Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

SGLT2 αναστολείς στον Διαβήτη Τύπου 1. Τι Γνωρίζουμε;




Οι SGLT2 αναστολείς είναι μια κατηγορία φαρμάκων σε μορφή δισκίων, η οποία χρησιμοποιείται στον Διαβήτη Τύπου 2 και μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί και στον Τύπου 1. Αν θα συμβεί το δεύτερο θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα μελετών, που τρέχουν. Ποια είναι, όμως, τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής;

Η πρώτη μελέτη που ολοκληρώθηκε, γι’  αυτό το θέμα, ανακοινώθηκε στο Ευρωπαϊκό Διαβητολογικό Συνέδριο στην Στοκχόλμη, τον Σεπτέμβριο του 2015. Τα αποτελέσματα της ήταν διφορούμενα, βάζοντας σε σκέψη τους ειδικούς. Η μελέτη έδειξε ότι η χρήση SGLT2 αναστολέων στον Διαβήτη Τύπου 1, μπορεί να είναι αποτελεσματική, αυξάνει όμως την πιθανότητα των υπογλυκαιμιών και κετοξεώσεων. Επίσης προσθέτει τις παρενέργειες που από τη φύση του φαρμάκου προκύπτουν.

Πριν γίνουμε πιο αναλυτικοί, όσον αφορά στα αποτελέσματα, θα πρέπει να πούμε μερικά λόγια για τον τρόπο δράσης των SGLT2 αναστολέων. Τα φάρμακα αυτά αποβάλουν τη περίσσεια γλυκόζης από τα νεφρά, χωρίς η δράση τους να εμπλέκεται με στην δράση της ινσουλίνης. Πρόκειται λοιπόν, για έναν πρωτότυπο τρόπο δράσης, που θα είχε νόημα να τον εκμεταλλευτούμε και για την θεραπεία του Διαβήτη Τύπου 1.

Γι’ αυτό τον σκοπό σχεδιάστηκαν μελέτες, από τις οποίες αναμένουμε να παρθεί η οριστική απόφαση. Πολλά, όμως , κέντρα χρησιμοποίησαν το φάρμακο στη θεραπεία του Διαβήτη Τύπου 1, χωρίς να υπάρχει η επίσημη έγκριση. Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστεί μια πρωτόγνωρη παρενέργεια, αυτή της Ευγλυκαιμικής Διαβητικής Κετοξέωσης. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου εμφανίζεται Κετοξέωση με φυσιολογικά ή ελαφρώς αυξημένα σάκχαρα. Η παρενέργεια αυτή είναι επικίνδυνη αλλά φαίνεται να προκαλείται μόνο όταν υπάρχει υποκείμενο στρες (αρρώστια, χειρουργείο) και γίνεται χρήση του φαρμάκου. Αυτό σημαίνει ότι με σωστή χρήση η παρενέργεια αυτή μπορεί να αποφευχθεί.

Ας επιστρέψουμε τώρα στα αποτελέσματα της μελέτης. Να σημειώσουμε ότι η μελέτη είχε σχεδιαστεί πριν την εμφάνιση της προαναφερόμενης παρενέργειας και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
351 άτομα με Διαβήτη Τύπου 1 συμμετείχαν στην έρευνα. Όλοι είχαν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μεταξύ 7%-9%. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, από τις οποίες η πρώτη έλαβε 100 mg καναγλιφλοζίδη, η δεύτερη 300 mg καναγλιφλοζίδη και η τρίτη έλαβε εικονικό φάρμακο.
Μετά την λήψη της καναγλιφλοζίνης για την αποφυγή των υπογλυκαιμιών, όσοι είχαν γλυκοζυλιωμένη κάτω από 8% μείωσαν την βασική ινσουλίνη 20% και όσοι είχαν πάνω από 8% την μείωσαν 10%. Παρόλο την μείωση της ινσουλίνης τα άτομα αυτά κατόρθωσαν να μειώσουν την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κατά  0,4%, που ήταν ο σχεδιασμένος στόχος, σε ποσοστά 37% για τα 100mg, 41% για τα 300mg και 15% για το εικονικό φάρμακο.

Το βάρος δεν αυξήθηκε στο 84% για τα 100mg, στο 96% για τα 300mg, ενώ μόνο το 49% διατήρησαν το βάρος τους για το εικονικό φάρμακο. Επίσης παρατηρήθηκε μείωση του βάρους στο 3,1% για τα 100mg, στο 5,1% για τα 300mg, αντίθετα το βάρος αυξήθηκε κατά 0,3% για το εικονικό.
Οι συνολικές μονάδες ινσουλίνης μειώθηκαν, επιπλέον της αρχικής μείωσης, κατά 4 μονάδες την ημέρα, για τα 100mg, 7 μονάδες για τα 300mg, ενώ δεν μειώθηκαν καθόλου στο εικονικό φάρμακο.
Στον αντίποδα, οι υπογλυκαιμίες αυξήθηκαν 3% στα 100mg, 7% στα 300mg 2% στο εικονικό. Γενικά οι παρενέργειες αυξήθηκαν 16% στα 100mg, 29% στα 300mg και μόνο13% στο εικονικό.
H ανάγκη νοσηλείας για Διαβητική Κετοξέωση αυξήθηκε 4% για τα 100mg, 6% για τα 300mg και 0% για το εικονικό. Να σημειώσουμε ότι για όλες τις περιπτώσεις υπήρχε υποκείμενη αιτία.
Όσον αφορά στις παρενέργειες του φαρμάκου, παρουσιάστηκαν ουρολοιμώξεις 4% για τα 100mg, 5% για τα 300mg, 2% για το εικονικό. Επίσης εμφανίστηκαν λοιμώξεις γενετικών οργάνων μόνο στις γυναίκες 4% για τα 100mg και 21% για τα 300mg

Τα αποτελέσματα όπως διαπιστώνεται έχουν καλά και κακά νέα. Δεν είμαστε όμως σε θέση ακόμα να καταδικάσουμε ή να προτείνουμε την εν λόγω θεραπεία. Ίσως σε μικρότερες δόσεις τα οφέλη να είναι καλύτερα. Θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Το άρθρο γράφτηκε από τον

Ρηγόπουλο Δημήτριο,
Παθολόγο-Διαβητολόγο


Πηγή :smarthealth.gr


«Καθαρά» τα όπλα που βρέθηκαν σε σπίτι του Πετρακάκου στο Βόλο




ΕΞΙ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΑΓΡΟΙΚΙΑ-ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ

Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματική ενέργεια τα όπλα που βρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη σε οικία στο Βόλο όπου διέμενε ο συλληφθείς Γ. Πετρακάκος, σύμφωνα με την βαλλιστική εξέταση.

Εν τω μεταξύ, στο πλαισιο των ερευνών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, βρέθηκαν αλλά τρία πολεμικά τουφέκια τύπου καλάσνικοφ, (συνολικά έχουν βρεθεί μεχρι στιγμής 6), στην αγροικία-κρησφύγετο του Γ.Πετρακάκου και των συνεργών του, στην Αγία Τριάδα Μώλου Φθιώτιδας.

Tα όπλα ήταν θαμμένα με προσοχή στην αυλή της αγροικίας και μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για έρευνα.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των στελεχών της Αντιτροκρατικής εστιάζεται στο συγκεκριμένο κρησφύγετο, καθώς θεωρούν ότι αποτελούσε ορμητήριο της ομάδας.

Ενώπιον του ανακριτή ο Πετρακάκος και η σύντροφός του
Ενώπιον των αρχών βρίσκονται ο Γ. Πετρακάκος, η σύντροφός του και οι δύο συνεργοί τους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις κακουργηματικές κατηγορίες των τρομοκρατικών πράξεων, της διακεκριμένης οπλοκατοχής και της διακεκριμένης κλοπής.

Ο Γιώργος Πετρακάκος έχει ήδη απολογηθεί, τυπικά, ενώπιον του ανακριτή για τις ληστείες που εκκρεμούν σε βάρος του, και φέρεται να είπε πως επιφυλάσσεται να πει ο,τιδήποτε περαιτέρω έως ότου ενημερωθεί ο ίδιος και η συνήγορος του για τη δικογραφία. Να σημειωθεί ότι ως συνεργός του Νίκου Μαζιώτη φέρεται να έχει συμμετάσχει στη ληστεία στην Ακράτα, και στο Δίστομο.

Στην αντιτρομοκρατική ο Γ. Πετρακάκος κινήθηκε λέγοντας ότι τώρα τα έχει παρατήσει όλα και ασχολείται πλέον με τη γη και σύμφωνα με πληροφορίες αρνείται ότι η σύντροφός του εμπλέκεται σε τρομοκρατικές πράξεις. Η ίδια παραδέχεται ότι γνώριζε τις ποινικές εμπλοκές του συντρόφου της, όμως φέρεται να είπε ότι έχουν δύο παιδιά και δεν μπορούσε να μην έχει σχέσεις μαζί του.



Πηγή : ethnos.gr


Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν πέφτει η στρατηγικής σημασίας Κουντούζ



Δραματικές εξελίξεις στο βόρειο Αφγανιστάν με την στρατηγικής σημασίας πόλη Κουντούζ να πέφτει στα χέρια των Ταλιμπάν, οι οποίοι ελέγχουν έως αυτήν τη στιγμή το ήμισυ της πόλης έπειτα από συντονισμένη επίθεση και σφοδρές μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι Ταλιμπάν υψώνουν τη σημαία τους στην πλατεία της Κουντούζ, καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια, εισβάλλουν σε φυλακή αφήνοντας ελεύθερους εκατοντάδες κρατούμενους και προελαύνουν προς το αεροδρόμιο..

Η Κουντούζ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, πέραν της στρατηγικής της σημασίας λόγω της οδικής σύνδεσης του κεντρικού και βόρειου Αφγανιστάν ενέχει και συμβολική σημασία για τους Ταλιμπάν καθώς υπήρξε προπύργιό τους πριν την ανατροπή της κυβέρνησής τους το 2001.

Εκατοντάδες μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση στη πόλη από τρία μέτωπα στην πόλη των 300.000 κατοίκων -αρκετοί εκ των οποίων φεύγουν ήδη για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η αφγανική αστυνομία αναφέρει ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν την μισή πόλη. Τουλάχιστον 25 άνδρες των Ταλιμπάν και δύο Αφγανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση.

Στρατιωτικές ενισχύσεις κατευθύνονται στην πόλη στην προσπάθεια να μην πέσει η Κουντούζ ολοκληρωτικά στα χέρια των Ταλιμπάν, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της πόλης αφότου διέφυγε στο αεροδρόμιο.

Οι Ταλιμπάν έχουν υψώσει τη λευκή σημαία τους στην κεντρική πλατεία της Κουντούζ σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως κατέλαβαν την γραφεία του κυβερνήτη και κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο.

Οι άνδρες των Ταλιμπάν εισέβαλαν ταυτόχρονα στην μεγαλύτερη φυλακή της πόλης και άφησαν ελεύθερους εκατοντάδες κρατούμενους, περιλαμβανομένων πολλών ισλαμιστών μαχητών. Οπλισμένοι με εκτοξευτήρες ρουκετών εξουδετέρωσαν τους φρουρούς.

Είναι η πρώτη φορά φέτος που οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην πόλη του βόρειου Αφγανιστάν. Δύο φορές, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, οι αντάρτες είχαν προελάσει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων προ των πυλών της Κουντούζ πριν απωθηθούν από τον στρατό.

Η πτώση της Κουντούζ θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τον πρόεδρο Ασράφ Γκάνι, που εξελέγη με το καθήκον της αποκατάστασης του ελέγχου -έργο που μοιάζει πολύ δύσκολο, καθώς οι αφγανικές δυνάμεις είναι για πρώτη φορά μόνες στην πρώτη γραμμή καθώς οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ τερμάτισαν την αποστολή τους στα πεδία της μάχης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Newsroom ΔΟΛ


Μετά το μπάχαλο «Πράσινο φως» για πρόσληψη 4.000 αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών



Την πρόσληψη 4.000 αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών ενέκρινε ο ΥΠΕΣΔΑ Π. Κουρουμπλής

Το «πράσινο φως» για την πρόσληψη 4.000 αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και λοιπών δομών ειδικής αγωγής «άναψε», σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας.

Η δημοσίευση της απόφασης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Με τις προσλήψεις αυτές αναμένεται να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό τα κενά στις σχολικές μονάδες.

Το ζήτημα της πρόσληψης και τοποθέτησης των αναπληρωτών καθηγητών στα σχολεία εντάσσεται στις άμεσες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου και γι' αυτό το λόγο, οι διαδικασίες δρομολογούνται έτσι ώστε μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να έχει επιλυθεί το όλο θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιορισμοί χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, έχουν προκαλέσει κωλύματα αναφορικά με την πρόσληψη διδασκόντων στην ειδική αγωγή, ιδιαίτερα για την περιοχή της Αττικής, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστούν τα οποία εμπόδια χρηματοδότησης, μέσω των πόρων που έχουν ήδη εξασφαλισθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό.


Πηγή


«Ψαλίδι» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων -Θα πληρώνονται με βάση την απόδοσή τους



Κύμα αντιδράσεων πρόκειται να προκαλέσουν τα νέα νομοσχέδια για την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, αλλά και για την αξιολόγηση και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως αναφέρει η «Ημερησία», μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι «σε συνάρτηση με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις και τις αρμοδιότητες και τη θέση του προσωπικού», όπως αναφέρεται στο μνημόνιο.

Παράλληλα, μέχρι το 2018 θα πρέπει να δημιουργηθεί και να τεθεί σε ισχύ το «καθηκοντολόγιο» των υπαλλήλων, το οποίο φυσικά θα συνδέεται αυτόματα με τις απολαβές τους.

Μειώνονται οι μισθοί

Μειωμένους πρόκειται να δουν τους μισθούς τους ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, οι δανειστές θέλουν να ανοίξει σταδιακά η μισθολογική «ψαλίδα» μεταξύ των διοικητικά ανώτερων και κατώτερων δημοσίων υπαλλήλων, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει η λογική του εξισωτισμού.

Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αντίθετο και προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την ένταξη των επιδομάτων στον βασικό μισθό, κάτι το οποίο όμως θα οδηγήσει και αυτό σε μείωση από 5% έως 10%.

Νέο σύστημα κινητικότητας

Σε ένα νέο σύστημα μόνιμης κινητικότητας θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Eσωτερικών και Διοικητικής Mεταρρύθμισης. Tο σύστημα θα προωθήσει τη χρήση της περιγραφής καθηκόντων και θα συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις κενές θέσεις. Tην τελική απόφαση για την κινητικότητα του προσωπικού θα λαμβάνει η εκάστοτε υπηρεσία.



Πηγή: iefimerida.gr 


Οι πληρωμές άνω των 200 ευρώ στη εφορία θα γίνονται μόνο με επιταγές





Οφειλές των φορολογούμενων προς την εφορία άνω των 200 ευρώ θα εξοφλούνται στο εξής μόνον με επιταγή.

Αυτό προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την οποία μειώνεται το όριο των 500 ευρώ, που ίσχυε μέχρι τώρα, με στόχο τη μείωση της διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων και την αντιμετώπιση των ληστειών. Υπενθυμίζεται ότι για πληρωμές προς την εφορία μέσω διαδικτύου δεν υπάρχει χρηματικό όριο.





Βρέθηκε και σε 2,1 εκατ. Audi το "πειραγμένο" λογισμικό!




Δεν "μαζεύεται" το σκάνδαλο της Volkswagen αφού όπως ανακοινώθηκε σήμερα το λογισμικό που έδειχνε μικρότερους ρύπους έχει εγκατασταθεί και σε 2,1 εκατομμύρια αυτοκίνητα μάρκας Audi!

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Audi το λογισμικό που επέτρεπε τη χειραγώγηση των μετρήσεων για τις εκπομπές ρύπων είχε εγκατασταθεί σε 2,1 εκατομμύρια αυτοκίνητά της.

Εκπρόσωπος της εταιρίας είπε ότι το λογισμικό είχε εγκατασταθεί σε περίπου 1,42 εκατομμύρια οχήματα της Audi με τους λεγόμενους κινητήρες EU5 στην δυτική Ευρώπη, σε 577.000 στη Γερμανία και σε περίπου 13.000 στις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση αφορά τις σειρές μοντέλων A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 και Q5, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.


Πηγή : newsit.gr


Αποψη: Το γέλιο των επενδυτών και ο κ. Τσίπρας



του Πάσχου Μανδραβέλη

Ήταν κι εκείνο το γέλιο των παριστάμενων πολιτικών, επενδυτών και διαμορφωτών της κοινής γνώμης... Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ήταν τραγικός στην συνομιλία του με τον Μπιλ Κλίντον κατά την διάρκεια του 10oυ ετήσιου συνέδριό του Clinton Global Initiative που έγινε την Κυριακή (27.9.2015).

Αμήχανος, αδυνατούσε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ· ερωτήσεις, μάλιστα, που ήταν χαλαρές πάσες για να σκοράρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Αν δειπνήσω με ανθρώπους που αγαπούν την Ελλάδα και θα ήθελαν να επενδύσουν εκεί, που θέλετε να τους ζητήσω να επενδύσουν; Έχετε κατάλογο επιθυμητών επενδύσεων;», ρώτησε ο Κλίντον και ο Έλληνας πρωθυπουργός μουρμούρισε κάποια μπερδεμένα για τους παριστάμενους επενδυτές (κάποιοι υπολογίζουν ότι η συνολική περιουσία όσων άκουσαν και γέλασαν με τον κ. Τσίπρα στο ξενοδοχείο Σέρατον της Νέας Υόρκης ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ). Τι θα μπορούσε να τους πει; Για τις πρωτοβουλίες του κ. Σκουρλέτη στις Σκουριές ή για τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε -μα κάθε...- επένδυση στην Ελλάδα;

Δεν ήταν τα αγγλικά η βασική αναπηρία του κ. Τσίπρα. Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι βρέθηκε σε άγνωστα νερά, αναγκασμένος να συζητήσει πρώτη φορά στα σοβαρά -χωρίς συνθήματα και περίτεχνες κορώνες- για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Κι αυτός απάντησε τσάτρα-πάτρα, όπως μίλησε στην Λάρισα· λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τα αγόρια και κορίτσια που αποτελούν τον μεγαλύτερο πλουτοπαραγωγικό πόρο της χώρας. Το βασικό πρόβλημα του κ. Τσίπρα και ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν κατανοούν το διεθνές περιβάλλον στο οποίο είναι αναγκασμένη να βαδίσει η χώρα. Αυτό φάνηκε και στην επτάμηνη καταστροφική διαπραγμάτευση αλλά και στις πολλές και συνεχιζόμενες δηλώσεις υπουργών για αναπαλαίωση των πάντων.

Παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου γράφαμε ότι «αύριο οι Ελληνες, κατά πάσα πιθανότητα, θα εκλέξουν τον πρώτο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης που δεν έζησε ποτέ στο εξωτερικό. Το ευτύχημα είναι ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας, όπως απέδειξε με τα αγγλικά του, μαθαίνει γρήγορα. Ας ελπίσουμε ότι θα καλύψει εξίσου ταχύρρυθμα τα κενά της Ιστορίας, που πιθανώς έχει, λόγω καταλήψεων στη νιότη του. Κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχνά ότι ενώ “πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον. // A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω. // Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον. // Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω”. Κ. Π. Καβάφης, “Τα τείχη”» («Ακούσαμε ποτέ κρότον κτιστών;», Καθημερινή 24.1.2015)

Χθες η Ελλάδα κλείστηκε λίγο περισσότερο απ' έξω. Το γέλιο των παριστάμενων στην εμφανή αμηχανία του κ. Τσίπρα να απαντήσει, μπορεί να ήταν κοροϊδευτικό, μπορεί κι από συμπόνια. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως ουδείς θα σκεφτεί μετά από αυτό να επενδύσει στην χώρα.



Καθημερινή


Θαμμένα βρέθηκαν άλλα τρία καλάσνικοφ στην αγροικία του Μώλου



Δεν έχουν τελειωμό οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής που συνεχώς ανακαλύπτουν νέα ευρήματα για την δράση του Γιώργου Πετρακάκου και των συνεργών του

Ακόμα τρία πολεμικά τυφέκια καλάσνικοφ βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο του κρησφύγετου του Γιώργου Πετρακάκου και των συνεργών του στον Μώλο Φθιώτιδας. Πρόκειται για την αγροικία που είχε νοικιάσει ο ένας εκ των αδερφών  που κατηγορείται για υπόθαλψη και συγκεκριμένα, ο 27χρονος συλληφθείς στην Αγία Παρασκευή.
Ο Πετρακάκος άφησε άφωνους τους αστυνομικούς όταν κατά την κατάθεσή του ισχυρίστηκε πως ήθελε να αφήσει την ένοπλη δράση, να αφοσιωθεί στην οικογένειά του και να ασχοληθεί με τις βιολογικές καλλιέργειες. Βέβαια είναι αρκετά δύσκολο να γίνει πειστικός με τόσα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του και στα κρησφύγετα του, τα οποία σίγουρα δεν θα τον βοηθούσαν σε τίποτα σαν …γεωργικά «εργαλεία…

Η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής είναι συνεχής και σίγουρα θα πάρει αρκετό καιρό για να ολοκληρωθεί και να αποσαφηνιστεί πλήρως ο ρόλος όλων των συλληφθέντων, μεταξύ των οποίων και της συντρόφου του, εξαιτίας ειδικά της ύπαρξης μίας μυστηριώδους γυναίκας σε ένοπλες ληστείες και τρομοκρατικά χτυπήματα, που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα να έχει σχέση με την συλληφθείσα ή όχι.
Επίσης σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για να διαπιστωθεί η ακριβής προέλευση του μεγάλου χρηματικού ποσού που βρέθηκε στο διαμέρισμα κρησφύγετο του Πετρακάκου και της συμβίας του στον Βόλο, ενώ για τα πρώτα όπλα η βαλλιστική εξέταση έδειξε ότι είναι «καθαρά» και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά, κάτι που άλλωστε συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια από μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, δηλαδή να «ξεφορτώνονται» σύντομα τα χρησιμοποιημένα όπλα τους και να τα αντικαθιστούν.

Η Αντιτρομοκρατική δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αγροικία του Μώλου Φθιώτιδας που την θεωρεί από την πρώτη στιγμή ορμητήριο των δραστών, αφού εκεί βρέθηκαν σκεπασμένα και δύο από τα κατασχεθέντα οχήματα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το λυόμενο έξω από το Πήλιο το οποίο ενδεχομένως να .. «υποδεχόταν» κάποια νέα λεία και σίγουρα όχι τα …«βιολογικά προϊόντα» του Πετρακάκου.
Οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής «σαρώνουν» και θα συνεχίσουν να σαρώνουν με ειδικούς ανιχνευτές μετάλλων τα πέριξ όλων των κρησφύγετων που μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί σε μία προσπάθεια να ανακαλυφθεί και τυχόν πρόσθετος οπλισμός όπως σήμερα.


Πηγή


Εν αναμονή της απόφασης Μεϊμαράκη για την προεδρία της ΝΔ



Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ για την οριστικοποίηση της λίστας των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος. Καθοριστική για να ξεκαθαρίσει το τοπίο θεωρείται η απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το εάν θα συμμετέχει στην κούρσα διαδοχής ή όχι. Πάντως, αν όχι σήμερα, τότε μέσα στα επόμενα 24ωρα ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος θα ανακοινώσει τις προθέσεις του.

Προς το παρόν η λίστα των υποψηφιοτήτων περιλαμβάνει τα ονόματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ υπογραφές για να θέσει υποψηφιότητα συλλέγει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει την ερχόμενη Παρασκευή και προϋπόθεση για τους ενδιαφερόμενους είναι να έχουν τις υπογραφές 50 μελών της Πολιτικής Επιτροπής ή του 1/10 των μελών του τελευταίου συνεδρίου του κόμματος.

Πολλά είναι τα στελέχη που προτρέπουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να διεκδικήσει την προεδρία, ενώ την υποψηφιότητα του στηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής φέρεται, μάλιστα, να διαφωνεί με την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα και να έχει δηλώσει στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ότι το κόμμα δεν μπορεί να προχωρήσει με εξωκοινοβουλευτική ηγεσία.

Σύμφωνα με το Βήμα, ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι την ενότητα της ΝΔ υπό τις σημερινές συνθήκες μπορεί να την εγγυηθεί καλύτερα ο νυν πρόεδρος του κόμματος και αυτό το ξεκαθάρισε στον Β.Μεϊμαράκη στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν. Εντός του Σαββατοκύριακου φέρεται να έγινε και συνάντησή τους στην Ραφήνα, αν και η πληροφορία αυτή διαψεύδεται και από τις δυο πλευρές.

Εάν ο Β.Μεϊμαράκης αποφασίσει να διεκδικήσει την προεδρία, τότε θα υπάρξει και επίσημη συνάντησή του με τον Κ.Καραμανλή στο πολιτικό γραφείο του πρώτου, ώστε να σταλεί σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως να αναδειχθεί ότι αυτός είναι ο υποψήφιος που στηρίζει το καραμανλικό στρατόπεδο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση που θα τηρήσει η Ντ.Μπακογιάννη, καθώς πληροφορίες θέλουν τη βουλευτή να στηρίζει την υποψηφιότητα του Β.Μεϊμαράκη. Εάν ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θέσει υποψηφιότητα, τότε θεωρείται πιθανό η κ. Μπακογιάννη να αποφασίσει να διεκδικήσει την προεδρία.

Κατά της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα τάχθηκε, με δηλώσεις του στο Mega ο Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εξωκοινοβουλευτική υποψηφιότητα και υπάρχει «απόλυτο κώλυμα εκλογιμότητας έως το 2019», που σημαίνει όπως είπε πως «αν γίνουν εκλογές το 2018 θα μείνει εκτός Βουλής μέχρι το 2022».

Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι η ΝΔ «περνάει μια από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία της», καθώς οι αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες που δεν συζητήθηκαν σε βάθος και εκτενώς έχουν δημιουργήσει πολλά ανοιχτά ζητήματα, και σημείωσε ότι το κόμμα πρέπει να ανανεωθεί αλλά ενωμένο.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει ενθαρρύνει τον Β.Μεϊμαράκη να είναι υποψήφιος «γιατί χρειαζόμαστε υποψηφιότητα ενωτική για να διασφαλίσει και την ανανέωση».


Πηγή 


Συνάντηση Φίλη - Ιερώνυμου μετά το «μπάχαλο» με τα θρησκευτικά



Σύγκρουση με το... καλημέρα για τα θρησκευτικά -Ιερώνυμος: «Να μην ακούμε ανοησίες» -Αναγνωστοπούλου: Παραποιήθηκαν όλα όσα είπα

«Ρήξη» στις σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία  προκλήθηκε με αφορμή τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού για απλοποίηση των διαδικασιών απαλλαγής από τα Θρησκευτικά.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν και παρά την προσπάθεια της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου, να υποβαθμίσει τις δηλώσεις της, για το θέμα θα συναντηθεί την Τρίτη το μεσημέρι  στην Αρχιεπισκοπή ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Όταν η Σία Αναγνωστοπούλου προανήγγειλε σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ότι θα πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία απαλλαγής από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, όσων μαθητών το επιθυμούν, προφανώς και δεν φανταζόταν την έντονη ενόχληση που θα προκαλούνταν στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά και στην κοινότητα των Θεολόγων καθηγητών.

Αναφορικά με την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας στο «Κόκκινο» ξεκαθάρισε πως θα καταργηθεί άμεσα η προϋπόθεση της δήλωσης του γονέα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σε μια από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του άφησε αιχμές κατά των δηλώσεων της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας και δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το πρόσωπο της Σίας Αναγνωστοπούλου και τα όσα ανέφερε η ίδια.

«Δεν είναι του υπουργείου (σ.σ. η ενέργεια), αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της» δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος, εκτιμώντας ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις της αναπληρώτριας υπουργού, ενώ αμφισβήτησε εάν η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας έχει την αρμοδιότητα να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. «Αρμοδιότητες παίρνει κανείς μόνος του… Αρμόδιο είναι το Σύνταγμα πρέπει οι Έλληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και τους άλλου» επεσήμανε καυστικά.

Οι δηλώσεις της Σίας Αναγνωστοπούλου εκτός από τη δημόσια παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου προκάλεσαν ζωηρές συζητήσεις και στους κόλπους της Ιεραρχίας. Πολλοί Μητροπολίτες σε κατ’ιδίαν συζητήσεις τους εκφράζουν τη δυσφορία τους για τα όσα ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας. 

Με σημερινές της δηλώσεις η υπουργός υπογράμμισε ότι παραποίησαν τα λεγόμενά της.

«Δεν μπορεί να μιλήσει κανένας σε αυτή τη χώρα, να πει μια κουβέντα, παραποιείται εντελώς, υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, αναφερόμενη στον "πόλεμο" που έχει ξεσπάσει μεταξύ αρχιεπισκόπου και της ίδιας, σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών σε όσους μαθητές το επιθυμούν.

«Ό,τι έχω δηλώσει, ήταν απάντηση σ' έναν ακροατή του ραδιοφώνου Κόκκινου, που συζητούσαμε για άλλο θέμα, για την παιδεία αλλά για άλλο θέμα, διαμαρτυρία, και απάντησα σε αυτό. Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αναγνωστοπούλου ερωτηθείσα σχετικά στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA.

Η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου επέμεινε ότι δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο αυτή τη στιγμή έχει προβλήματα που πρέπει να διευθετήσει. 

«Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε: «Δεν καταλαβαίνω όλη αυτή την αναστάτωση. Όλα ξεκίνησαν από μια διαμαρτυρία ακροατή για τον τρόπο απαλλαγής. Ας γίνει ό,τι πρέπει. Πραγματικά, μέσω της εκπομπής δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Το υπουργείο τρέχει και δεν φτάνει. Για να απαντήσω για το θέμα πρέπει να πρώτα να υπάρξει συνεννόηση», κατέληξε.   


Πηγή : protothema.gr 


Μητσοτάκης: Η ΝΔ είναι γερασμένη και χρειάζεται ανανέωση



Η ΝΔ είναι ένα γερασμένο κόμμα που έχει πάρει διαζύγιο από μεγάλες κατηγορίες πολιτών δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτάσσοντας την ανάγκη της ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα.

«Οι νέοι δεν μας ψηφίζουν και δεν μας ακούν» είπε στο Mega και πρόσθεσε ότι η ΝΔ ένα κόμμα γερασμένο την ώρα όμως που ο βασικός αξιακός της πυλώνας «εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επίκαιρος και πρέπει να προβληθεί».

Αναφερόμενος στα κομμάτια που χρίζουν ανανέωσης στάθηκε στα πρόσωπα, τις δομές αλλά και στο ίδιο το brand της αναγνωρίζοντας ότι «δεν έχουμε καταφέρει να εκπέμψουμε ένα πραγματικό μήνυμα αισιοδοξίας για τη νέα γενιά, να τους δώσουμε μια πραγματική ελπίδα ότι με κεντροδεξιές φιλελεύθερες πολιτικές μπορούν να πετύχουν ένα καλύτερο αύριο».

«Δεν έχουμε ενδεχομένως μιλήσει επαρκώς για το τι σημαίνει σύνδεση της εκπαίδευσης με την πραγματική οικονομία, δεν έχουμε μιλήσει όσο πειστικά θα έπρεπε ενδεχομένως για το τι σημαίνει να προσελκύουμε ιδιωτικές επενδύσεις, δεν έχουμε μιλήσει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα» επισήμανε σημειώνοντας ότι «με μεγάλες κατηγορίες πολιτών έχουμε πάρει διαζύγιο».

Μιλώντας για το Δημόσιο είπε ότι διαχειρίστηκε «ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο» και πως δεν θεωρεί ότι έβαλε απέναντί του όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

«Θεωρώ ότι υπήρχαν πολλοί νέοι δημόσιοι υπάλληλοι που είδαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες μου και τις προτάσεις μου ειδικά στα ζητήματα της σωστής αξιολόγησης» υπογράμμισε.

Εκτίμησε μάλιστα ότι το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι η πολιτική της για τα θέματα του Δημοσίου, καθώς ο ίδιος τετραπλασίασε τον αριθμό των προσωπικών του σταυρών στις εκλογές του Ιανουαρίου, πηγαίνοντας από τους 25.000 σταυρούς σχεδόν στους 100.000.

«Στη νεολαία είναι τα προβλήματά μας, στις παραγωγικές τάξεις είναι τα προβλήματά μας, όχι κατ' ανάγκη στους δημοσίους υπαλλήλους» είπε τονίζοντας ωστόσο ότι «το Δημόσιο χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση, δεν χρειάζεται απολύσεις».

Αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής είπε πως βγάζει «το καπέλο» στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη «γιατί πράγματι επειδή δεν είχε τη νομιμοποίηση μιας εκλογής από την ίδια την κοινωνία προφανώς και δεν μπορούσε να κάνει όσα πράγματα ήθελε να κάνει» και εξέφρασε την πρόθεσή του ως πρόεδρος να αλλάξει το καταστατικό προσδιορίζοντας ότι «και ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να έχει θητεία και πρέπει να είναι υπόλογος στο τακτικό συνέδριο κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια».

Εκτίμησε πάντως ότι «δεν θα ανανεωθεί η ΝΔ αν δεν ψηφίσουν πολλοί ανώνυμοι ψηφοφόροι». Υποστήριξε ότι η παρούσα διαδικασία εκλογής «είναι ο μόνος τρόπος να ανανεωθεί πραγματικά η ΝΔ», εκφράζοντας την προτίμηση σε «πολύ περισσότερες διαδικτυακές δράσεις συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση της πολιτικής» και «συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών».

Είπε ότι σε ένα κεντροδεξιό κόμμα μπορούν να συνυπάρχουν τόσο οι δεξιοί όσο και οι κεντρώοι, «από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι την παραδοσιακή δεξιά», αλλά πρόσθεσε ότι έχει πρόβλημα με ένα κόμμα στο οποίο κάνουν κουμάντο παλαιοί μηχανισμοί.

«Δεν κάνω νταλαβέρια με τις παραδοσιακές συντεχνίες της ΝΔ, δεν με ενδιαφέρει αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν πήρα τηλέφωνο κανέναν, το συζήτησα με τη συνείδησή μου, με τη σύζυγό μου, με τα παιδιά μου, με τους στενούς μου συνεργάτες και αποφάσισα να κατέβω. Είναι τόσο απλό, δεν ζήτησα τη στήριξη κανενός, δεν κατεβαίνω με το χρίσμα κανενός, κατεβαίνω με το όποιο βάρος του δικού μου βιογραφικού και των δικών μου θέσεων» σημείωσε.

Είπε πως ο ίδιος θέλει μια ΝΔ στην οποία να κυριαρχούν οι ιδέες και ο καθένας να προχωρά με βάση την αξία του.

Για την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα είπε ότι του είναι συμπαθής, είναι νέος άνθρωπος και έχει φρέσκες ιδέες, αλλά έθεσε το θέμα της διαρχίας που θα προκύψει στη ΝΔ, καθώς άλλος θα είναι ο πρόεδρος και άλλος ο επικεφαλής στη Βουλή.


Newsroom ΔΟΛ


Σκύλος άγρυπνος - φρουρός έμεινε 7 μέρες στο πλευρό της παγιδευμένης φίλης του!




Οι δύο καλύτεροι φίλοι Phoebe και Tillie είναι μαζί στα εύκολα και τα δύσκολα. Η δύναμη της φιλίας τους μετά από την περιπέτειά τους συγκίνησε την Ουάσιγκτον.

Τα δύο τετράποδα αγνοούνταν για μία εβδομάδα, κάνοντας τα αφεντικά τους να ανησυχούν. Πέρασαν 8 ημέρες στο δάσος, με το ένα να είναι παγιδευμένο σε φρεάτιο και το άλλο να το παρακολουθεί από ψηλά και να το προσέχει, χωρίς να θέλει να το αφήσει μόνο του.

 Η Phoebe, που έπεσε στο φρεάτιο και δεν μπορούσε να βγει, είχε κουρνιάσει σε μια γωνία και με παραπονιάρικη μουσούδα περίμενε ένα “χέρι βοηθείας”.



Από πάνω στεκόταν ο καλός της φίλος Tillie, προσπαθώντας να τη βοηθήσει τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά. Δεν την άφησε στιγμή μόνη, παρά μόνο όταν πήγε για βοήθεια.

Όταν οι διασώστες έφτασαν στο σημείο, αφού έσωσαν το σκυλάκι, αναρωτήθηκαν πόσο δυνατός φάνηκε ο Tillie που δεν άφησε λεπτό μόνη της την παγιδευμένη σκυλίτσα.

“Χωρίς τον Tillie, τα δύο αυτά ταλαιπωρημένα σκυλάκια θα αγνοούνταν ακόμη, μιας και βρίσκονταν μίλια μακρυά από το σπίτι τους” σημείωσε η αστυνομικός Amy Carey.

Η συγκινητική ιστορία κάνει τον γύρο του διαδικτύου και συγκινεί μικρούς και μεγάλους.



Πηγή: Dailymail


Τσίπρας:Θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις, θέλουμε επενδύσεις



Θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, είναι καλοδεχούμενες οι επενδύσεις, με ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή θα ξεπεράσουμε την κρίση είπε ο Αλ. Τσίπρας στο CGI.

Υπάρχει ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για την υποστήριξη της Ελλάδας, πάνω από όλα ως χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα στη περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη. Στην εκδήλωση την οποία μετέδωσε το CNN, συμμετείχαν επίσης ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, η Λούκα Κατσέλη και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρρος. Την παρουσίαση της συζήτησης έκανε η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Στη συζήτηση που είχε θεμα "Η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ν.Α Ευρώπη", ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να υπερβεί την κρίση είναι να μπει σε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, καθώς και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και την διαρροή στο εξωτερικό του επιστημονικού δυναμικού μας. Έδωσε έμφαση σε επενδύσεις για έρευνα και τεχνολογία, λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθεί το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα.



Η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην ΕΕ. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπη γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική, πρόσθεσε. Τώρα πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα, είπε, λέγοντας ότι "εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος," ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο δώρο της Ελλάδας στον κόσμο είναι η δημοκρατία, είπε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να ξαναδοθεί αυτό το δώρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά αυτό θα γίνει, υπογράμμισε, μόνο εάν η ΕΕ επιστρέψει στην αλληλεγγύη, μοιράζοντας την αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή με όλα τα μέλη της.


Είναι ανάγκη να γίνουν επενδύσεις τώρα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και όχι σε μελλοντικό χρόνο. Κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τους Ελληνοαμερικανούς, να υποστηρίξουν την προσπάθεια να ξαναχτιστεί η Ελλάδα. Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω την πρόθεσή μας να μεταρρυθμίσουμε τον δημόσιο τομέα για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Είναι καλοδεχούμενες οι επενδύσεις, η Ελλάδα σε λίγα χρόνια θα είναι η πιο φιλική σε επενδύσεις χώρα του κόσμου είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδύσεις. Ξέρω ότι θα έχουμε υποστήριξη παγκόσμια, με συμμαχίες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, όπως την Αμερική, όπου θα θέλουν να βοηθήσουν την εθνική μας προσπάθεια, κατέληξε.


Η ομιλία Τσίπρα στον ΟΗΕ

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον ΟΗΕ. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός έθεσε ως μια « διεθνή πρόκληση» το θέμα της  αναδιάρθρωσης του εθνικού χρέους ενώ περιέγραψε ως «διδακτική» την εμπειρία της Ελλάδας που χτυπιέται από τρεις κρίσεις: οικονομική ,ασφάλειας και προσφυγική.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η εξάλειψη της φτώχειας δεν μπορεί να γίνει με την καταστροφή του «κράτους πρόνοιας» , καταφέρθηκε κατά των φορολογικών παραδείσων και των υπεράκτιων εταιριών ενώ υπεραμύνθηκε της αυτονομίας και δυνατότητας των εθνικών κυβερνήσεων να αποφασίζουν ποιος θα επωμίζεται τα φορολογικά βάρη.      


Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

*Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα δεκαπέντε, ή τα δεκαπέντε πριν από αυτά;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

*Γιατί συμβαίνει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, να παραμείνουν ίδιες, ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο;

*Η εμπειρία μας στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι διδακτική. Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων.

*Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.

* Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.

*Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

* Δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια παγκόσμια πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

* Σε όλα τα ανάλογα διεθνή φόρα όπως αυτό εδώ , θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του δημοσίου χρέους, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη. Η εμπειρία έχει δείξει πως η αναδιάρθρωση εθνικών χρεών είναι αναγκαία όπως έγινε και με την Γερμανία.

*Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε.

*Πρέπει να πάρουμε αποστάσεις από την νεοφιλελεύθερη ιδέα ότι μόνο οι αγορές είναι πηγή πλούτου και αναδιανομής.

*Δεν μπορεί να επιτρέπουμε φορολογικούς παραδείσους και υπεράκτιες εταιρίες

* Δεν μπορεί να υπάρξει ενιαίο φορολογικό καθεστώς αν δεν μπορούν οι εθνικές κυβερνήσεις να αποφασίζουν ποιος θα επωμιστεί τα φορολογικά βάρη.  

*Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή προάγει ένα τέτοιο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα.

*Η δυσκολία δεν είναι στην ανάπτυξη νέων ιδεών όσο να αποφύγουμε παλαιές ιδέες      

Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη.

Το τετ α τετ με τον Ομπάμα

Αν και το τετ α τετ Ομπάμα - Τσίπρα δεν έχει χαρακτήρα επίσημης διμερούς συνάντησης - αναμένεται να γίνει στη δεξίωση που θα παραχωρήσει ο αμερικανός πρόεδρος στους αρχηγούς των κρατών το βράδυ της Δευτέρας - έχει σημασία και πέραν των προφανών επικοινωνιακών κερδών για την Αθήνα.  Με δεδομένη την ισχυρή υποβοήθηση του Λευκού Οίκου για την θετική κατάληξη της συμφωνίας Ελλάδας με τους πιστωτές της  -όπως αποτυπώθηκε και σε απόρρητη έκθεση του πρεσβευτή μας στην αμερικανική πρωτεύουσα -  η Αθήνα επιθυμεί να αξιοποιήσει περαιτέρω την αμερικανική επιρροή και στην προσπάθεια να αποσπάσει μια δραστική λύση για το χρέος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στην συνάντηση που αναμένεται να έχουν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.


To πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα σήμερα

 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα παραβρεθεί σήμερα 08:00-8.50 (τοπική ώρα) στη Δεξίωση υποδοχής από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στους Αρχηγούς Κρατών, ενώ από τις 9:00 έως τις 11:00 θα παρακολουθήσει την έναρξη της Γενικής Συζήτησης της 70ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με πρώτο ομιλητή τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και επόμενο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Βραζιλίας Dilma Rousseff και στις 11.30 διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Iσημερινού Rafael Correa

Στις 13:15 ο κ. Τσίπρας θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα που παραθέτει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων

Στις 15:00 ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping και στις 16:30 διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah Al Sisi

Από τις 19:00-22:00, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στην Δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών.



Πηγή : thetoc.gr



Όποιος θέλει βάζει υποψηφιότητα :Μετά τον Ψωμιάδη, υποψήφιος για τη ΝΔ και ο Μάρκος Πανέττας




Υποψηφιότητα που αιφνιδίασε προστίθεται στη λίστα των μνηστήρων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, μετά τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Παναγιώτη Ψωμιάδη, εν αναμονή της τελικής απόφασης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Πρόκειται για  την υποψηφιότητα του προέδρου του εμπορικού συλλόγου Κηφισιάς, Μάρκου Πανέττα ο οποίος με δήλωσή του τονίζει:

"Θεωρώ ότι το κόμμα χρειάζεται την δυναμική ανθρώπων της αγοράς, αυτοδημιούργητων, με εμπειρία και άποψη για την πραγματική οικονομία και λύσεις για την ανάκαμψη της αγοράς. Που θα αγγίζουν τα προβλήματα των πολιτών και θα τους δίνουν ουσιαστική ελπίδα, για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους", ανέφερε, σε δήλωσή του, με την οποία γνωστοποίησε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω επιστολής στην κούρσα για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας πήρε θέση και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος ζητά να στηρίξουν με την υπογραφή τους την υποψηφιότητά του.
Στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης κάνει αναφορά στην προηγούμενη υποψηφιότητα του το 2009, απευθύνει μήνυμα συστράτευσης ώστε η ΝΔ «να μην καταντήσει ένα μικρό κόμμα με μονοψήφια ποσοστά» και τονίζει πως η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση πρέπει να βάλει τέλος στον «κατήφορο» και να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Παράταξης στις ρίζες της.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Γνωρίζεις καλά πως εδώ και 40 χρόνια αγωνίζομαι με συνέπεια για τις αρχές και τις αξίες της μεγάλης Κεντροδεξιάς παράταξης, φέρνοντας περήφανες νίκες στη ΝΔ. Δεν πρόδωσα ποτέ, αντιθέτως πάντοτε πρόσθετα στη Νέα Δημοκρατία.
Το 2009 επέμεινα μέχρι τέλους στην υποψηφιότητα μου στις εσωκομματικές εκλογές, θέλοντας να πείσω τα ηγετικά στελέχη πως πρέπει να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στην κοινωνία, να φέρουμε στο επίκεντρο την περιφέρεια και την Αυτοδιοίκηση, να ακούσουμε τη φωνή των πολιτών, να απεγκλωβιστούμε από μια ελιτίστικη αλαζονεία που δεν ταιριάζει στην Παράταξη μας. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκα.
Σήμερα, έξι χρόνια μετά, δηλώνω και πάλι παρών στις εξελίξεις.
Η συρρίκνωση της ΝΔ πρέπει άμεσα να σταματήσει. Ο νέος αρχηγός πρέπει να εκλεγεί από τη ψυχή της κοινωνίας, να έχει απήχηση στην κοινωνία. Ξεκαθαρίζω πως στέκομαι με απόλυτο σεβασμό απέναντι σε όλους τους συνυποψήφιους μου.
Σε ενάμισι χρόνο έχουμε πέντε εκλογικές ήττες, χωρίς κανείς να έχει αναλάβει την ευθύνη, χωρίς κανείς να έχει τολμήσει γενναία αυτοκριτική. Σε αυτούς τους αγώνες έλειψαν -κατά γενική ομολογία- οι πραγματικοί αγωνιστές, γιατί ποτέ δε ζητήθηκε η συμμετοχή τους.
Είναι σαφές πως τα τελευταία χρόνια κάποιοι θέλουν τους λίγους, τους εκλεκτούς στη ΝΔ. Εγώ, όμως, θέλω τους πολλούς, γιατί οι πολλοί κερδίζουν τις μάχες.
Δεν θα επιτρέψουμε την Παράταξη που ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής να καταντήσει ένα μικρό κόμμα με μονοψήφια ποσοστά. Αυτή δεν είναι η δικιά μας Νέα Δημοκρατία.
Είναι η ώρα να φέρουμε μπροστά τη λαϊκή Δεξιά, που τα τελευταία χρόνια κάποιοι κομματικοί τουρίστες επιχείρησαν να τη διαγράψουν.
Σε καλώ να μου εμπιστευτείς την υπογραφή σου, να βάλεις ένα τέλος στον κατήφορο, να σηματοδοτήσεις την επιστροφή της Παράταξης στις ρίζες της.
Δικαίωσε τον αγώνα σου στο πρόσωπο μου.
Έλα όλοι μαζί, να ανάψουμε τη δάδα και να τη δυναμώσουμε!

Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»


Πηγή 


Capital controls: Ποιοι μπορούν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό



Το δικαίωμα να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς, σε φοιτητές οπλίτες και εργοδότες, δίνουν οι αλλαγές που έφερε νέα απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών στα capital controls. Παράλληλα επιτρέπεται επιπλέον η αποστολη χρημάτων εως 500 ευρω στο εξωτερικό Συγκεκριμένα δίδεται η δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού σε ακόμη περισσότερες περιπτώσεις (για πληρωμές εργοσήμου, για φοιτητές, οπλίτες κλπ) ενώ για πρώτη φορά επιτρέπεται το πρόωρο σπάσιμο προθεσμιακής κατάθεσης εφόσον υπάρχει ανάγκη.

Οι αλλαγές στα capital controls έχουν ως εξής:
1.      Επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από πιστωτικά ιδρύματα (αλλά και από τα ΕΛΤΑ ή και ιδρύματα πληρωμών) έως του ποσού των πεντακοσίων (500) ευρώ ανά καταθέτη και ανά ημερολογιακό μήνα.
2.      Επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όχι μόνο για την πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού αλλά και για τη δυνατότητα έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου.
3.      Επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όχι μόνο για την εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων, μετά την 1η Μαΐου 2015, νομικών προσώπων όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα αλλά και ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με έναρξη δραστηριότητας /επαγγέλματος μετά την 1η Μαΐου 2015.
4.      Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως ή η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό, σε πρόσωπα που αποκτούν για πρώτη φορά την ιδιότητα του φοιτητή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015−2016, εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον μέχρι τώρα τόπο μόνιμης κατοικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά τους με την ιδιότητα του δικαιούχου ή συνδικαιούχου. Για την πιστοποίηση της φοιτητικής ιδιότητας, απαιτείται βεβαίωση εγγραφής από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Κολλέγιο, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ή σχολή επαγγελματικής κατάρτισης ή μαθητείας. Ομοίως, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015−2016 θα συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS και η ύπαρξη λογαριασμού αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης, εφόσον δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος λογαριασμός. Για την πιστοποίηση της συμμετοχής τους στα εν λόγω προγράμματα απαιτείται η σχετική βεβαίωση της σχολής φοίτησης.
5.      Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως με δικαιούχο οπλίτη που καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας Πράξης, εφόσον δεν υφίσταται άλλος διαθέσιμος λογαριασμός στο όνομά του. Για το άνοιγμα του λογαριασμού, εκτός των άλλων δικαιολογητικών που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, προσκομίζεται το σχετικό έγγραφο της Στρατολογίας από το οποίο προκύπτει ότι ο δικαιούχος καλείται να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.
6.      Επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όψεως, για το σκοπό της διενέργειας εράνων, στο όνομα και υπέρ συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες. Για το άνοιγμα λογαριασμού προσκομίζεται η απόφαση του Υπουργού Υγείας με την οποία εγκρίνεται η διενέργεια του συγκεκριμένου εράνου και προσδιορίζονται οι δικαιούχοι.
7.      Επιτρέπεται το άνοιγμα αποκλειστικά και μόνον ενός λογαριασμού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης μετρητών, για την εξυπηρέτηση δανείου που έχει ληφθεί πριν ή μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανοίγεται ο λογαριασμός, ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα
8.      Επιτρέπεται το «σπάσιμο» προθεσμιακής κατάθεσης σε περίπτωση πληρωμής προμηθευτών που τηρούν λογαριασμό στο ίδιο ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, έναντι τιμολογίων ή ισοδύναμων παραστατικών. Προϋπόθεση εφαρμογής, αποτελεί η μη ύπαρξη επαρκών διαθεσίμων σε λογαριασμό όψεως ή ταμιευτηρίου σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα, όπως προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει ο δικαιούχος της προθεσμιακής κατάθεσης στο πιστωτικό ίδρυμα.
9.      Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η πρόωρη μερική λήξη προ− θεσμιακής κατάθεσης για κάλυψη εξόδων διαβίωσης έως κατ’ ανώτατο όριο ποσού χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα και η μεταφορά του εν λόγω πο− σού σε υφιστάμενο λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του δικαι− ούχου σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα, όπως προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει ο δικαιούχος της προθεσμιακής κατάθεσης στο πιστωτικό ίδρυμα.
10.   Επιτρέπεται η πρόωρη μερική λήξη προθεσμιακής κατάθεσης για αγορά ακινήτου έως κατ’ ανώτατο όριο του ποσού που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας και στα σχετικά παραστατικά, πλέον των συμβολαιογραφικών και άλλων εξόδων, και η μεταφορά του εν λόγω ποσού σε υφιστάμενο λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως του πωλητή του ακινήτου και, κατά περίπτωση, του συμβολαιογράφου, του δικηγόρου και του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για την ανωτέρω λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή - δικαιούχου του λογαριασμού α) ότι το εν λόγω ποσό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τους ανωτέρω σκοπούς και ότι δεν υφίστανται επαρκή διαθέσιμα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως αυτού και β) ότι ο αγοραστής – δικαιούχος του λογαριασμού θα προσκομίσει στο πιστωτικό ίδρυμα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου καθώς και τα σχετικά παραστατικά που αποδεικνύουν τα αναγκαία για την κατάρτισή του έξοδα, το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης.
11.   Επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 10% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών
12.   Εξαιρείται των απαγορεύσεων και των περιοριστικών μέτρων Η καταβολή από τα εποπτευόμενα από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+0,53% ιδρύματα πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων αυτών, καθώς και από ιδρύματα πληρωμών άλλων κρατών μελών της ΕΕ που παρέχουν νομίμως μέσω αντιπροσώπων τους στην Ελλάδα ή μέσω της εταιρείας Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε., μετρητών στους δικαιούχους από έμβασμα εξωτερικού, εάν έχει προηγηθεί: α) εισαγωγή από το ίδρυμα πληρωμών τουλάχιστον ισόποσου ποσού σε φυσική μορφή από το εξωτερικό, από την έναρξη ισχύος της παρούσας Πράξης, με σχετική δήλωση της εν λόγω εισαγωγής στην Τράπεζα της Ελλάδος, ή β) είσπραξη σε μετρητά τουλάχιστον ισόποσου ποσού από πελάτες τους−πληρωτές εμβασμάτων προς το εξωτερικό, έως κατ’ ανώτατο του ποσού των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ ανά πελάτη τους− δικαιούχο εμβάσματος, ανά ημερολογιακό μήνα 13.   Εξαιρούνται των απαγορεύσεων συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ η καθεμία, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Οι ως άνω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για το κάθε πιστωτικό ίδρυμα.
14.   Εξαιρούνται των απαγορεύσεων συναλλαγές φυσικών προσώπων που επιβάλλονται από σοβαρούς λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους και αφορούν εκτέλεση πληρωμών προς το εξωτερικό ή ανάληψη μετρητών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στο πιστωτικό ίδρυμα, από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων. Τα προαναφερόμενα αιτήματα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα προαναφερόμενα φυσικά πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Το μηνιαίο όριο καθορίζεται σε δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο (με μία ή περισσότερες συναλλαγές) στο σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Οι ως άνω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων



Πηγή


Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη! Νεκρό 9χρονο κοριτσάκι που έπεσε από τον 6ο όροφο πολυκατοικίας





Απίστευτη τραγωδία εκτυλίχθηκετο βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή της Ανάληψης στη Θεσσαλονίκη.

Ένα κοριτσάκι ηλικίας 9 ετών, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, στην περιοχή της Ανάληψης Θεσσαλονίκης, στην οδό Μητούδη, βγήκε στο μπαλκόνι και για αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής αιτίες έπεσε από το μπαλκόνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μητέρα της 9χρονης έφυγε για λίγο από το σπίτι, ενώ ο πατέρας της βρισκόταν στην δουλειά.

Σοκαρισμένοι οι γείτονες ειδοποίησαν την αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρο και κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ. Παρέλαβαν το κοριτσάκι που είχε πολλαπλά τραύματα από την πτώση και το μετέφεραν σε νοσοκομείο της πόλης. Οι γιατροί προσπάθησαν να κρατήσουν το παιδί στη ζωή, αλλά δεν τα κατάφεραν. Η μικρή υπέκυψε στα τραύματά της το πρωί της Κυριακής.

Οι αστυνομικές αρχές διενεργούν έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Πηγή: seleo.gr


Μουζάλας: «Δεν πρόκειται να κάνουμε τη χώρα μας στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων»



«Δεν πρόκειται να κάνουμε τη χώρα μας στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αυγή», ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η δημιουργία ξενώνων «στο βαθμό που η Ευρώπη θα προχωράει για τη μετεγκατάσταση 160.000 χιλιάδων προσφύγων».

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια κάτω από την πίεση του προβλήματος η Ευρώπη φαίνεται ότι αλλάζει την πολιτική της, μετατρέποντάς την σε μία πιο φιλόξενη ήπειρο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας στη χώρα μας, αναφέρει ότι «έχουμε ξεκινήσει και το επόμενο διάστημα θα έχουμε τέτοιες εγκαταστάσεις» και ειδικότερα σε περιοχές της Αττικής και στο Λαύριο, ενώ διαρκώς αναζητούνται νέοι χώροι. Τέλος, ο κ. Μουζάλας κάνει γνωστό ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον UNHCR του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και τονίζει ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε στρατό να μην τους αφήνει να μπουν ή να βγουν, ούτε να κάνουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης».


Πηγή 


Ιερώνυμος κατά Αναγνωστοπούλου για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά: «Να μην ακούμε ανοησίες»



Δεν είναι απόφαση του υπουργείου, αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της, δήλωσε δηκτικά ο αρχιεπίσκοπος

Τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας κυρίας Σίας Αναγνωστοπούλου, ότι θα μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών όσοι μαθητές το επιθυμούν, σχολίασε καυστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

«Δεν είναι του υπουργείου (Σημ. η ενέργεια), αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της» δήλωσε αναφερόμενος στην κυρία Αναγνωστοπούλου ο κ.Ιερώνυμος, αμφισβητώντας εάν  έχει την αρμοδιότητα να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. «Αρμοδιότητες παίρνει κανείς μόνος του…  Αρμόδιο είναι το Σύνταγμα πρέπει οι Έλληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και τους άλλου» επεσήμανε καυστικά.

Ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος τόνισε πως το σημερινό Σύνταγμα καθορίζει και την πορεία της χώρας και το είδος της παιδείας που ακολουθείται. «Το Σύνταγμα κανονίζει ποια είναι πορεία αυτού του κράτους και λέει το Σύνταγμα ότι η παιδεία μας πρέπει να είναι εθνική, χριστιανική, ελληνοχριστιανική παιδεία. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Αν θέλουμε να τα αλλάξουμε αυτά τα πράγματα, θα αλλάξει το Σύνταγμα αλλά το Σύνταγμα δεν αλλάζει μια λέξη, θα περάσει πρώτα από τις καρδιές μας και τις καρδιές των Ελλήνων. Αν δεν θέλουνε παπάδες, αρχιερείς, αν δε θέλουν θρησκευτικά, αν δεν θέλουν όλο αυτόν το πολιτισμό, την ιστορία μας κτλ. Οι Έλληνες θα αποφασίσουν και αν το αποφασίζουν στην αλλαγή του Συντάγματος τότε τα κουβεντιάσουμε» κατέληξε ο κ.Ιερώνυμος, που είναι η πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες εκλογές που παρεμβαίνει δημόσια, σχολιάζοντας ενέργειες κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, βρέθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, προσκεκλημένος του εκεί μητροπολίτη κ.Μακαρίου, όπου το βράδυ του Σαββάτου παρακολούθησε την φιλανθρωπική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος. Σήμερα το πρωί ο ίδιος τέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου Ύψωσης Τιμίου Σταυρού στη θέση Παπαδοπούλες στην κορυφή του Μπέλες, λίγα μόλις μέτρα από τα σύνορα με την Βουλγαρία. Το παρεκκλήσι κτίστηκε με δαπάνες του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρου, ως εκπλήρωση τάματος όταν το 1962 υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο ίδιο ακριβώς σημείο και σώθηκε από βέβαιο θάνατο μετά από έκρηξη χειροβομβίδας.


Πηγή : protothema.gr


Πρώτες ελλείψεις στην αγορά λόγω capital controls




Αντιμέτωπη με ελλείψεις σε πρώτες ύλες και κυρίως πλαστικά, χημικά, μέταλλα και υλικά συσκευασίας βρίσκεται η πολύπαθη ελληνική μεταποίηση, παρά τη μερική χαλάρωση που έχει επέλθει στους κεφαλαιακούς ελέγχους. Στο επίπεδο της λιανικής πώλησης, οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στα είδη ένδυσης, καθώς και σε ανταλλακτικά οχημάτων και εν γένει μηχανήματα – ελλείψεις που κυρίως οφείλονται στο γεγονός ότι πρόκειται για προϊόντα που ιεραρχούνται χαμηλά στην έγκριση των αιτημάτων για εισαγωγές. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεγαλύτερες ελλείψεις οφείλεται σε ένα βαθμό στην προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα για χαλάρωση των capital controls. Το δυστύχημα, ωστόσο, είναι ότι οφείλεται σε σημαντικό βαθμό, όπως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες επισημαίνουν, και στη δραματική υποχώρηση της ζήτησης.

Εισαγωγές

Αν και βεβαίως ο φόβος που υπήρχε από την αρχή των capital controls ήταν οι πιθανές ελλείψεις σε τρόφιμα, τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί μέχρι στιγμής, καθώς από την πρώτη στιγμή τα τρόφιμα και τα φάρμακα ιεραρχήθηκαν πρώτα στην έγκριση των αιτημάτων για τις συναλλαγές. Σύμφωνα άλλωστε με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τις 29 Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 είχαν εγκριθεί αιτήματα για εισαγωγή τροφίμων συνολικής αξίας 515 εκατ. ευρώ και αιτήματα για εισαγωγή φαρμάκων συνολικής αξίας 234 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, παρατηρούνται ελλείψεις στα ράφια αλυσίδων σούπερ μάρκετ –σε αυτές συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον μία εκ των κορυφαίων– όχι λόγω αδυναμίας ή δυσκολίας πραγματοποίησης εισαγωγών, αλλά διότι οι προμηθευτές, εγχώριοι και μη, αποφάσισαν να εφαρμόσουν δραστικά μέτρα για να περιορίσουν τις συνέπειες που είχαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στη δική τους επιχείρηση. Με άλλα λόγια, προχώρησαν σε αυτό για το οποίο είχαν προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή: διέκοψαν την τροφοδοσία σε πελάτες που επεδείκνυαν ασυνέπεια στις πληρωμές, προκειμένου να περιορίσουν την έκθεση των επιχειρήσεών τους σε πιστωτικό κίνδυνο.

Ηδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την πρακτική αυτή ακολουθούν δύο μεγάλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που έχουν την έδρα τους στην περιφέρεια, μία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με σημαντική παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα, εταιρεία παραγωγής και διάθεσης προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, καθώς και γνωστή χονδρεμπορική επιχείρηση τροφίμων και logistics.

Διακοπή

Η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπορίου, η οποία φτάνει ακόμη και μέχρι τη διακοπή της τροφοδοσίας πελατών τους, είναι μία από τις έμμεσες επιπτώσεις από την αναστάτωση που έχει προκληθεί στο τραπεζικό σύστημα από την 29η Ιουνίου κι έπειτα. Η άλλη που θα φανεί πιθανότατα το επόμενο διάστημα είναι οι υπερτιμολογήσεις σε προϊόντα εξαιτίας της δράσης των... μεσαζόντων.

Οπως καταγγέλλουν στην «Κ» αρμόδιοι παράγοντες από τον εισαγωγικό κλάδο, δεν λείπουν τα φαινόμενα εκείνα που επιχειρήσεις οι οποίες, για να εισάγουν ταχύτερα κάποια προϊόντα αλλά δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, χρησιμοποιούν κάποιον μεσάζοντα που έχει τέτοιο λογαριασμό –κυρίως στη Βουλγαρία– και ο οποίος λαμβάνει προμήθεια ακόμη και 10%.

Υπερτιμολογήσεις, τέλος, αναμένονται σε κάποια προϊόντα, λόγω της αύξησης του κόστους μεταφοράς, καθώς οι περιορισμοί υποχρεώνουν τους εμπόρους να προβαίνουν αναγκαστικά σε πολλές και μικρής αξίας παραγγελίες.

Οι συνέπειες θα φανούν τους επόμενους μήνες

Λιγότερες από τις μισές σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο ήταν οι εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν τον φετινό Ιούλιο, τον μήνα που σημαδεύτηκε από την τραπεζική αργία, τους κεφαλαιακούς ελέγχους, το δημοψήφισμα, αλλά και τη συμφωνία με τους δανειστές. Βάσει των επίσημων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, η αξία των εισαγωγών που πραγματοποιήθηκε τον φετινό Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 47% της αξίας των εισαγωγών του Ιουλίου του 2014. Τον Αύγουστο το ποσοστό αυξήθηκε στο 79%, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται ότι ο μήνας θα κλείσει με την αξία των εισαγωγών να ανέρχεται περίπου στο 88% της αξίας των εισαγωγών του περσινού Σεπτεμβρίου.

Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται φανερό ότι υπάρχει αρκετά σημαντική ομαλοποίηση της κατάστασης. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου μιλώντας στην «Κ», ο μέσος όρος ικανοποίησης των αιτημάτων για εισαγωγές παραμένει στις δέκα ημέρες, ενώ όλοι διατυπώνουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ανεργία, στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. «Λουκέτα» σε μεταποιητικές μονάδες με επακόλουθο την αύξηση της ανεργίας προβλέπει μέχρι το τέλος του χρόνου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης. «Οι συνέπειες θα συνεχίζουν να φαίνονται και τους επόμενους μήνες», επισημαίνει μιλώντας στην «Κ», ενώ εκτιμά ότι η μείωση των εξαγωγών τον Αύγουστο μπορεί να φτάσει ακόμη και διψήφιο ποσοστό. Ο ΣΕΒΕ εκτιμά, άλλωστε, ότι οι ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις από τον Ιούλιο κι έπειτα ανέκοψαν σε τέτοιον βαθμό την ανοδική έως τότε πορεία των εξαγωγών, που αυτές θα κλείσουν το 2015 με αρνητικό πρόσημο σε σύγκριση με το 2014.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι το κράτος έχει κηρύξει άτυπη «στάση πληρωμών» προς τις επιχειρήσεις. Οι επιστροφές ΦΠΑ που οφείλονται σε εξαγωγικές επιχειρήσεις υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ πολλές είναι αυτές που δεν καταθέτουν πιστωτικό όταν έχουν επιστροφή, αναμένοντας συμψηφισμό στην περίπτωση που έναν άλλον μήνα έχουν χρεωστικό.

Παράδειγμα

«Ενα νοσοκομείο της Αθήνας έχει παραγγείλει ανταλλακτικό για μηχάνημα, αλλά ήδη οφείλει από πέρυσι 60.000 ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Παπαγεωργάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών, και προσθέτει: «Επιχειρήσεις που είχαν από πριν κάποια ρευστότητα μπορούν ακόμη να αντεπεξέλθουν και να πραγματοποιούν εισαγωγές. Οι άλλες όμως βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια. Τα capital controls έχουν ισοπεδώσει τον επιχειρηματικό κόσμο».

Σε μερικές, μάλιστα, περιπτώσεις, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, οι προμηθευτές διαθέτουν εξαιρετικά κλειστά συστήματα παραγγελιών. «Οσοι είχαν εκκρεμότητες σε πληρωμές και πριν από τα capital controls και τώρα δεν πληρώνουν ύστερα από 10 ημέρες δεν μπορούν να προβούν καν σε παραγγελίες. Τα ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών που έχουν πολλοί προμηθευτές "κλειδώνουν", τους αφήνουν απ’ έξω. Δημιουργείται με αυτό τον τρόπο μία ιδιότυπη "μαύρη λίστα" πελατών», αναφέρει στην «Κ». Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου οι απώλειες για το λιανεμπόριο λόγω των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων υπολογίζονται σε 1,33 δισ. ευρώ.

Εκτός από το προφίλ των επιχειρήσεων, εάν ήταν δηλαδή συνεπείς ή ασυνεπείς στην προ capital controls εποχή, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και η ηλικία τους. Οπως εξηγεί ο Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ), οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη δυσκολία από τις παλιές να αποδείξουν ότι χρειάζονται για την ομαλή λειτουργίας τους τα προϊόντα που αιτούνται προς εισαγωγή και ότι αυτά τα αιτήματα δεν αποτελούν πρόσχημα για να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Τι περιμένουν τώρα οι επιχειρήσεις; Πολύ περισσότερο ίσως και από την άρση των περιορισμών, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την έλλειψή της ως το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα.


ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Καθημερινή