Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Μεϊμαράκης: Ο πρωθυπουργός να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή



Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του. Είπε, πάντως, ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμα να σωθεί, ενώ κάλεσε όλους τους βουλευτές να στηρίξουν τον Ευ.Μεϊμαράκη.

«Θα είμαι δίπλα στον Ευ.Μεϊμαράκη, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Να είμαστε όλοι δίπλα του. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε όλες τις γέφυρες με την Ευρώπη. Αλλά οι ευρωπαίοι ξέρουν ότι εμείς είμαστε πραγματικοί ευρωπαίοι. Είμαστε η μόνη γέφυρα με την Ευρώπη, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταστρέψει. Όσο είμαστε ενωμένοι, θα μπορούμε να διορθώσουμε όσα καταστραφούν. Θα κάνω προσωπικά τα πάντα για να κρατήσουμε αυτή τη σχέση με την Ευρωπη ανέπαφη» τόνισε.

Δριμύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Ευ.Μεϊμαράκης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει παγιδευτεί για το εάν θα υπογράψει τη συμφωνία.

«Οι ώρες που έρχονται είναι καθοριστικές, κρίνεται η κοινωνική συνοχή, η παραμονή μας στην ευρωζώνη, τα εθνικά μας συμφέροντα. Ποτέ δεν ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα» σημείωσε.

O κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει κάποια κίνηση εκτός ευρώ, χωρίς τη νομιμοποίηση των πολιτών.

«Να το βγάλει από το μυαλό του. Αλλιώς να ζητήσει νομιμοποίηση από τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος κάλεσε τον πρωθυπουργό μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα, να ενημερώσει σε μία προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Είπε ακόμα ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε κλειστή σύσκεψη πολιτικών αρχηγών εάν πρώτα ο κ. Τσίπρας δεν ενημερώσει δημόσια τον ελληνικό λαό και τη Βουλή.

Επίσης, ανέφερε ότι χθες το βράδυ, όταν άκουσε τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών -ιδίως τα περί σύσκεψης κορυφής των «28»- και στη συνέχεια άκουσε τον «χαρούμενο» πορωθυπουργό, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για τις ευθύνες όλων.

Χαρακτηριστικό ένα απόσποσμα των όσων είπε ο κ. Μεϊμαράκης: «Και βγήκε ο άλλος χαμογελαστός να πει τι καλά που πήγε η διαπραγμάτευση. Από πού αντλείται αυτή η χαρά; Μήπως ο χαρούμενος να γυρίσει στην Αθήνα να μας εξηγήσει στη Βουλή τι έχει συμβεί και αν δεν μπορεί να κάνει αυτό που του ζητούν να βρει τρόπο να αποτραπεί η καταστροφή; Εγκλήματα εις βάρος του ελληνικού λαού δεν συγχωρούνται, δεν διαγράφονται, δεν παραγράφονται.»

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά στη ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης ευχαρίστησε προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά.

Επίσης αναφέρθηκε ονομαστικά στην προσφορά όλων των πρώην πρωθυπουργών της παράταξης, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρα, καθώς και των πρώην προέδρων του κόμματος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τελευταία διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ενώ για τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος είπε ότι όταν ομαλοποιηθεί η πορεία της χώρας θα γίνει συζήτηση.

«Αυτό δεν είναι του παρόντος. Ζητών την έγκρισή σας, την εμπιστοσύνη σας για να μπορέσουμε να πορευτούμε με τη συμμετοχή όλων. Σας καλώ σε επαγρύπνηση.»

Τι είπε η Ντόρα Μπακογιάννη

O Μεϊμαράκης έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη της παράταξης και μπορεί να ενώσει το σύνολο των δυνάμεών της, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σχετικά με την πορεία της χώρας και των διαπραγματεύσεων, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι «ο δρόμος μπροστά μας είναι ο πιο δύσκολος της ζωής μας» ενώ αναφέρθηκε στα άρθρα 2 και 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου «να βρεθούμε και με αναστολή δικαιωμάτων, όπως του δικαιώματος ψήφου, εάν τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα».

Για το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, η κ. Μπακογιάννη συμφώνησε ότι πρέπει να διεξαχθεί θεσμικά και όχι άτυπα, και εξέφρασε την συμφωνία της με την άποψη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.


Newsroom ΔΟΛ


Ο Τσίπρας παγίδευσε τον εαυτό του με το δημοψήφισμα - Ευρώ ή χρεοκοπία σε 5 μέρες




Σαν αρχαία τραγωδία, η Ελλάδα δίνει την τελευταία μεγάλη μάχη με τους πιστωτές για την παραμονή της στο ευρώ.Ads by Google


Το τέλος έχει ημέρα και ημερομηνία. Κυριακή 13 Ιουλίου. Μόνο 5 μέρες μας χωρίζουν από νέα συμφωνία ή το πολυσυζητημένο τα τελευταία χρόνια Grexit.

Η διαμάχη των δύο πλευρών οδήγησε σε ένα σημείο από το οποίο κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να ξεφύγει.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως επισημαίνει άρθρο του Guardian, δεν περίμενε ποτέ να κερδίσει το δημοψήφισμα της Κυριακής και να ηγηθεί μιας εθνικής εξέγερσης ενάντια στους δανειστές.

Ανακοίνωσε το δημοψήφισμα με την προσδοκία να χάσει το... στοίχημα. Σχέδιό του, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ήταν να αποδεχθεί μια έντιμη ήττα και να παραδώσει τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου, αφήνοντας στους διαδόχους του το τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου και την κατακραυγή.

Το τελεσίγραφο σόκαρε το υπουργικό συμβούλιο. Πίστευαν πως βρίσκονταν στα πρόθυρα μιας συμφωνίας όσο κακή και αν θα ήταν αυτή. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη πάρει την απόφαση να συναινέσει στις απαιτήσεις για λιτότητα, αναγνωρίζοντας πως είχε υποτιμήσει το κλίμα στην Ευρωζώνη.

Βρίσκεται τώρα παγιδευμένος από την επιτυχία του. Αναλογίστηκε τα λάθη που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία και αποφάσισε να ενδώσει στις απαιτήσεις των πιστωτών, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου στον Γιάνη Βαρουφάκη σε ένδειξη καλής πίστης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε απόλυτη σύγχυση για 36 ώρες. Η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε την Τρίτη σε μια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες χωρίς σχέδιο παρά το γεγονός ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της είχαν προειδοποιήσει πως αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρία για να αποτρέψουν την έξοδο από το ευρώ.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσφέρθηκε να καταλήξει σε ελαφρώς παραλλαγμένες προτάσεις εκείνων που έχουν ήδη απορρίψει οι πιστωτές. Όλα αυτά ενώ οι τράπεζες παραμένουν κλειστές και η ΕΚΤ διατήρησε το πάγωμα της ρευστότητας.

Αναταραχή επικρατεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει πριν από το δημοψήφισμα πως ένα "ΟΧΙ" θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ χωρίς να περιμένουν ότι θα κληθούν να το αντιμετωπίσουν.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν δαπανηρή. Οι άμεσες οικονομικές απώλειες από μια ελληνική χρεοκοπία θα ανέρχονταν σε 227 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια μπροστά στη ζημία για το ευρωπαϊκό πολιτικό σχέδιο και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ αν η Ελλάδα ριχτεί στους λύκους.

Η Ουάσιγκτον είναι πιθανό να γυρίσει την πλάτη της στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας τη Γερμανία και τις χώρες της Βαλτικής να φροντίσουν τον εαυτό τους ενάντια στη Ρωσία ως τιμωρία για μια απώλεια στρατηγικού οράματος στην Ελλάδα.


Πηγή: Telegraph, newsit


ΧΑΡΙΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΙΤΙΝΗ





Γράφει η Χαριτίνη Δημητρίου

Όπου κι αν σας βρίσκει το κακό ,αδελφοί όπου και να θολώνει
ο νούς σας μνημονεύεται Δ. Σολωμό ,και Α. Παπαδιαμάντη .
Ο. Ελύτης .
Έτσι κι αλλιώς μόνο χαριτολογώντας αγάπες μου μπορούμε να περάσουμε
λίγο καλύτερα οι Έλληνες . Εκεί που ετοιμαζόμαστε για άδειες ,διακοπές ,
και κοιτάζαμε πακέτα διακοπών στα πανέμορφα νησιά μας, μας έκατσε
το ...δημοψήφισμα και όσο πάρουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας .
Τώρα θα πείτε διακοπές θα σκεφτούμε ή αν θα έχουμε ...να φάμε !
Ναι ,άλλα λίγο θάλασσα , λίγο μπυρίτσα , λίγο χαλάρωμα ..το θέλουμε .
Κάτι κρίσεις πανικού μας πιάνουν συχνά , πυκνά .
Κάτι που οι τράπεζες βγάζουν 50 με 60 ευρώ τότε σε πιάνει << Ταραχή >> .
Ταραχή ; Ναι την περάσαμε την περασμένη εβδομάδα από τα Μ.Μ.Ε.
Η αλήθεια να λέγεται ! Τα Xanax στα φαρμακεία είχαν ρεκόρ πώλησης .
Πολλές φορές κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα .
Είχαμε και τον Κ.Μπογδάνο να κλαίει σε ελβετικό κανάλι για το τι θα γίνει στη
χώρα μας με το όχι .Δήλωσε μάλιστα ότι θα παραιτηθεί από τον Σκάι αν βγει
το όχι . Την  δευτέρα ήταν κανονικότατα στο πόστο του . Ότι και να πιστεύεις
δεν βγαίνεις να κλαις σε ξένο μέσο . Λίγο πιο χαλαρά ...δεν θα έβλαπτε..
Το σαρωτικό όχι του Ελληνικού λαού έφερε και μεγάλη ευθύνη στην κυβέρνηση .
Το ευχάριστο είναι ότι έκατσαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί μαζί με τον Πρόεδρο της
Δημοκρατίας για να έχουν μία κοινή γραμμή . Αυτό βέβαια θα έπρεπε να  είχε γίνει
το 2010 .  Αλλά τι λέω τώρα..; Είναι δυνατόν οι φιλόδοξοι πολιτικοί μας να προσπαθούσαν
να τα βρούνε ; Τώρα που τα πράγματα έφθασαν στο γκρεμό το αποφάσισαν...
Με μια σύνοδο κορυφής  και ένα Eurogroup  ; άντε να δούμε τι απόφαση θα πάρουν
οι δανειστές μας . Με βλέπω να βάλω βότσαλα στην μπανιέρα , και να φαντασθώ ότι
είμαι στην θάλασσα . Μέσα στις χαρές και τα πανηγύρια του όχι , είχαμε και την παραίτηση
 του Γ.Βαρουφάκη . Υπουργός των Εξωτερικών ο Ε. Τσακαλώτος .
Τι θα κάνουμε χωρίς την σταρούμπα μας ; Κριός γαρ με Άρη στον καρκίνο
το έχει το αστεράκι του κακά τα ψέματα . Είχαμε και την παραίτηση του αρχηγού της
αξιωματικής αντιπολίτευσης Α, Σαμαρά , και αναπληρωτής αρχηγός ο Β.Μεϊμαράκης .
Το να υπάρχει μια δυνατή αντιπολίτευση  μ' ένα άφθαρτο αρχηγό , θα έχουμε και
και καλύτερη κυβέρνηση . Αλλιώς....
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και να δούμε ...μέχρι την Κυριακή ..την απόφαση.
Όχι πως δεν ξέρουμε τα... Χαμπάρια που μας έχουν ετοιμάσει οι ...καλοί μας οι δανειστές !
Και κλείνοντας ας διαβάσουμε αυτό :
Μέσα στην θλίψη της απέραντης μετριότητας που μας πνίγει από παντού ,
παρηγοριέμαι ότι κάπου ,σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες
αγωνίζονται να εξουδετερώσουν την φθορά !
Ο. Ελύτης !

Είδαμε , ακούσαμε , κουτσομπολεύουμε !
Μπορεί η Showbiz  να έχει πάρει το δρόμο των διακοπών ( Εμείς βράζουμε στο ζουμί μας )
εμείς μαθαίνουμε τι κάνουν . Έτσι μάθαμε ότι η Δούκισσα Νομικού παντρεύεται
τα Χριστούγεννα .Άντε να ραβόμαστε σιγά , σιγά . Ο καλός της , γόνος γνωστής εφοπλιστικής
οικογένειας . Άντε ..βρέ και στα δικά σας οι ανύπαντροι ..με τέτοια τύχη .
Γάμους από την μια ,διαζύγια από την άλλη . Μέσω Facebook ανακοίνωσε η Ευριδίκη
 το διαζύγιό της από τον Δ.Κοργιαλά. Τίτλοι τέλους μετά από δώδεκα χρόνια για
ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια της Showbiz . Λέγεται ότι τρίτο πρόσωπο
ήταν η αιτία του χωρισμού τους.
Το Tip της εβδομάδας !
Ναι στην Θάλασσα !Κόντρα σε αυτούς που ζηλεύουν τον
ήλιο και την θάλασσά μας .Κι αν δεν έχετε πολλά χρήματα ,δεν πειράζει
πετσέτα , σάντουιτς και καφέ από το σπίτι . Περάστε όμορφα γιατί η ζωή μας
είναι στιγμές ευτυχίας !
Αυτά και άλλα χαριτωμένα την
άλλη εβδομάδα με την Χαριτίνη !  


Η επιστολή προς το ESM: Από Δευτέρα στη Βουλή τα μέτρα του νέου προγράμματος



Στο Euroworking group το αίτημα για νέο δάνειο τριετούς διάρκειας 50 δισ. ευρώ

Υποβλήθηκε σήμερα Τετάρτη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το ελληνικό αίτημα για χορήγηση στήριξης. Ο εκπρόσωπος του ESM επιβεβαίωσε το αίτημα της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητηθεί στο EuroworkingGroup. Δεν θα γίνει τηλεδιάσκεψη Eurogroup.

«Ο ESM έλαβε το ελληνικό αίτημα», ανέφερε ο Βολφγκανγκ Προσλ.
Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης είχε επιβεβαίωσει ήδη από νωρίς το πρωί  την αποστολή του επίσημου αιτήματος προς τον ΕSM για την παροχή ενός νέου προγράμματος βοήθειας.
H επιστολή
Με τη ρητή δέσμευση για άμεση εφαρμογή μέτρων, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι αλλαγές στο ΦΠΑ και μέτρα για το ασφαλιστικό σύστημα, τα οποία θα έρθουν πρός έγκριση στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση συνοδεύει το αίτημα πρός το ESM για την παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας.
Το νέο πρόγραμμα θα είναι τριετές ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες οι οποίες εκτιμώνται γύρω στα 50 δισ. ευρώ, θα προσδιοριστούν επακριβώς από τους θεσμούς.
Στην επιστολή που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει (σε δεύτερη φάση) σε μεταρρυθμίσεις για την ενδυνάμωση και  εκσυγχρονισμό της οικονομία.
To κείμενο της επιστολής

«Αγαπητέ Πρόεδρε και Γενικέ Διευθυντή

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας («η Δημοκρατία» ή «Ελλάδα»), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης ESM δεδομένου του κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης στο σύνολό της.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση («Δάνειο» ή «Πρόγραμμα») με περίοδο διαθεσιμότητας τριών ετών σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 2 στις Κατευθυντήριες Γραμμές των Δανείων. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του Mεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων:

-Μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση
-Μέτρων που σχετίζονται με τις συντάξεις

Θα συμπεριλάβουμε επίσης επιπλέον ενέργειες που η Δημοκρατία θα αναλάβει ώστε να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει περαιτέρω την οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 9 Ιουλίου, θα ορίσει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων ώστε να αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς για να παρουσιαστεί στο Eurogroup.

Μαζί με τα ανωτέρω αποτελεί στόχο της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του προγράμματος ή και νωρίτερα να αποκτήσει ξανά πλήρη πρόσβαση στις αγορές ώστε να ανταποκριθεί στις μελλοντικές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της αλλά και να αποκτήσει διατηρήσιμη οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση.

Ως μέρος των ευρύτερων συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν η Ελλάδα καλωσορίζει τη δυνατότητα να υπάρξουν πιθανά μέτρα ώστε το χρέος προς τον επίσημο τομέα να καταστεί διατηρήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως.

Ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη αντιλαμβάνονται το κατεπείγον του αιτήματός μας δεδομένων του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος, της έλλειψης ρευστότητας, των επικείμενων υποχρεώσεων αλλά και της εκπεφρασμένης πρόθεσής μας να αποπληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΔΝΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης σεβόμενη τους κανόνες και τους κανονισμούς ως κράτος-μέλος. Αναμένουμε την έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας.

Αυτή η επιστολή υπερισχύει της προηγούμενης με ημερομηνία 30 Ιουνίου
»
Πηγή : tovima.gr


Επεισοδιακή συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο



Επεισοδιακή ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς σε κάποια σημεία της αποδοκιμάστηκε απο τους παρισταμένους και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των επόμενων ομιλητών, όπως ο κ. Βέμπερ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και του Γκυ Φερχόστατ, Προέδρου των Φιλελευθέρων. Ο πρώτος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι θέλει να διαιρέσει την Ευρώπη και ο δεύτερος, δηλώνοντας κατ΄επανάληψη "θυμωμένος", υποστήριξε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μιλάει για μεταρρυθμίσεις χωρίς να φέρνει απολύτως τίποτα στο τραπέζι.  Στο πλευρό του έλληνα πρωθυπουργού στάθηκαν ο Τζ. Πιτέλα, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών, ο οποίος δήλωσε ότι δεν διανοείται την Ελλάδα εκτός ευρώ, όπως επίσης ο ηγέτης του ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Ν. Φάρατζ αλλά και η Μαρίν ΛεΠέν, του ακροδεξιού Γαλλικού Εθνικού Μετώπου, οι οποίοι κάλεσαν τον κ. Τσίπρα να βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης "με το κεφάλι ψηλά".

Ο κ. Τσίπρας αποδοκιμάστηκε έντονα, είδικά την στιγμή που αναφέρθηκε στην "τρομοκρατία" των Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και επιχείρησε να πείσει το Ευρωκοινοβούλιο ότι θα προσπαθήσει να βρει "έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό" για να αποφύγει "μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει τη παράδοση της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του υποστηρίζοντας ότι "η πλειοψηφία των ΜΜΕ τρομοκρατούσε την κοινή γνώμη" πριν το δημοψήφισμα και συνέχισε λέγοντας ότι  ο λαός "μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μια βιώσιμης λύσης χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που καταδίκασαν, χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την κοινωνία στην κατάθλιψη."

"Η κυβέρνηση ανέλαβε πριν από πέντε μήνες, όμως τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται σε ισχύ εδώ και πέντε χρόνια" είπε ο κ. Τσίπρας. "Αναλαμβάνω την ευθύνη για τους πέντε μήνες, όμως να αναγνωρίσουμε ότι η ευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα δεν αφορούν τους 5 μήνες, αλλά τα 5 χρόνια εφαρμογής προγραμμάτων που δεν οδήγησαν πουθενά. Ο ελληνικός λαός έκανε πρωτοφανή προσπάθεια, εξαντλήθηκαν οι αντοχές τους. Σέβομαι την προσπάθεια άλλων λαών να αντεπεξέλθουν σε ανάλογα μέτρα, όμως πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας όσο εδώ. Η πατρίδα μας έχει μετατραπεί σε ρεργαστήρι πειράματος και το πείραμα δεν πέτυχε. Αναλαμβάνω την ευθύνη για τους τελευταίους πέντε μήνες, αλλά όχι για τα τελευταία πέντε χρόνια».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απελευθερωθεί από αυτή την αδιέξοδη πορεία. "Αυτό καλούμαστε να υλοποιήσουμε, διεκδικούμε συμφωνία που θα δίνει σήμα εξόδους από την κρίση, φως στο τέλος του τούνελ, δεν αρνείται κανείς τις μεταρρυθμίσεις αρκεί να μεταφέρουν το βάρος σε αυτούς που μπορούν να τα σηκώσουν και όχι σε μισθωτούς, εργαζόμενους και συνταξιούχους", είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η πρόταση που καταθέτουμε είναι πρόταση που περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και με το κατά δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις», είπε ο κ. Τσίπρας. «Πρώτος στόχος η καταπολέμηση της ανεργίας, το αίτημα για άμεση δέσμευση ώστε να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος.Καταθέσαμε πρόταση στο Eurogroup και ελπίζω τις επόμενες μέρες ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Οι προτάσεις δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν το ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα δεν κατέληξαν ποτέ στον Ελληνικό λαό, αλλά στις τράπεζες. Αυτές σώθηκαν. Το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο επειδή το πρόγραμμα αυτό δεν βρίσκει κοινωνική συναίνεση, δεν αρκεί να είναι μόνο ορθό, αλλά και να μπορεί να εφαρμοστεί. Παρ' όλα αυτά δεν είμαι από τους πολιτικούς που ισχυρίζονται πως για όλα τα δεινά ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις είχαν πελατειακό κράτος, ενίσχυσαν την διαφθορά, τη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική εξουσία. Δεν τα έβαλαν με το τρίγωνο της διαπλοκής ανάμεσα σε πολιτικό κατεστημένο, ολιγάρχες – τράπεζες. Καμία δεν βελτίωσε την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. Δυστυχώς οι προτάσεις αυτές επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα, οι παλιές κυβερνήσεις δεν τις ήθελαν. Ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του λαού και την αποφασιστική μας βούληση όχι να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά με τα κατεστημενα στη χώρα μας. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, η ελληνική κρίση είναι η αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει λύση στην αυτοχρηματοδουμενη κρίση χρέους. Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση, η ιστορία της Ευρώπης είναι ιστορία συγκρούσεων και συμβιβασμών, ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης, για αυτό μιλάμε για την ενωμένη. Ας μη γίνει διαιρεμένη....»


Βέμπερ: Κ. Τσίπρα οι εξτρεμιστές της Ευρώπης σας χειροκροτούν

Με σκληρά λόγια απάντησε στον κ. Τσίπρα ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Οι εξτρεμιστές της Ευρώπης σας χειροκροτούν κ. Τσίπρα. Περιτριγυρίζεστε από λάθος φίλους», ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα ότι ο έλληνας πρωθυπουργός καταστρέφει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων.

Ο κ. Βέμπερ αναφερόμενος στο ελληνικό δημοψήφισμα, είπε ότι το σέβεται, όμως «οι άλλοι λαοί δικαιούνται να ψηφίζουν; Η Σλοβακία θα κάνει κι αυτή δημοψήφισμα αφού οι Σλοβάκοι δεν θέλουν να πληρώνουν τους έλληνες».

Τέλος, ο κ. Βέμπερ επεσήμανε ότι ο κ., Τσίπρας επιθυμεί την διάλυση της Ευρώπης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: « Εσείς θέλετε τον διαμελισμό της Ευρώπης, εμείς την αγαπάμε. Εσείς επιθυμείτε τη ρήξη, εμείς την ενότητα. Ελπίζω ότι θα επανέλθετε στην λογική».

Γκι Φερχόφσταντ: Οι έλληνες πολίτες θα «πληρώσουν τον λογαριασμό» σε περίπτωση Grexit

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η ομιλία του επικεφαλής της ομάδας των φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ.

«Κύριε Τσίπρα, αποδείξτε πως είστε ένας πραγματικός ηγέτης και όχι ένα εκλογικό ατύχημα!», είπε στον έλληνα πρωθυπουργό, μη μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του:

«Είμαι θυμωμένος πραγματικά, συνεχώς μιλάτε για μεταρρυθμίσεις αλλά ποτέ δεν κάνετε προτάσεις».

«Είμαι θυμωμένος με τον κ. Τσίπρα, διότι εδώ και πέντε χρόνια υπνοβατούμε προς το Grexit και τώρα τρέχουμε προς τα εκεί με τα μάτια ανοιχτά και τον λογαριασμό θα τον πληρώσει ο ελληνικός λαός».

«Σταματήστε τη λειτουργία του πελατειακού κράτους. Χρειάζεστε πιο μικρό και ευέλικτο δημόσιο τομέα. Σταματήστε τα προνόμια στους στρατιωτικούς, στην εκκλησία, τις πολιτικές παρατάξεις και τα νησιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιτέλλα: Δεν μπορούμε να διανοηθούμε την Ελλάδα εκτός ευρώ

Οι σοσιαλιστές δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν ένα Grexi, υποστήριξε ο ιταλός ευρωβουλευτής Τζιάνι Πιτέλα, επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών. "Δεν πρέπει να διαιρέσουμε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά να τα ενώσουμε. Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα..."

Ιγκλέσιας: Οι καιροί αλλάζουν

O Ισπανός ευρωβουλευτής και επικεφαλής του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας υπογράμμισε ότι «οι καιροί αλλάζουν» και ζήτησε από τους σοσιαλιστές να αλλάξουν τακτική.

«Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή υπάρχουν πολίτες που λένε σε ένα δημοψήφισμα ότι δεν συμφωνούν με τις πολιτικές λιτότητας και προσαρμογής της τρόικας και του ΔΝΤ», είπε ο Π. Ιγκλέσιας και πρόσθεσε:

«Δεν καταστρέφεται η Ευρώπη επειδή υπάρχουν κυβερνήσεις που έχουν την τόλμη να ρωτήσουν τους πολίτες τους τι σκέπτονται.

Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι ο ολοκληρωτισμός των κεφαλαίων, η αλαζονεία της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό που καταστρέφει την Ευρώπη είναι η ανικανότητα κυβερνώντων να υπερασπισθούν τους πολίτες τους. Απευθύνω έκκληση και πάλι από αυτό το σώμα στη σοσιαλιστική ομάδα. Κάντε το βήμα που απαιτείται για τα κοινωνικά δικαιώματα και αφήστε αυτόν τον μεγάλο συνασπισμό που είναι καταραμένος και μας οδηγεί στην καταστροφή. Το να υπερασπισθούμε σήμερα τους Έλληνες και την κυβέρνησή τους, είναι το να υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης. Οι καιροί αλλάζουν και πολύ σύντομα θα είμαστε εμείς οι πιο δυνατοί», κατέληξε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Λεπέν και Φάρατζ

Στο πλευρό του έλληνα πρωθυπουργού στάθηκαν ο ηγέτης του ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Ν. Φάρατζ αλλά και η Μαρίν ΛεΠέν, του ακροδεξιού Γαλλικού Εθνικού Μετώπου, οι οποίοι κάλεσαν τον κ. Τσίπρα να βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης "με το κεφάλι ψηλά".

"Το ευρωπαϊκό πλάνο έχει αρχίσει να πεθαίνει" δήλωσε ο κ. Φάρατζ. "Το σχέδιο απέτυχε. Οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται σε λάθος νόμισμα. Υπάρχει ένα καινούργιο τείχος του Βερολίνου και το λένε ευρώ. Αν έχετε το κουράγιο, πρέπει να οδηγήσετε τους Ελληνες εκτός ευρωζώνης με το κεφάλι ψηλά. Ναι, οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι αλλά με υποτιμημένο νόμισμα και φίλους σε όλο τον κόσμο, θα ανακάμψετε..."

Ξανά στο βήμα ο Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας πήρε εκ νέου τον λόγο προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες των συνομιλητών του.
«Θα είχαμε λύση αν συζητούσαν μόνο η Ελλάδα και η Κομισιόν», κατηγορώντας τους θεσμούς για την τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση.

«Αν η ελληνική πλευρά κατέθεσε προτάσεις αξιόπιστες ή μη, εσείς θα τις κρίνετε. Κατέθεσε κείμενο 47 σελίδων, αποτέλεσμα δύσκολης και επίπονης διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Την προηγούμενη Δευτέρα επανήλθαμε με κείμενο που έγινε δεκτό ως βάση συζήτησης και από τους τρεις θεσμούς. Σε αυτές έχουμε επαναλάβει την δέσμευση που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις. Όμως διατηρούμε το δικαίωμα της επιλογής να διαλέξουμε που θα προσθέσουμε τα δημοσιονομικά βάρη για να πιάσουμε δημοσιονομικούς στόχους», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αν συνεχίσουμε να συζητάμε σε τέτοια βάση, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια ακραία και αντιδημοκρατική αντίληψη ότι σε χώρες που είναι σε πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές. Θα διορίζονται κυβερνήσεις απευθείας», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει στους εταίρους ότι ο λαός τον εξέλεξε για να διαπραγματευτεί.

«Ήμασταν πρώτοι που είπαμε πως θέλουμε να καταργήσουμε τις πρόωρες συντάξεις σε μια χώρα που βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση.

Όλη την προηγούμενη βδομάδα η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων έλεγαν πως το «ΟΧΙ» σημαίνει έξοδος. Αυτό οι έλληνες το γνώριζαν κι όμως ψήφισαν. Αν είχα στόχο το Grexit δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα μετά το δημοψήφισμα.

Στόχος μου είναι συμφωνία, δεν έχω κρυφό σχέδιο, μιλάω με ανοιχτά χαρτιά», ανέφερε σχετικά με το ελληνικό δημοψήφισμα».

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση που έδωσε στον Κ. Βέμπερ: «Θέλω να πω πως ο δανεισμός είναι μορφή αλληλεγγύης. Χρειαζόμαστε βιώσιμο πρόγραμμα για να μπορούμε να επιστρέψουμε τα δανεικά.

Το 1953 όταν η χώρα σας έβγαινε λεηλατημένη από 2 Παγκόσμιους Πολέμους και οι χώρες της Ευρώπης έδειξαν αλληλεγγύη. Αυτή ήταν η σημαντικότερη στιγμή αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή ιστορία».

Μετά τις διευκρινίσεις Τσίπρα, τον λόγο πήρε και πάλι ο Ντόναλντ Τουσκ.

Σε ρόλο «πυροσβέστη», ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρότρυνε τον Αλέξη Τσίπρα να αρχίσει να ψάχνει λύσεις ανάμεσα στους φίλους του και όχι σε πρόσωπα εχθρικά, ενώ προέτρεψε τους συνομιλητές του έλληνα πρωθυπουργού να σταματήσουν να εξευτελίζουν καταστάσεις:

«Αν θέλετε να βοηθήσετε έναν φίλο, σταματήστε τα εξευτελιστικά σχόλια. Χρειαζόμαστε ενότητα γιατί αυτό είναι το απαραίτητο στοιχείο σε λήψεις τέτοιων αποφάσεων. Πραγματικά, αυτό είναι το  «καμπανάκι» του τελευταίου γύρου.



Πηγή : kathimerini.gr


Απάντηση Γιούνκερ στον Πρωθυπουργό



Ενοχλημένος για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στις προτάσεις που έκανε η Κομισιόν κατά τη διάρκεια των κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Πρέπει να περιγράφει κανείς τα πράγματα όπως έγιναν έστω και κεκλεισμένων των θυρών», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι προτάθηκε να φορολογηθούν οι πλοιοκτήτες και να γίνει μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Άμυνας.

Ακόμη ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι πρότεινε μειώσεις που θα έπλητταν χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους.
«Θα ήμουν ευγνώμων αν είχαν αναφερθεί αυτά όταν αναφέρθηκαν αυτά που δεν έγιναν», κατέληξε.

Πηγή


Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα - Μέρκελ για Ελλάδα




Λευκός Οικός: Προς το συμφέρον όλων μια συμφωνία που θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ - Χίλαρι Κλίντον: Τραγωδία η ελληνική κρίση - Να υπάρξει απόφαση με την Ελλάδα στο ευρώ.

Λίγη ώρα αφότου συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, για το ελληνικό ζήτημα.


Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, αναφέρθηκε στην συνομιλία των δύο ηγετών, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία που θα κρατήσει την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης κάτι που, όπως τόνισε, θα είναι προς το συμφέρον όλων.



Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, «ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η καγκελάριος της Γερμανίας συνομίλησαν στο τηλέφωνο το απόγευμα της Τρίτης για την Ελλάδα. Οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν πως είναι προς το συμφέρον όλων να επιτευχθεί μια διαρκής συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτύχει τη βιωσιμότητα του χρέους της, εντός της Ευρωζώνης. Οι δύο αρχηγοί σημείωσαν ότι ομάδες οικονομολόγων εργάζονται πάνω στην οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και είναι σε στενή επαφή».

Νωρίτερα την Τρίτη, λίγη ώρα πριν τη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ-Τσίπρα στις Βρυξέλλες και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Ομπάμα συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας φέρεται να μετέφερε στον πρόεδρο των ΗΠΑ την ελληνική πρόταση και από την πλευρά του ο κ. Ομπάμα -σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές- εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Κλίντον: Θέλω απόφαση για την Ελλάδα με τη χώρα στην Ευρωζώνη

Παρέμβαση για την Ελλάδα έκανε, όμως, την Τρίτη και η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Σε δηλώσεις που έκανε την ώρα που στις Βρυξέλλες ήταν σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την χώρα μας, η κυρία Κλίντον εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Η Αμερικανίδα πολιτικός είπε ότι θέλει να ληφθεί άμεσα μια απόφαση για την Ελλάδα, η οποία θα προϋποθέτει ότι η χώρα θα βρίσκεται στην Ευρωζώνη.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η Χίλαρι Κλίντον αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση, κάνοντας λόγο για μια τραγωδία και κάλεσε τους Ευρωπαίος να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να επέλθει συμφωνία.


Πηγή: protothema.gr






Σίτιση τέλος για μετανάστες στη Σάμο! Φόβοι για ανεξέλεγκτες καταστάσεις!





Της Ελένης Πετροπούλου

Δραματική είναι η κατάσταση στη Σάμο με εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της πόλης για να μπορέσουν να βρουν τροφή. Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Σάμου το οποίο φιλοξενούσε τους μετανάστες άνοιξε τις πύλες του μετά από αδυναμία πληρωμής, έστω και μέρους της οφειλής προς την εταιρεία τροφοδοσίας, που έχει αναλάβει τη σίτισή τους.
Για το θέμα ενημέρωσαν χθες με κατεπείγουσα επιστολή τους η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νικόλαου Κατρακάζου τους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Ιωάννη Πανούση και Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η κ. Καλογήρου και ο κ. Κατρακάζος ζητούν από «την κεντρική διοίκηση να κινητοποιηθεί άμεσα -δηλαδή σήμερα- να βρει λύση για την εκταμίευση της πίστωσης, που αφορά τη σίτιση και να αποτρέψει έτσι, τη δυσμενή εξέλιξη, που για μια ακόμη φορά σημειώνουμε ότι θα έχει τραγικές συνέπειες, τόσο για την τοπική κοινωνία και τοπική οικονομία αλλά και για τους ίδιους τους μετανάστες».
Οδυνηρή έκπληξη
Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Με οδυνηρή έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι από σήμερα (7/7/15) σταματάει η σίτιση των παράτυπων μεταναστών που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη πόλη της Σάμου μετά από αδυναμία πληρωμής, έστω και μέρους της οφειλής προς την εταιρεία τροφοδοσίας, που έχει αναλάβει τη σίτισή τους.
Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι από σήμερα να ανοίξουν οι πύλες του κέντρου και οι δύσμοιροι αυτοί άνθρωποι να ξεχυθούν στη πόλη της Σάμου για να μπορέσουν να βρουν τροφή και τις όποιες δυνατότητες διαβίωσης».
Στην ίδια επιστολή διευκρινίζεται ότι «σε μια πόλη που είναι χτυπημένη σκληρά από την οικονομική κρίση, σε μια πόλη που αγωνίζεται να περισώσει ό,τι έχει απομείνει από τον τουρισμό, η εξέλιξη αυτή και όλα όσα θα ακολουθήσουν είναι σίγουρο ότι θα έχουν καταστροφικές συνέπειες».
Και τονίζεται ότι: «Με την εξέλιξη αυτή μια κοινωνία που έχει αποδείξει διαχρονικά τα φιλανθρωπικά της αισθήματα και έχει έμπρακτα αποδείξει την αλληλεγγύη της στο δράμα των μεταναστών, ουσιαστικά οδηγείται σε σύγκρουση μαζί τους. Από την άλλη πλευρά η εξέλιξη αυτή μεγαλώνει το δράμα των μεταναστών, αφού τους στερεί τη δυνατότητα της οργανωμένης περίθαλψης, της διατροφής και της στέγασης για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την πιστοποίησή τους και τη μεταφορά τους στον Πειραιά, αφού ουσιαστικά τους αφήνει στον? δρόμο».
Σε επιφυλακή
Την ίδια ώρα, Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε επιφυλακή μετά την εξέγερση μεταναστών στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά - Τεπέ. Οι μετανάστες ζητούν να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων που θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν στον Πειραιά.
Κατά την εξέγερση τραυματίστηκε ένας λιμενικός από πέτρες που εκτοξεύτηκαν εναντίον του από μετανάστες. Ο άτυχος λιμενικός συμμετείχε σε επιχείρηση ελέγχου μεταμεσονύκτιας εξέγερσης μεταξύ μεταναστών που συνωστίζονται στο νησί, με ιδιαίτερη σκληρότητα και άγριες διαθέσεις. Εν τω μεταξύ, συναγερμός σήμανε χθες σε Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου, μετά το ναυάγιο ιστιοφόρου σκάφους στο οποίο επέβαιναν πιθανότατα πρόσφυγες. Το σκάφος μετέφερε, σύμφωνα με μαρτυρίες, συνολικά 33 έως 37 άτομα. Από αυτούς, δέκα διασώθηκαν από τουρκική ακταιωρό και άλλα έξι από ελληνικό ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, ενώ εντοπίστηκε και ένας νεκρός.
Πρόσθετη χρηματοδότηση 69,6 εκατ. ευρώ
Πρόσθετη χρηματοδότηση, ύψους 69,6 εκατ. ευρώ, θα λάβουν τρεις ευρωπαϊκοί οργανισμοί που διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές προς την Ε.Ε. και δύο ευρωπαϊκά ταμεία για το μεταναστευτικό για παραπάνω προσωπικό και άλλα έξοδα για το τρέχον έτος.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) έχει ζητήσει την αύξηση των προϋπολογισμών στον απόηχο των τραγωδιών του Απριλίου, που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 1.200 μετανάστες.
Σύμφωνα με το ΕΚ, ακόμη και αυτή η αύξηση στη χρηματοδότηση και στο προσωπικό μπορεί να μην επαρκεί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, πόσο μάλλον εάν υπάρξει και κύμα μεταναστών από την Ουκρανία.
Η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 75,7 εκατ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 69,6 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια που αρχικά προορίζονταν για το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo, τα οποία οι ευρωβουλευτές ζητούν να αναπληρωθούν το 2016.
Σε συνέχεια της έγκρισης του Κοινοβουλίου, ο οργανισμός FRONTEX που διαχειρίζεται τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θα λάβει 26,8 εκατ. ευρώ (σε αναλήψεις υποχρεώσεων και πιστώσεις πληρωμών), τριπλασιάζοντας έτσι τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις Τρίτων και Ποσειδών.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο και η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol) θα ενισχυθούν με περισσότερο προσωπικό, ενώ οι δύο κύριες πηγές χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό - το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) καθώς και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) - θα λάβουν επιπλέον 57 εκατ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων (εκ των οποίων 45,6 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών) και 5 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών) αντίστοιχα.



Πηγή : imerisia.gr


Χωρίς προσαυξήσεις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές



Όσες μέρες κρατάει η τραπεζική αργία και για τρεις μέρες αφότου ανοίξουν οι τράπεζες δεν θα προσμετρώνται προσαυξήσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Παγώνουν επίσης και οι κατασχέσεις σύμφωνα και με τις εντολές του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη. Στη βάση αυτή, οι δικαστικοί επιμελητές, στους οποίους έχουν ήδη παραδοθεί οι εν λόγω κατασχέσεις, θα πρέπει να ενημερωθούν γρήγορα, ώστε να τις επιστρέψουν ανεπίδοτες στην υπηρεσία.

Όπως διευκρίνσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να πληρώνουν μόνον το κεφάλαιο της βεβαιωμένης οφειλής.



Πηγή ; newsbeast.gr


Το χθεσινό πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας



Στο κείμενο συμπερασμάτων του άτυπου πολιτικού συμβουλίου τονίζεται ότι "το πολιτικό συμβούλιο με τη διευρυμένη σύνθεση θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και εγρήγορση".
Ακόμη στη συνεδρίαση τα στελέχη της ΝΔ επανέλαβαν ότι "ο πρωθυπουργός πρέπει άμεσα να φέρει τη συμφωνία γιατί δεν έχει εντολή για ρήξη, έχει εντολή για εξεύρεση βιώσιμης συμφωνίας, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών".

Ακόμη σημειώνεται ότι "ο πρωθυπουργός έχει την κύρια ευθύνη να φέρει γρήγορα τη συμφωνία. Πρέπει να ανοίξουν οι τράπεζες σύντομα, να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών, και ιδιαίτερα των συνταξιούχων, και να διασφαλιστούν οι καταθέσεις, όπως οι ίδιοι έχουν υποσχεθεί ότι θα κάνουν".

"Το πολιτικό συμβούλιο αναγνωρίζει τη μεγάλη προσφορά του Αντώνη Σαμαρά  στην πατρίδα και στην παράταξη και εκφράζει την αμέριστη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη" υπογραμμίζεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου συζητήθηκε και ο προσδιορισμός του χρόνου της διεξαγωγής των διαδικασιών διαδοχής με ένα εκ των στελεχών να προσδιορίζει ως κατάλληλο χρόνο τα μέσα φθινοπώρου και αφού προηγηθεί η διοργάνωση εθνικής συνδιάσκεψης, ωστόσο δεν υπήρξε επίσημη απόφαση καθώς όλοι τόνισαν ότι εκείνο που προέχει είναι η χώρα.

Αύριο στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ όπου θα μιλήσει για πρώτη φορά με την ιδιότητα του προέδρου του κόμματος, ενώπιον των βουλευτών του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Σήμερα το μεσημέρι υπήρξε συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Μεϊμαράκης επισκέφτηκε τον πρώην πρωθυπουργό στο γραφείο του και είχαν συνάντηση διάρκειας μιας ώρας.

Ο κ. Μεϊμαράκης ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Δεν συζήτησαν τα εσωκομματικά ωστόσο και οι δυο πλευρές επισημαίνουν την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα της παράταξης.


Θοδωρης Δαφέρμος


Πηγή : newsit.gr


Θεοδωράκης: Αν δεν κρατηθούμε στην Ε.Ε. θα είναι προδοσία




Την επίτευξη άμεσης συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της ζητάει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μετά το χθεσινό τελεσίγραφο της Ευρωζώνης ότι την Κυριακή είναι η τελική ημερομηνία προκειμένου να καταθέσει η Ελλάδα τις προτάσεις των δανειστών.

«Οι Έλληνες θέλουν λύση» λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Ο πρωθυπουργός στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεσμεύτηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα φέρει αυτή την λύση χωρίς να διακινδυνεύσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Άλλωστε, την ίδια δέσμευση είχε δώσει και στον ελληνικό λαό λέγοντας "ψηφίστε ΟΧΙ και σε 48 ώρες θα φέρω συμφωνία και θα ανοίξω τις τράπεζες".

Το δράμα λοιπόν κάπου εδώ πρέπει να τελειώσει. Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει την πρόταση της που θα μας κρατήσει στην ΕΕ. Κάθε άλλη πράξη είναι προδοσία και θα αντιμετωπισθεί ως προδοσία από τον ελληνικό λαό» προσθέτει.


Πηγή: newsbeast.gr






Προς επέκταση της τραπεζικής αργίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση



Διευκολύνσεις για τους συνταξιούχους χωρίς κάρτα

Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα διευρύνει τις υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρουν οι τράπεζες στο κοινό, αλλά και θα διευκολύνει τις καταβολές φόρων και εισφορών προς το Δημόσιο αναμένεται να εκδώσει αύριο η κυβέρνηση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η τραπεζική αργία που ισχύει έως αύριο, αναμένεται να παραταθεί, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να ανοίξει άμεσα την στρόφιγγα της ρευστότητας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης αναμένεται σήμερα να εξετάσει την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), ενώ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή του «κουρέματος» της αξίας των ελληνικών ενέχυρων.

Με την απόφαση της ΕΚΤ προχθές Δευτέρα να αυξηθεί το κούρεμα των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών αναλώθηκαν τα 2/3 από το απόθεμα των εγγυήσεων που είχαν οι τράπεζες για την άντληση κεφαλαίων μέσω του ELA.

Σημειώνεται πως χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τους ηγέτες της ευρωζώνης ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Καθώς η ρευστότητα που παραμένει εντός του τραπεζικού συστήματος οριακά επαρκεί για να καλύψει τις αναλήψεις και τις συναλλαγές εάν δεν υπάρξει ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ άμεσα, τότε σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους θα εξετασθούν δραστικότερα μέτρα για να προφυλαχθούν τα ισχνά αποθέματα ρευστότητας των τραπεζών, που ήδη είναι πολύ αποδυναμωμένες.

Πάντως, παρά τους περιορισμούς εξετάζεται να δοθεί επιπλέον ποσό 120 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτα για την ανάληψη χρημάτων από το λογαριασμό τους. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να δοθεί στους συνταξιούχους χωρίς κάρτα η δυνατότητα να λαμβάνουν 240 ευρώ σε εβδομαδιαία βάση από το λογαριασμό τους.


Πηγή : tovima.gr


Τέλος χρόνου ως Κυριακή για παραμονή στην ΕΕ




Ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο χρόνος τελειώνει και οι επόμενες πέντε ημέρες θα κρίνουν το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη και-πιθανότατα- στην Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση η Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Με τη λέξη Grexit να βγαίνει από τα χείλη ή, στην καλύτερη περίπτωση, να υπονοείται ευθέως απ' όλους σχεδόν τους ηγέτες και αξιωματούχους οι οποίοι προέβησαν σε επίσημες δηλώσεις πριν και, κυρίως, μετά τη λήξη της Συνόδου, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του καλούνται πλέον να κινηθούν μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Καταρχήν να καταθέσουν μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής το αργότερο νέες, επικαιροποιημένες προτάσεις οι οποίες θα υποστηρίζουν το αίτημα για νέο, πολυετές πρόγραμμα βοήθειας από τον ESM (Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της Ευρωζώνης).

Στη συνέχεια κι εφόσον οι προτάσεις αυτές θεωρηθούν επαρκείς, θα χρησιμεύσουν ως βάση συζήτησης για τη συνολική και τελική συμφωνία την οποία η Ελλάδα θα κληθεί να αποδεχτεί μέχρι την Κυριακή.

Για την ίδια ημέρα έχει προγραμματισθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή όχι απλώς της Ευρωζώνης αλλά όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. Η απειλή είναι ευθεία: Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποδεχτεί ή, για οποιοδήποτε άλλο λόγο, δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία πάνω σε ένα νέο Μνημόνιο (το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τη δανειοδότηση μέσω του ESM), θα δρομολογηθούν οι αποφάσεις για την «επόμενη μέρα» ή, αλλίως, το λεγόμενο «Plan Β» το οποίο, όπως διαβεβαίωσε για πρώτη φορά με τόσο σκληρό τρόπο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συμπεριλαμβάνει το Grexit και, μάλιστα, έχει ήδη ετοιμασθεί.

Οι κακές γλώσσες, μάλιστα, θέλουν να έχει αποτυπωθεί σε δύο τόμους οι οποίοι επιδείχτηκαν στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Τετάρτης..

 Ο Φρανσουά Ολάντ πήγε ένα ακόμα βήμα παραπέρα μιλώντας για κίνδυνο (που ο ίδιος διευκρίνισε ότι απεύχεται) να βρεθεί η Ελλάδα «εκτός ζώνης του ευρώ και ΕΕ».

Όπως τονίστηκε, στην περίπτωση «ατυχήματος» οι Βρυξέλλες έχουν προβλέψει ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων.

Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι, χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα και η εγχώρια η αγροτική οικονομία θα βρεθούν από την ερχόμενη Δευτέρα κυριολετικά σε αχαρτογράφητα νερά με δραματικές συνέπειες, μια πρόγευση των οποίων έχει δώσει τις τελευταίες 10 ημέρες η επιβολή των capital controls. Κι αυτά χωρίς να υπολογίζουμε, βεβαίως, τις μακροπρόθεσμες από την απώλεια του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της ελληνικής γεωργίας ή μια πιθανή στέρηση των κοινοτικών ενισχύσεων.



Tσίπρας: Bιώσιμη λύση μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Την αισιοδοξία του ότι οι εξελίξεις θα είναι πολύ γρήγορες και ότι θα υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους λίγη ώρα έπειτα από την ολοκλήρωση της νέας Συνόδου Κορυφής για την χώρα μας, στις Βρυξέλλες.

 Ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού:

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής τις ελληνικές προτάσεις έτσι όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Βασική κατεύθυνση μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο τη κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα την δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κυρίως της ανεργίας καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα, η διαδικασία θα είναι ταχύτατη, ξεκινάει από τις επόμενες ώρες με στόχο να καταλήξουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας το αργότερο. Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια της έχοντας ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας για βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει τη συζήτηση για Grexit μια και καλή και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση. Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν ότι δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα αλλά ένα ευρωπαϊκό που καλούμαστε όλοι μαζί με ευθύνη να δώσουμε λύση».



Μέρκελ: Χρειάζεται πολυετές πρόγραμμα και περισσότερα μέτρα

Το αργότερο την Πέμπτη θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι ελληνικές προτάσεις, για να εξετάσουμε πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το αίτημα προς το ESM, υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ακόμα οι βάσεις για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις επί ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατεύσουμε το ευρώ», υπογράμμισε.

Αμεσα θα κατατεθούν οι προτάσεις της Ελλάδας και το αίτημα για νέο δάνειο. Θα το εξετάσουμε για να δούμε αν είναι επαρκές για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις, τόνισε.

Σημείωσε ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας έχει λήξει και πλέον "θέλουμε ένα νέο πρόγραμμα, πολυετές που θα πηγαίνει πολύ πέρα από αυτό που συζητούσαμε μέχρι τώρα", κάνοντας λόγο για τρίτο πρόγραμμα.

Η κατάσταση έχει χειροτερέψει, θα συναντηθούμε ξανά την Κυριακή σε σύνοδο Κορυφής των 28, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει πιο πριν σύνοδος κορυφής και των χωρών της ευρωζώνης.

«Είχαμε σοβαρή και ξεκάθαρη συζήτηση. Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, αλλά υπάρχουν 18 ακόμη χώρες και οι αποφάσεις για το ευρώ αφορούν 19 χώρες που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα και τις ίδιες ευθύνες», τόνισε.

Ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν αυτές που υπήρχαν στις διαπραγματεύσεις, συν προτάσεις που πρέπει να πηγαίνουν πιο πέρα. Τόνισε ότι δεν χρειάζεται αποτύπωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων αλλά πρέπει να υπάρχουν καθαρά οι κατευθύνσεις για να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι εάν οι ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων είναι ικανοποιητικές και προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα, θα μπορεί να δοθεί και βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Επανέλαβε ότι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ισχυρότερα μέτρα για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης. Συμφωνήσαμε να υπάρξει σύνοδος κορυφής την Κυριακή «επειδή θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη», τόνισε.

Επίσης, ερωτηθείσα σχετικά, τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. "Δεν πρόκειται να συμβεί, δεν επιτρέπεται".



Oλάντ: Η ΕΚΤ θα παράσχει την ελάχιστη ρευστότητα ως την Κυριακή

Την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι ακόμα εφικτή εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα.

Ο κ. Ολάντ σημείωσε πως το Eurogroup θα συναντηθεί το Σάββατο για να εξετάσει τις νέες ελληνικές προτάσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξασφαλίσει την ελάχιστη απαιτούμενη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες ως την Κυριακή.

O Γάλλος πρόεδρος παραδέχτηκε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία η κατάσταση θα είναι σοβαρή και θα πρέπει να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές.



Ρέντσι: Θα περιμένουμε τις νέες προτάσεις

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είπε ότι οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να ληφθούν την Κυριακή, σε Σύνοδο Κορυφής των 28 της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απόψε η απόφαση είναι ότι θα περιμένουμε μέχρι την Κυριακή για τη νέα πρόταση προς τους θεσμούς από την ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Ρέντσι.

«Αυτή θα είναι η τελευταία Σύνοδος για την Ελλάδα. Ελπίζω να έχει ευτυχές τέλος», υπογράμμισε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις και ανάπτυξη και αυτό είναι προτεραιότητα για εμάς. Υπάρχει το ελληνικό πρόβλημα αλλά για την Ιταλία, το θέμα είναι μια συζήτηση ευρύτερη για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δυο θεμάτων -Ελλάδας και προοπτικών Ευρώπης. Το βασικό είναι να υπάρχει προοπτική, υπογράμμισε.

«Νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια συμφωνία για την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αν βρούμε μια συμφωνία για την Ελλάδα, αν δεν επενδύσουμε σε ένα άλλο όραμα για την Ευρώπη, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να λύσουμε το πρώτο πρόβλημα, αλλά το πραγματικό είναι το επόμενο», τόνισε.

Φάιμαν (Αυστρία): Συμφωνία την Κυριακή ή Plan B

Αν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα την Κυριακή πρέπει να γίνουν προετοιμασίες για ένα Plan B, δήλωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

Ο ίδιος άφησε να φανεί ότι η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να μην χρειαστεί αν έως τότε έχει υπάρξει λύση στο ελληνικό ζήτημα.


Πηγή