Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Στουρνάρας: Στο 0,2% η ύφεση το 2015



Με ύφεση 0,2% εκτίμησε ότι θα κλείσει το 2015 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναθεωρώντας προς τα κάτω την εκτίμηση περί μηδενικής ύφεσης που είχε περιληφθεί στον προϋπολογισμό. Μιλώντας χθες σε γεύμα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι, ακόμη και μέσα στο 2016, υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ανοδική τροχιά, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, της ταχείας αξιολόγησης του μνημονίου –σημείο που ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε επανειλημμένα στη διάρκεια της ομιλίας του– και της υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η έκκληση του επικεφαλής της ΤτΕ όχι μόνο προς την κυβέρνηση αλλά συνολικά προς τα κόμματα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τόξου», καθώς και προς τους δανειστές, αφενός, να διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος και, αφετέρου, να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας.

Ο ίδιος απέφυγε να προβεί σε πρόβλεψη για τον χρόνο άρσης των capital controls, ενώ κατέστησε αναγκαία την ενδυνάμωση και οχύρωση της ελληνικής οικονομίας στην παρούσα φάση, καθώς, όπως τόνισε, «έχουν πυκνώσει τα σύννεφα πάνω από τη διεθνή οικονομία».

Διαπραγματεύσεις

Αν και ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για ηπιότερες από τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην οικονομία από την τραπεζική αργία και τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, δεν παρέλειψε να αφήσει σαφείς αιχμές κυρίως για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δευτερευόντως για την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τη μη ολοκλήρωση της περίφημης πέμπτης αξιολόγησης. «Στα τέλη του 2014 - αρχές 2015 άρχισαν να καταγράφονται θετικές επιδράσεις ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης: άνοδος του ΑΕΠ το 2014 κατά 0,7% και θετικοί ρυθμοί ανόδου τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015 σε ετήσια βάση. Η ανάκαμψη αυτή θα είχε εδραιωθεί, και το συνολικό αποτέλεσμα για το 2015 και το 2016 θα ήταν με βεβαιότητα θετικό αν δεν είχε μεσολαβήσει η έξαρση της αβεβαιότητας από τους τελευταίους μήνες του 2014 μέχρι την ημερομηνία σύναψης της συμφωνίας με τους εταίρους στο Συμβούλιο Κορυφής, στις 12 Ιουλίου 2015 [...] Η εμπειρία του β΄ εξαμήνου του 2014 με τη μη ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προηγούμενου προγράμματος, παρά την πολύ μικρή απόκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, κυρίως όμως η εμπειρία του α΄ εξαμήνου του 2015, με τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις που χαρακτηρίζονταν από αντιφατικά μηνύματα και στοχεύσεις, θα πρέπει να αποφευχθούν, καθώς συνέβαλαν σε αύξηση της αβεβαιότητας, κάμψη της εμπιστοσύνης και επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, και τελικά σε αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, αντιστρέφοντας τα θετικά αποτελέσματα που είχαν εμφανισθεί μέχρι τότε για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης», υπογράμμισε.

Προοπτικές του 2016

Αναφερόμενος στις προοπτικές του 2016, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί το κλειδί για την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των συζητήσεων με τους εταίρους για την ανάληψη δράσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Επιπλέον, θα οδηγήσει στην επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το ευρωσύστημα εξασφαλίσεις (waiver) και θα επιτρέψει την πολύ πιο φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ θα καταστήσει δυνατή και τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η επανένταξη των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το ευρωσύστημα εξασφαλίσεις είναι αυτές που θα οδηγήσουν και στην άρση των capital controls. Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ακόμη ότι την τρέχουσα χρονιά ο πληθωρισμός θα έχει θετικό πρόσημο λόγω της επίδρασης της αύξησης των έμμεσων φόρων.

«Τα σύννεφα πάνω από τη διεθνή οικονομία έχουν πυκνώσει. Δεν λέω ότι θα έρθει καταιγίδα, αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι», δήλωσε με νόημα ο κ. Στουρνάρας και αναφέρθηκε στις ειδικές συνθήκες που δημιουργούν στην παγκόσμια οικονομία η αβέβαιη πορεία της κινεζικής οικονομίας, αλλά και αρκετών αναπτυσσόμενων χωρών, η μείωση της τιμής του πετρελαίου, η έξαρση της τρομοκρατίας, η προσφυγική κρίση, ο κίνδυνος του Brexit, αλλά και οι υφιστάμενες ανισορροπίες στην Ευρωζώνη.

Τον κ. Γιάννη Στουρνάρα προσφώνησε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, χαρακτηρίζοντάς τον «φωνή της λογικής». Ο κ. Αναστασόπουλος στη σύντομη ομιλία του έκανε λόγο για διάψευση των προσδοκιών το 2015, προσθέτοντας ότι το 2016 δεν επιτρέπει στην επιχειρηματική κοινότητα να είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξη, πολύ περισσότερο δε να εφησυχάζει.


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου