Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Αρχαίο θέατρο 10.000 θέσεων



Το μοναδικό μέχρι σήμερα αρχαίο θέατρο στα Ιόνια Νησιά αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα στη Λευκάδα.

Πρόκειται για ένα θέατρο μεγάλων διαστάσεων, καθώς εκτείνεται σε πέντε στρέμματα, και η χωρητικότητά του έφτανε ίσως και τα 10.000 άτομα. Στον λόφο Κούλμου, από τις 8 Δεκεμβρίου και για δέκα μέρες, έγιναν ανασκαφικές τομές. Εκεί είχαν εντοπισθεί κάποια εδώλια στις αρχές του 20ού αιώνα, κατά τη διάρκεια ολιγοήμερης ανασκαφής υπό τη διεύθυνση του Γερμανού αρχαιολόγου Ε. Κρούγκερ, συνεργάτη του Β. Ντέρπφελντ.

Τα αποτελέσματα της ανασκαφής δεν είχαν δημοσιευθεί διεξοδικά, αλλά στα ανασκαφικά ημερολόγια και σχέδια αναφέρεται ο εντοπισμός στοιχείων που σχετίζονται με αρχαίο θέατρο.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας πραγματοποίησε συνολικά δεκατρείς τομές σε οικόπεδο ιδιοκτησίας Νικολάου Μικρώνη και επιβεβαιώθηκε η θέση του θεάτρου, καθώς εντοπίσθηκαν σειρές εδωλίων, τμήμα της ορχήστρας και τμήματα των αναλημματικών τοίχων του κοίλου και της σκηνής.



Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έφορος αρχαιοτήτων Ολυμπία Βικάτου, στις έξι από τις τομές εντοπίσθηκαν εδώλια λαξευμένα στον φυσικό βράχο, βάθους από 0,73 έως 0,90 μ. και ύψους από 0,22 έως 0,33 μ. Οπως φαίνεται από μακροσκοπικές παρατηρήσεις, το κοίλο συνεχίζεται σε παρακείμενη ιδιοκτησία, στην οποία είναι ορατά τα σημάδια για την ύπαρξη εδωλίων.Από την ορχήστρα εντοπίσθηκε τμήμα τοίχου σε κάτοψη τεταρτημορίου, πλάτους έως 0,60 μ.

Η κ. Βικάτου σημειώνει πως από αυτό το εύρημα αποδεικνύεται ότι κατά πάσα πιθανότητα ο προσανατολισμός του θεάτρου ήταν προς βόρεια-βορειοανατολικά και οι θεατές έβλεπαν τη θάλασσα. Οσον αφορά δε τον αναλημματικό τοίχο του κοίλου, αυτός εντοπίσθηκε σε μήκος 3 μ. και πλάτος έως 0,79 μ. Ο αναλημματικός τοίχος εντοπίστηκε σε μήκος 25 μ. και ύψος έως 0,75 μ. Ηταν μακρύτερος κατά πέντε μέτρα, αλλά μέσα στον προηγούμενο αιώνα κτίστηκε πάνω του σύγχρονος μαντρότοιχος από ξερολιθιά.

Καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμη κινητά ευρήματα, οι αρχαιολόγοι το τοποθετούν εκεί όπου το είχε χρονολογήσει ο Ντέρπφελντ, δηλαδή στην προ-ρωμαϊκή περίοδο.

Η συνέχιση της έρευνας, η ανάδειξη και η προστασία του μνημείου αποτελούν προτεραιότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ο Δήμος Λευκάδας έχει ήδη σταθεί αρωγός στην προσπάθεια και μαζί με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προτίθενται να ενισχύσουν το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Κ. Δρακονταειδής πρότεινε να γίνει απευθείας εξαγορά των ιδιοκτησιών στις οποίες εκτείνεται το θέατρο, ώστε να μη χρονοτριβήσουν οι εμπλεκόμενοι με απαλλοτριώσεις. Ο κ. Μικρώνης ήταν παρών στη συνεδρίαση, στην οποία μίλησαν επίσης η κ. Βικάτου, ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Στ. Μπένος και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαλικιάς.


Αγγελική Κώττη
Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου