Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Σαμαράς - Καραμανλής: η ΝΔ εγγύηση της ευρωπαϊκής προοπτικής


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά με τον προκάτοχό του και πρώην Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, στον απόηχο των δραματικών εξελίξεων στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους πιστωτές.

«Και οι δύο άντρες θεωρούν ότι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα η ΝΔ αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση και την κρίση, εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, ιδιαίτερα όταν η ΝΔ είναι ο κυρίαρχος πυλώνας για την εγγύηση της ευρωπαϊκής μας προοπτικής», διεμήνυαν αμέσως συνεργάτες του κ. Σαμαρά, με πρωτοβουλία του οποίου, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση. Σαμαράς και Καραμανλής συνομίλησαν για περισσότερο από μία ώρα, στην οικία του πρώτου στην Κηφισιά, σε μία συγκυρία όπου το κλίμα για την Ελλάδα, διεθνώς, βαραίνει, η Ν.Δ. καταγγέλλει ευθέως τον κ. Τσίπρα για επιλογή ρήξης με τους εταίρους ενώ στο εσωκομματικό μέτωπο καταγράφηκε η κίνηση της κας Μπακογιάννη να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, υπερβαίνοντας τα θεσμικά ειωθότα.

Ο κ. Καραμανλής διατηρεί, παρά τη διάθεση ουδετερότητας που επιδεικνύει, ειδικό βάρος στα εσωκομματικά και πολιτικά δρώμενα της κεντροδεξιάς και, προφανώς, η επιλογή του να αποδεχθεί, σήμερα, την πρόσκληση του κ. Σαμαρά στέλνει ένα σαφές μήνυμα εντός και εκτός κόμματος. Παρά τα σύννεφα καχυποψίας που ενίοτε σωρρεύονται, οι δύο άνδρες διατηρούν τακτική επικοινωνία, παρά τα σύννεφα που ενίοτε συγκεντρώνονται, ενώ είχαν συνομιλήσει δια μακρόν και πριν από ένα περίπου μήνα, με επίκεντρο και πάλι τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση αλλά και τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει η Νέα Δημοκρατία.



Πηγή : kathimerini.gr


Απόλυτη ξεφτίλα! Πριν από λίγο ο Γιούνκερ είπε ψεύτες τον Τσίπρα και την κυβέρνηση του (video)


Η απόλυτη ξεφτίλα για μια χώρα και τον λαό της!! Απαξιώνεται πλήρως ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον φίλους στην Ευρώπη αφού μετά τις δηλώσεις του Γιούνκερ χαρακτηρίζοντας ψεύτες τον Τσίπρα και την κυβέρνηση του χάσαμε τον μοναδικό που επέμενε να μας θεωρεί φίλους.

Όλα συνέβησαν πριν από λίγο όταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα της Ελλάδας και εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης, σε ένα πολύ διαφορετικό τόνο από αυτόν που συνηθίζει όταν αναφέρεται στη χώρα μας.



Ολόκληρη η δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει ως εξής:
«Όσον αφορά την Ελλάδα, δε με νοιάζει η ελληνική κυβέρνηση με νοιάζει ο ελληνικός λαός, και κυρίως το φτωχότερο τμήμα του που υποφέρει περισσότερο από άλλους λαούς της Ευρωπαϊκή Ένωσης λόγω του προγράμματος προσαρμογής που έπρεπε να εφαρμοστεί.
Δεν είχα καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή το βράδυ όταν αποφάσισα να διακόψω τις διαπραγματεύσεις γιατί, δεδομένης της ελληνικής θέσης, δεν οδηγούσαν πουθενά. Δεν είμαι υπέρ, και ο Έλληνας πρωθυπουργός το ξέρει αυτό, των αυξήσεων στο ΦΠΑ για τα φάρμακα και το ηλεκτρικό.
Νομίζω πως θα ήταν ένα τεράστιο λάθος, εάν η Ελλάδα αναγκαζόταν να το κάνει αυτό. Πρότεινα στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ από τώρα ως το 2020, προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα.
Νομίζω πως η συζήτηση εντός και εκτός Ελλάδας θα ήταν πιο εύκολη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι προτείνει στ' αλήθεια η Κομισιόν ως ένα από τα τρία θεσμικά όργανα που είναι υπεύθυνη για όλα αυτά. Κατηγορώ τους Έλληνες που λένε στον ελληνικό λαό πράγματα που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που έχω πει στον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι αλήθεια ότι πρότεινα να αντικατασταθούν οι αυξήσεις στο ΦΠΑ με άλλα μέτρα, εκ των οποίων ένα ήταν η μέτρια περικοπή των αμυντικών δαπανών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα».


Μάχη με τις φλόγες στη Χαλκιδική στα σύνορα του Αγίου Ορους [εικόνες]



Από τις 11:55 που πήγε το σήμα στην Πυροσβεστική, ξεκίνησε αγώνας για την κατάσβεση της φωτιάς, που καίει χαμηλή βλάστηση, σε δασική έκταση, στην Κομίτσα, κοντά στην Ουρανούπολη και την Ιερισσό, στο βόρειο σύνορο του Αγίου Ορους.

Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 23 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα που αποτελείται από 49 ανθρώπους, 4 αεροσκάφη, οκτώ εκσκαπτικά μηχανήματα και δύο ιδιωτικά βυτιοφόρα.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί ο αέρας,που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών.








Πηγή : ingossip.gr


Ο Χρύσανθος εισηγείται διαγραφή Ντόρας-Δένδια. Ποιοι προτρέπουν τον Σαμαρά να οδηγηθεί σε ρήξη;



Πριν από περίπου είκοσι μέρες ο στενός συνεργάτης (σ.σ. ίσως ο στενότερος) του Αντώνη Σαμαρά εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία, σε ένα ακροδεξιαριστερό ρεσιτάλ, προσπάθησε να αμφισβητήσει ακόμη και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Το γιατί είναι περισσότερο από προφανές. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το συγκεκριμένο πρόσωπο υπήρξε ο εμπνευστής του σεναρίου της «αριστερής παρένθεσης»: «Πάμε τώρα σε εκλογές και σε έξι μήνες θα έχουμε επιστρέψει στην εξουσία με δάφνες».

Ο Αντώνης Σαμαράς, που εμπιστεύεται και εκτιμά απεριόριστα την πολιτική σκέψη του, υιοθέτησε το συγκεκριμένο σενάριο και οδήγησε τη χώρα σε εκλογές και, κατ’ επέκταση, για πρώτη φορά στα χέρια ενός αριστερού πρωθυπουργού. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός ενστερνιζόταν τις εισηγήσεις ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού στελέχους, που διαχρονικά κινούνταν στο παρασκήνιο. Ο κ. Λαζαρίδης ήταν ο άνθρωπος που εισηγήθηκε στον πρώην πρωθυπουργό το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, απόφαση που έβαλε σε περιπέτεια την τότε κυβέρνηση, αφού οδήγησε εκτός της τρικομματικής τη ΔΗΜ.ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη. Στο απόλυτο πολιτικό λάθος, δηλαδή, αφού, αν δεν είχαν πάρει αυτή την τροπή τα πράγματα, θα παρέμενε ορθάνοικτο το σενάριο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής. Ομως, ο κ. Σαμαράς προτίμησε να «ψωνίσει» την ιδέα του αρθρογράφου του «antinews» και να ρίξει «μαύρο» στην ΕΡΤ. Τα όσα ακολούθησαν είναι λίγο ως πολύ γνωστά.

Εκείνο που ενδεχομένως να μην είναι ευρέως γνωστό είναι ότι εσχάτως ο Χρύσανθος Λαζαρίδης φέρεται να εισηγείται προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. να προχωρήσει άμεσα σε διαγραφές στελεχών. Για παράδειγμα, μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η πρόσφατη αναφορά του στους Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκο Δένδια και Ευάγγελο Αντώναρο. Απεναντίας, όπως αναφέρουν όσοι είναι σε θέση να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, ο κ. Λαζαρίδης θεωρεί ότι είναι μονόδρομος η διαγραφή των συγκεκριμένων στελεχών. Επί της ουσίας, ανασύρει από το συρτάρι μια θέση που είχε από την περίοδο της Πολιτικής Ανοιξης. Οσοι διαφωνούν με τον αρχηγό «απαγορεύεται» να συνυπάρχουν ακόμη και με την ιδιότητα του στελέχους μαζί του!

Εκείνο, όμως, που οφείλει να μάθει ο κ. Λαζαρίδης είναι ότι η Ν.Δ. δεν διέπρεψε ποτέ αφαιρώντας δυνάμεις. Αντιθέτως, επικράτησε μόνο όταν «ανοίχτηκε» και, κυρίως, όταν οι προκάτοχοι του κ. Σαμαρά ανέχτηκαν τη διαφορετική άποψη.



ΥΓ: Ακόμα μία λανθασμένη εισήγηση που είναι έτοιμος να υιοθετήσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς.


Πηγή : parapolitika.gr


Οι Ελληνες θέλουν το ευρώ και η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη!



Τις τελευταίες ημέρες περισσεύει η ένταση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους δανειστές.

Οι τόνοι έχουν ανέβει, η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και ο χρόνος εξαντλείται.

Μένουν μόλις δύο μέρες μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης του Eurogroup και οι διαφορές διατηρούνται αγεφύρωτες.

Και ενόψει αυτής της κρίσιμης συνεδρίασης εκτοξεύονται απειλές και υπερτονίζονται οι διαφορές, σαν κάθε πλευρά να διαισθάνεται το επερχόμενο κακό και προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στην άλλη.

Οι δηλώσεις των ευρωπαίων επισήμων είναι σκληρές, οι διαρροές στις πιο έγκυρες ευρωπαϊκές εφημερίδες προδιαθέτουν αναλόγως και στην Αθήνα επίσης οι εμπλεκόμενοι στις συνομιλίες εμφανίζονται άκαμπτοι.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα επιλέξει χωρίς δεύτερη σκέψη δρόμο μοναχικό και οι εταίροι θα αναλάβουν ελαφρά τη καρδία την ευθύνη διατάραξης της ευρωπαϊκής ενότητας.

Στην βάση λοιπόν λογικής επεξεργασίας θα περίμενε κανείς εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων έστω την ύστατη ώρα. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι συνέρχεται την Τρίτη το Euroworking Group και ακόμη ότι ενόψει αυτής της συνεδρίασης εξελίσσονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Αθηνών, παρά την ατμόσφαιρα ρήξης των προηγούμενων ημερών.

Ελπίζεται και εκτιμάται ότι όντως την ύστατη ώρα μπορούν να αναπτυχθούν ένθεν κακείθεν πρωτοβουλίες ικανές να διαμορφώσουν μια βάση θετικής έκβασης στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την προσεχή Πέμπτη.

Όπως και να έχει η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη εθνική ευθύνη αν επιλέξει τη ρήξη με την Ευρώπη και θέσει εν κινδύνω την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Δεν έχει τέτοια εξουσιοδότηση, ούτε μπορεί να σηκώσει μόνη τις συνέπειες μιας κατά γενική ομολογία προβληματικής επιλογής, η οποία, πέραν των άλλων, αναιρεί και την εθνική στρατηγική 40 χρόνων.

Υπό αυτή την έννοια η κυβέρνηση δεν έχει παρά να βρει το κουράγιο και τη δύναμη να αναλάβει το κόστος που της αναλογεί και να αποφασίσει τα δέοντα.

Ο ελληνικός λαός θέλει το ευρώ και η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, ας το πάρουν απόφαση όλοι.


TO BHMA


ΠΕΦ: Τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. μόνο από τα φαρμακεία



Με αφορμή την αναθέρμανση της συζήτησης για τους όρους πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) επισημαίνει ότι η τυχόν απόφαση της απελευθέρωσης της διάθεσης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., ενέχει μια σειρά προβλημάτων για τον Έλληνα ασθενή και γενικότερα για τη Δημόσια Υγεία. 

Η απελευθέρωση της πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θα ευνοούσε τη δημιουργία συνθηκών χειραγώγησης της αγοράς από τα μεγάλα δίκτυα διανομής, γεγονός που θα οδηγούσε μεσοπρόθεσμα στην εξουδετέρωση του ανταγωνισμού, την αύξηση των τιμών και την περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών. Άλλωστε θα πρέπει να σημειωθεί πως η χώρα διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο φαρμακείων, το οποίο εγγυάται την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα που χρειάζεται. Υπό την έννοια αυτή, η απελευθέρωση της πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. δεν θα προσέφερε κάτι περισσότερο στους ασθενείς, αφού οι ανάγκες ήδη καλύπτονται ικανοποιητικά.

Επίσης, το ενδεχόμενο πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. από άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων, εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα παρόλο που για την χορήγησή τους δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, δεν παύουν να αποτελούν φάρμακα των οποίων η διάθεση θα πρέπει να ελέγχεται. Κατ’ αναλογία της πάγιας θέσης της Π.Ε.Φ.. ότι κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, θεωρούμε ότι τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θα πρέπει να χορηγούνται στο φαρμακείο από τον φαρμακοποιό.

Η Πολιτεία οφείλει να αξιολογήσει τη σημασία του φαρμακείου ως βασικού πυλώνα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και στο πλαίσιο αυτό να θεσπίσει κατάλληλα μέτρα που θα οδηγήσουν στην ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του Έλληνα φαρμακοποιού στο Σύστημα Υγείας.


Πηγή : iatropedia.gr


Αυξημένες εκροές καταθέσεων σήμερα - Αγωνία για την Παρασκευή



Την Παρασκευή τρέμουν οι τραπεζίτες. Η ειδησεογραφία για λήψη έκτακτων μέτρων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αν αποτύχει το Eurogroup, προκαλεί εφιάλτες για μεγάλες εκροές.

Κι αυτό γιατί στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαμάχης για τη συμφωνία, οι δανειστές αναμένεται να ανεβάσουν τους τόνους και να προκαλέσουν μεγαλύτερο σοκ στους καταθέτες με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος πως θα καμφθούν ακόμα και οι τελευταίες αντιστάσεις.

Η πρώτη ένδειξη υπήρξε σήμερα. Οι καταθέτες απέσυραν περισσότερα χρήματα από χθες και εκτιμάται ότι συνολικά το ποσό ανέρχεται στα 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατάσταση αναμένεται να κλιμακωθεί πράγμα που οδήγησε τραπεζίτη να εκφράσει την υποψία ότι δεν είναι καθόλου απίθανο οι δηλώσεις για μέτρα από τις τράπεζες να εξυπηρετούν το σχέδιο άσκησης μεγαλύτερης πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως η αχίλλειος πτέρνα είναι το τραπεζικό σύστημα και πως ακόμα και το Grexit μπορεί να επέλθει μόνο αν οι τράπεζες βρεθούν επί ξύλου κρεμάμενες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιος φόβος, αφού όπως δήλωσε χθες ο Μάριο Ντράγκι στο Ευρωκοινοβούλιο την απόφαση για την τύχη της Ελλάδας θα πάρουν οι πολιτικοί και όχι οι κεντρικοί τραπεζίτες, καθώς και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες. Αυτό σημάνει ότι χωρίς περικοπή των εγγυήσεων οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πάρουν άλλα 35 δισ. περίπου μέσω του ELA.

Τώρα τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και προπαντός στο ύψος του ποσού που θα εγκρίνει για τη χορήγηση μέσω του ELA.

Οι πιο ψύχραιμοι πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι δραματικό και ότι τα ποσά που θα εγκριθούν θα αποτελούν συνάρτηση των εκροών που προηγήθηκαν και εκείνων που αναμένεται να ακολουθήσουν. Οποιαδήποτε άλλη στάση του Ντράγκι θα αποτελούσε τεράστια έκπληξη.

Πάντως, οι τραπεζίτες σε όλους τους τόνους επισημαίνουν ότι στο ορατό μέλλον οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, καθώς και ότι το Σαββατοκύριακο δεν πρόκειται να συμβεί κάτι το ιδιαίτερο.



Πηγή : newsit.gr


Δολοφονική επίθεση στον Τάκη Τσουκαλά!



Επίθεση από αγνώστους μετά το τέλος της χθεσινοβραδινής (15/6) εκπομπής του φέρεται πως δέχθηκε ο Τάκης Τσουκαλάς!

Ο γνωστός οπαδός του Ολυμπιακού που παρουσιάζει την εκπομπή της Θύρας 7 δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, επίθεση από αγνώστους ενώ επέστρεφε στο σπίτι του. Μηχανές και αυτοκίνητα έφραξαν το δρόμο αναγκάζοντάς τον να σταματήσει, και στη συνέχεια του επιτέθηκαν.

Για καλή του τύχη η επίθεση έγινε αντιληπτή από γείτονες, οι οποίοι με φωνές ανάγκασαν τους δράστες σε φυγή, ενώ όπως λέγεται κατάφεραν να συγκρατήσουν και πινακίδες από αυτοκίνητα και μηχανές.



Πηγή


ΕΔΕ για τη βράβευση της ΧΑ από το τμήμα αιμοδοσίας στο νοσοκομείο Κατερίνης



Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) και λήψη πειθαρχικών μέτρων διέταξε ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης, Αστέριος Φαρμάκης, για τη βράβευση μεταξύ διαφόρων εθελοντών και συλλόγων αιμοδοτών και της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα ο διοικητής του νοσοκομείου ανακάλεσε τον έπαινο προς την «Πράσινη Πτέρυγα-Χρυσή Αυγή», κάλεσε σε απολογία τους υπεύθυνους της διοργάνωσης του τμήματος αιμοδοσίας, διέταξε ΕΔΕ για όλους τους υπεύθυνους του «επαίνου» και τη λήψη πειθαρχικών μέτρων ανάλογα με το πόρισμα της ΕΔΕ, απαγόρευση εθελοντικής αιμοδοσίας εν ονόματι φορέων όπως τα τμήματα της Χρυσής Αυγής, που φέρουν φασιστικά/ναζιστικά ή άλλα περίεργα ιδεολογικά περιτυλίγματα και ζήτησε όποιος προσέρχεται στο νοσοκομείο να δώσει εθελοντικά αίμα, να το προσφέρει ως φυσικό πρόσωπο με στοιχεία αστυνομικής ταυτότητας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Φαρμάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν το γνώριζε, αυτό το γνώριζαν όμως οι διοργανωτές της βράβευσης δηλαδή οι υπεύθυνοι του τμήματος αιμοδοσίας. Τα μέλη της «Πράσινης Πτέρυγας» που βραβεύτηκαν έβγαλαν φωτογραφίες τις οποίες ανάρτησαν στο διαδίκτυο γράφοντας ότι το νοσοκομείο της Κατερίνης βράβευσε την Χρυσή Αυγή και έτσι αποκαλύφθηκε το θέμα, πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης.

«Δυστυχώς τα δημοκρατικά και πανανθρώπινα αντανακλαστικά του τμήματος αιμοδοσίας δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε απέναντι σ’ αυτό το φασιστικό/ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Αυτή είναι εγκληματική οργάνωση. Είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι με τις ανακοινώσεις των φορέων του Ν. Πιερίας», επισημαίνει ο κ. Φαρμάκης σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η βράβευση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Κατερίνης από το τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν βουλευτές του Νομού, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, εκπρόσωποι στελέχη Βουλευτικών Γραφείων, πολλά διευθυντικά στελέχη του νοσοκομείου και πλήθος εργαζομένων και εθελοντικών ομάδων.



Πηγή


Δωρεάν παραχώρηση του ΣΕΦ και του ΟΑΚΑ για το τέλος του Ραμαζανίου



Στη δωρεάν παραχώρηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) στους μουσουλμάνους της Αθήνας για την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους, κατά την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Id al Fitr), προέβησαν κατόπιν συνεργασίας τα υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στο πλαίσιο του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του ανθρώπου αποφασίστηκε να τελέσουν απρόσκοπτα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα κατά τη μεγάλη εορτή της μουσουλμανικής θρησκείας και λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ έχουν χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό και κατά το παρελθόν.

Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία που επιθυμούν να κάνουν χρήση των χώρων αυτών καλούνται να καταθέσουν εγγράφως στα Διοικητικά Συμβούλια του ΣΕΦ και του ΟΑΚΑ τις αιτήσεις τους μέχρι τις 9 Ιουλίου 2015.

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία περιοχών της χώρας, όπου δεν έχουν προβλεφθεί χώροι προσευχής για μουσουλμάνους, καλούνται να απευθυνθούν στους κατά τόπους δήμους.

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εύχεται στους μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Συνελήφθη για φοροδιαφυγή μαμούθ γνωστός επιχειρηματίας



Επιχειρηματίας και συγκεκριμένα ιδιοκτήτης δύο γνωστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ηλικίας 61 ετών, συνελήφθη σήμερα το πρωί.

Επιχειρηματίας και συγκεκριμένα ιδιοκτήτης δύο γνωστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ηλικίας 61 ετών, συνελήφθη σήμερα το πρωί, από αστυνομικούς του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης και Ασφαλιστικής Προστασίας της Οικονομικής Αστυνομίας, για φοροδιαφυγή στο εισόδημα σε βαθμό κακουργήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα,, ο 61χρονος κατά τα οικονομικά έτη 2003 έως 2012 υπέβαλε ανακριβή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αποκρύπτοντας καθαρά εισοδήματα με αναλογούντα φόρο που ανέρχεται σε 17.672.513,30 ευρώ (φοροδιαφυγή στη φορολογία εισοδήματος σε βαθμό κακουργήματος).

Ο συλληφθείς, με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.



Πηγή : thetoc.gr


Με τον νόμο 4322/2015 αποφυλακίστηκαν 2.162 κρατούμενοι μέχρι σήμερα



Δύο χιλιάδες εκατόν εξήντα δύο κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκ. Παρασκευόπουλο, μέσα σε 1,5 μήνα από την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 4322/2015. Από αυτούς οι 367 ήταν «φιλοξενούμενοι» οι οποίοι παρέμεναν για μήνες στα καταστήματα κράτησης γιατί ήταν ανέφικτη η απέλασή τους, αλλά ήταν και μικρός αριθμός ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 ημερών από την έναρξη της ισχύος του Ν. 4322/2015, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε: «Τα πρώτα στοιχεία για τις αποφυλακίσεις με τις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 4322/2015, επιβεβαιώνουν ότι μόνο με αποφασιστικά μέτρα είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική υπερπλήρωση των καταστημάτων κράτησης η οποία προσβάλλει, δεκαετίες τώρα, τις αξίες του νομικού μας πολιτισμού».

Η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποδείχτηκε ακριβής, τόνισε ο κ. Παρασκεύοπουλος και συνέχισε:
«Ο συνολικός πληθυσμός κρατουμένων της χώρας μειώθηκε την 1.6.2015, από τον πρώτο κιόλας μήνα της εφαρμογής του νόμου, κατά 1.200 άτομα, φτάνοντας, για πρώτη φορά από το 2006, τους 10.300 εγκλείστους. Οι κρατούμενοι που ευεργετήθηκαν από τα συγκεκριμένα μέτρα αποσυμφόρησης και απολύθηκαν ήταν περισσότεροι, αλλά ο αριθμός μειώθηκε σε 1.200 επειδή εκατοντάδες ποινικοί κρατούμενοι, οι οποίοι παρέμεναν στα Αστυνομικά κρατητήρια επί μήνες, μεταφέρθηκαν στα καταστήματα κράτησης, όπως έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής».

Η μεταφορά αυτή των κρατουμένων από τα Αστυνομικά Τμήματα στις φυλακές, «ήταν από ανθρωπιστική άποψη σημαντική, αφού οι συνθήκες κράτησης στα Αστυνομικά κρατητήρια υστερούν σε σχέση με αυτές της φυλακής», προσέθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης,, πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 15.6.2015, με τις ευεργετικές διατάξεις του επίμαχου νόμου, συνολικά 1.795 αποφυλακίσεις. Από αυτούς, οι 1.400 ήταν κρατούμενοι που εξέτισαν ένα μέρος της ποινής τους, ανάλογο με τη βαρύτητά της.

Παράλληλα, απολύθηκαν 367 «φιλοξενούμενοι» που παρέμεναν για επί σειρά μηνών στα καταστήματα κράτησης γιατί ήταν ανέφικτη η απέλασή τους, όπως και μικρός αριθμός ανηλίκων και ατόμων με πιστοποιημένη αναπηρία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι διαδικασίες απολύσεων συνεχίζονται και αναμένεται ο συνολικός αριθμός να αυξηθεί, ενώ με την αποσυμφόρηση αυτή, «αισθητή -αλλά ανεπαρκή, αν συγκριθεί με τη χωρητικότητα των φυλακών μας- το σωφρονιστικό σύστημα παίρνει μια πρώτη ανάσα».

Τέλος, ο κ. Παρασκευόπουλος, τονίζει ότι «είναι χρόνος για μελέτη, δημιουργία νέων θεσμών ή, όσο η οικονομία μας το επιτρέπει, δομών και για ανασχεδιασμό δράσεων ώστε να επιδιωχθούν οι κύριοι στόχοι της αντεγκληματικής πολιτικής: ασφάλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη».



Πηγή : ethnos.gr


Η S&P δεν θεωρεί πιστωτικό γεγονός τη μη αποπληρωμή ομολόγων της ΕΚΤ



Δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία από τον οίκο Standard & Poor’s η μη καταβολή της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αυτό επισημαίνει ο διεθνής οίκος, εξηγώντας ότι δεν θεωρεί ότι ένα κράτος κηρύσσει πτώχευση εάν δεν προχωρήσει στην αποπληρωμή δόσης σε πιστωτές του λεγόμενου επίσημου τομέα, όπως είναι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα. Με βάση αυτό το σκεπτικό ο Standard & Poor’s -άποψη που έχει εκφράσει και ο οίκος Moody’s- δεν θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία επιλεκτική χρεοκοπία (selective default). Οπως διευκρίνισε πάντως ο διεθνής οίκος ακόμη και αν «δεν υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε SD (σ.σ. selective default, επιλεκτική χρεοκοπία), ενδέχεται να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας κάτω από το σημερινό επίπεδο CCC».

«Εξ όσων γνωρίζουμε, η ΕΚΤ διακρατεί το σύνολο των κρατικών ομολόγων τα οποία είχε λάβει κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής τους το 2012. Αυτός είναι ο λόγος που η μη εξόφληση των ομολόγων δεν θα επηρεάσει άμεσα τους ιδιώτες πιστωτές», εξηγεί ο S&P. Ο αμερικανικός οίκος υπενθυμίζει ότι οι αξιολογήσεις του αφορούν την προθυμία και την ικανότητα μιας χώρας σε σχέση με την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους προς τους μη επίσημους πιστωτές, δηλαδή τον ιδιωτικό τομέα. Η Ελλάδα καλείται να προχωρήσει σε αρκετά μεγάλες πληρωμές ώς το τέλος του καλοκαιριού. Αναμένεται να καταβάλει 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ ώς την 30ή Ιουνίου, καθώς και 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ σε δύο δόσεις, την πρώτη, ύψους 3,45 δισ. ευρώ, την 20ή Ιουλίου και τη δεύτερη, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, έως την 20ή Αυγούστου.


Καθημερινή


Νέα Δημοκρατία: Σε εξέλιξη άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο με θέμα τη διαπραγμάτευση



Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο συγκάλεσε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, μετά τις εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης.

«Η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι μια πολύ κακή εξέλιξη. Η ρήξη δεν είναι λύση για κανέναν. Η ρήξη οδηγεί σε καταστροφή», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δηλώσεις του την Δευτέρα, και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει».


Πηγή : tribune.gr


Απεταξάμην την Γιόγκα λέει η Εκκλησία της Ελλάδας ! Και μη χειρότερα!




Ασυμ­βί­βα­στη με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, χαρακτηρίζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τη γιόγκα, με αφορμή την πρόσφατη καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 21ης Ιου­νίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα».

«Η Γιόγκα αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουισμού», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της, με «ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρ­μο­γών και τάσεων και δεν αποτελεί είδος γυ­μνα­στι­κής».

Τονίζει, μάλιστα, ότι ως εκ τούτου δεν έχει καμία θέση στη ζωή των χριστιανών.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκ­κλη­σίας της Ελλάδος προέβη στην εν λόγω κοινοποίηση «στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στην Ελλάδα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής της ευθύνης για την απο­φυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού».


Έπρεπε να με είχατε καλέσει πριν τη συνάντηση είπε ο Αντ. Σαμαράς στη Ντ. Μπακογιάννη



«Έπρεπε να με είχατε καλέσει πριν πάτε και όχι αφού πήγατε» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη κατά την τηλεφωνικη συνομιλία που είχαν μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. για να τον ενημερώσει για την συνάντησή της με τον κ. Τσίπρα, ενώ εκείνος ήταν σε σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος.

Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, ο κ. Σαμαρας είπε στην κ.  Μπακογιάννη: «Έπρεπε να με είχατε καλέσει πριν πάτε και όχι αφού πήγατε».

Η κ. Μπακογιάννη έσπευσε να απαντήσει στη διαρροή της Συγγρού αναφορικά με τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό.

«Αυτή η στιγμή δεν είναι για να συζητάμε τα προσωπικά μας, θεώρησα ότι είναι υποχρέωσή μου να σε ενημερώσω για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μετά την συνομιλία μου με τον πρωθυπουργό», ανέφερε.



Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki


Φορτώνουν με προσλήψεις το δημόσιο και με βάρη 1,6 δισ. ευρώ 15.000 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα!



Δεν διαφαίνονται σημάδια προόδου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο «λογαριασμός» δεν βγαίνει ούτε όπως τον κάνει η ελληνική πλευρά

Στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή σε επιχειρήσεις και αυταπασχολουμένους στέλνει η κυβέρνηση τον «λογαριασμό» των πρόσθετων μέτρων που προτείνει για να κλείσει η συμφωνία.

Η αποτίμηση των μέτρων θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο Euroworking Group, το οποίο συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης,  αλλά δεν διαφαίνονται σημάδια προόδου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο «λογαριασμός» δεν βγαίνει ούτε όπως τον κάνει η ελληνική πλευρά.

Είναι ενδεικτικό ότι παρά και την αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, από 12% στο 13%, η απόδοση των αλλαγών στον ΦΠΑ αποτιμάται από την ελληνική πλευρά στα 1,360 δισ. ευρώ ετησίως, όσο δηλαδή και πριν την αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου. Φαίνεται δηλαδή, όπως είχαν επισημάνει και προ ημερών αρμόδια στελέχη, ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν γίνονται μετρημένα και ποσοτικοποιημένα με βάση τις καταναλώσεις και τις ομάδες αγαθών, ενώ ο ερασιτεχνισμός αυτός ανοίγει την όρεξη των δανειστών, αντί να αναχαιτίζει τις παράλογες απαιτήσεις τους.

Επιπλέον, από τον περιορισμό των πρόωρων  συντάξεων η κυβέρνηση προβλέπει εξοικονόμηση μόλις 70 εκατ. ευρώ –και αυτά για το 2016.

Αντιθέτως, για να μη περικόψει επικουρικές ή πρόωρες συντάξεις, επειδή θα βύθιζαν σε ύφεση την οικονομία, η κυβέρνηση στοχοποιεί αναδρομικά 15.000 κερδοφόρες επιχειρήσεις που δήλωσαν υψηλά κέρδη, για να τους επιβάλει επιπρόσθετους φόρους 1,6 δισ. ευρώ, θεωρώντας πως αυτές θα αντέχουν να τα πληρώνουν και θα συνεχίσουν να είναι κερδοφόρες για να στηρίζεται πάνω τους και το 2016.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει διπλό κτύπημα στις επιχειρήσεις:

- 1.500 επιχειρήσεις είχαν το 2014 κέρδη 1 εκατ. ευρώ και άνω θα κληθούν στη διετία 2015 - 2016 να πληρώσουν έκτακτη εισφορά 12%. Η κυβέρνηση υπολογίζει πως όλες μαζί είχαν κέρδη 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο το χαράτσι θα ισχύσει οριζόντια και στόχος είναι η είσπραξη εσόδων 1,2 δισ. ευρώ σε δυο δόσεις, 600 εκατ. φέτος και 600 εκατ. ευρώ το 2016.

Με τα νέα δεδομένα , μια επιχείρηση που το 2014 είχε καθαρά κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ, εκτός του φόρου εισοδήματος θα κληθεί να καταβάλει έκτακτη εισφορά ύψους 144.000 ευρώ, εκ των οποίων 72.000 ευρώ φέτος και άλλα τόσα το 2016, ενώ με την αρχική πρόταση εξαιρούνταν του έκτακτου φόρου (αφορούσε κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ).

Αντίστοιχα, επιχείρηση με κέρδη 5 εκατ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει έκτακτη εισφορά 600.000 ευρώ (300.000 ευρώ φέτος και άλλα 300.000 ευρώ το 2016), ενώ με την προηγούμενη πρόταση θα πλήρωνε 250.000 ευρώ με συντελεστή 5%.

-  Περίπου 15.000 επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι 1.500 που θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά) θα κληθούν να καταβάλουν και έξτρα φόρο 29% αντί 26% επί των κερδών τους το 2016. Συνολικά θα πληρώσουν 450 εκατ. ευρώ περισσότερα για το 2016, δηλαδή περίπου 30.000 ευρώ επιπλέον κατά μέσον όρο.



Πηγή : protothema.gr


«Λίγο πιο πέρα» το Έβερεστ μετά το σεισμό του Νεπάλ



Πεκίνο

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών που σημειώθηκε στο Νεπάλ στις 25 Απριλίου μετατόπισε το όρος Έβερεστ κατά 3 εκατοστά προς τα νοτιοδυτικά, σύμφωνα με την κινεζική Εθνική Αρχή Μελετών, Χαρτογράφησης και Γεωλογικής Πληροφόρησης, την οποία επικαλούνται σήμερα οι εφημερίδες.

Σύμφωνα με μελέτη της συγκεκριμένης υπηρεσίας, το Έβερεστ, το οποίο έχει την ψηλότερη κορυφή του κόσμου (8.848 μέτρα), ανυψώθηκε κατά 3 εκατοστά στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, λόγω μιας ανύψωσής του κατά 0,3 εκατοστό το έτος, και ταυτοχρόνως μετατοπίστηκε κατά 40 εκατοστά προς τα βορειοανατολικά, δηλαδή κατά 4 εκατοστά το έτος.

Το Έβερεστ «μετατοπίζεται συνεχώς προς τα βορειοανατολικά και ο σεισμός το έκανε να μετατοπιστεί λίγο προς την αντίθετη κατεύθυνση», σχολίασε ο Χου Σιουέι, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωλογίας της κινεζικής αρχής που είναι αρμόδια για τους σεισμούς. Η έκταση της μετατόπισης αυτής είναι «φυσιολογική», σύμφωνα με τον ίδιο.

Ιδανικό σημείο

Λόγω της θέσης του στην μεθόριο μεταξύ του Νεπάλ και του Θιβέτ, το Έβερεστ συνιστά ένα καλό σημείο παρατήρησης της κίνησης της ευρασιατικής και της ινδικής τεκτονικής πλάκας, οι οποίες συναντώνται σε αυτήν την εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο δεύτερος σεισμός που σημειώθηκε στο Νεπάλ στις 12 Μαΐου, μεγέθους 7,5 βαθμών, δεν προκάλεσε  ιδιαίτερη μετατόπιση του Έβερεστ, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η οποία έγινε με την βοήθεια δορυφορικών εργαλείων μέτρησης. Οι δύο σεισμοί προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 8.700 ανθρώπων στο Νεπάλ, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 18 έχασαν την ζωή τους από χιονοστιβάδες στο Έβερεστ.


Βήμα Science


ΥΠΟΙΚ: Μέτρα εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων



Ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων από το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να κάνει αύριο η γενική γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, στη συνέντευξη τύπου που οργανώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Η συνέντευξη γίνεται με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για το πρόβλημα της κυκλοφορίας των ανασφαλίστων οχημάτων, τη διαδικασία εντοπισμού τους και τις σχετικές πρωτοβουλίες της πολιτείας και της ασφαλιστικής αγοράς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεργασία της ασφαλιστικής αγοράς με το υπουργείο Οικονομικών είναι στενή προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή της νομοθεσία από τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές με επιτόπιους ελέγχους και ηλεκτρονικά με επιμέλεια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα υπολογίζεται ότι είναι περίπου 1 εκατομμύριο ενώ με βάση τα αποτελέσματα της νέας εφαρμογής του Επικουρικού Κεφαλαίου περίπου ένα στα πέντε οχήματα είναι ανασφάλιστο.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαΐου ο κάτοχος αυτοκινήτου μπορεί να διαπιστώσει ο ίδιος εάν είναι ασφαλισμένος επισκεπτόμενος το site του Επικουρικού Κεφαλαίου και του Κέντρου Πληροφοριών στη διεύθυνση "www.hic.gr". Εκεί πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του και το ΑΦΜ του, επιβεβαιώνει εάν το όχημά του εμπεριέχεται στη λίστα των ασφαλισμένων οχημάτων.





Πηγή : Ελεύθερος Τύπος


Ντ.Μπακογιάννη: Η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει



«Εχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη»

Η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει, τόνισε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου.

Η κυρία Μπακογιάννη η οποία συναντήθηκε με τον ελληνα Πρωθυπουργό για περίπου μία ώρα, ανέφερε ότι είχε μια μακρά συζήτηση με τον κ. Τσίπρα και ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη ώρα, η μάχη πρέπει να δοθεί με εθνική συνεννόηση και εθνική συσπείρωση» επεσήμανε, ενώ τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει».

Η Ελλάδα βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση μεταπολεμικά, εχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, πρόσθεσε, και κατέληξε: Η εντολή του ελληνικού λαού είναι διαπραγμάτευση εντός ευρώ.



Πηγή : tovima.gr


Εκτακτη σύσκεψη Γιούνκερ, Ντράγκι, Σουλτς, Ντάισελμπλουμ και Τουσκ για την Ελλάδα



Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η Ευρώπη μετά από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα εκτάκτως και πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group ο Ζ. Κ. Γιούνκερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.

Οι πέντε κορυφαίοι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών θα συναντηθούν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και φυσικά κυρίαρχο θέμα της συνάντησης θα είναι η Ελλάδα και ο τρόπος που θα αντιδράσει σε όλες τις ενδεχόμενες εξελίξεις η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, σημειώνεται, δεν αποκλείεται την Παρασκευή, μία μέρα μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποβάλει νέα λίστα προτάσεων- τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι ο χρόνος είναι λίγος για να αποφευχθεί ένα Grexit.



Πηγή : imerisia.gr


Μετά τις άγαμες θυγατέρες, σύνταξη και στους άγαμους γιους!


Στο εξής οι γιοι δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών θα μπορούν να εισπράττουν ελεύθερα τη σύνταξη που δικαιούνται από τον εκλιπόντα πατέρα τους και μετά την ενηλικίωσή τους, φτάνει να μην έχουν παντρευτεί!

Το δικαίωμα να εισπράττουν σύνταξη μετά τον θάνατο του πατέρα τους δημοσίου υπαλλήλου (ή συνταξιούχου), λειτουργού, στρατιωτικού κ.λπ. θα έχουν πλέον και οι άγαμοι γιοι μετά τις άγαμες θυγατέρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνους»!


Οπως αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο και αποκαλύπτει το «Εθνος», «λαμβάνοντας υπόψη του τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες διαβίωσης, προχωρά στην πλήρη εξομοίωση των προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες τα παιδιά (είτε αγόρια είτε κορίτσια) μπορούν να εισπράττουν πλέον σύνταξη λόγω του θανάτου του γονέα τους».

Στο εξής οι γιοι δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.λπ. θα μπορούν να εισπράττουν ελεύθερα τη σύνταξη που δικαιούνται από τον εκλιπόντα πατέρα τους και μετά την ενηλικίωσή τους ή και μετά τη συμπλήρωση του 22ου ή 24ου έτους (εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή, αντίστοιχα) για όσο διάστημα παραμένουν άγαμοι.

Ετσι, μοναδικό κριτήριο για τη λήψη της σύνταξης θα είναι η προϋπόθεση ότι κάποιος δεν έχει παντρευτεί (όπως, δηλαδή, ακριβώς προβλέπεται για τις γυναίκες), ενώ κρίνεται ότι πρέπει να θεωρηθούν αντισυνταγματικά και ανίσχυρα διάφορα επιπλέον κριτήρια που ίσχυαν μέχρι σήμερα μόνο για τους άνδρες, όπως ανικανότητα προς εργασία κατά 50%, συνέχιση σπουδών (μέχρι το 22ο ή 24ο έτος) κ.λπ.



Πηγή


Τσίπρας: Στάση πληρωμών στο ΔΝΤ εάν δεν υπάρξει συμφωνία



Ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να μην πληρώσει τα 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian. H ανταποκρίτρια στην Αθήνα μεταδίδει πως η σκέψη αυτή διατυπώθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σταύρου Θεοδωράκη πρόεδρο του Ποταμιού:

«Η κυβέρνηση δεν θα καταβάλει τις δόσεις στο ΔΝΤ, εάν δεν έχει επιτευχθεί η συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το τέλος του μήνα».

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Σταύρου ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε την απόφαση ως «μονόδρομο» για την κυβέρνηση.

Η Αθήνα είχε ζητήσει από το ΔΝΤ να πάνε πακέτο όλες οι δόσεις του Ιουνίου για να πληρωθούν στις 30 του μηνός.

Με αυτό τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε ρελάνς στο πόκερ που σκληραίνει διαρκώς τις τελευταίες ημέρες, χρησιμοποιώντας και το χαρτί που είχε πει και ο Α. Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξη στη Le Monde, ότι η ευρωζώνη κινδυνεύει από τους κλυδωνισμούς που θα προκληθούν διεθνώς.


Πηγή


Το τέλος της παντοδυναμίας του Ερντογάν;




Της Αθηνάς Σκούρτα

Οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία, την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, αποτέλεσαν αναμφίβολα ένα κομβικό σημείο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Η προσέλευση στις κάλπες άγγιξε το 86%, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερους από 45 εκατομμύρια τούρκους πολίτες. Το σημαντικότερο διακύβευμα των εκλογών αυτών υπήρξε φυσικά η ενδεχόμενη μετατροπή του συστήματος διακυβέρνησης σε προεδρικό, το οποίο αποσκοπούσε στην υπερσυγκέντρωση των εξουσιών στο πρόσωπο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπό αυτό το πρίσμα, η εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, έλαβε και μια μορφή έμμεσου δημοψηφίσματος για τα σχέδια και τις φιλοδοξίες του τούρκου προέδρου, τα οποία επικρίθηκαν έντονα, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) σε πρωτοφανή μείωση της εκλογικής του δύναμης. Έτσι, το ΑΚΡ απώλεσε την κομματική του κυριαρχία στο τουρκικό κοινοβούλιο, για πρώτη φορά μετά την άνοδο του στην εξουσία το 2002, συγκεντρώνοντας το 41% των  ψήφων σε εθνικό επίπεδο. Εξασφαλίζοντας, δηλαδή, μόλις 258 έδρες, ενώ ο απαιτούμενος αριθμός για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης ανέρχεται στις 276 επί συνόλου 550 εδρών.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως το ΑΚΡ ως πρώτο, αλλά όχι κυρίαρχο κόμμα στις εκλογές, θα πρέπει να σχηματίσει είτε κυβέρνηση συνεργασίας, είτε κυβέρνηση μειοψηφίας. Αυτό θα απαιτούσε τη στήριξη ενός από τους υπόλοιπους κομματικούς σχηματισμούς εντός τουρκικής εθνοσυνέλευσης, γεγονός που κρίνεται μέχρι στιγμής απίθανο. Απίθανο κρίνεται, επίσης, και το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, εφόσον το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), αλλά και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), έχουν απορρίψει, τουλάχιστον προς το παρόν, οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΑΚΡ. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί κανενός είδους συμφωνία που θα οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης εντός 45 ημερών, η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές, όπως προβλέπει το τουρκικό Σύνταγμα.

Ο αυταρχισμός δεν έγινε δεκτός

Τι θα σήμαιναν, όμως, οι επαναληπτικές εκλογές; Θα μπορούσαν να επιφέρουν διαφορετικά αποτελέσματα; Η απάντηση είναι, μάλλον, αρνητική. Τα αποτελέσματα των εκλογών κινήθηκαν, λίγο έως πολύ, μέσα στο πλαίσιο που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Το ΑΚΡ είχε αρχίσει να παρουσιάζει σημαντική πτώση στα ποσοστά του ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014. Αμέσως μετά, δηλαδή, τις τουρκικές προεδρικές εκλογές και τον ολοένα αυξανόμενο αυταρχισμό της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε, επίσης, η είσοδος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στην εθνοσυνέλευση, το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10%, με συνέπεια να υπάρξει, για πρώτη φορά στην ιστορία του τουρκικού κράτους, εκπροσώπηση της κουρδικής μειονότητας στο τουρκικό κοινοβούλιο. Το HDP συγκέντρωσε το 13% των συνολικών ψήφων, εξασφαλίζοντας 80 έδρες.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς πέτυχε αυτήν την ιστορική νίκη, όχι μόνον εξαιτίας του τέλματος στο οποίο είχε περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της κυβέρνησης του ΑΚΡ και των Κούρδων, αλλά και εξαιτίας της ώθησης που έδωσαν στους τελευταίους τα γεγονότα στο Κομπάνι. Επιπλέον, το HDP ενισχύθηκε εν πολλοίς από τούρκους φιλελεύθερους ψηφοφόρους, οι οποίοι βρήκαν στο HDP την απάντηση που έψαχναν για να εμποδίσουν την υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κλιμάκωση της αυταρχικής διακυβέρνησης της χώρας υπό το ΑΚΡ.

Για πρώτη φορά, μετά το 1999, θα εκπροσωπηθούν τέσσερα κόμματα στην εθνοσυνέλευση. Αυτό αποτελεί αναμφίβολα ένα δείγμα πλουραλισμού, καθώς και ένα σαφές μήνυμα των τούρκων πολιτών για την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών τόσο σε θεσμικό, όσο και σε πολιτικοκοινωνικό επίπεδο. Με δεδομένες τις «παρατυπίες» που σημειώθηκαν σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα, με αποκορύφωμα τις δημοτικές εκλογές του 2014, τις βίαιες επιθέσεις που δέχτηκαν κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και την προσπάθεια περαιτέρω πόλωσης του προεκλογικού κλίματος από το ΑΚΡ, είναι πολύ σημαντικό πως η μέρα των βουλευτικών εκλογών δεν στιγματίστηκε από φαινόμενα βίας ή νοθείας, καταδεικνύοντας πως η τουρκική δημοκρατία είναι ακόμα ζωντανή.

Νέα δεδομένα στην εξωτερική πολιτική;

Είναι γνωστό ότι ο αυταρχισμός και οι βλέψεις του τούρκου προέδρου είχαν τεράστια επίδραση στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Η διεθνής απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία σχετίζεται εν πολλοίς με την επιθετική στάση και ρητορική που υιοθέτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στη Δύση, κυρίως μετά τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί το καλοκαίρι του 2013. Παράλληλα, η τροπή που έλαβαν οι αραβικές εξεγέρσεις με βασικότερη την ανατροπή των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, έφεραν την τουρκική περιφερειακή πολιτική σε αδιέξοδο. Το αδιέξοδο αυτό ενισχύθηκε από τις εξελίξεις της συριακής κρίσης, που αποτελεί, ίσως, την πιο σημαντική πρόκληση ασφάλειας για το τουρκικό κράτος, εφόσον η έκβασή της συνδέεται άμεσα και με το κουρδικό ζήτημα.

Κατά συνέπεια, θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι η πρόσφατη ανακατανομή ισχύος μπορεί να αποτελεί ένα σημάδι αλλαγής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Η τάση του εκλογικού σώματος, όπως καταγράφηκε και σε ερωτήσεις δημοσκοπήσεων προεκλογικά, είναι φοβική ως προς την περαιτέρω εμπλοκή της Άγκυρας στη Δαμασκό. Έχει, επίσης, διατυπωθεί έντονα η ανησυχία των τούρκων πολιτών για τη συγκρουσιακή πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΑΚΡ απέναντι στο Κάιρο και στο Τελ-Αβίβ. Διότι αφενός διαταράσσει τις ισορροπίες σε μία ήδη χαοτική περιοχή και, αφετέρου μειώνει τις εν δυνάμει αγορές για τα τουρκικά προϊόντα.

Η νέα δομή του κοινοβουλίου, σε συνδυασμό με τους φόβους και τις αιτιάσεις των ψηφοφόρων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές, όχι μόνο στην εσωτερική, αλλά και στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Κατ’επέκταση, η Άγκυρα θα μπορούσε να επιστρέψει στη συνεργασία με παραδοσιακούς της συμμάχους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες για την καλύτερη διαχείριση των περιφερειακών προκλήσεων και απειλών. Όπως και να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων με τα γειτονικά της κράτη, αλλά χωρίς την εμμονή της κυριαρχίας στη Μέση Ανατολή και να υιοθετήσει μια πολιτική που θα χαρακτηρίζεται από συνέπεια, θεσμικότητα και προβλεψιμότητα.

Ως εκ τούτου, ο τερματισμός του πολιτικού μονοπωλίου του ΑΚΡ θα μπορούσε να  βοηθήσει στην αντιμετώπιση της συριακής κρίσης, η οποία έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης αφού, όπως προβλέπεται σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των προσφύγων θα φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2015. Τέλος, η τουρκική πολιτική θα μπορούσε να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της μείζονος περιφερειακής απειλής του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS).

Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε την παραίτηση του, όπως είχε υποσχεθεί ότι θα έκανε στην περίπτωση που το κόμμα του δεν εξασφάλιζε την απαραίτητη πλειοψηφία. Έτσι, τίθεται εκ νέου θέμα διαδοχής για την προεδρία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και, ίσως, έχει έρθει η ώρα για τον τούρκο πρόεδρο να θέσει σε προτεραιότητα αυτή τη φορά το καλό της χώρας του και όχι την εξυπηρέτηση των προσωπικών του φιλοδοξιών.

* Η Αθηνά Σκούρτα είναι διεθνολόγος - τουρκολόγος, απόφοιτη του μεταπτυχιακού του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του πανεπιστημίου Αιγαίου.


Πηγή



Σε επίσχεση εργασίας από σήμερα οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ



Διεκδικούν καταβολή δεδουλευμένων, αποπληρωμή δαπανών για εκτός έδρας μετακινήσεις, ενώ καταγγέλουν και την παλαιότητα των ασθενοφόρων στη Θεσσαλονίκη

Επίσχεση εργασίας ξεκινούν από σήμερα, Τρίτη, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στην Αθήνα και από την προσεχή Πέμπτη στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, Ανέστη Κουκουρίκο, διεκδικούν καταβολή δεδουλευμένων, αποπληρωμή δαπανών για εκτός έδρας μετακινήσεις, ενώ καταγγέλουν και την παλαιότητα των ασθενοφόρων στη Θεσσαλονίκη.

«Η κατάσταση οξύνεται γιατί υπάρχουν ακινητοποιημένα ασθενοφόρα, ενώ λόγω καλοκαιριού αυξάνεται η κίνηση και δεν μπορούμε να πάμε στα επείγοντα. Είναι θέμα ζωής και θανάτου. Το Σωματείο της Θεσσαλονίκης έκανε 'έρανο' μεταξύ των εργαζομένων για να μαζέψει 3.500 ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα του ΕΚΑΒ. Αγοράσαμε, δηλαδή, οι εργαζόμενοι, με τα χρήματα που μαζέψαμε, κολάρα, χαρτί για τις καρτέλες ακόμη και αντιψυκτικό που είναι απαραίτητο να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο» επισημαίνει ο κ. Κουκουρίκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 20-22 ασθενοφόρα στην πρωινή βάρδια, άλλα τόσα στην απογευματινή και λιγότερα κατά τη βραδινή.

«Αν χαλάσει ένα από αυτά, δεν υπάρχει εφεδρικό για να το αντικαταστήσει. Υπάρχουν 25-30 ασθενοφόρα που δεν λειτουργούν γιατί είναι χαλασμένα. Επειδή, τώρα το καλοκαίρι, όλη η Ελλάδα είναι τουριστική περιοχή, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ασθενοφόρα. Για παράδειγμα, στη Χαλκιδική υπάρχουν επτά ασθενοφόρα και από αυτά λειτουργούν μόνο τρία ή τέσσερα λόγω έλλειψης προσωπικού. Επειδή τα περισσότερα περιστατικά από τη Χαλκιδική μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να μείνει η Χαλκιδική οκτώ ώρες χωρίς ασθενοφόρα. Πέρσι, στη Χαλκιδική υπήρξαν 1-2 περιστατικά ανακοπών που δεν τα προλάβαμε. Δηλαδή, εκτός από τα παλιά και χαλασμένα ασθενοφόρα υπάρχει και σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Στη Θεσσαλονίκη έφυγαν από το ΕΚΑΒ, λόγω συνταξιοδότησης, 20 εργαζόμενοι και μάθαμε ότι θα προσληφθούν μόνο οκτώ. Αν σκεφτείτε ότι τώρα το καλοκαίρι κάποιοι φεύγουν στα νησιά για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν εκεί, καταλαβαίνετε ότι η Θεσσαλονίκη μένει ακάλυπτη» τονίζει ο κ. Κουρουρίκος.

Τέλος, επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, οι οποίοι έχουν μισθό 700-800 ευρώ, καταβάλλουν μόνοι τους τη δαπάνη για τις μετακινήσεις και τη διαμονή εκτός έδρας, η οποία δεν έχει αποπληρωθεί εδώ και έναν χρόνο και ότι τους οφείλονται δεδουλευμένα πέντε μηνών για τις υπερωρίες, τα νυχτερινά και τα Σαββατοκύριακα.



Πηγή : protothema.gr


Η «Δημοκρατία» του κ. Τσίπρα





 ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Υπάρχει ζωή μετά την ρήξη; Φυσικά. Ακόμη και η περιοχή γύρω από το Τσερνομπίλ ανέκαμψε. Αλλά χρειάστηκαν πολλά χρόνια. Το ίδιο αναμένουν πολλοί και για την εθνική οικονομία. Μετά από χρόνια πιθανότατα θα έχει ζωή. Αλλά θα ζήσουμε πολλά και θα πρέπει να ξεπεράσουμε περισσότερα. Και το τελευταίο είναι ακόμη πιο δύσκολο, από το πρώτο.

Πρωί, πρωί της Δευτέρας, λοιπόν, κι ενώ ο ήχος της καρίνας ακούγεται να σκάει στα βράχια ολόκληρος ο επικοινωνιακός μηχανισμός των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ξεχύθηκε για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με οργουελιανό λεξιλόγιο: Πρώτος ο πρωθυπουργός που βάφτισε «Δημοκρατία» την προχειροδουλειά της κυβέρνησής του. Είδε «πολιτική σκοπιμότητα στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις» (15.8.2015), όταν ο προϋπολογισμός εκτροχιάζεται και η κυβέρνησή του προχωρά σε όργιο προσλήψεων και επαναπροσλήψεων.

Την  ίδια ώρα γινόταν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας όσων παρανόμως προσελήφθησαν δια Stage από την κυβέρνηση Καραμανλή και έφυγαν μετά την λήξη της «μαθητείας» τους το 2010. Στην ανακοίνωσή που ανήρτησαν στο διαδίκτυο διαβάζουμε: «Ο ΟΑΕΕ τακτοποιήθηκε. Η ΕΡΤ άνοιξε και οι εργαζόμενοι τακτοποιήθηκαν. Οι καθαρίστριες πάλι νόμιμες. Οι σχολικοί φύλακες στην θέση τους. Οι δημοτικοί αστυνομικοί πάλι στις δουλειές τους. Οι συμβασιούχοι στους Δήμους αορίστου χρόνου. Όλοι τους τακτοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι συμβασιούχοι Stage άνεργοι;;;;;; Ξεσηκωθείτε συνάδελφοι. Μην μένετε στο internet και στο Facebook. Δεν θα μας κάνουν μόνιμους από εδώ.»

«Δημοκρατία» λοιπόν για τον κ. Τσίπρα είναι να δίνει κάποιος λεφτά για να τακτοποιεί ο ίδιος παλιά και νέα ρουσφέτια. «Δημοκρατία», επίσης, για τον πρωθυπουργό είναι να τάζει προεκλογικώς «την μάνα και τον πατέρα του» (στην δημοσίευση των Σταζιέρ υπάρχει και βίντεο με τον κ. Τσίπρα να λέει στην συγκέντρωσή τους ότι «οι τίμιοι αγώνες δικαιώνονται») και μετά να ψέγει τους εταίρους διότι δεν δίνουν τα λεφτά για να μονιμοποιήσει και αυτούς. «Δημοκρατία» για τον κ. Τσίπρα είναι να δημιουργούν ελλείμματα (τα πλούσια κατά κύριο λόγο) ασφαλιστικά ταμεία και κάποιος άλλος να τα πληρώνει. «Δημοκρατία» για τον κ. Τσίπρα είναι να ξοδεύει πέντε μήνες σε πολιτικά πυροτεχνήματα (Βαρουφάκης: «οι Έλληνες δεν θέλουν δουλειές και λεφτά, θέλουν αξιοπρέπεια», Φλαμπουράρης: «το χρεος είναι αέρας και με αέρα θα πληρώσουμε» και λοιπά, πολλά, πολλά· μα, πάρα πολλά...) και να λέει ότι «η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις».

Ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης, που περιέφερε επί πεντάμηνο τις κόκκινες γραμμές του πέτου του σε όλες τις συνόδους των υπουργών Οικονομικών, εκτιμά ότι «η συμφωνία είναι δυνατή και ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μάλιστα μέσα σε μία νύχτα, αν είναι παρούσα η Άγκελα Μέρκελ». Λες και η Μέρκελ δεν έχει κοινοβούλιο να αποφασίζει και λαό που κοιτά τι γίνονται τα λεφτά του.

Ο κ. Γιάννης Παππάς δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε ισοδύναμα που οι «θεσμοί» αρνήθηκαν, αλλά δεν ανακοινώνει ποια είναι αυτά τα ισοδύναμα. Το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι πρότεινε μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και οι εταίροι δεν το δέχτηκαν. Μείωση ποίων εξοπλιστικών; Των 500 εκατομμυρίων ευρώ για σαράβαλα αεροπλάνα, που υπέγραψε και ο κ. Τσίπρας, εν μέσω «ανθρωπιστικής κρίσης»;;

Χειρότερη και από την χρεοκοπία είναι το οργουελιανό σκηνικό που στήνει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «ο πόλεμος είναι ειρήνη και η ειρήνη πόλεμος». Να διαπραγματεύεται τάχαμου «πολιτικώς» αριθμούς που δεν βγαίνουν, να καταγγέλλει το χρέος και να ζητά την δημιουργία περισσότερου χρέους, να καταστρέφει την οικονομία και να ζητά αποζημίωση, σαν τον νεανία δολοφόνο των γονιών του που ζήτησε επιείκεια από το δικαστήριο «επειδή είναι ορφανός».

Πέντε μήνες τώρα οι υπουργοί λένε το κοντό και το μακρύ τους στα τηλεπαραθύρια, χωρίς να έχουν αφιερώσει ούτε μία ολόκληρη μέρα δουλειάς στο υπουργείο τους. Πέντε μήνες τώρα εκστομίζουν ανοησίες για την συμφωνία που έρχεται, την συμφωνία που δεν έρχεται, την συμφωνία που γράφεται, την συμφωνία που δεν έχει βάση συζήτησης, την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που είναι ιστορική και πρέπει οι εταίροι να σεβαστούν, την συμφωνία της  20ης Φεβρουαρίου που, κατά τον κ. Βαρουφάκη, δεν είναι παρά ένα παλιόχαρτο δημιουργικής ασάφειας. Πέντε μήνες τώρα η κυβέρνηση σκορπά αφειδώς το πολιτικό κεφάλαιο της χώρας και εξανεμίζει τα τελευταία αποθεματικά των ταμείων μας, για να βολέψει τα δικά της παιδιά και να ελπίζει ότι όπως περνούσαν  δια καταλήψεων τα μαθήματα στα ΑΕΙ, έτσι θα προσπεράσουν και τώρα την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με ένα πανό στο χέρι και με την απειλή ότι θα το κάνουν «Κούγκι».

Χειρότερη και από την χρεοκοπία είναι η πληγή στην Δημοκρατία που ανοίγει αυτή η κυβέρνηση. Όχι την ψευδεπίγραφη που ανεμίζει ο κ. Τσίπρας στα ευρωπαϊκά σαλόνια κι όλοι -μέχρι και ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών- πολύ λογικά δηλώνουν ότι αδυνατούν να κατανοήσουν. Η «Δημοκρατία» του κ. Τσίπρα βλάπτει σοβαρά τον τόπο, αλλά και την πραγματική Δημοκρατία. Αυτή που με χίλια βάσανα στήθηκε μετά την χούντα και ο σύριζα μαγάριζε με καταλήψεις και παρανομίες διαρκώς...


Καθημερινή


Το παράδοξο των μειωμένων συντάξεων



του Γιώργου Στρατόπουλου

Στον Πίνακα Ι συγκρίνουμε στοιχεία του 2014 με στοιχεία του 2005.


Ας δούμε προσεκτικά στον Πίνακα ΙΙ την κατανομή των δαπανών για συντάξεις γήρατος -αποτελούν το 85% των συνολικών δαπανών για συντάξεις-  ανά ηλικιακό διάστημα (Πηγή: Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων  - Στοιχεία Μαρτίου 2015 - Μηνιαία Απεικόνιση Συνταξιοδοτικών Παροχών - έκθεση 22η).


Διαπιστώνουμε ότι οι συνταξιούχοι κάτω των 65 ετών λαμβάνουν πολύ υψηλότερες συντάξεις από τους γηραιότερους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα,
  • 471 χιλιάδες συνταξιούχοι κάτω των 65 ετών λαμβάνουν μέση σύνταξη γήρατος 1.227€ με σύνολο δαπάνης 6,94 δισ. €.
  • 497 χιλιάδες συνταξιούχοι άνω των 80 ετών λαμβάνουν μέση σύνταξη γήρατος 735 ευρώ με σύνολο δαπάνης 4,39 δισ. €
Δηλαδή οι νεότεροι συνταξιούχοι (όσοι μπαίνουν τα τελευταία χρόνια στο σύστημα) λαμβάνουν κατά μέσον όρο 67% υψηλότερη μηνιαία σύνταξη γήρατος από τους γηραιότερους συνταξιούχους (όσοι αποχωρούν από το σύστημα). Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 492 € μηνιαίως ή 5.902 € ετησίως ανά δικαιούχο.
Αν λοιπόν στα 9 χρόνια που μεσολάβησαν από το 2005 έως το 2014 είχαμε 650.000 νέους συνταξιούχους να αντικαθιστούν αντίστοιχο αριθμό γηραιότερων συνταξιούχων (ο αριθμός είναι εύλογος) φτάνουμε στα 4 δισ. που μας έλειπαν παραπάνω και εξηγείται η κατά 21% απόκλιση. Μπορεί τα νούμερα να είναι στρογγυλοποιημένα, αλλά η συλλογιστική περιγράφει με αρκετή προσέγγιση την πραγματικότητα. Κι αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια  και μόνον η αντικατάσταση 500.000 συνταξιούχων θα επιφέρει αύξηση της δαπάνης για συντάξεις γήρατος κατά 2,95 δισ. € ή 12,8% της σημερινής συνολικής δαπάνης. Χωρίς καμία απολύτως αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, χωρίς καμιά απολύτως αύξηση των συντάξεων.
Αυτή η ανάλυση είναι αποκαλυπτική για τα προβλήματα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Διότι δεν είναι μόνο ότι αυξάνεται το πλήθος των συνταξιούχων. Επιπροσθέτως στο σύστημα μπαίνουν νέοι δικαιούχοι, οι οποίοι έχουν κατοχυρώσει πολύ υψηλότερες συντάξεις από τους παλαιότερους. Δεν ξέρω και μάλλον δεν έχει πλέον μεγάλη σημασία πώς έγινε αυτό. Οπωσδήποτε πάντως στη χώρα μας ζει μια πολύ τυχερή γενιά: εργάστηκε σε καλές εργασιακές συνθήκες, με καλές προοπτικές σε μια περίοδο συνεχούς ανάπτυξης για τη χώρα (που υποστηρίχτηκε από την υπερχρέωσή της), εξασφάλισε τη δυνατότητα μαζικής πρόωρης συνταξιοδότησης και, μέχρις στιγμής τουλάχιστον, σχετικά καλές συντάξεις.
*Τα στοιχεία του Πίνακα Ι για το 2005 προέρχονται από το στατιστικό δελτίο φορολογικών δεδομένων της ΓΓΠΣ – Παράρτημα 1, Συνολικό πλήθος και ποσό ανά κωδικό δήλωσης. Για το 2014 προέρχονται από το Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων - Στοιχεία Δεκεμβρίου 2014 - Μηνιαία Απεικόνιση Συνταξιοδοτικών Παροχών - έκθεση 19η. (Από τη συνολική μηνιαία δαπάνη αφαιρέθηκαν τα ποσά που αφορούν μερίσματα Μετοχικών Ταμείων και οι κρατήσεις περίθαλψης και έγινε αναγωγή της δαπάνης σε ετήσια βάση).
**O Γιώργος Στρατόπουλος είναι οικονομολόγος με πολυετή θητεία στον χρηματοοικονομικό τομέα και PhD στη Θεωρητική Φυσική.
Πηγή : protagon.gr


Το κανάλι της Βουλής έγινε το κανάλι της Ζωής



Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χρησιμοποιεί το κανάλι της Βουλής αποκλειστικά για προσωπική της προβολή, καταγγέλουν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αφορμή το γεγονός, ότι ενώ ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας, όπου συζητείται μάλιστα με κατεπείγουσα διαδικασία το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που εισήγαγε η Νάντια Βαλαβάνη, το κανάλι της Βουλής μεταδίδει την Επιτροπή για την Αλήθεια του Χρέους, όπου η Ζωή Κωνσταντοπούλου περά από… «ιερή εξέταση» τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ., Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Τα θέμα κατήγγειλε πρώτος ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως το Κανάλι της Βουλής μετετράπη σε μέσο προσωπικής προβολής της Προέδρου. Μάλιστα, μη πιστεύοντας ότι αυτό συμβαίνει, ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας, μέχρις ότου διασταυρωθεί αυτό που του μετέφεραν.

Έκπληκτος έδειχνε και ο Προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος περιορίστηκε να πει πως θα ενημερώσει την Πρόεδρο για το θέμα που έθιξε ο κ. Μητσοτάκης αλλά ο ίδιος, είπε, δεν μπορεί να διακόψει τη συνεδρίαση.

Την έντονη αντίδραση τους εξέφρασαν και ο Λ. Γρηγοράκος από το ΠΑΣΟΚ, όπως και η Αντ. Λυμπεράκη από το Ποτάμι.

Σημειωτέον ότι η Επιτροπή για την Αλήθεια του Χρέους ξεκίνησε από τις 2 το μεσημέρι και η Πρόεδρος παρ’ ότι γνώριζε πως η Βουλή έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 6 το απόγευμα, αγνόησε κανονικά τον προγραμματισμό και προγραμμάτισε να παίξει η ίδια!


Πηγή : newsit.gr


Δημοσκόπηση GPO: Επτά στους 10 θέλουν παραμονή πάση θυσία στο ευρώ





Η εικόνα αλλάζει στους ψηφοφόρους στον ΣΥΡΙΖΑ, που πλειοψηφικά θέλουν χρεοκοπία και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα αν επιμείνουν οι δανειστές σε μια κακή συμφωνία -Να πει «ναι» η ΝΔ και να αλλάξει αρχηγό, θέλει η πλειοψηφία

Ισχυρή παραμένει η υποστήριξη της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών στο ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας GPO για την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega Channel, στην οποία καταγράφηκε ο απόλυτος διχασμός που επικρατεί μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Κατά τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, το 69,7% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την άποψη για πάση θυσία παραμονή στο ευρώ, έναντι του 28,9% που τάσσεται υπέρ της αλλαγής νομίσματος. Οι υποστηρικτές ωστόσο της εξόδου από το ευρώ έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους, αφού το σχετικό ποσοστό είναι ανεβασμένο κατά 11 μονάδες σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας.

 Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος υπέρ της παραμονής στο ευρώ θα ψήφιζε το 68,5% των πολιτών έναντι του 27,6% που θα επέλεγε με την ψήφο του την επαναφορά του εθνικού νομίσματος.

Η υποστήριξη στο ευρώ παραμένει πλειοψηφική και στην περίπτωση μιας επώδυνης συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές της χώρας: το 56,2% των ερωτηθέντων προτιμά παραμονή στο κοινό νόμισμα ακόμη και αν αυτό συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας που θα φέρει μια κακή συμφωνία. Στην περίπτωση αυτή βεβαίως αυξάνεται στο 35,4% το ποσοστό όσων επιλέγουν την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

Ευρωσκεπτικιστές οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Η εικόνα αλλάξει όταν στο ίδιο ερώτημα απαντούν οι ψηφοφόροι στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων υπερτερούν εκείνοι που σε περίπτωση μιας κακής συμφωνίας επιλέγουν σε ποσοστό 45,6% την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, όταν όσοι προτιμούν την παραμονή στο ευρώ ακόμη και με μέτρα λιτότητας φθάνουν στο 43,3%.

Αντιστοίχως, μειωμένο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος που δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της πάση θυσία παραμονής στο ευρώ, καθώς φθάνει στο 55,9%, ποσοστό στο οποίο επίσης ανέρχονται οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ που σε περίπτωση δημοψηφίσματος θα ψήφιζαν υπέρ του ενιαίου νομίσματος.

Σε ποσοστό, εξάλλου, 57,5% οι πολίτες απαντούν ότι, παρότι η ΕΕ δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών, πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή, γιατί διαφορετικά θα απομονωθούμε. Στο 18,8% φθάνουν όσοι έχουν την άποψη ότι η ΕΕ αποτελεί πρόοδο και είναι αναγκαία η παραμονή της Ελλάδας σε αυτή, ενώ σε ποσοστό 21,3% περιορίζονται όσοι υποστηρίζουν ότι η ΕΕ εκφράζει συμφέροντα που δεν εξυπηρετούν την Ελλάδα και πρέπει να φύγουμε από αυτήν.

Να συνεχίσει η κυβέρνηση

Η κοινή γνώμη φαίνεται ότι εξακολουθεί να εμπιστεύεται την κυβέρνηση, καθώς στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές απαντά ότι πρέπει να συνεχίσει η ίδια κυβέρνηση με ποσοστό 47,3%, ενώ 29,9% επιθυμεί τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την ίδια Βουλή και μόλις το 19,3% ενστερνίζεται το αίτημα για νέες βουλευτικές εκλογές.

Άλλωστε, το 54,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σε γενικές γραμμές συμφωνεί με τη στρατηγική της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, έναντι του 43,8% που διαφωνεί. Κι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ένας στους δύο Έλληνες (48,5%) πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα είναι χειρότερη τους τελευταίους μήνες, έναντι μόλις του 18,7% που απαντά ότι είναι καλύτερη. Επίσης το 38,9% απαντά ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση είναι σήμερα χειρότερη από ό,τι ήταν πριν τις εκλογές, ενώ το 57,2% θεωρεί ότι παρέμεινε ίδια.

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος προκαλούν «ελπίδα» στο 35,1% και «ικανοποίηση» στο 4,3%, ενώ ακόμη υψηλότερα είναι τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς «αβεβαιότητα» απαντά το 25,9% και «απογοήτευση» το 32,5%.

Ολα αυτά ίσως δεν είναι άσχετα με το γεγονός ότι η πλειονότητα των πολιτών επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάσταση στους εταίρους και δανειστές της χώρας, ενώ προβλέπει ότι η διαπραγμάτευση με θα οδηγήσει σε συμβιβασμό, μέσα από υποχωρήσεις που θα γίνουν κυρίως από την πλευρά της Ελλάδας.
 Ειδικότερα, στην ερώτηση για το ποιος ευθύνεται που έχουν περάσει 4,5 μήνες από τις εκλογές, χωρίς να κλείσει η συμφωνία, το 37,4% απαντούν η ελληνική κυβέρνηση, το 56,3% οι εταίροι - δανειστές μας και το 6,3% δηλώνουν «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Για την κατάληξη που θα έχει η διαπραγμάτευση, οι πολίτες απαντούν με: ρήξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, σε ποσοστό 8,3%, συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως της Ελλάδας, σε ποσοστό 67,8%, συμβιβασμό με υποχωρήσεις κυρίως των δανειστών, σε ποσοστό 19,4%, ενώ δεν απαντά το 4,5%.

Το προβάδισμα και η δημοφιλία Πανούση και Βαρουφάκη

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ισχυρό προβάδισμα 12,1 μονάδων, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 35,1%, έναντι 23% της Νέας Δημοκρατίας. Στην τρίτη θέση κατατάσσεται το Ποτάμι με 6% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΚΚΕ με 5,4% ΟΙ ΑΝ.ΕΛ. Με 3,7%, το ΠΑΣΟΚ με 3,2%, η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη με 2,7%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1% και η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου με 1%.

Εντυπωσιακά υψηλή είναι η δημοτικότητα του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση για τον οποίο δηλώνει ότι έχει θετική γνώμη το 59,4% όσων συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα. Σχετικά υψηλή είναι και η δημοφιλία του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που φθάνει στο 48,3%, ενώ χαμηλότερα κινείται η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για την οποία θετική άποψη έχει το 36,6% των πολιτών και πιο κάτω, στο 28% είναι η δημοφιλία του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά.

Να ψηφίσει και να αλλάξει ηγεσία η ΝΔ
Μάλλον αποκαρδιωτικά είναι τα ευρήματα για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς το 50,6% πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα θα ήταν χειρότερη αν ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και μόνον το 22,6% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα. Επίσης το 66,2% του συνόλου των πολιτών τάσσεται υπέρ της αλλαγής ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση, ποσοστό, πάντως, που μειώνεται στο 39,6% όταν ερωτώνται οι ψηφοφόροι της ΝΔ, οι οποίοι, σε ποσοστό 57,3% δεν υποστηρίζουν το αίτημα για διαδοχή στη ηγεσία του κόμματός του.

Ενδιαφέρον, παρουσιάζει εξάλλου και το εύρημα σύμφωνα με το οποίο το 77,3% θέλει η Νέα Δημοκρατία να ψηφίσει τη συμφωνία που θα συνάψει η κυβέρνηση με τους πιστωτές, έναντι του 15,7% που την καλεί να την καταψηφίσει. Οι πολίτες, ωστόσο, διχάζονται όταν τους ζητείται να προβλέψουν τι θα κάνει: το 47% απαντά θετικά και σχεδόν αντίστοιχο είναι το ποσοστό όταν απαντούν αρνητικά.


Πηγή : protothema.gr


ΗΠΑ: Παρά τις δυσκολίες, αισιοδοξία για συμφωνία



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ

Η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη ότι θα επέλθει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ωστόσο επανέλαβε χθες ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να εργασθούν ώστε να υπάρξει γρήγορα μία ικανοποιητική λύση.

«Η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς εταίροι της πρέπει να δουλέψουν γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε να καταλήξουν σε ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ. «Οι Έλληνες πολίτες έχουν υποστεί παρατεταμένη δυσχέρεια και έχουν κάνει δύσκολα άλλα απαραίτητα βήματα για να δημιουργήσουν τις βάσεις για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, «εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία χωρίς να δημιουργηθεί περιττή αστάθεια στις χρηματαγορές». Ο ίδιος πάντως παραδέχθηκε ότι χθες υπήρξε «κάποια αστάθεια», την οποία χαρακτήρισε ως αντίδραση και απέδωσε στην προσπάθεια πρόβλεψης του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε, ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να αισιοδοξεί «για ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα» που δεν θα προκαλέσει αστάθεια στις αγορές, καθώς «όλες οι πλευρές που κάθονται γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναγνωρίζουν το διακύβευμα του να υπάρξει ικανοποιητική επίλυση. Μπορεί λοιπόν να είναι δύσκολο να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά είναι καθαρά προς το συμφέρον όλων… να φτάσουν στο ίδιο αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει υπάρξει αλλαγή στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς όπως εκτίμησε ο ίδιος μία εβδομάδα πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα είχε ασκήσει πίεση κυρίως στην Ελλάδα, εστιάζοντας στις δύσκολες πολιτικές επιλογές που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, ο κ. Ερνεστ επανέλαβε και τα… δύο: «Λοιπόν, η θέση μας είναι, ειλικρινά, ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να εμπλακούν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με τρόπο που θα οδηγήσει σε μία συμβιβαστική συμφωνία. Και έχουμε πει ότι είναι σημαντικό για την Ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δεσμευθεί να κάνουν. Γνωρίζω ότι αυτό είναι που ενδιαφέρονται να δουν και οι πιστωτές. Και νομίζω ότι η όποια τελική συμφωνία θα χρειασθεί δέσμευση σε αυτές τις γραμμές. Αλλά τελικά, αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουν όλες οι πλευρές».

Στην ερώτηση, τέλος, αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε κάποιες επαφές για το θέμα της Ελλάδας το Σαββατοκύριακο, ο κ. Ερνεστ παρέπεμψε κατά την πάγια τακτική του στο υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας ότι ο υπουργός Τζακ Λιου είναι ο κυρίως υπεύθυνος για τις επαφές με τους Έλληνες και τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης και τους διεθνείς οργανισμούς, «ώστε να προσπαθήσει να ενθαρρύνει μία λύση».



Πηγή : kathimerini.gr


Ντόρα Μπακογιάννη βλέπει ο Τσίπρας σήμερα στο Μαξίμου



Την Ντόρα Μπακογιάννη θα υποδεχθεί σήμερα στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας.

H Nτόρα Μπακογιάννη ζήτησε τη συνάντηση φανερά ανήσυχη για το μέλλον της χώρας προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων, συνάντηση την οποία ήθελε και κανόνισε για σήμερα ο Πρωθυπουργός.

Η κυρία Μπακογιάννη αναμένεται να ζητήσει από τον πρωθυπουργό την αναγκαία σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την Συγγρού για αυτή την πρωτοβουλία της να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.





Εκκληση Αβραμόπουλου να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια



Έκκληση να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια «για μια έντιμη, δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία», απευθύνει με δήλωση που εξέδωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Δημήτρη Αβραμόπουλου έχει ως εξής:

"Ως Ευρωπαίος και Έλληνας, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρώ καθήκον μου, αυτήν την ύστατη και κρίσιμη ώρα, να απευθύνω έκκληση να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για μια έντιμη, δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Τη στιγμή αυτή αμφισβητείται η θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη.

Η Ελλάδα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρη, μόνο όταν βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και ο λαός της να βρει εκεί και πάλι το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Είναι αλήθεια, ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Δεν υπάρχουν ανώδυνες αποφάσεις.

Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε, ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο υποχρεώσεις. Είναι και ευθύνη. Είναι ανάπτυξη και ευημερία. Είναι σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Είναι συμμετοχή σε μία γεωπολιτική ζώνη, προόδου, σταθερότητας και ασφάλειας.

Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των ευθυνών μας και των περιστάσεων. Να αναλάβουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου μαζί, το κόστος των δύσκολων αποφάσεων, αλλά και τη μεγάλη ευθύνη ανασυγκρότησης της χώρας. Σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης.

Μόνο έτσι μπορεί η Ελλάδα ενωμένη να πατήσει σε στέρεο έδαφος και πάλι, κοιτώντας και προχωρώντας μόνο μπροστά. Ενώπιον αυτών των ευθυνών και της εθνικής προσπάθειας, κανένας δεν περισσεύει. Και κάτι ακόμα. Να μην χωριζόμαστε σε νικητές και ηττημένους. Διότι δεν θα υπάρχουν ούτε οι μεν, ούτε οι δε. Από αυτήν την περιπέτεια, νικήτρια πρέπει να βγει μόνο η χώρα».



Πηγή : tanea.gr