Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Μετά τις 21:00 απόψε οι συντάξεις που εξασφαλίστηκαν με αναγκαστικό δανεισμό 150 εκατ.



Να «θυσιαστούν» άμεσα 80.000 δικαιούχοι ΕΚΑΣ ζητούν οι δανειστές - Τι θέλουν οι θεσμοί να αλλάξει στο συνταξιοδοτικό

Πριν από λίγο έγινε γνωστό, ότι εξασφαλίστηκε το ποσό των 150 εκατ. ευρώ που λείπει μέσω δανεισμού από το ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων) καθώς  το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο αίτημα του ΙΚΑ. Το ποσό το οποίο αναμένεται από ώρα σε ώρα να εκταμιευτεί, εξασφαλίστηκε με υπουργική απόφαση μετά την αναβολή της συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΤΑΤ, που επρόκειτο να εγκρίνει το αίτημα του ΙΚΑ.

Από τα μέσα Ιουνίου η διοίκηση του ΙΚΑ είχε εκφράσει ανησυχία για τη δυνατότητα του  ΓΛΚ να καταβάλει όπως κάθε μήνα την κρατική επιχορήγηση ύψους 280 εκατ. ευρώ. Χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ του ιδρύματος ανακοινώθηκε ότι λείπουν 150 εκατ. και έκτοτε άρχισε αγώνας δρόμου.

Το ΙΚΑ  διαβεβαιώνει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το πρόβλημα θα λυθεί και οι συνταξιούχοι θα βρουν μετά τις 9 το βράδυ  πιστωμένες τις συντάξεις του Ιουλίου στους λογαριασμούς τους. Πάντως το ΙΚΑ αφήνει  ανοιχτό και το ενδεχόμενο οι συντάξεις να καταβληθούν τη Δευτέρα (προγραμματισμένη καταβολή) αν καθυστερήσει η εκταμίευση και δεν προλάβει το σύστημα ΔΙΑΣ να ανταποκριθεί.

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλες οι συντάξεις και κυρίως το ΕΚΑΣ παραμένουν στο επίκεντρο της διαμάχης με τους δανειστές  οι οποίοι ζητούν να  θυσιαστούν άμεσα 80.000 δικαιούχοι του επιδόματος. Το 2015 υπολογίζεται ότι το επίδομα θα δινόταν σε 400.000 χαμηλοσυνταξιούχους , δηλαδή σε 100.000 περισσότερους από πέρυσι με αποτέλεσμα να σημειωθεί   υπέρβαση  της δαπάνης από τους προυπολογιζόμενους στόχους ( 1 δισ. από 721 εκατ. ευρώ πέρυσι) . Η δαπάνη αυξήθηκε καθώς όλο και περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούνται το επίδομα λόγω της μείωσης του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τη διατήρηση των ίδιων προϋποθέσεων. Οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί  άμεσα το επίδομα για  το 20% των δικαιούχων μέσω της αυστηροποίησης των κριτηρίων.  Ωστόσο έκαναν ένα βήμα υποχώρησης παρατείνοντας  τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για ένα χρόνο ακόμα, έως το 2019.

Οι θεσμοί  αναφερόμενοι στη συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το φθινόπωρο τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης σύνδεσης ανάμεσα στις εισφορές και στις απολαβές και ζητούν να ψηφιστεί έως την 31 Οκτωβρίου το νέο ασφαλιστικό  που θα εφαρμοστεί από 1/1/2016. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν εναρμόνιση των εισφορών όλων των ταμείων στα πρότυπα του ΙΚΑ από την 1/7/2015. Αυτό σημαίνει ότι για οι ασφαλισμένοι  του ΟΑΕΕ θα επιτύχουν μείωση ενώ στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ θα επιβληθούν αυξήσεις εισφορών. Ειδικά για τους αυταπασχολούμενους, έχει συμφωνηθεί η  διευρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ και η επιβολή εισφορών βάσει του πραγματικού τζίρου των επαγγελματιών.

Οι θεσμοί ζητούν επίσης την επίσπευση της ενοποίησης των ταμείων με ρύθμιση που θα προωθηθεί εντός του 2015 και εναρμόνιση των εισφορών όλων των ασφαλιστικών ταμείων με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ (από την 1η Ιουλίου 2015). Η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων θα ολοκληρωθεί σε βάθος δυόμισι ετών ώστε  έως το τέλος του 2017 όλοι οι οργανισμοί να έχουν συγχωνευτεί σε έναν.



Πηγή : protothema.gr


Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί στις διακοπές τους



Με οξείες επιπλοκές του διαβήτη απειλούνται τους καλοκαιρινούς μήνες όσοι πάσχουν από τη νόσο, λόγω του ότι οι θερινές διακοπές βγάζουν εκ των πραγμάτων εκτός προγράμματος τον περισσότερο κόσμο, μια και αυτό άλλωστε είναι το νόημα τους.

Όπως δηλώνει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο παθολόγος-διαβητολόγος, συντονιστής διευθυντής της Α' Παθ/κης Κλινικής & Διαβ/κου Κέντρου του Τζανείου Νοσοκομείου Ανδρέας Μελιδώνης «οι διαβητικοί μπορεί να πάθουν σοβαρή υπεργλυκαιμία που χρήζει νοσηλείας, είτε γιατί ξεχνούν να λάβουν την αγωγή τους, είτε γιατί δεν προσέχουν την αυξομείωση της δόσης της ινσουλίνης, ανάλογα και με τις συνθήκες των διακοπών. Επίσης μεγάλη πτώση του σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) μπορεί να προκληθεί λόγω μη λήψης δεκατιανού, ιδίως για τους ινσουλινοθεραπευόμενους.

Ο κ. Μελιδώνης που είναι και πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Μεταβολικών Νοσημάτων, αναφέρει λεπτομερώς τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί στη διατροφή τους όταν βρίσκονται στις διακοπές, όταν συνήθως αλλάζουν οι συνήθειες για τον περισσότερο κόσμο. Επίσης, δίνει χρήσιμες οδηγίες για το μπάνιο στη θάλασσα, για τα ταξίδια με αεροπλάνο, λεωφορείο ή αυτοκίνητο, αλλά και για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται το «βαλιτσάκι» τους όλοι όσοι έχουν το γλυκό προνόμιο του σακχαρώδη διαβήτη.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Μελιδώνη.

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για τους διαβητικούς το καλοκαίρι;

Εάν δεν προσέξουν τα άτομα με διαβήτη μπορεί να πάθουν οξείες επιπλοκές της νόσου. Δηλαδή είτε υπογλυκαιμία, που είναι μεγάλη πτώση του σακχάρου στο αίμα λόγω μη λήψης δεκατιανού, ιδίως οι ινσουλινοθεραπευόμενοι, είτε σοβαρή υπεργλυκαιμία που θέλει νοσηλεία (είτε γιατί ξεχνούν να λάβουν την αγωγή τους, είτε γιατί δεν προσέχουν την αυξομείωση της δόσης της ινσουλίνης, ανάλογα και με τις συνθήκες των διακοπών).

Τι πρέπει να προσέχουν στη θάλασσα;

Καταρχήν να αποφεύγουν, όπως όλοι μας δηλαδή , τη μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο. Ιδίως όσοι κάνουν ινσουλίνη, γιατί επιτυγχάνεται γρηγορότερη απορρόφηση της και έτσι μπορεί να συμβούν ξαφνικές, ανεξήγητες υπογλυκαιμίες. Καλό είναι για τον λόγο αυτό να φοράνε καπέλο και να προγραμματίζουν το μπάνιο τους έως τις 11.00 το πρωί και μετά τις 4.00 το απόγευμα.

Οι διαβητικοί έχουν συχνά διαβητική νευροπάθεια με αποτέλεσμα την ελαττωμένη αισθητικότητα στα κάτω άκρα. Έτσι, μπορεί να πάθουν εκδορές, αμυχές, τραυματισμούς, έλκη στα κάτω άκρα, και να μην έχουν την προειδοποιητική αίσθηση του πόνου. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγουν να βάζουν τα πόδια τους μέσα στην καυτή άμμο και να περπατάνε ξυπόλυτοι στην ακρογιαλιά. Τουλάχιστον δυο ζευγάρια άνετα παπούτσια περιπάτου και αρκετά ζευγάρια κάλτσες, είναι απαραίτητα να έχουν πάντα μαζί τους.

Ως προς το διατροφικό κομμάτι, τι αλλάζει στις διακοπές;

Καταρχήν όσοι πάνε σε ξενοδοχεία καλό είναι να αντισταθούν στον πειρασμό να δοκιμάσουν τα πάντα από τον πρωινό μπουφέ. Η καλύτερη επιλογή είναι άπαχο γάλα ή γιαούρτι με μαύρο ψωμί ή δημητριακά και φρούτα. Στη συνέχεια δεν πρέπει να ξεχνούν το δεκατιανό τους πριν το μπάνιο. Ένα φρούτο ή ένα μικρό σάντουιτς προστατεύει από ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες, κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. Καλό είναι να αποφεύγουν τα βαριά και μεγάλα σε ποσότητα φαγητά το καλοκαίρι και να προτιμούν τα μικρά και συχνά γεύματα. Κατά προτίμηση πράσινες σαλάτες, εύπεπτα ψάρια του αφρού, ψητά και ξηρά φαγητά. Επίσης να καταναλώνουν τα επιτρεπόμενα από το διαιτολόγιό τους φρούτα, που είναι έως τρία ημερησίως.

Υπάρχουν περιορισμοί σε αναψυκτικά, χυμούς και αλκοόλ;

Όσον αφορά τα αναψυκτικά μπορούν χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς να πίνουν οποιοδήποτε light αναψυκτικό. Στους φυσικούς χυμούς, θα πρέπει να διαβάζουν στο περίβλημα την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ας πούμε 10-15 γραμμάρια υδατάνθρακες αντιστοιχούν με ένα ισοδύναμο φρούτου. Τώρα το αλκοόλ θέλει προσοχή. Μικρή κατανάλωση είναι επιτρεπτή. Η μεγάλη όμως μπορεί να είναι αφετηρία βραχυπρόθεσμων κινδύνων, όπως αυτός της υπογλυκαιμίας, και μακροπρόθεσμων προβλημάτων, όπως αυτό της αύξησης βάρους.

Επιτρέπεται να πίνουν ποτά που αντιστοιχούν σε 20-25 γραμ. οινόπνευμα ημερησίως σε 2 δόσεις κατανεμημένα. Ειδικά όσοι κάνουν ινσουλίνη και αν μάλιστα κάνουν έντονη άσκηση, όπως είναι ο χορός ας πούμε, θα πρέπει να τρώνε ενδιάμεσα, ένα μικρό γεύμα υδατανθράκων (τόστ, χυμό, φρούτο ή κράκερς) για να αποφύγουν τις υπογλυκαιμίες.

Τι πρέπει να περιέχει το βαλιτσάκι των διαβητικών;

Τις απαραίτητες ταινίες για τη μέτρηση σακχάρου από αίμα ή στα ούρα, για όσο καιρό υπολογίζουν να απουσιάσουν. Αν μετράνε το σάκχαρο στο αίμα, να μη λησμονήσουν την συσκευή μέτρησης σακχάρου αίματος, που είναι ένας καλός σύντροφος και μια συσκευή προστασίας και ασφάλειας στις διακοπές. Επίσης το βαλιτσάκι αυτό θα πρέπει να περιέχει τις απαραίτητες σύριγγες, βελόνες ινσουλίνης ή πένες, την ένεση γλυκαγόνου, τα αντιδιαβητικά δισκία, εάν κάνουν αγωγή με δισκία και τα φάρμακα που αφορούν τυχόν επιπλοκές του διαβήτη.

Στο αεροπλάνο το βαλιτσάκι μπαίνει στον χώρο αποσκευών;

Όχι, γιατί οι θερμοκρασίες στον χώρο αποσκευών είναι διαφορετικές και αυξημένες, άρα υπάρχει πιθανότητα ενδεχόμενης αλλοίωσης στο διάλυμα ινσουλίνης. Το βαλιτσάκι του διαβητικού, ιδίως αν περιέχει ινσουλίνη και στυλό, πρέπει να το έχει πάντα μαζί του ο διαβητικός.

Υπάρχουν ειδικές οδηγίες για όσους ταξιδεύουν με λεωφορείο, αυτοκίνητο ή αεροπλάνο;

Ναι, αν ταξιδεύουν με λεωφορείο ή με το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να κάνουν μικρούς περιπάτους κατά τη διάρκεια των στάσεων και να έχουν μαζί τους κάτι πρόχειρο για φαγητό στην περίπτωση που τα γεύματα καθυστερήσουν. Αν ταξιδεύουν με αεροπλάνο, θα πρέπει να ειδοποιήσουν εγκαίρως -κατά το κλείσιμο του εισιτηρίου- την αεροπορική εταιρεία, εάν επιθυμούν να τους σερβίρουν κάποιο ειδικό γεύμα για διαβητικούς. Εάν δεν θέλουν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, θα πρέπει να έχουν προνοήσει να έχουν πάρει κάτι μαζί τους. Ο ξηρός αέρας κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι ένα μικρό πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να πίνουν αρκετή ποσότητα υγρών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ένα ποτήρι νερό τουλάχιστον για κάθε ώρα πτήσης.

Για ταξίδια εκτός Ελλάδος;

Αν ταξιδεύουν σε κράτος του εξωτερικού που έχει διαφορά ώρας σε σχέση με την Ελλάδα μεγαλύτερη των 2 ωρών, θα χρειαστεί να κάνουν κάποια αναπροσαρμογή στη δόση της ινσουλίνης. Βέβαια, πριν την αναχώρηση η κουβέντα με το γιατρό τους δεν είναι κακή ιδέα. Επίσης, είναι πολύ χρήσιμο να έχουν μάθει, πριν αναχωρήσουν, τις απαραίτητες φράσεις, όπως π.χ. είμαι διαβητικός, ή χρειάζομαι βοήθεια, στη γλώσσα της χώρας που επισκέπτονται, για περίπτωση ανάγκης. Ακόμη να ενημερωθούν για την ύπαρξη Νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας, κοντά στο τόπο διαμονής. Και βέβαια, είναι χρήσιμο είναι να έχουν μαζί τους το τηλέφωνο του γιατρού τους. Πολύ σημαντικό -που δεν πρέπει να μείνει πίσω στην Ελλάδα- είναι το ημερολόγιο αυτοελέγχου για να μπορούν να διατηρούν και στις διακοπές την επαφή με τον έλεγχο του διαβήτη.

Τι πρέπει να κάνει ο διαβητικός με το που θα φτάσει στον τόπο διακοπών;

Με το που θα φτάσει κανείς στον τόπο των διακοπών θα πρέπει να φυλάξει τις σύριγγες και την ινσουλίνη που δεν θα χρησιμοποιήσει άμεσα, καθώς και την ένεση γλυκαγόνου στο ψυγείο. Η ινσουλίνη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για χρονική περίοδο 6 εβδομάδων χωρίς να υποστεί αλλοιώσεις. Οι ταινίες σακχάρου διατηρούνται σε θερμοκρασία 18ο έως 30ο C.



Πηγή


Πάρκαρε σε θέση για ΑμΕΑ και του έδωσαν ένα καλό μάθημα..(Βίντεο)



Το περιστατικό που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί συνέβη στην Βραζιλία. Ο ιδιοκτήτης ενός ΙΧ αυτοκινήτου πάρκαρε παράνομα σε θέση στάθμευσης που προβλέπεται για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ).

Προφανώς ο εν λόγω κύριος έκανε πολλές ώρες να επιστρέψει στο αυτοκίνητό του, αφού στο μεσοδιάστημα, κάποιοι που ήθελαν να του δώσουν ένα καλό μάθημα, είχαν προλάβει να γεμίζουν ΟΛΟΚΛΗΡΟ το αυτοκίνητο με αυτοκόλλητα χρωματιστά χαρτάκια, τα γνωστά σε όλους μας post-it.

Σε χρώμα γαλάζιο και λευκό, ώστε να σχηματίζεται το παγκόσμιο σύμβολο για τα ΑμΕΑ, είχαν γεμίσει το αμάξι και τον εξέθεσαν στα μάτια των περαστικών που τον αποδοκίμαζαν, καθώς πήγε να ξεπαρκάρει.

Δείτε το βίντεο..



Πηγή: cityportal.gr


Απίστευτο: Βιβλίο από το 1952 περιγράφει τι θα συμβεί στη σημερινή Ελλάδα..





Διαβάσαμε ένα άρθρο και μας έκανε τεράστια εντύπωση. Το τελευταίο καιρό πολλοί ανακαλύπτουν τη διαχρονική γραφή ποιημάτων και άρθρων, όμως όταν έπεσε το συγκεκριμένο στην αντίληψή μας δε το πιστεύαμε το πόσο «μέσα» έπεσε στις προβλέψεις του ένας άνθρωπος το 1952.

Ήταν Γενάρης του 1952, όταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης ολοκλήρωνε το πόνημά του «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική», ένα μικρό βιβλιαράκι που «κάποιοι» φρόντισαν να εξαφανιστεί.
Αντίτυπά του μοιράζονταν από χέρι σε χέρι μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980, περίπου τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη του έκδοση από τις οικονομικές εκδόσεις «Μπιστιρλή», το γνωστό στους μυημένους εξειδικευμένο εκδοτικό οίκο που από τις αρχές του αιώνα εξέδιδε τα πλέον προχωρημένα επιστημονικά συγγράμματα για λίγους και εκλεκτούς.
Ποιος ήταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης;
Γεννήθηκε στη Λαμία το 1907. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς, ήδη από το 1922 στην ηλικία των 15 χρονών, στον «Όμιλο Ελεύθερης Σκέψης» κι άρχισε να διαμορφώνει την πατριωτική του οικονομική θεωρία.
Μετά, έφυγε για τη Σοβιετική Ένωση όπου σπούδασε οικονομικά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας – το γνωστό μετονομασθέν σε Λομονόσοφ – και στη συνέχεια εργάστηκε μαζί με μερικά από τα πιο κορυφαία μυαλά της εποχής του σε ορισμένα από τα πιο προχωρημένα και άκρως απόρρητα οικονομικά προγράμματα της τότε Σοβιετίας.
Το 1940 επιστρέφει στην Ελλάδα, εντάσσεται στην Αντίσταση και με το τέλος του πολέμου συλλαμβάνεται από τους Άγγλους και παραδίδεται στη Χωροφυλακή. Μένει φυλακισμένος, «ξεχασμένος» για χρόνια.
Στο κρατητήριο ολοκληρώνει το βιβλίο «Πατριωτική Οικονομική Πολιτική» που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον εκδοτικό οίκο «Μπιστιρλή», ο οποίος και το εκδίδει. Το βιβλίο είναι δυναμίτης, αφού περιέχει μερικά από τα πιο πρωτοποριακά μοντέλα οικονομικής πρόβλεψης που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.
Επιπλέον, προβάλλει το πατριωτικό μοντέλο της οικονομίας και προκαλεί πάταγο στους τότε διεθνείς οικονομικούς κύκλους και σε πρόσωπα που διαμόρφωναν τη διεθνή οικονομική πολιτική.
Αυτά για την ιστορία. Απλά να προσθέσουμε ότι αρκετοί Έλληνες που εργάζονται σε μεγάλους διεθνείς Οίκους – που σήμερα κάποιοι εξ΄αυτών των Οίκων μας ταλανίζουν – έχουν δει στις βιβλιοθήκες Διευθυνόντων Συμβούλων και άλλων κορυφαίων στελεχών το βιβλιαράκι του Ισίδωρου Πόσδαγλη. Του μεγάλου Αγωνιστή και Οικονομολόγου. Ίσως κάποια στιγμή αξίζει να ασχοληθούμε και να αναφέρουμε πολύ περισσότερα για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά μυαλά που γέννησε αυτός ο τόπος.
Τι έγραφε στο βιβλίο του ο Πόσδαγλης και γιατί δεν θέλουν να το ξέρουμε;
Μερικές μόνο αναφορές από το βιβλίο του Πόσδαγλη – το οποίο θυμίζουμε γράφτηκε στα 1952 – είναι ικανές να ανατρέψουν, κυριολεκτικά να τινάξουν στον αέρα το σάπιο οικοδόμημα της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται. Διαβάστε:
Στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο «Εθνικό Χρέος και Εθνικό Έλλειμμα» σημειώνει ο Πόσδαγλης, στις σελίδα 17:
«Όταν τα δανεισμένα κεφάλαια του διεθνούς καπιταλισμού βρεθούν στο όριο της απόδοσής τους τότε ακολουθεί μια απομείωση του Εθνικού Χρέους, που επιβάλλουν δια της βίας. Τότε θα επικαλεστούν την ανάγκη πλέριας συμμετοχής όλων των δανειστών, εννοώντας μ΄ αυτά τα λόγια ότι πρέπει να πληρώσουν οι αποταμιεύσεις των εργατών, των αγροτών και του λαού. Κυλάνε έτσι το χρέος τους από το Κράτος που στέρεψε από απόδοση στο γόνιμο χωράφι του αγρότη για να πάρουν κι από εκεί κέρδη.»
Και συνεχίζει ο Πόσδαγλης πιο κάτω, στη σελίδα 22 στο ίδιο κεφάλαιο:
«Όταν η Ευρώπη μετά τον Πόλεμο θα φτιάσει το Νόμισμα για να απορροφήσει τα λαϊκά κεφάλαια, τότες θα στραφούν προς την Ελλάδα να της κόψουν το Χρέος που θα της έχουν φορτώσει, με σκοπό να τραβήξουν από τους εργαζόμενους και τους αγρότες ό,τι θα έχουν μαζέψει από το τέλος του Πολέμου και μετά».
Αν βρίσκετε εντυπωσιακό να προβλέψει κανείς το κοινό νόμισμα από ένα κρατητήριο στα 1952 περιμένετε να δείτε παρακάτω:
«Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία θα γίνουν στόχος του διεθνούς κεφαλαίου μόλις φτιάσουνε το Νόμισμα. Το άθροισμα των δικών τους χρεών – που με τέχνη και κόπο θα τους έχουν φορτώσει – θα ισορροπεί, θα αντιπροσωπεύει το Χρέος μιας ψευτο-ένωσης, ώστε να ισοφαρίζει τα κέρδη των Γερμανο-Γάλλων και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους»
Σελίδα 24!
Αυτά γράφει ο Πόσδαγλης, με στοιχεία, αριθμούς και διαγράμματα, είπαμε από το 1952!
Στο τέταρτο κεφάλαιο «Τα Κόμματα» γράφει ο Πόσδαγλης στη σελίδα 121:
«Όταν ο λαός πρέπει να καθοδηγηθεί προς την απομείωση του Χρέους τότε χρειάζεται μια γενικής φύσης Κυβέρνηση (Σ.Σ.: Ο Πόσδαγλης μάλλον εννοεί μια Κυβέρνηση συνεργασίας), που θα αντιπαλεύει τα λαϊκά συμφέροντα σ’ όλο το πλάτος της ιδεολογικής αντιπάλης. Ο διεθνής παράγοντας του καπιταλισμού θα φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν δυνατότητες άλλες απ΄αυτές που θα λέει η γενικής φύσης Κυβέρνηση»
Μήπως σας θυμίζει κάτι;
Γιατί όμως στην Ελλάδα; Τα εξηγεί όλα ο Πόσδαγλης:
«Αμερικανοί και Γερμανοί δεν μπορούν να ζήσουν πιο πέρα απ΄ το τέλος του αιώνα γιατί θα ‘ναι τόση η ανάγκη τους για κεφάλαια, όπως βλέπουμε ακριβώς στον πίνακα πιο πάνω, που θα πρέπει να βγάλουν τα πετρέλαια για τα οποία οι ίδιοι οι Γερμανοί ήρθαν να κάνουν Κατοχή στην Πατρίδα μας.
Θα δείτε να ξαναβρίσκονται Σύμμαχοι, να συγκεντρώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους και να ασχολούνται με το χάρτη που ξέρουν όλοι τους και τον έχουν κλεισμένο στα συρτάρια τους. Και οι ξένοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους»
Σε ποιο χάρτη αναφέρεται αυτός ο μεγάλος και ξεχασμένος αγωνιστής;

Πηγή : eglimatikotita.gr


Η συγκλονιστική ιστορία του κοριτσιού που κάηκε από ναπάλμ στο Βιετνάμ. Που είναι σήμερα;




Είναι γνωστή με το όνομα Kim Phuc και έμεινε χαραγμένη στην παγκόσμια μνήμη όταν γυμνή, έτρεχε ουρλιάζοντας από τον πόνο, καμμένη στο σώμα μετά από βόμβα ναπάλμ στον Πόλεμο του Βιετνάμ.

Η Kim Phúc γεννήθηκε το 1963 σε ένα χωριό του Βιετνάμ που δέχτηκε επίθεση στις 8 Ιουνίου 1972. Το κορίτσι κάηκε ζωντανό από τις βόμβες που έριξε ο στρατός του Νότιου Βιετνάμ.

Της έδωσε κάποιες πρώτες βοήθειες και την μετέφερε στο νοσοκομείο ο φωτογράφος του  Associated Press που της είχε τραβήξει και την ιστορική φωτογραφία.





Το κοριτσάκι υπέστη 17 χειρουργικές επεμβάσεις για να επιζήσει και έμεινε στο νοσοκομείο 14 μήνες. Η Kim Phuc σώθηκε και ο φωτογράφος Nick Ut πήρε το βραβείο Pulitzer γι’αυτή τη φωτογραφία και έμεινε για πάντα δίπλα της.

Η κυβέρνηση την έβαλε σε παρακολούθηση και την έστειλε στην Κούβα για να σπουδάσει. Εκεί γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της Bui Huy Toan. Παντρεύτηκαν και στο γαμήλιο ταξίδι στη Μόσχα η νεαρή γυναίκα δραπέτευσε και ζήτησε άσυλο στον Καναδά.


Ζει εκεί με τα δύο παιδιά της και έκανε το Ιδρυμα που φέρει το όνομά της για την ειρήνη στον κόσμο. Τα σημάδια του πολέμου είναι χαραγμένα στο σώμα της, ακόμη και σήμερα.




Από τότε είναι καλεσμένη σε όλο τον κόσμο για ομιλίες και συνεντεύξεις. Στην Ουάσινγκτον, στη διάρκεια μιας ομιλίας για τον Πόλεμο του Βιετνάμ, η  Kim Phúc δήλωσε ότι συγχωρεί τον αξιωματικό που έριξε την ναπάλμ στο χωριό της, συγκινώντας τον πλανήτη. Η ίδια χρηματοδοτεί νοσοκομεία και σχολεία σε όλο τον κόσμο.




Πηγή : tilestwra.com


Μικρότερο προσδόκιμο ζωής για όσους ζουν κοντά σε πηγές θορύβου


Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε θορυβώδεις δρόμους με αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων, μπορεί να έχουν μειωμένο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Βασιλικού Κολεγίου και του Κολεγίου Ιμπεριαλ του Λονδίνου, με επικεφαλής τη Δρ Γιάανα Χάλονεν, ανέλυσαν στοιχεία για 8,6 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην περιοχή της βρετανικής πρωτεύουσας.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν τα επίπεδα θορύβου σε decibel (dB) λόγω του κυκλοφοριακού φορτίου, με το ιατρικό ιστορικό των ατόμων.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν σε περιοχές όπου την  ημέρα ο μέσος θόρυβος του δρόμου ξεπερνούσε τα 60 dB, υπήρχαν 4% περισσότεροι θάνατοι, σε σχέση με όσους ζούσαν σε σημεία με θόρυβο κάτω των 55 dB.

Οι αυξημένοι θάνατοι στα πιο θορυβώδη μέρη έχουν να κάνουν συνήθως με καρδιαγγειακά προβλήματα, πιθανώς λόγω της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, των διαταραχών του ύπνου και της πρόκλησης στρες εξαιτίας του συνεχούς θορύβου.

Ειδικότερα, οι άνθρωποι που έμεναν σε περιοχές με θόρυβο τη ημέρα άνω των 60 dB λόγω του κυκλοφοριακού, ήταν κατά μέσο όρο 5% πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, ποσοστό που αύξανε στο 9% για τα άτομα άνω των 75 ετών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει τα 55 dB ως το όριο θορύβου πάνω από το οποίο μπορεί να προκληθούν προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι ο θόρυβος από τα αυτοκίνητα είναι μάλλον μικρός για έναν άνθρωπο, σε σχέση με άλλους σοβαρότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα και ο διαβήτης.


Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr


Εδώ ο κόσμος χάνεται και η Ζωή χτενίζεται με την επιμονή της για Στουρνάρα



Επιμένει η Ζωή για βίαιη προσαγωγή Στουρνάρα στη Βουλή

«Δεν μπορείς να μετατρέπεις τη Βουλή σε οιονεί δικαστήριο» της είπε ο Γρηγοράκος

«Να τον φέρετε χειροπόδαρα και από πίσω ο φρούραρχος της Βουλής να τον μαστιγώνει» ειρωνεύτηκε την πρόεδρο της Βουλής ο προκάτοχός της, Ευάγγελος Μεϊμαράκης - Εκείνη χαρακτηρίζει «ύποπτη» την στάση του διοικητή της ΤτΕ και τον κατηγορεί ευθέως για παράβαση καθήκοντος - Παραίτηση Στουρνάρα ζήτησε ο Λεουτσάκος

Τελεσίγραφο προς το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, έστειλε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ξεκαθαρίζοντας ότι, εάν δεν προσέλθει στη Βουλή, θα διατάξει τη βίαιη προσαγωγή του.



Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «ύποπτη» την στάση του κεντρικού τραπεζίτη και τον κατηγόρησε ευθέως για παράβαση καθήκοντος.

Η επιμονή της προέδρου προκάλεσε ένταση στην επιτροπή, με τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο να λέει πως «δεν μπορείς να μετατρέπεις τη Βουλή σε οιονεί δικαστήριο», ενώ ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με εμφανή διάθεση ειρωνείας, είπε: «Εγώ συμφωνώ μαζί σας, κυρία πρόεδρε. Είναι δυνατόν  σε αυτή την κρίσιμη φάση που αγωνιούν οι Έλληνες και η Ευρώπη να ντροπιάζει εμάς, την επιτροπή και την πρόεδρο της Βουλής; Όχι μόνο βίαιη προσαγωγή, αλλά να τον φέρετε χειροπόδαρα και από πίσω ο φρούραρχος της Βουλής να τον μαστιγώνει».

Νωρίτερα, ο κ. Νίκος Νικολόπουλος επιχείρησε να ενισχύσει τις προτάσεις της προέδρου, λέγοντας ότι ο κ. Στουρνάρας πρέπει να μεταφερθεί βιαίως στη Βουλή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο!

Αφορμή στάθηκε η νέα άρνηση του κεντρικού τραπεζίτη να παραστεί στη συνεδρίαση της  κοινοβουλευτικής επιτροπής ΔΕΚΟ έπειτα από κλήση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το περιεχόμενο της ετήσιας έκθεσης νομισματικής πολιτικής. Είχε προηγηθεί η κλήση -και η αδυναμία του κ. Στουρνάρα να παραστεί- στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Siemens και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είχε υπογράψει ως υπουργός Οικονομικών.

Υπό αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι η πρόεδρος δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντητικές επιστολές που της έστειλε ο διοικητής της ΤτΕ, με τις οποίες εξηγεί ότι οι κρίσιμες και οριακές διαπραγματεύσεις επιβάλλουν να βρίσκεται σε συνεχείς συνεδριάσεις και τηλεδιασκέψεις με την ΕΚΤ.

«Μέχρι σήμερα 26 Ιουνίου δεν έχει αποσταλεί η επίσημη έκθεση κατά τον προσήκοντα τρόπο. Δεν έχει κατατεθεί η εκτυπωμένη έκθεση. Δεν έχει επικοινωνήσει ο διοικητής, προκειμένου να υποβάλλει, όπως επιβάλλεται, την έκθεση. Αντίθετα, με προκλητικό τρόπο, διαρκούσης της συνεδρίασης της επιτροπής Αλήθειας, εστάλη με κλητήρα η έκθεση με την οποία προανήγγειλε την καταστροφή, εάν δεν υπάρξει συμφωνία και απέστειλε την έκθεση με usb» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Και πρόσθεσε: «Δεν απεστάλη το τυπωμένο αντίγραφο και ο κ. Στουρνάρας αρνείται να προσέλθει στην επιτροπή.  Ο κ. Στουρνάρας με συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είχε κληθεί με την ιδιότητά του υπογράψαντος τον άκυρο συμβιβασμό με την Siemens για να εξετάσει η επιτροπή σε σχέση με το συμβιβασμό που υπέγραψε. Καλείτο με την προηγούμενη ιδιότητά του, αυτή του υπουργού Οικονομικών. Προκειμένου να μην προσέλθει στην Επιτροπή, επικαλέστηκε τη σημερινή του ιδιότητα και το φόρτο εργασίας και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η σημερινή ιδιότητα. Δήλωσε ότι δεν μπορεί να προσέλθει στην επιτροπή εκείνη που θυμίζω πως έχει εξουσία να εξετάσει μάρτυρες και να διατάσσει βίαιη προσαγωγή. Στην πράξη καταστρατήγησε την απόφαση της επιτροπής. Δεν εμφανίστηκε στη διάθεση επιτροπής».

Σημείωσε πως «σε σχέση με τη δική μας επιτροπή τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Είναι αρμόδια να ακούσει τον κ. Στουρνάρα και να δώσει εξηγήσεις εν σχέση με την σημερινή του ιδιότητα και την εκτέλεση των καθηκόντων του σήμερα και εν σχέση με την επιστολή με την οποία έσπευσε να στείλει την έκθεση με τον τροπο που εστάλη, πριν ακόμα τυπωθεί και με κείμενο που παρεμβαίνει στην πολιτική κατά παρέκκλιση των υποχρεώσεών του. Από την στιγμή που έσπευσε να την αποστείλει στη Βουλή, το μόνο που έπρεπε να κάνει να είναι να βρίσκεται στη διάθεση της επιτροπής σήμερα. Αντ' αυτού αρνείται να προσέλθει επικαλούμενος αορίστως υποχρεώσεις που δεν εξειδικεύονται και δεν  μπορούν να καταλαμβάνουν όλες τις ημέρες έως την 6η Ιουλίου. Είναι στάση που στοιχειοθετεί παραβίαση καθηκόντων με την σημερινή ιδιότητα.  Όταν στέλνεται έγγραφο τόσο χοντρό με χονδροειδή τρόπο με επιστολή usb χωρίς εκτύπωση και πολιτική παρέμβαση και ο συντάκτης αρνείται να προσέλθει να ενημερώσει την επιτροπή, τότε τα συμπεράσματα είναι αναπόδραστα και αποτελούν ύποπτη στάση σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία».

Η ίδια υποστήριξε ότι οι υποχρεώσεις που επικαλείται ο κ. Στουρνάρας μπορούν να «καλυφθούν» από τους υποδιοικητές και σημείωσε: «Θεωρώ προκλητική την στάση του Στουρνάρα και προκλητικό το γεγονός ότι εως σήμερα δεν έχει προσέλθει στη Βουλή κατά τον προσήκοντα τρόπο. Προκλητικό ότι αρνείται μετερχόμενος προσχήματα και ιδιαιτέρως προβληματικό ότι εχει επιχειρήσει ευθεία παρέμβαση στο πολιτικό σκηνικό παρέμβαση υπονομευτική και όχι υποστηρικτική της κυβερνητικής πολιτικής όπως υπαγορεύει το καταστατικό της ΤτΕ».

«Εκρηκτική» συνεδρίαση

Έπειτα από τα παραπάνω, η συνεδρίαση της επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής συνεχίστηκε σε εκρηκτικό κλίμα, με την κυρία Κωνσταντοπουλου να βάλλει κατά πάντων.

Μετά τη βίαιη προσαγωγή που προανήγγειλε για το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, απείλησε ευθέως τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο για αποβολή από τη συνεδρίαση, ενώ την ίδια απειλή υπονόησε και για το βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο.

Επεισόδιο 1ο

Με τον τελευταίο μάλιστα είχε σκληρή αντιδικία με βαρύτατους υπαινιγμούς. Ο κ. Καραθανασόπουλος κατά την τοποθέτησή του μίλησε και για το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, για το οποίο είπε ότι στερείται σοβαρότητας.

«Είναι να απορεί κανείς με την στάση σας για το χρέος» είπε η κυρία Κωνσταντοπουλου, αφήνοντας αιχμές για το ΚΚΕ, για να πυροδοτηθεί ο εξής διάλογος:

Ν. Καραθανασόπουλος: Ο ρόλος που παίζει το ΚΚΕ είναι αδιαπραγμάτευτος. Εμείς μιλάμε για μονομερή διαγραφή χρέους και αν έχετε τα κότσια να πείτε στην κυβέρνηση να το κάνει.  Αφήστε την προβοκάτσια. Το καταλάβατε;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Στερείστε της ικανότητας να σταχυολογήσετε τα δικαιώματα του λαού. Έπρεπε να το έχετε κάνει σημαία το πόρισμα αν είστε ειλικρινής. Διαφορετικά, στερείστε πολιτικής βούλησης... Δεν έχετε το λόγο, κ. Καραθανασόπουλε.

Ν. Καραθανασόπουλος: Δεν ντρέπεσαι καθόλου; Σοβαρά; Δεν έχω το λόγο; Θα με κάνεις... "ντα". Τι ρόλο παίζει το ΚΚΕ; Αν είναι δυνατόν!

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Σας υπερασπίζεται ο κ. Κακλαμάνης, ετοιμάζεται και ο κ. Μεϊμαράκης. Μου θυμίζει τότε που η ΝΔ χειροκροτούσε!

Ν. Καραθανασόπουλος : Εχεις γίνει εισαγγελέας των πάντων.

Ζ. Κωνσταντοπουλου: Σας ανακαλώ στην τάξη για τις εκφράσεις σας.

Επεισόδιο 2ο

Νωρίτερα, ένταση προκλήθηκε και με τον κ. Γρηγοράκο, με την πρόεδρο να τον απειλεί με... αποβολή από την τάξη!

Λ. Γρηγοράκος: Δεν μπορείς να μετατρέπεις τη Βουλή σε οιονεί δικαστήριο... δεν έχετε την ηθική.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Σας ανακαλώ στην τάξη. Δείτε τον Κανονισμό, γιατί έχει κλιμάκωση... Η κλιμάκωση πειθαρχικών ποινών προβλέπει να σας αποβάλλω.

Ν. Νικολόπουλος: Ο κ. Γρηγοράκος προσβάλλει εσάς, προσβάλλει και εμάς. Από πού του δίνεται το δικαίωμα να λαμβάνει το λόγο χωρίς άδεια;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ο κ. Καραθανασόπουλος θεωρεί ότι δεν προσβάλλεται από τον κ. Γρηγοράκο. Προτείνω να διερευνήσουμε αμέσως ποια είναι υποχρέωση και το κώλυμα, ποιες οι υποχρεώσεις του κ. Στουρνάρα για την επόμενη εβδομάδα και να κληθεί στην πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία χωρίς άλλο περιθώριο.

Ν.  Νικολόπουλος: Δημοσιεύματα μιλούν για επιχείρηση Ιουλιανών, νέο δοτό πρωθυπουργό και μάλιστα τον Στουρνάρα. Εμείς τα έχουμε λάβει υπόψη μας όπως και το βίο και πολιτεία του Στουρνάρα. Να κληθεί το συντομότερο, ακόμα και το Σαββατοκύριακο, ακόμα και με βίαιη προσαγωγή.

Ζ. Κωνσταντοπουλου: Αυτή η επιτροπή δεν μπορεί να διατάξει βίαιη προσαγωγή. Ουδείς όμως εξαιρείται αυτής της διαδικασίας.

Λεουτσάκος: Ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί

Μετά τις προειδοποιήσεις της προέδρου προς δύο βουλευτές, ήρθε και ο κ. Στάθης Λεουτσάκος να ζητήσει την παραίτηση του κ. Στουρνάρα!

«Ο κ. Στουρνάρας έχει ρόλο τοποτηρητή των συμφερόντων των δανειστών» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε «για ηθικούς λόγους θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί».

«Δεν υπάρχει κανείς υπεράνω κριτικής. Ο κ. Στουρνάρας δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι στην πολιτική ζωή 25 χρόνια και έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο για την καταστροφή της χώρας από τη δεκαετία του '90, που οδήγησε τη χώρα πλασματικά εκεί που την οδήγησε.  Θα έπρεπε να διευκολύνει και να παραιτηθεί».

Επεισόδιο 3ο

Συνεχόμενα είναι τα επεισόδια στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, με την πρόεδρο να διασταυρώνει τα ξίφη της με τους Μεϊμαράκη και Καραθανασόπουλο.

Αφορμή αποτέλεσε σχόλιο της κυρίας Κωνσταντοπούλου, που είπε πως ο κ. Μεϊμαράκης «μετά την χωρίς άδεια παρέμβασή του αποχώρησε, όπως συνηθίζει». Ωστόσο, το σχόλιο προκάλεσε την έκρηξη του πρώην προέδρου της Βουλής που βρισκόταν στο γραφείο του στο ισόγειο της Βουλής και ανέβηκε σχεδόν τρέχοντας στον πρώτο όροφο.

Ευ. Μεϊμαράκης: Τι πράγματα είναι αυτά κυρία πρόεδρε; Γιατί το κάνετε αυτό;

Ζ. Κωνσταντοπουλου: Δεν έχετε το δικαίωμα να διακόπτετε με αυτή τη μαγκιά.

Ευ. Μεϊμαράκης: Σας ζήτησα να εγγραφώ ως ομιλητής; Δεν το έκανα. Σας είπα να κάνω μια ερώτηση και πως δεν θα μιλήσω μετά. Γιατί το κάνετε;  Τι θέλετε; Να με ταπεινώσετε;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Είστε συμπεριφερόμενος με αντικοινοβουλευτικό τρόπο.

Ευ. Μεϊμαράκης: Είναι δυνατόν να καρφώνετε έτσι συνάδελφο που δεν ζήτησε το λόγο; Γιατί εσείς είπατε από μικροφώνου ότι ο Μειμαράκης κατά προσφιλή τακτική έφυγε. Γιατί προσπαθείτε να με προσβάλλετε; Λέτε ψέματα. Γιατί το κάνετε;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Δεν έχετε το λόγο. Τον πήρατε με τσαμπουκά το γνωστό που συμπεριφέρεστε. Δεν έχετε το λόγο... Δεν επιτρέπεται με αυτό το ύφος. Δεν έχετε το λόγο σας, τον αφαιρώ... Σας ανακαλώ στην τάξη.

Ευ. Μειμαράκης: Προκαλείτε με ψέματα. Δεν σας αξίζει.

Ζ. Κωνσταντοπουλου: Σας ανακαλώ στην τάξη. Σας αφαιρώ το λόγο.

Ευ. Μεϊμαράκης: Δεν έχετε το δικαίωμα. Ζητήστε συγγνώμη. Δεν σας έχει δώσει το δικαίωμα κανείς. Σας είπα ότι δεν θα μιλήσω, υπάρχουν πρακτικά. Εσείς βάλατε ονόματα από κάτω και μας λέτε ότι είχα γραφτεί. Να είχατε την ευγένεια να περιμένετε μην ξαναμπώ στην αίθουσα. Τι παριστάνετε; Καίγεται η χώρα και ο λαός αγωνιούμε και εσείς τι ζητάτε τι παριστάνετε; Να αποπροσανατολίσετε την ατζέντα; Να τα βάλετε με τον κ. Τσίπρα. Τι ζητάτε; Μπορείτε να μας πείτε;

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Αυτά που είπατε τα κρίνει και ένα παιδί.

Επεισόδιο 4

Ακολούθησε νέο επεισόδιο με τον κ. Καραθανασόπουλο, ως συνέχεια της βεντέτας που είχε ανοίξει νωρίτερα.

Ν. Καραθανασόπουλος:  Είστε κοινή συκοφάντρια

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Εσείς είστε απρεπής και δεν τιμάτε τις παραδόσεις του κόμματός σας

Ν. Καραθανασόπουλος: Σε όσους λένε ψέματα και είναι συκοφάντες τους συμπεριφερόμαστε ανάλογα. Είπατε ψέματα για την στάση του αντιπροέδρου μας στη Διάσκεψη των Προέδρων αναφορικά με το πόρισμα της Επιτροπής για το χρέος.

Δεν μπορώ να έχω καμια εμπιστοσύνη σε μία που λεει ψέματα και να εμφανίζεται και τιμητής για τις παραδόσεις του ΚΚΕ. Είστε κοινή συκοφάντρια.

Ζ. Κωνσταντοπουλου: Ελπίζω να καταγράφηκε ο τρόπος που χαριεντιζόσουν με Μεϊμαράκη.

Ν. Καραθανασόπουλος: Την βγάλατε την κουκούλα; Επειδή συνομίλησα με άλλους; Την βγάλατε την κουκούλα;

Ευ. Διαμαντόπουλος: Ας προσέξουμε πως μιλάμε. Ε, σε αυτό ρε Νίκο...

Ν. Καραθανασόπουλος: Μας προσβάλλει, το καταλαβαίνεις αυτό που σου λέω;



Πηγή : protothema.gr


Μακελειό στην Τυνησία - Ένοπλοι "θέρισαν" τουρίστες σε ξενοδοχεία - Τουλάχιστον 27 νεκροί




Σε 27 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι σε ξενοδοχεία στην Τυνησία.

Σε τρομοκράτες αποδίδει την πολύνεκρη επίθεση σε τουριστικά ξενοδοχεία στην πόλη Sousse ο υπουργός Εσωτερικών Mohammed Ali Aroui, με τον έναν ένοπλο να έχει πέσει νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.


Ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός Mosaique μετέδωσε πως συνελήφθη ο δεύτερος δράστης στην είσοδο του αυτοκινητόδρομου Sousse.




Πηγή : newsit.gr



«Πάγωσε» o Αρκάς μετά το διαδικτυακό μπούλινγκ που δέχτηκε από ανεγκέφαλους οπαδούς



Την αναστολή της λειτουργίας της σελίδας του στο Facebook αποφάσισε ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς, μετά τα κακοήθη σχόλια που δέχθηκε για κάποιες αναρτήσεις. Παράλληλα, «κατέβηκαν» από τη σελίδα σκίτσα που είχαν δημοσιευθεί τις τελευταίες ημέρες.

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσαν ορισμένα σκίτσα του Αρκά που ανάρτησε ο γνωστός σκιτσογράφος στη σελίδα του στο Facebook με αποτέλεσμα ο ίδιος να αναγκαστεί να την... παγώσει.



Ο σκιτσογράφος δέχτηκε αιφνιδίως σφοδρή κριτική καθώς πολλοί θεώρησαν πως με τα σκίτσα του επιτίθεται κατά της κυβέρνησης. Σε ένα από τα επίμαχα σκίτσα, εμφανίζεται ένας άντρας που λέει: «Έχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι άνθρωποι που πατάνε γερά στον αέρα».

«Με εντολή του Αρκα η σελίδα αναστέλλει τις αναρτήσεις μέχρι νεοτέρας. Ο Διαχειριστής», αναφέρει χαρακτηριστικά  η ανάρτηση που δημοσιεύτηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.



Σε άλλη ανάρτηση τονίζεται:

«Στο κλίμα τής πολιτικής βαρβαρότητας κάποιοι παρεξήγησαν κάποιες αναρτήσεις και έκαναν κακοήθη σχόλια. Έφτασαν σε σημείο να υπαινιχθούν ότι ο Αρκάς χρηματίζεται από συγκεκριμένα κέντρα για τα σκίτσα που αναρτήσαμε. Δεν συμφωνούμε με την απόφαση του Αρκά, αλλά καταλαβαίνουμε απολυτά έναν άνθρωπο που σε όλη του τη ζωή απέφυγε τη δημοσιότητα, να διασύρεται από ανεγκέφαλους επειδή, χωρίς κανένα κέρδος, έδωσε την άδεια να δημοσιεύονται σκίτσα του στο FB».



Πηγή : tanea.gr


Τσίπρας σε Μέρκελ - Ολάντ: Ακατανόητη η επιμονή των θεσμών σε σκληρά μέτρα


Συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων και ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.

Οπως αναφέρεται, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά το πέρας της Συνόδου.

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή της τοποθέτηση, η κα Μέρκελ ζήτησε επίτευξη συμφωνίας πριν το άνοιγμα των αγορών το πρωί της Δευτέρας.


Πηγή


Μακελειό στην Τυνησία - Ένοπλοι "θέρισαν" τουρίστες σε ξενοδοχεία



Σε 19 αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι σε ξενοδοχεία στην Τυνησία.

Σε τρομοκράτες αποδίδει την επίθεση ο υπουργός Εσωτερικών, με τον αριθμό των θυμάτων να είναι αδιευκρίνιστος.

Από την επίθεση σε τουριστικά ξενοδοχεία στην πόλη Sousse, έχουν σκοτωθεί 7 άνθρωποι.

Οι παραθεριστές, όπως μεταδίδει το Skynews, έτρεχαν για να βρουν καταφύγιο στα ξενοδοχεία όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.

Ένας άντρας δήλωσε πως ο γιος του είδε κάποιον να πυροβολείται ενώ έτρεχε από την παραλία προς το ξενοδοχείο.

"Νομίζαμε πως ήταν κροτίδες αλλά γρήγορα καταλάβαμε τι συνέβαινε. Έτρεχαν μαζικά από την παραλία. Φωνάζαμε στον γιο μου να βγει από τη θάλασσα. Όταν ήρθε κοντά μας μας είπε ότι είδε κάποιον να πυροβολείται", δήλωσε ο Gary Pine.

Οι τουρίστες έχουν συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο και πολλοί κρύβονται στα δωμάτιά τους. Ένας τουλάχιστον ένοπλος, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, έχει σκοτωθεί.

"Άνθρωποι έκλεγαν και ούρλιαζαν. Ήρθαμε απλά στο δωμάτιό μας", σημείωσε η Susan Ricketts.

Μια πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκεται επιτόπου δήλωσε πως ένας δράστης της επίθεσης που ήταν οπλισμένος με Καλάσνικοφ κείτεται νεκρός στο σημείο που τον σκότωσαν οι αστυνομικοί.

Δεν είναι σαφές αν υπήρχαν και άλλοι δράστες. Η εθνική τηλεόραση είχε μεταδώσει προηγουμένως πως πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε παραλία μπροστά από ξενοδοχείο στην τουριστική ζώνη της Σους

Το Sousse αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της χώρας, προσελκύοντας τουρίστες από την Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες.

Η Τυνησία ήταν σε επιφυλακή μετά την επίθεση ισλαμιστών στο Μουσείο Bardo τον Μάρτιο από την οποία πέθαναν 6 τουρίστες.



Πηγή : newsit.gr


Επίθεση τζιχαντιστή σε εργοστάσιο στη Γαλλία - βρέθηκε αποκεφαλισμένος άνδρας



Ένας αποκεφαλισμένος άνδρας και δύο ακόμη τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης τζιχαντιστή που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής σε εργοστάσιο στην γαλλική πόλη Γκρενόμπλ.

Τα Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως στο σημείο του αποκεφαλισμού βρέθηκε μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Η εξέλιξη αυτή ξυπνά μνήμες από τα περιστατικά που «σημάδεψαν» την Παγκόσμια κοινότητα, όταν τον Ιανουάριο το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στην σατυρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως επιστρέφει εσπευσμένα στο Παρίσι προκειμένου να παρευρθεί στην έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Αμυνας. Ο κ. Ολάντ διέταξε την άμεση ενίσχυση των περιοχών που θεωρούνται «στόχοι», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρκατορείο.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε εργοστάσιο φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άνδρας εισέβαλε στον χώρο και πυροδότησε εκρηκτικά, ενώ στη συνέχεια αποκεφάλισε το θύμα.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο AFP ότι «ένας ή περισσότεροι άνθρωποι που είχαν επιβιβαστεί σε όχημα βρέθηκαν στο εργοστάσιο. Αμέσως ακούστηκαν εκρήξεις».

Η ίδια πηγή τόνισε πως στο σημείο βρέθηκε το αποκεφαλισμένο πτώμα ενός άνδρα, ενώ δίπλα του υπήρχε μια σημαία με αραβική επιγραφή. Κανείς ωστόσο δεν ξέρει αν ο άνδρας αυτός εργαζόταν στο εργοστάσιο φυσικού αερίου ή αν μεταφέρθηκε εκεί νεκρός.

Η επίθεση έγινε γύρω στις 11 (ώρα Ελλάδας).

Ο ύποπτος συνελήφθη λίγο αργότερα. Αστυνομικές πηγές δήλωσαν πως είχε κρεμάσει το κομμένο κεφάλι σε συρματοπλέγματα περόφραξης του χώρου των εγκαταστάσεων.

Την έρευνα για την επίθεση ανέλαβε η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.


Πηγή : kathimerini.gr


Παράταση της προθεσμίας για υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων έως 15 Ιουλίου 2015



Κατατίθεται σήμερα από την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα», μια δεύτερη τροπολογία. Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία κανονικά έληγε σήμερα, έως τις 15 Ιουλίου 2015. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί την τελική, καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης.

Η παραπάνω τροπολογία συνιστά ανταπόκριση της Κυβέρνησης στα χιλιάδες μηνύματα πολιτών, που κατέκλυσαν το Υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες. Ανταποκρίνεται επίσης στην ανάγκη διευκόλυνσης της φορολογικής διοίκησης, στην οποία εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις σε διάφορες φάσεις ελέγχου, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη στην ρύθμιση τουλάχιστον όσων απ’ αυτές βρίσκονται στη τελική φάση.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η μέχρι σήμερα εξαιρετική ανταπόκριση, με τους 750.000 φορολογούμενους, κυρίως φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις, οι οποίοι έθεσαν σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,25 δισ. €, αποτελεί ένδειξη επίσης της εμπιστοσύνης ευρύτερων στρωμάτων του λαού ότι μπορεί να υπάρξει ένα μέλλον διαφορετικό από την σημερινή κατάσταση προς όφελος της εργαζόμενης πλειοψηφίας της κοινωνίας και της χώρας.


Πηγή : imerisia.gr


Σόιμπλε: 50-50 οι πιθανότητες επιτυχίας με την Ελλάδα



Για "πολύ διαφορετικές" απόψεις με τους Έλληνες συναδέλφους κάνει λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Τονίζει πως οι προτάσεις της Αθήνας περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων και όχι περικοπές. Το Σάββατο πρέπει να βρεθεί μια λύση υπογραμμίζει ο Ντάισελμπλουμ.
Σόιμπλε: 50-50 οι πιθανότητες επιτυχίας με την Ελλάδα

Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις στις συζητήσεις με τους Έλληνες συναδέλφους, λέει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μεταδίδει το Reuters.

Πρόσθεσε πως οι προτάσεις της Αθήνας περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων και όχι περικοπές.

«Αν κλοτσήσουμε το τενεκεδάκι μπροστά τότε η κατάσταση θα χειροτερέψει στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε πως οι πιθανότητες επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι 50-50.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Αθήνας είναι δημοκρατικά εκλεγμένη αλλά το ίδιο ισχύει και για την γερμανική.

Ο ίδιος σχολίασε ότι οι άνθρωποι που ευθύνονται για τη νομισματική πολιτική πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ηθικός κίνδυνος.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε επίσης πως δεν μπορείς να επιτρέπεις σε χώρες μέλη μιας νομισματικής ένωσης να ξοδεύουν σε βάρος άλλων κρατών μελών. Αν χάσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών τότε διακινδυνεύουμε πάρα πολλά, είπε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Brexit δήλωσε πως θέλει τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Από την πλευρά του, «εξαιρετικά γενναιόδωρη», χαρακτήρισε την πρόταση των πιστωτών προς την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο Μάρτιν Γέγκερ δήλωσε σήμερα ότι η πρόταση που έχουν υποβάλει οι πιστωτές της Ελλάδας είναι «εξαιρετικά γενναιόδωρη», ενώ πρόσθεσε ότι έχουν κάνει πολλές υποχωρήσεις.

«Είναι πλέον απολύτως ξεκάθαρο ότι εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να συμβάλει στη λύση του προβλήματος», υπογράμμισε ο Γέγκερ.

Ντάισελμπλουμ: Το Σάββατο πρέπει να βρεθεί μια λύση

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στη Χάγη σε Ολλανδούς δημοσιογράφους τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί αύριο Σάββατο μια λύση στην ελληνική κρίση, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί και άρα να αποφύγει μια χρεοκοπία. Σε διαφορετική περίπτωση ο χρόνος δεν επαρκεί για να εγκριθεί τυχόν συμφωνία από τα εθνικά κοινοβούλια.

«Πρέπει να βρούμε μια λύση αύριο (Σάββατο) για τον πολύ απλό λόγο ότι αυτή πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια: πρώτα από το ελληνικό κοινοβούλιο και έπειτα από αυτά πολλών κρατών μελών», εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ.

«Τελικά, το μόνο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακάμψει και αυτό απαιτεί να γίνουν κινήσεις πολύ περισσότερο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων απ' ό,τι στον τομέα των περικοπών», πρόσθεσε.

«Όλη η ελληνική κοινωνία είναι αναστατωμένη και είναι έτσι εδώ και καιρό», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.


Πηγή : euro2day.gr


Η σημασία της κανονικότητας




Νιώθουμε ότι ζούμε σε μια εξαίρεση.

Είμαστε η χώρα που μπήκε στην κρίση και δεν έχει καταφέρει ακόμα να ανακάμψει. Η φτώχεια και η ανεργία στα ύψη. Και όταν αχνοφαινόταν λίγο φως φρόντισε το πολιτικό μας σύστημα να μας σύρει σε μια άβυσσο. Έξι μήνες σε μια κλωστή. Απομονωμένοι. Και πάλι. Χωρίς συναινέσεις και ευρύτερη συνεννόηση.

Και τώρα, τι; Ολισθαίνουμε ταχύτατα σε νέους διχασμούς, άγονες αντιπαλότητες, πόλωση. Αυτά για τα οποία η κρίση θα έπρεπε να μας κάνει καλύτερους, ήρθε τελικά με ορμή και αποκάλυψε τα χειρότερα ένστικτα του συλλογικού μας υποσυνείδητου. Φθόνος, ισοπέδωση, μοιρολατρία και παραίτηση. Συνηθίζουμε την αστειότητα και την προχειρότητα στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων. Συνεχείς θεσμικές ακροβασίες που συνοδεύονται από κορώνες για «αποκατάσταση της Δημοκρατίας». Πόσο κούφια ακούγονται αυτά τα λόγια; Πόσο ακόμα κάποιοι βυσσοδομούν στο όνομά της Δημοκρατίας; Αλλά δεν μας κάνουν εντύπωση. Τίποτα, πλέον, δεν μας κάνει εντύπωση. Η εξαίρεση, το μη αναμενόμενο, το αισθητικά, πολιτικά και πολιτισμικά περιθωριακό απέκτησε χαρακτηριστικά κανονικότητας.

Βιώνουμε εκ νέου συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας. Όχι  εκείνης που σε κινητροδοτεί να ρισκάρεις, να τολμήσεις, να καινοτομήσεις, να αναζητήσεις νέους δρόμους. Αλλά ανασφάλεια που παραλύει, υπονομεύει τα όνειρα  και την καθημερινότητά σου, γενικευμένη ανασφάλεια για τους ανθρώπους που ενδιαφέρεσαι, τους συμπολίτες σου.

Τα πάντα έχουν παραλύσει. Η οικονομία, η κοινωνία, οι ζωές μας. Θες να σχεδιάσεις, να προγραμματίσεις τα στοιχειώδη και δυσκολεύεσαι. Σκέφτεσαι τι θα κάνεις εσύ, τα παιδιά σου, οι φίλοι σου. Μπαίνει πάλι στο μυαλό σου η ιδέα του εξωτερικού. Τότε που σπούδαζες και σκέφτηκες να μείνεις αλλά θέλησες να γυρίσεις πίσω στην πατρίδα σου και αναρωτιέσαι αν έκανες λάθος. Και ας πούμε ότι καταφέρνεις να βρεις μια δουλειά έξω. Οι γονείς σου; Οι άνθρωποί σου; Να φύγεις; Και να αφήσεις τη χώρα έρμαιο οργανωμένων συμμοριών, του περιθωρίου, παρία της Ευρώπης, μια χώρα συνεχούς υστέρησης παρά τα βήματα που έγιναν σαράντα χρόνια τώρα;

Είναι αυτή η κανονικότητα, όμως, που θέλουμε; Είναι αυτή η μάχη που θα αποφύγουμε; Χωράνε εδώ, τώρα, κομματικές γραμμές και στείρες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος;

Όχι. Μια κανονική, αξιοπρεπή χώρα σε μια καλύτερη Ευρώπη.

Αυτό θέλουμε. Και αυτό θα προσπαθήσουμε.

* Ο Θανάσης Κοντογεώργης είναι δικηγόρος.


Πηγή : protagon.gr


Βούτσης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αν δεν υπάρξει συμφωνία


Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για την Ελλάδα σε περίπτωση μη συμφωνίας με τους εταίρους συμπεριλαμβανομένου του δημοψηφίσματος ή των εκλογών ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης.

"Οτιδήποτε προβλέπει το Σύνταγμα πέραν καταστάσεων πολιτικών που θα αδηγούσαν σε μια αναβίωση μετά από 50 χρόνια των Ιουλιανών είναι πάνω στο τραπέζι, όλα θα εξεταστούν", τόνισε ο Ν. Βούτσης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σχετικά με την πιθανότητα συμφωνίας, σημείωσε ότι "εάν παραμείνει μια στατική γραφειοκρατική οικονομίστικη κουβέντα, είναι μικρές οι πιθανότητες".

Αναγνώρισε υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Βούτσης -κάνοντας λόγο για μια σοβαρή αντίφαση που έχει καταλάβει ο κόσμος- ότι τα πραγματικά δεδομένα αυτή τη στιγμή "κατά γενική ομολογία οδηγούν σε πολύ απαισιόδοξες σκέψεις" τονίζοντας ωστόσο ότι η "ιστορική συγκυρία" δεν μπορεί παρά να φέρνει αισιόδοξες σκέψεις ότι σε πυκνό πολιτικό χρόνο θα υπάρξει ανάστημα που θα οδηγήσει από πλευράς εταίρων σε συμφωνία "όχι μόνο αξιοπρεπή που θα ανοίγει βιώσιμη προοπτική για τη χώρα".
Ερωτηθείς για το τι θα σημαίνει μια αποτυχία σύναψης συμφωνίας έκανε λόγο για "αχαρτογράφητα νερά" τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, παραδεχόμενος ότι "τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα" και εκτιμώντας ωστόσο ότι "ακόμα και στην απευκταία περίπτωση" θα υπάρξουν προσπάθειες έτσι ώστε να δοθεί "μια αναπνοή και μια παράταση έστω και δύσκολη στην αναζήτηση μιας συμφωνίας".


Πηγή : ethnos.gr


Εν ψυχρώ "εκτέλεση" του Τουρισμού



"Λαιμητόμο” για τον ελληνικό τουρισμό χαρακτηρίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου την πρόταση των θεσμών για επιβολή ΦΠΑ 23% σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο, δηλαδή και στην εστίαση και στα ξενοδοχεία, που αν τελικά ισχύσει, θα τινάξει στον αέρα- όπως προειδοποιούν- όχι μόνο τη φετινή σεζόν, αλλά και κάθε προοπτική τουριστικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, σχολιάζοντας στο Capital.gr το μέτρο- σοκ που περιέχεται στο κείμενο προτάσεων των εταίρων για αύξηση του συντελεστή και στη διαμονή στο 23% (από 6,5% που είναι σήμερα), κάνει λόγο για "φιτιλιά” στον ελληνικό τουρισμό, που θα καταβυθίσει τη χώρα σε ανταγωνιστικότητα, και για καταστροφή του τουριστικού προϊόντος ήδη από τον επόμενο μήνα. 
Νωρίτερα, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ μιλούσε για το "τέλος του ελληνικού τουρισμού” από την αύξηση του ΦΠΑ και για "τραγωδία χωρίς αίσιο τέλος για τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία”, απαντώντας στη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, που προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής έλεγε πως σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή αυτή η ελληνική ιστορία θα έχει αίσιο τέλος.

Μέχρι πρότινος, ξενοδόχοι και τουριστικές επιχειρήσεις θεωρούσαν διαχειρίσιμη μια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ διαμονής από το 6,5% στο 13%, με την προϋπόθεση εντούτοις να διατηρηθεί η εστίαση στο 13%. 
Και το πλήγμα γίνεται ακόμη πιο βαρύ για έναν ακόμη λόγο. Όπως εξηγεί ο Νίκος Σιακαντάρης Managing Partner της εταιρείας Unity Four, πιθανή αναπροσαρμογή των συντελεστών από 1η Ιουλίου δεν επιτρέπει στους ξενοδόχους να τροποποιήσουν τις συμφωνίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει και σε αυτές περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ. 
"Για παράδειγμα, σήμερα σε ένα δωμάτιο με τιμή 50 ευρώ, εάν αφαιρέσουμε τον ΦΠΑ 3,051 ευρώ, η καθαρή αξία είναι 46,94 ευρώ. Εάν όμως, ο ΦΠΑ αυξηθεί σε 23%, η καθαρή αξία για τον ξενοδόχο θα είναι 40,65 ευρώ. Επομένως, θα έχει ζημιά λόγω μείωσης της τιμής πώλησης κατά 6,29 ευρώ (46,94-40,65) ή 13,40%.  Τη στιγμή που όλες οι συμφωνίες στον τουρισμό είναι κλειδωμένες με αυτόν τον τρόπο, η μείωση του τζίρου κατά 13,40% από την μία ημέρα στην άλλη είναι καταστροφική" εξηγεί.
Μειώνεται η ανταγωνιστικότητα
Και με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των ανταγωνιστικών χωρών κυμαίνεται στο 8%-10%, οι επαγγελματίες του τουρισμού προειδοποιούν ότι η νέα πρόταση των θεσμών θα βάλει ταφόπλακα στα έσοδα. 
Για τον παραπάνω λόγο τονίζουν πως οποιαδήποτε αλλαγή στους φορολογικούς συντελεστές θα πρέπει να κυμαίνεται στα επίπεδα των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου, δηλαδή από 8% - 10%. Πιο συγκεκριμένα, το ενιαίο πακέτο (διαμονή- εστιατόρια) στην Κύπρο είναι 9%, στη Γαλλία 10%, στην Ιταλία 10%, στη Μάλτα 9,8%, στην Πορτογαλία 10,3%, στην Ισπανία 10% και στην Τουρκία 8%.
Την ίδια στιγμή, τα Κανάρια Νησιά  και η Κορσική απολαμβάνουν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς με 0% και 2% αντίστοιχα. Στην Ελλάδα, μέχρι τώρα, με ΦΠΑ στη διανυκτέρευση στο 6,5% και 10% στην εστίαση, το ποσοστό στο τουριστικό πακέτο διαμορφώνεται στο 8,1%.

Πατήστε επάνω για να δείτε τον πίνακα
Εν ψυχρώ "εκτέλεση" του Τουρισμού

Πλήγμα και για το συνεδριακό τουρισμό
Όλα αυτά χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι ιδίως στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού ο ΦΠΑ των ξενοδοχείων δεν εκπίπτει βάσει της ελληνικής νομοθεσίας με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά το κόστος. 
"Έχει τεράστια σημασία ότι ο ΦΠΑ των ξενοδοχείων δεν εκπίπτει με βάση την εσωτερική νομοθεσία της Ελλάδας και αντίστοιχα δεν επιστρέφεται στις αλλοδαπές επιχειρήσεις. Έστω, λοιπόν, ότι ένας ξένος αποφασίσει να διοργανώσει συνέδριο στην Ελλάδα με κόστος 10.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται σε 12.300 ευρώ (10.000 ευρώ συν ΦΠΑ 23% = 12.300). Αντίθετα, εάν επιλέξει να πραγματοποιήσει τη διοργάνωση, για παράδειγμα, στην Κύπρο όπου ο ΦΠΑ είναι 9% θα έχει και επιστροφή ύψους 900 ευρώ. Πρακτικά,  θα είμαστε 23% ακριβότεροι στο συνεδριακό τουρισμό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη" σημειώνει ο Νίκος Σιακαντάρης Managing Partner της εταιρείας Unity Four.

Πατήστε επάνω για να δείτε τον πίνακα
tourismos260615b
Ας σημειωθεί ότι ήδη ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αρχίσει σε ρεπορτάζ τους να επισημαίνουν τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει για τους τουρίστες η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό. Ενδεικτικά οι "The Times” ανέφεραν ότι οι διακοπές στην Ελλάδα θα στοιχίζουν πιο ακριβά φέτος, αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί τις απαιτήσεις των πιστωτών που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αύξηση του ΦΠΑ σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, ενώ η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% στα εστιατόρια θα σημάνει αυτόματα την άνοδο των τιμών στο φαγητό.
Στο ίδιο κλίμα και το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Telegraph που έλεγε πως αν αλλάξει ο φόρος στα ελληνικά νησιά, τότε  οι Βρετανοί τουρίστες θα πληρώσουν το χαράτσι της αύξησης. 
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή : capital.gr


Η Πόλα που καταφέρνει να ξεφεύγει



Δυναμική, σχεδόν «αρχηγική», εμφάνιση κάνει η καταζητούμενη Πόλα Ρούπα σε κάθε κείμενο που δημοσιεύει στο Διαδίκτυο.

Δυναμική, σχεδόν «αρχηγική», εμφάνιση κάνει η καταζητούμενη Πόλα Ρούπα σε κάθε κείμενο που δημοσιεύει στο Διαδίκτυο. Η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη εμφανίζεται αμετανόητη και αποφασισμένη να συνεχίσει τη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα».

Τα ίχνη της Ρούπα χάθηκαν αμέσως μετά την ένοπλη συμπλοκή στο Μοναστηράκι που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό και τη σύλληψη του Ν. Μαζιώτη. Αμέσως μετά εγκατέλειψε άρον άρον το διαμέρισμα-κρησφύγετο όπου ζούσαν με το τετράχρονο παιδί τους στο Μαρούσι.
Η αλλαγή

Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ., η Π. Ρούπα ήταν εντελώς αλλαγμένη: αδύνατη, με κοντά ξανθά μαλλιά και σπορ εμφάνιση, η γυναίκα δεν θύμιζε καθόλου την εικόνα που είχε κατά τη διάρκεια της σύλληψης και κράτησής της.

Για το πού κρύβεται η Πόλα Ρούπα πολλά έχουν ειπωθεί, τίποτα ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ερευνες έχουν επανειλημμένως πραγματοποιηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Καλαμάτα, ενώ αποτυπώματά της αναζητούνται σε κάθε σπίτι των ληστών του Διστόμου που εντοπίζεται. Ωστόσο, η γυναίκα καταφέρνει να ξεγλιστράει από τις Αρχές, αν και έχει μαζί της το μικρό παιδί τους.


Πηγή


Τι προβλέπει η τελευταία ελληνική πρόταση



Αισθητές διαφορές σε σχέση με την πρόταση των δανειστών είχε η τελευταία ελληνική πρόταση που παρουσιάστηκε από την Ελλάδα στο πρόσφατο Eurogroup.
Σύμφωνα με το ελληνικό κείμενο που έχει στην διάθεσή της η «Κ», οι σημαντικότερες διαφορές σε σχέση με τις προτάσεις των δανειστών είναι:
  • ΦΠΑ: Η Ελλάδα προτείνει τα ετήσια έσοδα να είναι 0,93% του ΑΕΠ αντί 1% που ζητούν οι δανειστές, ενώ στον συντελεστή 13% η Ελλάδα εντάσσει το σύνολο των τροφίμων και όχι μόνο τα βασικά τρόφιμα.  Επίσης στο 13% η Αθήνα εντάσσει και τα ξενοδοχεία, ενώ επιμένει στην διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει στην πρότασή της την ρήτρα μείωσης του ΦΠΑ, σε περίπτωση που αυξηθούν τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την βελτίωση εισπραξιμότηατς του φόρου, όπως προτείνουν οι δανειστές να συμβεί στο τέλος τους 2016.
     
  • Η κυβέρνηση επιμένει στην επιβολή της εισφοράς 12% στα κέρδη των επιχειρήσεων άνω των 500.000 ευρώ.
     
  • Παράλληλα, προωθεί περικοπές αμυντικών δαπανών ύψους 200 εκατ. ευρώ για το 2016.
     
  • Να σημειωθεί ότι για την φορολόγηση των επιχειρήσεων, στην τελική της πρόταση η Αθήνα εναρμονίστηκε με εκείνη των δανειστών (από 26% στο 28%), υποχωρώντας από την δική της αρχική θέση (από 26% στο 29%).
     
  • ΕΚΑΣ: Η Αθήνα προτείνει την σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους μέχρι το τέλος του 2018, ενώ οι δανειστές την πλήρη του κατάργηση έως το τέλος του 2019. Επίσης, οι δανειστές ζητούν την μείωσή του από σήμερα για το 20% των «προνομιούχων» χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ η Αθήνα δεν έχει σχετική πρόβλεψη.
     
  • Η ελληνική πρόταση προβλέπει την αύξηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική ασφάλιση από το 4% στο 5%, ενώ οι δανειστές από το 4% στο 6%.
     
  • Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να προτείνει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ οι πιστωτές την έχουν απορρίψει ως μέτρο.
     
  • Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα ξεκινήσει από 31/10, ενώ οι δανειστές ζητούσαν οι αλλαγές να γίνουν από 30/6.
     
  • Η ελληνική κυβέρνηση δεν προβλέπει την εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού συστήματος.
     
  • Η Αθήνα στην πρότασή της δεν περιλαμβάνει την μείωση του ακατάσχετου ορίου των μισθών και των συντάξεων από τα 1500 ευρώ που είναι σήμερα.
     
  • Στα εργασιακά, η ελληνική πρόταση διαφέρει από εκείνη των δανειστών στο ότι η Αθήνα δεν δεσμεύεται να μην αναλάβει νομοθετική δράση μέχρι το τέλος του 2015 για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων.
     
  • Αποκρατικοποιήσεις: Στην ελληνική πρόταση δεν περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του συνόλου των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ.


Πηγή : kathimerini.gr


Εικόνα κατάρρευσης με «μαύρη τρύπα» 1,75 δις στα φορολογικά εσοδα



Της Μαρίας Βουργάνα

Εικόνα κατάρρευσης εμφανίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, με τη «μαύρη τρύπα» στα φορολογικά έσοδα να φθάνει στο 1,75 δισ. ευρώ. Στην καθίζηση των φορολογικών εσόδων συνέβαλαν η σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουν εισπραχθεί φόροι ύψους 695 εκατ. ευρώ από τις επιχειρήσεις, το «πάγωμα» των προληπτικών ελέγχων στην αγορά αλλά και η σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που έχει προκαλέσει η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Ταυτόχρονα, το Δημόσιο έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους για την καταβολή μισθών και συντάξεων και την αποπληρωμή παλαιών δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση πραγματοποίησε 2,6 δισ. ευρώ λιγότερες δαπάνες από ό,τι είχε προϋπολογιστεί στο πρώτο πεντάμηνο.
Η αναβολή πληρωμών δημοσίων δαπανών υπερκάλυψε τις απώλειες εσόδων και είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Το ίδιο διάστημα τα ασφαλιστικά ταμεία χρειάστηκαν επιπλέον επιχορήγηση 128 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου του προϋπολογισμού, ενώ ο ΟΑΕΕ απορρόφησε μέσα στο πρώτο πεντάμηνο το 50,9% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου δόθηκαν επιχορηγήσεις 4,668 δισ. ευρώ έναντι 4,540 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο. Τα Ταμεία που επιχορηγήθηκαν με επιπλέον ποσά ήταν ο ΟΓΑ (1,480 δισ. ευρώ έναντι 1,155 δισ. ευρώ), το ΙΚΑ (1,183 δισ. ευρώ από 1,07 δισ. ευρώ) και ο ΟΑΕΕ (425 εκατ. ευρώ). Αυξημένη, σε σχέση με την πρόβλεψη για το 2015, είναι και η δαπάνη για την καταβολή του ΕΚΑΣ, καθώς έχει απορροφηθεί το 55,7% της επιχορήγησης. Τα φορολογικά έσοδα που εισπράχθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 1,746 δισ. ευρώ λιγότερα από αυτά που είχαν προβλεφθεί. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2015 εισπράχθηκαν άμεσοι και έμμεσοι φόροι συνολικού ύψους 14,787 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί 16,533 δισ. ευρώ. Η πολύ μεγάλη αυτή υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, ήδη από το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, οφείλεται:

• Στη μη είσπραξη 695 εκατ. ευρώ από τους φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων εξαιτίας της καθυστέρησης με την οποία άρχισε να λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποδοχή των φορολογικών δηλώσεων των εταιρειών (η εφαρμογή ήταν διαθέσιμη από τις αρχές Ιουνίου αντί από τα τέλη Απριλίου που θα έπρεπε κανονικά να είχε αρχίσει να λειτουργεί).
• Στην υστέρηση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ κατά 369 εκατ. ευρώ.
• Στην υστέρηση των εισπράξεων από τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 256 εκατ. ευρώ εξαιτίας της πολύ μεγάλης καθυστέρησης στην έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε1.
• Στη μη είσπραξη άμεσων φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών συνολικού ύψους 373 εκατ. ευρώ λόγω της στάσης αναμονής που τήρησαν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου μέχρις ότου οριστικοποιηθεί η τελική μορφή της ρύθμισης των 100 δόσεων.
Πιο συγκεκριμένα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου:
• Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 18,626 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 546 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
• Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17,048 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 964 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
• Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,110 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 71 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
• Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1,577 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 417 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
• Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 20,025 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,628 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
• Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 19,053 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,939 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,672 δισ. ευρώ.
• Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 971 εκατ. ευρώ.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

H καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ, αλλά και όλων των υπόλοιπων Ταμείων, θα πραγματοποιηθεί κανονικά και στην ώρα της διαβεβαιώνουν οι αναπληρωτές υπουργοί Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης και Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, σε κοινή τους δήλωση.



Πηγή : imerisia.gr