Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

29 νεκροί στην επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων στη Μπουρκίνα Φάσο



Πολύωρη επιχείρηση για τη διάσωση των 126 ομήρων που κρατούσαν τρεις τρομοκράτες στο ξενοδοχείο Splendid

Πολύωρη ήταν η μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο (με τη συνδρομή και γάλλων κομάντο) για την απελευθέρωση των ομήρων από το ξενοδοχείο Splendid. Σύμφωνα με τις Αρχές, η επιχείρηση -η οποία ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής- ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σιμόν Κομπαορέ ανακοίνωσε ότι συνολικά 126 άνθρωποι, από τους οποίους 33 τραυματίες, απελευθερώθηκαν και ότι τρεις δράστες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι δράστες, δύο αφρικανοί και ένας άραβας, παρίσταναν τους ένοικους του συγκεκριμένου ξενοδοχείου.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που βγήκαν σώοι είναι ο υπουργός Εργασίας Κλεμάν Σαγουαντόγκο ο οποίος βρισκόταν στο ξενοδοχείο τη στιγμή της επίθεσης.

Δύο Ελβετοί περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών στις επιθέσεις που διενεργήθηκαν σε ένα εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, ανακοίνωσε το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, σε 29 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών και σε 30 εκείνος των τραυματιών από τις επιθέσεις, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας της Μπουρκίνα Φάσο, Σιμόν Καμπαορέ, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα πτώματα τριών τζιχαντιστών έχουν ταυτοποιηθεί, όλοι άνδρες, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι δράστες ήταν "πολύ νέοι" όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων.

"Αυτοί που τους είδαν εκτιμούν πως ήταν πολύ νέοι, ο μεγαλύτερος δεν πρέπει να ήταν πάνω από 26 ετών", είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως έφθασαν με οχήματα που έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας του Νίγηρα.

Εξάλλου, "176 άνθρωποι διασώθηκαν. Οι περισσότεροι αναχώρησαν μετά την κατάθεση που έδωσαν στην αστυνομία", διευκρίνισε ο Σιμόν Κομπαορέ.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε οργάνωση που συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας ότι γαλλικές δυνάμεις παρέχουν την υποστήριξή τους στις δυνάμεις της χώρας.

Νεκρός αμερικανός υπήκοος

Ένας Αμερικανός υπήκοος περιλαμβάνεται μεταξύ των νεκρών στις επιθέσεις που πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής μαχητές της Αλ Κάιντα σε ένα εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι με ανακοίνωση του.

Ο άνδρας ταυτοποιήθηκε ως ο Μάικλ Τζέμις Ρίντερινγκ, χωρίς όμως η γραπτή ανακοίνωση να παρέχει επιπλέον πληροφορίες για τα στοιχεία του.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε πως η αμερικανική πρεσβεία βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές της Μπουρκίνα Φάσο και εργάζονται για να παρέχουν βοήθεια σε Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στη χώρα.



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου