Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Γελάει ο κόσμος! Βραβείο ειρήνης στον Κιμ Γιονγκ Ουν!



Μία από τις κόρες του πρώτου προέδρου της Ινδονησίας Σουκάρνο πρότεινε να απονεμηθεί στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν βραβείο για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη απορρίπτοντας ως "δυτική προπαγάνδα" τις επιδόσεις του στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ραχμαουάτι Σουκαρνοπούτρι επιβεβαίωσε ότι ο νεαρός δικτάτορας θα τιμηθεί τον Σεπτέμβριο από την οργάνωσή της, το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σουκάρνο.

Η απόφαση να δοθεί το βραβείο αυτό στον βορειοκορεάτη ηγέτη--το οποίο στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε προσωπικότητες όπως ο Μαχάτμα Γκάντι και η Αούνγκ Σαν Σου Κι--κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του ινδονησιακού Τύπου και έχει προκαλέσει χλευαστικά σχόλια και καχυποψία.

Ωστόσο, η ίδια η Σουκαρνοπούτρι υπερασπίστηκε την απόφασή της λέγοντας ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν, ο οποίος έχει εξοντώσει δεκάδες συμπολίτες του από τότε που ανήλθε στην εξουσία, "θα πρέπει να βραβευτεί για τον αγώνα του κατά του νεο-αποικιακού ιμπεριαλισμού".

"Οι καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αναληθείς. Όλα αυτά είναι δυτική προπαγάνδα. Αυτές οι δυτικές κυβερνήσεις αρέσκονται να βάζουν άσχημες ταμπέλες στη Βόρεια Κορέα", είπε η ίδια.

Η Σουκαρνοπούτρι συνέκρινε μάλιστα τον βορειοκορεάτη ηγέτη με τον πατέρα της, ηγέτη της μάχης της Ινδονησίας για ανεξαρτησία, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα μέχρι την ανατροπή του το 1965 κι είχε συνάψει δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα τη δεκαετία του 50. Έκτοτε η Τζακάρτα διατηρεί ανοιχτές σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ. Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο φιλοξένησε βορειοκορεατική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης.

"Και ο Σουκάρνο είχε κατηγορηθεί ότι ήταν ένας σατανικός δικτάτορας, ο οποίος παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά αυτό, συν τω χρόνω, αποδείχτηκε ότι δεν ίσχυε".

Η Σουκαρνοπούτρι είναι η μικρότερη αδελφή της Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι, πέμπτης προέδρου της Ινδονησίας, η οποία παραμένει από τους ισχυρότερους πολιτικούς στη χώρα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ίδρυμα της Σουκαρνοπούτρι απονέμει την ανώτερη τιμητική του διάκριση στην κυβερνώσα οικογένεια της Βόρειας Κορέας. Το 2001, ο παππούς του Κιμ και ιδρυτής του κράτους Κιμ Ιλ Σουνγκ, βραβεύτηκε μετά θάνατον.

Ο Κιμ φημίζεται για την σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίζει ακόμη και τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας που κρίνονται ύποπτοι για απιστία,έπειτα από την εκτέλεση του θείου του και πρώην πολιτικού του μέντορα Γιανγκ Σονγκ-Θάεκ το 2013.

Οι νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν, μάλιστα, τον Μάιο ότι ο υπουργός Άμυνας της Βόρειας Κορέας εκτελέστηκε με αντιαεροπορικό πύραυλο, κατηγορούμενος για προδοσία επειδή αποκοιμήθηκε σε μια στρατιωτική παρέλαση παρουσία του Γιονγκ-ουν.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit.gr


Συντριβή ελικοπτέρου στην κάμερα



Κατά την διάρκεια ασκήσεων ένα ελικόπτερο της Ρωσικής στρατιωτικής αεροπορίας λόγω προβλήματος στον ουραίο έλικα έπαθε απώλεια στήριξης και έπεσε σε χωράφι.




«Μαχαίρι» στους προϋπολογισμούς των δήμων




Περιορισμένες θα εξακολουθήσουν να είναι οι δαπάνες των δήμων, καθώς η υποχρέωση για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς ισχύει και για το οικονομικό έτος 2016

Περιορισμένες θα εξακολουθήσουν να είναι οι δαπάνες των δήμων, καθώς η υποχρέωση για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς ισχύει και για το οικονομικό έτος 2016.

Ισοσκελισμένα θα πρέπει να είναι και τα ανταποδοτικά τέλη (ύδρευση, καθαριότητα, φωτισμός), ενώ σε περίπτωση ελλειμμάτων η αύξηση των δημοτικών τελών είναι μονόδρομος.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, ζητείται από τους δήμους η κατάρτιση «ρεαλιστικών» προϋπολογισμών, δεδομένου ότι με βάση τον ν. 4270/2014 η δημοσιονομική θέση των ΟΤΑ ως φορέων Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική.

Στην ΚΥΑ, υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες γενικότερα, με υποχρέωση συγκράτησης αυτών στα χαμηλότερα, δυνατά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικά αναφέρονται οι δαπάνες στις οποίες θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα πρόβλεψης χαμηλότερου ύψους ποσών σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος:

- οι δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, οι οποίες πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών και να εγκρίνονται, αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησής του εντός του ωραρίου εργασίας,

- οι δαπάνες υπηρεσιακών μετακινήσεων, προμηθειών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κ.ο.κ.

- οι επιχορηγήσεις ΝΠΔΔ, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους κ.ο.κ.) πρέπει να περιορισθούν στις απολύτως αναγκαίες.

Η σύναψη δανείων επιτρέπεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και δεν επιτρέπεται για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών.

Κατ’ εξαίρεση παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους που δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, να συνομολογούν δάνεια με αποκλειστικό σκοπό την χρηματοδότηση των χρεών τους, τα οποία προέρχονται από πάσης φύσεως δαπάνες.



protothema.gr


Το Ποτάμι ζητάει στοιχεία για το κανάλι της Βουλής



Οικονομικά στοιχεία για το Κανάλι της Βουλής ζητά με δεύτερη επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ο Βουλευτής με Το Ποτάμι Γ. Αμυράς.

Ο κ. Αμυράς επανέρχεται στο θέμα γιατί έχουν περάσει τρεις μήνες από τις 27 Απριλίου όταν με επιστολή του αλλά και με ομιλία του από το βήμα της Βουλής ζήτησε από την κ. Κωνσταντοπούλου να μάθει:

1. Ποιο είναι το ετήσιο λειτουργικό και μισθολογικό κόστος, ο αριθμός των εργαζομένων, τα είδη συμβάσεων εργασίας και ενδεχόμενες πολυθεσίες δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων.

2. Ποιος ο τρόπος πρόσληψης των απασχολουμένων στο Κανάλι της Βουλής και βάσει ποιων αξιολογικών κριτηρίων προσελήφθησαν.

3. Ποιος διαμορφώνει και βάσει ποιων οδηγιών το ημερήσιο πρόγραμμα του Καναλιού, ποιο το οργανόγραμμα και ο τρόπος λογοδοσίας της Διεύθυνσής του.

4. Πότε θα κατατεθούν οι αναλυτικοί οικονομικοί προϋπολογισμοί των πέντε (5) τελευταίων ετών, και ποια η πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους.

5. Εάν παραμένουν ή όχι απλήρωτοι και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι του Καναλιού, για ποιο λόγο και για πόσο καιρό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επιστολής:

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

έχουν περάσει τρεις μήνες από την επιστολή που σας απέστειλα στις 27 Απριλίου 2015 ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για το Κανάλι της Βουλής των Ελλήνων, και ακόμα ούτε μια απάντηση από μέρους σας!

Σας θυμίζω ότι κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση του νόμου για την ΕΡΤ όταν από βήματος σάς έθεσα σειρά ερωτημάτων για το Κανάλι της Βουλής είχατε δεσμευτεί να παρουσιάσετε ενώπιον του Κοινοβουλίου τα στοιχεία που σας είχα ζητήσει.

Τα ερωτήματα που σας έθεσα παραμένουν:

1. Ποιο είναι το ετήσιο λειτουργικό και μισθολογικό κόστος, ο αριθμός των εργαζομένων, τα είδη συμβάσεων εργασίας και ενδεχόμενες πολυθεσίες δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων;

2. Ποιος ο τρόπος πρόσληψης των απασχολουμένων στο Κανάλι της Βουλής και βάσει ποιων αξιολογικών κριτηρίων προσελήφθησαν;

3. Ποιος διαμορφώνει και βάσει ποιων οδηγιών το ημερήσιο πρόγραμμα του Καναλιού, ποιο το οργανόγραμμα και ο τρόπος λογοδοσίας της Διεύθυνσής του;

4. Πότε θα καταθέσετε τους αναλυτικούς οικονομικούς προϋπολογισμούς των πέντε (5) τελευταίων ετών, και ποια η πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους;

5. Παραμένουν ή όχι απλήρωτοι και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι του Καναλιού, για ποιο λόγο και για πόσο καιρό;

6. Πότε επιτέλους θα μου απαντήσετε;

Υ.Γ. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και κατά την πάγια τακτική μου θα δώσω στη δημοσιότητα την παρούσα επιστολή αφού πρώτα την καταθέσω στο γραφείο σας και πρωτοκολληθεί.



Πηγή: newsbeast.gr


Ελεύθερος αφέθηκε ο Ελβετός που τραυμάτισε θανάσιμα τουρίστρια στη Ρόδο



Η διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης μόλις αρχίζει καθώς η εισαγγελέας Ρόδου διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον αρμόδιο Πταισματοδίκη.

Ελεύθερος αφέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, με εντολή της αρμόδιας αντεισαγγελέως Ρόδου, ο 42χρονος Ελβετός που κατηγορείται ως υπαίτιος για τον θάνατο της 37χρονης Ρωσίδας που κολυμπούσε στην παραλία Τραουνού Αφάντου.

Ο 42χρονος χειριστής του ταχύπλοου που χτύπησε την 37χρονη προσήλθε σήμερα συνοδευόμενος από δικηγόρο ενώπιον της εισαγγελέως Ρόδου, η οποία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον αρμόδιο Πταισματοδίκη προκειμένου να διευκρινιστούν επακριβώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το περιστατικό.

Στη συνέχεια, η δικογραφία θα επιστρέψει και πάλι στην Εισαγγελέα, η οποία θα προσδιορίσει επακριβώς τις κατηγορίες σε βάρος του 42χρονου.

Η νέα τραγωδία που συγκλονίζει τη Ρόδο, έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, λίγο πριν τις 8:00 το βράδυ, όταν η προπέλα του ταχύπλοου χτύπησε την 37χρονη κολυμβήτρια με αποτέλεσμα να διαμελίσει ολόκληρη την αριστερή πλευρά της και σχεδόν να διαλύσει το κεφάλι της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο 42χρονος Ελβετός οδηγούσε, λίγο πριν από τη δύση του ηλίου, το σκάφος σέρνοντας έναν σκιέρ, ενώ μαζί του στο σκάφος επέβαιναν άλλοι 5 φίλοι του, οι οποίοι μάλιστα είχαν αντιληφθεί το χτύπημα που προκλήθηκε.



Πηγή: skai.gr


ΓΣΕΒΕΕ: Εως 70% η πτώση του τζίρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις



Τις δυσμενείς επιπτώσεις που υφίστανται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της επιβολής κεφαλαιακών έλεγχων καταγράφει έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, 9 στις 10 επιχειρήσεις υπέστησαν μείωση του τζίρου, 3 στις 10 επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70%, ενώ συνολικά η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά 48%.

Στο ίδιο διάστημα, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. ευρώ, μείωση που οδήγησε σε απώλειες ύψους 570 εκατ. για το Δημόσιο από έμμεσους φόρους.

Η ΓΣΕΒEΕ εκτιμά επίσης ότι, με δεδομένη την ήδη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις, οι συνέπειες για το επόμενο εξάμηνο ίσως είναι πιο οδυνηρές από αυτές που εμφανίστηκαν τις 2 πρώτες εβδομάδες εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MARC στο διάστημα 21-27 Ιουλίου 2015, σε δείγμα 1.005 επιχειρήσεων.

Μεταξύ των ευρημάτων:
Οι μικρές επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών, καθώς μόνο 1 στις 2 χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές της με πελάτες και προμηθευτές, ενώ 7 στις 10 δεν διαθέτουν συσκευές EFT/POS προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Στον τομέα των υπηρεσιών, 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-banking και στο εμπόριο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53,3%, ενώ στους αυτοαπασχολούμενους η αναλογία εκτινάσσεται σε 7 στους 10.
Επτά στους δέκα επιχειρηματίες δήλωσαν ότι δεν θα πάνε διακοπές φέτος, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε έρευνες του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.



tanea.gr


Μείωση 6% στις κύριες συντάξεις τον Σεπτέμβριο



Την εγκύκλιο με την οποία αυξάνεται αναδρομικά από το 4% στο 6% το ποσοστό παρακράτησης από τις χορηγούμενες κύριες συντάξεις για την ασφάλιση κλάδου παροχών ασθενείας των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξέδωσε το ΙΚΑ.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως από την 1η Ιουλίου 2015 το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των ασφαλιστικών οργανισμών, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, διαμορφώνεται σε 6% από 4%.

Ξεκαθαρίζεται δε πως το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, η οποία συνεχίζει να ισχύει.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο τα ποσά της εισφοράς που προκύπτουν, ως διαφορά για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, θα παρακρατηθούν από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου 2015.

«Η αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Πληροφορικής Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. θα ενεργήσει αρμοδίως ώστε να γίνεται κράτηση 6% αρχής γενομένης της συντάξεως μηνός Σεπτεμβρίου 2015, από την οποία θα παρακρατηθούν και τα ποσά που προκύπτουν, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες, από 1/7/2015, συντάξεις» σημειώνεται σχετικά.


tovima.gr


«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο



Μεγάλες απώλειες συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, η αγορά, όμως, έχει περιορίσει μερικώς την αρχική πτώση που έφθανε έως και το 22,88%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:45, διαμορφώνεται στις 671,07 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 15,86%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 615,22 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 22,88%.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 45,78 εκατ. ευρώ.

Κλειδωμένες στο κατώτατο όριο διακύμανσης του -30% βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές με υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με μεγαλύτερη αντίσταση στην πτώση είναι η Aegean (-1,46%), η Coca Cola HBC (-2,75%), Grivalia Properties (-5,03%), η Motor Oil (-7,18%) και η Titan (-8,41%).
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 16,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 15,68%.
Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (-29,92%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-23,74%) και της Υγείας (-21,19%).
Πέντε μετοχές κινούνται ανοδικά (Δρομέας+28,95%, Κορδέλλου +4,76%, Ευρωσύμβουλοι+2,78%, Κανάκης +2,16% και Γαλαξίδι+0,18%), ενώ 79 υποχωρούν.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Εθνική (-30,00%), Πειραιώς (-30,00%), Attica Bank (-30,00%), Ελλάκτωρ (-29,41%), Κέκροψ (-29,93%) και Eurobank (-29,86%).
Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά τη συνεδρίασή του εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου και απαγόρευσε τις ανοικτές πωλήσεις επί των μετοχών.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση ανέφερε:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα και αποφάσισε την επαναλειτουργία της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ακόμη αποφάσισε την επαναλειτουργία του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) και της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝΑ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την επαναλειτουργία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, την επαναλειτουργία της Εταιρείας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ, την επαναλειτουργία του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων, την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων ως προς την παροχή πίστωσης εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών από ΑΕΠΕΥ, αλλά και τη συνέχιση της αναστολής εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην Εναλλακτική Αγορά για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή δεν καταλαμβάνει τους Ειδικούς Διαπραγματευτές που πραγματοποιούν ειδική διαπραγμάτευση:
Στις παραπάνω μετοχές
Στα παράγωγα των παραπάνω μετοχών
Στα παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) των παραπάνω μετοχών
Στα μερίδια Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) και στα παράγωγα επί των δεικτών των οποίων οι παραπάνω μετοχές αποτελούν μέρος της σύνθεσής τους
Η εξαίρεση αυτή αφορά συναλλαγές που σκοπό έχουν την κάλυψη ή την αντιστάθμιση κινδύνου συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησής των υποχρεώσεων των ειδικών διαπραγματευτών.
Όπως ξεκαθαρίζεται οι ανωτέρω αποφάσεις ισχύουν από σήμερα 3 Αυγούστου 2015.


ethnos.gr


Αριστερή Πλατφόρμα: H κυβέρνηση χορεύει στο ρυθμό της “τερατόικα”



Δυστυχώς στην περίπτωση μας η ιστορία επαναλαμβάνεται όχι ως φάρσα αλλά ως μεγάλη τραγωδία. Οι υπάλληλοι των «Θεσμών» στην Αθήνα μοιάζει να δίνουν το ρυθμό και η Αθήνα να χορεύει άτεχνα στην υπαγορευμένη μουσική των καταιγιστικών μέτρων, αναφέρεται σε άρθρο στο Iskra.gr.
Οι αλλαγές στο εισόδημα, τα Εργασιακά, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η Εισφορά Αλληλεγγύης, τα «κόκκινα» δάνεια, οι ανάγκες για νέα κεφάλαια των Τραπεζών και η «προίκα» έως 50 δισ. του νέου Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων, είναι λίγα μόνο από τα θέματα που πρόταξαν οι εκπρόσωποι των «θεσμών», ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο, η «βεντάλια» με τα προαπαιτούμενα εκτιμάται ότι θα ανοίξει για τα καλά.

Αναμένονται συζητήσεις στις οποίες θα καθοριστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό «κενό», τη φορολογία των αγροτών, τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Οι συνομιλίες για το δημοσιονομικό «κενό» μόνο εύκολες δεν θα είναι, καθώς οι δανειστές ανεβάζουν τις εκτιμήσεις τους για το 2015 τουλάχιστον στα 3 δισ. ευρώ, εξαιτίας της διαφοράς του στόχου που είχε τεθεί για πλεόνασμα 1% και του ελλείμματος που υπολογίζεται να υπάρξει στην πράξη εντός του 2015 και αναμένεται να φτάσει γύρω στο 1%.

Κεντρικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις είναι το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.

Οι θεσμοί ζητούν περικοπή δαπάνης για τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία υπολογίζεται ότι θα φέρει και νέες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αντίστοιχα στο Εργασιακό, οι δανειστές επιμένουν στα βάρβαρα μέτρα των ομαδικών απολύσεων και στις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Οι θεσμοί απαιτούν παράλληλα μεγάλες περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου.

Όχι μόνο στα επιδόματα, τα οδοιπορικά και τα εκτός έδρας, αλλά και στο μισθολογικό κόστος, ιδιαίτερα στα ειδικά μισθολόγια.

Ταυτόχρονα, στις συνομιλίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών πίεσαν για την άμεση εφαρμογής της πρώτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Δηλαδή να απελευθερωθεί πλήρως το καθεστώς του γάλατος, να επιτραπεί η πώληση πέρα από τα φαρμακεία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και να θεσμοθετηθεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. «Σε κάποια ζητήματα υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς, σε άλλα όχι» τονίζουν αρμόδιες πηγές. Εκπρόσωποι, επίσης , του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είδαν τους «θεσμούς» για το θέμα του ΑΔΜΗΕ, με τους «θεσμούς» να επιμένουν στην άμεση ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και σε γενικότερες απορρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, που ευνοούν ιδιωτικά συμφέροντα και αποδιαρθρώνουν της ΔΕΗ ΔΕΗ +5,84%.

ΤΑΜΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Σύμφωνα με το Iskar, το πιο ουσιαστικό είναι ότι οι «θεσμοί» άνοιξαν τις συζητήσεις με τους έλληνες υπουργούς Τσακαλώτο και Σταθάκη με δύο μείζονα θέματα, από τα οποία θα εξαρτηθεί κυριολεκτικά το μέλλον του τόπου: To λεγόμενο Ταμείο Αξιοποίησης (εκποιήσεις – ξεπουλήματος) του Δημόσιου πλούτου που θα αναλάβει ελληνικά ακίνητα και μετοχές που ανήκουν στο Δημόσιο ύψους 50 δις(!) και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το μέγεθος της οποίας θα καθοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά τα Stress Tests που θα γίνουν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η ίδρυση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ., αυτή καθ’ εαυτή, αντιπροσωπεύει την κατάλυση κάθε ίχνους εθνικής κυριαρχίας και τη μετατροπή της Ελλάδας σε άθλιο προτεκτοράτο ξένων κατά βάση οικονομικών συμφερόντων με καθαρά ληστρικά κίνητρα. Όλος σχεδόν, ο εναπομείνας υλικός και άυλος δημόσιος πλούτος της χώρας θα προσφερθεί βορρά σε ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα πολυεθνικού κατά βάση χαρακτήρα, πράγμα που δεν έχει ματαγίνει σε καμιά χώρα του κόσμου. Οι συζητήσεις για τα ειδικότερα χαρακτηριστικά αυτού του Ταμείου και τη Διοίκησή του, στην οποία βασικό ρόλο θα παίζουν οι «Θεσμοί»(!), βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αν και μέχρι τώρα παραμένουν στο σκοτάδι οι βασικοί σχεδιασμοί.

Την ίδια ώρα προχωρούν ταχύτατα οι συζητήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Αlpha). Για άλλη μια φορά το δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι, θα κληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε φάση νέας λιτότητας, να αιμοδοτήσουν με δανεικά τις τράπεζες και με πολλά δισ., τα οποία σε πρώτη φάση μπορεί να ανέλθουν σε 15 δισ.

Το παράδοξο είναι ότι οι πολίτες πληρώνουν αλλά οι τράπεζες με τα δις του ελληνικού λαού συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να παραμένουν υπό ιδιωτική διαχείριση για να εξυπηρετούν ημέτερα συμφέροντα και ημέτερους διαπλεκόμενους και μη.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ‘Η ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ;

Όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε ολοταχώς, με διαδικασίες εξπρές, σε ένα νέο καταστροφικό μνημόνιο, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, ερήμην των πολιτών, ερήμην, ακόμα και των κομματικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, σε 2-3 Αυγουστιάτικες βδομάδες, όταν ο περισσότερος κόσμος θα προσπαθεί με μύριες δυσκολίες να βρει τρόπους για να κάνει, έστω για μερικές μέρες, διακοπές.

Η κυβέρνηση χωρίς να διαθέτει εναλλακτική λύση, όπως η ίδια ομολογεί, είναι δύσκολο να αποφύγει στις διαπραγματεύσεις την ομηρία και τους εκβιασμούς, κινδυνεύοντας να αποδεχθεί όσα πρόσθετα, ανεπιθύμητα και δυσάρεστα απαιτούν οι πιστωτές.

Αν και η χώρα βρίσκεται στο και πέντε και όλα φαντάζουν προδιαγεγραμμένα, δεν μπορεί παρά να επισημανθεί ότι πάντα υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στο νέο μνημόνιο, αρκεί να μπορούσε να επιδειχθεί, έστω και τώρα, ισχυρή πολιτική βούληση για μια τολμηρή ριζοσπαστική στροφή ανατροπής των δεδομένων και των συμφωνιών.

Υπάρχει, όμως, αυτή η βούληση; Ή στα αυτιά κάποιων στριφογυρίζει επίμονα, ως έμμονη ιδέα, το δίλημμα καρικατούρα: ευρώ ή θάνατος;, αναφέρεται στο άρθρο του Iskra.



 Πηγή: dimokratiki.gr


Ο Λαφαζάνης ήθελε το Grexit του Σόιμπλε



Να αποδεχθεί το σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένο Grexit ζητούσε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συσκέψεις που λάμβαναν χώρα στο Μαξίμου πριν τη συμφωνία της 13 Ιουλίου, σύμφωνα με το πρώτο θέμα του Βήματος της Κυριακής.

Οι πολύ συγκεκριμένες και καθόλου ανώνυμες πηγές του Βήματος ανέφεραν ότι ο κ. Λαφαζάνης «προετοίμαζε τη σύγκρουση», καθώς «στις συσκέψεις ερχόταν και μας έλεγε: 'Πάρτε το σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένο Grexit'».

«Δεν κατανοούσε ότι αυτό σήμαινε 10 φορές χειρότερη λιτότητα. Δεν του βγήκε όμως καλά. Το σχέδιο της δραχμής εξελίχθηκε σε 'ριφιφί' και προϋπέθετε κατάληψη της εξουσίας εξ εφόδου» ανέφεραν οι  ίδιες πηγές.

Συνεργάτες του πρώην υπουργού, αναφερόμενοι στο δημοσίευμα έκαναν λόγο για «προβοκατόρικη παραπληροφόρηση» και «κλιμακούμενο πόλεμο, που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές, ενάντια σε όσους αντιστέκονται στην επιβολή ενός νέου, τρίτου μνημονίου λιτότητας και κοινωνικής λεηλασίας στη χώρα, το οποίο κινδυνεύει να δώσει τη χαριστική βολή στον τόπο».


tovima.gr


Γκάλμπρεϊθ:Παραδώσαμε το πόρισμά αλλά o Tσίπρας και η κυβέρνηση δεν ζήτησαν ποτέ διευκρινίσεις για το plan B



Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, φροντίζοντας όμως να λάβει και τις απαραίτητες...αποστάσεις ασφαλείας είναι σχετικά με το plan B του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οικονομολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας Τζον Γκάλμπρεϊθ ο οποίος και μετείχε στην περίφημη «ομάδα εργασίας» του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως εξηγεί μιλώντας στην «Καθημερινή» της Κυριακής «η δουλειά μας ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου. Εγώ, ως καθηγητής πλήρους απασχόλησης, είχα χρόνο να ασχολούμαι με αυτά τα ζητήματα μόνο στις ελεύθερες μου ώρες, όπου τύχαινε να βρίσκομαι». Το δε Politico Europe, σε δημοσίευμά του την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε πως τα μέλη της ομάδας επικοινωνούσαν με κρυπτογραφημένα email και, όταν είχαν συναντήσεις διά ζώσης φρόντιζαν να το κάνουν μακριά από κυβερνητικά κτίρια.

Ο κ.Γκάλμπρεϊθ, συνεχίζει την αφήγηση του αναφέροντας: «εντοπίσαμε πολλά πιθανά προβλήματα» σχετικά με τη διαχείριση της μετάβασης σε νέο νόμισμα. «Το μεταβατικό ζήτημα που με απασχόλησε εμένα περισσότερο αφορούσε τους ηλικιωμένους. Όπως αναδεικνύεται από την εμπειρία των συνταξιούχων υπό το καθεστώς του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, οποιαδήποτε διατάραξη του συστήματος πληρωμών πλήττει δυσανάλογα αυτήν την κοινωνική ομάδα». Αλλά, όπως εξηγεί, «δεν επιφορτιστήκαμε με την αποστολή να κρίνουμε αν ένα σχέδιο εξόδου θα μπορούσε να “πετύχει”. Ούτε συμμετείχαμε ποτέ σε συζητήσεις πολιτικής για το αν πρέπει να επιχειρηθεί».

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής τονίζει πως καθ' όλη αυτή την περίοδο εργασίας και έως τις αρχές Μαΐου, όταν ολοκλήρωσε το έργο της η ομάδα, δεν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της ομάδας και του Αλέξη Τσίπρα ενώ τονίζει πως «τον πρωθυπουργό δεν τον είδα ξανά μετά τις πρώτες εβδομάδες της νέας κυβέρνησης» ενώ μετά το πέρας των εργασιών, «κάναμε μία περίληψη των συμπερασμάτων μας και την παρουσιάσαμε στον υπουργό Οικονομικών», λέει, δηλώνοντας άγνοια για το αν εκείνος στη συνέχεια παρουσίασε τα συμπεράσματα στον κ. Τσίπρα.

Το δε θέμα πιθανής ηλεκτρονικής εισβολής στα δεδομένα της ΓΓΔΕ δεν προέκυψε από τις διαβουλεύσεις της «ομάδας εργασίας», όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο κ. Γκάλμπρεϊθ. Οπως διευκρινίζει στην «Καθημερινή», το παράλληλο σύστημα πληρωμών «δεν έχει καμία σχέση με την έξοδο από το ευρώ. Θα ήταν απλά ένας αποτελεσματικός τρόπος να συμψηφισθούν τα χρέη μεταξύ του κράτους και όσων συναλλάσσονται με αυτό».

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, σε ανακοίνωσή του μετά το δημοσίευμα της «Κ» (27.7), παρέπεμψε σε δήλωσή του στις αρχές Μαρτίου (περί πειραματισμών της ΓΓΠΣ για αναβάθμιση του taxisnet σε «ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους, ένα σύστημα το οποίο [...] ελαχιστοποιεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις») για να αποδείξει την αθώα φύση του σχεδίου του.

Ωστόσο, το εγχείρημα αυτό περιγράφεται πολύ διαφορετικά στην περιβόητη τηλεδιάσκεψη της 16ης Ιουλίου. Το σχέδιο, που ο ίδιος αποκαλεί «plan B», είχε «λίγο-πολύ ολοκληρωθεί», λέει στα hedge funds – «η δυσκολία ήταν να προχωρήσουμε από τους πέντε ανθρώπους, που το σχεδίαζαν, στους χίλιους που θα το υλοποιούσαν». Και στη συνέχεια: «Αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε πολύ καλά και θα έκανε μεγάλη διαφορά, επειδή πολύ γρήγορα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές σε smartphones (apps) και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία, το οποίο θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά με μία κίνηση θα μπορούσε να μετατραπεί και σε μια νέα δραχμή».

Πηγή: Καθημερινή 


Εθνική Εφήβων: Οι 18αρηδες που σήκωσαν την Ελλάδα στην Ευρώπη



Δάκρυα χαράς και συγκίνησης μετά τη νίκη-θρίλερ με 64-61 επί της Τουρκίας - Έπεσαν στις αγκαλιές συγγενών και φίλων με το σφύριγμα της λήξης - Στα πανηγύρια πρωταγωνίστησε ο μικρός φίλος της Εθνικής με τα κινητικά προβλήματα

Μια παρέα 12 ατόμων, 12 εφήβων κατόρθωσαν το ακατόρθωτο: Έστω και για δύο ώρες να κάνουν όλη την Ελλάδα να ξεχάσει μνημόνια, capital controls, προβλήματα και να χαρεί, να πανηγυρίσει, αλλά και να συγκινηθεί, να κλάψει για την τεράστια επιτυχία, μια ακόμη του ανεξάντλητου ελληνικού μπάσκετ.



Τα παιδιά του Ηλία Παπαθεοδώρου, οι Έλληνες Έφηβοι κατάφεραν με αυταπάρνηση, πάθος και περίσσια αυτοπεποίθηση να δείξουν σε όλους τους συμπατριώτες τους ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Αρκεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να υιοθετήσουν τα χαρακτηριστικά που προέβαλαν όχι μόνο χθες, στον μεγάλο τελικό απέναντι στην Τουρκία, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια του τουρνουά στον Βόλο, απέναντι σε ομάδες όπως η Γαλλία και η Λιθουανία που θεωρούνταν τα φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Το τελικό 64-61 των άξιων ακόλουθων του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Παπαλουκά, του Διαμαντίδη, του Σπανούλη βρήκε ένα ολόκληρο γήπεδο να έχει δακρύσει, όπως και χιλιάδες ακόμη Ελλήνων από τα σπίτια τους που παρακολουθούσαν το παιχνίδι με κομμένη την ανάσα.



Τα συναισθήματα κατέκλυσαν ακόμη και τους πιο σκληρούς όταν με το σφύριγμα της κόρνας που σήμανε το τέλος του αγώνα, όλοι οι διεθνείς έτρεξαν στην εξέδρα όπου βρίσκονταν οι γονείς τους, τα αδέρφια τους, οι φίλοι τους και έγιναν όλοι μαζί ένα κουβάρι γιορτάζοντας την επιτυχία τους που ήρθε - όπως όλοι παραδέχτηκαν - μέσα από σκληρή δουλειά, στερήσεις διακοπών και αναμονή τεσσάρων ετών... Αυτά τα παιδιά επέλεξαν να κάνουν μέρος της γιορτής τους δικούς τους ανθρώπους που τους στάθηκαν και τους στήριξαν σε κάθε βήμα τους, δίνοντας πανάκριβα μαθήματα στους μικρότερους για το πώς έρχονται οι επιτυχίες και τα μετάλλια.

Το αποκορύφωμα όμως που έδωσε ακόμη ένα μάθημα σε μικρούς και μεγάλους ήταν όταν οι διεθνείς μας κάλεσαν τον μικρό φίλο της Εθνικής που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, αλλά ήταν δίπλα τους να τους επευφημεί από το πρώτο μέχρι το τελευταίο παιχνίδι, κοντά τους, μέσα στο τερέν, να σηκώσει κι εκείνος το πολύτιμο τρόπαιο. Παιδιά γεμάτα προβληματισμούς και ευαισθησίες, παιδιά παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους επίδοξους πρωταθλητές...



Το ματς

Όσον αφορά στο παιχνίδι, οι διεθνείς μας αν και κυνηγούσαν στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς επέστρεψαν από το -14 (25-39) του πρώτου ημιχρόνου και την εκπληκτική άμυνα των αντιπάλων τους και κατάφεραν στα τελευταία λεπτά να περάσουν μπροστά και να κρατήσουν τη νίκη παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Τούρκων (πολύ καλή ομάδα) να γυρίσουν το σκορ, επικρατώντας τελικά με 64-61. 

Ηγέτης και τέρας ψυχραιμίας με 4/4 βολές στο τέλος ο Χαραλαμπόπουλος (23π., 8 ριμπ., 4 ασιστ), σκέπασε ξανά τα καλάθια ο Παπαγιάννης (12π., 15 ριμπ., 3 τάπες), φοβερή δουλειά σε άμυνα κι επίθεση ο Σκουλίδας και υπερπροσπάθεια από όλα τα παιδιά που απέδειξαν πως πέρα από πλούσιο ταλέντο, έχουν και μεγάλη ψυχή. 

Η γνώριμη πεντάδα, Λούντζης, Φλιώνης, Σκουλίδας, Χαραλαμπόπουλος και Παπαγιάννης, άρχισε τον τελικό, ωστόσο η Εθνική ήταν νευρική στην επίθεση κι ευάλωτη στην άμυνα. Τα επιθετικά ριμπάουντ και τα μακρινά σουτ των Τούρκων είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεφύγουν νωρίς (5-10) και να φτάσουν ακόμη και στο +10 (9-19). 

Η άμυνα των παικτών του Ντερίν είχε εγκλωβίσει τον Χαραλαμπόπουλο, δεν επέτρεπε να περάσει η μπάλα στον Παπαγιάννη και ρίσκαρε το σουτ στους Έλληνες διεθνείς με τα χαμηλότερα ποσοστά στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα η διαφορά να ανέβει και στους έντεκα (14-25) στις αρχές της δεύτερης περιόδου. Η… Εθνική άμυνα έγινε πιο επιθετική, οδήγησε σε λάθη και κακές επιλογές τους αντιπάλους και σε καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο από τον Χαραλαμπόπουλο, με αποτέλεσμα να πλησιάσει στους τέσσερις (21-25). Όμως η βιασύνη και η έλλειψη καθαρού μυαλού, μαζί με τον ασταμάτητο Κορκμάζ όχι απλώς σταμάτησαν την ελληνική αντεπίθεση, αλλά οδήγησαν την Τουρκία στα αποδυτήρια και με τη μέγιστη μέχρι τότε διαφορά στο ματς (25-37). 

Οι γείτονες έφτασαν και στους 14 (25-39) στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, όμως η Εθνική με πρωτεργάτη τον Σκουλίδα άρχισε να αντιδρά και με σερί 10-0 πλησίασε στα μισά της τρίτης περιόδου στο -4 (35-39), ενώ βρίσκοντας για πρώτη φορά στο ματς σκορ από τον Παπαγιάννη έφτασε και σε απόσταση τριών πόντων (38-41). Και πάλι, ωστόσο, η ελληνική ομάδα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την ανατροπή και είδε τους Τούρκους να αποκαθιστούν τη διψήφια διαφορά (38-48). 

Όμως και πάλι η Εθνική δεν κατέθεσε τα όπλα και με μπροστάρη τον Μιλεντίγεβιτς ισοφάρισε με άλλους δέκα αναπάντητους πόντους (48-48), ενώ με τρίποντο του ίδιου παίκτη πέρασε μπροστά με 57-54. Ο Ουλκέρ ισοφάρισε με γκολ-φάουλ, ο Παπαγιάννης ξαναέβαλε μπροστά την Ελλάδα με κάρφωμα (59-57) και οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σε ρεσιτάλ αστοχίας από μακριά. Ο Κορκμάζ αστόχησε ελεύθερος για τρεις, ο Χαραλαμπόπουλος δεν λάθεψε από τη γραμμή στα 17 δευτερόλεπτα (61-57), ωστόσο ο Τασκιράν μείωσε γρήγορα (61-59 στα 10 δευτερόλεπτα) και οι Τούρκοι έστειλαν στη γραμμή τον Δίπλαρο, που είχε 1/2 (62-59) στα 8,5 δευτερόλεπτα για το τέλος. Για να αποφευχθεί τρίποντο έγινε φάουλ στον Αλ, που με 2/2 έφερε την ομάδα του στον πόντο, με μόλις 5,9 δευτερόλεπτα να απομένουν. Ο Χαραλαμπόπουλος πήγε ξανά στη γραμμή με 4,7’’ για το τέλος και με περισσή ψυχραιμία έγραψε το 64-61. Ο Κορκμάζ πήρε φάουλ και με την πρώτη άστοχη βολή του όλα τέλειωσαν με το 64-61 να φέρνει την Εθνική στην κορυφή της Ευρώπης.  



Τα δεκάλεπτα: 12-19, 25-37, 41-48, 64-61

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Λούντζης 3 (1/2δίπ., 0/3τρίπ., 1/2β., 1ασ., 2λ. σε 21:18), Μιλεντίγεβιτς 8 (1/4δίπ., 2/9τρίπ., 1ρ., 1κλ., 2λ. σε 18:22), Φλιώνης 2 (1/2δίπ., 4ρ. σε 6:20), Μουράτος 2 (1/2δίπ., 0/2τρίπ., 3ρ., 3ασ., 1κλ., 1λ. σε 17:47), Σκουλίδας 8 (1/6δίπ., 2/3τρίπ., 6ρ., 3ασ., 1κλ. σε 33:49), Χρηστίδης (2ρ. σε 6:49), Δίπλαρος 6 (1/3δίπ., 1/5τρίπ., 1/3β., 5ρ., 3ασ., 1κλ., 4λ. σε 22:37), Παπαγιάννης 12 (5/9δίπ., 2/5β., 15ρ., 1κλ., 3κοψ., 3λ. σε 32:44), Χαραλαμπόπουλος 23 (4/6δίπ., 2/4τρίπ., 9/9β., 8ρ., 4ασ., 2λ. σε 40:00)

Τουρκία (Ντερίν): Αλ 10 (1/5δίπ., 2/5τρίπ., 2/2β., 2ρ., 2ασ., 3λ. σε 24:35), Όντσελ (0/1δίπ. σε 4:08), Τάσκιραν 12 (3/12δίπ., 2/4τρίπ., 6ρ., 1ασ., 1κλ. σε 25:48), Ούλκερ 13 (3/3δίπ., 2/5τρίπ., 1/1β., 7ρ., 1κλ., 1κοψ. σε 28:14), Κορκμάζ 15 (4/8δίπ., 1/7τρίπ., 4/6β., 7ρ., 4ασ., 5κλ., 3λ. σε 37:39), Ντουρμάζ 3 (0/3δίπ., 1/1τρίπ., 3ρ., 1κλ., 3λ. σε 8:37), Γκαζί 2 (1/3δίπ., 0/3τρίπ., 2ρ., 1ασ., 2κλ. σε 28:06), Μπαϊράκ 4 (1/7δίπ., 0/1τρίπ., 2/4β., 9ρ., 1κλ. σε 22:26), Γιούρτσεβεν 2 (1/3δίπ., 4ρ., 1κλ., 1κοψ., 1λ. σε 20:27)

Συνολική στατιστική:

Ελλάδα: 15/34δίπ., 7/26τρίπ., 13/19β., 33-14ρ., 14ασ., 5κλ., 3κοψ., 14λ.
Τουρκία: 14/45δίπ., 8/26τρίπ., 9/13β., 25-16ρ., 8ασ., 12κλ., 2κοψ., 10λ.

2015 U18 EUROBASKET (23/7-2/8, ΒΟΛΟΣ)

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

1. Ελλάδα
2. Τουρκία
3. Λιθουανία
4. Βοσνία κι Ερζεγοβίνη
5. Σερβία
6. Γαλλία
7. Ισπανία
8. Γερμανία
9. Ρωσία
10. Λετονία
11. Ιταλία
12. Κροατία
13. Φινλανδία
14. Μαυροβούνιο
15. Ουκρανία
16. Τσεχία


protothema.gr