Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Η Ζωή «ψήφισε» από το Twitter για το πολυνομοσχέδιο



Τι κι αν πλέον δεν είναι στη Βουλή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξακολουθεί να δηλώνει τη θέση της για τα νομοσχέδια που ψηφίζονται σε αυτή.

Μπορεί η πρώην πρόεδρος να παρακολούθησε πλέον ως θεατής την ψηφοφορία που διεξήχθη τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Βουλή, αλλά φρόντισε να πάρει θέση για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Και όπως αναμενόταν, ήταν ενάντια σε αυτό.

«Κάθε "ναι" σε Μνημόνια, εφαρμοστικούς νόμους και πολυνομοσχέδια είναι μαχαιριά στην καρδιά της δημοκρατίας, του κοινωνικού κράτους δικαίου», έγραψε η κ. Κωνσταντοπούλου στο λογαριασμό της στο Twitter, ενώ συμπλήρωσε με νέα ανάρτηση, γράφοντας «Και καθένας και καθεμιά που λέει "ναι" φέρει απαράγραπτη προσωπική ευθύνη για την επιτελούμενη κοινωνική καταστροφή και πολιτειακή διολίσθηση».





Πηγή:  iefimerida.gr


Προβλήματα και καθυστερήσεις στα 49 προαπαιτούμενα διαπιστώνουν οι δανειστές




Προβλήματα και καθυστερήσεις με τις εγκυκλίους και τις υπουργικές αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί διαπιστώνουν οι δανειστές στη λίστα με τα 49 προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Προβλήματα και καθυστερήσεις με τις εγκυκλίους και τις υπουργικές αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, διαπιστώνουν οι δανειστές στη λίστα με τα 49 προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο καλύπτει μόλις το 30% των μέτρων που θα πρέπει να έχουν γίνει και κατά την εβδομάδα που πέρασε τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών διαπίστωσαν ότι τα υπουργεία δεν έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι δράσεις.

Μεγάλος όγκος ανεκπλήρωτης εργασίας αφορά στο υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ωστόσο, και σε άλλα υπουργεία παρατηρείται καθυστέρηση που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και τη συνέχεια των διαβουλεύσεων, ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο πρώτος έλεγχος.

Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, οι θεσμοί θα πρέπει έως την Τρίτη να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης της υλοποίησης των 49 προαπαιτουμένων, ώστε την Τετάρτη να συνεδριάσει το Euroworking Group και εφόσον η έκθεση είναι θετική, να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ έως τα τέλη του μήνα. Ομως, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να εκδοθεί μία σειρά εγκυκλίων και αποφάσεων που θα θέτουν σε εφαρμογή τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η δευτερογενής νομοθεσία που απαιτείται θα εκδοθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας και πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις υποχρεώσεις της. Πάντως, οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Ενδεικτικά, θα πρέπει να εκδοθούν και να γίνουν:

• Οι υπουργικές αποφάσεις για τη μεταφορά του προσωπικού του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

• Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αμοιβές συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.

• Η μελέτη επιπτώσεων από τις μεταρρυθμίσεις στον ανταγωνισμό, στην αδειοδότηση και στα γραφειοκρατικά εμπόδια.

• Η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για τους αγρότες.

• Η εξεύρεση «ισοδυνάμου» για τη μη επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, δεν έχουν οριστικοποιηθεί και οι εγκύκλιοι για το ασφαλιστικό, με τις αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν να αποτελούν ακόμξ αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κλιμακίων των δανειστών.

Πάντως, ανεξαρτήτως του πότε τελικά θα εκδοθούν όλες οι απαραίτητες εγκύκλιοι και αποφάσεις για να κλείσει το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων και εάν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, στο πρόγραμμα των θεσμών περιλαμβάνεται η έλευση των επικεφαλής των κλιμακίων την Τρίτη 20 Οκτωβρίου. Η επίσκεψή τους θα είναι ολιγοήμερη (αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα για 3 ημέρες) και εκτός από τις επαφές με τον υπουργό Οικονομικών, θα επιδιωχθεί να έχουν συναντήσεις και με άλλους υπουργούς που χειρίζονται κρίσιμα χαρτοφυλάκια για την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου (Οικονομίας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Εργασίας κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των θεσμών έρχονται στην Αθήνα με στόχο να ξεκινήσουν επί της ουσίας τη διαπραγμάτευση για τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος και να θέσουν τις βάσεις ώστε να μην καθυστερήσει σημαντικά η ολοκλήρωσή του. Επισήμως, ο έλεγχος είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται όμως και μικρή αναβολή του για τα μέσα του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, τα θέματα που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας είναι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και το καθεστώς προστασίας των ιδιοκτητών ακινήτων, η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, η εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται κυρίως στη δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ ακόμα οι θεσμοί δεν έχουν οριστικοποιήσει τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ και το δημοσιονομικό κενό.


Πηγή 


Νέα αναβολή για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση




Μην έχοντας προφανώς βρει κάποιο ισοδύναμο μέτρο και με την προθεσμία να εκπνέει σήμερα, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε αργά απόψε το απόγευμα να δώσει στην δημοσιότητα μία ανακοίνωση στην οποία εκφράζει ουσιαστικά την αδυναμία της να δώσει λύση στο πρόβλημα, ζητώντας μία εβδομάδα παράταση ώστε να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της.

Στην ανακοίνωσή τονίζεται ότι: «Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι η προθεσμία για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση που λήγει σήμερα θα παραταθεί έως την Παρασκευή 23/10/2015 και έως τότε θα ανακοινωθεί η οριστική απόφαση της κυβέρνησης».


Πηγή


Καταργούνται τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων




Νέα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν να πληρώσουν για το 2016 εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκίνητων. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί τελικά σε αλλαγές που φέρνουν αυξήσεις στα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας με κατάργηση των μηδενικών τελών, μικρές μειώσεις σε ορισμένες κατηγορίες Ι.Χ., ενώ σχεδιάζεται η καθιέρωση ειδικού τέλους Δακτυλίου που θα επιβαρύνει τους κατόχους παλαιών ρυπογόνων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν εντός του μικρού δακτυλίου.
Με στόχο την είσπραξη περίπου 1,1 δισ. ευρώ από τα νέα τέλη κυκλοφορίας αλλά και την εξάλειψη του φαινομένου της μαζικής κατάθεσης πινακίδων στις εφορίες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ήδη το πρώτο κύμα αλλαγών στα νέα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που συζητείται με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προβλέπει:
Επιβαρύνσεις στα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1/11/2011. Τα σενάρια που εξετάζονται:
  •  Κατάργηση των μηδενικών τελών που υπολογίζονται με βάση του ρύπους. Σήμερα δεν καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Εναλλακτικά εξετάζεται η μείωση του ορίου των 99γρ./ CO2 στα 80 γρ./CO2. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε περίπου 50.000 ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας για το 2016, τα οποία θα ανέρχονται σε περίπου 50 ευρώ έκαστος.
  •  Αλλαγές των συντελεστών στα τέλη κυκλοφορίας που υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές καυσαερίων και αφορούν περίπου 410.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπουν αυξήσεις στους συντελεστές από 10% έως και 50% με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να προβλέπονται για τα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας άνω των 1.800 κ.ε.
2 Μείωση των τελών κυκλοφορίας για τα παλαιά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού άνω των 2.000 ή 2.500 κ.ε. με στόχο να μπει τέλος στο φαινόμενο της μαζικής κατάθεσης πινακίδων που παρατηρείται κάθε Δεκέμβριο στις εφορίες, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών εσόδων για το Δημόσιο. Σημειώνεται ότι σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα από 1.929 -2357 κ.εκ. τα τέλη ανέρχονται σε 660 ευρώ, για Ι.Χ. από 2.358 - 3.000 κ. εκ. ανέρχονται σε 880 ευρώ, από 3.001 - 4.000 κ. εκατ. σε 1.100 ευρώ, ενώ αυτοκίνητα 4.001 κ.εκ. και άνω τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται σε 1.320 ευρώ.
Επιβολή ειδικού τέλους Δακτυλίου. Το τέλος αυτό θα αφορά τους κατόχους παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων που οι ιδιοκτήτες τους κυκλοφορούν εντός του μικρού δακτυλίου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα επιβάλλεται σε αυτοκίνητα, φορτηγά και ταξί τα οποία ανήκουν στην οδηγία ρύπων Euro 5 ή παλαιότερη, ενώ δεν αποκλείεται να ισχύσει και για τους μόνιμους κατοίκους. Το κόστος του Τέλους Δακτυλίου θα υπολογίζεται με βάση την οδηγία ρύπων που ανήκει κάποιο όχημα και θα ανέρχεται από 20 έως και 70 ευρώ για τα αυτοκίνητα, ενώ στα φορτηγά θα αγγίζει έως και τα 350 ευρώ. Το μέτρο αυτό, αν τελικά υιοθετηθεί, εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει άμεσα στα ταμεία του Δημοσίου περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Η διάταξη με τις παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που θα πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση για να «ξεκλειδώσει» και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της δόσης.
Στο νομοσχέδιο αυτό, αναμένεται να περιληφθεί και η ρύθμιση για τη φορολογική μεταχείριση των ανείσπρακτων ενοικίων, καθώς και η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια που θα αποκτήσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το 2016 προβλέπεται αύξηση εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των ενοικίων, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συζητήσεις με τους θεσμούς προκειμένου να μην περιληφθούν στο νομοσχέδιο του Νοεμβρίου τα σκληρά φορολογικά μέτρα (νέες φορολογικές κλίμακες και συντελεστές, κατάργηση φοροαπαλλαγών, επιβαρύνσεις στη φορολογία των αγροτών, ενσωμάτων στην ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα) και να πάνε λίγο αργότερα ενδεχομένως στο τέλος του έτους ή τον Ιανουάριο του 2016. Άλλωστε οι αλλαγές αυτές αφορούν τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι το 2016 (φορολογικές δηλώσεις 2017).
Ανείσπρακτα ενοίκια
Μετά την κατάργηση της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών όπως έχει προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Τρ. Αλεξιάδης αναζητά φόρμουλα για να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι που δεν εισπράττουν ενοίκια. Το μοντέλο στο οποίο φαίνεται να καταλήγει το οικονομικό επιτελείο είναι των επισφαλών απαιτήσεων. Δηλαδή τα ποσά των ενοικίων που δεν μπορούν να εισπράξουν οι ιδιοκτήτες από τους ενοικιαστές θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επισφαλείς απαιτήσεις και θα εκπίπτουν από τα συνολικά φορολογητέα εισοδήματα των ιδιοκτητών. Στο έντυπο της νέας φορολογικής δήλωσης θα εισαχθεί νέος κωδικός στον οποίο οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το προηγούμενο έτος και θα αποφύγουν με αυτό τον τρόπο τη φορολόγησή τους. Τα ενοίκια αυτά θα φορολογηθούν τη χρονιά κατά την οποία θα εισπραχθούν.
Ρύθμιση 100 δόσεων
Αντιμέτωποι με μείωση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση των οφειλών τους ή ακόμη και με αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων βρίσκονται οι φορολογούμενοι για τους οποίους η Φορολογική Διοίκηση θα διαπιστώσει ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Κριτήριο που θα προσδιορίζει την οικονομική δυνατότητα των οφειλετών να εξοφλήσουν σε λιγότερες δόσεις ή ακόμη και εφάπαξ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αποτελούν οι τραπεζικές καταθέσεις τους.
Το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διαθέτει από τις τράπεζες τα στοιχεία για τις καταθέσεις των φορολογούμενων σχεδιάζει ένα ηλεκτρονικό σύστημα διασταυρώσεων που θα εντοπίζει τους φορολογουμένους-οφειλέτες του Δημοσίου με μεγάλες καταθέσεις. Ανάλογα με το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων που θα έχει κάθε οφειλέτης το σύστημα αυτόματα θα προχωρά στη μείωση του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης ή στην αποβολή του οφειλέτη από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Μαρία Βουργάνα
Πηγή : imerisia.gr


Ποιοι θα... πληρώσουν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού




Συνταξιούχοι των 1.000 ευρώ και υψηλόμισθοι θα κληθούν να πληρώσουν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού, αλλά και το κόστος μετάβασης από το σημερινό, κοστοβόρο για το Δημόσιο, σύστημα σε ένα πιο ανταποδοτικό, με μόνη εγγυημένη την εθνική σύνταξη, εφόσον δεν επιβληθούν και σε αυτήν εισοδηματικά κριτήρια.

Ηδη, όπως προκύπτει από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, χτίζεται η επιχειρηματολογία για νέες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Ο πήχυς έχει τεθεί στα 1.000 ευρώ συνολικό εισόδημα από συντάξεις, με στόχο αρχικά την κάλυψη ελλείμματος της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Στο κάδρο έχει ήδη τεθεί το 30% του συνόλου των συνταξιούχων, χωρίς κανείς να μπορεί να δεσμευτεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι το μαχαίρι δεν θα πέσει τελικά και στις χαμηλότερες συντάξεις. Κλειδί για το εύρος των περικοπών θεωρείται η προσπάθεια επανυπολογισμού του συνόλου των καταβαλλόμενων συντάξεων, στα 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους. Μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 70%, καθώς εκτιμάται ότι θα υποστούν νέο επαχθέστερο υπολογισμό στη σύνταξή τους, με ποσοστό αναπλήρωσης 50%-55% για το σύνολο της σύνταξης κύριας και επικουρικής. Σύμφωνα με ειδικούς, οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι μεγάλες, ίσως και να ξεπερνούν το 13% με 15%.

Αλλά και οι εργαζόμενοι, κυρίως οι υψηλόμισθοι, θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο τίμημα για το νέο ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της διαφοροποίησης του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων, ανάλογα με τον μισθό. Η λογική είναι να εφαρμοστεί ενιαίος τρόπος υπολογισμού για όλους τους ασφαλισμένους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με κλιμακωτά όμως ποσοστά αναπλήρωσης, ανάλογα με το ύψος του μισθού. «Μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους, μικρότερο για τους υψηλόμισθους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος χθες, κατά την επίσημη παραλαβή του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ανάλογη κλιμάκωση σχεδιάζεται και στο ύψος των εισφορών, οι οποίες θα είναι μεν κοινές για όλους, θα αυξάνονται όμως στους υψηλόμισθους, για παράδειγμα από 2.000 ευρώ και άνω, προκειμένου να χρηματοδοτούνται κατά την πρώτη φάση της μεταρρύθμισης τα ελλείμματα του συστήματος και στη συνέχεια, έως το 2050, το κόστος μετάβασης από το παλαιό στο νέο σύστημα.

Αποκλείοντας το ενδεχόμενο επιβολής νέας, επιπλέον φορολογίας εντός του τρέχοντος έτους, κυβερνητικά στελέχη συζητούν επίσης το ενδεχόμενο μελλοντικής επιβολής ενός νέου, συμπληρωματικού φόρου σε υψηλά εισοδήματα από μισθούς ή και συντάξεις, που θα έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, όχι όμως με τη μορφή ειδικής εισφοράς, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να κριθεί αντισυνταγματικό (π.χ. εισφορά υπέρ ΛΑΦΚΑ).

Κεντρικός μηχανισμός... αναδιανομής θα είναι το ειδικό αποθεματικό (buffer fund), που σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων πρέπει να δημιουργηθεί για να υποστηρίξει το νέο σύστημα, κυρίως κατά τη μεταβατική περίοδο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα, το αποθεματικό αυτό θα τροφοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την περιουσία των ταμείων, καθώς και συμπληρωματικούς πόρους, όπως μια εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους, ή ένας τραπεζικός φόρος, ή ένας φόρος στις μεγάλες περιουσίες και γενικά ένας φόρος εκεί που συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, ο πλούτος.


ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Έντυπη Καθημερινή


Δένδιας: Υπαρχει κίνδυνος κατακερματισμού του κόμματος




Σε συνέντευξή του ο Νίκος Δένδιας εκφράζει επίσης αντιρρήσεις για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος.

Κίνδυνο κατακερματισμού της ΝΔ «βλέπει» ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του, ενώ εκφράζει αντιρρήσεις για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος.

«Πολύ φοβούμαι ότι η ΝΔ διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, όχι απλώς να διασπαστεί, αλλά να κατακερματιστεί και κυρίως να καταστεί αδιάφορη» τονιζει ο βουλευτής της ΝΔ στην εφημερίδα Αγορά. Ο ίδιος αποδίδει αυτή την κατάσταση στον τρόπο εκλογής νέου προέδρου, χαρακτηρίζοντάς την «αποκομμένη από κάθε ιδεολογικό πρόσημο», ενώ «στερείται πολιτικού νοήματος». «Αλλά ακόμη κι αν κινδυνέψει η Νέα Δημοκρατία με διάσπαση ή και με αφανισμό, λόγω συγκεκριμένων προσωπικών στρατηγικών, δεν θα εξαφανισθεί η Κεντροδεξιά» συμπληρώνει.

Ο κ. Δένδιας εκφράζει ενστάσεις για την εκλογική διαδιακασία που αποφάσισε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το πώς διεξάγεται, με κυριότερο το ποιο είναι το εκλογικό σώμα. «Το να δίνεις τρία ευρώ και να ψηφίζεις δεν συνιστά σοβαρή διαδικασία» προσθέτει.

Δηλώνει δικαιωμένος στην προειδοποίησή του ότι η εκλογή αρχηγού θα υποβιβαστεί σε διαμάχη επί προσωπικών χαρακτηριστικών. «Η λογική αλληλουχία επέβαλλε να συζητήσουμε κατ’ αρχήν για τα αίτια της μεγάλης ήττας, να κάνουμε την αυτοκριτική μας όπου χρειάζεται και να επιλέξουμε δημοκρατικά τι είδους κόμμα θέλουμε να είμαστε. Μόνο αφού θα είχαμε καταλήξει στις συγκεκριμένες απαντήσεις, θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε και ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος για να εκπροσωπήσει την συγκεκριμένη πολιτική φυσιογνωμία.

 Στην περίπτωση της ΝΔ πράττουμε το αντίθετο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ίδια η διαδικασία να είναι βαθύτατα απολιτική» τονίζει.

Ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει ότι το κόμμα χρειάζεται ανανέωση στον πολιτικό λόγο, στην οργανωτική συγκρότηση και στον τρόπο παραγωγής πολιτικού έργου. «Δεν χρειάζεται όμως να γίνει κακέκτυπο του ΣΥΡΙΖΑ» διευκρινίζει.



Πηγή: skai.gr


Καλόλιμνος: Πνίγηκαν 4 παιδιά σε ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες - Σοκάρει η ανείπωτη τραγωδία!



Νέα τραγωδία με πρόσφυγες σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου, κοντά στη νησίδα Καλόλιμνος. Πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν 17 πρόσφυγες μαζί με τον διακινητή, ανετράπη λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να πνιγούν τέσσερα μικρά παιδιά. Ενα ακόμη παιδί αγνοείται.

Το λιμεναρχείο Καλύμνου επιλήφθηκε αμέσως του περιστατικού, με τα μόλις δυο σκάφη που διαθέτει. Σήμερα συνεχίζει τις έρευνες για το παιδί που αγνοείται. Οι διασωθέντες πρόσφυγες και ο διακινητής έχουν μεταφερθεί στο νησί της Καλύμνου, όπου τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλαστική βάρκα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια αργά χθες το βράδυ. Αρχικά οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές όμως ξαφνικά ο καιρός χάλασε και οι μετανάστες έμειναν αβοήθητοι.

Σημείωνεται ότι χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τα αποτελέσματα της Συνόδου της ΕΕ για το προσφυγικό και υπογράμμισε την ανάγκη ταχύτερης, μεθοδικής και συντονισμένης αντιμετώπισης του ζητήματος. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές στη Σύνοδο ότι είναι πολύ μεγάλη ανάγκη σταδιακά το βάρος να μετατοπιστεί από τα ελληνικά νησιά προς τα τουρκικά παράλια, ώστε η διαδικασία της μετεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από εκεί, για να σταματήσει το Αιγαίο να μετράει νεκρούς και να σταματήσει και αυτό το αίσχος της εκμετάλλευσης ταλαιπωρημένων ανθρώπων από δουλέμπορους διακινητές.

Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μία πολιτική ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε όμως πως αν υπάρχει η πιθανότητα μίας συγκροτημένης πολιτικής, αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αφότου αυτοί οι άνθρωποι βρεθούν, πάρουν το ρίσκο να μπουν στα σαπιοκάραβα, στις τρύπιες βάρκες των διακινητών και χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο.



Πηγή : newsit.gr


Γερμανία: Δολοφονική επίθεση σε υποψήφια δήμαρχο



Ήταν λίγο μετά τις εννέα το πρωί όταν η 58χρονη Ενριέτε Ρέκερ περνούσε για μία τελευταία βόλτα από το προεκλογικό περίπτερο του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) στο κέντρο της Κολωνίας πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Ένας άνδρας ηλικίας 44 ετών όρμησε προς το μέρος της κρατώντας δύο μαχαίρια.

Την τραυμάτισε στον λαιμό, ενώ κατάφερε χτυπήματα σε άλλους τέσσερεις από τους παρευρισκόμενους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, τον δράστη ακινητοποίησε αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, ο οποίος βρισκόταν από προσωπικό ενδιαφέρον στον χώρο της προεκλογικής συγκέντρωσης.

Η Ρέκερ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται πλέον εκτός κινδύνου.

Ο δράστης συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρά του.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φαινόταν ψυχικά διαταραγμένος και τα πρώτα του λόγια μετά τη σύλληψή του ήταν: «Έπρεπε να το κάνω, το έκανα για να σας προστατεύσω όλους».

Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ραλφ Γιέγκερ δηλώνει ότι οι πρώτες ενδείξεις υποδεικνύουν πολιτικά κίνητρα. Λίγο μετά την επίθεση δημοτικός σύμβουλος δηλώνει σε εφημερίδα της Κολωνίας ότι «ο δράστης είχε βάλει στόχο την Ενριέτε Ρέκερ».

Η ίδια είχε κατέβει στις εκλογές ως ανεξάρτητη υποψήφια, αλλά με την υποστήριξη τριών πολιτικών κομμάτων: των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων.

Παρά το συμβάν, η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου δημάρχου θα γίνει κανονικά την Κυριακή. Η εφορευτική επιτροπή είχε εξετάσει πιθανή αναβολή λόγω της επίθεσης στην Ενριέτε Ρέκερ, αλλά τελικά απεφάνθη ότι ο νόμος δεν δίνει αυτήν τη δυνατότητα και καλεί τους 810.000 ψηφοφόρους να προσέλθουν κανονικά στις κάλπες.

Το μεσημέρι του Σαββάτου είχαν εμφανιστεί στο κέντρο της Κολωνίας πλακάτ που ενημέρωναν τους πολίτες για υποτιθέμενη αναβολή των εκλογών, αλλά η δημοτική αρχή ανέφερε ότι δεν έχει σχέση με τα πλακάτ και μάλιστα θα ζητήσει την ποινική δίωξη των υπευθύνων για την ανάρτησή τους.

Η Ενριέτε Ρέκερ είναι σήμερα υπεύθυνη για τις κοινωνικές υποθέσεις στην πόλη της Κολωνίας και, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, θεωρείται φαβορί για την «πρωτιά».

Ως προτεραιότητές της έχει αναφέρει τη λύση του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας, καθώς και τη μέριμνα για τους πρόσφυγες. Ο απερχόμενος δήμαρχος Γιούργκεν Ρότερς από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) δεν θέτει υποψηφιότητα.



Πηγή: Deutsche Welle, real.gr


Γιακουμάτος: Αν είχε λίγη τσίπα ο Παπαμιμίκος έπρεπε να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΚΕΦΕ



Ευθείες βολές κατά του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος προεδρεύει και της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του κόμματος, εκτόξευσε ο βουλευτής Γεράσιμος Γιακουμάτος με φόντο τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Γιακουμάτος είπε για τον Α. Παπαμιμίκο πως «εάν είχε λίγο τσίπα, θα έπρεπε να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΚΕΦΕ», από τη στιγμή που δηλώνει ανοιχτά τη στήριξή του στον Απόστολο Τζιτζικώστα και πρόσθεσε πως και ο ίδιος είχε κληρωθεί ως μέλος της ΚΕΦΕ αλλά παραιτήθηκε επειδή πήρε δημόσια θέση υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο κ. Γιακουμάτος απέρριψε τα σενάρια περί νοθείας, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στις αποφάσεις του κόμματος ενώ εκτίμησε πως από τη διαδικασία αυτή η Νέα Δημοκρατία θα βγει πολύ δυνατή.

Είπε επίσης πως πλέον δεν υπάρχει ενδεχόμενο αποχώρησης ενός εκ των τεσσάρων υποψηφίων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα φθάσουν έως το τέλος».


Πηγή


Αναταραχή στη Γερμανία για τις αποκαλύψεις της εξαγοράς του Mundial του 2006



Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη φέρει στη Γερμανία μετά τιςαποκαλύψεις του περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα είχε εξαγοράσει τις ψήφους μελών της FIFA προκειμένου να εξασφαλίσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 η οποία έμεινε στη συλλογική μνήμη ως το μεγαλύτερο γεγονός μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.
«Εξαγοράστηκε το Μουντιάλ του 2006;» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στη Γερμανία, της Bild, η οποία αναρωτιέται επίσης: «Εξαγοράσαμε το “καλοκαιρινό μας παραμύθι” με διαφθορά;»
«”Καλοκαιρινό παραμύθι 2006”: είχαν όλα πράγματι εξαγοραστεί;» αναρωτιέται από την πλευρά της η βερολινέζικη Tagesspiegel, με μια φωτογραφία της εποχής που δείχνει γερμανούς νεαρούς οπαδούς να πανηγυρίζουν με τα πρόσωπά τους βαμμένα στα χρώματα της γερμανικής σημαίας.
Στη σημερινή έκδοσή του το εβδομαδιαίο Spiegel αναφέρει πως η γερμανική επιτροπή υποψηφιότητας είχε συστήσει ένα μαύρο ταμείο προκειμένου να εξαγοράσει ψήφους και να εξασφαλίσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από εννέα χρόνια, που ονομάστηκε στη Γερμανία «καλοκαιρινό παραμύθι» καθώς μεταμόρφωσε τη χώρα πολύ πιο πέρα από το ποδόσφαιρο.
Η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου DFB αρνήθηκε τις αποκαλύψεις, παραδεχόμενη ωστόσο ότι είχε καταβάλει 6,7 εκατομμύρια ευρώ στη FIFA χωρίς να υπάρχει σύνδεση με αυτή τη διοργάνωση.
Αν οι αποκαλύψεις αποδειχθούν αληθινές, «θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για το γερμανικό ποδόσφαιρο», γράφει στο κύριο άρθρο της η Süddeutsche Zeitung.
«Γιατί τότε αυτό το “καλοκαιρινό παραμύθι” που μέχρι τώρα ανακαλούσε στον κόσμο την ανάμνηση της γέννησης μιας Γερμανίας ανοικτής στον κόσμο και φιλόξενης, θα έχει στο μέλλον την ίδια φήμη με ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο της Volkswagen», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στο σκάνδαλο με το παραποιημένο λογισμικό εκπομπής ρύπων στους ντιζελοκινητήρες της αυτοκινητοβιομηχανίας που έχει τσακίσει την εικόνα της γερμανικής βιομηχανίας.
Η Tagesspiegel υπενθυμίζει εξάλλου πως η διοργάνωση έρχεται «ακριβώς μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου μεταξύ των πιο ωραίων γεγονότων αυτών των τελευταίων δεκαετιών».
Η Bild αναφέρεται σε ένα σκάνδαλο που «θα κάνει το ποδόσφαιρό μας να σείεται εκ θεμελίων». «Οι οπαδοί έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι είναι αλήθεια σε αυτές τις βαριές κατηγορίες», συνεχίζει η εφημερίδα.
Εκείνη την εποχή, υπογραμμίζει από την πλευρά της η Tagesspiegel, τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν τώρα την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου έμοιαζαν ακόμα μακριά και οι ψίθυροι που κυκλοφορούσαν «είχαν στόχο τον πρόεδρό της Γιόζεφ Μπλάτερ ή τουλάχιστον ένα σύστημα αμοιβαίων φιλοφρονήσεων». Η DFB «δεν ήταν ιδιαίτερα στην κορυφή του κινήματος διαμαρτυρίας» εναντίον αυτών των υποτιθέμενων μηχανορραφιών. «Περιέργως, ο πρόεδρός της Βόλφγκανγκ Νίερσμπαχ κρατήθηκε στην άκρη (...) ακριβώς όπως και ο Φραντς Μπέκενμπαουερ (τότε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής). Τώρα γνωρίζουμε χωρίς αμφιβολία γιατί».
Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει επίσης ότι πρέπει να ξαναδούμε ενδεχομένως την «εμβληματική εθνική εικόνα» του Φραντς Μπέκενμπαουερ, που λατρεύεται παντού στη Γερμανία.
Το Μουντιάλ του 2006 κέρδισε η Ιταλία έπειτα από έναν δραματικό τελικό απέναντι στη Γαλλία που σημαδεύτηκε από τα αποχαιρετιστήρια του Ζινεντίν Ζιντάν στο ποδόσφαιρο και την αποβολή του λόγω μιας κεφαλιάς στον ιταλό αμυντικό Μάρκο Ματεράτσι. Η διοργάνωση επέτρεψε επίσης στους Γερμανούς να εκδηλώσουν τον ενθουσιασμό τους για τη χώρα τους για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η χώρα είχε επίσης λάβει τα εύσημα από ολόκληρο τον κόσμο για την ποιότητα της φιλοξενίας και της διοργάνωσης.



Θράσος Φλαμπουράρη δήλωσε και... απορημένος που συζητούν για το «πόθεν έσχες» του



Ζήτησε να μην γίνεται καμία αναφορά στην Ολομέλεια, αν θέλουμε, όπως είπε, να σταθούμε στο ύψος των αναγκών που περνάει η χώρα...                                                

Απορημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, για τις συχνές αναφορές στο πρόσωπό του, από βουλευτές της αντιπολίτευσης, όσον αφορά στα προβληματικά «πόθεν έσχες» δύο υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.

Λαμβάνοντας το λόγο μετά την τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη, που αναφέρθηκε στην υπόθεση του κ. Φλαμπουράρη, ο τελευταίος ζήτησε να μην γίνεται καμία αναφορά στην Ολομέλεια, αν θέλουμε, όπως είπε, να σταθούμε στο ύψος των αναγκών που περνάει η χώρα.

Ο υπουργός έκανε παρατήρηση μεν στον κ . Βορίδη, αλλά και στον... πρωθυπουργό, ο οποίος στη δική του ομιλία επικεντρώθηκε στο ζήτημα, στηρίζοντας πλήρως τόσο τον κ. Φλαμπουράρη, όσο και τον Γιώργο Σταθάκη, κάνοντας αναφορά και σε στοιχεία.

Ως εκ τούτου, προκαλεί ερωτήματα η τοποθέτηση του κ. Φλαμπουράρη, ο οποίος είπε -σαν να μην άκουσε την ομιλία του πρωθυπουργού- ότι δεν μπορεί να λέγονται επιχειρήματα και πληροφορίες που ελέγχονται, από τη στιγμή που η Επιτροπή πόθεν έσχες δεν έχει καν συνεδριάσει, δεν έχει καν καλέσει, δεν έχει καν βγάλει πόρισμα.

Κάλεσε όλους τους βουλευτές να το συζητήσουν μετά, να σταματήσουν οι συζητήσεις, γιατί είπε ότι δεν έχει νόημα να κάνουμε αντιπαράθεση, που δεν ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσει.

«Με εκπλήσσει πραγματικά που για δεύτερη φορά ακούω από εκπρόσωπο της ΝΔ αναφορά στο πρόσωπό μου» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Μάλιστα, με επιχειρήματα και πληροφορίες που ελέγχονται. Από τη στιγμή που η Επιτροπή πόθεν έσχες δεν έχει καν συνεδριάσει, δεν έχει καν καλέσει, δεν έχει καν βγάλει πόρισμα. Αν θέλουμε η Βουλή να σταθεί στο ύψος των αναγκών που περνάει η χώρα τώρα, αν θέλουμε να λάμψει η αλήθεια, πρέπει να αφήσουμε ανεπηρέαστες ανεπηρέαστες τις Επιτροπές που εμείς ως Κοινοβούλιο έχουμε ορίσει να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες και μετά να το συζητήσουμε. Να σταματήσουν οι συζητήσεις και δεν έχει νόημα να κάνουμε αντιπαράθεση, που δεν ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσει».



Πηγή: Protothema.gr 


Θύελλα στη Βουλή με την επιστολή Κοτζιά για τα Σκόπια που δημοσιοποίησε η Χρυσή Αυγή [βίντεο]



Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως δεν έχει πρόθεση να ξανακαλέσει την Χρυσή Αυγή στο ΕΣΕΠ..
                                                                                                                         
 Αναταραχή προκάλεσε στην Ολομέλεια της Βουλής, η δημοσιοποιήση από τον Νίκο Μιχαλολιάκο επιστολής για την εξωτερική πολιτική σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων που απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι αποκλείει εφεξής την Χρυσή Αυγή από κάθε συζήτηση μετά την δημοσιοποίηση του εγγράφου.

«Η Χρυσή Αυγή, ακριβώς γιατί παραβίασε το απόρρητο των εγγράφων και της αλληλογραφίας του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, δεν πρόκειται να την ξανακαλέσω σε καμία συνεδρίαση του Συμβουλίου, θα την αποβάλλω» δήλωσε.

Απαντώντας ο Ηλίας Κασιδιάρης,αντέδρασε:

«Δεν έχει κανείς δικαίωμα, από την στιγμή που ο ελληνικός λαός μας εξέλεξε στην Βουλή, κανείς να μας αποβάλλει από πουθενά. Για μας δεν υπάρχει μυστική διπλωματία και εξωτερική πολιτική, ειδικά για το όνομα των Μακεδονία. Εμείς δεν δεχόμαστε την χρήση της ονομασίας της Μακεδονίας, ούτε με οποιοδήποτε συνθετικό. Εμείς είμαστε εδώ για να προστατεύψουμε τα εθνικά μας δικαιώματα».

Συγκεκριμένα, στην επιστολή Κοτζιά με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 2015, αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
» Κατά τη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) της 22ας Ιουλίου 2015, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στις χώρες της βαλκανικής με αφορμή συναντήσεις που είχα με αξιωματούχους των χωρών αυτών στο πλαίσιο της περιοδείας μου στην περιοχή.

» Ως προς το εκκρεμές ζήτημα του ονόματος με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως ανέφερα και κατά τη συνάντηση του ΕΣΕΠ, η ελληνική πλευρά εργάζεται με συνέπεια και υπευθυνότητα για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

» Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνέχεια της ανταλλαγής απόψεων που είχαμε με εκπροσώπους των κομμάτων στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, θα παρακαλούσα να μου γνωρίσετε τις απόψεις του κόμματός σας επί συγκεκριμένων ονομάτων τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αποδεκτά, καθώς και επί λοιπών ζητημάτων τα οποία κρίνονται, από πλευράς σας, σημαντικά.» 

Με τιμή, Νίκος Κοτζιάς»


Την ύπαρξη της επιστολής επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ο κ. Κοτζιάς απέστειλε σχετική επιστολή προς όλα τα κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί η απάντησή τους για το θέμα αυτό.

Η δήλωση του κ. Κούτρα έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (22.07.2015), οι συζητήσεις στο οποίο προβλέπονται από τον Νόμο και είναι απόρρητες, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε από τους Εκπροσώπους των παρισταμένων κομμάτων να αποστείλουν τις απόψεις τους σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα αυτό του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς απέστειλε σχετική επιστολή προς όλα τα κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί η απάντησή τους για το θέμα αυτό».

Την ύπαρξη της επιστολής αποκάλυψε πρώτος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ενώ στη συνέχεια αναφορές στην επιστολή Κοτζιά έκαναν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Στις αναφορές αυτές αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς λέγοντας ότι το κείμενο ήταν απόρρητο και εγκάλεσε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τους αρχηγούς των κομμάτων επειδή αποκάλυψαν την ύπαρξη της επιστολής.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε πως το έγγραφο δεν είχε καμία διαβάθμιση, αλλά ο κ. Κοτζιάς απάντησε πως εκ του νόμου τα κείμενα του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής είναι άκρως απόρρητα.


Στη συνέχεια, ο κ. Μεϊμαράκης ρώτησε τον υπουργό πώς είναι δυνατόν να εμπιστεύεται τη Χρυσή Αυγή στο εθνικό θέμα και ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως δεν έχει πρόθεση να την ξανακαλέσει στο ΕΣΕΠ, επειδή έκανε τη διαρροή του εγγράφου.


Μεϊμαράκης: Επικίνδυνα παιχνίδια

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης χαρακτήρισε «απίθανη, αφελή και επικίνδυνη» την πράξη αυτή, ξεκαθαρίζοντας πως «για μας δεν υπάρχει η επιστολή».

«Για μας ισχύει η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μην κάνετε βήμα από κει. Μην τολμήσετε να το σκεφτείτε. Είναι επικίνδυνα παιχνίδια. Η Μακεδονία είναι ελληνική. Τα ζητήματα αυτά, τα έχουμε συζητήσει τα έχουμε λύσει και βγάλτε τα από το διάλογο του πολυνομοσχεδίου», τόνισε και διερωτήθηκε, αναφερόμενος στην επιστολή του κ. Κοτζιά: «Τι μας έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών να διαπραγματευτούμε μεταξύ μας τα κόμματα;».

«Έτσι κάνατε διαπραγμάτευση; Διαπραγματευόσαστε με τους ΑΝΕΛ τι θα περάσετε και τελικά φτάσαμε να φέρατε μια δύσκολη και επώδυνη συμφωνία;», είπε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.





Πηγή : iefimerida.gr


Αντιπαράθεση Τσακαλώτου - Βενιζέλου για το ελληνικό χρέος



Το ελληνικό χρέος βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών αντέδρασε έντονα τόσο στα όσα υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος περί βιώσιμου χρέους, όσο και στις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για ταπεινωτική πολιτική και ότι θέτει θέμα χρέους για να συγκαλύψει την μεταμόρφωση της.

«Όταν θα λυθεί το θέμα του χρέους, θα υπάρχει στο βιβλίο της ιστορίας ένα μεγάλο κεφάλαιο για το πώς λύθηκε το πρόβλημα και θα υπάρχει όμως και για το PSI και τις αποτυχημένες λύσεις. Είναι καιρός να καταλάβετε ότι το πρόγραμμα αυτό απέτυχε, για αυτό βρισκόμαστε εδώ. Είναι καιρός να αναγνωρίσετε και να παραδεχτείτε ότι κάπου κάνατε λάθος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Αντί να λέτε ανακρίβειες στη Βουλή και να επιχειρείτε σε μένα να κάνετε συστάσεις ήθους να προσέχετε τι λέτε. Αρχή άνδρα δείκνυσι. Εδώ είμαστε και θα κριθούμε όλοι», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για αλαζονεία που περισσεύει, προσθέτοντας ότι «οι εταίροι αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας ωραίος εύχρηστος μοχλός για την επιβολή σκληρών μέτρων χωρίς αντίσταση».

«Η χώρα θα σέρνεται επικίνδυνα χωρίς προοπτική. Αλίμονο αν τα πράγματα εξελιχθούν δυσοίωνα και επανέλθουν τα απειλητικά σενάρια grexit. Με παροιμιώδη ανικανότητα διαπραγματεύεστε και βάζετε μπροστά το χρέος πιστεύοντας ότι μπορεί να συγκαλύψετε την μεταμόρφωση σας. Γλείφετε εκεί που φτύνετε και εμείς δεν θα συνυπάρξουμε σε αυτό. Αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχουν μονομερείς ενέργειες αυτές πληρώνονται με εθνική ταπείνωση», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συνέχισε: «Να είμαστε καθαροί. Δεν ψηφίζουμε επί της αρχής γιατί η αρχή που διέπει την πολιτική της κυβέρνησης στερείται στρατηγικού πλαισίου, είναι βλαπτική για τη χώρα που δεν έχει ξεφύγει τον κίνδυνο από τα μεγάλα σφάλματα της».

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν που οδήγησαν την χώρα στην παγίδα του χρέους. «Μετά από το 2012 το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε ή όχι; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Δυστυχώς δεν ξεφύγαμε από την παγίδα του χρέους. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Λέτε το χρέος είναι βιώσιμο, μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε, άρα η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θέλατε να συγκροτήσουμε ήταν να πάμε στην Ευρώπη να τους ευχαριστήσουμε και να πάμε στο σπίτι μας; Εμείς έχουμε τη δική μας στρατηγική που είναι λίγο πιο επιθετική. Θέλουμε κάτι περισσότερο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Δεν είπα τίποτα για το ήθος σας. Ήθελα απλά να μάθω αν υπάρχει κάτι σε αυτή τη χώρα που δεν έχετε προβλέψει για να το βάλω στην αυτοβιογραφία μου», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Σας εύχομαι να γράψετε την αυτοβιογραφία σας, όμως βλέπω ότι ασχολείστε με την βιογραφία μου. Ψευδώς τα παρουσιάσατε εδώ για το χρέος», ανταπάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συνέχισε λέγοντας: «Όταν η κυβέρνηση δια του υπουργού των Οικονομικών λέει ότι δεν είναι βιώσιμο θεσμικά, είναι σαν να λέει στους θεσμούς μην εκταμιεύετε τα δάνεια. Είναι σαν να λέει στο Δ.Σ. του ΔΝΤ μην μας δίνετε τα υπόλοιπα. Βλάπτει τη χώρα η πολιτική σας, γιατί κάνετε μικροκομματική δημαγωγία. Εμείς έχουμε φέρει το κούρεμα του χρέους και την αναδιάρθρωση του. Όταν εσείς φέρετε πρόσθετο κούρεμα θα σας βοηθήσουμε. Μην φτύνετε εκεί που θα γλύφετε γονυπετής σε λίγες ημέρες».


Πηγή : antenna.gr


H Ουγγαρία κλείνει τα σύνορα με Κροατία



ΣΟΦΙΑ. Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες θανάτου Αφγανού πρόσφυγα από σφαίρα συνοριοφύλακα το βράδυ της Πέμπτης στα σύνορα Τουρκίας - Βουλγαρίας, καθώς ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών κάνει λόγο για «εξοστρακισμό σφαίρας που ρίχτηκε για εκφοβισμό προς τον ουρανό». Στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση Ορμπαν έκλεισε από τα μεσάνυχτα το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων της με την Κροατία, εξέλιξη που αναμένεται να κατευθύνει τις ροές των προσφύγων προς τη Σλοβενία.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόζεν Πλεβνέλιεφ εξέφρασε «βαθιά λύπη για το φρικτό δυστύχημα που οδήγησε στον θάνατο του μετανάστη, ο οποίος διέσχισε παράνομα τα κρατικά σύνορα» και απηύθυνε έκκληση για «συντονισμένη και ταχεία λήψη μέτρων για την επίλυση της κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Το περιστατικό συνέβη καθώς ομάδα 54 ανθρώπων συλλαμβανόταν από τις βουλγαρικές αρχές μετά τη διάσχιση των συνόρων.

Ως τώρα, από τις χώρες των Νότιων Βαλκανίων οι πρόσφυγες κατευθύνονταν προς τη Βόρεια Ευρώπη μέσω Σερβίας και Κροατίας. Στα σύνορα Κροατίας - Ουγγαρίας, λεωφορεία της ουγγρικής κυβέρνησης τους παρελάμβαναν και τους μετέφεραν ώς τα σύνορα με την Αυστρία. Από σήμερα όμως, αυτό αναμένεται να αλλάξει, καθώς η Ουγγαρία ολοκλήρωσε τον φράκτη στα σύνορα με την Κροατία, εμποδίζοντας τη διάβαση σε οποιοδήποτε άλλο σημείο πλην των συνοριακών σταθμών. «Το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας (της Ουγγαρίας) αποφάσισε ότι, από το Σάββατο, η Ουγγαρία θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ζώνης Σένγκεν» δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιιτζάρτο. «Με άλλα λόγια, από τα μεσάνυχτα κλείνει η συνοριακή γραμμή».

Οπως το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία οδήγησε στην παράκαμψη μέσω Κροατίας, έτσι και ο νέος φράκτης αναμένεται να κατευθύνει τους πρόσφυγες προς τη Σλοβενία. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίλο Τσέραρ έκανε λόγο για τον κίνδυνο να υπάρξει «φαινόμενο ντόμινο» αν η Αυστρία και η Γερμανία προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις. «Αν τα σύνορα βόρεια από μας αρχίσουν να κλείνουν ή αν τεθούν σε ισχύ πολύ πιο αυστηροί έλεγχοι, η Σλοβενία θα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Τσέραρ.

«Απαράδεκτη προσφορά»

Οι απόπειρες των Βρυξελλών να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία, προκειμένου να βοηθήσει η Αγκυρα στη συγκράτηση των προσφυγικών ροών στο έδαφός της, μέχρι στιγμής απέβησαν άκαρπες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου χαρακτήρισε χθες «απαράδεκτη» την προσφορά που απηύθυνε η Ε.Ε. στην Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. «Η Ε.Ε. μας πρότεινε ένα χρηματοδοτικό πακέτο και εμείς τους είπαμε ότι είναι απαράδεκτο», είπε ο Σινιρλίογλου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο της συμφωνίας. Κατά τον Τούρκο υπουργό, το κείμενο που συμφωνήθηκε την Πέμπτη είναι «προσχέδιο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε, όχι κάτι τελικό». Αύριο μεταβαίνει στην Τουρκία η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ προκειμένου να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία τα αποτελέσματα της συνόδου.

Η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει αναγνωρίσει ότι ένας από τους λόγους που οδήγησαν σε αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη είναι η επιδείνωση των συνθηκών στα στρατόπεδα προσφύγων γύρω από τη Συρία. Ομως, η εφημερίδα «Βελτ» σημειώνει ότι οι υποσχέσεις για χρηματοδότηση των υποδομών που συγκρατούν τους πρόσφυγες στις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία και των υποδομών που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της υποσαχάριας Αφρικής δεν έχουν τηρηθεί. Από το 1,8 δισ. ευρώ που υποσχέθηκαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χορηγήσουν στο ταμείο βοήθειας για την Αφρική, με στόχο την καταπολέμηση των αιτιών της φυγής, έχουν συγκεντρωθεί μόλις 24 εκατ. ευρώ. «Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Διατροφής του ΟΗΕ και του Ταμείου για τη Συρία», ανέφερε πηγή των Βρυξελλών στη γερμανική εφημερίδα. «Αλλά ο χρόνος πιέζει».


Πηγή


Παρέμβαση Λιού σε Ντάισελμπλουμ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους



Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να παροτρύνει την Ευρώπη να προχωρήσει σε αξιόλογη ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, και σημείωσε παράλληλα πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Μήνυμα προς τους εταίρους πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παροτρύνουν την Ευρώπη να προχωρήσει σε αξιόλογη ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους έστειλε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Λιού τόνισε ταυτόχρονα πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις απαραίτητες βαθιές μεταρρυθμίσεις, και ανέφερε στον κ. Ντάισελμπλουμ ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίζει να παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει δεσμευθεί πως θα συνεισφέρει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι ευρωπαίοι εταίροι προκρίνουν ως λύση για την ελάφρυνση του χρέους τη θέσπιση ενός πλαφόν στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του, το οποίο θα ισοδυναμεί με το 15% του ελληνικού ΑΕΠ. Καθ' αυτόν τον τρόπο, η ετήσια δημοσιονομική επιβάρυνση για την πληρωμή του χρέους θα συνδέεται με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και εάν οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ είναι χαμηλοί, το κόστος εξυπηρέτησης θα είναι ανάλογα μικρό.

Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως δεν είναι επί της αρχής αντίθετο σε αυτό το μοντέλο αξιολόγησης του ελληνικού χρέους – χωρίς να δεσμεύεται για το 15% – όμως έχει καταστήσει σαφές πως το εν λόγω πλαφόν δεν μπορεί να είναι παρά ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.



Πηγή: skai.gr


Το καλάμι δεν το καβάλησε απλά το έχει καταπιεί ο Βαρουφάκης και περνιέται για star



Μέχρι και σε εκπομπή goosip της Τατιάνας Στεφανίδου έστειλε επιστολή ο Βαρουφάκης για να διαψεύσει τα δημοσιεύματα.

Η εφημερίδα "Αυγή" αποκάλυψε την αμοιβή που ζητά ο Γιάνης Βαρουφάκης για τις διαλέξεις του, αλλά και τις... παράπλευρες απαιτήσεις του, όπως τη διαμονή του σε 5άστερα ξενοδοχεία κλπ.
Σύμφωνα με αυτό, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ζητά αμοιβή 55.000 ευρώ για κάθε διάλεξη που κάνει στο εξωτερικό, στην οποία προστίθενται τα αεροπορικά εισιτήρια και η διαμονή του σε ακριβό ξενοδοχείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες αμοιβές λαμβάνουν ο γνωστός Γερμανός πρώην ευρωβουλευτής (Οικολόγοι Πράσινοι) Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν και ο Γερμανός πρώην πρωθυπουργός Γκέρχαρντ Σρέντερ. Μεγαλύτερες αμοιβές ζητούν οι Βρετανοί πρώην πρωθυπουργοί Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν.

Στην κορυφή όμως της λίστας που παρουσίασε η γαλλική τηλεόραση βρίσκεται ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που ζητάει για κάθε ομιλία του 165.000 ευρώ, ιδιωτικό αεροπλάνο και κάλυψη όλων των εξόδων του.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, εξαπολύοντας τα «πυρά» του στην εφημερίδα «Αυγή».

Συγκεκριμένα ο κ. Βαρουφάκης έστειλε την απάντηση του στην εκπομπή της Τατιάνα; Στεφανίδου.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, το μήνυμα του κ. Βαρουφάκη έγραφε:

«Προς το παρόν αρκεί ένα ειρωνικό σχόλιο: οι σύντροφοί μου στο δημαρχείο της Βαρκελώνης όπου μίλησα χθες θα γέλαγαν αν διάβαζαν αυτή την "είδηση". Όπως και οι διοργανωτές της ομιλίας μου στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα. ‘Η οι διοργανωτές της αυριανής ομιλίας μου στην Πορτογαλία. Ή η εφημερίδα Guardian που οργανώνει την ομιλία μου στο Λονδίνο στις 23/10. Ή τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Cambridge που ακολουθούν. Οι σύντροφοί μου της Αυγής να θυμηθούν ότι στα χέρια τους κρατούν την αξιοπρέπεια μιας ιστορικής για την Αριστερά εφημερίδας. Ας τη διαφυλάξουν»


Αιχμηρή απάντηση Μαξίμου στη ΝΔ για τα πόθεν έσχες



Με ένα αιχμηρό σχόλιο το Μαξίμου κατηγορεί τη ΝΔ ότι επαναλαμβάνει τα θεσμικά ατοπήματα με πεδίο την υπόθεση των πόθεν έσχες. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν παράλληλα ότι οι αντιθεσμικές «διαρροές» πήραν θεσμικές απαντήσεις, απαντήσεις και υποδεικνύουν τη θεσμική οδό, ενημερώνοντας τη ΝΔ ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

«Κόλλησε η βελόνα στη Νέα Δημοκρατία, και επαναλαμβάνουν τα ίδια θεσμικά ατοπήματα και μάλιστα κατά λέξη. Δεν φτάνει που τα στελέχη της δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, οι επιθεωρητές Κλουζώ του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους», σχολιάζει το Μαξίμου και προσθέτει: «Επειδή, εκτός των άλλων, είναι και ανενημέρωτοι, τους πληροφορούμε ότι: οι αντιθεσμικές "διαρροές" πήραν θεσμικές απαντήσεις, η αρμόδια επιτροπή για τον έλεγχο των "πόθεν έσχες" συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, και σε αυτήν συμμετέχει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, τον οποίον προφανώς δεν έχουν ρωτήσει»
«Ένα σχόλιο αρμόζει στη Νέα Δημοκρατία, όταν -θεατρινίστικα- κόπτεται για τη διαφθορά: φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Το πρωί η ΝΔ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα πόθεν έσχες υπουργών, επανέλαβε ότι «το δήθεν "ηθικό πλεονέκτημα" που ανέμιζε ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε με πάταγο» .

Μετά τον κ. Φλαμπουράρη που ομολόγησε «πρόβλημα» στο δικό του «πόθεν έσχες», χθες μετά την πίεση της ΝΔ «εμφανίστηκε αργοπορημένος και ο κ. Σταθάκης να παραδέχεται το δικό του "πρόβλημα"» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης , διατυπώνοντας τα ερωτήματα:«Πόσοι και ποιοι άλλοι υπουργοί ή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόλογοι για ανάλογα ζητήματα; Τι αφορά η κάθε μια από τις σκοτεινές αυτές υποθέσεις; Ποια είναι η θέση του πρωθυπουργού απέναντι στις παρανομίες και τι προτίθεται να κάνει με τους εμπλεκόμενους υπουργούς;».

Και καταλήγει: «Η ΝΔ απαιτεί διαφάνεια εδώ και τώρα. Καμία συγκάλυψη δεν γίνεται ανεκτή. Καμία ανοχή στη διαφθορά και τη διαπλοκή».


Πηγή


Πολυνομοσχέδιο: "Τραυματίας" βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία - Πέρασε με 154 ΝΑΙ και κάποια... αλλά του Νικολόπουλου



"Adblock" με μια μικρή αμυχή…. ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τόσο επί της αρχής, όσο και τα οκτώ άρθρα του πολυνομοσχεδίου που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από την αντιπολίτευση. Η μόνη, περιορισμένης όμως εκτοπίσματος διαρροή, αφού εκδηλώθηκε όχι επί της αρχής του νομοσχεδίου αλλά σε έξι από τα οκτώ άρθρα ήταν η καταψήφιση του βουλευτή με τους ΑΝΕΛ και προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκου Νικολόπουλου.

Η "γρατζουνιά" του Νικολόπουλου

Ο Νίκος Νικολόπουλος, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βουλευτές που στηρίζουν την συγκυβέρνηση ψήφισε ΝΑΙ επί της αρχής, ενώ επί των άρθρων είπε ΟΧΙ στα άρθρα 1,2,5,10,13 και 21και υπερψήφισε μόνο τα 14 και 17, δηλαδή «σύμπλευσε με τον τρόπο που ψήφισαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που τέθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην ονομαστική ψηφοφορία, συνολικά ήταν τα εξής: το 1 που αφορά τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, το 2 που εμπεριέχει φορολογικά θέματα, το 5 που αφορά τις ρυθμίσεις των εκατό δόσεων , το 10 για ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης, το 13 για τις αλλαγές στα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ, το 14 που αφορά τις περικοπές στις πρόωρες συντάξεις, το 17 για τα ζητήματα των σιδηροδρομικών σταθμών και την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ και το 21 για την ειδική εισφορά των συνταξιούχων της επικουρικής ασφάλισης που τηρείται στο ΑΚΑΓΕ και πλέον δε μπορεί να χρησιμοποιείται για την κάλυψη ελλειμμάτων των Επικουρικών Ταμείων και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν ΟΧΙ επί της αρχής και των άρθρων εκτός από το 14 που υπερψήφισαν. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) ψήφισαν ΟΧΙ επί της αρχής και των άρθρων, πλην του 14 και του 17 που ψήφισαν ΝΑΙ, ενώ οι βουλευτές του Ποταμιού ψήφισαν ΟΧΙ επί της αρχής και των άρθρων, πλην του 10 το οποίο υπερψήφισαν. Αντιθέτως, «ΟΧΙ» επί της αρχής και όλων των άρθρων ψήφισαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.

Απόντες

Από την ονομαστική ψηφοφορία απουσίασαν οι βουλευτές: Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Βασιλική Κατριβάνου, από τη ΝΔ ο Άδωνις Γεωργιάδης και η ‘Αννα Καραμανλή, από το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Μανιάτης και από το Ποτάμι η Κατερίνα Μάρκου. Όλοι όμως, πλην της Κατερίνας Μάρκου είχαν αποστείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου, που δεν μπορούσε όμως να λάβει θέση επιστολικής ψήφους σύμφωνα με τον ΚτΒ, και με τις οποίες γνωστοποίησαν ότι εάν μπορούσαν να παραβρεθούν στην ψηφοφορία, θα ψήφιζαν ότι και η κοινοβουλευτική τους ομάδα.

Αποτέλεσμα επί της αρχής

Το Πολυνομοσχέδιο, επί 294 παρόντες βουλευτές από τους 300σίους, επί της αρχής, ψηφίσθηκε από 154 βουλευτές έναντι 140 που το καταψήφισαν.

Συγκρούσεις και άγριες κόντρες

Το ζήτημα των ημερών ήταν αναμφισβήτητα το πόθεν έσχες των υπουργών, μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τα αδήλωτα εισοδήματα, με τον πρωθυπουργό, ωστόσο, να παίρνει σαφή θέση. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλυψε πλήρως τους υπουργούς του, λέγοντας αφενός πως δεν υπάρχει κανένα απτό στοιχείο που να αποτελεί απόδειξη για οποιαδήποτε παράνομη πράξη και αφετέρου να ξεκαθαρίζει πως αυτή η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αν φυσικά προκύψουν αποδείξεις.

Η απάντηση του μεγάλου πολιτικού του αντιπάλου και επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν αιχμηρή. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον τόσο της Κυβέρνησης, όσο και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, λέγοντας συγκεκριμένα πως πλέον έγινε και... δικαστής. "Είδε, έκρινε, αποφάσισε", τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ για το θέμα της Μακεδονίας, ο κ. Μεϊμαράκης προειδοποίησε την κυβέρνηση να αφήσει τα παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική.

Αφορμή για την επίθεση αυτή ήταν το δεύτερο "φλέγον" θέμα της βραδιάς. Όλα ξεκίνησαν όταν η Χρυσή Αυγή δημοσιοποίησε απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ζητά από τα κόμματα να κάνουν προτάσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης χαρακτήρισε την δημοσιοποίηση αυτή "απίθανη, αφελή και επικίνδυνη", ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως το έγγραφο είναι "αδιαβάθμιστο" και δεν αναφέρεται πουθενά ότι είναι απόρρητο!

Η σφοδρή αυτή αντιπαράθεση είχε ως αποτέλεσμα ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, να αποκλείσει την ΧΑ από κάθε συζήτηση μετά την δημοσιοποίηση του εγγράφου!

Συγκεκριμένα τόνισε: "Η Χρυσή Αυγή, ακριβώς γιατί παραβίασε το απόρρητο των εγγράφων και της αλληλογραφίας του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, δεν πρόκειται να την ξανακαλέσω σε καμία συνεδρίαση του Συμβουλίου, θα την αποβάλλω". Η ΧΑ από την πλευρά της, μέσω του Ηλία Κασιδιάρη απάντησε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την αποκλείσει από πουθενά, ενώ το μόνο βέβαιο είναι πως η υπόθεση αυτή θα έχει ακόμη... πολλά επεισόδια, μετά και την αποψινή "περιφορά" απόρρητων εγγράφων στο ελληνικό Κοινοβούλιο...


Πηγή : newsit.gr


Ο «ιερόσυλος» κ. Δημητριάδης και οι αστικές συγκοινωνίες στον καιρό του ΣΥΡΙΖΑ



Οι διαφορετικές απόψεις του επικεφαλής του ΟΑΣΑ και του υπουργού Μεταφορών

Τούτες τις μέρες διεξάγεται μια ξεχωριστή, πλήρης συμβολισμών, πολιτική μάχη για τις Αστικές Συγκοινωνίες.

Τα τελευταία χρόνια του ΟΑΣΑ, του κεντρικού φορέα που εποπτεύει τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα, του μετρό συμπεριλαμβανομένου, ηγείται ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ένας ταλαντούχος 37 χρόνος με καλές σπουδές, διεθνείς εμπειρίες και σύγχρονο πνεύμα διοίκησης.

Τοποθετήθηκε εκεί από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έχοντας προηγουμένως δώσει δείγματα γραφής στην οργάνωση ενός αποτελεσματικού σχήματος παρακολούθησης και υποβοήθησης των ελληνικών εξαγωγών.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη των αστικών συγκοινωνιών κατάφερε σε δύο χρόνια να τις νοικοκυρέψει και να τις αναδιαρθρώσει, μειώνοντας ταυτόχρονα τα εισιτήρια, χωρίς να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Επί των ημερών του οι συγκοινωνίες έγιναν οικονομικά αποτελεσματικότερες και πιο αξιόπιστες, άνοιξαν στο επιβατικό κοινό, ιδιαιτέρως στις νέες γενιές και όλοι προσέβλεπαν σε καλύτερες μέρες.

Το υπόδειγμα που μεταφέρει ο κ. Δημητριάδης είναι συγκεκριμένο. Οι Αστικές Συγκοινωνίες οφείλουν να είναι αυστηρά οργανωμένες, μεταξύ τους συνδεδεμένες, οικονομικά αποτελεσματικές, να επιβαρύνουν κατά το δυνατόν λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό και βεβαίως να ανταποκρίνονται με συνέπεια στις αυξανόμενες μεταφορικές ανάγκες των πολιτών της πρωτεύουσας. Γεγονός που απαιτεί εσωτερικά συνεπές σχέδιο, οργανωτικές επάρκειες και αφοσιωμένους ανθρώπους, ικανούς να συλλάβουν και να σχεδιάσουν ένα σχήμα αστικών συγκοινωνιών αντίστοιχο εκείνων που υπάρχουν στις μεγάλες πρωτεύουσες τις Ευρώπης.

Το σχήμα πολιτικής που «έτρεχε» στις αστικές συγκοινωνίες ο κ. Δημητριάδης βρέθηκε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου αντιμέτωπο με το άλλο υπόδειγμα, αυτό που μετέφερε ο νέος υπουργός Μεταφορών. Το οποίο θέλει τις αστικές συγκοινωνίες κατά το δυνατόν χωρίς αντίτιμο και βεβαίως χωρίς ελέγχους και ελεγκτές για όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο. Η πρώτη ουσιαστική σύγκρουση των δύο μοντέλων κατεγράφη με την επιβολή των capital controls.Ο υπουργός Μεταφορών εξέδωσε απόφαση για δωρεάν μεταφορές, η οποία διήρκεσε δύο εβδομάδες. Ο ΟΑΣΑ έχασε τότε έσοδα 10 εκατ.ευρώ και πολλά περισσότερα από το αίσθημα της δωρεάν μετακίνησης που μεταφέρθηκε στο επιβατικό κοινό. Όποια προσπάθεια είχε γίνει έως τότε για την πάταξη του φαινομένου της εισιτηριοδιαφυγής χάθηκε μονομιάς και σήμερα εκτιμάται ότι το κόστος από την αυθαίρετη δωρεάν μετακίνηση ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ακολούθησαν διάφορες αψιμαχίες στη συνέχεια με εισβολές στα αμαξοστάσια και αρπαγή λεωφορείων στο όνομα της αλληλεγγύης για τους μετανάστες, οι οποίες μετέφεραν ακριβώς την άλλη αντίληψη που μετέφερε ο νέος υπουργός Μεταφορών για την έννοια του δημοσίου συμφέροντος.

Την περασμένη Τετάρτη ο κ. Δημητριάδης εκλήθη στη Βουλή προκειμένου να περιγράψει το σχέδιό του για την αναδιοργάνωση των αστικών συγκοινωνιών που είναι τμήμα του μνημονίου που ψήφισε η κυβέρνηση της Αριστεράς. Το παρουσίασε, το υπεράσπισε με επιχειρήματα και αντιμετωπίσθηκε θετικά από σημαντική μερίδα βουλευτών και κυβερνητικών βεβαίως.

Για το επίμαχο θέμα της εισιτηριοδιαφυγής ο κ. Δημητριάδης πρότεινε να αντιμετωπίζεται η επιβίβαση χωρίς εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως μέχρι το 1992, ως πλημμέλημα και όχι ως πταίσμα που είναι σήμερα. Ιερά οργή κατέλαβε σχεδόν αυτόματα τον υπουργό Μεταφορών, ο οποίος απαιτούσε την παραίτηση του «ιερόσυλου» κ. Δημητριάδη.

Την Πέμπτη το πρωί το γραφείο του κ. Δημητριάδη κατελήφθη από αγανακτισμένους νέους, οι οποίοι απαιτούσαν τη διαγραφή προστίμων από φοιτητές που κυκλοφορούσαν στο μετρό χωρίς εισιτήρια και ζητούσαν από τον επικεφαλής του ΟΑΣΑ να πάρει πίσω τη δήλωση για την μετατροπή του αδικήματος από πταίσμα σε πλημμέλημα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ.Δημητριάδης υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Μεταφορών, την οποία συνόδευσε με επιστολή πεπραγμένων.

Ο υπουργός Μεταφορών μπορεί πλέον να εφαρμόσει το υπόδειγμά του. Αυτό που δεν μπορεί να εγγυηθεί ωστόσο είναι τι είδους και ποιου επιπέδου αστικές συγκοινωνίες θα έχουμε.




Καρακούσης Αντώνης
Πηγή : tovima.gr


Άνοιξε ο δρόμος για τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών



Θα διευκολύνουν όλους όσοι επιθυμούν να αποτεφρωθούν μετά θάνατο και αναζητούν τη λύση στο εξωτερικό

Ο δρόμος για τη δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών άνοιξε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά και την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη. Η απόφαση αφορά στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ή οστών), ολοκληρώνοντας το θεσμικό πλαίσιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές πόλεις στο παρελθόν έδειξαν ενδιαφέρον για την ίδρυση αποτεφρωτηρίων, ωστόσο μέχρι σήμερα μοναδική λύση για όποιον επιθυμεί να αποτεφρωθεί μετά θάνατον είναι η αποστολή της σορού στο εξωτερικό.

Πρόσκομμα στη δημιουργία των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, παρόλο που η αποτέφρωση επιτρέπεται στη χώρα μας από το 2006, ήταν οι όροι ίδρυσης ενός τέτοιου χώρου, καθώς και οι προδιαγραφές του. Η αλλαγή της νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης το 2011 έκανε εκ νέου απαραίτητη την εξειδίκευση των περιβαλλοντικών περιορισμών. Το 2014, ένας νόμος (Ν. 4277) ήρε τον περιορισμό περί νεκροταφείων, ορίζοντας ότι τα αποτεφρωτήρια μπορούν να χωροθετηθούν σχεδόν παντού, εκτός από περιοχές κατοικίας.

Έτσι, πλέον, με την υπογραφή Σκουρλέτη, καθορίστηκαν οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) που προβλέπονται για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων, με απώτερο σκοπό την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, προσδιορίζοντας όλα τα αναγκαία μέτρα και τους περιορισμούς που πρέπει να εφαρμόζονται από τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών.

Η νομοθεσία συναντά πλέον ένα και μοναδικό «εμπόδιο», αφού τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών χωρικά έχουν «αποδεσμευτεί» από τα νεκροταφεία, και αυτό είναι πως δικαίωμα ίδρυσης εξακολουθούν να έχουν μόνο οι δήμοι, οι οποίοι μπορούν να δώσουν άδεια λειτουργίας αποτεφρωτηρίων σε οποιοδήποτε μέρος, εκτός από τις περιοχές αμιγούς κατοικίας, γενικής κατοικίας και χαρακτηρισμένους χώρους πρασίνου.

Η νέα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος αναμένεται να λύσει το πρόβλημα ανθρώπων που επιθυμούν να αποτεφρωθούν μετά θάνατον, ενώ δεν θα επιβαρυνθεί σε καμία περίπτωση το περιβάλλον, αφού οι μονάδες θα υπόκεινται στη διαδικασία των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων.


Πηγή : protothema.gr


Δημοσκόπηση: Σαρωτικό προβάδισμα Μεϊμαράκη έναντι του Τζιτζικώστα (48%-21%) στη βάση της ΝΔ



Σαρωτικό προβάδισμα της τάξης του +27% διατηρεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έναντι του Απόστολου Τζιτζικώστα στη βάση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα δημοσκόπησης της “Metron Analysis”.

Η μέτρηση δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”, και δείχνει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του.

Πιο συγκεκριμένα, στην κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

Μεϊμαράκης 48%

Τζιτζικώστας 21%

Μητσοτάκης 18%

Γεωργιάδης 8%.

Η διαφορά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έναντι του Απόστολου Τζιτζικώστα δηλαδή, διαμορφώνεται στο +27%.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, δηλαδή μεταξύ των υπόλοιπων κομμάτων, ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει οριακό προβάδισμα 3% (31%-28%), ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 14% και ο Άδωνις Γεωργιάδης 6%.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι το προβάδισμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έναντι του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι αθροιστικά πολύ μεγάλο, σε αυτό το ξεκίνημα της προεκλογικής μάχης.


Πηγή : ysterografa.gr