Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΕΟΠΥΥ: Έκανες εξετάσεις αίματος; «Του χρόνου» πάλι!



Ορισμένοι πάροχοι υγείας ήδη ενημερώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ότι πιθανώς από τον Μάρτιο θα… παγώνει τον ΑΜΚΑ ασθενούς που πραγματοποίησε μια συγκεκριμένη εξέταση, πχ αιματολογική, και θα …αποψύχεται όταν έρθει η ώρα που θα μπορεί να κάνει και πάλι επαναληπτικά την εξέταση αυτή.

Αυτό θα ορίζεται με βάση ιατρικό πρωτόκολλο και ο έλεγχος θα γίνεται από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Για τον λόγο αυτό μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να προσληφθούν 50 γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα καλύπτουν τις βασικές ιατρικές ειδικότητες παθολογίας, γενικής ιατρικής, καρδιολογίας, χειρουργικής κλπ, οι οποίοι θα ελέγχουν τα παραπεμπτικά. Μόνο αυτοί θα μπορούν να "ξεκλειδώνουν" τους ΑΜΚΑ.

Στόχος αυτού του προγράμματος αυτού είναι η καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης, η οποία "φουσκώνει"  ετησίως, ρίχνοντας στα... βράχια τον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Πέρσι για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις ήταν 302 εκατ. ευρώ ενώ τα παραπεμπτικά που υποβλήθηκαν, ήταν αξίας 560 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα πάντως θα προχωρήσει και σχέδιο κατηγοριοποίησης των ιατρικών ειδικοτήτων με στόχο να γίνεται πάνω στα παραπεμπτικά σύγκριση τιμών για τις ίδιες εξετάσεις.


Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου