Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Μόνο οργή! Κορίτσια που γίνονται "σκλάβες του σεξ" και άλλες ντροπιαστικές ιστορίες από τους καταυλισμούς προσφύγων στο Λίβανο



Άνθρωποι ενός κατώτερου Θεού. Δεν είναι. Αλλά έτσι τους αντιμετωπίζουν όλοι. Εν μέσω Χριστουγέννων, της γιορτής της αγάπης όπως αρεσκόμαστε να την αποκαλούμε, έρχεται η σκληρή, η ντροπιαστική πραγματικότητα, να μας δώσει ένα ηχηρό χαστούκι. Υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζονται σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Είναι οι Σύροι πρόσφυγες. Έτσι τους αντιμετωπίζουν στην Ευρώπη, έτσι και στο Λίβανο, στους προσφυγικούς καταυλισμούς που (υποτίθεται πως) στήθηκαν για να τους προστατεύσουν.

Ανήλικα κορίτσια, αθώες παιδικές ψυχές που έζησαν τη φρίκη του πολέμου και την προσφυγιά, αναγκάζονται ακόμη και να γίνονται πόρνες ή να παντρεύονται για να μπορέσουν οι οικογένειές τους να επιζήσουν. Οι εργαζόμενοι στις οργανώσεις αρωγής το αποκαλούν "σεξ επιβίωσης". Γυναίκες και κορίτσια, κάποια ακόμη και 12 ετών, αναγκάζονται να πωλούν το σώμα τους για να κερδίσουν χρήματα για τις ίδιες και τις οικογένειές τους. Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει ο άνθρωπος; Όχι εκείνες που αναγκάζονται να γίνουν πόρνες, αλλά εκείνοι που τις οδηγούν εκεί...

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: ανήλικα κορίτσια εξαναγκάζονται σε "γάμους για ευχαρίστηση". Φυσικά, όχι για τη δική τους ευχαρίστηση, αλλά για την ηδονή εκείνων των αχρείων που πληρώνουν τις οικογένειές τους (με προστασία ή με χρήματα) για να μπορέσουν να κάνουν σεξ με ανήλικα κορίτσια, τα οποία το πιθανότερο είναι πως δεν γνωρίζουν πως οι σύζυγοί τους έχουν το δικαίωμα (και μάλιστα νόμιμα και με δικαστική απόφαση) να τις παρατήσουν και να πάρουν διαζύγιο μετά από 72 ώρες γάμου! Σύμφωνα με αξιωματούχους, πολλοί άνδρες ταξιδεύουν από άλλες χώρες στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου μόνο για "γάμους ευχαρίστησης". Κατάντια...




Εργαζόμενοι σε οργανισμούς αρωγής προσφύγουν αποκάλυψαν στη Daily Mail πως ένα 14χρονο κορίτσι εγκαταλείφθηκε μετά από μια εβδομάδα έγγαμου βίου και αφού της είπαν πως ο άνδρας της θα έστελνε κάποιον να την πάρει. Αλλά ποτέ ξανά δεν έμαθε νέα του. Ένα 15χρονο κορίτσι, το οποίο αναγκάστηκε να παντρευτεί για να βοηθήσει την επταμελή οικογένειά της, οδηγήθηκε σε άσυλο αφού ο 23χρονος σύζυγός της την έδερνε επανειλημμένα.

Η 12χρονη Χουρίγια (σ.σ. δεν είναι αυτό το πραγματικό της όνομα) εγκατέλειψε την πόλη Ιντιλίμπ στη Συρία μαζί με την οικογένειά της πριν από τρία χρόνια. Είναι ακόμη ένα κορίτσι που χρειάζεται προστασία. Ένας 17χρονος έχει αρχίσει να την ακολουθεί και να την παρενοχλεί. Ο πατέρας της λέει πως είναι αναγκασμένος να την παντρέψει με το αγόρι, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος να την προστατεύσει, από τη στιγμή που η αστυνομία του Λιβάνου δεν έχει καμία δικαιοδοσία στους πρόσφυγες από τη Συρία. Η μητέρα της, η 30χρονη Νουρ, θύμα και η ίδια ενός γάμου σε νεαρή ηλικία, δεν θέλει να δει την κόρη της να ζει τη δική της ζωή. Αλλά δεν μπορεί να σταματήσει το γάμο, αφού η οικογένεια του αγοριού υποστηρίζει πως ο νεαρός την αγαπάει και αρνείται να βοηθήσει αν δεν γίνει ο γάμος. Τη γνώμη της 12χρονης δεν την ακούει κανείς: δεν θέλει να παντρευτεί και λέει πως προτιμά να γυρίσει στη Συρία του εμφυλίου και να ζει με τις βόμβες και το φόβο του θανάτου.

«Οι οικογένειες είναι απελπισμένες και έτοιμες να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να επιβιώσουν» λέει δυτικός αξιωματούχος αρωγής που εργάζεται στη Βηρυτό. «Γυναίκες και νεαρά κορίτσια υπομένουν τους προσωρινούς γάμους σε αντάλλαγμα για χρήματα ή προστασία, όπως μια συμφωνία για βίζα ή για στέγαση. Κάποιες ξέρουν πως είναι μόνο για λίγες μέρες, άλλες εξαναγκάζονται από τις οικογένειές τους, άλλες πιστεύουν πως πρόκειται για πραγματικό γάμο ή είναι έγκυες.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που πατεράδες παντρεύονται τις ίδιες τους τις κόρες, υποστηρίζοντας πως το κάνουν για να τις προστατεύσουν από την παρενόχληση από άλλους άνδρες στον καταυλισμό ή γειτονικές πόλεις. Πολλές γυναίκες πρόσφυγες, ειδικά αν έχουν φύγει από τη Συρία χωρίς τους συζύγους τους, ακόμη κι αν έχουν παιδιά, γίνονται έρμαιο στις διαθέσεις δουλεμπόρων ή νταβατζήδων, καθώς έχουν λίγα ή καθόλου εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικό πως στους καταυλισμούς της Ιορδανίας, οι ίδιοι οι άνδρες εκδίδουν τις γυναίκες τους, ενώ από τη Συρία είναι οι περισσότερες γυναίκες που εργάζονται στους οίκους ανοχής της χώρας!

Θύματα της προσφυγιάς και όλων εκείνων που εκμεταλλεύονται ανθρώπους χωρίς ελπίδα δεν είναι μόνο τα ανήλικα κορίτσια και οι γυναίκες. Οικογένειες αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους, ακόμη και εξάχρονα παιδιά, να δουλέψουν στα χωράφια και να βγάζουν πατάτες ή σε εργοστάσια ή ακόμη και σε συνεργεία αυτοκινήτων.

Ένα παράδειγμα είναι ο 11χρονος Σαμέρ και ο 10χρονος αδερφός του Μοχάμαντ, δυο παιδιά που γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής, την προσφυγιά και δεν θα ζήσουν ποτέ μια φυσιολογική παιδική ηλικία. Ζουν στο προάστιο της Βηρυτού Jdeideh Roeissat, σε ένα σπίτι δυο δωματίων σε ένα μισοτελειωμένο κτίριο, μαζί με την 38χρονη μητέρα τους Αμίνα, τη θεία τους και τις τρεις αδερφές τους. Κάθε μέρα στις 07:30 το πρωί φεύγουν για να δουλέψουν 12 ώρες σε ένα από τα συνεργεία της πόλης ως μηχανικοί αυτοκινήτων.




Υπό το φόβο των τζιχαντιστών, η οικογένεια εγκατέλειψε τη Ράκα της Συρίας (πόλη που το Ισλαμικό Κράτος έχει ανακηρύξει πρωτεύουσα του Χαλιφάτου του). «Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να φύγουμε. Ζούσαμε υπό το φόβο τους. Παντύ υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές, που σκότωναν κόσμο, γίνονταν εκτελέσεις στη μέση του δρόμου, δεν άφηναν τις γυναίκες να κυκλοφορήσουν σχεδόν. Ήμασταν τρομοκρατημένοι. Δεν μου αρέσει που τα αγόρια πρέπει να δουλεύουν αλλά δεν υπάρχει επιλογή». Στο σπίτι που μένουν πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο σχεδόν 190 ευρώ και για να ζήσουν τους μένουν μόλις 80 από αυτά που κερδίζουν ο Σαμέρ και ο Μοχάμαντ.

«Ο πατέρας μου έχει πεθάνει οπότε πρέπει να δουλέψω. Προσπάθησα να πάω σχολείο αλλά το παράτησα γιατί χρειαζόμασταν τα λεφτά. Δεν έχω άλλη επιλογή» λέει ο 11χρονος Σαμέρ.

Στη συνοικία Ζοκακ Ελ Μπλατ, η ζωή είναι εξίσου δύσκολη για τον 15χρονο Αμπεντ, που αναγκάζεται να μαζεύει πλαστικό και μέταλλο από τα σκουπίδια σε όλη την πόλη για να μπορεί να στείλει μερικά χρήματα στην οικογένειά του, στον πατέρα και τα έξι αδέρφια του (αγόρια και κορίτσια) που μένουν σε ένα χωριό κοντά στο Χαλέπι. Μαζεύει λιγότερα από λιγότερα από 30 ευρώ μετά από 14 ώρες δουλειάς. Ζει σε ένα σπίτι χωρίς παράθυρα με συγγενείς και τα τέσσερα παιδιά τους και δεν έχει δει την οικογένειά του εδώ και τρία χρόνια.

Όπως κι άλλοι Σύροι παράνομοι εργάτες, αναγκάζεται να περιμένει κάτω από γέφυρες για ώρες, ακόμη και να ξυλοκοπείται από άλλους, περιμένοντας κάποιον ντόπιο να του δώσει δουλειά. «Κάποιες μέρες είμαι τυχερός κάποιες άλλες όχι. Αυτές τις μέρες ανησυχώ για την οικογένειά μου», λέει. Ο Αμπεντ έχει πρόβλημα με το μάτι του. Χρειάζεται εγχείρηση αλλά δεν μπορεί να σταματήσει να δουλεύει. Και όσο δεν το κάνει, η κατάστασή του χειροτερεύει. Η μητέρα του πέθανε στη γέννα και εκείνος δεν μπορεί παρά να βοηθά οικονομικά την οικογένειά του. Είναι η σωτηρία τους. Δυστυχώς, όχι η δική του...




Στην περιφέρεια Ακκαρ «ανθεί» η παιδική εργασία. Εκεί έχουν βγει "καταφύγιο" περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες. Η περιοχή είναι γνωστή για τα φρούτα, τις ελιές, τις πατάτες και τον καπνό που βγάζει. Στον καταυλισμό του Ταλ Ζαφαρ όπου έχουν βρει υποτυπώδη στέγη 40 οικογένειες, σχεδόν 30 παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν στα χωράφια. Όπως η Αμάλ, ένα 11χρονο κορίτσι, που μαζεύει πατάτες, ξηρούς καρπούς, βότανα και καπνό τα τελευταία δυο χρόνια από τις 06:00 το ξημέρωμα μέχρι τις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα για ψίχουλα.




«Οι πατάτες είναι το χειρότερο. Είναι δύσκολο να σκύβεις, να σκάβεις... Τα τσουβάλια είναι βαριά για να σηκώσεις και είμαι κουρασμένη, ειδικά το καλοκαίρι που κάνει τόση ζέστη», λέει ο 11χρονο κορίτσι. Που όμως δεν χάνει το χαμόγελό του. «Ξέρω πως είμαι παιδί αλλά πρέπει να προσέξω την οικογένειά μου. Μπορεί να είναι έως και 50 παιδιά στο χωράφι, όλοι νιώθουμε το ίδιο αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή», λέει.




Πηγή - Φωτογραφίες: Daily Mail, newsit


Οι δανειστές θέλουν το 2016 η κυβέρνηση Τσίπρα να πουλήσει όλα τα κρατικά φιλέτα


Η βιασύνη των δανειστών να ολοκληρωθούν οι αποκρατικοποιήσεις, έστω και αν δεν πιάσουν το επιθυμητό τίμημα που ανταποκρίνεται στην αξία του “φιλέτου” είναι εμφανής. Προφανώς βλέποντας την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία των 153 “ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ” στη Βουλή, πασχίζουν να ολοκληρώσουν μερικά από τα μεγαλύτερα deals και μετά να δουν ποια θα είναι η επόμενη μνημονιακή κυβέρνηση που θα πραγματοποιήσει τα επόμενα. 

Επτά ιδιωτικοποιήσεις θέλει να κλείσει μέσα στο 2016 το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και αναμένει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν προς τη μείωση του χρέους.

Μετά την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport και την αναμενόμενη πώληση του 67% του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO τον Ιανουάριο, ακολουθεί η προσπάθεια να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Στο πλαίσιο αυτό τον Απρίλιο αναμένεται να τεθούν σε κίνηση οι διαδικασίες απελευθέρωσης της έκτασης ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης της επένδυσης.

Παραλλήλως, έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των Ρώσων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την οποία το χρονοδιάγραμμα των δεσμευτικών προσφορών φαίνεται ότι θα παραταθεί ώς τα τέλη Φεβρουαρίου. Στο κάδρο βρίσκονται ακόμη ο Αστέρας Βουλιαγμένης (αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις), το ξεμπλοκάρισμα του ΔΕΣΦΑ, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο ΟΛΘ και η περιοχή της Αφάντου στη Ρόδο.

Στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν το 2016 «ζεστό χρήμα» από παλαιότερα και νέα ντιλ όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΔΙΕ, το Ψηφιακό Μέρισμα, η κινητή τηλεφωνία, ο ΔΕΣΦΑ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, οι μαρίνες και ορισμένα ακίνητα. Μόνο από τα περιφερειακά αεροδρόμια θα εισπραχθούν 1,23 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Επισήμως στα έσοδα της νέας χρονιάς δεν υπολογίζονται οι εισπράξεις από τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Παρά την αισιοδοξία για το 2016, τα συνολικά έσοδα από ολοκληρωμένους διαγωνισμούς για το 2015 ήταν μόλις 300 εκατ. ευρώ, καθώς σε αυτά δεν υπολογίζονται τα τιμήματα από τους διαγωνισμούς των περιφερειακών αεροδρομίων, του Ελληνικού κ.τ.λ.

Ειδικά για τον ΟΛΠ η κυβέρνηση αναμένει τίμημα κατά πολύ υψηλότερο από τη σημερινή υποτιμημένη χρηματιστηριακή αξία, η οποία βρίσκεται στα επίπεδα των 390 εκατ. ευρώ. Στην κούρσα έχει απομείνει μόνο ο κινεζικός κολοσσός της COSCO, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε προσφορά στον διαγωνισμό αυτή την εβδομάδα.

Αυτή την εβδομάδα από το «παιχνίδι» αποσύρθηκαν, αφήνοντας το γήπεδο ελεύθερο στους Κινέζους, τόσο η δανέζικη APM Terminals (θυγατρική της Maersk) όσο και η φιλιππινέζικη ICTS. Με μια λιτή ανακοίνωση το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ και ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 Ιανουαρίου 2016, με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Την ίδια ώρα θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τη δημιουργία του νέου υπερταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Στο ΤΑΙΠΕΔ πάντως αναμένουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι των υποδομών και των εταιρειών που βρίσκονται στο χαρτoφυλάκιό του θα περάσει στον νέο «γίγαντα» των ιδιωτικοποιήσεων. Άλλωστε η Ομάδα Δράσης για το νέο ταμείο βρίσκεται ήδη στα σκαριά, ενώ αναζητείται και ο επικεφαλής του ανάμεσα σε έλληνες μάνατζερ.


Πηγή : greekmoney.gr


Ισχυρός σεισμός 5,1 βαθμών ανοιχτά της Καρπάθου



Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών σημειώθηκε στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου στο νότιο Αιγαίο, στην υποθαλάσσια περιοχή ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Η δόνησε έγινε αισθητή σε αρκετά νησιά των Δωδεκανήσων.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στα 19 χιλιόμετρα ανατολικά της Καρπάθου και 131 χλμ νοτιοδυτικά της Ρόδου.


Newsroom ΔΟΛ


Αντιπαράθεση Ανεξάρτητων Ελλήνων με το Ποτάμι



«Μας έχει συνηθίσει το Ποτάμι και ο αρχηγός του σε άναρθρες και υστερικές κραυγές, που αφήνουν όμως παγερά αδιάφορη τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, αναφέρει η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη απαντώντας στο Ποτάμι.

«Μετά το στραπάτσο που του επιφύλαξε ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογές, το μένος του κατά φαντασίαν …πρωταγωνιστή εναντίον του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, σε συνάρτηση με τις ιδεοληπτικές εμμονές του και το άγχος του να δείξει ότι υπάρχει, παρά τον εγγενή τυχοδιωκτισμό του, τον καθιστούν ολοένα και πιο γραφικό. Εκτός του ότι είναι αποδεδειγμένα ανιστόρητος και εθελόδουλος», αναφέρει η κ. Χρυσοβελώνη.

Το Ποτάμι σε σημερινή ανακοίνωσή του αναφέρει πως «υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στις γυναίκες για τα αστικά σώματα προστασίας αλλά και στρατιωτικά λύκεια στην Ελλάδα είναι η συνέχεια των παραληρημάτων του κυβερνητικού εταίρου». «Ο υπουργός Καμμένος γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος. Και κάνουν λάθος όσοι τον αντιμετωπίζουν ως γραφικό» αναφέρει το Ποτάμι και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως «ο πολιτικός επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων φοράει όλο και περισσότερο στρατιωτικές στολές και σκηνοθετεί επισκέψεις-τελετές όπου πρόσωπα και απόψεις υποχρεούνται σε πολεμική αμφίεση». «Ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλύπτει με τη σιωπή του, του αφήνει μεγάλο χώρο στη διαμόρφωση της νέας "κυρίαρχης" ιδεολογίας του εθνολαϊκισμού. Αυτή η μεγάλη πολιτική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδοθεί από την κοινωνία», υπογραμμίζει το Ποτάμι.



Πηγή


Χειροπέδες σε 56χρονο για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου



Συνελήφθη, στην Καλλιθέα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, ένας 56χρονος ημεδαπός, για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Ειδικότερα, ο δράστης το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, στο σπίτι του στην Καλλιθέα, προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος ανήλικου αγοριού, προσφέροντάς του ως αμοιβή μικρό χρηματικό ποσό.

Από την έρευνα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο,  διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς, από τα τέλη Νοεμβρίου, είχε προβεί κατ' επανάληψη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του ανήλικου.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι ο παιδεραστής αναζητούσε και προσέγγιζε ανηλίκους μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και στη συνέχεια τους προέτρεπε να συναντηθούν μαζί του.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο, τρεις φορητοί υπολογιστές και ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος, που περιείχαν υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Από την ίδια την έρευνα προέκυψε ότι ο δράστης είχε συλληφθεί το 2005 για παρόμοια αδικήματα και είχε αποφυλακιστεί το 2015, με περιοριστικούς όρους.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε για κύρια ανάκριση σε τακτικό ανακριτή.



Πηγή : real.gr


Τσέχος πρόεδρος: Η προσφυγική κρίση είναι μια οργανωμένη εισβολή



Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, υπήρξε εριστικός και μίλησε εναντίον των προσφύγων από την Συρία και το Ιράκ, ακόμα και στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του

Ο Μίλος Ζέμαν είναι ο πρόεδρος της Τσεχίας που πρόσφατα έγινε η αιτία να διαταραχθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τσεχία εξαιτίας των επικριτικών και προκλητικών δηλώσεών του για την μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας. Οι δηλώσεις του Ζέμαν έγιναν η αιτία η ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τον Έλληνα πρέσβη στην Πράγα. Τώρα ο Τσέχος πρόεδρος «ξαναχτυπά» με δηλώσεις του κατά των προσφύγων που προέρχονται από την Συρία και το Ιράκ.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν χαρακτήρισε σήμερα «οργανωμένη εισβολή» τις μεταναστευτικές ροές, καλώντας τους νεαρούς άνδρες από τη Συρία ή το Ιράκ να «πάρουν τα όπλα» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αντί να φεύγουν από τις πατρίδες τους.
«Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια οργανωμένη εισβολή και όχι με μια αυθόρμητη κίνηση προσφύγων», ανέφερε ο Ζέμαν στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του που μεταδόθηκε σήμερα.

Ο Τσέχος πρόεδρος είπε ότι είναι «δυνατόν» να επιδειχθεί συμπόνια απέναντι στους ηλικιωμένους μετανάστες, τους ασθενείς και τα παιδιά, όχι όμως και απέναντι στους νέους άνδρες που, κατά τη δική του εκτίμηση, θα έπρεπε να πολεμήσουν για την ελευθερία των χωρών τους. «Η μεγάλη πλειονότητα των παράνομων μεταναστών είναι νεαροί άνδρες, που έχουν καλή υγεία και είναι άγαμοι. Αναρωτιέμαι γιατί αυτοί οι άνδρες δεν παίρνουν τα όπλα για να αγωνιστούν για την ελευθερία της χώρας τους, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».
«Η φυγή τους, αντικειμενικά ενισχύει το Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε.

Ο Ζέμαν έφερε ως παράδειγμα τους Τσέχους οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής (1939-1945) «για να πολεμήσουν για την ελευθερία της χώρας και όχι για να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα στη Βρετανία».

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα επέκρινε την ομιλία του προέδρου, εκτιμώντας ότι επανέλαβε «τις προκαταλήψεις του και τη συνηθισμένη απλούστευση των γεγονότων».

Επτά στους δέκα Τσέχους διαφωνούν με την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα τους, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση.



Πηγή : protothema.gr


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Παράταση στην απόσυρση αυτοκινήτων μέχρι τα τέλη Απριλίου



Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δημοσιοποιήσει σχετική απόφαση

Την επέκταση του μέτρου της απόσυρσης έως το τέλος Απριλίου αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών.

Το μέτρο της απόσυρσης έληξε τυπικά στις 20 Δεκεμβρίου και η επέκτασή του εξετάζεται προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η αγορά αυτοκινήτου.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά αυτοκινήτου τρέχει με ρυθμό αύξησης πωλήσεων πάνω από το 10% το 2015, καθώς πολλοί πολίτες προχωρούν σε αγορά κυρίως μικρού όγκου κυβισμού οχημάτων.

Το μέτρο της απόσυρσης δίνει την δυνατότητα στους εμπόρους και εισαγωγείς να προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις και να κρατούν τις πωλήσεις σε υψηλά επίπεδα.

Η επέκταση του μέτρου κρίνεται κρίσιμη με δεδομένο ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μεγάλη προσέλευση στις εταιρείες ανακύκλωσης ΙΧ από οδηγούς που θέλουν να αποσύρουν παλιά οχήματα και να προλάβουν το σχετικό όφελος.


Πηγή


Θρασύτατος Νταβούτογλου: Πήρε τρία δισ. από την Ευρώπη για το προσφυγικό και τώρα κουνάει και το δάχτυλο!



«Αν η ΕΕ δεν είναι μαζί μας σε αυτόν τον κοινό αγώνα δεν θα πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης» λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός

Την πληρή εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να υπάρξει λύση στο προσφυγικό. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Ντάνας», ενώ αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, επέμεινε ότι ήταν δικαίωμα της χώρας του να διαφυλάξει τα σύνορά της.

«Ξεχνώντας» ίσως ότι, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, η ΕΕ αποφάσισε να δώσει στην Άγκυρα τρία δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει τις υποδομές της και τους ελέγχους της στα τουρκικά παράλια, ο Τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει ότι η Ευρώπη... δεν δείχνει αποφασισμένη να τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας, διεκδικώντας ίσως ακόμα περισσότερα κονδύλια.

«Στην σύνοδο Κορυφής ΕΕ –Τουρκίας αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε ένα κοινό σχέδιο δράσης για το προσφυγικό. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα που έχουν σκοπό να αποτρέψουν τις περαιτέρω απώλειες ζωών και να εξασφαλίσουν καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών», αναφέρει ο Νταβούτογλου στην συνέντευξη υπογραμμίζοντας όμως πως αισθητά αποτελέσματα θα μπορούν να αναμένονται μόνο αν η Τουρκία και η ΕΕ προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να εφαρμόσει όλα όσα αναφέρονται στην συμφωνία και οι προσπάθειές της προσανατολίζονται στην ενίσχυση του αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης», επισημαίνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τονίζοντας πως «αν η ΕΕ δεν είναι μαζί μας σε αυτόν τον κοινό αγώνα δεν θα πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης».

Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη ότι η προσφυγική κρίση είναι αποτέλεσμα του χάους που επικρατεί στη Συρία, αναφέρει ο Νταβούτογλου και τονίζει πως αν δεν βρεθεί για το πρόβλημα αυτό μια συνολική και μια βιώσιμη πολιτική λύση, το κύμα των προσφύγων θα συνεχιστεί.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου για τη κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τόνισε πως: «Θέλω να υπογραμμίσω πως στο δυσάρεστο επεισόδιο της 24ης Νοεμβρίου εφαρμόσθηκαν στην ουσία όσα προβλέπονται όταν απειλείται ο εναέριος χώρος μας. Πιστεύουμε πως το επεισόδιο αυτό θα είχε αποφευχθεί αν οι ρωσικές δυνάμεις έδιναν σημασία στις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις μας από την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων στην Συρία. Προειδοποιήσαμε την Ρωσία με κάθε δυνατό τρόπο σε όλα τα επίπεδα ώστε να αποφευχθεί το επεισόδιο».

«Η υπεράσπιση του εναέριου χώρου και των συνόρων αποτελεί βασική εθνική υποχρέωση και κυριαρχικό δικαίωμα κάθε χώρας. Εμείς δεν παραβιάσαμε τον εναέριο χώρο της άλλης πλευράς, εμείς υπερασπιστήκαμε τον σύνορά μας», αναφέρει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και κατηγορεί την Ρωσία για τη λήψη υπερβολικών μέτρων κατά της Τουρκίας» και συνέχισε «από την πλευρά της Ρωσίας έγιναν κάποιες απαράδεκτες και αβάσιμες δηλώσεις και άρχισαν να εφαρμόζονται κατά της Τουρκίας υπερβολικά, σε ισχύ, μέτρα. Εμείς από την πλευρά μας ακολουθήσαμε μια πιο συγκρατημένη θέση για να μην επιδεινώσουμε την κατάσταση αλλά η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποιεί από τη Δευτέρα διήμερη επίσκεψη στη Σερβία και στη επίσκεψη αυτή θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία επιχειρηματικών και οικονομικών παραγόντων της Τουρκίας.

Στον Πειραιά κάθε μέρα 4.000 πρόσφυγες

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται αμείωτη η ροή των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης.

Με σύμμαχό τους την καλοκαιρία, οι διακινητές μεταφέρουν καθημερινά από την Τουρκία χιλιάδες πρόσφυγες, πλημμυρίζοντας τα ελληνικά νησιά. Αυτοί με τη σειρά τους προωθούνται στην ελληνική πρωτεύουσα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Σχεδόν 4.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά από δυο πλοία. Ειδικότερα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετέφερε από τη Μυτιλήνη 2.474 πρόσφυγες και το πλοίο «Νήσος Ρόδος» μετέφερε από Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο 1.301 πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές είχαν φτάσει ακόμη 1.706 πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά, με το πλοίο «Αριάδνη», στο οποίο είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και τη Χίο.



Πηγή : protothema.gr