Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Πρωτοφανή επίθεση κατά των περιπτερούχων απο την κυβέρνηση




«Η επίθεση κατά του κλάδου είναι πρωτοφανής», καταγγέλλει ο πρόεδρος των περιπτερούχων Ελλάδος Γεώργιος Δούκας

Στον «αέρα» κινδυνεύουν να μείνουν, χιλιάδες Έλληνες περιπτερούχοι, λόγω της παρέμβασης που σήμερα προβλέφτηκε στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος των περιπτερούχων Ελλάδος, Γεώργιος Δούκας, «η επίθεση κατά του κλάδου, είναι πρωτοφανής».

Πιο συγκεκριμένα η ρύθμιση που αναφέρεται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μεταβιβάσεις περιπτέρων από εδώ και στο εξής, μετά το θάνατο των δικαιούχων, ακόμα και αν υπάρχουν ενεργές μισθώσεις, αλλά θα καταργείται η θέση, δημιουργεί αναστάτωση.

«Πρόκειται για διεστραμμένα μυαλά, όσοι έχουν εισηγηθεί το συγκεκριμένο νόμο στον υπουργό κ. Σταθάκη», αναφέρει ο πρόεδρος Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Μικρής Λιανικής Αττικής, κ Δούκας.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση όμως δημιουργεί αλυσιδωτές εκρήξεις λόγω της δραστικής επικείμενης μείωσης των καταστημάτων ψιλικών σε όλη τη χώρα, καθώς η εφαρμογή του νόμου 4336 στον κλάδο θα επιφέρει λουκέτο στο 50% ενδεχομένως  και στο 60% αυτών των καταστημάτων.

Ήδη μεγάλο είναι το πρόβλημα στον καπνικό κλάδο, για σειρά βιομηχανιών όπως αυτές των σνακ και των σοκολατοβιομηχανιών, αλλά και για το σύνολο του Τύπου.


Πηγή : protothema.gr


Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν γιορτάζουμε την απελευθέρωση της 12 Οκτωβρίου 1944



Το τέλος της γερμανικής κατοχής

12 Οκτωβρίου 1944. Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό Πέμπτης, όταν οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους Αθηναίους να ξεχυθούν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν το τέλος της γερμανικής κατοχής. Ως τις 3 Νοεμβρίου ο τελευταίος Γερμανός (και Βούλγαρος) στρατιώτης είχε αποχωρήσει από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση των Γερμανών και των συμμάχων τους Βουλγάρων από την Ελλάδα είχε σημάνει λίγους μήνες νωρίτερα, στις 6 Ιουνίου, όταν οι Σύμμαχοι αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία και άρχισαν να περισφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Γερμανία μαζί τους προελαύνοντες Σοβιετικούς από την ανατολική πλευρά. Ήταν φανερό ότι οι ημέρες της Ναζιστικής Γερμανίας ήταν μετρημένες.
Στο χρονικό διάστημα μέχρι την απελευθέρωση είχαν ενταθεί οι πολιτικές διαβουλεύσεις για τη μετακατοχική κατάσταση στην Ελλάδα. Από την πλευρά τους, οι Γερμανοί έψαχναν παρασκηνιακά τρόπους ασφαλούς αποχώρησής τους από τη χώρα μας. Από τις 26 Απριλίου 1944 της ελληνικής εξόριστης κυβέρνησης ηγείτο ο Γεώργιος Παπανδρέου, οι Άγγλοι όμως ήταν αυτοί που κινούσαν τα νήματα. Με τις συμφωνίες Λιβάνου (17-20 Μαΐου 1944) και Καζέρτας (26 Σεπτεμβρίου 1944) οι ανταρτικές ομάδες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ είχαν τεθεί υπό τις διαταγές της κυβέρνησης Παπανδρέου, που είχε εμπλουτισθεί και με στελέχη του ΕΑΜ.
Οι Γερμανοί άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά από την Αθήνα από το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου με κατεύθυνση προς Βορρά. Στις 8 το πρωί της 12ης Οκτωβρίου, οι ελάχιστοι Γερμανοί που είχαν απομείνει στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εκεί, σε μία πρόχειρη όσο και βιαστική τελετή, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός Χέλμουτ Φέλμι, συνοδευόμενος από τον κατοχικό δήμαρχο Αθηναίων Άγγελο Γεωργάτο, κατέθεσε στεφάνι.
Το μόνο που απέμενε ήταν η υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ένας Γερμανός στρατιώτης κατέβασε τη σβάστικα χωρίς καμία επισημότητα στις 9:15 το πρωί, την πήρε υπό μάλης και αποχώρησε με σκυμμένο το κεφάλι, σηματοδοτώντας το τέλος της γερμανικής κατοχής που διήρκεσε 1.625 μέρες και την αρχή ενός τρελού πανηγυριού στους δρόμους της Αθήνας.
Χιλιάδες κόσμου με τη γαλανόλευκη στα χέρια αλληλοασπάζονταν, αναφωνώντας «Χριστός Ανέστη», παιδιά σκαρφάλωναν στις οροφές των τραμ, ενώ απ' άκρη σ' άκρη αντηχούσε ο Εθνικός Ύμνος. Μετά από τριάμισι χρόνια δουλείας και σκλαβιάς οι Αθηναίοι ανάπνεαν για πρώτη φορά τον μεθυστικό αέρα της λευτεριάς.
Στις έξι ημέρες που πέρασαν μέχρι την άφιξη της κυβέρνησης στην Αθήνα, την εξουσία ασκούσε τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους Θεμιστοκλή Τσάτσο, Φίλιππο Μανουηλίδη και Γιάννη Ζεύγο, συνεπικουρούμενη από τον διοικητή της Αστυνομίας Αθηνών, Άγγελο Έβερτ. Δύο ημέρες αργότερα άρχισαν καταφθάνουν στην πρωτεύουσα δυνάμεις του 3ου Σώματος του βρετανικού στρατού υπό τον αντιστράτηγο Ρόναλντ Σκόμπι, που έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τους Αθηναίους.
Στις 18 Οκτωβρίου έφτασε στην Αθήνα ο Γεώργιος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του. Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός σε μία συγκινητική τελετή ύψωσε την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη και στη συνέχεια μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος που είχε γεμίσει ασφυκτικά την πλατεία Συντάγματος από τον εξώστη του Υπουργείου Οικονομικών.
Σε μία αριστοτεχνικά δομημένη ομιλία του εξήγγειλε τις προθέσεις της κυβέρνησής του, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να ικανοποιηθούν οι εθνικές διεκδικήσεις, να αποκατασταθεί η λαϊκή κυριαρχία, να επιλυθεί το πολιτειακό ζήτημα μετά από ελεύθερο δημοψήφισμα και να τιμωρηθούν οι συνεργάτες των κατακτητών. Το πλήθος, που συχνά τον διέκοπτε με συνθήματα υπέρ του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, υποδέχθηκε τις εξαγγελίες του με κραυγές και ιαχές υπέρ της λαοκρατικής δημοκρατίας. Ο Παπανδρέου, που ήταν αναγκασμένος να ακροβατεί συνεχώς μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, απάντησε με τη χαρακτηριστική φράση που έμεινε στην ιστορία: «Πιστεύομεν και εις την λαοκρατίαν».
Όμως, οι χαρές και τα πανηγύρια για την απελευθέρωση κράτησαν μόνο 53 ημέρες. Στις αρχές Δεκεμβρίου τα όπλα θα αντηχήσουν ξανά στους δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά αυτή τη φορά θα είναι στραμμένα κατά αδελφών («Δεκεμβριανά»).


Πηγή: sansimera.gr


Ανάλυση του Χάρβαρντ: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις



Από το 2010 έως και σήμερα, οι Ευρωπαίοι τείνουν να επιβεβαιώσουν τη λογική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας: το μέλλον θα είναι θαυμαστό, αλλά ποιος νοιάζεται για το παρόν.

Υπό μορφή... mantra επιμένουν πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που χρειάζεται η Ελλάδα για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης. Θεωρητικά, τούτο είναι αληθές. Αν και για τους αναλυτές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δεν είναι το μόνο αληθές.

Προχωρώντας σε εις βάθος ανάλυση της ελληνικής περίπτωσης, οι καθηγητές του φημισμένου Πανεπιστήμιου καταδεικνύουν τις παγίδες που κρύβονται πίσω από το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων που ζητούν επιμόνως οι δανειστές από την Αθήνα. Η μόνιμη επωδός των Ευρωπαίων εταίρων είναι ότι υπάρξει ταχεία και συντονισμένη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τότε η Ελλάδα θα βιώσει μια εξίσου ταχεία οικονομική ανάπτυξη.

Βέβαια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραδέχονται (οι δανειστές) ότι το τίμημα είναι βαρύ και αυτό το άχθος εναποτίθεται στις πλάτες των εργαζόμενων (εισόδημα και απασχόληση). Ακόμη κι έτσι, όμως, επιμένουν πως οι δομικές αλλαγές στο ελληνικό κράτος έχουν καθυστερήσει, τη στιγμή που είναι οι μόνες που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας.

Ο αντίλογος των αναλυτών του Χάρβαρντ έγκειται στη διαπίστωση ότι οι μεταρρυθμίσεις, όσο αναγκαίες και αν είναι, δεν μπορούν να «προσφέρουν» λύσεις βραχυχρόνιου χαρακτήρα. Η όποια επιτυχία τους θα φανεί σε μέλλοντα χρόνο, ενώ στο μεταξύ σε άμεσο χρόνο η Ελλάδα θα δέχεται τα επίχειρα των αλλαγών. Δηλαδή; ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωσης της αγοράς θα προσφέρουν ένα θετικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία σε βάθος χρόνου, άμεσα θα έχουν αρνητική επίδραση.

Μάλιστα, για να κάνουν πιο απτή την ανάλυσή τους σημειώνουν πως ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να εφαρμόσει κατά γράμμα όλες τις μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη που θα πετύχει κατ' έτος θα είναι μόλις +1,3%. Αυτό το οικονομικό αποτέλεσμα απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί αισιόδοξο, καθώς δεν θα μπορέσει να ισοφαρίσει την απώλεια του 25% του ΑΕΠ που σημειώθηκε στην ελληνική οικονομία από το 2009 έως και σήμερα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι οικονομολόγοι του Χάρβαρντ αποκρούουν την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Σημειώνουν, όμως, ότι ο δρόμος των επενδύσεων, της καινοτομίας και των εξαγωγών είναι ο πλέον ασφαλής για να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Γι' αυτό προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα να συστήσουν ένα θεσμικό μηχανισμό -άμεσης συνάφειας με τον πρωθυπουργό- που στόχο θα έχει να προσελκύει επενδυτές και να διαπραγματεύεται απευθείας μαζί τους.



Πηγή


Τσίπρας αναζητά 155 ψήφους για να περάσει τα σκληρότερα μέτρα της πενταετίας


Την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με 155 «ναι» θέλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Αν και από την Κουμουνδούρου θεωρούν πως δεν θα υπάρξουν διαρροές, ωστόσο τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στους ΑΝΕΛ θα δοκιμαστούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες καθώς τα μνημονιακά μέτρα που θα κληθούν να ψηφίσουν θα είναι από τα πιο σκληρά.

Ενδιαφέρον πάντως θα έχει και η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στην προηγούμενη ψηφοφορία (για το Μνημόνιο) είχαν ψηφίσει παρών. Ωστόσο όλα δείχνουν πως και αυτοί πλέον θα ακολουθήσουν τη γραμμή της υπερψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Πάντως αν και στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρατηρήθηκαν εντάσεις ή διαφωνίες απόψε στην στη συνεδρίαση της ΚΟ ο κ.Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει πως δεν θα γίνουν αποδεκτά δισταγμοί ή αμφιθυμίες από τους βουλευτές.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει προς τους βουλευτές του πως η άμεση προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Εκτακτη ΚΟ για να αποφύγουν τις μουρμούρες
Με ξεκάθαρο στόχο να αποφευχθεί η «μουρμούρα» και να ενημερωθούν οι βουλευτές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, συνεδριάζει στις 5.30 το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει σηκώσει τα μανίκια -με σκοπό να τηρήσει πιστά τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές- και εντός της ημέρας το πολυνομοσχέδιο με τα βαριά μέτρα κατατίθεται στη Βουλή.

Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούσαν τις τελευταίες ώρες, πως «η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων θα διεξαχθεί είτε την Παρασκευή, είτε το Σάββατο» και αφού τηρηθούν βέβαια όλες οι  διαδικασίες μέχρι το πολυνομοσχέδιο να φτάσει την Ολομέλεια.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου είναι αυτός που θα ενημερώσει τους βουλευτές στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Παναγιώτης Ρήγας: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ψηφοφορία του πολυνομοσχέδιου
«Δεν είναι βαρίδια οι διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις στο κόμμα» δήλωσε ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Παραπολιτικά"

Υπογράμμισε ότι «το κόμμα είναι δημοκρατικό και γίνεται κάθε φορά προσπάθεια να υπάρχουν συμπτώσεις απόψεων», ενώ συμπλήρωσε πως «όλοι οι σύντροφοι θα συνεισφέρουν στο πολιτικό πλαίσιο που έχει καθοριστεί».

Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ψηφοφορία του πολυνομοσχέδιου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, ενώ σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση είπε πως είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει παγώσει το μέτρο και προσπαθεί να βρει ισοδύναμα.

Μαντάς: Να τελειώσουμε την πρώτη αξιολόγηση χωρίς κουτοπονηριές
Υπέρ της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης σε όσα έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Μαντάς.

Σε συνέντευξή του στον real fm, επεσήμανε ότι " θα γίνει προσπάθεια να γίνει εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων, αν και παραμένουν δύσκολα και σκληρά".

Ωστόσο, όπως τόνισε πρέπει να τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση "σε όσα συμφωνήσαμε-και χωρίς κουτοπονηριές-" ώστε να μπορέσει να διατυπωθεί στη συνέχει το παράλληλο πρόγραμμα, τα ισοδύναμα, και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.



Πηγή: iefimerida.gr 


Θα πληρώνουμε επιπλέον δύο και τρεις φορές τα ήδη φορολογημένα περιουσιακά μας στοιχεία



Θα πληρώνεις διπλά και τα ακίνητα, και τα Ι.Χ., και τα εισοδήματα, και τις καταθέσεις (μέχρι και τα έργα τέχνης) που όμως ήδη έχουν φορολογηθεί από την αρχή - Η τρόικα πιέζει να επιβληθεί από το 2016 παρά τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς

Για την επιβολή πρόσθετου φόρου στο άθροισμα της περιουσίας πιέζουν, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «ΘΕΜΑτος», οι δανειστές.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιδιώκει την επιβολή για πρώτη φορά Περιουσιολογίου ώστε το Δημόσιο να γνωρίζει την πλήρη οικονομική εικόνα σε ακίνητη αλλά και κινητή περιουσία των πολιτών (δηλαδή και τα μετρητά τους σε τράπεζες ή εκτός αυτών) αποβλέποντας στην πάταξη της φοροδιαφυγής, οι δανειστές φέρονται -σε διερευνητικό προς το παρόν στάδιο- να έχουν θέσει ζήτημα φορολόγησης επί του αθροίσματος της περιουσίας των φορολογουμένων. Πρόκειται για την πλήρη αναστροφή της προσπάθειας που συντελείται από το οικονομικό επιτελείο, καθώς μοναδικός σκοπός του Περιουσιολογίου είναι να βοηθηθεί το τσεκάρισμα δηλωθέντων και πραγματικών εισοδημάτων, ανοίγοντας δρόμο κατά της φοροδιαφυγής και όχι για να επιβληθεί πρόσθετη φορολόγηση.

Ειδικότερα, σε πρώτο και ανεπίσημο επίπεδο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εκπρόσωποι των δανειστών διερευνούν το κατά πόσο θα πρέπει να επιβληθεί ένας ενιαίος φόρος επί του συνόλου της περιουσίας των πολιτών επιπρόσθετα με τους άλλους που ισχύουν σήμερα. Η σκέψη αυτή, η οποία έχει συζητηθεί, όπως μας αναφέρουν πηγές, και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός του ότι αλλάζει πλήρως το φορολογικό σκηνικό στη χώρα μας, έρχεται να θυμίσει τις αντίστοιχες προσπάθειες που έχουν γίνει σε άλλες χώρες. Το χειρότερο όλων είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν νέους φόρους παρά την περί του αντιθέτου δέσμευση της κυβέρνησης.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν στο «ΘΕΜΑ» ότι «μια τέτοια λογική δεν είναι αποδεκτή» και συμπληρώνουν: «Ο φόβος ότι θα υπάρξουν νέες ισχυρές πιέσεις είναι υπαρκτός». Κι αυτό διότι πάγια είναι η πρακτική των τροϊκανών να πιέζουν για πράγματα που αρχικά διαρρέουν στη μεριά των Ελλήνων διαπραγματευτών και κατόπιν παρουσιάζουν ως καταληκτικές εισηγήσεις τους. Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι στις σκέψεις των εισηγητών αυτών των προτάσεων (περισσότερο το ΔΝΤ φαίνεται να είναι κινητικό προς την κατεύθυνση αυτή, αν και η αρχική ιδέα είχε δημοσιοποιηθεί από Γερμανό ευρωβουλευτή) είναι αυτή η πρόσθετη φορολόγηση να συμβάλει στο κλείσιμο της δημοσιονομικής ψαλίδας που αναμένεται να δημιουργηθεί για τη διετία 2015-2016. Να θυμίσουμε ότι το ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες ανέβαζε τον λογαριασμό των μέτρων του νέου Προϋπολογισμού κατά 1,35 δισ. ευρώ. Μέτρα που θα φανούν σε έναν περίπου μήνα και στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού που θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο λόγω του πρωτογενούς ελλείμματος που θα σημειωθεί το τρέχον έτος, αλλά και του μειωμένου κατά το ήμισυ πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016. Ωστόσο, εκτός του ΔΝΤ και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί την προηγούμενη κιόλας Κυριακή με δηλώσεις του στο «ΘΕΜΑ», προλειαίνοντας το έδαφος, είχε πει: «Χρειαζόμαστε νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, που θα εμπεριέχουν επιπλέον βήματα σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών».

Και στο βάθος φόρος μεγάλου πλούτου

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ουσιαστικός στόχος των δανειστών είναι πιέζοντας για έναν γενικό πρόσθετο φόρο επί του αθροίσματος της περιουσίας να κατορθώσουν κάτι άλλο: να επιβληθεί ο πρόσθετος φόρος, ενδεχομένως, όμως, μόνο προς τις ανώτερες εισοδηματικές ομάδες. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι αυτός ο φόρος μεγάλου πλούτου είχε επιβληθεί πριν από ενάμιση χρόνο στη Γαλλία οδηγώντας διάσημα πρόσωπα όπως ο ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρτιέ ή ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μπερνάρ Αρνό σε φορολογική φυγή από τη χώρα ή και σε αλλαγή υπηκοότητας.

Από τη στιγμή, όμως, που υπάρξει δημοσιονομικό κενό και μάλιστα μεγάλο, το Περιουσιολόγιο ενδέχεται να αποτελέσει εργαλείο επιβολής νέων φόρων καθώς θα είναι γνωστό το εύρος των οικονομικών δυνατοτήτων όλων των Ελλήνων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συζητήσει καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο επί του συνόλου της φορολογικής βάσης, άρα και για τα κατώτερα εισοδήματα. Αν, όμως, οι τελικές δημοσιονομικές ανάγκες που προκύψουν είναι μεγάλες ή τουλάχιστον στο ύψος που παρουσιάζονται από το ΔΝΤ, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ο πειρασμός από πλευράς των δανειστών να πειραχθούν τα εισοδήματα από κάποιο ύψος και πάνω. Φόβος πάντως της κυβέρνησης είναι μήπως τέτοιου είδους πιέσεις που κινούνται στο όριο της προβοκάτσιας από τους δανειστές, οδηγήσουν στο να υπονομευτεί η προσπάθεια καταγραφής των περιουσιών, καθώς η αντίδραση που θα προκύψει  από τους πολίτες ενδέχεται να οδηγήσει σε απόκρυψη εισοδημάτων.

Ερχεται και δεύτερη ευκαιρία

Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι στο υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά ετοιμάζονται για μια νέα μάχη εντός των επόμενων 30 ημερών. Μάχη για την αποφυγή πρόσθετων μέτρων σε όλα τα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών εργάζεται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση του Περιουσιολογίου και την τελική προώθησή του εντός του Νοεμβρίου. Μάλιστα προβλέπονται και μέριμνες δεύτερης ακόμα και τρίτης ευκαιρίας για φορολογούμενους που θα έχουν κάνει κάποιο λάθος ή που τα περιουσιακά τους στοιχεία βρίσκονται σε κάποιας μορφής εκκρεμότητα. Η Εφορία, λοιπόν, αναμένεται να είναι ανεκτική σε περιπτώσεις αμφισβητούμενων περιουσιών, σε τίτλους διεκδικούμενους, σε μικρές αγροτικές περιουσίες ή οικόπεδα που δεν θα δηλωθούν σωστά. Για τον λόγο αυτό θα δοθεί περιθώριο μέχρι το 2016 ώστε να υπάρξουν διορθώσεις και να κατατεθούν με τρόπο τελικό τα περιουσιακά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο νόμος θα είναι αμείλικτος για όσους δεν δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και την περιουσία τους.


Πηγή


«Χάλκινοι» Μπεκατώρου και Τριγκώνης στον διεθνή αγώνα του Λα Ροσέλ



Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το ελληνικό ιστιοπλοϊκό δίδυμο στον διεθνή αγώνα του Λα Ροσέλ στη Γαλλία, ο οποίος αντικατέστησε φέτος στο καλεντάρι το περίφημο Eurolymp του Ιέρ, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο το μεγάλο ιστιοπλοϊκό ενδιαφέρον.

Η Σοφία Μπεκατώρου και ο Κώστας Τριγκώνης πήραν την 3η θέση στην κατηγορία Nacra 17, μετά την ολοκλήρωση των 11 ιστιοδρομιών με 39 βαθμούς ποινής.

Η κατάταξή τους σε όλες τις ιστιοδρομίες είχε ως εξής: 1η ιστιοδρομία: 2η θέση, 2η ιστιοδρομία: 7η, 3η ιστιοδρομία: 5η, 4η ιστιοδρομία: 2η, 5η ιστιοδρομία: 5η, 6η ιστιοδρομία: 4η, 7η ιστιοδρομία: 4η, 8η ιστιοδρομία: 2η, 9η ιστιοδρομία: 5η, 10η ιστιοδρομία: 2η, 11η ιστιοδρομία: 4η.

Την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη πήραν οι Γάλλοι Μπ. Μπεσόν και Μ. Ριού με 18 β.π. και τη δεύτερη θέση οι συμπατριώτες τους Μ. Βαϊρό και Μ. Οντινέτ με 34 β.π.

Στο Λα Ροσέλ μετείχε και η Μαρία Βλάχου στην κλάση Laser Radial, αλλά αγωνίστηκε μόνο στις 5 από τις 10 ιστιοδρομίες του προγράμματος και έμεινε στην τελευταία 37η θέση.



Πηγή


Αναβλήθηκε για τις 29 Οκτωβρίου η δίκη Διώτη




Αναβλήθηκε για τις 29 Οκτωβρίου η δίκη του Ιωάννη Διώτη, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πάλαι ποτέ εισαγγελικού λειτουργού, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Η δίκη ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα. Ο κ. Διώτης κατηγορείται για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου, καθώς δεν αξιοποίησε τη δυνατότητά του να αντλήσει στοιχεία από τη λίστα και να ασκήσει φορολογικούς ελέγχους.

Η δίκη Διώτη είναι η τελευταία στη σειρά ως προς την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς ο Ιωάννης Καπελέρης, επίσης επικεφαλής του ΣΔΟΕ κατά το παρελθόν, έχει απαλλαγεί σχετικά, και ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί -σε επίπεδο Αρείου Πάγου (Ειδικό Δικαστήριο)- η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η δίκη Διώτη αναμένεται να δώσει νέα διάσταση στην υπόθεση: ο βασικός κατηγορούμενος ήταν παράλληλα μάρτυρας στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά είχε ζητήσει να μην καταθέσει, επειδή εκκρεμούσε η δική του παραπομπή.

Το Ειδικό Δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημα του και ο κ. Διώτης είχε τότε ισχυριστεί ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν του παρέδωσε το επίμαχο usb με τα ονόματα των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ, προτού αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών.

Είχε πάντως αποφύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις νευραλγικές για την υπόθεση.

Ελευθερία Κόλλια

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ας ξεμπερδεύουμε επιτέλους με την καραμέλα των 200 Βουλευτών



του Δημήτρη Κοντογιάννη.

Ομολογώ ότι δεν έχω διαβάσει με όση προσοχή έπρεπε τις προεκλογικές θέσεις των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Ίσως να φταίει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία εξελίσσεται περισσότερο σε μονομαχία μεταξύ προσώπων και όχι θέσεων ή φταίει ότι, όπως και οι περισσότεροι, έχω πλέον χάσει την πίστη μου στις πάσης φύσεως προεκλογικές υποσχέσεις. Άλλωστε, ό,τι και να υποσχεθούν οι υποψήφιοι, κάποια πρόσωπα και κάποιες καταστάσεις θα μεσολαβήσουν και θα τους αναγκάσουν να αναθεωρήσουν τους αρχικούς τους στόχους σε κάτι πιο ρεαλιστικό. Κάτι παρόμοιο έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει σε γενικό πολιτικό επίπεδο, είτε είναι ο Παπανδρέου και τα λεφτά που υπήρχαν, είτε ο Σαμαράς και τα Ζάππεια, είτε ο Τσίπρας και η κατάργηση των μνημονίων, είτε ο κάθε συνήθης ερωτύλος που τάζει στην υποψήφια ερωμένη του παλάτια και κάστρα μέχρι να μεσολαβήσει ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.


Το μεγάλο πρόβλημα με τις προεκλογικές υποσχέσεις δεν είναι ότι οι περισσότερες και οι σημαντικότερες είναι ψέματα. Άλλωστε ζούμε αρκετά χρόνια στην Ελλάδα για να έχουμε συνηθίσει στην μετεκλογική απογοήτευση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές κάποιες από αυτές τις υποσχέσεις γίνονται πραγματικότητα. Έτσι λοιπόν, όταν άκουσα για μείωση του αριθμού των Βουλευτών από 300 σε 200 στην αρχή σχεδόν αδιαφόρησα. Ήταν κάτι με το οποίο διαφωνώ και, όντας κάπως απόλυτος στα επιχειρήματά μου, θεωρούσα ότι είναι τόσο προφανώς λάθος που όλο και κάποιος θα υποδείξει την ανοησία αυτής της ιδέας. Έλα μου όμως που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από τη δική μου και κάποιοι δεν το θεωρούν λάθος! Ακόμα χειρότερα, κάποιοι το θεωρούν αδιαπραγμάτευτο μέτρο για την ανάπτυξη της Ελλάδας!

Η υπόσχεση της μείωσης του αριθμού των Βουλευτών με τον καιρό έγινε άλλη μια καραμέλα που χρησιμοποιούν διάφοροι πολιτικοί όταν θέλουν να προσφέρουν εύκολη λύση. Κάτι δηλαδή σαν την "πάταξη της φοροδιαφυγής", τη "μεταρρύθμιση", τις "ιδιωτικοποιήσεις", και την "αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας", θέματα στα οποία έχουν γίνει μισές δουλειές δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το ίδιο με όλες αυτές τις περιπτώσεις θα ισχύσει και στην μείωση του αριθμού των Βουλευτών: θα γίνει μισή δουλειά, κακοσχεδιασμένη, που θα είναι για τα μάτια του κόσμου ή για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Και όλα αυτά σε ένα μέτρο που εξ αρχής θεωρώ απαράδεκτο.
Γιατί όμως να μη μειωθούν οι Βουλευτές; Άλλωστε το ελληνικό κράτος ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα για εκείνους, ακόμα περισσότερα αν υπολογίσουμε τα προνόμια και την ευνοϊκή μεταχείρισή τους. Και κάπως έτσι εξαντλούνται τα επιχειρήματα για την μείωση του αριθμού των Βουλευτών. Αλήθεια, όλη η φασαρία γίνεται για να εξοικονομηθούν από μισθούς, γραφεία, αστυνομικούς, επιστημονικούς συνεργάτες, αποζημιώσεις κλπ, λιγότερο από 17 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο*, ένα καθόλου μικρό ποσό, το οποίο είναι γύρω στις 15 φορές μικρότερο από το ποσό που ξοδέψαμε ως κράτος φέτος για εκλογές και για ένα άσκοπο δημοψήφισμα και υπερβολικά μικρότερο από τη ζημιά που έχει κάθε χρόνο ο ΟΣΕ. Για να μη χάσω την ευκαιρία, να θυμίσω ότι για τα σάπια αεροπλάνα που παρήγγειλαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, ενώ ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας διαφωνούσε, θα δώσουμε 500 εκατομμύρια ευρώ. 15 εκατομμύρια επίσης είναι περίπου δηλαδή όσα κερδίζει κάθε χρόνο ο Ολυμπιακός από τη συμμετοχή του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τόσο κοστίζουν 100 επιπλέον φωνές μέσα στη Βουλή, όσο η συμμετοχή μιας ομάδας σε μια ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Ας δούμε λοιπόν τι αλλάζει για να έχουμε κέρδος περίπου 17 εκατομμυρίων ευρώ. Αρχικά οι περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας χάνουν τουλάχιστον έναν Βουλευτή. Αυτό σημαίνει ότι οι διεδρικές θα γίνουν μονοεδρικές και οι τριεδρικές θα γίνουν διεδρικές. Άρα κέρδος σε αριθμό Βουλευτών θα έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού στις μονοεδρικές ο Βουλευτής είναι ο πρώτος σε σταυρούς από το τοπικά πρώτο κόμμα και στις διεδρικές Βουλευτές γίνονται οι πρώτοι από τα δύο πρώτα κόμματα, άρα και πάλι συνήθως από τα δύο μεγάλα. Ο τρίτος που χάνεται στις τριεδρικές ήταν από κάποιο μικρότερο κόμμα, άρα με αυτόν τον τρόπο ο αριθμός των Βουλευτών επαρχίας που εκλέγουν τα μεγάλα κόμματα θα μείνει σχεδόν σταθερός, ενώ στα μικρότερα κόμματα θα μειωθεί αρκετά. Άρα, εφόσον υπάρχουν περισσότερες μονοεδρικές και διεδρικές θα είναι πολύ μεγαλύτερη η αναλογία των Βουλευτών από τα μεγάλα κόμματα σε σχέση με τα μικρά, άρα θα είναι πολύ πιο εύκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα είναι επίσης μεγάλη βοήθεια στο να επανέλθει ο δικομματισμός τον οποίο έχουμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια.

Σκεφτείτε επίσης το εξής: αν σε μία περιφέρεια εκλέγονται ένας Βουλευτής με οικονομική υποστήριξη από κάποιον επιχειρηματία ή εφοπλιστή και ένας ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά στα δικά του χρήματα, και με την μείωση του αριθμού των εδρών θα μπορεί να επανεκλεγεί μόνο ένας από τους δύο, ποιος θεωρείτε πιθανότερο να κερδίσει; Βλέπετε λοιπόν ότι με ένα τέτοιο μέτρο ευνοούνται όσοι μέσω των χρημάτων τους ασκούν παρασκηνιακά έλεγχο στους Βουλευτές και τα κόμματα.

Πέρα όμως από τους οικονομικούς "νταβατζήδες", ο άλλος που ευνοείται είναι ο αρχηγός του κάθε κόμματος. Με σαφώς μικρότερες κοινοβουλευτικές ομάδες, πόσο εύκολο θα είναι να εκφράζει κάποιος τη διαφωνία του; Αν τώρα γίνονται όργια από τους κομματικούς μηχανισμούς για να προωθηθούν οι υποψήφιοι που είναι εκλεκτοί του αρχηγού, τι θα γίνεται αν εκλέγονται ακόμα λιγότεροι; Πόση δύναμη θα αποκτήσουν οι διάφοροι "βαρώνοι", τα "τζάκια" και οι διάφορες πολιτικές κλίκες; Η άποψη ότι η δύναμη του κάθε βουλευτή θα είναι μεγαλύτερη, μόνο σε θεωρητική βάση θα ισχύει αφού οι βουλευτές θα εκλέγονται μέσω κομματικών μηχανισμών, άρα η δύναμη του κόμματος και όχι η ελεύθερη βούληση του βουλευτή θα είναι μεγαλύτερη. Γιατί η ελεύθερη βούληση θα υποτάσσεται στην κομματική για να έχει τη στήριξή της ώστε να εκλεγεί βουλευτής…
Φυσικά υπάρχουν και λειτουργικά προβλήματα: ποιός θα απαρτίσει όλες αυτές τις επιτροπές στις οποίες όντως γίνεται δουλειά; Ποιός θα ελέγχει την κυβέρνηση με ερωτήσεις μέσα στη Βουλή; Ποιός θα αναδεικνύει προβλήματα που κάποιοι άλλοι θα ήθελαν να κρύψουν αν όλοι οι Βουλευτές είναι πανομοιότυποι;

Τα προβλήματα από μια τέτοια απόφαση δεν έχουν τελειωμό και δεν φτάνει ένα άρθρο για να απαριθμηθούν. Δείτε πόσο ραγδαία υποβιβάζεται το πολίτευμα απλά και μόνο για να γλιτώσουμε περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό το οποίο είναι μηδαμινό μπροστά στα προβλήματα που προκαλεί. Ωραία λοιπόν η καραμέλα των 200 Βουλευτών, αλλά αν θέλουν οι πολιτικοί να δίνουν υποσχέσεις που ακούγονται ωραία ας βρουν κάτι άλλο. Ας υποσχεθούν ότι όλοι οι υποψήφιοι στο κόμμα τους θα πρέπει να δημοσιεύουν εκ των προτέρων το πόθεν έσχες τους ή ας παρουσιάσουν κάποιο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας. Τέτοιες όμως υποσχέσεις που πρέπει ή μπορούν τελικά να πραγματοποιηθούν άρχισαν να σπανίζουν αφού, όπως καταλαβαίνετε, δεν συμφέρουν...

*Τα περίπου 17 εκατομμύρια τον χρόνο προκύπτουν με αρκετή γαλαντομία ως εξής: Υπολογίζουμε τους 100 βουλευτές με μηνιαίο κόστος 7.000 ευρώ (μισθός, επιτροπές δεν ξεπερνούν τις 6.500). Τις 700.000 που προκύπτουν τις πολλαπλασιάζουμε με 12 μήνες και το αποτέλεσμα είναι 8.400.000 το χρόνο για μισθοδοσία των 100 βουλευτών. Το ποσό αυτό το διπλασιάζουμε υπολογίζοντας αυθαιρέτως το κόστος λειτουργίας κάθε βουλευτικού γραφείου, όσο υπερβολικό και αν είναι το ποσό, περιλαμβάνοντας μέσα σε αυτό εκτός από τους μισθούς των επιστημονικών συνεργατών και το κόστος ενοικίασης του βουλευτικού αυτοκινήτου, τηλέφωνα κλπ, αν και βενζίνες, ΔΕΗ και τα περισσότερα λειτουργικά έξοδα των γραφείων τα πληρώνουν πλέον οι ίδιοι οι βουλευτές. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι 16.800.000 ευρώ, το οποίο στρογγυλοποιούμε προς τα επάνω κάνοντάς το 17 εκατ. ευρώ. 


Πηγή : apopseis.gr


Στη Βουλή η δέσμευση καταθέσεων, θυρίδων και η αύξηση του φόρου στα ενοίκια



Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, με την διαδικασία του επείγοντος, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, το οποίο προβλέπει ποινές φυλάκισης και δέσμευση σε καταθέσεις και θυρίδες για το αδίκημα της φοροδιαφυγής, αλλά και αύξηση του φόρου στα ενοίκια.

Η ψήφιση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση δόσης ύψους περίπου 2 δισ.ευρώ εκ μέρους των εταίρων και δανειστών, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας χρηματοδοτικής στήριξης που υπέγραψε η Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ποινές φυλάκισης και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμη η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των ενοικίων από 1.1.2015 καθώς και η κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο.

Ιδιαίτερα αυστηρές είναι οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή. Έτσι προβλέπεται ότι:

- πραγματοποιεί έγκλημα φοροδιαφυγής όποιος με πρόθεση αποκρύπτει εισοδήματα, στοιχεία και ειδικά όταν δεν υποβάλλει δήλωση για οποιοδήποτε είδος φορολογίας. Επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 2 ετών για την αποφυγή πληρωμής φόρου πάνω από 100.000 ευρώ ή άνω των 50.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ. Δεν αναστέλλεται η ποινική διαδικασία ακόμη και αν ο φορολογούμενος υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή

- καταργείται το ανώτατο όριο φορολογικών προστίμων 30.000 ευρώ για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (π.χ. αποδείξεων, τιμολογίων).

- η λήψη προληπτικών μέτρων διασφάλισης των εσόδων του δημοσίου σε βάρος όσων εντοπίζονται να έχουν φοροδιαφύγει πάνω από 150.000 ευρώ. Προβλέπεται η δέσμευση του 50% των καταθέσεων, του 50% του χρηματικού περιεχομένου θυρίδων και του 100% του μη χρηματικού περιεχομένου θυρίδων, όπως για παράδειγμα κοσμημάτων, ή άλλων πολύτιμων αντικειμένων. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται και σε όσους έχουν ασκήσει διοίκηση με κάθε τρόπο στην εταιρεία που εντοπίζεται να φοροδιαφεύγει ακόμη και αν έχουν αποβάλει την ιδιότητα του διαχειριστή ή υπεύθυνου της εταιρείας στο παρελθόν.

- μειώνεται από το 100% στο 50% το πρόστιμο της μη υποβολής δήλωσης παρακρατούμενων φόρων

Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο, ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Εξαιρείται της επιβολής κυρώσεων ο λήπτης που τελούσε σε καλή πίστη κατά την λήψη των στοιχείων.



Πηγή : ΑΠΕ ΜΠΕ, newsit.gr


Ξεκινάει η δίκη του Ιωάννη Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ



Aρχίζει σήμερα, Δευτέρα, η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Διώτης κατηγορείται για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου, καθώς δεν αξιοποίησε τη δυνατότητά του να αντλήσει στοιχεία από τη λίστα και να ασκήσει φορολογικούς ελέγχους.

Η δίκη Διώτη είναι η τελευταία στη σειρά ως προς την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς ο Ιωάννης Καπελέρης, επίσης επικεφαλής του ΣΔΟΕ κατά το παρελθόν, έχει απαλλαγεί σχετικά, και ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί σε επίπεδο Αρείου Πάγου (Ειδικό Δικαστήριο) η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η δίκη Διώτη αναμένεται να δώσει νέα διάσταση στην υπόθεση: ο βασικός κατηγορούμενος ήταν παράλληλα μάρτυρας στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά είχε ζητήσει να μην καταθέσει επειδή εκκρεμούσε η δική του παραπομπή.

Το Ειδικό Δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημα του και ο κ. Διώτης είχε τότε ισχυριστεί ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν του παρέδωσε το επίμαχο usb με τα ονόματα των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ, πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών. Είχε πάντως αποφύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις νευραλγικές για την υπόθεση.


Πηγή : in.gr


Συνελήφθησαν άτομα που πουλούσαν ναρκωτικά σε υπαίθριους χώρους του ΑΠΘ



Στοχευμένη επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή αστυνομικών διαφόρων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα της σε υπαίθριους χώρους του ΑΠΘ και σε άλλες περιοχές της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν επτά άτομα (πέντε ¨Ελληνες, ηλικίας από 19 ως 58 ετών και δύο αλλοδαποί, ένας 24χρονος υπήκοος Αλβανίας και ένας 36χρονος υπήκοος Βουλγαρίας) σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν δικογραφίες για παραβάσεις των Νόμων περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί Εθνικού Τελωνιακού Κώδικα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.



Πηγή : eglimatikotita.gr


Ακτιβίστρια υπέρ των «ανοικτών συνόρων» βιάστηκε από ομάδα Σομαλών σε κέντρο μεταναστών στην Ιταλία..





Μια νεαρή ακτιβίστρια των «No Borders» παρέμεινε σιωπηλή για τον ομαδικό βιασμό της από Σουδανούς λαθρομετανάστες για πάνω από ένα μήνα, επειδή «οι άλλοι» της ζήτησαν να μην μιλήσει.
 
Η νεαρή είχε αφιερώσει ένα μήνα από τη ζωή της για να βοηθήσει τους μετανάστες και οι συνάδελφοί της δήλωσαν ότι η αναφορά του εγκλήματος θα δημιουργούσε πρόβλημα στον αγώνα τους για έναν κόσμο χωρίς σύνορα.

Η ομάδα της ήταν σταθμευμένη μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας στο Ponte San Ludovico στην πόλη Ventimiglia, όταν συνέβη το έγκλημα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις τοπικές ιταλικές εφημερίδες La Stampa και Il Secolo XIX, ενώ αναφέρθηκε μετά και στη μεγάλη ιταλική εθνική εφημερίδα Corriere della Serra.

Ένα Σάββατο βράδυ, καθώς έπαιζε δυνατά η μουσική σε ένα κοντινό μέρος, η γυναίκα φέρεται να παγιδεύτηκε σε ένα ντους που είχε στηθεί κοντά στο στρατόπεδο σε ένα πευκοδάσος γνωστό ως Red Leap. Μια συμμορία Αφρικανών μεταναστών φέρεται ότι την βίασε εκεί, ενώ οι κραυγές για βοήθεια, δεν ακούστηκαν λόγω της δυνατής μουσικής.

Η La Stampa αναφέρει ότι η γυναίκα, περίπου 30 ετών, θα είχε αναφέρει το φρικτό έγκλημα που διεπράχθη, εάν οι αριστεροί ακτιβιστές συνάδελφοί της, δεν την έπειθαν ότι αν διέρρεε το περιστατικό, αυτό θα μπορούσε να βλάψει το ουτοπικό όνειρο τους για ένα κόσμο χωρίς σύνορα. Αλλά η Corriere della Serra αναφέρει επίσης ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους της ακτιβιστές τώρα κατηγορούν τη γυναίκα ότι ανέφερε τον βιασμό “επίτηδες”, επειδή η ομάδα της αποσύρθηκε από το στρατόπεδο μετά από έναν τσακωμό που είχαν μεταξύ τους οι «αλληλέγγυοι».


Η πόλη της Ventimiglia, όπου συνέβη το έγκλημα, όπως αναφέρει το freepen.gr, υπήρξε σημείο ανάφλεξης στη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση. Από τις 30 Σεπτεμβρίου περίπου 50 μετανάστες και 20 ακτιβιστές είχαν εκδιωχθεί από έναν παράνομο καταυλισμό εκεί.

Οι ακτιβιστές οργάνωσαν μια διαμαρτυρία, όπου 250 μετανάστες κάθισαν και απλώθηκαν στην ακτογραμμή. Χθες, ένας Σουδανός που ζητεί άσυλο, ο 20χρονος Osman Suliman, ο οποίος ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο για μόλις πέντε μήνες, εμφανίστηκε σε βρετανικό δικαστήριο, όπου του αποδόθηκε η κατηγορία για το βιασμό μιας γυναίκας στο Nottingham το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναφέρει η Nottingham Post....



Πηγή : elkosmos.gr


Συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάρντ με επίκεντρο το χρέος



Νέα Υόρκη, του Θανάση Τσίτσα

Τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες και το ζήτημα του χρέους συζήτησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το ραντεβού, που διεξήχθη στη Λίμα του Περού, διήρκεσε 20 λεπτά. Ο κ. Τσακαλώτος μετέφερε στην Κρ. Λάγκάρντ τις θέσεις της κυβέρνησης για το χρέος και ανέλυσε τον οδικό χάρτη των επόμενων κινήσεων της (προαπαιτούμενα, πρώτη αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι την 1/1/21016. Ήτοι το αργότερο μέχρι την ημέρα εκκίνησης ισχύος της Οδηγίας που πρόσφατα ψηφίσθηκε και από την ελληνική Βουλή για τη διαδικασία διάσωσης των τραπεζών μέσω του περιβόητου bail-in το οποίο προβλέπει την εμπλοκή των μετόχων και των "δανειστών” της τράπεζας στους οποίους πέραν των ομολογιούχων συμπεριλαμβάνονται και οι καταθέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, η Γαλλίδα αξιωματούχος, συμφώνησε αλλά είπε ότι “αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις” τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το Ταμείο έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και ότι είναι σε επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους για το ελληνικό χρέος.

Στη Λίμα του Περού βρέθηκε για επαφές και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κάτι που θεσμικά δεν συνηθίζεται αφού στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας το βάρος της εκπροσώπησης και των επαφών αναλαμβάνει πάντα ο εκάστοτε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Κατρούγκαλος είχε αλλεπάλληλες επαφές με ανώτατα στελέχη διευθύνσεων του Ταμείου και μέλη των τεχνικών κλιμακίων με αντικείμενο τη αναμόρφωση του ασφαλιστικού.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Κατροούγκαλος συζήτησε τις θέσεις της κυβέρνησης και άκουσε τις απόψεις του ΔΝΤ δεδομένου του γεγονότος ότι το Ταμείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού, καθώς συνδέεται άμεσα με την βιωσιμότητα του χρέους.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν όπως ενισχυθεί η παρουσία των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα για το θέμα του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών η συνάντηση Λαγκάρντ-Τσακαλώτου έγινε θετικό κλίμα και μεταξύ άλλων οι δύο τους συζήτησαν το θέμα του ελληνικού χρέους.

«Η συνάντηση που είχαμε σήμερα με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ έγινε σε θετικό κλίμα. Η κ. Λαγκάρντ συμμερίζεται την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως έχει προγραμματιστεί, πριν την 1/1/2016», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Αμέσως θα ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ικανές συνθήκες για την Ελλάδα ώστε να αλλάξει σελίδα και να φανεί στην πράξη η έξοδος από την κρίση».



Πηγή : real.gr


Γιατί ο Τσίπρας έβαλε Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Μπαλτά στην Πολιτική Γραμματεία



Το παρασκήνιο πίσω από το διήμερο που οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο του Φλεβάρη και το άνοιγμα στην κοινωνία

Με την εκλογή του Παναγιώτη Ρήγα στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και μελών για τον σχηματισμό της νέας Πολιτικής Γραμματείας, η οποία χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε το διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχοντας «πάθει» από την αποχώρηση της μισής Πολιτικής Γραμματείας με την απόσχιση της Αριστερής Πλατφόρμας ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι... έμαθε, δημιουργώντας μία στιβαρή Πολιτική Γραμματεία στα πρότυπα του παλαιού Εκτελεστικού του Ανδρέα Παπανδρέου, το οποίο αποτελούσε ουσιαστικά το κορυφαίο κομματικό όργανο και εξασφάλιζε τη σύμπλευση του κόμματος με την κυβέρνηση.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη συμμετοχή τεσσάρων υπουργών στο κομματικό όργανο, ενόψει του Συνεδρίου του Φεβρουαρίου, με το οποίο επιχειρείται το άνοιγμα στην κοινωνία με την έγγραφή νέων μελών για την αντιστοίχιση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Από τους Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αριστείδη Μπαλτά και Νίκο Φίλη, ο τελευταίος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας, ενώ οι άλλοι τρεις αποτελούν πλέον μέλη της ΠΓ, μαζί με τους Αλέξη Τσίπρα, Παναγιώτη Ρήγα, Ηλιόπουλο Νάσο, Λάμπρου Πάνο, Μπουρνούς Γιάννη, Σβίγκου Ράνια, Χαράλαμπο Γολέμη, Αντώνη Κοτσακά, Νίκο Σκορίνη, Π. Καραγιώργο, Νίκο Παυλίδη, Μαρίκα Φραγκάκη και Μιχάλης Υδραίος.

Η έκπληξη ήρθε από τη μη εκλογή του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και πατέρα του Νίκου Παππά, Στέλιου Παππά.

Με αυτή την κίνηση ο κ. Τσίπρας επιχειρεί παράλληλα να θωρακίσει το κυβερνητικό έργο από τυχόν αποσχιστικές τάσεις στην πορεία της υλοποίησης των δεσμεύσεων προς τους διεθνείς πιστωτές, έχοντας πρόσφατη την επώδυνη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο με την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας που κατείχε σημαντικές θέσεις στα κομματικά όργανα και κατάφερε να επιφέρει μεγάλα πλήγματα στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, οδηγώντας εν τέλει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και στελέχωναν την Πολιτική Γραμματεία ήταν οι Αλέκος Καλύβης, Σόφη Παπαδόγιαννη, Στάθης Λεουτσάκος και Αντώνης Νταβανέλλος, ενώ νωρίτερα είχε παραιτηθεί και ο Ρούντι Ρινάλντι της ΚΟΕ.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε τη συμμετοχή στο κόμμα των δύο κορυφαίων υπουργών που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση στα οικονομικά και την πορεία υλοποίησης των σκληρών δεσμεύσεων της χώρας έναντι των πιστωτών.

Παραίτηση από την ΚΕ του Στάθη Παναγούλη

Εν τω μεταξύ την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή ανακοίνωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης, διαμαρτυρόμενος για «αλεξιπτωτιστές» και μεθοδεύσεις που έβαλαν άλλους πάνω από τον ίδιο στη λίστα των εκλογών στη Β΄Αθηνών, αφήνοντας παράλληλα πολλές αιχμές.

Πάντως ο ίδιος διαβεβαίωσε με την ανάρτησή του στο Facebook, ότι θα συνεχίσει κανονικά να στηρίζει την κυβέρνηση.

Δραγασάκης: Οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόβλημα

Την κεντρική θέση του ότι «επειδή είμαστε στην κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθούμε με το κόμμα», διατύπωσε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι αν το κόμμα κρατικοποιηθεί και χάσει την ικανότητα αυτόνομης σκέψης και δράσης του, θα συμβούν δύο τινά: Δεν θα είναι σε θέση να στηρίξει το κυβερνητικό έργο και ό,τι πρόβλημα έχει η κυβέρνηση θα έχει και το κόμμα. Τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν προοπτικές ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του ή με συμμαχίες να ηγεμονεύσει πολλά χρόνια, προσθέτοντας ότι όμως πρέπει να έχουμε σχέδιο και για το τι θα γίνει όταν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση είναι το τρένο που μας επιτρέπει να πάμε πιο πέρα, το κόμμα είναι οι σιδηρογραμμές, θα υπάρχουν και μετά το τρένο και από αυτή την άποψη αποτελούν και τη συνέχεια του εγχειρήματος που έχουμε να υπηρετήσουμε», σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερά, είναι να μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είτε ως κυβέρνηση είτε ως κόμμα, μέσω των κινημάτων και των δράσεων. Επισήμανε ότι αυτό που ονομάζεται κόμμα της αριστεράς του 21ου αι. δεν είναι κάτι δεδομένο, δεν είναι ένα διαμορφωμένο πρότυπο, «είναι μια φιλοδοξία που καλούμαστε να υπηρετήσουμε». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στη διεθνή διάσταση, εξηγώντας ότι «μας κοιτάζει όλος ο κόσμος», οι επιτυχίες και οι αποτυχίες μας επηρεάζουν ευρύτερα τις εξελίξεις της αριστεράς στην Ευρώπη.

Ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε τη θέση του ότι «επειδή είμαστε κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθούμε με το κόμμα», προσθέτοντας ότι «αυτό πρακτικά σημαίνει πολλά πράγματα ακόμα και το εξής: Αν κρίνουμε ότι κάποιος δεν πρέπει αύριο να υπηρετεί την κυβέρνηση από θέση υπουργού, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε να υπηρετήσουμε από άλλη θέση. Δεν είμαστε δηλαδή μόνιμοι όσοι συμμετέχουμε σήμερα στο κυβερνητικό σχήμα».

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να τεθεί ψηλά ο πήχης ως προς το «τι κόμμα θέλουμε» και ότι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θέλουμε ένα κόμμα αγωνιστικό και ετοιμοπόλεμο». Συνέχισε, αναφέροντας ότι «αυτό που ζήσαμε το 7μηνο, υπάρχουν απόψεις που θεωρούν ότι ανήκει στην ιστορία, μπορεί όμως να ανήκει και στο μέλλον, μπορεί στο μέλλον να βρεθούμε στην ανάγκη να συγκρουστούμε, διεκδικώντας τα δίκια του λαού μας. Άρα, κόμμα ετοιμοπόλεμο, με κοινές αρχές». Σε αυτό το σημείο, είπε ότι «οι τάσεις είναι ένα πρόβλημα» και ότι «δεν θα ήταν τόσο πρόβλημα» αν δεν συνιστούσαν παραβιάσεις των κοινών αρχών. Συμπλήρωσε ότι το κόμμα μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αυτό που υπόσχεται στην κοινωνία, την εσωτερική του δημοκρατία και ισονομία.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι ενόψει και του συνεδρίου πρέπει να οργανωθεί από τώρα η δουλειά, δημιουργώντας παντού στο κόμμα μηχανισμούς επίλυσης προβλημάτων και θεματικές.

Για την αναγκαιότητα να υπάρξει καλύτερος συντονισμός σε όλα τα επίπεδα, από την κυβέρνηση μέχρι και τις οργανώσεις βάσης του κόμματος, μίλησε η Θεανώ Φωτίου.

Μίλησε ειδικότερα για την αναγκαιότητα να υπάρχει εξειδίκευση σε κάθε υπουργείο, σε κάθε νομοθετική πράξη, άλλος τρόπος δουλειάς με συλλειτουργία στα τρία επίπεδα, μεταξύ κυβέρνησης, Κ.Ο. και κόμματος. Επισήμανε ότι η Κ.Ο. σε αυτή τη φάση θα επωμιστεί πολύ σκληρό ρόλο και ότι δεν μπορεί να ενημερώνεται στο τέλος για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά αντίθετα, ότι πρέπει να συνδιαμορφώνει. «Πρέπει η Κ.Ο. να εργάζεται με συλλογική ευθύνη απέναντι στο κόμμα και όχι ατομική». Και οι οργανώσεις βάσης, συνέχισε, χρειάζονται άλλον τρόπο δουλειάς, επεξεργασμένες γνώσεις και πληροφορίες από την κυβέρνηση.



Πηγή : newsbeast.gr


Τα πέντε "α" του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη ΝΔ



Το πώς αντιλαμβάνεται το μέλλον της Ν.Δ., το οποίο στηρίζεται σε πέντε «α» ανανέωση, ανάπτυξη, αναδιάρθρωση του κράτους, αριστεία, αξιοπιστία, την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού του όρου κεντροδεξιά παράταξη και δημιουργικής ανανέωσης ουσίας της Ν.Δ., αλλά και τον προβληματισμό του ως προς τους λόγους που οδήγησαν από το 2004 σε μία φθίνουσα πορεία της Ν.Δ με αποτέλεσμα την απώλεια του 60% της δύναμής της από το μέγιστο σημείο που είχε φτάσει, όπως αυτό καταγράφηκε στις τελευταίες εκλογές, αποτέλεσαν τα κεντρικά σημεία της αποψινής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στον Έβρο.
Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ γιατί οι νεοδημοκράτες να στηρίξουν τη δική του υποψηφιότητα έναντι των τριών συνυποψηφίων του για τη θέση του προέδρου της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «η Ν.Δ. χρειάζεται σήμερα μια δημιουργική ανανέωση, για να ξεφύγει από τη στασιμότητα των τελευταίων ετών που μας οδήγησε σε δύο απανωτές εκλογικές ήττες από το ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύω ότι έχω τη δυνατότητα, το σχέδιο, το όραμα, τη διάθεση και τις ψυχικές αντοχές να οδηγήσω τη Ν.Δ. σ’ αυτή την εκλογική ανανέωση. Έχω το βιογραφικό και τις γνώσεις που θα μου επιτρέψουν, αυτή την εναλλακτική αναπτυξιακή πρόταση στη φοροκαταιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, να μπορέσω να την εκφράσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να εκπροσωπήσω τη χώρα στο εξωτερικό».

Ερωτηθείς, επίσης, για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός προέδρου σ’ ένα κόμμα ιστορικό όπως η Ν.Δ. και αν τα υψηλά ποσοστά συσπείρωσης που παρουσίασε στις πρόσφατες εκλογές ήταν προσωπική επιτυχία του κ. Μεϊμαράκη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «προφανώς και ο πρόεδρος είναι σημαντικός, αλλά εγώ δε φαντάζομαι σε καμία περίπτωση έναν πρόεδρο ο οποίος θα είναι ένας αυτοκράτορας, που θα διοικεί το κόμμα μόνο με τη δική του προσωπική αυλή. Θέλω ένα κόμμα πιο συμμετοχικό, θέλω ένα κόμμα στο οποίο η εσωκομματική δημοκρατία θα είναι απολύτως κατοχυρωμένη και ένα κόμμα που δεν θα ποινικοποιεί την αντίθετη άποψη στο βαθμό που όλοι συμμεριζόμαστε τις ίδιες κεντρικές αξίες της Ν.Δ.

Όλοι δώσαμε έναν αγώνα στις τελευταίες εκλογές, τον δώσαμε όλοι με πολύ καλή διάθεση, με ενότητα, πλην όμως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Δεν μπορεί κανείς νεοδημοκράτης να είναι ευχαριστημένος με το γεγονός ότι χάσαμε από αυτόν το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χρεοκόπησε τη χώρα και μας έβαλε σε τρίτο μνημόνιο με 7,5 μονάδες διαφορά. Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι ικανοποιητικό για μένα. Είναι μια ήττα, μια καθαρή ήττα για τη Ν.Δ., πρέπει να δούμε τι έφταιξε και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και ν’ αλλάξουμε πολλά πράγματα στο κόμμα. Χρειάζεται ριζικές αλλαγές και ανανέωση σε πρόσωπα και σε ιδέες και σε δομές, έχω τη διάθεση και τη θέληση αυτές τις αλλαγές εφ’ οσον με εμπιστευτούν οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν να τις κάνω πράξη».




Πηγή : news247.gr


Γκάλης: «Ο Παναθηναϊκός θα είναι καλύτερος από πέρσι»



Το εγκώμιο του εφετινού Παναθηναϊκού έπλεξε ο Νίκος Γκάλης με ανάρτησή του στο προφίλ που διατηρεί στο Facebook.

Ο σούπερσταρ του ελληνικού μπάσκετ υποστήριξε ότι οι πράσινοι θα είναι καλύτεροι φέτος συγκριτικά με την περσινή σεζόν υποστήριξε, ενώ σχολίασε και για το παιχνίδι που παρακολούθησε σήμερα.

«Είμαι ευτυχής που παρακολούθησα ένα πολύ καλό παιχνίδι σε ένα γήπεδο οπού η ατμόσφαιρα θύμισε παλιές μεγάλες στιγμές. Οι φίλοι του Άρη ήταν εξαιρετικοί. Στον αγωνιστικό τομέα ο Άρης πάρα το γεγονός ότι έχασε πριν το παιχνίδι τον Χάγκινς έπαιξε στα ίσια τον Παναθηναϊκό που είναι μεγάλη ομάδα με περισσότερες εναλλακτικές λύσεις», ανέφερε και κατέληξε:

«Για τον Άρη πιστεύω ότι θα βελτιώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι και θα πετύχει τον στόχο που έχουν βάλει διοίκηση και προπονητής. Ο Παναθηναϊκό θα είναι καλύτερος από πέρυσι».



Πηγή


Συνέλαβαν τρεις στην Μόσχα επειδή «σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση»



Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν και κρατούνται καθώς θεωρείται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση στην Μόσχα, ανέφερε την Κυριακή το βράδυ πηγή των αρχών ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Συνολικά τρεις άνθρωποι κρατούνται και ανακρίνονται» επισήμανε η ίδια πηγή.

Νωρίτερα, η Εθνική Επιτροπή Αντιτρομοκρατίας της Ρωσίας είχε γνωστοποιήσει ότι αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός είχε εντοπιστεί και εξουδετερωθεί στο διαμέρισμα όπου κρύβονταν οι συλληφθέντες.

Η επιχείρηση των αρχών είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν περισσότεροι από 120 άνθρωποι από την περιοχή.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει σε ποια οργάνωση ανήκαν οι ύποπτοι ούτε έχουν αναφέρει λεπτομέρειες για την σχεδιαζόμενη επίθεση.



Πηγή


Γρεβενά: Συνελήφθη 60χρονος με «περίπτερο» ναρκωτικών



Έκπληξη προκάλεσε στους άνδρες της Ασφάλειας η «συλλογή» από παράνομες δραστηριότητες ενός 60χρονου στην κοινότητα Άγιος Γεώργιος στα Γρεβενά.

Ο δράστης είχε στην κατοικία του 11 κιλά και 649,7 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, δυο κιλά και 15 γραμμάρια κατεργασμένης σκόνης κάνναβης και 56,9 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα), τα οποία προέρχονταν από τη φυτεία του με τα 55 δενδρύλλια ύψους 0,30 εκατοστών ως 3,3 μέτρων, ενώ βρέθηκαν και 143 τμήματα δενδρυλλίων κάνναβης. Ο συλληφθείς, δεν σκόπευε να φυτέψει μόνο κι άλλα χασισόδεντρα, αφού είχε 22 γραμμάρια σπόρων κάνναβης, αλλά και παπαρούνες για να παράγει όπιο.

Παράλληλα οι αστυνομικοί εντόπισαν στο σπίτι 90 νομίσματα των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων και 90 τμήματα αρχαίων αντικειμένων που εξετάζονται από αρχαιολόγους για να διαπιστωθεί η αξία τους και η προέλευσή τους. Ο 60χρονος έκανε λαθρανασκαφές με έναν ανιχνευτή μετάλλων που βρέθηκε στο σπίτι μαζί με ένα αεροβόλο πιστόλι replica, 35 κάλυκες και δυο βλήματα από φυσίγγια. Παράλληλα, ασχολούνταν και με τον παράνομο τζόγο. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα για το απαγορευμένο παιχνίδι «φρουτάκια».

Στο σπίτι κατασχέθηκαν ακόμη μια ζυγαριά ακριβείας και διάφορα σύνεργα για την χρήση, την πώληση και την καλλιέργεια ναρκωτικών και 215 ευρώ, ενώ συνελήφθησαν άλλοι δύο άνδρες ηλικίας 30 και 58 χρόνων με μικροποσότητα κάνναβης.




Πηγή: skai.gr


Τουρκία: Το ΙΚ «δείχνουν» ως υπεύθυνο για την επίθεση οι υπηρεσίες ασφαλείας



Το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από την έρευνα που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές για τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην Άγκυρα. Οπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας οι επιθέσεις αυτές φέρουν ομοιότητες με την επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν γίνει τον Ιούλιο στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, η ευθύνη για τις οποίες αποδόθηκε επίσης στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Όλες οι ενδείξεις είναι ότι ήταν αντίγραφο εκείνης της επίθεσης... οι ενδείξεις δείχνουν το Ισλαμικό Κράτος», είπε πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.

Η δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε τις υποψίες των αρχών λέγοντας ότι οι έρευνές τους επικεντρώνονται πλήρως στο Ισλαμικό Κράτος.

Νωρίτερα, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε ότι η διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα στοίχισε τη ζωή σε 128 ανθρώπους και ότι έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής τα 120 από τα θύματα και μόνο τα στοιχεία των οκτώ παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Ωστόσο, ο τελευταίος επίσημος απολογισμός που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του πρωθυπουργού αργά το βράδυ του Σαββάτου έκανε λόγο για 95 νεκρούς. Σε δεύτερη ανακοίνωση, σήμερα το πρωί, ανέφερε ότι 65 από τους 246 τραυματίες νοσηλεύονται στην εντατική.

Σε μια γραπτή ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δραστών και η εισαγγελία της Άγκυρας εργάζεται με στόχο την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Νωρίτερα το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είχε ανακοινώσει ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 97.

Την ίδια ώρα πηγές από το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του, να καταδικάσει την επίθεση και να υπογραμμίσει ότι η Ουάσιγκτον θα παραμείνει στο πλευρό της Τουρκίας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

Σκηνές χάους στο σημείο των εκρήξεων

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου έξω από τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου κόσμος είχε συγκεντρωθεί για να πραγματοποιήσει πορεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μάχες που έχουν ξαναρχίσει μεταξύ του τουρκικού στρατού και των κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία, ύστερα από εκεχειρία δύο χρόνων.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk διακρίνονται νεαροί άνδρες και γυναίκες που κρατιούνται από τα χέρια και χορεύουν μέχρι που πίσω τους, στο σημείο όπου είναι συγκεντρωμένοι άνθρωποι που κρατούν σημαίες του HDP και αριστερών οργανώσεων, φαίνεται μια μεγάλη έκρηξη.

Άνθρωποι που κατέβηκαν στον σταθμό για να διαδηλώσουν προσπαθούσαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες ενώ εκατοντάδες άλλοι έστεκαν αποσβολωμένοι γύρω τους. Οι νεκροί κείτονταν σε δύο κύκλους, σε απόσταση 20 μέτρων ο ένας από τον άλλο, προφανώς στα σημεία όπου έγιναν οι εκρήξεις.

Λίγες ώρες μετά το συμβάν, η τουρκική αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει με προειδοποιητικά πυρά στον αέρα μια ομάδα εξοργισμένων διαδηλωτών οι οποίοι επιχειρούσαν να φτάσουν στην περιοχή.

Οι διαδηλωτές, που σκόπευαν να συμμετάσχουν στην απογευματινή διαδήλωση, φώναζαν συνθήματα όπως «Δολοφόνοι αστυνομικοί», όταν απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Για τρομοκρατική επίθεση κάνει λόγο η Αγκυρα

«Υπάρχουν πολύ ισχυρές αποδείξεις ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε από δύο βομβιστές αυτοκτονίας» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αχμετ Νταβούτογλου στις ανακοινώσεις του για την αιματηρή ενέργεια.

«Αυτή η επίθεση δεν είχε ως στόχο μονάχα μια ομάδα ανθρώπων που ήθελε να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση ή μια πολιτική ομάδα, αλλά έβαλε στον στόχο τον λαό μας» προσέθεσε ο Νταβούτογλου και αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές είπε:

«Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές μια τέτοια επίθεση βάζει στο στόχαστρο απευθείας τη δημοκρατία μας, τα δικαιώματά μας και τις ελευθερίες μας».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις πλέον οδυνηρές τρομοκρατικές ενέργειες στην ιστορία της Δημοκρατίας μας» σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και κατήγγειλε τους δράστες ως «εχθρούς της Ανθρωπότητας».

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να μην εφαρμόστηκαν επαρκή μέτρα ασφαλείας ενόψει της διαδήλωσης, ο Νταβούτογλου τόνισε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα είχαν ληφθεί και γνωστοποίησε ότι η αστυνομία είχε πρόσφατα συλλάβει δύο βομβιστές αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ότι προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Υπέδειξε ωστόσο ως ενδεχόμενους δράστες την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την οργάνωση της άκρας αριστεράς Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP- C) επισημαίνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου καταφέρθηκε και εναντίον του επικεφαλής του κουρδικού κόμματος της χώρας, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον οποίο κατηγόρησε ότι φέρει ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «επίθεση μίσους», τονίζοντας ότι «στοχεύει την ειρήνη του έθνους» και έκανε έκκληση για «αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» απέναντι στην τρομοκρατία. Μάλιστα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην χώρα προσθέτοντας ότι «οι αρχές έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δύο καμικάζι διέπραξαν την επίθεση».

«Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας»ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας.

Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σελαμί Αλτινόκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατήγγειλε μια «τρομοκρατική επίθεση εναντίον του κράτους, της δημοκρατίας και του λαού» και τόνισε ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα για να εντοπίσουν τους δράστες.

Από την πλευρά του, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζει ότι στόχος της διπλής βομβιστικής επίθεσης ήταν τα μέλη του και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί δραματικά.

«Λίγο μετά την έναρξη της πορείας, γύρω στις 10.04 (τοπική ώρα) σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις εν μέσω του μπλοκ του HDP. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ότι ο κύριος στόχος των επιθέσεων ήταν το HDP», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Πολλοί από τους τραυματίες είναι σε πολύ βαριά κατάσταση και για αυτό υπάρχει ο φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί», προστίθεται.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια σφαγή, μια βάρβαρη επίθεση», δήλωσε ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, παραλληλίζοντας την επίθεση με εκείνες που είχαν σημειωθεί την παραμονή των εκλογών του Ιουνίου στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ και τον Ιούλιο στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Στη δεύτερη επίθεση, που αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκαν 33 νέοι, κυρίως φιλοκούρδοι ακτιβιστές.

Το PKK διέταξε τα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους

Την ίδια ώρα, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έδωσε εντολή στα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι επικεφαλής του ΡΚΚ έλαβαν την απόφαση αυτή ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις εντός και εκτός της Τουρκίας. Οι Κούρδοι μαχητές θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή «δίκαιων εκλογών» στην Τουρκία την 1η Νοεμβρίου.

Καταδικάζουν το ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ευρώπη

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε  την Τουρκία να παραμείνει ενωμένη απέναντι στους τρομοκράτες και τις απειλές τους.

«Ο τουρκικός λαός και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές» ανέφερε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε επίσης την τρομοκρατική επίθεση.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτή τη φρικτή επίθεση εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν για την ειρήνη», τόνισε.

«Το γεγονός ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε πριν από μια συγκέντρωση για την ειρήνη υπογραμμίζει τη διαστροφή εκείνων που είναι υπεύθυνοι και υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή» δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) του Λευκού Οίκου σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Λευκός Οίκος απέστειλε επίσης τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού λαού καθώς μαζί αντιμετωπίζουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Οι φρικτές αυτές επιθέσεις, αντί να αποθαρρύνουν τις προσπάθειές μας, το μόνο που θα κάνουν είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας» επισήμανε η αμερικανική κυβέρνηση.

«Εφόσον επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις περί τρομοκρατικών χτυπημάτων, πρόκειται για να μία ιδιαιτέρα άνανδρη ενέργεια, που στόχευε να πλήξει άμεσα τα πολιτικά δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ειρήνη» επισήμανε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ σε ένα μήνυμα προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «η τουρκική κυβέρνηση και το σύνολο της τουρκικής κοινωνίας» θα απαντήσουν με αποφασιστικό και δημοκρατικό τρόπο στην τρομοκρατία.

«Προφανώς οι δράστες ήθελαν να προκαλέσουν ένα κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές.

Για «θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό.

Από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καταδίκασε το συμβάν, χαρακτηρίζοντάς το ως «βάναυση επίθεση» εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών. Τέλος, υποστήριξε ότι οι δράστες επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές.



Πηγή : kathimerini.gr


Τζιτζικώστας: Δεν τίθεται θέμα διαρχίας στη ΝΔ



Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του υποψηφίου για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, πως δεν τίθεται θέματα διαρχίας όσον αφορά στην προεδρία του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας που παρέθεσε στα Γιαννιτσά Πέλλας στο Πνευματικό Κέντρο της περιοχής ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε: «Δεν μιλάμε για καμία διαρχία. Μιλάμε για μία ικανή ηγεσία που μπορεί να αλλάξει τις παθογένειες του κόμματος και να ξαναφέρει πίσω τους Νεοδημοκράτες. Να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των κοινωνικών στρωμάτων που αφήσαμε. Να επενδύσει στις δυνάμεις των νέων που δεν πιστέψαμε. Να εμπνεύσει την Ελλάδα που θα φύγει από την παρακμή, που θα ξεπεράσει τα μνημόνια και θα ξανακερδίσει το μέλλον της. Αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει και θα γίνει.  Αυτό είναι το μέτρο για την επόμενη ημέρα της παράταξης Αυτό είναι το μέτρο που μας βάζει η βάση της Νέας Δημοκρατία.

Μερικά από τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του είναι τα παρακάτω:

Αναφορικά με την στήριξη που έχει στην υποψηφιότητά του:
«Οι πλάτες μου είστε εσείς».

Αναρωτιούνται διάφοροι για μένα: «Μα καλά, πώς το αποφάσισε να ξεκινήσει; Πώς τόσο ξαφνικά; Ποιον ή ποιους έχει πίσω του; Ποιες δυνάμεις, ποιες συμφωνίες, ποιες πλάτες;». Το ομολογώ: Ναι, έχω πλάτες. Τις πλάτες των Νεοδημοκρατών, τις πλάτες της βάσης και των απλών μελών και μόνο.  Και δεν τις έχω πίσω μου, τις έχω δίπλα μου.  Και μαζί θα αλλάξουμε την παράταξη και τελικά και όλη τη χώρα. Είστε οι άνθρωποι που μαζί ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια απέναντι σε όλους και όλα, απέναντι στα συστήματα, να δώσουμε μια μάχη για τους συμπολίτες μας.
Αναφορικά με το όραμα για τη νέα ηγεσία της ΝΔ:
«Ηγεσία ικανή να αλλάξει τις παθογένειες του κόμματος».

Και εδώ να το ξεκαθαρίσουμε: Δεν μιλάμε για καμιά Δυαρχία. Μιλάμε για μία ικανή ηγεσία που μπορεί να αλλάξει τις παθογένειες του κόμματος και να ξαναφέρει πίσω τους Νεοδημοκράτες. Να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των κοινωνικών στρωμάτων που αφήσαμε. Να επενδύσει στις δυνάμεις των νέων που δεν πιστέψαμε. Να εμπνεύσει την Ελλάδα που θα φύγει από την παρακμή, που θα ξεπεράσει τα μνημόνια και θα ξανακερδίσει το μέλλον της. Αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει και θα γίνει.  Αυτό είναι το μέτρο για την επόμενη ημέρα της παράταξης Αυτό είναι το μέτρο που μας βάζει η βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφορικά με το ρόλο και την αποστολή της παράταξης:
«Η Νέα Δημοκρατία δεν ακολουθεί. Θα ηγείται».

Γιατί έχουμε τη δύναμη σας, τη δύναμη της βάσης. Γιατί έχουμε τη δύναμη που πηγάζει από την ιδεολογία μας. Γιατί οι ιδέες μας κυριαρχούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα σύρεται τις εξελίξεις, θα τις διαμορφώνει. Η Νέα Δημοκρατία δεν ακολουθεί.
Θα ηγείται. Δεν είναι στο DNA αυτής της παράταξης να αναζητά το «αντί». Στο DNA της Νέας Δημοκρατίας είναι να πρωτοπορεί, να γράφει ιστορία, να αλλάζει την Ελλάδα, με τις μεγάλες εθνικές επιλογές.

Αναφορικά με το όραμα της επόμενης μέρας:
«Αλλάζουμε το κόμμα για να αλλάξουμε τη χώρα».

Αντί όμως να κουνάμε το δάχτυλο σε αυτό τον κόσμο, πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να δούμε τι έφταιξε. Τι προχώρησε καλά και τι όχι τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο τότε θα κάνουμε μια ουσιαστική νέα αρχή. Που δεν μηδενίζει. Που συνθέτει. Που διατηρεί τις αρχές μας. Και με ισχυρή ομάδα, με συλλογικότητα, με ότι καλύτερο έχουμε, με δημιουργικούς ανθρώπους μέσα από την κοινωνία, θα χτίσουμε το μέλλον. Αλλάζουμε πρώτοι εμείς για να αλλάξουμε τη χώρα.


Πηγή


Στο νέο ΕΣΠΑ μεταφέρεται σειρά έργων του προγράμματος 2007-2013




Πλήθος έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 πέτυχε να μεταφέρει στο νέο ΕΣΠΑ η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Σύμφωνα με τα σενάρια εξυγίανσης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-13, που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του υπουργείου, προβλεπόταν η απένταξη 1.404 έργων από τα επιχειρησιακά προγράμματα.

Από αυτά, έχουν ήδη απενταχθεί 917 έργα. Από τα έργα που απεντάσσονται, προβλέπεται να μεταφερθούν σε προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-20, 275 έργα προϋπολογισμού 877 εκατ. ευρώ. Από αυτά, έχουν ήδη απενταχθεί προς μεταφορά 85 έργα. Από τα έργα που θα υλοποιηθούν ως phasing (έργα γέφυρες), ο προϋπολογισμός της β' φάσης  ανέρχεται σε 3.525 εκατ. ευρώ για το ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Από τον συνολικό προϋπολογισμό μεταφερόμενων και phasing έργων, δηλαδή 877 + 3.525 ο προϋπολογισμός φτάνει στα 4.402 εκατ. ευρώ, εκτιμάται δε ότι από αυτά, τα 1.100 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε δαπάνες εντός του 2016.

Αύριο, Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, παραχωρούν συνέντευξη Τύπου για την πορεία των ΕΣΠΑ ενώ αναμένεται να ανακοινώσουν τις τέσσερις πρώτες δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Συγκεκριμένα θα δοθούν περί τα 350 εκατ. ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν σε περισσότερες από 5.000 νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, και σε 2.800 πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης.


Πηγή : tovima.gr


Ξεκινά σήμερα ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας



Επανέρχεται ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας από σήμερα και θα ισχύσει μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Υπενθυμίζεται, ότι τα όρια του μικρού δακτυλίου ορίζονται από τις εξής οδούς και λεωφόρους: Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας.

Στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από τον μικρό δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων, καθώς και των Ι.Χ. φορτηγών αυτοκινήτων με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους.

Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό) και τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν οχήματα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).

Επί πλέον επιτρέπεται η κυκλοφορία στο μικρό δακτύλιο χωρίς περιορισμό των ΙΧ αυτοκινήτων και των φορτηγών οχημάτων κάτω των 2,2 τόνων, εφόσον είναι τεχνολογίας Euro 5 ή μεταγενέστερης –είτε είναι απλά είτε υβριδικά- και εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Ειδικά για τα υβριδικά και για τα οχήματα αερίου καυσίμου εκ κατασκευής, επιτρέπεται η κυκλοφορία και αυτών που είναι τεχνολογίας Euro 4, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km.

Για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων εσωτερικά του μικρού δακτυλίου προβλέπονται ειδικές ζώνες εισόδου-εξόδου. Οι σχετικές αιτήσεις θα υποβάλλονται έως και την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 08:00 έως 14:00 και Σάββατο ώρες 08.00 έως 12.00 στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, (Θ. Δηλιγιάννη 24-26, 4ος όροφος).

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα αυτά δεν ισχύουν.

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ).


Πηγή


Αυτά είναι τα μέτρα για ιδιοκτήτες ακινήτων και οφειλέτες της εφορίας



Σε δημόσια διαβούλευση-εξπρές το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα 48 προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου - Στόχος είναι να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή - Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ - Τι προβλέπεται για όσους εισπράττουν ενοίκια

Στη δημοσιότητα δόθηκε το βράδυ του Σαββάτου από το υπουργείο Οικονομικών -και θα παραμείνει αναρτημένο για δημόσια διαβούλευση έως τη Δευτέρα στις 9 το πρωί στο opengov- το πρώτο (και πλέον "ανώδυνο") πακέτο μέτρων με τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να ξεκινήσουν σε δύο εβδομάδες οι συζητήσεις με την Τρόικα στην Αθήνα για την αξιολόγηση του Νοεμβρίου.

Στα προαπαιτούμενα του μηνός Οκτωβρίου εντάχθηκαν ακόμα και μέτρα που δεν είχαν ως τώρα δει το φως της δημοσιότητας -και πέραν, βεβαίως, εκείνων που η κυβέρνηση διέψευδε πως θα έρθουν.

Μεταξύ πολλών άλλων, προβλέπονται:

- ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να πληρώσουν έως τέλος του μηνός εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων,

- ποινές φυλάκισης (και μη εξαγοράσιμες ακόμη) για τις φορολογικές διαφορές μετά από έλεγχο της εφορίας

- φόρος και στα ανείσπρακτα ενοίκια

- αναδρομικές αυξήσεις φόρων για όσους εισπράττουν ενοίκια

- σαρωτικές αλλαγές στις συνταξιοδοτικές διατάξεις

Παρότι επισήμως το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους πολίτες να υποβάλουν τις προτάσεις τους στο opengov, αναρτά ένα κείμενο 27 σελίδων που μόνον εξειδικευμένοι νομικοί μπορούν να διαβάσουν, ενώ επικαλείται και λόγους... ανωτέρας βίας (δηλαδή την ανάγκη να ψηφιστεί στα γρήγορα το πακέτο των συγκεκριμένων μέτρων) σαν λόγο που η διαβούλευση θα κρατήσει ουσιαστικά μόνο σήμερα και θα σταματήσει τη Δευτέρα το πρωί στις 9.

Τι προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο διατηρείται και θα εισπραχθεί χωρίς απαλλαγές που υποσχόταν η κυβέρνηση, αλλά θα πληρώσουν και εκείνοι οι πολύ μικροί ιδιοκτήτες που δεν πλήρωναν ως τώρα, επειδή τους έβγαινε ΕΝΦΙΑ κάτω από 10 ευρώ.

Εφέτος όμως, ούτε 1 ευρώ δεν θα αφήσει το υπουργείο Οικονομικών να πάει χαμένο, αφού και μόλις 1 ευρώ ΕΝΦΙΑ θα απαιτείται να πληρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι παγίως η εφορία δεν αναζητούσε να εισπράξει μικροποσά από φόρους, αλλά και αυτό θα ανήκει πολύ σύντομα στο παρελθόν.

Ακόμα χειρότερα, με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι καταργείται αναδρομικά από 1.1.2015 (και άρα αυτό επηρεάζει τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουμε φέτος) η εξαίρεση από τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, της αξίας (αν και «συλλεκτικής» μάλλον πια παρά εμπορικής) για τις  εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Από το μέτρο αυτό θα πιαστούν στην παγίδα του νόμου χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

Την ίδια στιγμή όμως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι δεν καταργείται η φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών διατηρητέων ακινήτων, όπως προκύπτει από την αρχική διατύπωση στο νομοσχέδιο, αλλά θα εξειδικευτεί καλύτερα στο τελικό νομοσχέδιο πως καταργείται η απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ τα ξενοδοχειακά κτίρια.

Αν δεν αλλάξει πάντως κάτι στη διατύπωση του νόμου, οι κάτοικοι παραδοσιακών οικισμών και νησιών της Ελλάδας κινδυνεύουν να δουν τις επόμενες μέρες ότι πρέπει να πληρώσουν αστρονομικά ποσά για συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, επειδή αυτός θα επιβάλλεται πλέον και για τα σπίτια 100 ή 200 χρόνων που κληρονόμησαν, είτε έχουν διατηρηθεί ως μνημεία ή ακόμα και αν είναι ερείπια που δεν μπορούν να τα φτιάξουν -λόγω και των αυστηρών απαιτήσεων του νόμου για εργασίες μηχανικών, ειδικά υλικά κατασκευής κλπ!

Έτσι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, αλλά θα φορολογηθούν στο 5πλάσιο (με συντελεστή 5) και τα αγροτεμάχια μέσα στα οποια βρίσκονται τα -διατηρητέα ή μη- ακίνητα.

Ενοίκια

Το πλήγμα για όσους εισπράττουν ενοίκια είναι διπλό, αφού με άλλες διατάξεις προβλέπεται:

- αναδρομική αύξηση από 1.1.2015 θα κληθούν να πληρώσουν 15% (αντί 11%) όσοι εισέπραξαν ενοίκια έως 12.000 και 35% (αντί 33%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

- κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Από το γράμμα του νόμου  προκύπτει ότι η εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων στο δημόσιο, προκειμένου να μη φορολογηθούν, θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2015 και μετά, δηλαδή από τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016.

Χάνουν τις 100 δόσεις

Με άλλες διατάξεις:

- Το Δημόσιο θα μειώσει τον αριθμό των δόσεων που συμφώνησαν και πληρώνουν όσοι έχουν οικονομική ευχέρεια. Από το νόμο δεν προκύπτουν τα κριτήρια, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι θα εξετάζονται το Ε9 και οι καταθέσεις στην τράπεζα. Στις περιπτώσεις αυτές, η εφορία θα ζητά να εξοφληθεί η οφειλή π.χ. σε 60 δόσεις αντί για 90-100 που είχαν συμφωνηθεί, αυξάνοντας ανάλογα και το ποσό των δόσεων. Αυτό μπορεί να γίνει από τώρα κιόλας, αλλά και οποτεδήποτε άλλοτε στη διάρκεια των ετών μέχρι να εξοφληθεί το χρέος.

- Χάνουν τις ρυθμίσεις χρεών όσοι αφήσουν απλήρωτες δόσεις ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο. Το σχετικό περιθώριο που συμφώνησαν όσοι μπήκαν στις τελευταίες ρυθμίσεις ήταν τρεις μήνες καθυστέρησης (90 μέρες),  αλλά πλέον μειώνεται σε 30 μέρες.

Όλοι στο «φρέσκο»

Παράλληλα, αυστηροποιείται και το πλαίσιο για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ με άμεση κατάσχεση, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το ποινολόγιο της εφορίας αλλάζει άρδην και πλέον σε κάθε έλεγχο της εφορίας επικρέμαται η απειλή της φυλάκισης, ακόμα και για μια αμφισβητούμενη φορολογική διαφορά.

Συγκεριμένα, παρότι εξορθολογίζονται σχετικά τα διοικητικά πρόστιμα (μειώνονται σε 25% και 50% αντί 30%, 50% και 100% τα πρόστιμα ανακριβούς δήλωσης) την ίδια στιγμή προβλέπονται:

- πιο βαριά πρόστιμα για όσους δεν συνεργάζονται με τους ελεγκτές

- καταργείται το όριο του προστίμου στα 30.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο για ανακριβή ή πλαστά στοιχεία.

- έγκλημα φοροδιαφυγής που τιμωρείται με φυλάκιση  (από 1 έως και 3 χρόνια) θα αποτελούν πλέον και η παράλειψη δήλωσης εισοδημάτων ή ακινήτων που οδηγεί σε μείωση ή απαλλαγή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, αλλά ακόμα και όποιος πχ δεν έχει αποδώσει ΦΠΑ από 50.000 ευρώ το χρόνο. Με τη διαφορά όμως ότι ο ορισμός που δίνει ο νόμος στο «έγκλημα» είναι μάλλον ευρύς, εξομοιώνοντας σχεδόν τα πλαστά και εικονικά με την οποιαδήποτε φορολογική δαφορά προκύψει, καθιστώντας ανίσχυρο τον φορολογούμενο απέναντι στον έλεγχο, αφού ο οι ελεγκτές θα μπορούν να κρίνουν αν αυτός συμψηφίζει ή εκπίπτει ανακριβώς τους φόρους «παραπλανώντας την Φορολογική Διοίκηση με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων».

Με άλλα λόγια, εκτός από φορολογικό έλεγχο, μπορεί να καλείται να περάσει και από... «τεστ αλήθειας» για τα στοιχεία που έχει καταχωρημένα στα βιβλία του.

Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο απαλλάσσει τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ από τέλη και εισφορές, στερεί για άλλους 8 μήνες (έως 30/8/2015 αντί 31.12.2014) τον Λογαριασμό Αλληλεγγύης Γενεών από τα έσοδα από τις κρατήσεις στις συντάξεις, ενώ βρίθει και άλλων ασφαλιστικώ διατάξεων και ανατροπών.

Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, καταργούνται οι ευνοϊκές διατάξεις  Στρατούλη (η χορήγηση σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων (άρθρο 31), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ, υψηλότερο όριο στον συμψηφισμό οφειλών και σύνταξης), ενώ εφαρμόζεται και στο Δημόσιο το νέο ασφαλιστικό καθεστώς (πέναλτι, νέος τρόπος υπολογισμού σύνταξης, κατώτατα όρια) από την 1η Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τις συντάξεις όσων δημοσίων υπαλλήλων κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης και ήδη εκδόθηκε η σύνταξή τους.

Παράλληλα, καταργείται η δυνατότητα του υπο-λογαριασμού του ασφαλιστικού κουμπαρά ΑΚΑΓΕ να χρηματοδοτεί ελλείμματα επικουρικών ταμείων, ενώ μετά την 1.09.2015 τα ποσά της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων μεταφέρονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και αποτελούν έσοδό του.

Ακόμη, τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και του πυροσβεστικού σώματος, που προβλέπονται στο νόμο δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την Υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.

Δείτε εδω το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτώβριου

Πηγή : protothema.gr



Ηράκλειο:Σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ στα νότια της Ζάκρου Λασιθίου



Σεισμική δόνηση με ένταση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στις 5:16 το πρωί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον θαλάσσιο χώρο Νότια Νοτιοανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου και έγινε αισθητή στα Νοτιοανατολικά παραλία του Νομού Λασιθίου.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 64 χιλιομετρα νότια-νοτιοανατολικά της Ζάκρου και το εστιακό του βάθος ανέρχεται στα 12,2 χιλιόμετρα.

Αργά χθες το βράδυ και συγκεκριμένα στις 22:05 είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση 3,6 βαθμών, 99 χλμ. νότια της Ζάκρου Λασιθίου σε βάθος 10 χλμ ενώ στην ίδια περίπου περιοχή είχαν καταγραφεί νωρίτερα άλλες τέσσερις δονήσεις από 2,8 έως 3,3 βαθμοί.


Πηγή