Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Τους έφεραν πριν 3 χρόνια και τώρα θέλουν να οργανώσουν "Δεξιά Πλατφόρμα" μέσα στη Νέα Δημοκρατία




Διαβάζουμε στο news.gr

Την ώρα που η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη βρίσκεται σε τροχιά ρήξης με το κόμμα της, μία νέα... Δεξιά Πλατφόρμα βρίσκεται στα σκαριά στην αντίπερα όχθη του πολιτικού φάσματος.

Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, έχοντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με τον εν αναμονή διεκδικητή της ηγεσίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, επιχειρούν να κρατήσουν σαφείς αποστάσεις από την στροφή στο μεταρρυθμιστικό κέντρο που επιδιώκει ανοιχτά και βίαια ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υιοθετώντας μία υπεύθυνη και μετριοπαθή στάση απέναντι στην κυβέρνηση στις κρίσιμες συγκυρίες που έχουν διαμορφωθεί.

Με αυτόν τον τρόπο οι δύο εκφραστές της λαϊκής Δεξιάς στη Συγγρού επιχειρούν να «οχυρώσουν» τη θέση τους στη Νέα Δημοκρατία, καθώς δεν αποτελεί μυστικό ότι δεν χαίρουν της εμπιστοσύνης των πλέον μετριοπαθών κεντροδεξιών που ζητούν επαναπροσανατολισμό της ιδεολογικής ταυτότητας της παράταξης στις αρχές του καραμανλισμού, με μετατόπιση προς το κέντρο στον πολιτικό άξονα.

Τούτων δοθέντων, οι δύο πολιτικοί επιχειρούν να συσπειρώσουν γύρω τους τους βουλευτές και τα στελέχη που εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της κεντρώας στροφής του κ. Μεϊμαράκη, δημιουργώντας μία άτυπη «Δεξιά Πλατφόρμα» που θα στεγάσει τους εκπροσώπους της λαϊκής Δεξιάς που μέχρι πρότινος υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά ένοιωθε πιο οικεία στη Συγγρού.

Το μήνυμα αυτό φρόντισαν να στείλουν στην - κατά τα άλλα πανηγυρική εκλογή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην διευρυμένη Πολιτική Επιτροπή - την περασμένη εβδομάδα. «Η παράταξη πήρε έκφραση με το Λαϊκό Κόμμα, το Συναγερμό, την ΕΡΕ, τη Ν.Δ, αλλά είναι πάντα αυτή η παράταξη που λέγεται δεξιά στην Ελλάδα, αυτό εκπροσωπούμε, αυτό είμαστε και αυτό δε φτιάχτηκε ούτε αλλάζει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, αντιπαραβάλλοντας τις ιστορικές καταβολές της Αριστεράς: «Υπάρχουν αντίπαλοι που εκφράστηκαν με διάφορες μεταμορφώσεις που πήρε το μαρξιστικό κίνημα: Πρώτα το ΣΕΚΕ, μετά το ΚΚΕ ο Δημοκρατικός Στρατός που ήταν κομμουνιστικός όπως ανέφερε, η ΕΔΑ, αλλα ο ιδεολογικός αγώνας ήταν πάντα ο ίδιος».

Τη σκυτάλη από τον Μάκη Βορίδη πήρε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναφερόμενος στη συζήτηση ιδεολογικού επαναπροσανατολισμού της Νέας Δημοκρατίας, για την οποία έκανε λόγο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος κάνοντας λόγο για «μεταρρυθμιστικό κέντρο», τόνισε ότι «εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια στα προηγούμενα χρόνια, και θα την κρατήσουμε ως περήφανοι δεξιοί, που δεν ντρέπονται τι είναι». Με αυτόν τον τρόπο και με το «εμείς» ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να υπογραμμίσει το ρόλο των στελεχών της λαϊκής Δεξιάς τα τελευταία χρόνια επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

Η συσπείρωση που επιχειρείται στις παρυφές της λαϊκής Δεξιάς προς το παρόν δεν αποτελεί πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία βλέποντας το χαμένο λαϊκό έρεισμα να «ζωντανεύει», δεν μπαίνει σε κλίμα εσωστρέφειας. Ωστόσο, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που ακολουθούν και ο πυκνός πολιτικός χρόνος εγκυμονούν κινδύνους για το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας...


Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται το πολιτικό και οικονομικό σύστημα στην χώρα



Οι πολίτες των χωρών που επλήγησαν από την οικονομική κρίση δεν εμπιστεύονται τους κρατικούς θεσμούς, ενώ σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης μειώνεται σημαντικά η πίστη στο πολιτικό και το οικονομικό σύστημα δείχνει μια έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ό,τι αφορά την πίστη στο πολιτικό σύστημα (3,1%), αλλά και στο οικονομικό (21,9%). Αντίθετα στις πρώτες θέσεις εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα βρίσκονται η Δανία (92,2%), η Φινλανδία (90,8%) και η Σουηδία (90,7%) και στο οικονομικό η Σουηδία (91,6%), η Βρετανία (83,8%) και η Δανία (81,7%).

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η Ευρώπη πλέον βυθίζεται σε μια κρίση εμπιστοσύνης στη δημοκρατία, η οποία έχει αρχίσει να πλήττει και χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία.

«Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος οικονομικής κρίσης και έλλειψης εμπιστοσύνης στην πολιτική», σχολίασε ο επικεφαλής του IW Μίχαελ Χίτερ.

Ερευνητές του IW δημιούργησαν έναν πίνακα εμπιστοσύνης για 20 ευρωπαϊκές χώρες, με τον οποίο ήθελαν να δουν πόσο ισχυρή είναι η πίστη των πολιτών στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα της χώρας τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι πολίτες στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα βρίσκονται στις τρεις τελευταίες θέσεις.

Όμως αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι από το 2000 και μετά μειώνεται σταθερά στη νότια Ευρώπη η πίστη στο πολιτικό σύστημα.

«Με το ευρώ μπόρεσε να κρυφτεί για ένα διάστημα το έλλειμμα εμπιστοσύνης σε κάποιες χώρες της ΕΕ», σημείωσε ο Χίτερ. Όμως η οικονομική κρίση επανέφερε την έλλειψη εμπιστοσύνης στο προσκήνιο.

Αν και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Ισπανία και η Πορτογαλία εμπιστεύονταν το οικονομικό σύστημα τόσο όσο η Γερμανία, πλέον η Ισπανία βρίσκεται στην 15η θέση και η Πορτογαλία στην 16η.

Σύμφωνα με το IW, υπάρχει μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της οικονομικής ευημερίας και της πίστης σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που λειτουργεί: όσο μεγαλύτερο είναι το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τόσο ισχυρότερη η πίστη στη δημοκρατία και το οικονομικό σύστημα.

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν μειώθηκε μετά το 2000 η πίστη στο πολιτικό σύστημα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο.

Η χαμένη πίστη στο νότια Ευρώπη μπορεί να αντιστραφεί μόνο με το χρόνο. «Γενικά μπορεί να αποκατασταθεί μόνο πολύ μακροπρόθεσμα», εξήγησε ο Ντόμινικ Ένστε, ένας από τους συντάκτες της έρευνας.


koolnews.gr


Αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων δηλώνουν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ



Την αντίθεση τους στη δρομολογούμενη εκποίηση των 14 Περιφερειακών Αερολιμένων εκφράζουν, με ερώτηση τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για τεράστια και αδικαιολόγητη οικονομική ζημία. Τονίζουν δε ότι «με καθαρά οικονομικούς όρους, το ελληνικό κράτος θα έχει από την εν λόγω ιδιωτικοποίηση τετραπλάσια έως και πενταπλάσια απώλεια εσόδων».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι την πρόταση του Πανελλήνιου Συλλόγου Αερολιμενικών με αρ. Πρωτ. 02/06-04-2015, αλλά και τους όρους «της αδιαφανούς ως προς τη μεθόδευση και το σύνολο των τεχνοοικονομικών αναλύσεων» Σύμβασης Παραχώρησης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport AG - Slentel Ltd, αναφέρουν πως προκύπτουν προκλητικά αντικειμενικά συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «η Fraport AG - Slentel Ltd για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, θα πληρώσει εφάπαξ στο ελληνικό δημόσιο 1,234 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η γερμανική εταιρεία διαχείρισης του αερολιμένα Αθηνών (Hochtief), χρωστάει 1,4 δισ. ΦΠΑ στο κράτος. Τα 1,234 δισ. ευρώ ισοδυναμούν με τα τριετή καθαρά έσοδα του κράτους από τα αεροδρόμια».

Οι βουλευτές επισημαίνουν, επίσης:

«Ο ιδιώτης, ενώ στη σαρανταετία θα εισπράξει πάνω από 22 δισ. ευρώ, θα αποδώσει στο κράτος μόνο 3,85 δισ., την ίδια στιγμή που το Δημόσιο μόνο από το "σπατόσημο" θα έχει στη σαρανταετία έσοδα 8 δισ. ευρώ».

«Με δεδομένο το γεγονός των χαμηλών προσόδων πολλών μικρών αερολιμένων, η βιωσιμότητά τους σε συνθήκες αγοράς και ανταγωνισμού θα είναι αδύνατη», υποστηρίζουν.
Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η οικονομικές αναπτυξιακές επιπτώσεις από τυχόν ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, «θα είναι μη αναστρέψιμες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να χρεωθεί το βάρος αυτής της ιστορικής πράξης, με τη δικαιολογία της άσκησης ωμών εκβιασμών από τους δανειστές».

«Αν ολοκληρωθεί η εν λόγω ιδιωτικοποίηση, θα γίνει ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας και θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής διερεύνησης οικονομικού σκανδάλου. Οι Κρατικοί Αερολιμένες ανήκουν στον λαό και οφείλουν να παραδοθούν στις επόμενες γενιές ως περιουσία του ελληνικού κράτους. Η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας πρέπει να είναι διαφανής και ελεγκτέα», καταλήγουν.

Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Εθνικής Άμυνας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης-Περιβάλλοντος & Ενέργειας, από τους οποίους ζητούν παράλληλα να καταθέσουν:
Τους ακριβείς όρους και το σύνολο των οικονομοτεχνικών αναλύσεων της Σύμβασης του ΤΑΙΠΕΔ με την Fraport AG - Slentel Ltd για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια.

Τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υποχρεωτικά συνοδεύουν την Σύμβαση για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια καθώς και τη Μελέτη Κόστους - Ωφέλειας της εν λόγω Σύμβασης.
Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Στέφανος Σαμοΐλης, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Φωτεινή Βάκη, Σωκράτης Βαρδάκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Στάθης Γιαννακίδης, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Κώστας Ζαχαριάς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Ηλίας Ιωαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Εύη Καρακώστα, Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, Μιχάλης Kριτσωτάκης, Βασίλης Κυριακάκης, Αγλαΐα Κυρίτση, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, Βασιλική Λέβα, Νίκος Μανιός, Γεράσιμος Μπαλαούρας, Θανάσης Πετράκος, Θανάσης Σκούμας, Γιάνης Σταθάς, Ελένη Σωτηρίου, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασίλης Χατζηλάμπρου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, imerisia.gr


Αναμφίβολα πρόκειται περί ηλιθίων…






1) Αναμφίβολα πρόκειται περί ηλιθίων...

Ενώ αρχικά η κυβέρνηση επέμενε πως για τις ουρές στα ΑΤΜ ευθυνόταν η ΕΚΤ που τράβηξε το χαλί της ρευστότητας και έκλεισε τις τράπεζες, στη συνέχεια πριν λίγες μέρες ο Υπουργός κ. Νίκος Βούτσης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους αποκαθιστώντας την αλήθεια.

Το κλείσιμο των τραπεζών παραδέχθηκε πως το επέλεξε η κυβέρνηση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με στόχο να αποτελέσει διαπραγματευτικό όπλο, στη διαδικασία την οποία η ίδια και τα μέλη της νόμιζαν ως διαπραγμάτευση, ενώ επρόκειτο για πράξη "ανατίναξης" της οικονομίας της χώρας.

Σύσσωμη η κυβέρνηση φαίνεται είχε την εντύπωση πως το κλείσιμο και το άνοιγμα των τραπεζών είναι κάτι που μοιάζει με το κατέβασμα ενός διακόπτη της ΔΕΗ ή το κλείσιμο της Εθνικής Οδού για μερικές ώρες ή μέρες, στα πλαίσια μιας διαπραγμάτευσης από "πραιτοριανούς" του πελατειακού κράτους και τους "καίσαρες" αυτού.

Μετά τον εκβιασμό, ανοίγεις το διακόπτη και η ισχύς της ηλεκτρικής ενέργειας ή η κυκλοφορία αποκαθίστανται με τις συνέπειες να περιορίζονται μόνο στις ώρες ή μέρες της αυθαιρεσίας σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Στις τράπεζες του χρήματος, όπως άλλωστε και όλων των ναών, θεμέλιος λίθος είναι η πίστη και βασική προϋπόθεση των συναλλαγών (φυσικών και μεταφυσικών) η εμπιστοσύνη.

Επειδή όμως η παρούσα κυβέρνηση -σε υπερθετικό βαθμό σε σχέση με τις προηγούμενες λόγω αριστερής σχιζοειδούς απόστασης από την πραγματικότητα- αποτελείται από ανεπάγγελτους κομματικούς  και κρατικοδίαιτους που δεν έχουν τυλίξει και πουλήσει ούτε σουβλάκι στη ζωή τους, για να γνωρίζουν τι σημαίνει οικονομική συναλλαγή, οι συνέπειες του κλεισίματος των τραπεζών και των capital controls είχαν και έχουν υποτιμηθεί.

Αμφιβάλλω αν και οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου που θεωρούνται πιο "φιλικοί" προς την αγορά είναι σε θέση να αντιληφθούν και να κάνουν έναν πρώτο προσδιορισμό των συνεπειών που έχουν δρομολογηθεί για την οικονομία και κατά συνέπεια για την κοινωνία και τη χώρα.

Περιχαρείς οι αδαείς, την περασμένη Παρασκευή μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις ανακοίνωσαν τα πρώτα μέτρα περιορισμού των συνεπειών της αναγκαστικής τραπεζικής αργίας.
Τις εγκρίσεις πλέον των εταιρειών εισαγωγών θα τις δίνουν οι τράπεζες και όχι κάποια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών όπως συνέβαινε στις αλήστου μνήμης και φτώχειας σοβιετικές και λοιπές φασιστικού τύπου  οικονομίες με ολοκληρωτικές δομές.

Αναλυτικά, το σχετικό ρεπορτάζ την περασμένη Παρασκευή ανέφερε τα εξής: "Στις εμπορικές τράπεζες θα μεταφερθεί η αρμοδιότητα έγκρισης των ποσών που θα πρέπει να εκταμιεύονται για τις εισαγωγές προϊόντων σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο. Στόχος είναι να εξομαλυνθούν οι εισαγωγές πρώτων υλών και αγαθών, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται ελλείψεις στην αγορά.

Το θέμα εξετάσθηκε χθες στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που συνεκλήθη στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως Γιάννη Δραγασάκη, με τη συμμετοχή των κ.κ. Ευκλ. Τσακαλώτου, Γ. Σταθάκη, Π. Σκουρλέτη, Σπ. Σαγιά και Γ. Χουλιαράκη.
Συγκεκριμένα αποφασίσθηκε οι εγκρίσεις συναλλαγών για εισαγωγές να γίνονται αποκεντρωμένα, στα υποκαταστήματα των τραπεζών, ώστε να αποφορτιστεί το σύστημα. Οι συναλλαγές ανά επιχείρηση και ανά ημέρα θα αυξηθούν στις 100.000 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί και το ημερήσιο όριο που μπορούν οι τράπεζες να πραγματοποιούν πληρωμές από τα 3,5 εκατ. ευρώ στα 5 εκατ. ευρώ…."

Τι σημαίνουν επί του πρακτέου τα παραπάνω;

Είναι απλό.  Οι συστημικές τράπεζες με πανελλαδικό δίκτυο είναι τέσσερις. Έχουμε 5 εκατ. την ημέρα επί 4 ίσον 20 εκατ. επί 25 που είναι οι εργάσιμες ημέρες ίσον 500 εκατ. το μήνα για εισαγωγές,. Αυτά σε μια χώρα που εκτός των καυσίμων και του μηχανολογικού εξοπλισμού εισάγει και τα δυο τρίτα των τροφίμων.
500 εκατ. το μήνα επί 12 μήνες μας κάνουν περί τα 6 δισ. ευρώ, όσες ενδεχομένως είναι και οι εισαγωγές της Κούβας ή της Βόρειας Κορέας.
Το 2014 οι εισαγωγές της Ελλάδας έφτασαν τα 41,6 δισ. ευρώ έναντι 23,6 δισ. ευρώ εξαγωγών.
Τα 6 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου των εισαγωγών του 2014. Μόνο για την εισαγωγή καυσίμων το χρόνο που πέρασε δαπανήσαμε περί τα 15,7 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσια του ορίου που έχει τεθεί σήμερα.


Καθώς μέρος των εισαγωγών αφορά πρώτες ύλες, μηχανήματα και ημικατεργασμένα προϊόντα που μεταποιούνται στην Ελλάδα και εξάγονται, τα μέτρα αυτά θα πλήξουν και τις εξαγωγές. Για την ακρίβεια θα πλήξουν ολόκληρη την οικονομική αλυσίδα τόσο της παραγωγής όσο και του εμπορίου.
Κατά συνέπεια δεν βλέπω πως τους προσεχείς μήνες δεν θα υπάρξουν ελλείψεις βασικών αγαθών και πρώτων υλών για την παραγωγή. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την επίπτωση αυτών των συνεπειών του κλεισίματος των τραπεζών και της απώλειας της εμπιστοσύνης, στο ΑΕΠ, την ανεργία, τα δημόσια έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ακόμη και η "ιερή αγελάδα" της πελατειακής μας δημοκρατίας, η ομαλή και άρτια καταβολή των μισθών του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, αλλά και των συντάξεων,  ενδέχεται να υποστεί πλήγματα απροσδιόριστου μεγέθους.

Πλήγματα τα οποία σε κάθε περίπτωση θα κάνουν τις όποιες περικοπές ζητούσαν τα μνημόνια έστω και τα σκληρότερα (όπως το τελευταίο λόγω κακής διαπραγμάτευσης ή δολίων σκοπιμοτήτων...) να μοιάζουν με ράπισμα έναντι διαμελισμού.

Κάποιοι θα αντιτείνουν πως τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά και πως σύντομα η κατάσταση με τους τραπεζικούς περιορισμούς θα αποκατασταθεί. Αυτό είναι αλήθεια, μόνο εν μέρει όμως...
Η υπογραφή συμφωνίας, η πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος από την τρόικα, αλλά και οι ανακεφαλαιώσεις των τραπεζών μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποκαταστήσουν μέρος του προβλήματος. Υπάρχει κάποιος όμως που πιστεύει πως το επιτελείο του κ. Τσίπρα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που ασμένως υπογράφει;

Και να θέλουν, προκειμένου να κρατήσουν τις θέσεις και τις παχυλές αμοιβές ως είθισται με τους πολιτικούς τις τελευταίες δεκαετίες, δείχνουν πως είναι παντελώς ανίκανοι.
Το κλειδί για την άρση των τραπεζικών περιορισμών άρα για την ομαλοποίηση της οικονομικής λειτουργίας, είναι η επιστροφή σημαντικού μέρους των καταθέσεων που έχουν φύγει τους τελευταίους μήνες.

Αυτό όμως τόσο υπό τις παρούσες συνθήκες της διαφαινόμενης πολιτικής αστάθειας όσο και της ισχυρής αποδοχής που συνεχίζει να εμφανίζει ακόμη στην κοινωνία η αριστερή κυβέρνηση μοιάζει αδύνατον. Το πρόβλημα γίνεται αδιέξοδο αν λάβει κανείς υπόψη τη χαμηλή αποδοχή που εμφανίζει η αντιπολίτευση.

Γιατί οι κυβερνώντες δεν προέβλεψαν έστω και κατ’ ελάχιστον όλες αυτές τις συνέπειες, που κάποιος με μέτριες οικονομικές γνώσεις θα μπορούσε να είχε προβλέψει; Γιατί προφανώς οι πολιτικές ιδεοληψίες κάνουν τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται περί τα οικονομικά ως αδαείς.
Δηλαδή, σαν ηλίθιοι...

Προφανώς πρόκειται περί οικονομικώς ηλιθίων... γιατί ξεκίνησαν ζητώντας δανεικά χωρίς μνημόνια. Σε πρώτη φάση αποδέχτηκαν μνημόνιο χωρίς δανεικά για να καταλήξουν να τινάξουν την οικονομία στον αέρα προκαλώντας τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον τελευταίο πόλεμο, για να αποδεχτούν το σκληρότερο μνημόνιο.

Επεδίωκαν  να τινάξουν το "Κούγκι" του διεθνούς καπιταλισμού στον αέρα και κατάφεραν να τινάξουν την Ελλάδα με τους ίδιους στον πυρήνα της έκρηξης να αντιλαμβάνονται το πρώτο ωστικό κύμα, ως ισχυρό ρεύμα υποστήριξης. Όταν συναντήσουν το πρώτο σταθερό εμπόδιο της πραγματικότητας θα καταλάβουν.

2) Ηλίθιος κατά το λεξικόν...

Ηλίθιος -α -ο [ilíθios] Ε6 : 1α. που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εξυπνάδας: ~ άνθρωπος. Πρόκειται για ηλίθιο πρόσωπο. Είναι τουλάχιστον ηλίθιο να ελπίζεις σε κάποια βοήθεια απ΄ αυτόν. β1. που ενεργεί επιπόλαια, απερίσκεπτα· ανόητος: Θα είσαι ~, αν αφήσεις τέτοια δουλειά / αν πουλήσεις το σπίτι, για να αγοράσεις αυτοκίνητο. Mην είσαι ~, πρόσεχε τι πας να κάνεις.
Hλίθιο ατύχημα / λάθος, που θα μπορούσε κανείς να το προβλέψει. β2. που είναι εύπιστος, αφελής: ~ είσαι; δεν κατάλαβες ότι σε κορόιδεψε; Είναι τόσο έντιμος που μερικοί τον θεωρούν ηλίθιο. Θα πρέπει να ήμουνα ~ για να μην το καταλάβω.

(ως ουσ.): Aυτές είναι συμβουλές για ηλιθίους. Bρε, ηλίθιε, τι πήγες να κάνεις! 2α. που ταιριάζει σε ηλίθιο ή που τον χαρακτηρίζει: Hλίθιο ύφος / χαμόγελο. β. για κτ. που προέρχεται από άνθρωπο χαμηλού διανοητικού ή πνευματικού επιπέδου ή που απευθύνεται σε ανθρώπους με ανάλογο επίπεδο: Hλίθια απάντηση. γ. για κτ. που θεωρείται κακόγουστο, ευτελές, ασήμαντο κτλ.: Tελευταία κυκλοφορεί με ένα ηλίθιο καπέλο. 3. (ψυχιατρ., ως ουσ.) άτομο που έχει κάποια μορφή διανοητικής καθυστέρησης: Διανοητικά ο ~ βρίσκεται ανάμεσα στον ιδιώτη και στο βλάκα.
 Συμπεριφέρεται σαν ~. ηλίθια ΕΠIΡΡ: Tον κοίταζε ~.
[λόγ. < αρχ. ἠλίθιος `χαζός΄]

3) Μια ιστορία για τον επιχειρηματία της διπλανής πόρτας

Αγαπητέ Κύριε Στούπα

Σας αποστέλλω τοποθέτηση μου με την ελπίδα ότι θα εξετάσετε το ενδεχόμενο δημοσίευσης του στο Capital.gr το οποίο παρακολουθώ στενά και το εκτιμώ ως μέσον όπως και την δική σας αρθρογραφία

Με εκτίμηση
Νικόλαος Λακασάς

Μια ιστορία για τον επιχειρηματία της διπλανής πόρτας
Θα σας πω μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα. Ο Κώστας τόλμησε και ίδρυσε με λίγα χρήματα που δανείστηκε μια παραγωγική επιχείρηση. Στην αρχή ξεκίνησε μόνος του και έπειτα από λίγο προσέλαβε δύο εργαζομένους. Δούλεψε σκληρά και κάθε χρόνο και με μεγάλη του χαρά αύξησε το προσωπικό του. Αποτελούσε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για τον ίδιο να προσλαμβάνει όλο και περισσότερους όχι μόνο να αυξάνει τα κέρδη του αλλά κυρίως να προσφέρει εργασία σε άλλους ανθρώπους. Εισήγαγε μεγάλο μέρος από τις πρώτες ύλες από το εξωτερικό διότι αυτές δεν υπήρχαν στην Ελλάδα. Στην αρχή οι ξένοι προμηθευτές δεν τον εμπιστευόταν όμως με την σκληρή επιμονή του έπεισε τους προμηθευτές τους και του έδωσαν πίστωση αρχικά 30 μετά 60 και έπειτα 90 ημέρες. Η εξέλιξη αυτή τον διευκόλυνε και σκέφτηκε να προσλάβει και άλλους εργαζομένους και να αναπτύξει και άλλο την επιχείρηση του. Κάποιοι όμως άσχετοι με το  επιχειρείν αποφάσισαν να μπλοκάρουν τις τράπεζες και τον λογαριασμό του με αποτέλεσμα ο Κώστας να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του σε εργαζομένους, τράπεζες  και προμηθευτές. Ο ίδιος ήταν υπόδειγμα επιχειρηματία και έκανε την καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων της επιχείρησης σε όλη του την επαγγελματική καριέρα. Το γεγονός ότι μπλοκάρισε ο λογαριασμός του, όχι γιατί ήταν απατεώνας, αλλά γιατί κάποιοι θεώρησαν την υγιή επιχειρηματικότητα ως τελευταία προτεραιότητα καθώς και το γεγονός ότι έχασε την αξιοπιστία και το κύρος που με πολύ προσπάθεια είχε κτίσει τον έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη ψυχολογική σχέση. Δεν άντεχε να βλέπει τους εργαζόμενους του να υποφέρουν από την αδυναμία του να μην μπορεί να τους απασχολήσει και να τους πληρώσει με αποτέλεσμα να δώσει τέλος στην ζωή του από ντροπή. Αυτή η ιστορία δεν είναι προς κομματικοποίηση και φυσικά το απονενοημένο διάβημα του Κώστα δεν αποτελεί λύση. Το αντίθετο μάλιστα η τελευταία τραγική πράξη του Κώστα είναι παράδειγμα προς αποφυγήν. Όμως είναι παράδειγμα προς μίμηση η όλη του επιχειρηματική πορεία την οποία κάποιοι ανεύθυνοι την διέκοψαν απότομα και άδικα. Η ιστορία αυτή είναι αφιερωμένη στον Κώστα, στον Βαγγέλη, στον Γιώργο, στον επιχειρηματία της διπλανής πόρτας οι οποίοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, έχουν σοβαρά προβλήματα προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα  ή μετακόμισαν τις επιχειρήσεις τους σε άλλη χώρα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι επιχειρηματίες ότι η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτερο αγαθό το οποίο μας έδωσε ο θεός και τους καλώ να μην το βάλουν κάτω και να συνεχίσουν με αμείωτη προσπάθεια. Κυρίως όμως είναι σημαντικό οι κυβερνώντες να κατανοήσουν ότι η υγιής επιχειρηματικότητα είναι βασικό συστατικό διατήρησης της κοινωνικής συνοχής διότι δημιουργεί και διατηρεί θέσεις εργασίας όταν συντρέχουν οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις της ελεύθερης οικονομίας και το κράτος δεν μπαίνει εμπόδιο στον επιχειρηματία. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει μια συμμαχία απ' όλους τους πολιτικούς φορείς που να υποστηρίξει στην πράξη την επιχειρηματικότητα και να αφήσουν στην άκρη τους εγωισμούς και τους διαχωρισμούς της κοινωνίας (μνημονιακοί- αντιμνημονιακοί, Ναι-Όχι κλπ), να εγκαταλείψουν το πελατειακό κράτος όπως και τις αναχρονιστικές ιδεοληψίες.   Να συνεργαστούν όλοι μαζί για την Ελλάδα, τις Ελληνίδες, τους Έλληνες  και κυρίως για τα Ελληνόπουλα.

Νικόλαος Λακασάς

​Κώστας Στούπας
kostas.stoupas@capital.gr


Ηχητικό ντοκουμέντο: Ο Βαρουφάκης περιγράφει σε funds το «σχέδιο Β»



Το ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ο Γ. Βαρουφάκης μιλά για το σχέδιο Β και το «χακάρισμα» των ΑΦΜ, βρέθηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα

To φόρουμ OMFIF, στο οποίο μίλησε ο κ. Βαρουφάκης, πριν από λίγο, με την άδεια του πρώην ΥΠΟΙΚ δημοσίευσε το ηχητικό από ολόκληρη την τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης και περιέγραψε όλο το σχέδιό του.

Αξιο αναφοράς είναι ότι ο πρώην υπουργός εμπλέκει τον πρωθυπουργό στο σχέδιο Β λέγοντας ότι η συγκρότηση επιτροπής από πέντε άτομα που θα προχωρούσε στον σχεδιασμό αυτόν έγινε μετά από εντολή του Αλέξη Τσίπρα προεκλογικά.

Επιβεβαιώνεται και το ρεπορτάζ της «ΗτΣ» στις 18 Ιουλίου όπου τότε είχαμε γράψει ότι ο κ. Βαρουφάκης προεκλογικά είχε συνάντηση στο Κολωνάκι με κορυφαίο τραπεζικό παράγοντα και του ανέλυε το σχέδιο Β το οποίο ήταν εν γνώσει και του πρωθυπουργού.

Μετά την αποκάλυψη του ηχητικού ντοκουμέντου, ενδιαφέρον έχει αν θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από το Μαξίμου ενώ ακόμη μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον αν οι κινήσεις του κ. Βαρουφάκη δημιουργούν ζήτημα ποινικών ευθυνών για τις οποίες θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας. Αλλωστε, το να ενημερώνεις εκπροσώπους hedge fund για ένα τόσο σοβαρό σχέδιο που έχει στο μυαλό της μια κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπικών παιχνιδιών με θύμα την ίδια την ελληνική οικονομία.

Πολύ σοβαρό ζήτημα προκύπτει και από τα όσα λέει για το παράλληλο σύστημα που θα έφτιαχνε ο κ. Βαρουφάκης και το οποίο θα λειτουργούσε μέχρι να τους αντιλαμβανόταν η Γενική Γραμματέας Εσόδων, κ. Σαββαίδου η οποία ελέγχει το κανονικό σύστημα πληρωμών μέσω του Taxis.

Τα επίμαχα σημεία στο ηχητικό:



imerisia.gr


ΠΑΣΟΚ: Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τις αποκαλύψεις για τον Βαρουφάκη



Μετά τη Νέα Δημοκρατία, και το ΠΑΣΟΚ αντιδρά έντονα για τα όσα αποκαλύπτονται σε χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής αναφορικά με εναλλακτικά σχέδια τα οποία «και με εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα», φέρεται να εκπονούσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που προέβλεπαν αλλαγή στο τραπεζικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου και σεναρίου με δραχμή.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρεται σε «εφιαλτικό σχεδιασμό, καθώς και ενδεχόμενη συνέργεια σε ποινικά κολάσιμες πράξεις σχετικά με το νόμισμα και την οικονομία της χώρας, με αδίστακτες μεθοδεύσεις».

«Μπροστά τους τα σχέδια Λαφαζάνη για εισβολή στο Νομισματοκοπείο ωχριούν», αναφέρεται και ζητείται η παρέμβαση της δικαιοσύνης «για τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης».

Ταυτόχρονα, καλείται ο κ. Τσίπρας να πάρει θέση:

«Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί πια να σιωπά, ούτε να κρύβεται πίσω από πράξεις ή παραλείψεις Υπουργών και συνεργατών του, τους οποίους λίγους μήνες πριν τους χαρακτήριζε “σημαντικό κεφάλαιο” της διαπραγμάτευσης. Οφείλει να απαντήσει ευθέως και με ειλικρίνεια στην ερώτηση της Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά και να ενημερώσει τη Βουλή και το λαό, για το ποιοι ήταν οι σχεδιασμοί αυτοί, αν υπήρξαν πράγματι προπαρασκευαστικές πράξεις, αν είχε αρχίσει να εκτελείται το εν λόγω σχέδιο και τελικά με ποίου εντολή αυτό εκπονήθηκε. Οφείλει, τέλος, να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα, γιατί οι πολίτες πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια».



ikypros.com


Ντόρα Μπακογιάννη : Μήπως ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης για Βαρουφάκη



Τις έντονες ανησυχίες της εξέφρασε μέσα από τον προσωπικό της λογαρισμό στο twitter η Ντόρα Μπακογιάννη για τα όσα είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

"Προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις δόλου από πλευράς Βαρουφάκη. Μήπως ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης;", έγραψε, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, η κ. Μπακογιάννη.
 
 Άμεσες απαντήσεις ζητά και  η Νέα Δημοκρατία από τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο των αποκαλύψεων ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σχεδίαζε μαζικές υποκλοπές δέκα εκατομμυρίων φορολογουμένων, στο πλαίσιο μίας πιθανής άτακτης αποχώρησης από το κοινό νόμισμα και μετάβασης στη δραχμή.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έχει συγκαλέσει σήμερα, σύσκεψη στη λεωφόρο Συγγρού, προκειμένου να συζητηθεί και να αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασης της γαλάζιας Παράταξης, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, μπροστά σε αυτόν τον ορυμαγδό των εξελίξεων, που αφήνει έκθετο τον κ. Τσίπρα και δείχνει τεράστιες ποινικές ευθύνες για τον Γιάνη Βαρουφάκη.


NOW


Σήμα κινδύνου από το «Αγλαία Κυριακού» το υπουργείο Υγείας στον κόσμο του



Αντίθετα, για το υπουργείο Υγείας όλα... βαίνουν καλώς στο ακτινοθεραπευτικό κέντρο....

Μάχη με τον χρόνο δίνει για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του το μοναδικό δημόσιο ακτινοθεραπευτικό κέντρο για μικρούς ασθενείς με καρκίνο στο νοσοκομείο "Αγλαία Κυριακού".

Αντίθετα, για το υπουργείο Υγείας όλα... βαίνουν καλώς στο ακτινοθεραπευτικό κέντρο, παρότι αυτό απειλείται με διακοπή λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η δυσχερής έως και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ευαίσθητο αυτό τμήμα του παιδιατρικού νοσοκομείου δεν προέκυψε αίφνης και ο Σύλλογος Γονέων Παιδιων με καρκίνο "ΦΛΟΓΑ", εξέπεμπε σήμα κινδύνου απο τον περασμένο μήνα, με το protothema.gr να επισημαίνει τις επιπτώσεις για τους μικρούς ασθενείς απο την παραίτηση της μοναδικής μόνιμης γιατρού, ωστόσο το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του συνεχίζει να διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Οπως είχε γράψει το protothema.gr, η διορισμένη στο ΕΣΥ γιατρός υπέβαλλε την παραίτηση της και το μόνο αφου απομένει είναι και τυπικά η επικύρωση της εξόδου της απο το σύστημα υγείας με ΦΕΚ. Σημειωτέον ότι η λειτουργία του τμήματος προϋποθέτει ότι υπηρετεί γιατρός του ΕΣΥ, ειδάλλως δεν δίδεται άδεια χρήσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ.

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας

"Αυτή τη στιγμή στο εν λόγω Τμήμα υπηρετούν 2 επικουρικοί ιατροί (η πρόσληψη του δεύτερου πραγματοποιήθηκε το Μάιο) και επίκειται η πρόσληψη και τρίτου επικουρικού ιατρού»" αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τη "ΦΛΟΓΑ", ωστόσο, στο ακτινοθεραπευτικό κέντρο σήμερα απασχολείται ένας και μοναδικός επικουρικός ιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος έχει προσληφθεί με σύμβαση μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2011, και θεωρείται εκπαιδευμένος και ικανός να κάνει ακτινοβολίες με ασφάλεια στα παιδιά. Η σύμβαση του λήγει τον Σεπτέμβριο 2015.
Ο δεύτερος επικουρικός ιατρός, που επικαλείται το Υπουργείο, οπως αναφέρουν οι επικεφαλής της ΦΛΟΓΑΣ δεδομένου ότι προσλήφθηκε τον Μάιο, δεν έχει την αναγκαία εμπειρία αλλά ούτε και την εκπαίδευση ακόμη ώστε να αναλάβει με ασφάλεια τη σχεδίαση ακτινοθεραπευτικού προγράμματος παιδιών. Προφανώς δε και ο τρίτος επικουρικός δεν θα μπορεί να αναλάβει τους μικρούς καρκινοπαθείς διότι θα χρειάζεται εκπαίδευση.μ

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι πρόκειται να ολοκληρωθεί άμεσα και σύντομα η διαδικασία της τοποθέτησης μόνιμου γιατρού, επιμελητή Β´, με τους γονείς της ΦΛΟΓΑΣ να ζητούν ωστόσο -ευλόγως- σαφές χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη νέα πρόσληψη, ιδίως σε σχέση και με την αποχώρηση της μοναδικής μόνιμης γιατρού του ακτινοθεραπευτικού κέντρου. "Το Υπουργείο θα πρέπει να δώσει ημερομηνία πρόσληψης και όχι προκήρυξης,  γιατί το διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει από τη προκήρυξη μέχρι την πρόσληψη μπορεί να είναι και 1 χρόνος ή και παραπάνω" τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΦΛΟΓΑ.

Πηγές του νοσοκομείου επισημαίνουν πάντως ότι η μία πρόσληψη γιατρού δεν λύνει το προβλημα, αφού θα συνεχίζεται η λειτουργία του με πυλώνες τους επικουρικούς κι επιπλέον θέτουν το ζήτημα και της έλλειψης διευθυντή στο τμήμα.

Ακυρώνεται λογω έλλειψης σχεδιασμού ενα υπερσύγχρονο κέντρο

"Η λύση που προτείνει το Υπουργείο δεν συνηγορεί στη συνέχιση αλλά αντίθετα οδηγεί στη διακοπή της λειτουργίας του τμήματος" αναφέρει η ΦΛΟΓΑ και παρουσιάζει το σύντομο πλην...άδοξο ιστορικό του δημόσιου ακτινοθεραπευτικού κέντρου στο Παίδων: " από το 2011 που λειτούργησε το τμήμα και μέχρι σήμερα, λόγω αυτής ακριβώς της συνεχούς εναλλαγής προσώπων,  δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί   ο εξοπλισμός και δεν έχουν εφαρμοστεί όλες οι δυνατότητες του,  οι οποίες αποτελούν την τελευταία λέξη της επιστήμης στη ακτινοβολία. Υπάρχουν προηγμένες εφαρμογές (π.χ. IMRT) που ενώ ο εξοπλισμός μπορεί να τις υποστηρίξει, δεν εφαρμόζονται γιατί απαιτείται ιδιαίτερη, σοβαρή και συνεχής εκπαίδευση στις νέες αναβαθμίσεις του λογισμικού, εκπαίδευση η οποία δεν είναι δυνατόν να δοθεί στους συνεχώς εναλλασσόμενους επικουρικούς ιατρούς". Υπό τις συνθήκες αυτές, οι επικεφαλής του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με καρκίνο ζητούν την άμεση πρόσληψη και τοποθέτηση δύο μόνιμων ακτινοθεραπευτών και ενός τουλάχιστον ακτινοφυσικού ΕΣΥ «με παράκαμψη της γραφειοκρατίας και επίσπευση της διαδιακασίας», προτίθενται δε να αναλάβουν τη δαπανη της μισθοδοσίας τους.



Πηγή : protothema.gr



Προσάραξη σε αβαθή του ταχύπλοου Flying Cat 4 της εταιρείας Hellenic seaways



Προσάραξη σε αβαθή, σε θαλάσσια περιοχή λίγο έξω από το λιμάνι της Τήνου, του ταχύπλοου Flying Cat 4 της εταιρείας Hellenic seaways, με αιτιολογία για το ατυχές συμβάν, την πυκνή ομίχλη που επικρατούσε εκείνη την ώρα στην περιοχή.

Νωρίς εχθές το πρωί, περίπου στις 9.30 π.μ., το καταμαράν Flying Cat 4 παρέκκλινε της πορείας του προς το λιμάνι της Τήνου, με αποτέλεσμα να προσαράξει σε αβαθή, σε κόλπο που βρίσκεται στην δυτική πλευρά του λιμανιού, την ώρα που πυκνή ομίχλη κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή, περιορίζοντας στο ελάχιστο την ορατότητα.

Στο ταχύπλοο, εκτός των 14 ατόμων του πληρώματος, επέβαιναν 239 άτομα με προορισμό όχι μόνο για Τήνο αλλά και για τα υπόλοιπα 5 νησιά του προγραμματισμένου του δρομολογίου, το οποίο ξεκίνησε στις 7.30 το πρωί από Ραφήνα με προορισμό στις 9.15 την Τήνο, στις 9.45 την Μύκονο και εν συνεχεία Πάρο, Νάξο, Ίο και Σαντορίνη.

Να σημειωθεί πως ευτυχώς δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός επιβάτη ή μέλους του πληρώματος, όπως και δεν παρατηρήθηκε εισροή υδάτων από την προσάραξη ή μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Κινητοποίηση και μετεπιβίβαση

Το ταχύπλοο δεν έπλεε με μεγάλη ταχύτητα, μάλλον λόγω της περιορισμένης ορατότητας που προκλήθηκε από την έντονη ομίχλη, όμως δεν φαίνεται να κινήθηκε βάσει του ραντάρ που διαθέτει, ενώ να σημειωθεί, σύμφωνα με ενημέρωση από στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ο καπετάνιος ήταν γνώστης του λιμανιού καθώς είχε εκτελέσει επανειλημμένως το συγκεκριμένο δρομολόγιο, οπότε θα πρέπει να δώσει και επαρκείς εξηγήσεις για το γεγονός.

Άμεσα μετέβησαν στην περιοχή ιδιωτικά αλιευτικά σκάφη, για να συνδράμουν στην ιδιαίτερη κατάσταση που δημιουργήθηκε, με αποτέλεσμα και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του καπετάνιου και του τοπικού Λιμεναρχείου, να παραλάβουν τους επιβάτες με ασφάλεια τους οποίους μετέφεραν στο λιμάνι του νησιού.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, «υπό το συντονισμό της οικείας Λιμενικής Αρχής και με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών, για προληπτικούς λόγους, πραγματοποιήθηκε ασφαλώς η μετεπιβίβαση και μεταφορά των επιβατών στο λιμένα Τήνου, οι οποίοι θα προωθηθούν στους προορισμούς τους με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας».

Πράγματι, η Hellenic seaways ανέλαβε την αντικατάσταση των εισιτηρίων των επιβατών με εισιτήρια άλλων εταιρειών για την μετάβαση στους προορισμούς τους, ενώ για τις περιπτώσεις μεγάλης απόκλισης των δρομολογίων, καλύφθηκαν οι ώρες αναμονής, για όσους επιβάτες το επιθυμούσαν, με την παροχή διαμονής και διατροφής.



Συντονισμένες και άμεσες κινήσεις

Άμεσο αίτημα υπήρξε από την πλευρά της εταιρείας για μετάβαση ρυμουλκού πλοίου στο σημείο και συγκεκριμένα το ρυμουλκό Armadores το οποίο κατέπλευσε στην Τήνο από τη Μύκονο, προκειμένου να βοηθήσει στην ρυμούλκηση του καταμαράν.

Όμως το σημείο στο οποίο είχε προσαράξει το Flying Cat 4, δεν επέτρεψε την άμεση ρυμούλκηση του, γεγονός για τα οποίο ο καπετάνιος του ρυμουλκού ζήτησε να αναληφθεί η ευθύνη από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, καθώς κατά τη διαδικασία ρυμούλκηση μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στο σκάφος.

Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω τις ιδιαιτερότητας του βυθού στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς το πλοίο προσάραξε σε αμμώδες βυθό όπου υπάρχουν πέτρινες πλάκες, με αποτέλεσμα οι τυχόν λάθος χειρισμοί να προκαλέσουν απορρόφηση της άμμου, μεγιστοποιώντας την ζημιά στο πλοίο.

Ο πρώτος έλεγχος έγινε από ιδιώτες δύτες στα ύφαλα του σκάφους, ενώ ζητήθηκε από την εταιρεία να καταπλεύσει στην Τήνο ρυμουλκό και από τον Πειραιά για να συνοδεύσει το σκάφος κατά την επιστροφή του από την Τήνο.

Οι μέχρι τώρα καταγεγραμμένες ζημιές, σύμφωνα πάντοτε με εκτιμήσεις τις εταιρείας, είναι άμεσα αντιμετωπίσιμες, με αποτέλεσμα το πλοίο τελικά εχθές στις 18.25 να αποκολληθεί και να ρυμουλκηθεί.

Πλέον το δεύτερο ρυμουλκό αναλαμβάνει την μεταφορά του στο ναυπηγείο του Σπανόλπουλου, όπου με την είσοδο του στη ναυπηγική δεξαμενή, είναι ζήτημα μόλις μίας εβδομάδας η επισκευή του.

Παράλληλα, η πλοιοκτήτρια εταιρεία προχώρησε σε άμεσες ενέργειες αποκόλλησης του σκάφους, ρυμούλκησης, μεταφοράς και επισκευής του, καθώς το περιστατικό συνέβη εν μέσω καλοκαιριού, δηλαδή, κατά την περίοδο της αυξημένης κίνησης, οπότε ούτε οι ανάγκες μετακίνησης των επιβατών, εξυπηρέτησης των νησιών και οι οικονομικές απώλειες της εταιρείας επιτρέπουν την οποιαδήποτε κωλυσιεργία.



koinignomi.gr


Απαρχή εξελίξεων για τον ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί η σημερινή μέρα



Σε κρίσιμη συνεδρίασή της, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, στις 5 το απόγευμα, υπό την παρουσία του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα, αποφασίζει τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «σχίσμα» που έχει δημιουργηθεί μετά τη συμφωνία για το Γ΄ Μνημόνιο και την «ανταρσία» στις ψηφοφορίες μεγάλου τμήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, η ΠΓ καλείται να αποφασίσει συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας (ΚΠΕ), πιθανότατα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 1 και 2 Αυγούστου και Έκτακτο Συνέδριο τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η ηγεσία επιθυμεί Έκτακτο Συνέδριο και όχι Διαρκές, εκτιμώντας πως οι συσχετισμοί θα είναι ευνοϊκότεροι γι’ αυτήν με την εκλογή νέων συνέδρων και όχι με τη σύνθεση του προηγούμενου Συνεδρίου, με την οποία συνέρχεται το Διαρκές Συνέδριο.

Αν, πάντως, το Έκτακτο Συνέδριο πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο, τότε -σύμφωνα με το Καταστατικό- τυχόν νέα μέλη δεν θα μπορούν να ψηφίσουν συνέδρους, καθώς δικαίωμα στην εκλογική διαδικασία έχουν μόνο τα μέλη που είναι εγγεγραμμένα δυο μήνες πριν από το Συνέδριο.


Η διαφοροποίηση των «53»

Το μεγάλο πρόβλημα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν είναι μόνο η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και μικρότερες συνιστώσες που διαφωνούν, αλλά και η «προεδρική» κίνηση των «53».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες, οι «53» θα καταθέσουν ξεχωριστή εισήγηση, στην οποία θα επιμείνουν, όπως ισχυρίζονται, έως το τέλος αντιτιθέμενοι στη διάσπαση, ακόμα και αν βουλευτές επιμείνουν να καταψηφίζουν τα κρίσιμα νομοσχέδια, ενώ θα ασκούν έντονη κριτική στη μετατόπιση της πολιτικής του κόμματος προς το κέντρο.

Ο Αλέξης και ο Ρούντι

Η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι οδηγείται ήδη προς την έξοδο, κάνοντας δημοσίως λόγο για «μνημονιακή μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλέξης Μητρόπουλος τάσσεται κατά της διεξαγωγής Συνεδρίου και εκλογών, αλλά και κατά των διαγραφών και των παραιτήσεων βουλευτών.

Ληξιαρχική πράξη γέννησης;

Με ληξιαρχική πράξη γέννησης πολιτικής κίνησης -και προοπτικώς κόμματος- μοιάζει η ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποιεί η Αριστερή Πλατφόρμα, με αφορμή τα 5 χρόνια από την ίδρυση της ιστοσελίδας Iskra.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ηγέτης της Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ χαρακτηριστικό των διεργασιών που διεξάγονται είναι και τα πρόσωπα που θα απευθύνουν χαιρετισμό:

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης, το μέλος της ΠΓ Αντώνης Νταβανέλος και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου.

Στην εκδήλωση θα τραγουδήσουν οι Γιώργος Μεράντζας, Γιάννης Ιωάννου και Μάνια Παπαδημητρίου.


Προειδοποίηση για άρση εμπιστοσύνης

Με άρση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προειδοποίησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνέντευξή του στη Realnews, σε περίπτωση που η υλοποίηση των πολιτικών του Μνημονίου καταστεί ανεπιστρεπτί.

Απειλές για τη λίστα

Με τη σειρά του ο Γιώργος Τσίπρας, Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται υπέρ της μη συμμετοχής στις λίστες όσων καταψηφίζουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

«Αν πάμε σε εκλογές, θα πάμε για να ανακτηθεί η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν έχουν θέση στη λίστα όσοι καταψηφίζουν, ποιος ο λόγος να γίνουν εκλογές;», αναρωτιέται με συνέντευξή του στη «R» ο εξάδελφος του πρωθυπουργού



Πηγή: Real.gr


Ο Τσίπρας ψάχνετε για εκλογές η κυβέρνηση εθνικού σκοπού



Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής ο Τσίπρας για να αποφύγει τις εκλογές έχει στα σχέδια του και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικού σκοπού.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στο γεύμα που παρέθεσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στα σχέδιά του, τονίζοντας στη συνάντηση ότι βασικό του μέλημα είναι αρχικά η ολοκλήρωση της συμφωνίας έως τις 18 Αυγούστου και στη συνέχεια η προώθηση των επόμενων αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ότι το επόμενο βήμα, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με επικεφαλής πιθανότατα τον Αλέξη Τσίπρα, με διευρυμένη, όμως, πολιτική νομιμοποίηση και στήριξη από τη Βουλή, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή μη πολιτικών προσώπων, τα οποία δεν έχουν κομματική ιδιότητα.

Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που συνιστούν στον πρωθυπουργό εάν επιτύχει τη σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές να προκηρύξει εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο προλαμβάνοντας πιθανές κινήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και να προχωρήσει σε αυτόνομη κάθοδο σε τυχόν εκλογές.

Το σίγουρο είναι ότι ο Τσίπρας ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας και είναι δέσμιος για την παραμονή του η όχι απο την αντιπολίτευση οπότε οι εξελίξεις μετά τις 20 Αυγούστου είναι αναγκαίες η προς την κατεύθυνση των εκλογών έως αρχές Νοεμβρίου που είναι και η πιθανή λύση, η στην κατεύθυνση της κυβέρνησης εθνικού σκοπού μέχρι τα μέσα του 2016

Το σενάριο της καθυστέρησης των εκλογών πέραν του 2015 φαίνεται ότι δεν μπορεί να σταθεί, αφού ο κ. Τσίπρας είναι «δέσμιος» να ζητεί την έγκριση της αντιπολίτευσης.


NOW