Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Σφίγγει ο κλοιός στα δάνεια με ενέχυρο α' κατοικία



Πίεση για νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει πώληση δανείων με ενέχυρο μοναδική κατοικία. Η απαίτηση της τρόικας, οι εξαιρέσεις και ποια στάση θα κρατήσουν οι τράπεζες. Το ορόσημο της 15ης Φεβρουαρίου και η προσπάθεια να εντοπιστούν οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές».
Σφίγγει ο κλοιός στα δάνεια με ενέχυρο α' κατοικία

Τη δυνατότητα πώλησης και των προβληματικών δανείων που είχαν εξαιρεθεί έως την 15η Φεβρουαρίου, όπως στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με ενέχυρο τη μοναδική κατοικία του δανειολήπτη, θα προβλέπει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, νέα νομοθετική διάταξη για την οποία πιέζουν οι θεσμοί. 

Τραπεζικές πηγές, μάλιστα, αναφέρουν στο Εuro2day.gr ότι η διαπραγμάτευση για το καυτό ζήτημα της τακτοποίησης του θεσμικού πλαισίου για τις εν λόγω κατηγορίες επισφαλών δανείων βρίσκεται σε εξέλιξη, με τα τεχνικά κλιμάκια, με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να πιέζουν προς την κατεύθυνση του να δοθεί δυνατότητα πώλησης όλων των δανείων.

Πηγές που μετέχουν στις συζητήσεις τονίζουν μάλιστα πως «η παράταση έως την 15η Φεβρουαρίου δόθηκε αποκλειστικά και μόνο με στόχο να μετρηθούν πόσοι δανειολήπτες θα προστατευθούν από τον νόμο Κατσέλη».

Είναι έτοιμη

"Η σχετική νομοθετική αλλαγή γράφεται ήδη από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών", αναφέρει στο Euro2day.gr παράγοντας του χρηματοοικονομικού κλάδου, δίνοντας το στίγμα των προχωρημένων συζητήσεων μεταξύ της Αθήνας και των εκπροσώπων των δανειστών. Μάλιστα, επισημαίνει ότι από την προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης στο Χίλτον δεν διεφάνη ότι τα επισφαλή δάνεια με ενέχυρο την μοναδική κατοικία θα εξαιρεθούν δια παντός από τη δυνατότητα πώλησής τους σε ξένες εταιρείες και funds. «Ωστόσο, στο μεταξύ έπρεπε να συνυπολογισθούν πόσα από αυτά θα εντάσσονταν υπό την προστασία των διατάξεων του νέου, αυστηρότερου νόμου Κατσέλη. Εξού και η παράταση».

Η κυβέρνηση αναμένεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο το επιχείρημα ότι οι τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις κόκκινων δανείων παρά μόνο των δανείων προς μεγάλες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Επιχείρημα, το οποίο υπό τις δεδομένες συνθήκες της οικονομίας δεν στερείται βάσης, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών αναφέρουν πως δεν θα δούμε πωλήσεις δανείων που έχουν ενέχυρο τη μοναδική κατοικία του δανειολήπτη. Εκτός κι αν η μοναδική κατοικία είναι "μία πολυτελής βίλα στη Μύκονο"...

Μέτρο εκφοβισμού

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι η επιμονή των δανειστών στην απελευθέρωση πώλησης και διαχείρισης όλων των δανείων αφορά κυρίως στην εδραίωση κουλτούρας πληρωμών. Η δυνατότητα πώλησης των επισφαλών δανείων αλλά και το ενδεχόμενο πλειστηριασμού πρόκειται, σύμφωνα με τι ίδιες πηγές, να λειτουργήσουν θετικά στον στόχο, ώστε οι στρατηγικά κακοπληρωτές, που διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία αλλά δεν πληρώνουν τα άτους, να προσέλθουν στα τραπεζικά γκισέ και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

"Δεν κινδυνεύουν όσοι πραγματικά ζορίζονται. Για αυτούς οι τράπεζες θα προτείνουν μια σειρά από λύσεις, ακόμη και κούρεμα της οφειλής, κυρίως στην περίπτωση των χρεών από πιστωτική κάρτα", τονίζουν.

Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του ξεκαθαρίσματος των κόκκινων δανείων, οι τράπεζες θα αποστείλουν στα μέσα Φεβρουαρίου το δεύτερο κύμα ειδοποιητηρίων προς τους δανειολήπτες, προκειμένου να ξεκινήσει η αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων των ιδιωτών.

Τα κριτήρια ρύθμισης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρά, προκειμένου να μη ρυθμιστούν εκ νέου 25.000 δάνεια των στρατηγικά κακοπληρωτών.




Αναστασία Παπαιωάννου
Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου