Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ο κάμερον «δείχνει» Ρωσία για τον θάνατο Λιτβινένκο



Επικίνδυνα ανεβαίνει η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Μ. Βρετανίας μετά τη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι η δολοφονία του πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Αλεξάντερ Λιτβινένκο «διατάχθηκε από ένα κράτος».

Η δήλωση έγινε ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Βρετανού δικαστή, Ρόμπερτ Οουεν, που εμπλέκει στην υπόθεση τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει αυτό που ανέκαθεν πιστεύαμε και αυτό που πίστευε η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών, την εποχή που διαπράχθηκε αυτή η αποκρουστική δολοφονία, δηλαδή ότι είχε διαταχθεί από ένα κράτος», είπε ο Κάμερον.

«Γι' αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, να εκδώσει εντάλματα σύλληψης και να αρνηθεί να συνεργαστεί με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, μέτρα που ισχύουν και τώρα», προσέθεσε.

«Σήμερα προσθέσαμε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των δύο φερόμενων ως δραστών της δολοφονίας, των Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κόβτουν», εξήγησε ο Κάμερον.

Στην έκθεση αντέδρασε το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ να τονίζει ότι η Ρωσία θα δώσει όλες τις απαιτούμενες απαντήσεις, καθώς «κάτι τέτοιες ψευτοέρευνες μπορεί να δηλητηριάσουν τις διμερείς σχέσεις». Το υπ. Εξωτερικών σχολίασε επίσης ότι η «διαδικασία ήταν αδιαφανής για τη ρωσική πλευρά, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν τα στοιχεία, τα οποία εξετάστηκαν κεκλεισμένων των θυρών».



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου