Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Θα φορέσει γραβάτα το 2016 ο Αλ. Τσίπρας;


Ποιος νομίζετε ότι εμφανίζεται πιο αισιόδοξος για έξοδο από την κρίση; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος ή ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Εάν ακούσατε τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα και των δύο σίγουρα θα πείτε ο Πρωθυπουργός, αφού υποσχέθηκε ότι σε πέντε χρόνια θα βγούμε από την κρίση. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο κ. Παυλόπουλος. Και ιδού η απόδειξη. Κατά την τελετή με την ευκαιρία του νέου έτους στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται τις καθιερωμένες ευχές της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ο κ. Παυλόπουλος θέλησε να φανεί αισιόδοξος. Την ώρα που αντάλλασσαν θερμή χειραψία (και με τα δύο χέρια) με τον κ. Τσίπρα του είπε: « Του χρόνου και με γραβάτα, γιατί του χρόνου θα έχουμε βγει από το μνημόνιο». Ο Πρωθυπουργός μάλλον αιφνιδιάστηκε αλλά δεν έχασε το χαμόγελό του και του απάντησε: «Εγώ έβαλα τον πήχη ψηλά στην πενταετία» και αμέσως μετά είπε στον κ. Παυλόπουλο: «Θα είσαι τότε...»

***

Αυτό το «θα είσαι τότε...» αιφνιδίασε τους πάντες, όσοι τουλάχιστον το άκουσαν. Ορισμένοι βάλθηκαν να το ερμηνεύσουν: «Είναι σαν να έδωσε το πράσινο φως για μια δεύτερη θητεία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», έλεγαν. Και μάλιστα τον ανέλυσαν. Αφού κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τον πήχη που έβαλε ψηλά στην πενταετία και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του είπε ότι «εσύ θα είσαι τότε...», τι άλλο να σημαίνει;

***

 Μπορεί, ο κ. Τσίπρας να μην φόρεσε γραβάτα κατά την άφιξή του στο Προεδρικό μέγαρο, αλλά λόγω του κρύου φρόντισε και έβαλε ένα μάλλινο γιλεκάκι, στο ίδιο χρώμα με το κοστούμι του. Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βότσης ήταν και αυτός χωρίς γραβάτα και  χωρίς παλτό και ας έξω το θερμόμετρο έδειχνε τέσσερις βαθμούς Κελσίου. Οπως και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας εμφανίστηκε, όπως το συνηθίζει χωρίς γραβάτα. Εκλεψε όμως την παράσταση. Πρώτον επειδή του είπαν οι συριζαίοι ότι είναι ο μοναδικός που ήταν και πέρυσι στο Προεδρικό Μέγαρο με την ίδια ιδιότητα που έχει σήμερα, κάνοντας τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ να χαμογελά. Δεύτερον δεν πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο μόνον για ευχές, αλλά έκλεισε και ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (που ίσως γίνει την προσεχή εβδομάδα). Τρίτον δεν έκλεισε ραντεβού μόνον με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά, όπως έμαθα θέλει και ο Πρωθυπουργός να τον συναντήσει, καθ΄ότι, να υπενθυμίσω, ότι ο κ. Κουτσούμπας ήταν ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός (του δημοκρατικού τόξου) που δεν πήγε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, τότε που συνεκλήθη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

***

Ο Πρόεδρος της Βουλής ωστόσο εισέπραξε εύσημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:«Μπράβο που ξανάφτιαξες τη Βουλή, έτσι, όπως την ξέραμε», του είπε με τον κ. Βούτση να εύχεται ειρήνη στην Ευρώπη «μπας και πάρουμε και εμείς κανένα... αντίδωρο», όπως του είπε χαρακτηριστικά. Βεβαίως τα προεδρικά εύσημα προς τον κ. Βούτση ήταν, όπως έλεγαν ορισμένοι, ευθεία προεδρική  βολή εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία, όπως όλοι ενθυμούνται, όχι μόνον για τα έργα και για τις πράξεις της ως Πρόεδρος της Βουλής, αλλά και τις επιθέσεις που έκανε (και μάλιστα σε... συνταγματικά θέματα) εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

***

Τελικά άξιζε τον κόπο, να πάει κανείς πρωτοχρονιάτικα στο Προεδρικό Μέγαρο. Μαθαίνεις στα πηγαδάκια που σχηματίσθηκαν ενδιαφέροντα πράγματα για το πώς βλέπουν οι πολιτικοί τους αντιπάλους τους. Να για παράδειγμα, τον Β. Λεβέντη δεν τον πλησίαζαν οι συριζαίοι. Καθόταν εκεί μόνος του με τον Αρχιεπίσκοπο. Ούτε καν, ο φίλος του (κατά δήλωσή του) ο Αλ. Φλαμπουράρης τον πλησίασε. Ρώτησα τι συμβαίνει, γιατί τέτοια απομόνωση προς τον κ. Λεβέντη και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού μου έδωσε (νομίζω, πειστική, απάντηση): «Οτ,ι λες στον Λεβέντη, πάει και τα λέει. Δεν τα λέει απλώς σε βουλευτές ή δημοσιογράφους, αλλά τα λέει και από όποιο... μικρόφωνο βρει μπροστά του, τι συζήτηση μπορείς να κάνεις μαζί του χωρίς να το μάθει όλη η Ελλάδα;».

***
 Ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων όμως πήγε να ευχηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχοντας μαζί του και ένα αίτημα: Του ζήτησε εν ολίγοις να βγάλει την χώρα από τη  μιζέρια. Ο κ. Παυλόπουλος του απάντησε θεσμικά: «Θα κάνω ότι μπορώ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που μου παρέχει το Σύνταγμα». Και η συζήτηση έληξε εκεί με το αίτημα του κ. Λεβέντη να παραμένει χωρίς ανταπόκριση.

***
 Αλλά μη νομίσετε ότι και ο κ. Παυλόπουλος δεν έδειξε ενδιαφέρον για διάφορα ζητήματα. Για παράδειγμα όταν πήγε να του ευχηθεί το Νο2 του Μαξίμου υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς αντί ευχών τον ρώτησε τι γίνεται με το τηλεοπτικό πεδίο. Ο κ. Παππάς του είπε ότι το 2106 θα είναι η χρονιά για τις τηλεοπτικές ρυθμίσεις προσθέτοντας όμως και το εξής:«Πάντοτε με τη δική σας αρωγή». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απλώς κούνησε καταφατικά το κεφάλι του.

***
 Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης απουσίαζε από τη σεμνή αυτή πρωτοχρονιάτικη τελετή. Και ξέρετε γιατί; Βρισκόταν στα Γιάννενα για να κάνει πρωτοχρονιά μαζί με φίλους και συνεργάτες. Αλλά (για τους τύπους) φρόντισε και τηλεφώνησε στον κ. Παυλόπουλο για να του ευχηθεί «καλή χρονιά» εκ του μακρόθεν. Και με την ευκαιρία του είπε ότι τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το μήνυμά του για συναίνεση. Θέλει και αυτός συναίνεση έστω και συνεννόηση στα μεγάλα θέματα.

***
 Ενδιαφέρον έδειξε επίσης ο κ. Παυλόπουλος και για την τηλεοπτική εικόνα της Φώφης Γεννηματά, αυτή που, όταν πήγαν να της πουν τα κάλαντα, χόρευε τσάμικο: «Πόσο ωραία έδειξες στην τηλεόραση» της είπε, ευχόμενος το 2016 να πάει καλύτερα. Αλλά και τον Γ. Πλακιωτάκη του ευχήθηκε καλή χρονιά και του ζήτησε να δώσει χαιρετισμούς στη σύζυγό του.



Πηγή : Βηματοδότης


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου