Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Ο Ομπάμα κήρυξε πόλεμο στην οπλοκατοχή





Σε μία έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ομιλία, κατά την οποία δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο πόσο σημαντικό είναι οι Αμερικανοί πολίτες «να αισθανθούν την επιτακτική ανάγκη» να αναληφθεί δράση για το θέμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. 

«Πρέπει να αισθανθούμε την απόλυτα επιτακτική ανάγκη τώρα, διότι πολίτες πεθαίνουν. Και οι διαρκείς δικαιολογίες για την αδράνεια δεν πείθουν πλέον, δεν επαρκούν», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης, επικαλούμενος τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στα 20 παιδιά που έχασαν την ζωή τους στην επίθεση στο σχολείο Σάντι Χουκ τον Δεκέμβριο το 2012, δάκρυσε. «Κάθε φορά που σκέφτομαι αυτά τα παιδιά, εξοργίζομαι» επισήμανε ο Ομπάμα, ο οποίος μίλησε περιστοιχισμένος από συγγενείς ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους σε επιθέσεις με όπλα. 



Έπειτα σκούπισε με το χέρι του τα δάκρυά του. «Αυτό με άλλαξε, εκείνη την ημέρα» δήλωσε. «Η ελπίδα μου ειλικρινά ήταν ότι αυτό θα άλλαζε την χώρα».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης τύπου μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στον αυστηρότερο έλεγχο της οπλοκατοχής, σημείωσε επιπλέον ότι το λόμπι της βιομηχανίας των όπλων δε μπορεί να «κράτα όμηρο» την Αμερική.

«Δεν θα το ανεχθούμε αυτό» προσέθεσε και διατύπωσε την εκτίμηση ότι το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι και αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με το θέμα αυτό, είναι όμηρος αυτού του λόμπι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες να ψηφίσουν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές τους υποψηφίους που υπόσχονται ότι θα κάνουν περισσότερα για την αποφυγή των βίαιων εγκλημάτων με όπλα.

Ακόμη, είπε ότι θα αναλάβει δράση προκειμένου να απαιτείται στους πωλητές όπλων να αποκτούν με αυστηρότερες διαδικασίες άδειες αλλά και οι αγοραστές όπλων να υποβάλλονται σε αυστηρότερους ελέγχους.

Η πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου για τον περιορισμό της οπλοκατοχής προκάλεσε στην Αμερική μια πραγματική πολιτική θύελλα.

Υποστηρίζοντας ότι έχει το δικαίωμα και ότι ταυτόχρονα έχει στο πλευρό του την πλειονότητα των Αμερικανών πολιτών, ο Ομπάμα αποφάσισε να παρακάμψει το Κογκρέσο, το οποίο αποφεύγει να εγκρίνει διατάγματα που θα άλλαζαν τα δεδομένα επί του θέματος, καθώς το θέμα αυτό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της τελευταίας χρονιάς της θητείας του στον προεδρικό θώκο.


Πηγή : real.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου