Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Δωδεκάωρη ομηρία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κομοτηνή και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ



Αργά το βράδυ της Τετάρτης αποχώρησαν οι αγρότες από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, τερματίζοντας μια επεισοδιακή ημέρα συγκρούσεων με τα ΜΑΤ και αποκλεισμού, για περίπου 12 ώρες, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Στο σημείο χρειάστηκε να μεταβεί νωρίτερα η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μελισσάρη Κωνσταντίνα, η οποία συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των αγροτών και τους ζήτησε να φύγουν με ειρηνικό τρόπο από τον χώρο και να απελευθερώσουν τις πόρτες εξόδου του κτιρίου, σε μία προσπάθεια να μην γίνουν έκτροπα ή επεισόδια με τη χρήση αστυνομικών δυνάμεων.

«Θα τους περιμένω όση ώρα χρειαστεί να έρθουν να κουβεντιάσουμε», είχε δηλώσει από το κτίριο της Περιφέρειας ο υπουργός, ωστόσο οι αγρότες είχαν άλλα σχέδια. Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα της Κομοτηνής, xronos.gr, η δήλωση έγινε στον πρώτο όροφο του κτιρίου, ενώ η είσοδος ήταν περικυκλωμένη από εξαγριωμένους παραγωγούς οι οποίοι ζητούσαν να δουν τον υπουργό με δικούς τους όρους. 

Οι αγρότες υποστήριζαν ότι δεν μιλούν με τον υπουργό εάν δεν αποσυρθούν τα νομοσχέδια για Ασφαλιστικό και φορολογικά μέτρα. Ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι το φορολογικό δεν υπάρχει ως θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών με τους θεσμούς και κάλεσε τους αγρότες να οργανωθούν σε επιχειρηματική βάση.

Οι διαδηλωτές αγρότες έκαψαν λάστιχα και πετούσαν οργισμένοι αυγά, την ώρα που ο υπουργός και τα στελέχη του υπουργείου βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου.

Τί προηγήθηκε

Ολα ξεκίνησαν όταν οι αγρότες ζήτησαν να μπουν στο κτίριο για να συνομιλήσουν με τον υπουργό και ο αστυνομικός διευθυντής τους εξήγησε ότι θα εισέλθει μόνο αντιπροσωπεία τους, γεγονός που εξαγρίωσε τους συγκεντρωμένους.

Στη συνέχεια, οι αγρότες ζήτησαν από τον υπουργό να βγει έξω από το κτίριο και να τους μιλήσει. Οταν εκείνος δεν πήγε, οι αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν εντός του κτιρίου. Απωθήθηκαν από μικρή δύναμη της Αστυνομίας που βρισκόταν εκείνη την στιγμή στην είσοδο.

Οι αγρότες άρχισαν να πετούν καπνογόνα, με αποτέλεσμα να κληθούν διμοιρίες των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών, ενώ σημειώθηκαν και συμπλοκές μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν επίσης αβγά και καφέδες στους αστυνομικούς.

Μετά από περίπου μισή ώρα έντασης έξω από το κτίριο, αγρότες «έσπασαν» την είσοδο του κτιρίου και εισέβαλαν σ’ αυτό, οπότε οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και μέσα στο κτίριο.

Οι παρευρισκόμενοι αγρότες θα συνεχίσουν, όπως είπαν, τις κινητοποιήσεις τους στα μπλόκα.




Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου