Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

«Πάγος» από τις Βρυξέλλες στο ελληνικό σχέδιο για το ασφαλιστικό



Το διασυνδέουν με τα άλλα θέματα της αξιολόγησης, εξηγούν ότι η συμφωνία θα κλείσει πακέτο για όλα τα θέματα - Προαναγγέλλουν μακρές διαπραγματεύσεις που θα συνεχίζονται και μετά το Eurogroup του Φεβρουαρίου - Πρόωρο να αξιολογηθεί το «φιλόδοξο» σχέδιο Κατρούγκαλου - Καμία συζήτηση για το χρέος πριν λυθεί το ασφαλιστικό και κλείσει η αξιολόγηση

Ούτε στο αυριανό, αλλά ούτε και στο Eurogroup του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για το Ασφαλιστικό και την πρώτη αξιολόγηση, διαμηνύουν οι Βρυξέλλες προς την ελληνική πλευρά, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων που θα ολοκληρωθεί μόνο όταν κλείσουν ταυτόχρονα όλα τα θέματα. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, αξιωματούχος της Ευρωζώνης χαρακτήρισε «φιλόδοξο» το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η πρόταση των ελληνικών Αρχών, καθώς αυτό θα γίνει μέσα από τις διεξοδικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Ως εκ τούτου ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επεσήμανε ότι δεν αναμένεται υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων ούτε στο αυριανό Eurogroup, αλλά ούτε και σ’ αυτό του Φεβρουαρίου που συγκαλείται σε τρεις εβδομάδες από σήμερα. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως στο αυριανό Eurogroup δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια καθοριστική απόφαση, αλλά θα εξεταστεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει και  επισήμως η κρίσιμη πρώτη αξιολόγηση.

Εν τούτοις, θα γίνει εκτενής συζήτηση για την Ελλάδα, με πρώτο και σημαντικότερο ζήτημα που θα εξετάσουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, καθώς αποτελεί μια από τις βασικότερες πτυχές της πρώτης αξιολόγησης. Ο ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης θεωρεί «πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» την ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση ως «πολύ φιλόδοξη». 

Για τους θεσμούς, το επιθυμητό αποτέλεσμα της τελικής πρότασης είναι να καταστεί το συνταξιοδοτικό βιώσιμο σε βάθος χρόνου, αλλά και να μην δημιουργήσει αντικίνητρα στην αγορά εργασίας. Στο σημείο αυτό, εκτιμάται ότι ο ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης σκιαγραφεί την ένσταση των Ευρωπαίων για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προτείνει η κυβέρνηση με το σχέδιο Κατρούγκαλου.

Στόχος των δανειστών είναι να ολοκληρώνονται παράλληλα τα ανοιχτά ζητήματα της Ελλάδας και όχι να κλείνει ξεχωριστά ο φάκελλος της αξιολόγησης κάθε μεμονωμένου θέματος. Με απλά λόγια, η τακτική αυτή των Ευρωπαίων αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον πίεση στην ελληνική πλευρά αφού ακόμη κι αν υπάρχει συμφωνία στο θέμα της δημόσιας διοίκησης για παράδειγμα, η αξιολόγηση δεν θα κλείσει αν δεν έχουν συμφωνηθεί και τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016, δηλαδή αν δεν έχει αποφασιστεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων.


«Πάγος» από Βρυξέλλες: Η συζήτηση θα είναι μακρά

Ο αξιωματούχος τόνισε πως η διαδικασία της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης δεν είναι μια σύντομη υπόθεση και δήλωσε σίγουρα δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 11 Φεβρουαρίου. Σημαντικό είναι όμως, για την ίδια πηγή, να υπάρχει συνεχής πρόοδος έτσι ώστε να τελειώσει «το συντομότερο δυνατόν».  Την πεποίθηση του πως υπάρχει ένα επαρκές χρονικό περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων εξέφρασε επίσης ο αξιωματούχος, καθώς η Ελλάδα έχει επαρκή αποθεματικά και δεν προβλέπονται σημαντικές αποπληρωμές χρέους.

Τους υπουργούς οικονομικών θα απασχολήσουν αύριο και τα ζητήματα των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, οι αλλαγές στο πλαίσιο της αγοράς ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες αλλαγές στον χρηματοοικονομικό τομέα. Κατά τη διάρκεια των διεργασιών οι υπουργοί της Ευρωζώνης αναμένεται να μεταφέρουν επίσης τις προσδοκίες τους για τις αλλαγές στην ελληνική οικονομία στον Έλληνα υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα της ευρωζώνης, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Εκτός από το ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.


Αφού κλείσουν Ασφαλιστικό και Δημοσιονομικό, η συζήτηση για το χρέος

Ο αξιωματούχος δήλωσε, πως για το ζήτημα του χρέους, είναι βασικό να έχει πρώτα ξεκαθαρίσει η εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει πρώτα να έχουν ολοκληρωθεί τα ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης, δηλαδή η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2016, προϋπολογισμός 1 ηλεκτρική ενέργεια και ταμείο ιδιωτικοποιήσεων έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει η πορεία της οικονομίας και να μπορεί να γίνει συζήτηση με αριθμούς για το χρέος.


Σε καλή κατάσταση η οικονομία της Κύπρου

Η Κύπρος θα αποτελέσει επίσης θέμα συζήτησης καθώς εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στήριξης. Αν και υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα και προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση του, όπως η σύσταση νομοθεσίας για την πώληση δανείων σε τρίτους και η ιδιωτικοποίηση των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας, η Κυπριακή οικονομία «βαίνει ικανοποιητικά» και η τραπεζική μεταρρύθμιση προχωράει βάση προγράμματος.

Η ολοκλήρωσης της Κυπριακής αξιολόγησης ξεκλειδώνει 300 εκατομμύρια από τον ΕΣΜ και άλλα 125 από το ΔΝΤ για τη τελική χρηματοδότηση της οικονομίας. 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου