Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Κύπρος: Παραδίδονται μετά από 41 χρόνια τα λείψανα Ελλήνων αγνοούμενων στις οικογένειες τους !!!



Τα παρέλαβε σε ειδική τελετή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας  Δημήτρης Βίτσας ..

Μετά από 41 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στη Κύπρο,  παραδίδονται επίσημα σήμερα στους συγγενείς τους τα λείψανα Ελλήνων αγνοουμένων και πεσόντων, τα οποία έχουν εκταφεί και ταυτοποιηθεί με DNA.

Τα λείψανα έξι Ελλήνων στρατιωτών, παρέλαβε σε ειδική τελετή στην Λευκωσία, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας  Δημήτρης Βίτσας από τον Κύπριο επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτη Φωτίου.

Ανάμεσα στα λείψανα είναι και αυτά ενός καταδρομέα του αεροσκάφους Noratlas, ο οποίος ήταν θαμμένος σε νεκροταφείο της Λευκωσίας. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για το Noratlas που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά την 21 Ιουλίου 1974.

Στο Noratlas βρέθηκαν λείψανα, τα οποία ανήκουν σε 15 καταδρομείς και με την ολοκλήρωση των επιστημονικών εξετάσεων θα παραδοθούν στις οικογένειές τους. Παρόντες στην τελετή είναι συγγενείς των πεσόντων, καθώς και εκπρόσωποι των συλλόγων συγγενών πεσόντων και αγνοουμένων.

Η τύχη των μισών και πλέον Ελλήνων αγνοουμένων δεν έχει μέχρι τώρα διακριβωθεί δήλωσε  η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Μαρία Καλπουρτζή, η οποία συνοδεύει την ομάδα των συγγενών.

Αύριο τα λείψανα θα μεταφερθούν στην Αθήνα, με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C-130, στο οποίο θα επιβαίνουν, μεταξύ άλλων, ο κ. Βίτσας , ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, Αντιστράτηγος Μπασιακούλης.


Στη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Βίτσας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Εξάλλου στην Αθήνα θα μεταβεί σήμερα και ο Κύπριος υπουργός Άμυνας  Χριστόφορος Φωκαϊδης, για συνομιλίες με την ελληνική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τον Πρόεδρο της Βουλής. Αύριο ο κ. Φωκαϊδης θα παραστεί στην τελετή υποδοχής των λειψάνων των έξι Ελλήνων στρατιωτών.

Το απόγευμα θα παραστεί στην τελετή Μνήμης και Τιμής προς τους πεσόντες του σκάφους  «Φαέθων» που βυθίστηκε από τη τουρκική αεροπορία τον Αύγουστο του 1964.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου