Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΗΠΑ: Ακριβή η διατροφή των παιδιών με διαβήτη Τύπου 1



Της Νικολέτας Ντάμπου 

Το υψηλότερο κόστος είναι ένας από τους λόγους, που είναι δύσκολο για πολλούς γονείς παιδιών με διαβήτη τύπου 1 να μπορέσουν να παρέχουν στα παιδιά τους πιο ποιοτικές και υγιεινές διατροφές, διαπιστώνει μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Η μελέτη περιελάμβανε 23 οικογένειες στο βορειοανατολικό Κάνσας και το δυτικό Μισούρι με παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 6 ετών, τα οποία είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα και έπαιρναν μια εντατική αγωγή με ινσουλίνη.

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 συχνά χρειάζεται να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά πολλά παιδιά με τη νόσο δεν έχουν δυνατότητα υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition. Οι ερευνητές σύγκριναν τις χαμηλότερες τιμές πώλησης σε 164 είδη τροφίμων σε καταστήματα πώλησης αυτών των ειδών, στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα καλάθι με υγιεινά αγαθά κοστίζει περίπου 18% περισσότερο από ό,τι ένα «τυπικό» καλάθι (εκείνο που περιλαμβάνει και μη υγιεινές τροφές). «Επιπλέον, οι περισσότερες οικογένειες αντιμετώπιζαν εμπόδια στην εξεύρεση συγκεκριμένων υγιεινών τροφίμων στα τοπικά καταστήματα της περιοχής τους» σημειώνει η ερευνήτρια της μελέτης Σουζάνα Πάτον, του τμήματος Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας. Κατά μέσο όρο το κόστος για τα 164 αντικείμενα τροφής για το καλάθι με τα μη υγιεινά τρόφιμα ήταν 324,71 δολάρια, σε σύγκριση με 380,07 δολάρια για το καλάθι που περιείχε υγιεινές τροφές για τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1. Δηλαδή υπήρχε μια διαφορά της τάξεως άνω των 55 δολαρίων.

Την υψηλότερη τιμή σε σχέση με την ποιότητα την συνάντησαν στις πρωτεΐνες και τα δημητριακά τα οποία είχαν τις μεγαλύτερες διαφορές στο κόστος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα μικρά και ανεξάρτητα καταστήματα τροφίμων διέθεταν λιγότερα υγιεινά τρόφιμα από τις αλυσίδες και τα μεγάλα καταστήματα. Οι ερευνητές της μελέτης πρότειναν μια σειρά από τρόπους για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 θα έχουν υγιεινή διατροφή. Οι προτάσεις τους περιλάμβαναν συνταγές για τους γονείς, διδάσκοντάς τους να χρησιμοποιούν υποκατάστατα χαμηλότερου κόστους για πιο ακριβά τρόφιμα, λέγοντάς τους για τα τοπικά καταστήματα που προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα, και βοηθώντας τους να κατανοήσουν τις αγορές από την άποψη της διατροφής ανά δολάριο.



Πηγή : life2day.gr


Θεοχαρόπουλος: Χρειάζεται μια κυβέρνηση σε προοδευτική και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση




«Αυτή που συγκροτείται με τους ΑΝΕΛ δεν είναι»

Την οριοθέτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέναντι στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έθεσε σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις (ΣΚΑΙ, REAL FM) ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Έχουμε σύμπτωση απόψεων με την κ. Γεννηματά, θα κάνουμε στη νέα διακυβέρνηση, εποικοδομητική και προγραμματική αντιπολίτευση, αυτός είναι ο ρόλος μας που διαμορφώνεται με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», τόνισε και προσέθεσε: «Χρειάζεται μια κυβέρνηση σε προοδευτική και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Δυστυχώς αυτή που συγκροτείται με τους ΑΝΕΛ δεν είναι. Υπάρχει πρόβλημα, η χώρα χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλαγές και τομές που είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε, αλλά δημιουργείται μια κυβέρνηση που δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι πρόταση συνεργασίας δεν υπήρξε ούτε στη ΔΗΜΑΡ ούτε στο ΠΑΣΟΚ από τον κ. Τσίπρα, με τον οποίο συζήτησε ότι θα πρέπει στην πορεία να αναζητηθούν δίαυλοι επικοινωνίας για τα δύσκολα προβλήματα της χώρας ώστε να εξευρεθούν λύσεις. «Αυτό όμως είναι άλλο ζήτημα διαφορετικό από το θέμα της διακυβέρνησης της χώρας, που ήδη είχε κάνει την επιλογή του», συμπλήρωσε και τόνισε ότι οι κυβερνητικές συνεργασίες πρέπει να διαμορφώνονται σε προγραμματική βάση σε φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις διότι έχετε δει εσείς καμία προγραμματική συμφωνία; Έχετε δει συζήτηση περί προοδευτικού προγράμματος; Δεν οδηγεί πουθενά αυτό χωρίς συμφωνία σε συγκεκριμένους άξονες πολιτικής», υπογράμμισε.

Σχετικά με το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμανε ότι διατηρείται η πολιτική και οργανωτική αυτονομία των δυο κομμάτων και πως ο στόχος είναι να μην είναι μια σημαία ευκαιρίας. «Βεβαίως να συζητήσουμε τις διαδικασίες της μετεξέλιξης αυτού του εγχειρήματος, ώστε να δημιουργηθεί μια ευρεία δημοκρατική συμπαράταξη. Το πρώτο βήμα έγινε. Η αφετηρία είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Στο Ποτάμι υπάρχουν κεντροαριστερές δυνάμεις, είμαστε ανοικτοί, καλούμε αυτές τις δυνάμεις να συμπορευθούν σε αυτή τη διαδικασία από εδώ και στο εξής. Δεν βάζουμε όρους και προϋποθέσεις. Ελπίζουμε να μείνουν στην άκρη μικρομεγαλισμοί και αλαζονείες. Αν δεν γίνει αυτό δεν θα προχωρήσουμε μπροστά. Εμείς το κάναμε, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αφήσαμε το παρελθόν και προχωρήσαμε μπροστά. Το κάλεσμα είναι διαρκές», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.


Πηγή : newsbeast.gr


Αυτά τα Yπουργεία «σπάνε» και μετονομάζονται με Προεδρικά Διατάγματα




Τα νέα υπουργεία είναι τα...

Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στο «σπάσιμο» βασικών υπουργείων, όπως το υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, που δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 αλλά και στην μετονομασία άλλων χαρτοφυλακίων προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ανασύσταση και η μετονομασία  βασικών υπουργείων υλοποιήθηκε  λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία  για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ η γενική γραμματεία  Βιομηχανίας μεταφέρεται στο  νέο ανασυγκροτημένο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,

Έτσι, πλέον τα νέα «σπασμένα» και μετονομαζόμενα υπουργεία  είναι:

1)  υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,

2)  υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

3)  υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,

4)  υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,

5)  υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με δύο Προεδρικά Διατάγματα που υπογράφονται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ανασυστάθηκε ο κυβερνητικός χάρτης των υπουργείων, με «σπασίματα» και μετονομασίες υπουργείων.
     
Ειδικότερα, το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ακόμη, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου  που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυστήνεται και μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Επίσης, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυστήνεται σε υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είχε συγχωνευθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη Γενική Γραμματεία  Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανασυνιστάται και το   υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στα νέα υπουργεία μεταφέρεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων, των υπηρεσιών, των θέσεων και το προσωπικό των ανασυνιστόμενων υπουργείων.

Γενικές Γραμματείες

Η γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς της οποίας προΐσταται σήμερα ο  Γιώργος Βασιλειάδης, μαζί με τους εποπτευομένους   από αυτήν φορείς,  μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, όπου αναφέρεται υπουργός αρμόδιος για θέματα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς νοείται πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Να επισημανθεί ότι από το κείμενο του σχετικού διατάγματος δημιουργείται μια ασάφεια, καθώς κάνει λόγο για  «υπουργό» αρμόδιο  για θέματα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Τέλος, η Γενική Γραμματείας Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και ανασυγκρότησης που είχε μεταφερθεί στο πρώην υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

 Όπου δε αναφέρεται υπουργός αρμόδιος για θέματα Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα, νοείται πλέον ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.



Πηγή


Σκάνδαλο VW: Η εταιρεία ομολόγησε την απάτη και ζήτησε συγγνώμη -Τώρα έρχονται τα πρόστιμα




Σεισμό στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει προκαλέσει το σκάνδαλο με την Volkswagen μετά την παραδοχή της εταιρείας ότι χειραγωγούσε τους ελέγχους των Αμερικανικών Περιβαλλοντικών Αρχών για τις εκπομπές ρύπων.

Η ομολογία και η συγνώμη από την Volkswagen
Συγγνώμη από τους πελάτες της Volkswagen αναγκάστηκε να ζητήσει ο CEO της εταιρίας, Μάρτιν Γουίντερκορν, αφού πρώτα ομολόγησε την ενοχή της VW.

Ο επικεφαλής της VW στις ΗΠΑ, Michael Horn, έσπευσε και εκείνος να ζητήσει συγγνώμη, αφού ομολόγησε και από τη δική του μεριά την απάτη, ενώ δεσμεύτηκε να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών.

«Η εταιρεία μας δεν ήταν ειλικρινής με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) και με όλους εσάς. Και για να το πω αλλιώς... τα κάναμε τελείως σκ...! Πρέπει να φτιάξουμε τα αυτοκίνητα ώστε αυτό να μην ξανασυμβεί. Αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν συνάδει με τις Αρχές μας. Δεσμευόμαστε να κάνουμε ότι πρέπει για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη σας. Θα πληρώσουμε ό,τι πρέπει να πληρώσουμε», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Πως λειτουργούσε το πειραγμένο λογισμικό
Η εταιρεία εξαπατούσε επί σειρά ετών τις ομοσπονδιακές Αρχές όταν κατά τη διάρκεια των σχετικών τεστ που γίνονταν στο California Air Resources Board. Προκειμένου να λαμβάνει τη σχετική πιστοποίηση, εμφάνιζε «πειραγμένα» οχήματα. Για την ακρίβεια, η VW "έκλεβε" καθώς χρησιμοποιούσε λογισμικό για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα  που παραποιούσε τις μετρήσεις για τις εκπομπές ρύπων.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, αυτό σημαίνει ότι τα εν λόγω αυτοκίνητα εκπέμπουν οξείδια του αζώτου έως και 40 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, με το αέριο αυτό να προκαλεί άσθμα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού. Ηδη εχει ξεκινήσει η ανάκληση αυτοκινήτων.
Τα αυτοκίνητα που ελέγχονται είναι 4κύλινδρα μοντέλα, κυρίως Jetta, Beetle, Golf και Audi A3 του 2009-2014, καθώς και Passat του 2014-’15, όλα με δίλιτρο πετρελαιοκινητήρα.

Αντιμέτωπη με μηνύσεις η VW

Η κατηγορία συνοψίζεται στο εξής: "Η VW πρέπει να δώσει εξηγήσεις για εξαπάτηση μέσω ηλεκτρονικού προγραμματισμού μέσω του οποίου οι αρμόδιοι εμφανίζουν τα οχήματά της να εκπέμπουν κατά πολύ χαμηλότερους ρύπους υπό συνθήκες δοκιμών". Το συγκεκριμένο λογισμικό τοποθετήθηκε σε περίπου 500.000 οχήματα του ομίλου, τα περισσότερα εκ των οποίων κυκλοφορούν στους δρόμους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων πολυτελών αυτοκινήτων της Audi.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία η χρηματοοικονομική Αρχή Bafin εξετάζει ενδεχόμενες παραβάσεις της γερμανικής νομοθεσίας ενώ ήδη η VW αντιμετωπίζει μηνύσεις από επενδυτές και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Νέα πτώση 4,5% σημείωσε η μετοχή της Volkswagen

Πτωτικά κινούνται, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά την παραδοχή της Volkswagen ότι χειραγωγούσε τους ελέγχους των Αμερικανικών Περιβαλλοντικών Αρχών για τις εκπομπές ρύπων.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η μετοχή της Volkswagen, που έκανε βουτιά 20% χθες, κατέγραφε σήμερα περαιτέρω απώλειες κατά 4,5% στα 126,3 ευρώ, μετά την ανακοίνωση της Νότιας Κορέας ότι θα ελέγξει τις εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων της Volkswagen και της Audi.

Η κίνηση της Σεούλ έγινε μετά τον εξαναγκασμό της Volkswagen από την Αμερικανική Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος να ανακαλέσει σχεδόν μισό εκατομμύριο αυτοκίνητα, καθώς διαπιστώθηκε ότι η γερμανική εταιρεία είχε τοποθετήσει σε αυτά μηχανισμό για να χειραγωγεί τις εκπομπές αερίων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της VW έχει εκφράσει τη λύπη του και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για το θέμα αυτό.

Τα προβλήματα της VW προκάλεσαν, όμως, χθες ανησυχίες ευρύτερα για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και οι μετοχές άλλων εταιρειών του κλάδου δέχονταν και σήμερα πιέσεις. Η μετοχή της BMW κατέγραφε μείωση 1,3% στα 83,3 ευρώ, της Daimler κατά 1,22% στα 70,44 δολάρια και της Peugeot κατά 3,26% στα 14,65 ευρώ.



Πηγή:  iefimerida.gr 


ΨΑΡΙΑΝΟΣ: ΞΕΦΟΡΤΩΘΗΚΑΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΦΑΖΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ...



Με τις εκλογές «το μόνο που έγινε είναι ότι ξεφορτωθήκαμε τους λαφαζανικούς ...
και δεν μπήκε η Πρόεδρος της Βουλής και η Ραχήλ (Μακρή) και μπήκε ο Λεβέντης» δήλωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, τονίζοντας ότι κανείς δεν εμπόδιζε τον Αλέξη Τσίπρα να πετύχει τους στόχους του χωρίς να κάνει εκλογές.


Όσον αφορά στην εκλογική επίδοση του Ποταμιού, ο Γρηγόρης Ψαριανός θεωρεί ότι το να δίνει την εντύπωση ότι θέλει «να χωθεί σε κάποιο» υπουργείο, ήταν η κύρια αιτία της απώλειας των 120.000 ψήφων: «Κάναμε λάθη και ο Σταύρος Θεοδωράκης και όλοι μας στις έως τώρα κοινοβουλευτικές διαδικασίες και εκτός Βουλής, έχοντας μια φιλική συμμετοχή και στάση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάπως. Δίνοντας έτσι την εντύπωση σε κάποιους ότι "έλα μωρέ, θέλουν αυτοί να χωθούν σε κάποιο υπουργείο"».

Μια άλλη στάση θα ήταν ότι στηρίζοντας αυτά τα μέτρα με ευρωπαϊκή προοπτική, «θα έπρεπε να ζητήσουμε από τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμευτεί σε κάτι. Στο bonus των 50 εδρών π.χ., όπου ο σημαιοφόρος της απλής αναλογικής το έκανε γαργάρα, επειδή τον βόλευε», τόνισε ο ίδιος.

Ερωτώμενος από τον ραδιοφωνικό σταθμό Vima Fm για την θέση του στη φορολόγηση των αγροτών ήταν ξεκάθαρος: «Οι αγρότες πρέπει να φορολογηθούν όπως όλοι οι πολίτες. Δίκαια. Τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση τον έκανε η δήθεν αριστερή, η ψεκασμένη κυβέρνηση, ως ισοδύναμο για το μοσχαρίσιο κρέας. Είναι τερατώδες, είναι βγαλμένο από τον Λούκυ Λουκ. Δεν υπάρχει αυτό! Να χτυπήσει κάτω την πλουτοκρατία που στέλνει τα παιδιά της στο ιδιωτικό σχολείο – δηλαδή, τα παιδιά του πρωθυπουργού. Αυτό είναι μια κολοσσιαία ανοησία».

Ο κύριος Ψαριανός κρίνει, τέλος, ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν θα λύσει τα προβλήματα της χώρας. Δεν θα προχωρήσει ούτε βήμα, θυμηθείτε το. Το πολύ-πολύ να κλείσει τίποτα Σκουριές. Να ανοίξει 2-3 ΕΡΤ ακόμα και να προσλάβει μερικές τηλεφωνήτριες σε ένα υπουργείο», αλλά εύχεται να «ανοιχθεί» γρήγορα και να αναζητήσει συναίνεση και ευρύτερες συνεργασίες: «Εύχομαι αυτό να γίνει σύντομα για το καλό της χώρας. Το Ποτάμι θα στηρίξει μια τέτοια διαδικασία, χωρίς να συμμετέχει απαραιτήτως στην κυβέρνηση. Σε οποιαδήποτε ψηφοφορία που προβλέπει δομικές μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές, εμείς θα τις ψηφίσουμε. Και με τα δύο χέρια! Άμα μπούμε, όμως, σε διαδικασίες όπως «μπαλταδιές» στην Παιδεία ή «κατρουγκαλιές» και ρουσφέτια, θα είμαστε απέναντι»


Πηγή : fimotro


"Τετράποδοι" αστυνομικοί, καλύτεροι και από.. αστυνομικούς



Στη Μεγάλη Βρετανία οι αστυνομικές αρχές έχουν βρει τη λύση. Οι δύο καλύτεροι σκύλοι, Phoebe και Scamp, άριστα εκπαιδευμένοι και με μουσούδες.. αστυνομικές, έχουν
συμβάλλει στην εξιχνίαση πολλών εγκλημάτων.

Στην αρχή, τα δύο τετράποδα στάθηκαν άτυχα στη ζωή τους. Πρώτα ήταν κατοικίδια και απολάμβαναν τη ζεστασιά του σπιτιού τους. Ξαφνικά, όμως, τα αφεντικά τους δεν ήθελαν να συνεχίσουν να τα φροντίζουν. Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται πως η αγάπη για ένα κατοικίδιο διαρκεί όσο αυτό είναι μικρό.


Μέσα στην ατυχία τους, η Phoebe και ο Scamp είχαν μία δεύτερη ευκαιρία και πλέον είναι από τους πιο περιζήτητους σκύλους- αστυνομικούς. Έχουν 'πιάσει' διακινητές παράνομου καπνού, ενώ ταυτόχρονα έχουν ανακαλύψει εκατομμύρια λίρες σε παράνομα προϊόντα.

Τα δύο  σκυλιά έχουν κερδίσει τον θαυμασμό όλων των κατοίκων της Ουαλίας, μιας και χάρη σε αυτά έχουν εντοπιστεί χιλιάδες παράνομα προϊόντα καπνού.

“Αυτά τα καταπληκτικά σκυλιά, είναι ανεπιθύμητα κατοικίδια ζώα, που πλέον εκπαιδεύονται ώστε να βρίσκουν παράνομα προϊόντα καπνού”, δήλωσε ο Stu Phillips, ο οποίος εργαζόταν στο υπουργείο Άμυνας ως εκπαιδευτής σκύλων επί 17 χρόνια.

“Το πρόβλημα στη Μεγάλη Βρετανία είναι πολύ μεγάλο όσο και αν δεν το καταλαβαίνει ο κόσμος. Οι άνθρωποι κερδίζουν από την πώληση αυτού του παράνομου καπνού όσα χρήματα, ίσως και περισσότερα, από όσα κερδίζουν όσοι ασχολούνται με τη πώληση των παράνομων ναρκωτικών”.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν τρεις τέτοιοι εκπαιδευμένοι σκύλοι αλλά η ολοένα και περισσότερη αύξηση αυτών των εγκλημάτων απαιτεί την εκπαίδευση όλο και περισσότερων σκύλων.

Ένας αριθμός που έχει καταγραφεί και προκαλεί έκπληξη; 300.000 λαθραία τσιγάρα μύρισαν οι δύο αυτοί ήρωες μέσα σε μία εβδομάδα. Από την αρχή του Ιανουαρίου τα σκυλιά έχουν ψάξει παράνομα προϊόντα αξίας 1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι ότι εκπαιδευτές, σκυλιά και αστυνομικοί είναι σαν μία οικογένεια. Υπάρχει αμοιβαία αγάπη και κοινός σκοπός για εξιχνίαση όλο και περισσότερων εγκλημάτων. Όλοι οι αστυνομικοί απορούν γιατί οι προηγούμενες οικογένειες εγκατέλειψαν αυτά τα σκυλιά - θαύματα.


Πηγή: Mirror, bloko


60 επίορκοι γιατροί έτοιμοι να επιστρέψουν




Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι περιπτώσεις επίορκων γιατρών οι οποίοι επιστρέφουν στα νοσοκομεία κάνοντας χρήση του νόμου Κατρούγκαλου.

Στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατρών του ΕΣΥ εκκρεμούν τουλάχιστον 60 υποθέσεις, λόγω συνταξιοδότησης του δικαστικού που ήταν πρόεδρος. Μέχρι να οριστεί αντικαταστάτης του, οι υποθέσεις δεν εξετάζονται και οι γιατροί επιστρέφουν στις θέσεις τους, όπως προβλέπουν οι νόμοι 4325 και 4332 του 2015.


 Η νομοθεσία ορίζει ότι η αναστολή άσκησης των καθηκόντων του γιατρού αίρεται αυτοδίκαια στην περίπτωση που το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν αποφασίσει μέσα σε 30 μέρες. Η σχετική προθεσμία μπορεί να παραταθεί μέχρι την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου και εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων:

«Σε περίπτωση που δεν έχει συγκροτηθεί το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ή υφίσταται αντικειμενική αδυναμία να συνεδριάσει για να αποφασίσει, κατά τα ανωτέρω, περί της θέσης σε δυνητική αργία, η σχετική προθεσμία για τη γνωμοδότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου παρατείνεται μέχρι την πρώτη συνεδρίασή του και πάντως όχι μετά τη 15η Σεπτεμβρίου 2015».

Κάνοντας χρήση των συγκεκριμένων διατάξεων, επέστρεψε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός χειρουργός ο οποίος είχε συλληφθεί πέρυσι να παίρνει «φακελάκι», καθώς και χειρουργός του νοσοκομείου Παίδων ο οποίος είχε υποπέσει το 2011 σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.



«Είναι ντροπή να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες περιπτώσεις» σχολίασε χθες στο «Εθνος» η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και πρόεδρος της Ενωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ).

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, τουλάχιστον 60 φάκελοι με υποθέσεις επίορκων γιατρών εκκρεμούν στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο δεν έχει συνεδριάσει από τον περασμένο Ιούνιο. Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η εμπλοκή θα ξεπεραστεί, καθώς αναμένεται διορισμός προέδρου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μέσα στις επόμενες μέρες.

Σε περίπτωση που οι γιατροί κριθούν ελεγκτέοι, οι ποινές θα ισχύσουν άσχετα εάν έχουν ?στο μεταξύ? επιστρέψει στη θέση τους με τον νόμο Κατρούγκαλου. Για να αποφευχθεί η ανωμαλία και η γραφειοκρατία με το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, η κ. Παγώνη προτείνει να κρίνονται οριστικά οι υποθέσεις στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΙΣ: «Το συμβούλιο είναι αδιάβλητο και επιβάλλει πολύ πιο αυστηρές ποινές» σημειώνει η πρόεδρός του.

Η διαδικασία που τηρείται σήμερα σε περίπτωση που κάποιος γιατρός υποπίπτει σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα είναι η εξής: Με διοικητική πράξη τίθεται σε δυνητική αργία, λαμβάνοντας ένα μέρος των αποδοχών του.

Η υπόθεση παραπέμπεται στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο γνωμοδοτεί για την αργία, απαλλάσσοντας τον γιατρό ή επιβάλλοντάς του πειθαρχική ποινή.

Οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν σε έναν γιατρό κυμαίνονται ανάλογα με την πράξη που του καταλογίζεται. Μπορεί να είναι έγγραφη επίπληξη, πρόστιμο μέχρι των αποδοχών δέκα μηνών, διακοπή του δικαιώματος υποβολής υποψηφιότητας για κατάληψη θέσης ανώτερου βαθμού, προσωρινή παύση μέχρι και δύο χρόνια, ή οριστική παύση και η αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΕΘΝΟΣ




Τέλειωσαν οι εκλογές και ξαναγέμισε μετανάστες η Μυτιλήνη



Η αθρόες μεταναστευτικές ροές τις τελευταίες ημέρες , έγιναν η αιτία να «γεμίσει» ξανά το λιμάνι της Μυτιλήνης καθώς και το κέντρό της πόλης από χιλιάδες πρόσφυγες  ενώ κάποιοι υπαίθριοι χώροι άρχισαν να καταλαμβάνονται ξανά από σκηνές . Η εικόνα καταυλισμού στο λιμάνι  με χιλιάδες άτομα να συνωστίζονται εκεί δεν έχει να κάνει όμως με έλλειψη χώρου στον Καρά Τεπέ και τη Μόρια όπου σύμφωνα με πληροφορίες μένουν πλέον ελάχιστα άτομα, αλλά με τη διακοπή της παροχής σίτισης από την Παρασκευή με εντολή της αστυνομίας που είχε σαν αποτέλεσμα όλος ο όγκος των μεταναστών που φθάνει στο νησί, μετά την καταγραφή να κινείται προς το κέντρο της Μυτιλήνης αναζητώντας …τροφή.

Ανάμεσά τους όμως υπάρχουν και εκατοντάδες άτομα που μη έχοντας χρήματα για να πληρώσουν για το φαγητό τους, έχουν φθάσει σε εξαθλίωση. Δημιουργεί ερωτηματικά, το σκεπτικό της απόφασης διακοπής παροχής σίτισης στους μετανάστες  αλλά και έντονο προβληματισμό για την ανθρωπιστική κρίση που μπορεί να δημιουργήσει.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την περασμένη Παρασκευή οι δυο εταιρείες που τροφοδοτούν με φαγητό στα Κέντρα Υποδοχής, ενημερώθηκαν από την Αστυνομία ότι θα πρέπει να σταματήσουν τη χορήγηση φαγητού γιατί …δεν υπάρχουν  εξασφαλισμένα χρήματα  για την εξόφλησή του και δεν αναλαμβάνει το Υπουργείο δέσμευση για επιπλέον δαπάνες.

Ήδη βέβαια από τον περασμένο Μάρτιο όταν άρχισαν να εκτοξεύονται οι μεταναστευτικές ροές, «ξέφυγαν» και οι οφειλές προς τις εταιρείες σίτισης που έφθασαν να παρέχουν φαγητό για πάνω από 3000 άτομα τη μέρα ! Παρόλα αυτά οι εταιρείες συνέχιζαν την παροχή φαγητού αναμένοντας ότι θα εξασφαλισθούν κάποια στιγμή  κονδύλια  για την πληρωμή τους, αλλά και ανθρωπιστικούς λόγους. Από την Παρασκευή όταν διεκόπη η σίτιση το προσωπικό των εταιρειών τροφοδοσίας βρίσκονται μπροστά σε τραγικές συνθήκες όταν μεταφέρουν  μερίδες φαγητού μόνο για μητέρες παιδιά, και ασθενείς και εκατοντάδες κόσμου εκλιπαρούν για ένα πιάτο φαγητό.

Μετά από όλα τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση της Λέσβου από το οξύ μεταναστευτικό ζήτημα δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός ότι πάρθηκε μια τόσο σκληρή απόφαση που στερεί το φαγητό από χιλιάδες μετανάστες, δημιουργώντας εκρηκτική κατάσταση στην πόλη όπου συνωστίζονται πλέον κατά χιλιάδες αλλά το σημαντικό είναι ότι καταδικάζει την πείνα , όσους δεν έχουν χρήματα για να προμηθευτούν το φαγητό τους.



Πηγή : lesvosreport.gr


Πως ψήφισαν οι Έλληνες; Χαώδης διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ σε μισθωτούς Ιδ. Τομέα, Άνεργους, Φοιτητές, Νοικοκυρές.





Ποσοστά (88%) υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές Κορυδαλλού. Άνω του 80% υπέρ ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν οι κρατούμενοι σε Ναύπλιο, Διαβατών κτλ




Η μεγαλύτερη διείσδυση της Χρυσής Αυγής παρατηρείται στους Αγρότες στους Ανέργους και στους Φοιτητές.

Πάνω από τους μισούς φοιτητές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Λαφαζανη.

Η μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων του Βασίλη Λεβέντη ήταν πρώην ψηφοφόροι ΑΝΕΛ.

34% των συνταξιούχων ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και 3,2% ΑΝΕΛ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περισσοτερους ψηφοφόρους προς ΝΔ παρά προς Λαφαζανη.

Προς που εφυγαν οι περισσοτεροι ψηφοφοροι Ιανουαριου:

ΣΥΡΙΖΑ→ΝΔ
ΝΔ→ΣΥΡΙΖΑ
ΧΑ→ΝΔ
Ποταμι→ΣΥΡΙΖΑ
ΚΚΕ→ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΕΛ→ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑΣΟΚ→ΣΥΡΙΖΑ




Πηγή: twitter.com/Imperator_Lex, realpolitics.gr


Αλέφαντος για Λαφαζάνη: Κι εγώ να βάλω υποψήφιος ένα 2,8% θα το πάρω!



Ο Τσίπρας είναι χαρισματικός, έχει μελετήσει τον Αντρέα Παπανδρέου στις βιντεοκασέτες σπίτι του, δήλωσε ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, γνωστός για τις χειμαρρώδεις απόψεις του

Την άποψή του για το αποτέλεσμα των εκλογών ανέπτυξε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Νίκος Αλέφαντος. Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, γνωστός για τον πολύ ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο εκφράζεται έβαλε στο στόχαστρο αυτή τη φορά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, θεωρώντας αδιανόητο ότι δεν έμεινε με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Μέσι της πολιτικής και χαρισματικό ηγέτη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πήγε να παραβγεί με τον Τσίπρα τον χαρισματικό, έχει μελετήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου, καταπληκτικός, με το χέρι, στις βιντεοκασέτες σπίτι του, η φωνή καταπληκτική. Και ξεκινάς εσύ, ο Λαφαζάνης, η Κωνσταντοπούλου, ο Βαρουφάκης, ο Στρατούλης; Τι ξεκινάτε ρε; Το Σταυρό σας και να λέτε ο Θεός να τον έχει καλά» είπε και συνέχισε: «Επτά βαθμούς μπροστά από τον Μεϊμαράκη πήγε. Εσύ δεν μπήκες στη Βουλή, 2,8% εγώ να βάλω σήμερα, 2,8% θα το πάρω! Αυτοί είναι 5-10-20 συγγενείς! Την Κωνσταντοπούλου δεν την ήξερε ούτε η μάνα της. Την έμαθε, πάει τώρα. Δεν θα τη βγάζει κανένα κανάλι, θα παρακαλάει»!




Πηγή : protothema.gr


Επιστρέφει στη φυλακή ο «Ελληνας Εσκομπάρ»



Στην Κατερίνη συνελήφθη εκ νέου την Τρίτη ο Αλ. Αγγελόπουλος, ο αποκαλούμενος και «Ελληνας Εσκομπάρ», εγκέφαλος της μεταφοράς 5,5 τόνων κοκαΐνης με το αλιευτικό σκάφος Africa 1, το 2004.

Ο Αγγελόπουλος είχε κάνει χρήση των διατάξεων του «νόμου Παρασκευόπουλου» και αποφυλακίστηκε, έχοντας εκτίσει 11 από τα 22 χρόνια κάθειρξης. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε ισόβια, ωστόσο, το 2011 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων του Πειραιά «έσπασε» τα ισόβια, επιβάλλοντάς του κάθειρξη 22 ετών, με το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου. Επί της απόφασης άσκησε αναίρεση ο εισαγγελέας, η οποία εκδικάστηκε στον Αρειο Πάγο και έγινε δεκτή.

Από πέρυσι, μάλιστα, κατέθετε διαδοχικά αιτήματα αποφυλάκισης, τα οποία απορρίπτονταν. Στα τέλη Ιουνίου 2015, ωστόσο, δυνάμει του νέου νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο Ελληνας «βαρώνος της κοκαΐνης», όπως αναφερόταν στον Τύπο, αποφυλακίστηκε.

Εκτός της καταδίκης για τους 5,5 τόνους κοκαΐνης, σε βάρος του Αγγελόπουλου σχηματίστηκαν τέσσερις ακόμα δικογραφίες, μεταξύ άλλων, για απάτες σε βάρος του ΟΠΑΠ και ξέπλυμα χρήματος.

Ενδεικτικά, τον Νοέμβριο του 2013 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για ξέπλυμα 36 εκατ. ευρώ, μέσω τυχερών δελτίων του «Πάμε Στοίχημα». Οπως είχε προκύψει τότε, συγγενής του Αγγελόπουλου εμφανιζόταν να έχει παίξει σε διάστημα λίγων μηνών 30 εκατ. ευρώ σε πρακτορείο στο Λιτόχωρο Πιερίας, ενώ στην κατοχή της ιδιοκτήτριας του πρακτορείου είχαν βρεθεί 500.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα μουχλιασμένα, καθότι ήταν θαμμένα στο έδαφος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο Αγγελόπουλος πάντως πέτυχε συγχώνευση των ποινών του, ενώ το 2014 με απόφαση δικαστηρίου τού επεστράφησαν περιουσιακά στοιχεία και χρήματα που είχαν δεσμευθεί ως «προϊόντα εγκλήματος». Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος ή «χοντρός», όπως τον αποκαλούσαν αξιωματούχοι των ελληνικών και αμερικανικών διωκτικών Αρχών, είχε συλληφθεί στη Γερμανία με διεθνές ένταλμα σύλληψης. Είχε προηγηθεί ρεσάλτο ανοικτά του Γιβραλτάρ στο Africa 1, το οποίο ήταν φορτωμένο με 5,5 τόνους κοκαΐνης.


Πηγή : kathimerini.gr


Αντίθετα των κανονισμών η Ζωή έκανε κατάληψη σε γραφείο στη Βουλή,και το κλείδωσε χωρίς να είναι πλέον βουλευτής



Απαράδεκτη ενέργεια πολίτη πλέον και όχι βουλευτή!!

Ούτε 8 μήνες δεν είναι πρόεδρος της βουλής και όμως προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα προνόμια που της δίνει το καταστατικό για τους πρώην προέδρους της βουλής. Αυτά τα προνόμια πρέπει να αλλάξουν και να να μπουν τουλάχιστον μέτρα που αφορούν τον χρόνο που θα πρέπει να έχει διατελέσει πρώην πρόεδρος για να έχει γραφείο.

διαβάζουμε στο iefimerida.gr

Τον τρόπο της να παραμείνει, αν και αντίθετα με τον κανονισμό, στο κτίριο της Βουλής βρήκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου!

Η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής, αν και πλέον δεν είναι ούτε καν βουλευτής, θα μπαινοβγαίνει στη Βουλή, αφού θα διατηρεί εκεί το δικό της γραφείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ζωή Κωνσταντοπούλου, βλέποντας το... μέλλον, είχε φροντίσει να καπαρώσει ένα γραφείο, από τα καλύτερα του κτιρίου, κατά πληροφορίες, στο δεύτερο όροφο, μεγάλο με θέα στον Εθνικό Κήπο, το οποίο ανήκε στον πρόεδρο της Βιβλιοθήκης της Βουλής, ο οποίος παραιτήθηκε και δεν τοποθετήθηκε κάποιος άλλος στη θέση του. Ετσι το γραφείο του έμεινε άδειο και η κυρία Κωνσταντοπούλου έσπευσε να το καπαρώσει για παν ενδεχόμενο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για να μην μπει κανείς εμπόδιο στα σχέδιά της, άλλαξε και κλειδαριά και το κλείδωσε!

Σημειώνεται, όμως, ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ίσως το πρώτο πράγμα που έκανε όταν ανέλαβε Πρόεδρος της Βουλής, ήταν να διώξει όλους τους πρώην προέδρους από το κτίριο! Με απόφασή της εκδιώχθηκαν από τα γραφεία τους εντός της Βουλής και τους παραχωρήθηκαν άλλα, σαφώς μικρότερα σε άλλα κτίρια. Οπως φαίνεται, όμως, για τον εαυτό της, η απερχόμενη πρόεδρος επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείριση!

Πληροφορίες του Βηματοδότη, πάντως, αναφέρουν, βέβαια, ότι αν πιεστεί ιδιαίτερα θα αναγκαστεί να περιοριστεί σε ένα γραφείο στο κτίριο της Βουλής επί της Αμαλίας. 


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιμένει και κάνει συνεδριάσεις στη Βουλή




Μπορεί ο ελληνικός λαός στις εκλογές να γύρισε την πλάτη του στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το κόμμα της, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η Πρόεδρος της Βουλής θα αφήσει έτσι εύκολα το πόστο της.
Έτσι την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ορκιζόταν πρωθυπουργός της χώρας η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία από τις 22 22 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2015, θα πραγματοποιηθούν στη Βουλή, οι προγραμματισμένες εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με κλειστή συνεδρίαση την Τρίτη 22/9.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προεκλογικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε δηλώσει προεκλογικά πως επιθυμεί να καλέσει στην Επιτροπή τον Γιάνη Βαρουφάκη προς ακρόαση για το πώς φτάσαμε στο τρίτο Μνημόνιο.


Πηγή : newsit.gr


Γιατί ο Μεϊμαράκης δεν έκανε το θαύμα- Μπορεί να έχει μέλλον η ΝΔ;



του Γιώργου Κοντογιάννη

Μόλις έκλεισε η κάλπη και οριστικοποιήθηκε η ήττα της ΝΔ ξεκίνησε αμέσως και η αμφισβήτηση της τακτικής που ακολούθησε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ειδικά σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα που έκανε προς το Κέντρο και την προσπάθειά του να επαναφέρει τη ΝΔ στην ιδεολογική κοίτη του καραμανλισμού.


Η αμφισβήτηση, κατά σύμπτωση (;) ξεκίνησε από πρόσωπα που πιστά υπηρετούν συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο, και συγκεκριμένα τον κοινοβουλευτικά άκρο Δεξιό χώρο της παράταξης, ο οποίος υιοθετεί την συγκρουσιακή τακτική, ίσως γιατί μέσω αυτής καταφέρνει και συσπειρώνει τους οπαδούς του και επιβιώνει.

Δύο εικοσιτετράωρα από τη νέα ήττα της ΝΔ, ίσως θα πρέπει να διερωτηθούμε τι πραγματικά έφταιξε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν μπόρεσε να κάνει το θαύμα… Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς. Όταν ανέλαβε την ηγεσία της Κεντροδεξιάς παράταξης, η ΝΔ κατέγραφε ποσοστά της τάξεως του 19,1% (δημοσκόπηση της Metron Analysis στα ΝΕΑ της 10ης Ιουλίου). Παρέλαβε ένα κόμμα καταχρεωμένο ( τα χρέη του φθάνουν στα 180 εκατ. με τα 80 εξ αυτών να έχουν δημιουργηθεί από το 2009 και μετά), χωρίς τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις και με μια νεολαία που πέρα από τους φίλους της ηγετικής ομάδας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προέδρου της Σάκη Ιωαννίδη, ουσιαστικά είναι σκιά του ένδοξου εαυτού της. Παρέλαβε επίσης καμιά δεκαριά (ίσως και λίγους λέω) «δελφίνους», από παραδοσιακούς διεκδικητές της ηγεσίας όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, μέχρι την… «κουτσή Μαρία από τα Γιάννενα».

Μέσα σε λιγότερο από δυόμιση μήνες, κατάφερε να ενώσει το κόμμα, να ανοίξει τοπικές και Νομαρχιακές, να βρει χρήματα και να κάνει εκλογές, να κάνει πολλούς και πολλές να εγκαταλείψουν τις ηγετικές τους φιλοδοξίες, να βάλει την όποια ΟΝΝΕΔ έχει απομείνει να δουλέψει και το κυριότερο, να πετύχει όχι μόνο να μη διαλυθεί το κόμμα, αλλά να το κρατήσει ζωντανό ως κορμό των κομμάτων που εκπροσωπούν τον φιλελεύθερο κεντροδεξιό φιλευρωπαϊκό χώρο. Με λίγα λόγια απέτρεψε την πασοκοποίηση σε ποσοστά της ΝΔ.

Αν γι’ αυτό πρέπει να καταδικασθεί ο κ. Μεϊμαράκης τότε σίγουρα του αξίζει η βαρύτερη καταδίκη.

Αλλά εύλογο είναι να αναρωτηθεί κανείς: «Και γιατί δεν πέτυχε το θαύμα; Δεν ήταν εφικτό να το επιτύχει;»

Θεωρητικά ήταν. Έπρεπε όμως να έχει προχωρήσει σε ορισμένες ενέργειες που δυστυχώς, κατ’ άλλους δεν είχε το θάρρος να προχωρήσει, ενώ κατ’ άλλους αν προχωρούσε σε αυτές τις ενέργειες τότε υπήρχε κίνδυνος να προκληθούν συγκρούσεις σε μια περίοδο που έπρεπε να υπάρχει συσπείρωση.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε ως το νέο που πολεμούσε το παλιό.

Ο κ. Τσίπρας όμως με τη ρητορική του «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», μόνο το νέο δεν εκπροσωπούσε.

Αντίθετα ο κ. Μεϊμαράκης, ξεπερνώντας τη συγκρουσιακή λογική που του εισηγούντο, βλέποντας τις ανάγκες της χώρας, προώθησε την ιδέα της εθνικής συνεννόησης, κάτι εντελώς νέο ως νοοτροπία στη πολιτική ζωή του τόπου.

Αρκούσε όμως αυτή η διακήρυξη για να αποδείξει ότι αυτός ήταν στην πραγματικότητα το νέο;

Φυσικά όχι.

Δεν πολεμάς τον 40χρονο Αλέξη Τσίπρα χωρίς να «σπάσεις εσωκομματικά αυγά». Αν στις δημοσκοπήσεις του Ιουλίου η ΝΔ βρισκόταν στο 19,1% αυτό οφειλόταν στο ότι μετά την ήττα της 25ης Ιανουαρίου το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνέχισε με την ίδια τακτική και τα ίδια πρόσωπα. Δυστυχώς ο κ. Μεϊμαράκης αν και άλλαξε τακτική δεν άλλαξε πρόσωπα. Και τα πρόσωπα πολλές φορές προσδιορίζουν την τακτική.

Δεν μπορείς να μιλάς για εθνική συμφιλίωση με εκείνους που προωθούσαν την τακτική των δύο άκρων.

Δεν μπορείς να πολεμήσεις αυτόν που λέει ότι πρεσβεύει το νέο χωρίς να φέρεις νέα πρόσωπα, και μάλιστα πρόσωπα που πιστεύουν στο Κεντρώο άνοιγμα που κάνεις, στις λίστες που κατεβάζεις για να ζητήσεις την ψήφο του λαού;

Δεν μπορείς να πηγαίνεις να ζητήσεις την εμπιστοσύνη του λαού όταν ξέρεις ότι από τους 76 που είχε εκλέξει το κόμμα σου στις προηγούμενες εκλογές, τουλάχιστον οι 50 είχαν εκλεγεί επειδή ο προκάτοχός σου είχε κινητοποιήσει ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό για να τους εκλέξει. Δεν μπορείς λοιπόν να καλείς τον λαό να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στις επιλογές εκείνου που είχε καταδικάσει, έστω κι αν η ηγεσία του κόμματος είχε αλλάξει, γιατί θα ήταν σαν να επιβράβευε τις δικές του επιλογές. Και το κυριότερο ήταν σαν να ζητούσες από τον λαό να εξουσιοδοτήσει τους εκλεκτούς ενός άλλου κομματικού συστήματος να υλοποιήσουν μια πολιτική που όλοι γνώριζαν ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές δεν πίστευαν.

Εκεί όμως που αποκαλύφθηκαν πλήρως όλα αυτά ήταν στο γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σεβάστηκε ή κατ’ άλλους υποτάχθηκε πλήρως στις επιθυμίες του προκατόχου του και δεν έκανε τις αλλαγές που είχε δικαίωμα ως αρχηγός να κάνει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Με αποτέλεσμα όλοι να λένε ότι επρόκειτο για ψηφοδέλτιο με τη σφραγίδα Σαμαρά. Εκεί χάθηκε μια ευκαιρία να δείξει ότι το νέο που πρέσβευε και η επιστροφή στις ιδεολογικές αρχές της παράταξης δεν ήταν λόγια.

Είναι γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εγκλωβίστηκε σε πολλά από την πολιτική του προκατόχου του. Στο μικρό διάστημα που μεσολάβησε από την ανάληψη της ηγεσίας από μέρους του έως τις εκλογές είναι γεγονός ότι δεν προλάβαινε να προχωρήσει ούτε σε θεσμικές προτάσεις που θα αποτελούσαν τομή στο πολιτικό μας σύστημα όπως από τη στήλη αυτή είχαμε προτείνει, ούτε σε προγραμματικές τομές αφού τα περιθώρια που είχε ήταν πολύ περιορισμένα λόγω των δεσμεύσεων του Μνημονίου Τσίπρα. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από το να αναγκάζεται να απολογηθεί για τα λάθη του προκατόχου του.

Δεν είναι δυνατόν ακόμα και στην τελευταία συνέντευξη λίγο πριν απαγορευθεί κάθε πολιτική δραστηριότητα, στην εξαιρετική συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΙ, αντί να αξιοποιεί το χρόνο για να προβάλει τις θέσεις της ΝΔ να τον αναλώνει για να «απολογείται» για τις αμαρτίες ή τη δραστηριότητα του παρακοιμώμενου του κ. Σαμαρά, του κ. Παπασταύρου.

Με κάθε τρόπο η ΝΔ, σήμερα ο κ. Μεϊμαράκης, αύριο κάποιος άλλος, πρέπει να αποδείξουν και να πείσουν ότι η ΝΔ δεν φοβάται τον έλεγχο της Δικαιοσύνης. Και όποια στελέχη της βαρύνονται με τυχόν κατηγορίες καλό είναι να διευκολύνουν το κόμμα – και αν δεν το κάνουν μόνοι ας τους γίνει η αναγκαία σύσταση- και ας αποσυρθούν για ένα διάστημα μέχρι να αποδείξουν την αθωότητά τους. Δεν είναι δυνατόν ούτε να κρύβονται πίσω από την προστασία που προσφέρει η ταμπέλα του κόμματος, ούτε να παίρνουν στο λαιμό τους ένα κόμμα το οποίο, όπως σωστά επισήμανε ο κ. Μεϊμαράκης, δεν έχει κανένα στέλεχός του στη φυλακή.

Δεν αρκεί όμως αυτό. Η ΝΔ δεν πρέπει να υποστείλει τη σημαία της ηθικής και της διαφάνειας και ο αρχηγός της πρέπει να βρει στελέχη για να κρατήσουν τη σημαία αυτή αναπεπταμένη.

Το βράδυ των εκλογών ο κ. Μεϊμαράκης είπε σαφώς ότι το ζήτημα της διαδοχής θα συζητηθεί στην ώρα του.

Προσωπικά δεν ξέρω ποια είναι η καταλληλότερη ώρα.

Επειδή όμως είναι δεδομένο ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση δεν θα έχει σταθερότητα, καλό είναι το ζήτημα της ηγεσίας να μη μείνει ανοικτό.

Αφού οι τομές στον κομματικό μηχανισμό, που έχει καταντήσει ένα συνονθύλευμα κουρασμένων παρεών, δεν έγιναν αμέσως μόλις ανέλαβε ο κ. Μεϊμαράκης επειδή φαινόταν ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, ας δοθεί η ευκαιρία στον όποιον αρχηγό εκλέξει η βάση (είτε είναι ο κ. Μεϊμαράκης είτε κάποιος άλλος) να το πράξει το συντομότερο δυνατόν.

Το νέο που εξέφρασε ο κ. Μεϊμαράκης με την προώθηση της ιδέας περί εθνικής συνεννόησης, δεν πρέπει να μείνει μόνο στα λόγια. Πρέπει να υποστηριχθεί και από τα κατάλληλα πρόσωπα.

Ήδη «σταγονίδια» μιας πολιτικής πρακτικής που κόντεψε να διαλύσει τη ΝΔ και την αποξένωσε από την κοινωνία και από τη βάση της άρχισαν να σηκώνουν κεφάλι και να αμφισβητούν τις αρχές και τις αξίες που άφησε παρακαταθήκη ο ιδρυτής της παράταξης και ακολούθησαν πιστά οι διάδοχοί του πλην μιας εξαιρέσεως.

Αν λοιπόν πονούν και αγαπούν πραγματικά τη ΝΔ όσοι δημοσίως το λένε οφείλουν να αγωνισθούν για να γίνουν σεβαστές αυτές οι παρακαταθήκες. Αλλά ακόμα και εκείνοι που πρόσφατα εντάχθηκαν στην οικογένεια της ΝΔ οφείλουν να σεβαστούν αυτές τις παρακαταθήκες τιμώντας την ιστορία της και την ιστορία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Διαφορετικά δεν θα κερδίσουν παρά ένα μικρό μέρος μιας μειοψηφίας από τη βάση της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ είναι από εδώ και πέρα τεράστια.

Με δική τους ευθύνη και λόγω της ατολμίας τους να αμφισβητήσουν το ηγετικό κουφάρι της προηγούμενης ηγεσίας, άφησαν και σερνόταν επί έξι μήνες η ΝΔ προς τον εκλογικό όλεθρο. Η παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αν μη τι άλλο ανέκοψε την πορεία προς την καταστροφή. Πρέπει να ξέρουν όμως όλα τα ηγετικά στελέχη ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αντέχει άλλη ήττα. Και αν τυχόν υπάρξει μαζί της θα παρασυρθούν και οι ίδιοι. Το μέλλον τους είναι πλέον ταυτισμένο με το μέλλον της ΝΔ.


Πηγή



Ροδόπη: Για πρώτη φορά χωρίς κανέναν Χριστιανό βουλευτή



Ο μουσουλμάνος υποψήφιος του Ποταμιού Ιλχάν Αχμέτ άφησε εκτός Βουλής τον πρώην υπουργό και υποψήφιο αρχηγό της ΝΔ, Ευριπίδη Στυλιανίδη

Ένα από τα πλέον παράδοξα εκλογικά αποτελέσματα έβγαλε η κάλπη της Κυριακής στην εκλογική περιφέρεια της Ροδόπης, στην οποία για πρώτη φορά το σύνολο των εκλεγέντων βουλευτών προέρχεται από τη μουσουλμανική μειονότητα, ενώ δεν εκπροσωπείται από κανέναν ο χριστιανικός πληθυσμός της περιοχής.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε αισθητά κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες -από 48,53% που είχε τον Ιανουάριο, συγκέντρωσε τώρα 39,51%- διατήρησε το κεκτημένο των δύο εδρών που κατείχε με τους Μουστουφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ.

Eνώ η Νέα Δημοκρατία που βελτίωσε την επίδοση της -από 20,56% σε 22,67% που αντιστοιχεί σε επιπλέον 30 ψήφους που πήρε σε απόλυτους αριθμούς- έχασε την έδρα που κατείχε, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός Βουλής ο πρώην υπουργός και φερόμενος ως διεκδικητής της ηγεσίας της ΝΔ Ευριππίδης Στυλιανίδης.

Την τρίτη έδρα της Ροδόπης πήρε ο μουσουλμάνος υποψήφιος του Ποταμιού Ιλχάν Αχμέτ, καθώς το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη αύξησε εντυπωσιακά την ήδη μεγάλη δύναμη που είχε στη Ροδόπη, λόγω της συγκεκριμένης υποψηφιότητας και από το 12,7% ανέβηκε στο 16,91%, προσελκύοντας παραπάνω από 1.800 επιπλέον ψηφοφόρους που προφανώς προέρχονται από το μουσουλμανικό στοιχείο.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο κ. Αχμέτ, που στο παρελθόν διετέλεσε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, είναι από τους έχοντες σταθερά μεγάλη επιρροή στη μειονότητα, με αποτέλεσμα όταν κατά το παρελθόν είχε πολιτευθεί με την ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη και τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, τα δύο αυτά κόμματα να έχουν την υψηλότερη επίδοση στο σύνολο της Επικράτειας.

Ο αποκλεισμός, πάντως, όλων των Χριστιανών υποψηφίων και η εκλογή μόνον μουσουλμάνων δεν είναι απλά και μόνο παιχνίδι του εκλογικού συστήματος, αλλά, όπως λένε γνώστες των ισορροπιών της περιοχής, και αποτέλεσμα του φαινομένου της κατευθυνόμενης ψήφου που παρατηρείται στη μειονότητα και εκφράζεται με την πριμοδότηση μόνον των υποψηφίων που έχουν ελπίδες εκλογής, την ώρα που οι υποψήφιοι του χριστιανικού πληθυσμού πολυδιασπώνται.



Πηγή


Ρέντσι: Και αυτόν τον Βαρουφάκη… τον ξεφορτωθήκαμε




Στις ελληνικές εκλογές αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά την συνεδρίαση της διεύθυνσης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ρώμη.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «Η σχέση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Δημοκρατία. Η Ελλάδα συμβολίζει αυτό ακριβώς. Δεν έγιναν σημαντικές συνεδριάσεις του κόμματός μας μετά την νύχτα εκείνη κατά την οποία η συζήτηση για την Ελλάδα προσέλαβε πραγματικά εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Στις 8 το πρωί επετεύχθη μια συμφωνία, επί της οποίας, στην συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την δύναμη και το θάρρος να πάει σε εκλογές και να ζητήσει την συναίνεση του λαού του. Δεν αναφέρομαι, προς το παρόν, στην συζήτηση πολιτικής φύσης σχετικά με το τι είναι η αριστερά, αν κέρδισε η εξτρεμιστική ή η ανανεωτική Αριστερά.

Περιορίζομαι στο να διαπιστώσω ότι οι αποσχίσεις λειτουργούν πολύ ως απειλή, αλλά κάπως λιγότερο στην φάση των εκλογών. Όποιος λαβώνει με απόσχιση, πεθαίνει στις εκλογές. Και αυτόν τον Βαρουφάκη, για να χρησιμοποιήσω, ας πούμε, τεχνικό όρο, τον ξεφορτωθήκαμε. Το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι αν στην σημερινή Ευρώπη υπάρχει ή δεν υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην δημοκρατία -στις μορφές κυβέρνησης του δήμου- και στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Αλλά και στους κανονισμούς, τους νόμους, τις οδηγίες που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η συζήτηση γύρω από την Ελλάδα και είναι ένα θέμα που αφορά την Δημοκρατία μας και την αντίληψή μας για την Δημοκρατίας μας.



Πηγή : newsbeast.gr


Αγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη από οφειλές ιδιωτών




Της Μαρίας Βουργάνα

Με τον εφιάλτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που στο τέλος Αυγούστου άγγιξαν συνολικά τα 80 δισ. ευρώ, βρίσκεται αντιμέτωπο το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ήδη εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων τους επόμενους μήνες καθώς οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένους φόρους και τέλη για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ με τις αλλαγές που δρομολογούνται στη ρύθμιση των 100 δόσεων πολλοί φορολογούμενοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ρύθμισης.

Ειδικότερα, το επόμενο διάστημα έρχονται η δεύτερη και τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, τα νέα εκκαθαριστικά με τις αυξημένες προκαταβολές φόρου για αγρότες και επιχειρηματίες, τα νέα τέλη κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα θα αναρτηθούν στο Taxisnet και τα νέα ραβασάκια με τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους κατέχουν Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη και είχαν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 19 Ιουλίου.

Ελεγχοι

Την ίδια ώρα με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο μήνα το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων κατάφερε να ολοκληρώσει μόλις έναν έλεγχο και μάλιστα μετά από 800 ώρες.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι μόνο τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 645 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα «φρέσκα» χρέη προς το Δημόσιο, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, να ανέλθουν στα 6,923 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (παλαιές και νέες) βρίσκονται μια «ανάσα» από τα 80 δισ. ευρώ, καταγράφοντας νέο ρεκόρ. Συγκεκριμένα ανέρχονται σε 79,1 δισ. ευρώ, προκαλώντας τεράστιο «πονοκέφαλο» στη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που θα κληθεί άμεσα να εφαρμόσει όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο και ειδικότερα:

Αυτόματες κατασχέσεις. Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία πάνω από 70.000 ευρώ.

Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Χιλιάδες οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση στην οποία έχουν ενταχθεί καθώς αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, που θα πρέπει να τις τηρούν όλοι, αλλιώς θα μένουν εκτός ρύθμισης. Έτσι, οι οφειλέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση επιτοκίου, μείωση των δόσεων ή ακόμα και με απώλεια της ρύθμισης, αφού κάποιοι θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν το χρέος τους σε πολύ λιγότερες δόσεις από όσο είχαν υπολογίσει, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση. Επίσης, θα επέρχεται ακύρωση της ρύθμισης για όσους δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, από τα νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 6,923 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου έχουν εισπραχθεί 953 εκατ. ευρώ, ενώ 162 εκατ. ευρώ έχουν διαγραφεί. Επίσης, οι εισπράξεις από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο οκτάμηνο στο 1,256 δισ. ευρώ και ο στόχος που έχει τεθεί για φέτος προβλέπει την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από παλαιά χρέη.

Καθυστερήσεις
Στο ελεγκτικό πεδίο καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλες φορολογικές υποθέσεις (εμβάσματα, φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου, offshore εταιρείες). Καθυστερήσεις που αποδίδονται στην έλλειψη υπαλλήλων αλλά και τεχνικών μέσων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο μήνα το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ολοκλήρωσε μόλις έναν φορολογικό έλεγχο και αυτόν μετά από 800 ώρες. Συνολικά από την αρχή του έτους έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος 257 μεγάλων επιχειρήσεων, με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 281 εκατ. έναντι ετήσιου στόχου 370 εκατ. ευρώ.

Την ίδια εικόνα εμφανίζει και το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο με ελάχιστο προσωπικό έχει αναλάβει τεράστιο όγκο υποθέσεων. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις 20 ελεγκτές έχουν αναλάβει να «τρέξουν τους περίπου 1,5 εκατομμύριο ΑΦΜ που βρίσκονται στις λίστες των μεγάλων καταθετών και των εμβασμάτων. Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι στο οκτάμηνο είχαν ολοκληρωθεί 329 έλεγχοι έναντι στόχου 900, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, με μόνο θετικό ότι οι εισπράξεις των 48 εκατ. ευρώ είναι κοντά στο στόχο των 77 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα υπερκαλυφθεί.


Πηγή : imerisia.gr


Χωρίς λόγια : Το ενδεχόμενο διεκδίκησης της προεδρίας της ΝΔ δήλωσε ο Π. Τατούλης



Εδώ και 5 χρόνια δεν πάνε καλά τα πράγματα στην Νέα Δημοκρατία και όπως φαίνεται τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Διαβάσαμε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μιλώντας στην εκπομπή "Ανοιχτά Μικρόφωνα" του Πρακτορείου 104,9 FM.

Ο Περιφερειάρχης είπε :

"Ασφαλώς και εμμένω. Καταλαβαίνω ότι πάμε πλέον σε μια διαδικασία εξελίξεων στο θέμα [...] αλλά νομίζω ότι εκείνο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποτραπούν γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν μετά" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης.

Σχετικά με το αν συνιστά κόλλημα για την υποψηφιότητά του το γεγονός ότι δεν έχει βουλευτική ιδιότητα, σημείωσε: "Υπάρχουν χίλιοι τρόποι για να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα. Εκείνο που νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη περισσότερο από καθετί η Νέα Δημοκρατία είναι ο επανακαθορισμός των ορίων και των απόψεών της πάνω σε κρίσιμα θέματα".

Και επειδή μας αρέσει η σοβαρή κριτική με λίγα λόγια χωρίς λόγια!!!



Ξεκινούν οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία




Από τις πρώτες υποψηφιότητες αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πέτρου Τατούλη - Από το περιβάλλον του σημερινού προέδρου διαρρέεται ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος - Βορίδης: Πολύ σωστά ο Μεϊμαράκης ανοίγει τη διαδικασία

«Μετά από συνεργασία που είχαν χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό». Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση λίγο πριν τις 10 σήμερα η Νέα Δημοκρατία γνωστοποίησε ότι θα εκλέξει νέο πρόεδρο και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό.

Την ακριβή διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα θα καθορίσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που θα συνέλθει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η εκλογή θα γίνει από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό.

Από τους πρώτους που θα δηλώσουν υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα που από το περιβάλλον του σημερινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας διαρρέεται ότι ο ίδιος τελικά δεν θα είναι υποψήφιος.

Επίσης σταθερός στην πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM: «Ασφαλώς και εμμένω. Καταλαβαίνω ότι πάμε πλέον σε μια διαδικασία εξελίξεων στο θέμα [...] αλλά νομίζω ότι εκείνο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποτραπούν γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν μετά" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης. Σχετικά με το αν συνιστά κόλλημα για την υποψηφιότητά του το γεγονός ότι δεν έχει βουλευτική ιδιότητα, σημείωσε: "Υπάρχουν χίλιοι τρόποι για να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα. Εκείνο που νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη περισσότερο από καθετί η Νέα Δημοκρατία είναι ο επανακαθορισμός των ορίων και των απόψεών της πάνω σε κρίσιμα θέματα".

Από τους πρώτους που διατύπωσαν άποψη για το θέμα ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά ενώ ήταν στον αέρα του Βήμα FM. Οπως είπε «τα δύο πρόσωπα της οικογένειας Μητσοτάκη (αναφερόμενος σε Κυριακό και Ντόρα) είναι “καμμένα”» Ωστόσο πρόσθεσε ότι έχει πολύ καλή εικόνα για το έτερο μέλος της οικογένειας που δεν φέρει το ίδιο επώνυμο, αναφερόμενος προφανώς στον Κωστή Μπακογιάννη.

Πώς δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες τις διαδικασίες δρομολόγησε η αυξανόμενη πίεση της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος που ήθελε επαναπροσδιορισμό της κεντρώας φυσιογνωμίας που προσπάθησε να δώσει κατά την προεκλογική περίοδο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Στο παρασκήνιο μαινόταν ένας υπόγειος πόλεμος ανάμεσα σε εκείνους που, υιοθετώντας τη γραμμή του κ. Μεϊμαράκη, τάσσονταν υπέρ του να δοθεί χρόνος για μια πιο ψύχραιμη ανάλυση των αιτίων της νέας εκλογικής ήττας που υπέστη η Νέα Δημοκρατία, και έρχονταν αντιμέτωποι με όσους ζητούσαν εγκατάλειψη των συναινετικών τακτικών απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα – ΑΝΕΛ και επιστροφή στη τακτική της σκληρής αντιπαράθεσης που είχε χαράξει ο προηγούμενος αρχηγός Αντώνης Σαμαράς.

Με προεξάρχοντες τους βουλευτές Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, οι θιασώτες της σκλήρυνσης της αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ, υποστηρίζουν ότι η απώλεια σχεδόν 200 χιλιάδων ψηφοφόρων που κατέγραψε την περασμένη Κυριακή το κόμμα τους ήταν αποτέλεσμα της συναινετικής τακτικής που ακολουθήθηκε μετά την 5η Ιουλίου που έγινε η αλλαγή σκυτάλη στην ηγεσία της Συγγρού με την παράδοση της προεδρίας από τον κ. Σαμαρά στον κ. Μεϊμαράκη.

Ήδη φίλα προσκείμενοι στον τέως πρωθυπουργό διαδικτυακοί ιστότοποι υποστηρίζουν ανοικτά την επιστροφή του κ. Σαμαρά και επιτίθενται με δριμύτητα σε όσους, όπως ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, υποστηρίζουν ότι τα αίτια της νέας ήττας πρέπει να αναζητηθούν στο παρελθόν, καθώς όταν ο κ. Μεϊμαράκης ανέλαβε την ηγεσία η ΝΔ υπολειπόταν του ΣΥΡΙΖΑ άνω των δέκα μονάδων.

Οι υποστηρικτές του νυν προέδρου αντέτειναν ότι «ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατάφερε να πετύχει τη μεγαλύτερη συσπείρωση που είχε ποτέ η παράταξη».


Βορίδης: Πολύ σωστά ο Μεϊμαράκης ανοίγει τη διαδικασία

Σε τηλεφωνική παρέμβασή του το πρωί της Τρίτης, λίγο αφότου έγινε γνωστή η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας, ο Μάκης Βορίδης αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν θα είναι υποψήφιος για την διαδοχή στο κόμμα: «Δεν θέλω να πω κάτι σχετικά με αυτό, θα το δούμε στην πορεία», απάντησε σχετικά, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «οι διαδικασίες που θα κινηθούν έχουν την απόλυτη εμπιστοσύνη μου».

Ο κύριος Βορίδης δεν θεωρεί την διαδικασία «επίσπευση», αλλά αντιθέτως τονίζει πως «η διαδικασία που ξεκίνησε με την παραίτηση Σαμαρά έπρεπε να συνεχιστεί» και «πολύ σωστά ο Μεϊμαράκης ανοίγει τη διαδικασία. Είναι το απολύτως ορθό».

Τέλος, αναφερόμενος στο πρόσωπο του νυν προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε: «Ο κύριος Μεϊμαράκης είναι από τα λαμπρά στελέχη της παράταξης και βεβαίως έχει να προσφέρει πολλά. Το αν θα είναι υποψήφιος ή όχι είναι δική του απόφαση, αλλά, όπως ξέρουμε, η έννοια της προσφοράς δεν περιορίζεται μόνο στην προεδρία του κόμματος».


Πηγή


Τέλος οι εκλογές και τώρα... φόροι και μέτρα - Τα 52 προαπαιτούμενα που θα γονατίσουν τους Έλληνες



Και τώρα τα κεφάλια μέσα και δουλειά. Οι επτά μήνες απραξίας θα πρέπει να γίνει ένα οδυνηρό παράδειγμα προς αποφυγή αν η κυβέρνηση θέλει να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να την τροχοδρομήσει στο διάδρομο της ανάπτυξης.

Τα τρία μεγάλα θεματικά πεδία που αποτελούν το ¨γολγοθά¨ του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης είναι η επαναδιαπραγμάτευση ζητημάτων που αφήνει ο ανοιχτά το ίδιο το μνημόνιο 3, όπως το ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις, το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο της οικονομίας και βεβαίως το πιο οδυνηρό τα 52 προαπαιτούμενα.

Στα τελευταία υπάρχουν ρυθμίσεις για τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε προεκλογικά πως θα αναζητήσει ισοδύναμα, όπως για παράδειγμα η φορολογία των αγροτών, ενώ οι περισσότερες ρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν όπως περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Από τα 52 προαπαιτούμενα θα εξαρτηθούν η εκταμίευση 3,1 δις. ευρώ τα οποία θα δοθούν για την πληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς προμηθευτές και επομένως θα αποτελέσουν ανάσα για τη χειμαζόμενη οικονομία, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος, ενώ θα ανοίξουν και το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία πρέπει να γίνει ως το τέλος του χρόνου, για να αποτραπεί κάθε κίνδυνος για ¨κούρεμα¨ καταθέσεων, να αρθούν πλήρως τα capital controls και να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η επιστροφή της οικονομίας την ομαλότητα.

Η πρώτη παρτίδα περιλαμβάνει τα 21 προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου, όπως αποκαλούνται και είναι:

1. Κατασχέσεις. Ηλεκτρονική αποστολή σε πιστωτικά ιδρύματα στοιχείων οφειλετών, δέσμευση, κατάσχεση. Για οφειλέτες με χρέη στην εφορία άνω των 70.000 ευρώ αυτοματοποιημένη διαδικασία κατάσχεσης.

2. Eλεγχοι. Καθορισμός κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου για προτεραιοποίηση υποθέσεων είσπραξης

3. Ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Εκδοση απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. με σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών ως προς το ύψος της δαπάνης ώστε να επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης που εφαρμόζεται κατά τη διαδικασία προμηθειών του Δημοσίου, η προμήθεια της παροχής υπηρεσίας για την ανάπτυξη ειδικού λογισμικού διενέργειας ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος κεντρικής επεξεργασίας, με απευθείας ανάθεση.

4. ΦΠΑ . Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών ορίζονται τα πρώτα νησιά στα οποία θα εφαρμοστεί η κατάργηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ.

5. Ελεγχοι. Έκδοση απόφασης ΓΓΔΕ με σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών για την προμήθεια με απευθείας ανάθεση ειδικού λογισμικού ερευνών και ανάλυσης στοιχείων (ΥΕΔΔΕ)

6. Φορολογία πλοίων. Εκδοση απόφασης για να εφαρμοστεί η ψηφισμένη αύξηση της φορολογίας στα πλοία.

7. ΣΔΟΕ. Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών που εκδίδονται μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2015 καθορίζονται οι λεπτομέρειες της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τελωνειακών και φορολογικών ελέγχων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ . Θα πρέπει να μεταφερθούν επίσης 500 υπάλληλοι και να εκδοθούν διαπιστωτικές πράξεις για τη μεταφορά υλικοτεχνικής υποδομής, φυσικών και μαγνητικών αρχείων. Θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τη μεταφορά 3.500 υποθέσεων που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

8. ΚΤΕΟ. Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν έχουν περάσει τα οχήματά τους από τεχνικό έλεγχο, μετά από διασταύρωση στοιχείων.

9. Ποινολόγιο εφορίας. Θέσπιση νέων νομικών διατάξεων για τη φοροδιαφυγή και την απάτη προκειμένου να τροποποιηθεί ο ειδικός ποινικός Ν. 2523/1997 και κάθε άλλη συναφής νομοθεσία καθώς και αντικατάσταση του άρθρου 55 παράγραφοι 1 και 2 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (σχετικά με τις ποινές και τα πρόστιμα), με σκοπό, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής σε όλους τους φόρους.

10. Πρόστιμα. Κατάργηση όλων των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που επιβάλλονται βάσει του Ν. 2523/1997 και έκδοση εγκυκλίου εφαρμογής.

11. Αποδείξεις,. Ηπιότερες ποινές για τις απλές παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης θα αντιμετωπίζεται ως απλή αλλά σοβαρή παράβαση της διαδικασίας για τον ΦΠΑ.

12. Ακατάσχετο μισθών. Εφαρμογή της κατάργησης του ανώτατου ορίου ύψους 25% επί των μισθών και συντάξεων και μείωση όλων των κατώτατων ορίων ύψους 1.500 ευρώ (1.250 για μισθούς και συντάξεις, 1.000 ευρώ για καταθέσεις).

13. Μείωση των εκατό δόσεων. Τροποποίηση των ρυθμίσεων του 2014 και του 2015 για τη σε δόσεις καταβολή οφειλών από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να αποκλείονται όσοι δεν καταβάλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, τη θέσπιση απαίτησης για τη φορολογική διοίκηση και τη διοίκηση των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για τη συντόμευση της διάρκειας της ρύθμισης για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα.

14. Αύξηση επιτοκίων. Καθιέρωση επιτοκίων της ελεύθερης αγοράς ( 5%), με παράλληλη παροχή προστασίας στους ευάλωτους οφειλέτες (με οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ). Για οφειλέτες με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ για να μην αυξηθεί το επιτόκιο θα πρέπει να πληρούνται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

15. Πάγια ρύθμιση 12 δόσεων. Τροποποίηση της βασικής ρύθμισης δόσεων του ΚΦΔ ώστε να προσαρμοστούν τα επιτόκια βάσει της ελεύθερης αγοράς (μείωση από 8% σε 5%), καθώς και αναστολή, έως το τέλος του 2017, των απαιτήσεων επαλήθευσης από τρίτους και τραπεζικών εγγυήσεων.

16. Λογισμικό για απάτη ΦΠΑ. Επίσπευση της διαδικασίας δημόσιας σύμβασης για την απόκτηση λογισμικού (από τους Βέλγους) για την ανάλυση του δικτύου ΦΠΑ.

17. Ιδιώτες για τις κατασχέσεις. Επίσπευση της διαδικασίας δημόσιας σύμβασης για την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών, μεταξύ άλλων με την καθιέρωση πλήρως αυτοματοποιημένων διαδικασιών κατάσχεσης.

18. Eναρξη κατασχέσεων. Λήψη άμεσων μέτρων επιβολής όσον αφορά τους οφειλέτες που δεν καταβάλουν εγκαίρως τις δόσεις τους ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

19. Eλεγχοι καταθέσεων σε βάθος δεκαετίας. Υπογραφή Υπουργικής Απόφασης που θα προβλέπει την επέκταση του έμμεσου μητρώου τραπεζικών λογαριασμών ώστε να παρέχεται το ιστορικό συναλλαγών σε βάθος 10 ετών.

20. ΚΕΑΟ. Παροχή στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) πρόσβασης στο έμμεσο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών και σε στοιχεία της φορολογικής διοίκησης.

21. Λαθρεμπόριο. Δημιουργία τριών κινητών ομάδων δίωξης/επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Η δεύτερη φάση των 31 προαπαιτουμένων περιλαμβάνει:

1. Αγρότες. Σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ίσα στάδια τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016.

2. ΕΝΦΙΑ. Έναρξη της διαδικασίας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ για το 2015 ώστε να εκδοθούν εκκαθαριστικά σημειώματα τον Οκτώβριο του 2015, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2016.

3. Φορολογία εισοδήματος. Μεταρρύθμιση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος με αλλαγές στην κλίμακα και το αφορολόγητο.

4. Φορολογία αγροτών. Σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017.

5. Τυχερά παιχνίδια. Επέκταση της φορολόγησης των μεικτών εσόδων από τυχερά παιχνίδια (GGR), ύψους 30%, στα παιχνίδια VTL που αναμένεται ότι θα εγκατασταθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016.

6. Ενοίκια. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%).

7. Ναυτιλία. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου.

8. Επίδομα θέρμανσης. Καλύτερη στόχευση της επιλεξιμότητας ώστε να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.

9. Επιστροφές φόρου. Απλοποίηση του χρονοδιαγράμματος σχετικά με την πίστωση φόρου για τη φορολογία εισοδήματος.

10. Εισφορά αλληλεγγύης. Αναμόρφωση και ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος της εισφοράς αλληλεγγύης επί του εισοδήματος, από το 2016, ώστε να επιτυγχάνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο η προοδευτικότητα του συστήματος φορολογίας εισοδήματος.

11. Φοροαπαλλαγές. Εντοπισμός όλων των κινήτρων που αφορούν τη φορολόγηση εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενσωμάτωσή των εξαιρέσεων από τη φορολόγηση στον ΚΦΕ, καταργώντας εκείνες που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.

12. Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Επανεξέταση και μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

13. Ελεγχοι στην έδρα. Εξασφάλιση της επαρκούς πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου.

14. Συλλογικές επενδύσεις. Επανεξέταση του πλαισίου φορολογίας κεφαλαίου και επεξεργασία του φορολογικού πλαισίου για τους φορείς συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σε αυτούς, σύμφωνα με τον ΚΦΕ και τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.

15. Παρακράτηση φόρου τεχνικών υπηρεσιών. Επανεξέταση της παρακράτησης φόρου επί των τεχνικών υπηρεσιών.

16. Αντικειμενικές αξίες. Εν όψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών ακινήτων, θα γίνει προσαρμογή των φορολογικών συντελεστών επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον στο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, και θα προσαρμοστεί η εναλλακτική ελάχιστη φορολογία επί του εισοδήματος φυσικών προσώπων.

17. Τεκμήρια. Επανεξέταση της λειτουργίας της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας (συμπεριλαμβανομένης της διόρθωσης τυχόν υπαναχωρήσεων)

18. Φοροαποφυγή. Εκμηδενισμός των δυνατοτήτων αποφυγής της φορολογίας εισοδήματος.

19. Ποιος είναι αγρότης. Αυστηρότερος ορισμός των αγροτών.

20. Μέτρα για φορολογική συμμόρφωση. Εγκριση από την κυβέρνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

21. Πλαστικό χρήμα. Επεξεργασία από την κυβέρνηση, με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ιδιωτικό τομέα, κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών με την εφαρμογή που θα αρχίζει από τον Μάρτιο του 2016.

22. Μαύρες λίστες. Δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του καταλόγου οφειλετών για οφειλές από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης φορολογικού πιστοποιητικού που εκκρεμούν για περισσότερο από τρεις μήνες.

23. Φορολογικό πιστοποιητικό. Μείωση - λαμβάνοντας υπ' όψιν την τεχνική βοήθεια- των περιορισμών στη διεξαγωγή ελέγχων των φορολογικών δηλώσεων, με την επιφύλαξη του συστήματος εξωτερικού φορολογικού πιστοποιητικού.

24. Διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Βελτίωση των κανόνων περί διαγραφής μη εισπράξιμων φόρων.

25. Ελεγκτές. Αφαίρεση της προσωπικής αστικής ευθύνης των φορολογικών υπαλλήλων για τη λήψη μέτρων είσπραξης παλαιών οφειλών.

26. Εθνική στρατηγική εισπράξεων. Πρόταση και εφαρμογή εντός του 2016 εθνικής στρατηγικής είσπραξης, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω αυτοματοποίησης της είσπραξης οφειλών.

27. Μητρώα ΦΠΑ. Θέσπιση νομοθεσίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών διαγραφής και τον περιορισμό της επανεγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ για την προστασία των εσόδων από τον ΦΠΑ.

28. Απάτη ΦΠΑ. Θέσπιση της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για τη σημαντική ενίσχυση της αναδιοργάνωσης του τμήματος επιβολής του ΦΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η επιβολή του ΦΠΑ και να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ (τύπου «καρουσέλ»).

29. Αύξηση ορίου απαλλαγής ΦΠΑ. Υποβολή αιτήματος στην Επιτροπή ΦΠΑ της Ε.Ε. και εκπόνηση αξιολόγησης των επιπτώσεων που θα έχει η αύξηση του κατώτατου ορίου ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ.

30. Εισπράξεις μεγάλων οφειλών. Ενίσχυση της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών (ΕΜΕΙΣ), για τη βελτίωση της ικανότητάς της επί θεμάτων που αφορούν την εκκαθάριση και την είσπραξη φόρων, καθώς και στελέχωσή της- με ιδιαίτερα ικανούς νομικούς συμβούλους, υποστηριζόμενους από διεθνή ανεξάρτητη εταιρεία εμπειρογνωμόνων- για την εκτίμηση της βιωσιμότητας των οφειλετών.

31. Αυτονομία ΓΓΔΕ. Θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων με την οποία θα προσδιορίζονται: α) η νομική μορφή, η οργάνωση, το καθεστώς και το πεδίο άσκησης των αρμοδιοτήτων του φορέα, β) οι εξουσίες και οι λειτουργίες του διευθύνοντος συμβούλου και του ανεξάρτητου Διοικητικού Συμβουλίου, γ) η σχέση με το υπουργείο Οικονομικών και άλλους κυβερνητικούς φορείς, δ) η ευελιξία όσον αφορά τους ανθρώπινους πόρους του φορέα και η σχέση του με δημόσια διοίκηση, ε) η αυτονομία του προϋπολογισμού του, με τη δική του Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και νέο τρόπο χρηματοδότησης για την εναρμόνιση των κινήτρων με την είσπραξη των εσόδων και για τη διασφάλιση της προβλεψιμότητας και της ευελιξίας του προϋπολογισμού, στ) υποβολή εκθέσεων στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.


Θανάσης Λυρτσογιάννης
newsit.gr


Τι εκπροσωπεί και πώς επηρεάζει η αποχή των 2 εκατ. Ελλήνων;



Στον ΣΥΡΙΖΑ «γύρισαν την πλάτη» 325.000 ψηφοφόροι σε σχέση με τον Ιανουάριο - Περίπου 200.000 ψηφοφόρους έχασε η Νέα Δημοκρατία - Από το 2000 η αποχή αυξήθηκε κατά 20%

«Έσπασε» κάθε προηγούμενο ρεκόρ η -συνειδητή- αποχή των Ελλήνων εκλογέων από τις κάλπες της περασμένης Κυριακής, αναδεικνύοντας ζήτημα κοινωνικής νομιμοποίησης μιας κυβέρνησης που είναι το αποτέλεσμα της βούλησης μόλις του 20% ελληνικού πληθυσμού.

Τα δύο κόμματα –ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ- που θα σχηματίσουν κυβέρνηση ψηφίστηκαν από μόλις 2.122.744 Έλληνες, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, οι πολίτες που δεν πήγαν να ψηφίσουν να υπερβαίνουν κατά πολύ τον απόλυτο αριθμό των ψήφων που έλαβε το μεγαλύτερο κόμμα (1.922.710).

Σε ένα σύνολο 9.824.952 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, προσήλθαν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνον 5.556.439 που είναι ο μικρότερος εδώ και πολλές δεκαετίες απόλυτος αριθμός ψηφισάντων. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι περισσότεροι από 400.000 εκλογείς -ή 7,5% του εκλογικού σώματος- που είχαν ψηφίσει πριν από οκτώ μήνες τα δύο κόμματα που θα συνεχίσουν να κυβερνούν, δεν τους ξαναέδωσαν την ψήφος τους.

Σε σχέση με το ρεκόρ συμμετοχής που καταγράφηκε στις βουλευτικές κάλπες του 2004, όταν συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία 7.573.368 εκλογείς, είναι σαφές ότι οι συνειδητά απέχοντες συγκροτούν την ισχυρότερη πολιτική δύναμη, η οποία δεν εκπροσωπείται στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε από τις κάλπες.

Το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες συνθήκες της ακραίας οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Έλληνες απέστρεψαν το βλέμμα τους από τα κόμματα τα οποία ζήτησαν την ψήφο τους και έκαναν ειδικές καμπάνιες προσέλκυσης τους, συνιστά ένα πραγματικό πολιτικό πρόβλημα που δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς.

Όλος αυτός ο όγκος των πολιτών, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί πολιτικά περιθωριοποιημένος, αφού είναι στην πλειονότητά τους ψηφοφόροι που στο παρελθόν συμμετείχαν κανονικά στην εκλογική διαδικασία, δεν μπορεί να αγνοείται και να μη λαμβάνεται υπόψιν η διάθεσή τους να διαμαρτυρηθούν -έστω και με τον «παθητικό» τρόπο της αποχής- απέναντι σε όλες τις συστημικές και αντισυστημικές δυνάμεις.

Στο μετεκλογικό σκηνικό που ανέδειξε η κάλπη της 20ής Σεπτεμβρίου ένα από τα μεγάλα ζητούμενα είναι η εκπροσώπηση όλων αυτών των ανθρώπων που είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να προδικαστεί η αντίδρασή τους: Θα εκφραστούν αρνούμενοι να εκπληρώσουν τις –φορολογικές και άλλες- υποχρεώσεις τους; Θα επιδιώξουν, οι νεότεροι, με μεγαλύτερη ένταση να βρουν διέξοδο στη μετανάστευση; Θα βγουν στους δρόμους να φωνάζουν ή θα κλείσουν το μαγαζί που δεν πάει καλά και από τον καναπέ θα μουντζώνουν τους πάντες;

Σε κάθε περίπτωση, μια κυβέρνηση η οποία εκφράζει μόνον έναν στους πέντε Έλληνες, όπως είναι το νέο σχήμα που ετοιμάζονται να σχηματίσουν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο, αν δεν  κάνει τα απαραίτητα ανοίγματα, πολύ σύντομα, μόλις κοπάσουν οι πανηγυρισμοί από την φαινομενικά άνετη εκλογική νίκη, θα βρεθεί μοιραία αντιμέτωπο με το ζήτημα κοινωνικής νομιμοποίησης των σκληρών αποφάσεων  που επιβάλλεται να ληφθούν με βάση τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων και δανειστών της χώρας που έχει αναλάβει ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός κ. Τσίπρας.

Η αποχή αυξήθηκε κατά 20% τα τελευταία 15 χρόνια


Με 4.268.479 Έλληνες πολίτες να μην συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, το ποσοστό της αποχής σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ τον Σεπτέμβριο του 2015. Το 43,45% των πολιτών που επέλεξαν να απόσχουν, μαρτυρά την διαρκώς αυξανόμενη τάση απαξίωσης των εκλογών και πιθανώς ολόκληρου του πολιτικού συστήματος τα τελευταία χρόνια.

Είναι απολύτως χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας 15ετιας, από το 2000 έως το 2015, η αύξηση του ποσοστού της αποχής αγγίζει το 20%. Συγκεκριμένα, στις εκλογές του 2000 η αποχή ήταν 25,1%, το 2004 μειώθηκε ελαφρώς στο 23,5% και από το 2007 άρχισε η -αλματωδώς- ανοδική πορεία: 25,85% το 2007, 29,05% το 2009, 34,88% τον Μάιο του 2012 και 37,51% τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Τον Ιανουάριο του 2015 εμφανίστηκε κάμψη στο ποσοστό της αποχής, με 36,38%, η οποία όμως αποδείχθηκε πρόσκαιρη. Έτσι, στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 φτάσαμε στο 43,45%.

Σε ό,τι αφορά στην απώλεια ψήφων εξαιτίας της αποχής που επιμερίζεται στα κόμματα, προφανώς είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να αποφανθεί κάποιος ακριβώς ποια παράταξη ζημιώθηκε ή επωφελήθηκε περισσότερο. Ενδεικτικά, πάντως και λαμβάνοντας υπόψιν τη συσπείρωση των κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 325.440 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, κάτι που μεταφράστηκε σε ποσοστό -0,87% της εκλογικής του δύναμης. Η Νέα Δημοκρατία, ενώ και αυτή απώλεσε 197.632 ψήφους, αύξησε το ποσοστό της κατά 0,28%. Εξυπακούεται ότι είναι άγνωστο το τι θα ψήφιζαν όσοι απείχαν, φαίνεται όμως εύλογο ότι η απογοήτευση από την πολιτεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά το επτάμηνό του στην διακυβέρνηση της χώρας συνέτεινε στην αύξηση της αποχής.

Το Ποτάμι, το οποίο είχε αναλογικά τη μεγαλύτερη ζημία σε εκλογικό ποσοστό (-1,96%) κατά πάσα πιθανότητα επιβαρύνθηκε σημαντικά και αυτό από την αποχή. Από τα υπόλοιπα κόμματα που κέρδισαν την είσοδό τους στην νέα Βουλή, φυσικά, κερδισμένος και μάλλον απτόητος από την ογκώδη αποχή, είναι ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων, σημειώνοντας αύξηση του ποσοστού τους κατά 1,64%, προσελκύοντας περί τους 75.000 επιπλέον ψηφοφόρους συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2015.

Μια πρόχειρη ματιά στην γεωγραφική κατανομή της αποχής επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι οι ετεροδημότες απέφυγαν το ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα τους προκειμένου να ψηφίσουν. Είτε λόγω χρονικής εγγύτητας με τις θερινές διακοπές, είτε για λόγους οικονομίας, τα σημεία της ελληνικής επικράτειας που χρίστηκαν «κάστρα της αποχής» ήταν περιοχές όπως η Φλώρινα (64,06%), η Κεφαλονιά (61,15%), η Λακωνία (59,51%), η Λέσβος (56,81%), η Ευρυτανία (55,79%), η Αρκαδία (54,28%), η Χίος (54,25%), η Θεσπρωτία (53,31%), η Καστοριά (52,21%), η Σάμος (51,95%), η Λευκάδα (51,66%), η Μεσσηνία (51,22%), η Ζάκυνθος (50,41%), η Κέρκυρα (50,4%), η Δράμα (50,39%), οι Σέρρες (50,38%) και τα Δωδεκάνησα (50,19%).

Σε όλα τα ανωτέρω μέρη η αποχή ξεπέρασε το 50%, και εάν γι' αυτά υπάρχει η δικαιολογία της μεγάλης απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα, η δυσκολία και το πολυδάπανο της μετακίνησης κ.ο.κ., για μια περιφέρεια όπως πχ η Β' Πειραιώς η οποία εμφανίζει ποσοστό αποχής 48,59% θα πρέπει να γίνει μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Ενδεχομένως είναι πολιτικά τα κριτήρια που οι πολίτες της Β' Πειραιώς δεν προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα, κάτι που θα πρέπει να ισχύει και για την Α' Αθήνας, όπου το ποσοστό αποχής έφτασε το 47,59%.

Συνδυάζοντας δειγματοληπτικά το ποσοστό αποχής με το εκλογικό αποτέλεσμα, στην μεν Β' Πειραιώς ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε το ποσοστό του σχεδόν αναλλοίωτο παρά τον μειωμένο συνολικό αριθμό ψήφων, κάτι που ισχύει και για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία στη συγκεκριμένη περιφέρεια έχασε 0,66% από την εκλογική της δύναμη. Στη δε Α' Αθήνας, ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε ένα σημαντικό ποσοστό 2,06%, ενώ η Νέα Δημοκρατία 1,05%, πάντα σε σχέση με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου.


Πηγή : protothema.gr


Κοντά στο εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι άγνωστος ο συνολικός αριθμός ανέργων




Μόλις ένας στους δέκα δικαιούται το πενιχρό επίδομα

Τους 946.137 φτάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για το μήνα Αύγουστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των ανέργων φτάνει και ξεπερνάει το 1,500.000

Ο αριθμός αυτός εμφανίζει μικρή μόνο μείωση (-6.413 άτομα) σε σύγκριση με τον Ιούλη, παρά το γεγονός ότι ο Αύγουστος αποτελεί μήνα κορύφωσης της τουριστικής περιόδου και αύξησης των εποχικά απασχολούμενων στον κλάδο.

Από τους ανέργους που καταγράφονται ως αναζητούντες εργασία, οι 456.285 (ποσοστό 55,96%) είναι μακροχρόνια άνεργοι. Οι άνδρες ανέρχονται σε 310.489 άτομα (ποσοστό 38,08%) και οι γυναίκες σε 504.945 (ποσοστό 61,92%). Το 40,74% αυτών ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών. Ως προς την κατανομή τους στις περιφέρειες της χώρας, το 36,38% (296.659 άτομα) αναλογούν στην Αττική και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 18,17% (148.181 άτομα). Στην Αττική οι αναζητούντες εργασία άνεργοι αυξήθηκαν σε σχέση με τον Ιούλη κατά 2.441 άτομα (0,83%).

Οσον αφορά τους επιδοτούμενους άνεργους, ο αριθμός τους περιορίζεται σε 106.350 άτομα, δηλαδή μόλις το 11,24% των εγγεγραμμένων ανέργων. Από τους άνεργους που δικαιούνται επίδομα, οι άνδρες ανέρχονται σε 43.853 άτομα (ποσοστό 41,23%) και οι γυναίκες σε 62.497 (ποσοστό 58,77%). Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, παρατηρείται μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων αναζητούντων εργασία κατά 20.410 άτομα (-2,44%), ενώ μειωμένος κατά 4,87% (-5.439 άτομα) εμφανίζεται ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων.


Βαρουφάκης: «Πραγματικός νικητής των εκλογών είναι η τρόικα»



«Σχεδιασμένο να αποτύχει το πρόγραμμα», γράφει σε άρθρο του στον Guardian

Την πεποίθησή του ότι «ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών είναι η ίδια η τρόικα» εκφράζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στον βρετανικό Guardian, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο «είναι σχεδιασμένο να αποτύχει».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται στη «θριαμβευτική νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές παρά την «ταπεινωτική παράδοση του Ιουλίου», την αντιπολίτευση, τις δημοσκοπήσεις και τους εσωκομματικούς επικριτές, περιλαμβανομένου του ιδίου, όπως σημειώνει.

Οι χαμένοι των εκλογών, εκτιμά, είναι η Λαϊκή Ενότητα, που δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει το «όχι» του δημοψηφίσματος, καθώς και το Ποτάμι «ένα κόμμα που από μόνο του έχει τοποθετηθεί ως το αγαπημένο ρεφορμιστικό κόμμα της τρόικας». «Με τον κυρίαρχο Τσίπρα τώρα πρωτοστάτη, τα φιλικά προς τη Τρόικα κόμματα, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν» αναφέρει.

Κατά τον κ. Βαρουφάκη «ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών είναι η ίδια η τρόικα» καθώς τα μνημονιακά νομοσχέδια, που πριν εγκρίνονταν από την Βουλή με οριακή πλειοψηφία, τώρα θα «περνούν» με άνεση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί σε αυτό.

«Ο Τσίπρας πρέπει τώρα να εφαρμόσει ένα δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε για να αποτύχει» εκτιμά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας ελπίζει να μειώσει την ένταση της καταιγίδας των μνημονιακών πολιτικών υποσχόμενος (α) επαναδιαπράγμευση σημείων του μνημονίου (β) αναδιάρθρωση του χρέους και (γ) σύγκρουση με τους ολιγάρχες.

Ο κ. Βαρουφάκης βάζει ερωτηματικό και στις τρεις αυτές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι (α) τα διαπραγματευτικά του περιθώρια είναι «αμελητέα», (β) η αναδιάρθρωση χρέους θα έρθει αλλά δεν θα είναι «θεραπευτική», ενώ (γ) στη σύγκρουση με τους ολιγάρχες «η τρόικα έχει απενεργοποιήσει τα κύρια όπλα του».

«Θα έχει ο Τσίπρας μεγαλύτερη επιτυχία, προσποιούμενος τη δέσμευση σε άλλο ένα αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας; Οι προοπτικές δεν είναι λαμπρές, αλλά δε θα πρέπει να τον ξεγράψουμε. Η μοίρα του εξαρτάται από το αν η νέα κυβέρνηση του παραμείνει σε επαφή με τα θύματα της συμφωνίας με την τρόικα, εφαρμόσει γνήσιες μεταρρυθμίσεις για να δώσει στις επιχειρήσεις εμπιστοσύνη για να επενδύσουν, και χρησιμοποιήσει την εντατικοποίηση της κρίσης για να αξιώσει αληθινές παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες. Η νίκη όσο γλυκιά και αν είναι, δεν είναι το θέμα. Το θέμα είναι να κάνεις τη διαφορά» καταλήγει.


Πηγή : tovima.gr


«Βουτιά» Ι.Χ. στο λιμάνι Πάτρας με τρεις νεκρούς





Τις καταθέσεις του 24χρονου οδηγού του μοιραίου αυτοκινήτου και των άλλων δύο διασωθέντων επιβατών περιμένουν οι αξιωματικοί του Λιμενικού, για να διαπιστώσουν πώς βρέθηκε το όχημα μέσα στο παλιό λιμάνι της Πάτρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο φοιτήτριες και ένα φοιτητής, που επέβαιναν στο ίδιο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία αγόρια, επίσης φοιτητές, που διασώθηκαν δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσουν κατάθεση, αφού βρίσκονται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Μέχρι να καταθέσουν οι νεαροί, το Λιμενικό αναμένει το πόρισμα του εμπειρογνώμονα που ορίστηκε για την υπόθεση, προκειμένου να διακριβώσει υπό ποιες συνθήκες βρέθηκε το αυτοκίνητο στη θάλασσα. Ηδη πάντως εξετάζεται με προσοχή ένα στοιχείο που γνωρίζουν οι λιμενικοί. Συγκεκριμένα, το όχημα φέρει χτύπημα στην αριστερή πλευρά και εξετάζεται αν προήλθε πριν ή μετά την πτώση στη θάλασσα. Ακόμη ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι λιμενικοί είναι η ολισθηρότητα του οδοστρώματος λόγω της βροχόπτωσης, ενώ έχει γίνει έλεγχος αλκοτέστ στον οδηγό του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέσσερα αγόρια και τα δύο κορίτσια, ηλικίας από 20 έως 24 ετών, είχαν γνωριστεί αργά το βράδυ της περασμένης Κυριακής σε πάρτι. Οταν τελείωσε το πάρτι επιβιβάστηκαν και οι έξι στο ίδιο αυτοκίνητο, προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου κατευθύνθηκε στον δρόμο που βρίσκεται μέσα στη λιμενική ζώνη και οδηγεί από τον μόλο του Αγίου Νικολάου προς την ιχθυόσκαλα, δηλαδή από το παλιό προς το νέο λιμάνι.

Κάτω από συνθήκες που, όπως προαναφέρθηκε, διερευνώνται, το αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα τα δύο κορίτσια και το ένα αγόρι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ τα άλλα τρία αγόρια κατάφεραν να βγουν σώα. Αμέσως μετά την πτώση υπήρξε άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, ενώ υπήρξε συνδρομή και αυτοδύτη.

Τροχαίο δυστύχημα με θύματα επίσης νεαρά άτομα (19-21 ετών) σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες και στη λεωφόρο Κηφισίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος του Αμαρουσίου. Το Ι.Χ. με τα πέντε παιδιά ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε φωτεινό σηματοδότη. Αποτέλεσμα της σφοδρής πρόσκρουσης ήταν να σκοτωθούν δύο αγόρια 20 και 19 ετών και να τραυματιστεί σοβαρά η 21χρονη οδηγός. Ελαφρύτερα τραυματίστηκαν δύο ακόμα κορίτσια, 20 και 19 ετών. Για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί προανάκριση η Τροχαία Κηφισιάς.


Πηγή


Ουγγαρία: Ενισχύει τις εξουσίες στρατού - αστυνομίας απέναντι στους μετανάστες




To ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυση των εξουσιών της αστυνομίας και του στρατού απέναντι στους μετανάστες και δίνει το πράσινο φως στους στρατιώτες να ανοίγουν πυρ υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Το νομοσχέδιο το οποίο εισηγήθηκε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν —για την έγκρισή του χρειαζόταν ενισχυμένη πλειοψηφία, τα δύο τρίτα των βουλευτών— υιοθετήθηκε με 151 ψήφους υπέρ, 12 ψήφους κατά και 27 αποχές.

Βάσει του νόμου καθιερώνεται η δυνατότητα μαζικής ανάπτυξης στρατιωτών στα σύνορα, ενώ αναγνωρίζεται το δικαίωμα υπό ορισμένες συνθήκες ο στρατός και η αστυνομία να ανοίγουν πυρ εναντίον των μεταναστών, υπό την προϋπόθεση τα όπλα να είναι «μη θανατηφόρα».

Ο στρατός έχει επομένως το δικαίωμα να κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών, πυροτεχνικών συσκευών, δακρυγόνων και όπλων που εκτοξεύουν δίχτυα, σύμφωνα με το κείμενο, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ουγγρικού Κοινοβουλίου.

Επιπλέον εξουσιοδοτείται ο στρατός να διεξάγει ελέγχους για την ταυτοποίηση στοιχείων και να προχωρά στην κράτηση των μεταναστών.

Ο νόμος, με τον οποίο ολοκληρώνεται η αντιμεταναστευτική νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ την 15η Σεπτεμβρίου, επιτρέπει στην αστυνομία να διεξάγει έρευνες σε κάθε οικία ιδιώτη όπου υπάρχουν υποψίες ότι βρίσκονται μετανάστες.

Αυτά τα νομοθετήματα έχουν τεθεί σε ισχύ στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί «σε κατάσταση συναγερμού λόγω της μαζικής μεταναστευτικής ροής», ένα μέτρο που εφαρμόστηκε ad hoc σε έξι επαρχίες που συνορεύουν με τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.


Πηγή


Συρία: Τζιχαντιστές εκτέλεσαν δημοσίως δέκα ομοφυλόφιλους




Στα εδάφη που ελέγχονται από το ΙΚ, η ομοφυλοφιλία, η μαγεία, η πίστη στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου

Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Kράτος εκτέλεσε εννέα άνδρες και ένα αγόρι τους οποίους κατηγόρησε για ομοφυλοφιλία στην κεντρική και τη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επτά άνδρες εκτελέστηκαν στην πόλη Ραστάν της κεντρικής επαρχίας Χομς "αφότου κατηγορήθηκαν για ομοφυλοφιλία", δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης επί του πεδίου στη χώρα αυτή που μαστίζεται από αιματηρό πόλεμο επί τεσσεράμισι χρόνια.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ σκότωσαν επίσης δύο άνδρες και ένα αγόρι για τον ίδιο λόγο στην περιοχή Χρεϊτάν, στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου.

Σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν, οι εκτελέσεις έλαβαν χώρα δημόσια αλλά οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν όλες τις κάμερες που πιθανόν είχαν μαγνητοσκοπήσει τους φόνους αυτούς.
Η σουνιτική εξτρεμιστική ομάδα χρησιμοποίησε πολύ βάναυσες μεθόδους για να εδραιώσει την εξουσία της σε περιοχές που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία τις οποίες έχει ανακηρύξει "χαλιφάτο" του.

Στα εδάφη που ελέγχονται από το ΙΚ, η ομοφυλοφιλία, η μαγεία, η πίστη στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου.

Στο παρελθόν, το ΙΚ είχε λιθοβολήσει και πετάξει από στέγες ανθρώπους που κατηγορούνταν για ομοφυλοφιλία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στις 24 Αυγούστου, το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη άκουσε τις μαρτυρίες σύρων και ιρακινών ομοφυλοφίλων που είχαν υποστεί τις διώξεις του ΙΚ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η τζιχαντιστική οργάνωση έχει εκτελέσει περισσότερους από 3.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους 1.800 άμαχους από τον Ιούνιο του 2014.



Πηγή