Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

«Βγαίνουν μαχαίρια» για τον ρόλο και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ



«Μέσω Ουάσιγκτον» διασταυρώνονται μία προς μία οι πληροφορίες του protothema.gr - Πυρετωδώς εργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια, προετοιμάζοντας την μεγάλη αντζέντα θεμάτων που θα συζητηθεί με την επιστροφή των δανειστών

Πυρετώδεις είναι πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στη χώρα μας, καθώς προετοιμάζουν εντατικά την μεγάλη ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν άμα τη επιστροφή της «τετράδας» των επικεφαλής των θεσμών - την ερχόμενη εβδομάδα κατά πώς όλα δείχνουν.

Τα δημοσιονομικά κλιμάκια (fiscal teams) μετείχαν χθες και στις επαφές που υπήρξαν για το Ασφαλιστικό. Παρότι την φορά αυτή τα στόματα όλων στην Αθήνα για το τι διημείφθη παρέμεναν κλειστά -μετά και την επίθεση Κατρούγκαλου στο protothema.gr για τα «καθαρά ψεύδη»- ήρθαν οι πληροφορίες της αμερικανικής Huffington Post που αναφέρουν και αυτές, με βάση πηγές του Ταμείου, πως το ΔΝΤ απαιτεί μεσοπρόθεσμα μειώσεις συντάξεων 15%, ενώ ταυτόχρονα απορρίπτει και οποιαδήποτε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Ωστόσο το ΔΝΤ δεν προέβη σε επίσημη διάψευση για το δημοσίευμα της εφημερίδας, αλλά παραπέμπει στις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις πως «το ΔΝΤ εξετάζει τις ελληνικές προτάσεις». Η ίδια πηγή ανέφερε στην Huffington Post ότι το ΔΝΤ εξετάζει επίσης την πιθανότητα να ζητήσει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων παρότι μόλις ψηφίσθηκε το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, όπως επίσης μετέδωσε το protothema.gr.

Το Ταμείο όμως αφήνει ανοικτό να θέσει στο μέλλον -όταν φτάσει η συζήτηση για τους όρους συμμετοχής του στο τρίτο Μνημόνιο όπως λένε οι πληροφορίες- το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. «Δεν υπήρξαν πρόσφατα συζητήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», είπε ο εκπρόσωπός του, Αντρέας Αντριάνο.

Η προοπτική καθυστέρησης και συνεχών εμποδίων από το ΔΝΤ («έως το καλοκαίρι» όπως προειδοποιούσε την Κυριακή το ΘΕΜΑ) δημιουργεί, σύμφωνα με την πηγή της Huffington, ανησυχίες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που πιστεύει ότι τέτοιου είδους αιτήματα υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσουν την ευρύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης στην χώρα μας. «Οι ενστάσεις του ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την τελευταία φάση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους» τονίζεται χαρακτηριστικά.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου