Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Αποστόλου για ασφαλιστικό: Αν πάρουμε πίσω τη συμφωνία, υπάρχει θέμα παραμονής στην ΕΕ



Στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος με τους αγρότες στάθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας για τις κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν στήσει μπλόκα σε όλη την χώρα και ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ο κ. Αποστόλου, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός καλεί τους αγρότες σε διάλογο, σημειώνοντας ότι ο ίδιος συζητά με τους αγρότες από τον Οκτώβρη συζητώντας μαζί τους «πάνω στην συμφωνία που είχαμε υπογράψει». «Διότι η προστασία ιδιαίτερα του αγροτικού χώρου ήταν κύριο ζητούμενο για μας» υπογράμμισε.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει να συνεχιστεί ο διάλογος, και αυτό τέθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχε με τους αγρότες στους οποίους είπε ότι θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό, αμέσως μόλις επιστρέψει από το Νταβός.

Επεσήμανε ότι ο αγροτικός χώρος χρειάζεται στήριξη, «αυτή την στήριξη την σέβεται και την υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει έναν κοινοτικό προϋπολογισμό για τον αγροτικό και δεν έχει άλλο, ιδιαίτερα για παραγωγικές δραστηριότητες» σημείωσε και πρόσθεσε: «Για τους Έλλνες αγρότες, όπως για όλους τους Ευρωπαίους διασφαλίζεται μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική ένα ποσό, σύμφωνα βεβαίως με τους αγρότες που υποβάλλουν δικαιώματα και υποβάλλουν δικαιώματα γύρω στους 700.000 αγρότες».

Αναφερόμενος στο φορολογικό των αγροτών, ο υπουργός τόνισε ότι το 2016 για το εισόδημα του 2015, οι αγρότες θα πληρώσουν «αυτά που πλήρωσαν το '14, τα οποία είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν για το εισόδημά τους το '13. Αρα συμφωνούμε ότι και το 2016 θα πληρώσουν λιγότερα λεφτά από αυτά που πλήρωναν τις προηγούμενες φορές».

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των αγροτών για απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου, ο υπουργός απάντησε ότι «αν πάρουμε πίσω την συμφωνία, υπάρχει ένα θέμα παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ, να τα καταλάβουν αυτά».

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των δρόμων ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι αυτό «είναι δικαίωμά τους και αυτοί οι ίδιοι αποφασίζουν για τον τρόπο με τον οποίον διεκδικούν».

«Βεβαίως υπάρχουν ζητήματα τα οποία τους δημιουργούν προβλήματα ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο, «έχοντας μια συμφωνία, την οποία πρέπει να την υπηρετήσουμε, να την υλοποιήσουμε. Όχι μόνο την έχει συμφωνήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου που είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας αλλά είναι και αναγκαία για τους ίδιους τους αγρότες, 3.5 δισ. είναι ανάγκη κάθε χρόνο να εισρέουν στον αγροτικό χώρο. Διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε μαι προσπάθεια να βγούμε μπροστά, το καταλαβαίνετε;»

Και αναφερόμενος στην πρόταση για το ασφαλιστικό υποστήριξε ότι πρόκειται για μια πρόταση η οποία θα έχει «σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε. Και η κατάσταση λέει ότι, σήμερα το ΟΓΑ ενισχύεται με 3,3 – 3,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Δηλαδή το 90% των δαπανών του ΟΓΑ καταβάλλεται από τον Έλληνα πολίτη και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα εάν αφήσουμε τα πράΓματα όπως είναι η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, του αγρότη θα πάει σε βάθος χρόνου, το 2027 σε 0». Και πρόσθεσε ότι με την πρόταση αυτή «διασφαλίζουμε τα 384 ευρώ ως βασική σύνταξη για τους αγρότες» και συνεχίζεται η συζήτηση.

«Το ζήτημα είναι πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στο ασφαλιστικό των αγροτών ναι ή όχι; Έτσι λοιπόν από την ώρα που πρέπει να κάνουμε παρέμβαση, πρέπει να' ρθουν οι αγρότες και να συζητήσουμε και με τον πρωθυπουργό αυτά τα οποία εμείς διαπραγματευόμαστε» τόνισε.



Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου