολους δηλαδή, καθώς πλέον υπολογίζεται για τη σύνταξη το σύνολο του εργασιακού βίου και παύει να ισχύει ο νόμος Κουτρουμάνη με διαφορετικό υπολογισμό ως το 2010.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος οι ένστολοι φοβούνται ότι θα χάσουν την πλασματική πενταετία (την οποία δικαιούνται λόγω του ότι δουλεύουν έξι ημέρες την εβδομάδα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους), καθώς αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα υπολογιστούν με βάση τον ασφαλιστικό βίο και όχι τον εργασιακό.

Το νέο ασφαλιστικό "χτυπάει" και το Δημόσιο

Σύμφωνα με την πρόταση για το ασφαλιστικό, το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί με ενιαίους κανόνες για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Και αναφέρεται χαρακτηριστικά πως τα θέματα του νόμου αυτού που αναφέρονται στους τακτικούς υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, τους στρατιωτικούς και τους τακτικούς υπαλλήλους των Ν.Π.Δ.Δ., οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμίδας θα ρυθμιστούν με ΟΜΟΙΟ τρόπο με ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως ότι έχει γραφτεί τις τελευταίες ημέρες για τις επιπτώσεις του ασφαλιστικού στους ιδιωτικούς υπαλλήλους θα ισχύσει και για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Έτσι, το ψαλίδισμα που δουν όλοι οι νέοι συνταξιούχοι από 1η Ιανουαρίου 2016, τις ίδιες περικοπές στις συντάξεις τους, θα δουν και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα βγουν στη σύνταξη με τη νέα χρονιά.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση οι μειώσεις στις νέες συντάξεις θα φτάσουν και πάνω από 20%. Μάλιστα όπως αναφέρεται για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν μετά το 2016 το 20% είναι μόνο η... αρχή, οι μειώσεις φτάνουν το 30% και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις μπαίνει ένα είδος “κόφτη” και έτσι το ποσοστό άνω του 20% μικραίνει κατά 50% και το υπόλοιπο καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά. Για τις αιτήσεις που θα γίνουν το 2017 η προσωπική διαφορά από το 50% πέφτει στο 1/4 και για τις αιτήσεις που θα γίνουν μέσα στο 2018 η προσωπική διαφορά πέφτει στο 1/4.

Αυτό όμως δεν θα ισχύσει μόνο για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, αλλά πλέον και για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Μάλιστα, με ειδικό άρθρο θα αναφέρεται πως όλα τα δικαίωματα και οι υποχρεώσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους όσον αφορά το ασφαλιστικό θα μεταφερθούν στο νέο φορέα, που θα αφορά τους πάντες και όλους τους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Σε αυτό το ενιαίο τεράστιο ταμείο ασφάλισης, θα υπάρχει μία ξεχωριστή διεύθυνση που θα ασχολείται με τα θέματα των δημοσίων υπαλλήλων.  


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου