Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Με χτυπήματα σε Βουλή, τράπεζες και υπουργεία απειλεί ο Μαζιώτης λόγω νέου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.


Ζητάει αφοπλισμό της Αστυνομίας και του Στρατού.

Νέες απειλές για τρομοκρατικά χτυπήματα εξαπολύει μέσα από τη φυλακή, ο Νίκος Μαζιώτης με κείμενο που αναρτήθηκε σε αντιεξουσιαστική ιστοσελίδα.

Συγκεκριμένα η επιστολή του καταλήγει με τις φράσεις:

«Ένοπλη έφοδος για την κατάληψη των οχυρών της εξουσίας, Βουλή, υπουργεία, τράπεζες, Τράπεζα της Ελλάδος. Αφοπλισμός της Αστυνομίας και του Στρατού. Η μόνη λύση είναι η κοινωνική επανάσταση»

Μέσα από το κείμενό του ο Νίκος Μαζιώτης προτείνει τη δημιουργία μιας επαναστατικής πλατφόρμας και εξηγεί ότι επανάσταση για τον ίδιον είναι όταν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ανατρέπει με τη βία και τα όπλα την εξουσία.

Ο Νίκος Μαζιώτης βρίσκεται προσωρινά στις φυλακές Κορυδαλλού, στην ίδια πτέρυγα με τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς καθώς είναι σε εξέλιξη η δίκη του στο Εφετείο για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα.

Ο Νίκος Μαζιώτης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία-μνημόνιο με τους δανειστές συνεχίζοντας έτσι την ίδια πολιτική που εγκαινιάστηκε το 2010 και ενώ το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει εμφανιστεί εκ νέου στον ορίζοντα».
Ο ίδιος προσθέτει πως «βρισκόμαστε στο κατώφλι ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων» που, όπως τονίζει αφορούν στην αναμενόμενη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «με τους δανειστές της υπερεθνικής οικονομικής ελίτ».

Ο Νίκος Μαζιώτης υπογραμμίζει πως η επικείμενη συμφωνία «επισφραγίζει την εδώ και καιρό προαναγγελθείσα υποχώρηση της κυβέρνησης και θα αποτελέσει την αρχή του τέλους, της ούτως ή άλλως λαβωμένης συναίνεσης και ανοχής αλλά και την αρχή της πολιτικής χρεοκοπίας της».


Διαβάστε, μεταξύ άλλων, το κείμενο που αναρτήθηκε στο indymedia και υπογράφει ο Νίκος Μαζιώτης:

«Μετά τη σύλληψη μου στις 16 Ιουλίου 2014, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Πάτρα από αναρχικές-αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες με θέμα «Ένοπλος Αγώνας-Επαναστατικό Κίνημα-Κοινωνική Επανάσταση».

Σκοπός αυτών των εκδηλώσεων ήταν να αναδειχθεί η άρρηκτη σχέση του ένοπλου αγώνα με το επαναστατικό κίνημα του οποίου η δημιουργία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την Κοινωνική Επανάσταση, για την ανατροπή του κεφαλαίου και του κράτους.

Αυτές οι εκδηλώσεις αποτέλεσαν μια αφορμή συζήτησης και τοποθέτησης πάνω σε ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο τον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο αλλά και την κοινωνία συνολικά και είναι ιδιαίτερα κρίσιμα αυτή την περίοδο, που η συνέχιση και το βάθεμα της κρίσης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και ραγδαίες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις.

 Η κυβέρνηση Σύριζα που ανέλαβε λίγους μήνες πριν την εξουσία, ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία-μνημόνιο με τους δανειστές συνεχίζοντας έτσι την ίδια πολιτική που εγκαινιάστηκε το 2010 και ενώ το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει εμφανιστεί εκ νέου στον ορίζοντα. (...)

Όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει δεν βρισκόμαστε στην εποχή του εθνικού καπιταλισμού αλλά στην εποχή του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, όπου το κεφάλαιο κινείτε ελεύθερα πέρα από εθνικά σύνορα το οποίο δεν εμποδίζεται από δασμούς και προστατευτικούς νόμους, η εθνική ταυτότητα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όπως παλιότερα και έχει αναδειχθεί ως ηγέτιδα δύναμη, μια υπερεθνική οικονομική ελίτ που στο εσωτερικό της βέβαια υπάρχουν και ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις. (...)

Επειδή βρισκόμαστε σε μια εποχή σύγχυσης όπου οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους θα πρέπει να επανακαθορίσουμε και να επανανοηματοδοτήσουμε το τι είναι Επανάσταση. Επανάσταση είναι όταν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, οι φτωχοί, οι καταπιεσμένοι, οι εργαζόμενοι, η νεολαία ανατρέπει με τη βία και τα όπλα την εξουσία, δηλαδή το κράτος που κατέχει μια κοινωνική μειοψηφία, οι πλούσιοι, οι καπιταλιστές, οι ολιγάρχες και επιβάλλει τη θέληση του. Αυτό συνέβαινε ιστορικά από τότε που δημιουργήθηκαν οι ταξικοί διαχωρισμοί και εμφανίστηκε το κράτος και ξέσπασε η πάλη των τάξεων.

Άρα η Επανάσταση ή θα είναι Κοινωνική Επανάσταση ή δεν θα είναι Επανάσταση.
Η Επανάσταση δεν ήταν ποτέ και δεν μπορεί να είναι στοιχείο αυτοαναφορικότητας, δεν ταυτίζεται με την εξέγερση, δεν ορίζεται ως ατομική δράση και επιλογή αλλά είναι μια μακρά, συνθέτη και βαθιά κοινωνική διαδικασία, όπου προϋποθέτει να συμπορευτούμε και να δράσουμε με μεγάλα τμήματα των καταπιεσμένων, να αναζητούμε τρόπους επικοινωνίας τόσο σε επίπεδο δράσης όσο και λόγου, που να αγγίζει όσο περισσότερους καταπιεσμένους των χαμηλών κοινωνικών τάξεων γίνεται, γιατί αυτά τα στρώματα έχουν συμφέρον από την ανατροπή και να γειώνουμε το επαναστατικό πρόταγμα στις άμεσες κοινωνικές ανάγκες, αγωνίες και προβληματισμούς. (...)

Βρισκόμαστε στο κατώφλι ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που αφορούν την αναμενόμενη συμφωνία της κυβέρνησης Σύριζα με τους δανειστές της υπερεθνικής οικονομικής ελίτ.

Η επικείμενη συμφωνία επισφραγίζει την εδώ και καιρό προαναγγελθείσα υποχώρηση της κυβέρνησης και θα αποτελέσει την αρχή του τέλους, της ούτως ή άλλως λαβωμένης συναίνεσης και ανοχής αλλά και την αρχή της πολιτικής χρεοκοπίας της, κάτι που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε όσοι πραγματικά επιδιώκουμε την ανατροπή και την επανάσταση.

Αυτή την περίοδο μια στρατηγική των επαναστατών και του κινήματος, θα ήταν να υπονομεύσουν και να σαμποτάρουν τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, πράγμα που θα οδηγούσε στην αστάθεια, στην υπονόμευση και στην ανατροπή της κυβέρνησης αλλά και στην χρεοκοπία του κράτους και του συστήματος, ως ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της επαναστατικής προοπτικής. (...)».



Πηγή : eglimatikotita.gr


ΗΠΑ - Νεμπράσκα: Θανατική ποινή τέλος με απόφαση του τοπικού κοινοβουλίου



Η πολιτεία Νεμπράσκα των ΗΠΑ κατήργησε τη θανατική ποινή, με το τοπικό κοινοβούλιο να ακυρώνει το βέτο του ρεπουμπλικανού κυβερνήτη.

Η απόφαση ελήφθη με την υποστήριξη και κοινοβουλευτικών από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, οι οποίοι αντιτίθενται στην εσχάτη των ποινών ως μορφή τιμωρίας.

Η Νεμπράσκα γίνεται έτσι η 19η πολιτεία των ΗΠΑ, μαζί με την περιφέρεια της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, Ουάσιγκτον, που καταργεί τη θανατική ποινή, ενώ είναι η πρώτη εδώ και τέσσερις δεκαετίες που αυτό συμβαίνει επί κυριαρχίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που εδώ και πολλές δεκαετίες κινείται συντηρητικότερα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στην πολιτεία δεν είχε υπάρξει εκτέλεση θανατοποινίτη από το 1997, οπότε και είχε πραγματοποιηθεί εκτέλεση σε ηλεκτρική καρέκλα.

Το Νομοθετικό Σώμα της Νεμπράσκα (παίζει τον ρόλο τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας) ενέκρινε την κατάργηση με πλειοψηφία 30 έναντι 19 - ακριβώς όσες ψήφοι χρειάζονταν για να υπερνικηθεί το βέτο του κυβερνήτη της πολιτείας, Πιτ Ρίκετς.

Η Βόρεια Ντακότα, επίσης παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία, είχε καταργήσει τη θανατική ποινή ήδη από το 1973.

Η τελευταία πολιτεία πριν τη Νεμπράσκα η οποία είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση ήταν το Μέριλαντ, το 2013.


Πηγή


Β. Κορκίδης: Ο Τόμσεν μου είπε «300 ευρώ μισθός είναι καλά»! «Ανήκετε στα Βαλκάνια» δικαιολόγησε ο τότε επικεφαλής της τρόικας τον ισχυρισμό του


«Ανήκετε στα Βαλκάνια» δικαιολόγησε ο τότε επικεφαλής της τρόικας τον ισχυρισμό του

«300 ευρώ μισθός είναι καλά» φέρεται να δήλωσε ο Πολ Τόμσεν, όταν ήταν επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα, για τους μισθούς στη χώρα μας, στον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη, όπως  κατέθεσε ο τελευταίος στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια!

«Μια φορά, τον Δεκέμβριο του 2011, μας επισκέφθηκε η Τρόϊκα, ο κ. Μαζούχ, ο κ. Τόμσεν, στα γραφεία μας, χωρίς να συνοδεύεται από ελληνική εκπροσώπηση. Όταν αντιδράσαμε στο αίτημά τους για μείωση μισθών και πήγαμε να κάνουμε σύγκριση με αντίστοιχους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ξέρετε τι μας είπε ο κ. Τόμσεν; "Κάνετε μεγάλο λάθος. Δείτε τους μισθούς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, γιατί εκεί ανήκετε". Όταν τον ρώτησα, ποιος νομίζει ότι πρέπει να είναι ο μισθός, μου είπε, "300 ευρώ καλά είναι"» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Ο κ. Κορκίδης, με την  κατάθεση του οποίου ξεκίνησαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής, μίλησε για τραγικά λάθη που έγιναν, αλλά και «για κάποιους που βιάστηκαν να βάλουν τη χώρα στα μνημόνια και για άλλους που βιάστηκαν να την βγάλουν».

Ήταν περιγραφικός επίσης ως προς τις συνέπειες που είχαν στην ελληνική αγορά οι επισκέψεις των Τροϊκανών, αλλά και ως προς την συμπεριφορά τους απέναντι σε όσους συναντούσαν για να συζητήσουν.

«Τρομοκρατούσαν την αγορά οι επισκέψεις της Τρόϊκας στη χώρα μας ανά δίμηνο, τρίμηνο. Είχαν επιπτώσεις αυτές οι επισκέψεις. Φτάσαμε να έχουμε 77 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, ενώ 82 δισ. ευρώ έφθασαν τα κόκκινα δάνεια», ανέφερε ο κ. Κορκίδης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν είχε εισακουστεί η πρόταση του, όταν είχε ζητήσει από τον τότε πρωθυπουργό να βάλει «κόκκινες γραμμές»  στην αγορά, επισημαίνοντας ότι «αν τότε είχαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις 130.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι μισές θα δούλευαν σήμερα».


Πηγή 






Ανοίγει παράθυρο για πρόταση μομφής σε Κωνσταντοπούλου το Ποτάμι



Ο Σταύρος Θεοδωράκης ισχυρίστηκε ότι θα υπογράψουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Παράθυρο για πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου άφησε ανοιχτό ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ΣΚΑΪ.

Από την πλευρά του κ. Θεοδωράκη αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας ότι στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας προς το πρόσωπο της Προέδρου θα μετέχουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου απασχολεί σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και δύο εβδομάδες το Ποτάμι.

«Η κυρία Κωνσταντοπούλου να ασχοληθεί με το προσωπικό της πρόβλημα που είναι μεγάλο. Εκείνη χαριεντίζεται με τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή. Τις φωνές του κ. Τσίπρα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, τις έχουμε ακούσει. Η πρόεδρος της Βουλής δεν έχει εκλεγεί για να αντικαθιστά τον Πρωθυπουργό, οπότε ας ασχοληθεί με τα προβλήματα του κοινοβουλίου λοιπόν. Το είχα τονίσει εξαρχής στον Πρωθυπουργό ότι είναι λάθος να προτείνει την κ. Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρο της Βουλής.» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης

Πηγές πάντως από την πλευρά της Κουμουνδούρου στο άκουσμα της πρότασης δήλωναν παντελή άγνοια ενώ άλλοι έκαναν λόγο για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», βλέποντας πίσω από το «παράθυρο» Θεοδωράκη μία διερευνητική κρούση προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.



Πηγή : newsbeast.gr


Τυνησία: Συνελήφθη και ο δεύτερος Μαροκινός για την επίθεση στο Μπαρντό



Ένας δεύτερος Μαροκινός, που καταζητούνταν ως ύποπτος για ανάμιξη στην αιματηρή επίθεση της 18ης Μαρτίου εναντίον του μουσείου Μπαρντό στην Τύνιδα, συνελήφθη στα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο ύποπτος, ο οποίος ονομάζεται Νουρεντίν αλ-Νάιμπι, «συνελήφθη την Κυριακή στο συνοριακό φυλάκιο του Ρας Τζεντίρ ενώ επέστρεφε στην Τυνησία από τη Λιβύη», δήλωσε ο Μοχάμεντ Άλι Αρούι.

Ο άνδρας αυτός, ο οποίος «είχε στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο», ήταν αναμεμιγμένος «με έμμεσο τρόπο» στην επίθεση, όπως και ένας άλλος Μαροκινός ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα στην Ιταλία, πρόσθεσε ο Αρούι χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τον ρόλο που πιστεύεται πως είχε ο ύποπτος.

Είκοσι δύο άνθρωποι -21 ξένοι τουρίστες και ένας τυνήσιος αστυνομικός-- σκοτώθηκαν στην επίθεση εναντίον του μουσείου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όμως η Τύνιδα την αποδίδει στον Λόκμαν Αμπού Σαχρ, έναν αλγερινό τζιχαντιστή που συνδέεται με την αλ-Κάιντα και σκοτώθηκε στα τέλη Μαρτίου από τις τυνησιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως έχουν συλληφθεί περίπου 50 πρόσωπα στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε από δύο νεραρούς Τυνήσιους. Οι τυνησιακές αρχές είχαν εκδώσει επίσης διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος δύο Μαροκινών και ενός Αλγερινού.

Την περασμένη εβδομάδα η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός νεαρού Μαροκινού που είχε φθάσει λαθραία στη χώρα τον Φεβρουάριο με πλοιάριο. Η σύλληψη έγινε βάσει αυτών των ενταλμάτων σύλληψης για ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης και συνωμοσία για τη διάπραξη επίθεσης.

Ο 22χρονος Αμπντελμαζίντ Τούιλ, «γνωστός με το ψευδώνυμο Αμπντάλα», είχε συλληφθεί στο Γκατζάνο, κοντά στο Μιλάνο, στο διαμέρισμα όπου κατοικούν η μητέρα του και οι δύο αδελφοί του. Στις 22 Μαΐου ο νεαρός άνδρας, ο οποίος δηλώνει αθώος, αρνήθηκε να εκδοθεί στην Τυνησία.


Πηγή : tovima.gr


Μεσαίωνας : Κατέβασαν έργο τέχνης από το κέντρο της Αθήνας με παρέμβαση ιερέα



H καταγγελία ενός ιερωμένου έγινε αιτία να καθαιρεθεί ένα έργο τέχνης από την καρδιά της Αθήνας: η βιντεοπροβολή Stills του Κρις Βέρντονκ που προβαλλόταν σε κτίριο επί των οδών Παρνασσού και Παπαρηγοπούλου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Fast Forward της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Το έργο πρόλαβε να μείνει στη θέση του για έξι νύχτες - από τις 22.00 έως τη 1.00 - αλλά την έβδομη, δηλαδή το βράδυ της Τετάρτης είχε αποκαθηλωθεί, καθώς διερχόμενος ιερέας φέρεται να προσεβλήθη από τις εικόνες που προβάλλονταν - γυμνές υπερμεγέθεις ανθρώπινες φιγούρες που συγκρατούν κτίρια ως άλλες καρυάτιδες - και έκανε καταγγελία στην αστυνομία.

Στο τμήμα εκλήθησαν οι υπεύθυνοι εκ μέρους της Στέγης και αφού ενημερώθηκαν ότι η προβολή θεωρήθηκε ότι προσβάλλει τη δημόσια αιδώ προχώρησαν σε απομάκρυνση του έργου.

Κατόπιν τούτου η Στέγη εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, υποχρεώθηκε να διακόψει την προβολή του έργου με τον τίτλο Stills του Κρις Βέρντονκ που εντάσσεται στο FastForwardFestival 2, στη συμβολή των οδών Παρνασσού και Παπαρηγοπούλου (πλατεία Κλαυθμώνος), κατόπιν καταγγελιών επί του περιεχομένου αυτού, επειδή σέβεται και υπακούει τους νόμους.

Είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη λογική αντιμετώπισης ενός έργου τέχνης. Το γυμνό αποτελεί στοιχείο καλλιτεχνικής έκφρασης, δεν είναι χυδαίο ούτε άσεμνο.

Λυπόμαστε που 12 χρόνια μετά το Outlook, συζητάμε ακόμα αν είναι προσβλητικό το γυμνό σε ένα σύγχρονο έργο τέχνης. Ας αναλογιστεί ο καθένας μας τι είναι χυδαίο, τι θα έπρεπε να μας ενοχλεί πιο πολύ, η εικόνα γυμνών ανθρώπων που προβάλλονται σε ένα τοίχο πάρκινγκ της πλατείας Κλαυθμώνος ή η καθημερινότητα εξαθλιωμένων ανθρώπων που ζουν στην κάτω μεριά της πλατείας.

Πώς κρίνεται τι είναι επιτρεπτό και τι όχι; Αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι πώς οριοθετείται το άσεμνο σε ένα έργο τέχνης. Γιατί αφορά μόνο τη σύγχρονη τέχνη και δεν υπάρχει κανένα αντίστοιχο θέμα προσβολής δημοσίας αιδούς σε αρχαία ή αναγεννησιακά έργα; Είναι καιρός πια να συζητήσουμε για την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης στον δημόσιο χώρο».


Πηγή : tanea.gr


H Nέα Δημοκρατία επιτίθεται στον Ξυδάκη -Ζητά εξηγήσεις για τις αλλαγές στο Ελληνικό Φεστιβάλ



Εξηγήσεις ζητά από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας κα Έλενα Ράπτη, για την αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ από την ηγεσία του ΥΠΠΟ.

Εκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ενημερωθήκαμε όλοι, μαζί με τα ανυποψίαστα μέλη του ΔΣ. του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ, για την αιφνιδιαστική απόφαση αντικατάστασής τους από την ηγεσία του ΥΠΠΟ χωρίς καμιά προηγούμενη ενημέρωση ή επίσημη αιτιολογία.

Λίγες ημέρες πριν από τη έναρξη των εκδηλώσεων του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ο κ. Ξυδάκης έκρινε πως είναι ο κατάλληλος χρόνος να ανασυνθέσει το διοικητικό του συμβούλιο. Δημιουργώντας αναίτια πρόβλημα στη λειτουργία του Ελληνικού Φεστιβάλ και προκαλώντας απορίες για τη σκοπιμότητα αυτής της απόφασης που δεν υπαγορεύτηκε από καμία ανάγκη αφού η θητεία των μελών έληγε τον Μάρτιο του 2016.
Τα μέλη που διώχθηκαν έχουν ιστορία άμισθης προσφοράς και συμβολής στο έργο του Ελληνικού Φεστιβάλ, είναι καταξιωμένοι άνθρωποι στο χώρο του πολιτισμού και αξίζουν σεβασμού και αναγνώρισης και ασφαλώς όχι αυτής της υποτιμητικής μεταχείρισης από την πλευρά του υπουργείου.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ είναι εξόχως αντιδεοντολογική, αφού δε συνοδεύεται από την οφειλόμενη εξήγηση για αυτή την άκομψη και επιζήμια πολιτική πρωτοβουλία του υπουργείου. Αν ο κ. Ξυδάκης έχει κάποιον επαρκή λόγο είμαστε έτοιμοι να τον ακούσουμε. Αν όμως, δεν έχει, μάλλον επιβεβαιώνεται ο κομματικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης απόφασης.»





Πηγή: iefimerida.gr


«Αλλη μια κίνηση- σκάνδαλο» Ποτάμι: Λεφτά υπάρχουν για την προσωπική προβολή της Προέδρου




Η Ζωή Κωνσταντοπούλου συγκροτεί επιτροπή για την προβολή του έργου της, ενώ από τα νοσοκομεία λείπουν τα στοιχειώδη, σημειώνεται σε ανακοίνωση του κόμματος

Την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγγέλει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, καθώς όπως τονίζει «Λεφτά υπάρχουν για την προσωπική προβολή της Προέδρου».

Το Ποτάμι αναφέρεται στην συγκρότηση «αμειβόμενης επιτροπής για την προώθηση του έργου» της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ενώ την ίδια ώρα «από τα νοσοκομεία λείπουν και τα στοιχειώδη».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Tη στιγμή που από τα νοσοκομεία λείπουν και τα στοιχειώδη και το υπουργείο Παιδείας αναζητούσε επί μέρες λίγες χιλιάδες ευρώ για να συμμετάσχουν οι ‘Ελληνες μαθητές στη μαθηματική Ολυμπιάδα, η Πρόεδρος της Βουλής προχωράει σε άλλη μια κίνηση- σκάνδαλο: συγκροτεί αμειβόμενη επιτροπή για την προώθηση του έργου της!

Πρόκειται για άλλη μια προκλητική ενέργεια στο πλαίσιο της προσωπικής στρατηγικής που ακολουθεί η κυρία Κωνσταντοπούλου. Η επιτροπή που συστήνει αποτελείται από 6 άτομα, μεταξύ των οποίων ο νέος Γενικός Γραμματέας της Βουλής και άτομα του στενού της περιβάλλοντος, πρόσωπα που την συνοδεύουν άλλωστε στα ταξίδια της στο εξωτερικό.

Από το 2010, όταν ξέσπασε η κρίση, οι κάθε είδους επιτροπές στο δημόσιο έπαψαν να είναι επ’ αμοιβή. Αυτό δεν εμποδίζει όμως την Πρόεδρο να φροντίσει «τα δικά της παιδιά», όπως άλλωστε κάνουν όλο και πιο συχνά πλέον τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.



Πηγή : protothema.gr


Πήρατε μια χώρα στο λαιμό σας…



Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που διενήργησε η ICM Research σε δείγμα 4.000 πολιτών από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα,  η πλειοψηφία των Ευρωπαίων δεν επιθυμεί να δοθεί άλλη βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν επιθυμεί να πληρωθεί το χρέος.

Το 69% των Γερμανών, το 62% των Βρετανών και το 50% των Γάλλων  είναι υπέρ του να μην δοθεί καμιά βοήθεια στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τους Έλληνες πολίτες, μόλις το 25% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η χώρα πρέπει να αποπληρώσει το χρέος της, ενώ το 55% είναι υπέρ της διαγραφής του.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δεν πρέπει να απέχει πολύ από τις διαθέσεις των Ευρωπαίων έναντι των Ελλήνων και αντιστρόφως. Σε αμφότερες τις πλευρές κερδίζουν έδαφος εχθρικές απόψεις για το μέλλον της συνύπαρξης της Ελλάδας στην οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών.
Αν οι πολιτικοί είναι ρεαλιστές καιροσκόποι και ενδιαφέρονται περισσότερο για τα βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη παρά για το μακροπρόθεσμο συνολικό καλό, δεν μπορούν να αγνοήσουν τις πεποιθήσεις που διαμορφώνει η βάση των ψηφοφόρων τους.

Στην Ελλάδα η κοινή γνώμη πορεύεται με την αυταπάτη πως η καταστροφή που θα επιφέρει στην Ευρωζώνη, την ΕΕ και την Παγκόσμια Οικονομία και κατ’ επέκταση μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ, θα είναι τέτοια που οι Ευρωπαίοι θα προτιμήσουν να εκταμιεύουν στο διηνεκές δισ. τα οποία θα κατευθύνονται δήθεν για την ανάπτυξη και σύγκλιση της Ελλάδας και στην πραγματικότητα θα επιδοτούν τους συνταξιούχους, όπως αυτούς της ΔΕΗ και του ΟΤΕ με 24 χιλ. ευρώ και 12 χιλ. το χρόνο  αντίστοιχα.

Να με συγχωρείτε, αλλά εγώ δεν το πιστεύω...

Τις τελευταίες μέρες κερδίζει έδαφος ένα σενάριο μιας light συμφωνίας τις επόμενες μέρες, που θα ξεκλειδώσει κάποιες σταγόνες χρηματοδότησης, που θα καλύψουν τις δόσεις των δανείων που λήγουν μέχρι το φθινόπωρο και η τελική συμφωνία θα ακολουθήσει το Φθινόπωρο.

Η εξωθεσμική «νίκη» του κ. Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με 95 ψήφους έναντι 75 δυστυχώς ούτε μια light συμφωνία εγγυάται, αφού δεν συγκέντρωσε το 50% συν 1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής η οποία έχει πάνω από 190 μέλη.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως με μια ενδιάμεση συμφωνία θα καταφέρει να κρατήσει τις τράπεζες ανοιχτές και να πληρώνει μισθούς και συντάξεις μέχρι το Φθινόπωρο.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο μια light συμφωνία μπορεί να αντιστρέψει την πτωτική  πορεία της οικονομίας και τις συνέπειες αυτής της πορείας στην ανεργία και τα έσοδα με τα οποία πληρώνει μισθούς και συντάξεις.

Ακόμη αποτελεί ερώτημα αν μπορεί μια light συμφωνία να επαναφέρει τις καταθέσεις στις τράπεζες και την εμπιστοσύνη της εγχώριας και διεθνούς οικονομικής κοινότητας στην ελληνική πολιτεία.
Η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη στο δίλημμα αν θα χρεοκοπήσει τον Ιούνιο ή το Φθινόπωρο. Δυστυχώς η κοινοβουλευτική ομάδα με της οποίας τη δεδηλωμένη κυβερνά ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται επαρκής να στηρίξει μια συμφωνία παραμονής της χώρας στο ευρώ που θα γινόταν αποδεκτή από τα κοινοβούλια της Ε.Ε.

Αν ο κ. Τσίπρας εξελέγη εγγυόμενος στους ψηφοφόρους τη βέβαιη παραμονή στο ευρώ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν εγγυάται κάτι τέτοιο και υπό αυτήν την έννοια ο ίδιος αν δεν τα καταφέρει να την πείσει θα έχει καταφέρει να πάρει τη χώρα στο λαιμό του...
Αυτές είναι οι προεκτάσεις του σεναρίου μιας light συμφωνίας η οποία ακόμη με βάση τις πληροφορίες από το εξωτερικό δεν φαίνεται σαν το πιθανότερο σενάριο...


Η μεγάλη εικόνα...

Η οικονομική καταστροφή μιας εξόδου από το ευρώ θα είναι το ένα σκέλος. Στο άλλο σκέλος παραμένουν οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η  γεωπολιτική απομόνωση της χώρας από τους παραδοσιακούς και φυσικούς της συμμάχους. 

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης που αναφέρουμε στην αρχή του άρθρου η οποία έγινε για το ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ, καταγράφουν ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο κύμα εχθρότητας προς την Ελλάδα και τους Έλληνες σε όλην τη Δύση, καθώς φαίνεται να εκπροσωπείται από μια ηγεσία μεταξύ άλλων και σταλινοφρόνων με αντιευρωπαϊκά αισθήματα που αλληθωρίζουν προς τριτοκοσμικά καθεστώτα.
Μια κυβερνητική σύμπραξη λαϊκιστών της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς που θυμίζει σε πολλούς ευρωπαϊκούς λαούς το ξύπνημα των «ζόμπι» από τους ιστορικούς εφιάλτες του σταλινισμού και του δεξιού λαϊκισμού και σε ακραίες εκφάνσεις εκφράστηκε από το ναζισμό και το φασισμό. 

Κώστας Στούπας 
kostas.stoupas@capital.gr 


Πηγή : capital.gr
 


Το Πεντελικό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.





Γράφει ο Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης


Τις τελευταίες μέρες προβάλλεται υπέρ το δέον η περίπτωση του ξενοδοχείου Πεντελικόν στο Κεφαλάρι όπου 120 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Αναμφίβολα πρόκειται για μια δυσάρεστη είδηση, η οποία μονοπώλησε, λόγω της ιστορίας του ξενοδοχείου, το ενδιαφέρον του Τύπου.

Την εποχή της κρίσης, σε καθημερινή βάση χάνουν τη δουλειά τους 150-200 άτομα την ημέρα (κάποια δημοσιεύματα μιλούν για 600 ανέργους από 60 λουκέτα ημερησίως) σε κάποιο σημείο της ελληνικής επικράτειας. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξίσου ιστορικές αλλά άγνωστες στο ευρύ κοινό, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και κατεβάζουν ρολά.

Οπως γίνεται κατανοητό το Πεντελικό, όπου όπως φαίνεται η κακοδιαχείριση και οι άστοχες επιχειρηματικές κινήσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, είναι απλώς σταγόνα στον ωκεανό. Δυστυχώς η ιστορία της χώρας μας, τα τελευταία χρόνια είναι γεμάτη με "Πεντελικά", με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε σταθερά πρωταθλητές στην ανεργία με 26%. Μάλιστα ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι.
Η απορία μου είναι, τι έχουν κάνει οι κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, που το φαινόμενο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς εδώ και μία πενταετία τα ποσοστά κυμαίνονται σταθερά άνω του 23%.

Η απάντηση είναι απλή: απολύτως τίποτα. Ο ιδιωτικός τομέας, σε αντίθεση με το υδροκέφαλο και αντιπαραγωγικό δημόσιο, ανέκαθεν αντιμετωπιζόταν με μία περιφρόνηση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Καμία μέριμνα, καμία στρατηγική, κανένα σχέδιο. Η επιχειρηματικότητα εξακολουθεί και είναι δαιμονιοποιημένη, χωρίς κίνητρα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, χωρίς καμία υποστήριξη (η επιστροφή του ΦΠΑ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα).

Ολοι μιλούν για επενδύσεις, όμως επενδύσεις δεν βλέπουμε. Με ευχολόγια δεν γίνεται τίποτα. Κάπως έτσι φθάσαμε στα 1,3 εκατομμύρια ανέργους, όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Και όσο συνεχίζεται αυτή η νοσηρή αντίληψη θα βιώνουμε καθημερινά "Πεντελικά".



Το newsotherwise.gr δημιουργεί μια νέα στήλη που ονομάζεται Απόψεις,  σε αυτή την στήλη περιμένουμε όσους και όσες θέλετε να πείτε κάτι  το άρθρο σας (newsotherwise.gr@gmail.com) για να αναδημοσιευτεί και να ακουστεί η γνώμη σας, η καταγγελία σας και ότι πιστεύετε για τα καθημερινά δρώμενα της χώρας μας.


ΟΑΕΕ: Πάνω από 100.000 επαγγελματίες εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων


Σε πάνω από 100.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών σε όλη τη χώρα, που εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές τους προς τον ασφαλιστικό τους φορέα, τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).

Τα παραπάνω δήλωσε ο υποδιοικητής του Οργανισμού Δημήτρης Χριστοφορίδης από τη Δράμα, όπου βρέθηκε, χθες το βράδυ, στο πλαίσιο περιοδείας του σε όλα τα περιφερειακά τμήματα του ασφαλιστικού φορέα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου, όπως είπε, να ενημερώσει τους συνδικαλιστικούς και παραγωγικούς φορείς αναφορικά με τη ρύθμιση και τις μελλοντικές πρωτοβουλίες που θα πάρει ο Οργανισμός για τους ασφαλισμένους.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά δομικά προβλήματα στον ασφαλιστικό οργανισμό, τόνισε ωστόσο ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο διοικητής Τάσος Πετρόπουλος έδωσαν έμφαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ώστε, σταδιακά, να υπάρξει πλήρης μηχανογράφηση του οργανισμού και να μη ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι.

Αναφορικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ασφαλιστικές οφειλές, επισήμανε ότι υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες να ενταχθούν σε αυτή και ήδη έχουν κατατεθεί πάνω από 100.000 αιτήσεις. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι μέχρι τις 2 Ιουνίου, οπότε είναι η καταληκτική ημερομηνία, οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 120.000, αριθμός που αντιστοιχεί στο 32% των επαγγελματιών, που παρέμεναν ανενεργοί, τα προηγούμενα χρόνια, λόγω αδυναμίας πληρωμής.
"Αυτό το 32% των ανενεργών επαγγελματιών επανεντάσσεται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης" τόνισε ο κ. Χριστοφορίδης και συμπλήρωσε: "Η αγορά έχει προβλήματα. Οι μη ενεργοί επαγγελματίες ήταν κοντά στις 370.000 επί συνόλου 740.000. Αναφερόμαστε, δηλαδή, στους μισούς επαγγελματίες της χώρας. Η μηνιαία καταβολή για την πρώτη από τις 100 δόσεις θα ξεκινήσει πιθανότατα την 1η Ιουλίου".

Σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό του συνταξιοδοτικού κλάδου από τον αντίστοιχο της υγείας, ο κ. Χριστοφορίδης υπογράμμισε, με έμφαση, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει και τόνισε ότι αν κάτι τέτοιο εφαρμοζόταν από μια κυβέρνηση, τότε ο Ο.Α.Ε.Ε. θα κατέρρεε μέσα σε τρεις μήνες.
Καταλήγοντας, ο υποδιοικητής του Ο.Α.Ε.Ε. σημείωσε ότι το Ταμείο θα ανακάμψει σταδιακά τα επόμενα χρόνια.


Πηγή : imerisia.gr


Δένδιας – Ντόρα - Μητσοτάκης και άλλα στελέχη διεκδικούν καλύτερη θέση εκκίνησης για την αρχηγία





Διαβάσαμε στο newpost.gr

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Για τα καλά έχει ενσκήψει η εσωστρέφεια στη Νέα Δημοκρατία, με το κόμμα να κινείται εμφανώς πλέον με όρους επίλυσης των ανοικτών λογαριασμών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Δένδιας, και δευτερευόντως σειρά άλλων στελεχών, με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη να είναι πιο δραστήριος, επιδιώκουν να ανοίξουν βηματισμό και να «τοποθετηθούν» στον εσωκομματικό χάρτη ενόψει των εξελίξεων. Κρίσιμη για τις ισορροπίες αναμένεται να είναι η κατάληξη της διελκυστίνδας σχετικά με τη στάση του κόμματος έναντι μίας συμφωνίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές.

Με τη θέση «όχι σε νέους φόρους» και με τις αιχμές ότι όσοι διαφοροποιούνται έχουν προσωπικά ελατήρια και, εκ των πραγμάτων, λειτουργούν ως δεκανίκια του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να αποδυναμώσει την διείσδυση των «δελφίνων» στη βάση του κόμματος, που θα είναι και αυτή που θα κρίνει, εν τέλει, τις εξελίξεις. Ωστόσο, μέχρι τότε θα πρέπει να τρέξει πολύ νερό στο αυλάκι της γαλάζιας εσωστρέφειας.

Μπακογιάννη και Δένδιας «πολιορκούν» σε καθημερινή βάση της ηγεσία με δημόσιες παρεμβάσεις τους (προχθές η Μπακογιάννη στην εκδήλωση της ΔΑΠ, χθες ο Δένδιας μέσω συνέντευξης αλλά και της διαφοροποίησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης) επιχειρηματολογώντας αφενός υπέρ της συμφωνίας, αφετέρου υπέρ της ανάγκης αλλαγών στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Επί της ουσίας δοκιμάζουν τις αντοχές του κ. Σαμαρά, ο οποίος ως καλός γνώστης των εσωκομματικών θα επιλέξει να δώσει τη μάχη στο πεδίο και το χρόνο που τον εξυπηρετεί. Το πλεονέκτημα για τον Πρόεδρο της ΝΔ, που δείχνει σταθερός στην θέση να μην εγκαταλείψει τη μάχη, είναι ότι η επιχειρηματολογία του έχει ερείσματα στη λαϊκή βάση του κόμματος ενώ ο ίδιος μοιάζει να ελέγχει (σ.σ. και λόγω της απροθυμίας του Κ. Καραμανλή να εμπλακεί) τις ισορροπίες σε όλα τα κρίσιμα όργανα, της κοινοβουλευτικής ομάδας περιλαμβανομένης. Στον αντίποδα, η τελική στάση που θα κρατήσει στο ζήτημα ο κ. Καραμανλής αλλά και οι πιέσεις που θα ασκηθούν από το εξωτερικό καθιστούν τους χειρισμούς πιο δύσκολους.

Ως προς τους αμφισβητίες ή τους υποστηρικτές του «ναι», το εντυπωσιακό είναι ότι στο ίδιο στρατόπεδο συγκεντρώνονται τα περισσότερα «βαριά» ονόματα: Μπακογιάννη, Δένδιας, Στυλιανίδης, Μητσοτάκης, Κεφαλογιάννη και εκτός Βουλής οι Παπαμιμίκος, Αβραμόπουλος κ.α.

Ωστόσο, κοινή γραμμή για την επόμενη ημέρα δεν υπάρχει ενώ παραμένει άγνωστο εάν θα μπορέσουν να προσεταιρισθούν την πλειοψηφία των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας ή της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Εάν αυτό συμβεί, μένει να φανεί πόσοι εξ αυτών θα πειθαρχήσουν σε μία κατά πλειοψηφία απόφαση που δεν τους καλύπτει πολιτικά και πόσοι θα επιμείνουν στη θέση τους, κάτι που θα οδηγούσε νομοτελειακά στο να χωρίσουν οι δρόμοι τους με τη Ν.Δ.


Ο δολοφόνος δεν θα βρεθεί πότε – Το αρχαιότερο έγκλημα του κόσμου έγινε πριν 430.000 χρόνια [εικόνες]


Το αρχαιότερο έγκλημα του κόσμου, που είναι και θα παραμείνει για πάντα άλυτο, ανακάλυψαν σπηλαιολόγοι και επιστήμονες.  Οι ερευνητές, με επικεφαλής την παλαιοντολόγο Νοέμι Σάλα του Κέντρου Εξέλιξης του Συγχρόνου Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, βρήκαν σε ένα υπόγειο σπήλαιο της βόρειας Ισπανίας - γνωστό και ως «Ο λάκος με τα οστά» - απομεινάρια σκελετών τουλάχιστον 28 ατόμων, τα οποία μάλλον ανήκαν στα «ξαδέρφια» μας, τους Νεάντερταλ και τα οποία χρονολογείται προ 430.000 ετών.

Στο κρανίο ενός σκελετού βρέθηκαν δύο μεγάλα, φονικά τραύματα. Οι σύγχρονες εγκληματολογικές τεχνικές αποκάλυψαν ότι προήλθαν από δύο ξεχωριστά χτυπήματα  από το ίδιο αντικείμενο, λίθινο ή ξύλινο.


Οι επιστήμονες αποκλείουν τα θανάσιμα τραύματα να προήλθαν από πτώση του ατόμου (άγνωστο αν ήταν άνδρας ή γυναίκα) και θεωρούν ότι είναι προϊόν σκόπιμης φονικής ενέργειας, πράγμα που καθιστά τη συγκεκριμένη περίπτωση τον αρχαιότερο γνωστό φόνο στην ανθρώπινη (προ)ιστορία.

Τα κίνητρα του πανάρχαιου φόνου παραμένουν μυστήριο. «Ούτε ο Σέρλοκ Χολμς δεν θα μπορούσε να μας βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση» δήλωσε η Σάλα.


Οι παλαιοανθρωπολόγοι θεωρούν την ανακάλυψη άλλη μία ένδειξη ότι η φονική βία αποτελούσε μέρος της ζωής των προγόνων μας. Ο φόνος στο ισπανικό σπήλαιο συνέβη εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια προτού οι πρόγονοί μας φθάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική.



Πηγή : koolnews.gr




Σάλος με δήλωση Τσακαλώτου για «τρίτο πακέτο» διάσωσης - Διαψεύδει ο υπουργός



“Οι συνομιλίες με τους εταίρους περιλαμβάνουν, όχι μόνο τους όρους για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά και τις προϋποθέσεις για πρόσθετη βοήθεια”, δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, είναι η πρώτη φορά που  ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από την Αθήνα παραδέχεται ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε σάλο και την άμεση διάψευση του κ. Τσακαλώτου ο οποίος τόνισε: «Διαψεύδω ότι στη συνέντευξη μου στη FAZ 27.5.15 έκανα λόγο για πακέτο διάσωσης . Το μόνο που είπα είναι αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist [15.5.15]  ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θέλει μία ενιαία λίστα προαπαιτουμένων και για την τρέχουσα συμφωνία και για την συμφωνία που θα ακολουθήσει μετά την πρώτη Ιουλίου.  Tίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, οι συζητήσεις δεν αφορούν πλέον μόνο την ολοκλήρωση του σημερινού, δεύτερου προγράμματος και τις εκκρεμείς δόσεις του δανείου, αλλά και σε ένα επόμενο πακέτο για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας.

«Οι δύο διαπραγματευτικές διαδικασίες έχουν πλέον ενωθεί», δήλωσε ο νέος διαπραγματευτής για την ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα λίγο πριν την αναχώρησή του για ένα νέο γύρο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε επίσης και την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει συμφωνία. Όπως χαρακτηριστικά είπε: "Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες” .

Όπως σημειώνει η γερμανική FAZ, ο κ. Τσακαλώτος ήταν παρών όταν η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα και πιστεύει ότι η κα Merkel ήθελε σίγουρα μια λύση. “Νομίζω ότι η Μerkel και ο Γάλλος πρόεδρος Ηολλανδε είναι πεπεισμένοι ότι ένα Grexit οικονομικά και στρατηγικά θα ήταν κακό», είπε ο Τσακαλώτος. “Εάν η Ευρώπη χάνει  μέλη, αυτό θα αποδυναμώσει τη θέση της Μέρκελ στον υπόλοιπο κόσμο".


Πηγή 


Το ΔΝΤ ζητεί να απολυθούν όσοι επαναπροσλήφθηκαν στο Δημόσιο - ΟΠΩΣ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ



Παραμένουν στην ατζέντα του ΔΝΤ οι ομαδικές απολύσεις, ενώ στο στόχαστρο του Ταμείου μπαίνουν και όσοι επαναπροσλήφθησαν στο δημόσιο.

Όπως υποστήριξε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου στο Πρωϊνό Mega, όχι μόνο δεν έχουν φύγει από την ατζέντα του Ταμείου οι ομαδικές απολύσεις αλλά το ΔΝΤ απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να διώξει όλους όσους επαναπροσέλαβε στο δημόσιο, όπως τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Πέραν αυτών, εχθές Τετάρτη εκπρόσωπος του ταμείου ερωτηθείσα για το αν η συμφωνία Αθήνας-δανειστών είναι πιθανή, απάντησε ότι «δεν έχω τίποτα να πω, να απευθυνθείτε στην ελληνική κυβέρνηση».


Πηγή : imerisia.gr


Το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται έως και 30% ο φόρος στα ακίνητα το 2015



Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα, ενώ ο ΕΝΦΙΑ διατηρείται και φέτος, με το υπουργείο Οικονομικών να υπόσχεται τη μείωσή του περίπου κατά 30% για ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της εφαρμογής των νέων τιμών ζώνης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη υποστήριξε πως μέσα στο επόμενο 15ήμερο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο με τις προτάσεις του ΣτΕ για τις νέες αντικειμενικές αξίες. Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, η κ. Βαλαβάνη δήλωσε ότι: «Είμαστε στο τέλος. Θεωρώ ότι σε ένα 15ήμερο θα μπορώ να έχω καταθέσει ένα νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας περιουσίας στη Βουλή, που ένα τμήμα του θα αποτελεί και υπόθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με βάση και τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου Επικρατείας».

Φόρος ακινήτων

Η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, διατηρεί και φέτος τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος όμως θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες και θα είναι «κουρεμένος» κατά 30%. Όμως στην περίπτωση αυτή τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν από τα 2,65 δισ. ευρώ στο 1,855 δισ. ευρώ, δηλαδή θα είναι λιγότερα κατά 795 εκατ. ευρώ. Για να περιοριστούν οι απώλειες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει παρεμβάσεις στους συντελεστές με βάση τους οποίους υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ αλλά και στον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος σήμερα επιβαρύνει όσους κατέχουν αστικά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Οι πίνακες με τις νέες τιμές ζώνης των ακινήτων αναμένεται να παραδοθούν στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών σε 15 ημέρες και αμέσως μετά θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για την άμεση εφαρμογή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προβλέπει:

Μείωση 20% κατά μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές που οι τιμές ζώνης που εφαρμόζει η εφορία είναι υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις τιμές που επικρατούν στην αγορά, το ποσοστό της μείωσης των τιμών θα είναι μεγαλύτερο, ενώ αντίθετα σε περιοχές που η διαφορά είναι μικρή η μείωση των τιμών ζώνης θα είναι κάτω από 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι αντικειμενικές αξίες είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπου οι αντικειμενικές είναι υψηλότερα ακόμη και πάνω από 50% σε σχέση με τις εμπορικές τιμές.

Περιοχές 

Οι μεγαλύτερες διορθώσεις αναμένεται να γίνουν στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές οι οποίες και έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση (Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Φιλοθέη, Μαρούσι, Γλυφάδα κ.λπ.). Στις ακριβές περιοχές, οι αντικειμενικές αξίες είχαν φτάσει να ξεπερνούν ακόμη και τα 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, τιμές οι οποίες δεν εντοπίζονται πλέον στην αγορά ούτε με το? κυάλι.

«Πάγωμα» στα σημερινά επίπεδα των τιμών για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ή 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε πολλές περιοχές της χώρας κυρίως της επαρχίας αλλά και του Λεκανοπεδίου οι αντικειμενικές αξίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και υπολείπονται σημαντικά των εμπορικών τιμών. Στις περιοχές αυτές, οι τιμές θα έπρεπε να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 50% για να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς.

Ωστόσο για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την αύξηση των τιμών που θα ανέβαζαν τους φόρους ακινήτων, στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να παραμείνουν αμετάβλητες. Αύξηση των τιμών σε πολλές περιοχές της χώρας που οι τιμές πώλησης των ακινήτων (νεόδμητων) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Πρόκειται κυρίως για περιοχές που γνώρισαν ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, χωρίς αυτή να αποτυπώνεται και στις αντικειμενικές αξίες. Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να καθυστερήσουν φέτος τη διαδικασία είσπραξης των εσόδων από τη φορολόγηση των ακινήτων. Όπως όλα δείχνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν στην καλύτερη περίπτωση να αρχίσουν να πληρώνουν τον φόρο για την ακίνητη περιουσία τους τον Σεπτέμβριο.

Μείωση εσόδων

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα αναμένεται να οδηγήσει και στη μείωση σειράς φόρων και κατ' επέκτασιν των εσόδων του προϋπολογισμού. Οι νέες αντικειμενικές αναμένεται να φέρουν:

1. Μείωση των εσόδων από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στελέχη της Καραγιώργη Σερβίας εκτιμούν ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά.

2. Μείωση των εσόδων από τους φόρους μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές).

3. Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες και μείωση των τεκμαρτών εισοδημάτων που προκύπτουν από τη δωρεάν παραχώρηση και την ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων τα οποία υπολογίζονται στο 3% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.






Νέα προθεσμία για τον Χριστόδουλο Ξηρό



Την τρίτη κατά σειρά προθεσμία ζήτησε και πήρε ο Χριστόδουλος Ξηρός για να απολογηθεί ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας, για το σχέδιο «Γοργοπόταμος».

Ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή ο Χριστόδουλος Ξηρός

Ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη θα οδηγηθεί εκ νέου ενώπιον του ανακριτή την Παρασκευή 5 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ξηρός ζήτησε νέα προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του, καθώς όπως φέρεται να υποστηρίζει δεν έχει λάβει γνώση της δικογραφίας.


newsroom naftemporiki.gr


Χωρίς προβλήματα οι αεροπορικές μετακινήσεις παρά την απεργία



Χωρίς ουσιαστικά προβλήματα θα πραγματοποιηθούν οι αεροπορικές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας που κήρυξε η ΟΣΥΠΑ  (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας) για την Κυριακή, 31Μαΐου, μέχρι και την επομένη, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Οι επιβάτες δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις πτήσεις τους με μοναδική εξαίρεση ορισμένες μικροκαθυστερήσεις που μπορεί να παρατηρηθούν σε κάποια από τα περιφερειακά αεροδρόμια, λόγω της αυξημένης κίνησης του τριημέρου.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει μέσω της απεργίας αυτή την «απαξίωσή από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, σε όλους τους τομείς, αεροναυτιλία και αεροδρόμια», σημειώνοντας πως υπάρχουν οφειλές στους εργαζομένους από δεδουλευμένα.

Η δραματική έλλειψη προσωπικού και η οικονομική ασφυξία που βιώνει η ΥΠΑ, ανάγκασε την  Πολιτική Αεροπορία να διαμαρτυρηθεί με επιστολή της στον πρωθυπουργό.

Σε αυτή, αναφέρονται τα αιτήματα των εργαζομένων στα αεροδρόμια που έχουν να κάνουν με την χρηματοδότηση, τόσο για τη συντήρηση των υποδομών στα ελληνικά αεροδρόμια, όσο και για τη στελέχωση των τμημάτων προσωπικού:

Αμεση απαιτούμενη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας, για έργα και συντηρήσεις σε όλο το φάσμα των υποδομών των αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας, καθώς και την εκπόνηση ενός υλοποιήσιμου σχεδίου ανάπτυξης αυτών

Αμεση στελέχωση της Υπηρεσίας, που λειτουργεί με προσωπικό κάτω από τα ελάχιστα απαιτούμενα και την άμεση καταβολή στους εργαζομένους των δεδουλευμένων αμοιβών τους, που κάποιες από αυτές οφείλονται από την άνοιξη του 2014.

Η δήλωση γνωστοποιήθηκε και στους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας Γ. Σταθάκη, Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και τη διοίκηση της ΥΠΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστος Σπίρτζης ο οποίος θα συναντηθεί την Παρασκευή με τα τέσσερα σωματεία τους, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ότι «δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας των πτήσεων κατά τη διάρκεια της απεργίας».

Μάλιστα, εντός της ημέρας θα ανακοινωθεί η νέα διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κάτι που όπως είπε ο υπουργός, είναι ένα από τα βασικά τους αιτήματα.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ακόμη ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί κονδύλι ενός εκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση επειγόντων λειτουργικών θεμάτων στα περιφερειακά αεροδρόμια. Τα θέματα αυτά, όπως εξήγησε, δεν έχουν να κάνουν με τη συντήρηση των αεροδιαδρόμων η οποία γίνεται κανονικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είπε, επίσης, ότι θα προκηρυχθούν άμεσα 32 θέσεις ηλεκτρονικών μηχανικών και παρεμφερών ειδικοτήτων.


Πηγή


Θεοδωράκης: Θα ψηφίσουμε όποια συμφωνία κι αν έρθει στην Βουλή



Όποια συμφωνία και εαν έλθει στη Βουλή θα την ψηφίσουμε δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, εξηγώντας οτι η οικονομία ειναι σε ασφυξία.

«Έστω και αργά ο κ. Τσίπρας πήρε το μήνυμα ότι η κοινωνία είναι σε απόγνωση. Η απραξία και η ακινησία στοιχίζει πολύ στην οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι πραγματικά διαπραγματευόμαστε. Έχω όμως ένα φόβο ότι όλη αυτή η ιστορία του "διαπραγματεύομαι, διαπραγματεύομαι, διαπραγματεύομαι" είναι για εσωτερική κατανάλωση. Είναι δηλαδή για να φτάσουμε στο αμήν, να έρθει η συμφωνία ένα βράδυ και την επόμενη μέρα να ψηφιστεί από τη Βουλή. Να μη δοθεί δηλαδή χρόνος στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική του ομάδα να αντιδράσει σε μια συμφωνία» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε με σκληρούς χαρακτηρισμούς για την Πρόεδρο της Βουλής: «Η κυρία Κωνσταντοπούλου να ασχοληθεί με το προσωπικό της πρόβλημα που είναι μεγάλο. Εκείνη χαριεντίζεται με τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή. Τις φωνές του κ. Τσίπρα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου τις έχουμε ακούσει. Η πρόεδρος της Βουλής δεν έχει εκλεγεί για να αντικαθιστά τον πρωθυπουργό, οπότε ας ασχοληθεί με τα προβλήματα του Κοινοβουλίου λοιπόν. Το είχα τονίσει εξαρχής στον πρωθυπουργό ότι είναι λάθος να προτείνει την κ. Κωνσταντοπούλου για πρόεδρο της Βουλής».


Πηγή : ethnos.gr




Δημοσίευμα-ντροπή για τον τουρισμό από τη Daily Mail: Οι μετανάστες έχουν κάνει την Κω «αηδιαστικό κολαστήριο» ευθύνες Χριστοδουλοπούλου



Το δημοσίευμα έχει προκαλέσει αρκετά έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λόγω του προκλητικού και ρατσιστικού του ύφους

Μία ζοφερή εικόνα για το τι βιώνουν οι Βρετανοί τουρίστες που επιλέγουν την δημοφιλή Κω για τις διακοπές τους σκιαγραφεί σημερινό άρθρο της Daily Mail.

«Μετανάστες από τη Συρία και το Αφγανιστάν έχουν μετατρέψει την Κω, ένα εξαιρετικά δημοφιλές ελληνικό νησί λόγω των οικονομικών ταξιδιωτικών πακέτων του, σε ένα «αηδιαστικό κολαστήριο», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Την ώρα που οικογένειες τουριστών χαλαρώνουν απολαμβάνοντας τον ήλιο στις ξαπλώστρες, λίγα μέτρα παραπέρα δεκάδες μετανάστες κοιμούνται σε κούτες, ανάμεσα σε σωρούς σκουπιδιών», αναφέρει η Daily Mail στο προκλητικό της δημοσίευμα που περιλαμβάνει μαρτυρίες Βρετανών ταξιδιωτών.



Μία από αυτούς τους ταξιδιώτες είναι η Anne Servante, μια νοσηλεύτρια από το Μάντσεστερ η οποία πέρασε μια βδομάδα με τον άντρα της στην Κω. Όπως αναφέρει η ίδια, οι προσδοκίες της για χαλαρωτικές διακοπές στο ελληνικό νησί διαψεύστηκαν: «Καθόμασταν στο εστιατόριο να φάμε και δίπλα στο παράθυρο κάθονταν απένταροι μετανάστες που μας κοιτούσαν συνεχώς», αναφέρει η γυναίκα, που ωστόσο δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται  γιατί βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι εκεί και τι έχουν περάσει.

Περιγράφοντας την εικόνα ως αηδιαστική, η Anne δύσκολα συγκρατεί την οργή της: «Επισκεπτόμαστε το νησί εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Μας αρέσει να τρώμε, να πίνουμε και να χαλαρώνουμε. Όμως φέτος η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική. Υπάρχει πολύ βρώμα στους δρόμους. Δεν μπορούμε ούτε καν να απολαύσουμε το φαγητό μας».




Ένα άλλο ζευγάρι από το Μπέρμινγχαμ που επισκέφθηκε το νησί φέτος για πρώτη φορά δήλωσε στην Daily Mail ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και η Κως εξακολουθεί να μοιάζει με κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, δεν πρόκειται να ξαναπατήσουν εκεί.

«Ξυπόλητα νήπια με βρώμικα ρούχα παίζουν στους δρόμους δίπλα από άνδρες με μουστάκια που ατενίζουν τη θάλασσα κάνοντας σχέδια για τα επόμενα στάδια του ταξιδιού τους στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ευρώπη, ίσως ακόμα και στη Βρετανία», αναφέρει η εφημερίδα.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μετανάστες έχουν κατακλύσει τους δρόμους του νησιού περιμένοντας να τους δοθεί η άδεια να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι πιο «ευκατάστατοι» από αυτούς διαμένουν σε τοπικά ξενοδοχεία που χρεώνουν 10-15 ευρώ ανά διανυκτέρευση ενώ άλλοι έχουν εγκατασταθεί σε ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο στα περίχωρα της πόλης.

Τουλάχιστον 6.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Κω τους τελευταίους μήνες, αναφέρει το άρθρο προσθέτοντας ότι κάθε βράδυ, μεταξύ 3 και 7 τα ξημερώματα, οι παραλίες υποδέχονται νέες αφίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα έχει προκαλέσει αρκετά έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λόγω του προκλητικού και ρατσιστικού του ύφους.

«Η Daily Mail ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό της με αυτό το άρθρο», «Συμπονώ τους κακόμοιρους τους Βρετανούς, οι διακοπές τους καταστράφηκαν από ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από έναν πόλεμο», είναι κάποια από τα μηνύματα που στηλιτεύουν την αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή που αντανακλά το άρθρο.







Πηγή : protothema.gr


VIP υποκρισία! Μέγα θέμα τα ανταλλακτικά των vip αεροσκαφών όταν οι ΕΔ καταρρέουν



Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μεγάλη αγωνία και ενδιαφέρον διαπιστώνουμε για τα ανταλλακτικά των vip αεροσκαφών! Από χθες η πτήση του πρωθυπουργού και της συνοδείας του με C -130 για τη Ρίγα έχει γίνει…μέγα θέμα στα περισσότερα ΜΜΕ! Λες κι έχουμε ξεχάσει με τι πέταγαν οι “προύχοντες” του τόπου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο! Το πλέον παράδοξο είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι που ασκούν δριμύτατη κριτική σ΄όποιον τολμήσει να αγγίξει τα θέματα συντήρησης των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Και τι κριτική; Όποιος τολμήσει να μιλήσει ή να γράψει για τα καθηλωμένα μαχητικά, την έλλειψη ανταλλακτικών στο Στόλο, τα άρματα μάχης χωρίς πυρομαχικά, τα υποβρύχια χωρίς τορπίλες και άλλα πολλά ,αυτομάτως είναι …ύποπτος. Οι λάβροι “αντιμιλιταριστές” που μόλις ακούσουν για προμηθεια ακόμη και μιας βίδας στις ΕΔ βγαίνουν και παριστάνουν τους εισαγγελείς από χθες έχουν …χάσει τον ύπνο τους επειδή τα vip αεροσκάφη μας δεν έχουν ανταλλακτικά!

Πιθανόν κάποιοι απ΄ αυτούς να είχαν πετάξει παλαιότερα με κάποιο απ΄αυτά τα vip αεροσκάφη. Και να είναι και συναισθηματικοί οι λόγοι της ανησυχίας.

Δεν γνωρίζουμε πόσα ξέρουν για τις πραγματικές ελλείψεις ανταλλακτικών σε κρίσιμα για την λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων οπλικά συστήματα…Νομίζουμε ότι κάτι έχουν έχουν ακούσει.

Δεν γνωρίζουμε αν τους έχουν πληροφορήσει για μαχητικά αεροσκάφη που είναι καθηλωμένα χρόνια επειδή δεν έχουν…τακάκια φρένων.

Δεν γνωρίζουμε αν έχουν παρατηρήσει ότι στο Αιγαίο πλέουν συγκεκριμένα πλοία λες και δεν έχουμε άλλα

Δεν γνωρίζουμε αν έχουν εικόνα για τις επιπτώσεις που έχουν προκληθεί στις ΕΔ όχι μόνο από την έλλειψη χρημάτων αλλά και από το κλιμα φοβίας που έχει δημιουργηθεί σ΄ όσους έχουν δικαίωμα υπογραφής ακόμη και για τα πιο απλά ζητήματα.

Πριν λοιπόν …κλάψουμε για την έλλειψη ανταλλακτικών στα vip αεροσκάφη ,ας σοβαρευτούμε όλοι μας και ας προβληματιστούμε για τις πραγματικά σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Διαφορετικά ετοιμαστείτε να κλάψουμε σύντομα όλοι μαζί…


Πηγή : onalert.gr


Στα 1,1 δισ. ευρώ το χρέος της Ελλάδας σε διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες



Η Ελλάδα έχει επισωρεύσει μεγάλα χρέη προς διεθνείς φαρμακευτικές βιομηχανίες και πλέον οφείλει συνολικά στον κλάδο αυτόν πάνω από 1,1 δισ. ευρώ, δήλωσε την Τετάρτη κορυφαίο στέλεχος ευρωπαϊκού κλαδικού φορέα.

Το ποσό, που αυξάνεται, αντανακλά τις δυσκολίες για τη χώρα και ταυτόχρονα θέτει ένα σοβαρό ηθικό δίλημμα για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που πιέζονται να μην σταματήσουν τις παραδόσεις σκευασμάτων τα οποία σώζουν ζωές.

Ο Ρίτσαρντ Μπεργκστρόμ, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, EFPIA) δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι τα μέλη της δεν έχουν λάβει χρήματα από την Ελλάδα μετά τον Δεκέμβριο του 2014. Τους οφείλονται χρήματα τόσο από νοσοκομεία, όσο και από τον ΕΟΠΥΥ, τον κρατικό οργανισμό παροχής υπηρεσιών υγείας.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις και αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν τώρα επιλογές για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κηρύξει αθέτηση πληρωμών ή να εγκαταλείψει την ευρωζώνη με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρά προσκόμματα στις εισαγωγές ειδών πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων, αναφέρει το πρακτορείο.

Υπάρχει ένα ιστορικό προηγούμενο στο οποίο η φαρμακευτική βιομηχανία είχε συνεχίσει κατ' εξαίρεση τις παραδόσεις φαρμάκων κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης. Αυτό συνέβη στην Αργεντινή το 2002, όταν ορισμένες εταιρείες συμφώνησαν να συνεχίσουν τον εφοδιασμό της χώρας με φάρμακα χωρίς να πληρώνονται για μια ορισμένη περίοδο.

Όμως η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη στην Ευρώπη, δοθέντων των κανόνων της ΕΕ για τον ανταγωνισμό. Οι κανόνες αυτοί σημαίνουν πως θα πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα χρειαστεί να αναλάβει την πρωτοβουλία και να εγκρίνει το όποιο ειδικό καθεστώς.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες επιδιώκουν το ενδεχόμενο πρόγραμμα αντιμετώπισης μιας έκτακτης κατάστασης να περιλαμβάνει μέτρα για τον μετριασμό των συνεπειών σε άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα να απαγορευθεί η επανεξαγωγή φαρμάκων από την Ελλάδα και να αποτραπεί το ενδεχόμενο άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επικαλούνται τις ειδικές τιμές που θα οριστούν για την Ελλάδα όταν καθορίζουν τη δική τους τιμολογιακή πολιτική για τον τομέα του φαρμάκου.

Η διακοπή των προμηθειών δεν αποτελεί επιλογή

Αν και η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων πωλήσεων φαρμάκων, ένα τέτοιο σενάριο θα είχε πολύ ευρύτερες συνέπειες, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει ακριβώς τις τιμές αναφοράς διαφόρων σκευασμάτων. Οι διαφορές θα είναι δραματικές εάν η χώρα βγει από την ευρωζώνη καθώς οι τιμές εκπεφρασμένες σε ευρώ θα μειωθούν δραματικά.

Ορισμένα από τα φάρμακα τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα εξάγονται κατόπιν σε άλλες χώρες της ΕΕ, βάσει των κανόνων για την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών.

Η Ελλάδα είχε επίσης μεγάλα χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρίες την περίοδο 2010-12, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έκτοτε αποπληρώθηκε. Ορισμένες εταιρείες ωστόσο πληρώθηκαν σε κρατικά αξιόγραφα, η αξία των οποίων απομειώθηκε στη συνέχεια.

Η διακοπή των προμηθειών δεν είναι στην πραγματικότητα επιλογή για τη βιομηχανία, κάτι που είχε ακολουθήσει η Novo Nordisk στην απαρχή της ελληνικής κρίσης, πριν από πέντε χρόνια -όταν προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών το σχέδιό της να αναστείλει μέρος των παραδόσεων ινσουλίνης.

Η Ελλάδα εισάγει σχεδόν όλα τα φάρμακα που καταναλώνει. Ιστορικά χρησιμοποιεί ένα συγκριτικά υψηλό ποσοστό επωνύμων φαρμάκων, αλλά η οικονομική κρίση είχε αποτέλεσμα να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό η χρήση πολύ φθηνότερων, γενόσημων προϊόντων.


Newsroom ΔΟΛ


Πιθανή κλήση σε γνωστό εφοπλιστή και παράγοντα μεγάλης ΠΑΕ..να καταθέσει για τους δύο τόνους ηρωίνης στο «Noor-1»



Προφυλακισθείς τον κατονόμασε ως αυτόν που τον έστειλε στο Ντουμπάι..

«Στο Ντουμπάι με έστειλε ένας εφοπλιστής (σ.σ. μνημονεύεται το όνομα πρόεδρου ΠΑΕ) προκειμένου να ασχοληθώ με πετρελαϊκές επιχειρήσεις».


Η αναφορά αυτή στην απολογία ενός 52χρονου επιχειρηματία που προφυλακίσθηκε προ μερικών ημερών για την εισαγωγή δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor-1» τον περασμένο Ιούνιο έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών που ερευνούν την υπόθεση.

Με βάση αυτήν την αναφορά θεωρείται πλέον πιθανόν να κληθεί για να καταθέσει για την εν λόγω μεταφορα ηρωίνης ο γνωστός εφοπλιστής, ο οποίος βεβαίως αρνείται κάθε εμπλοκή.

Την ίδια ώρα στη δικογραφία της υπόθεσης έχουν ενταχθεί εκατονταδες σελίδες από απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του προφυλακισθέντος 52χρονου την περίοδο 2012-2013 στο πλαίσιο της τότε έρευνας του δικαστικού λειτουργού κ. Αριστείδη Κορέα για τη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συνομιλίες αυτές προκύπτουν σχέσεις του 52χρονου με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πλοίου που μετέφερε ηρωίνη. Μάλιστα σε μία από τις συνομιλίες ακούγεται να ζητά να μη φαίνεται το όνομά του στην ιδιοκτησία του «Noor-1».

Ο προφυλακισθείς επιχειρηματίας, που έχει διατελέσει και παράγοντας της ίδιας ΠΑΕ, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τον λόγο της παρουσίας του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απ' όπου ξεκίνησε το ταξίδι του το δεξαμενόπλοιο «Noor-1», αναφερθηκε σε εντολή του εφοπλιστή για να ασχοληθεί με την πετρελαική εταιρεία Apsko. Παράλληλα μνημόνευσε και το όνομα ενός αλλου ναυτικού που είχε σημαντική θέση στις επιχειρήσεις του ίδιου εφοπλιστή.

Σε κατάθεση που είχε δώσει ο 52χρονος επιχειρηματίας τον Νοέμβριο του 2014 -τότε είχε κληθεί ως μάρτυρας- δεν είχε αναφέρει ότι εκτελούσε εντολές του συγκεκριμένου εφοπλιστή και δημιουργούνται ερωτήματα για τη μεταβολή αυτή στις σχετικές αναφορές του.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας πριν από την απολογία και την προφυλάκισή του την προηγούμενη Δευτέρα είχε καταθέσει μηνύσεις εναντίον άλλων κατηγορουμένων που τον ενέπλεκαν στην υπόθεση. Ακόμη υποστήριξε ότι μία ναυτιλιακή εταιρεία που είχε δημιουργήσει στη Μέση Ανατολή και την έκλεισε λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη του φορτίου ηρωίνης δεν είχε καμιά δραστηριότητα αλλά και δεν είχε καμιά σχεση με τη χρηματοδότηση του φορτίου ηρωίνης.

Πηγή: tovima.gr


eglimatikotita.gr


Chuck Blazer: Το «Βαθύ Λαρύγγι» που «κάρφωσε» τη FIFA


Ποιος είναι ο άνθρωπος που φέρεται να βοήθησε τις αρχές να «δέσουν» την υπόθεση που οδήγησε στη σύλληψη αξιωματούχων της FIFA.

Αντιμέτωποι με σοβαρές ποινές φυλάκισης θα βρεθούν τα στελέχη της FIFA που συνελήφθησαν στη Ζυρίχη -αν εκδοθούν και δικαστούν στις ΗΠΑ- σε αυτό που πολλοί δεν θα δίσταζαν να χαρακτηρίσουν ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

«Από το 1991, για δύο δεκαετίες συγκεκριμένοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούσαν τις θέσεις τους για να δωροδοκούν και να εκβιάζουν. Το έκαναν επανειλημμένα», δήλωσε η γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς σε συνέντευξη τύπου, η οποία κατήγγειλε ότι με εκβιασμούς και δωροδοκίες επιδιώχθηκε να μην πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010 στη Νότια Αφρική.



Το «Βαθύ Λαρύγγι» που «έδωσε» τη FIFA

Πως όμως κατάφεραν να «δέσουν» την υπόθεση έτσι ώστε να προχωρήσουν σε συλλήψεις;

Όπως αναφέρει το Business Insider, ο άνθρωπος που φέρεται να βοήθησε το FBI στην εξιχνίαση της υπόθεσης είναι ένας... πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της FIFA: ο αμερικανός Chuck Blazer. Για εκείνους που γνωρίζουν τα πράγματα του ποδοσφαίρου, ο Blazer ήταν δίχως αμφιβολία ένας από τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή παγκόσμιο ποδόσφαιρο μέχρι την αποχώρησή του από τη FIFA το 2013.

Ο Blazer άρχισε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο λόγω του γιου του, όταν εκείνος αποφάσισε να επιδοθεί στο άθλημα τη δεκαετία του 1970.

Χωρίς να έχει παίξει ούτε μία φορά ποδόσφαιρο στη ζωή του, άρχισε να προπονεί μια ομάδα και σιγά-σιγά ανελίχθηκε στο χώρο αθλήματος φτάνοντας μέχρι την αμερικανική Major League. Όχι όμως ως προπονητής...

Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το Buzzfeed, ο Blazer γνώριζε πολύ καλά την επιχειρηματική πλευρά του αθλήματος. Ικανότατος πωλητής και με έντονο επιχειρηματικό πνεύμα κατάφερε να εξασφαλίσει το πρώτο τηλεοπτικό συμβόλαιο στην αμερικανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Ο Blazer κατάφερε εν τέλει να φτάσει μέχρι την εκτελεστική επιτροπή της FIFA, αφήνοντας το όνομά του στην ιστορία, αφού υπήρξε ο πρώτος αμερικανός που έκανε κάτι τέτοιο.

Με το αζημίωτο φυσικά... αφού έβγαλε πάνω από 21 εκατομμύρια από το άθλημα.

 Από την «καλή ζωή» στη συνεργασία με το FBI

Συνήθιζε να ταξιδεύει πάντοτε στην πρώτη θέση, ζούσε σε ένα σπίτι αξίας 18.000 δολαρίων το μήνα στην περίφημη Fifth Avenue της Νέας Υόρκης, ενώ κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνάντηση πολλούς ηγέτες όπως τον Πούτιν, τη Χίλαρι Κλίντον και τον Νέλσον Μαντέλα, αναφέρει το BuzzFeed.

O Blazer ωστόσο είχε αμελήσει να πληρώσει τους φόρους που του αναλογούσαν για πάνω από μια δεκαετία. Τα φορολογικά αδικήματα που ήταν έτοιμο το FBI να του καταλογίσει το 2011, τον έκαναν εν τέλει να συνεργαστεί με τις αρχές για να αποφύγει τη δίωξη.

Σύμφωνα με την Daily News, ο Blazer άρχισε να χρησιμοποιεί ένα μπρελόκ με ενσωματωμένο μικρόφωνο κατά τη διάρκεια συναντήσεών του με αξιωματούχους της FIFA, κατόπιν προτροπής του FBI.



Πηγή : thetoc.gr


Σταθάκης: Ο ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει και για το 2015



Φέτος είναι πολύ δύσκολο να καταργηθεί - Θα υπολογιστεί με τις καινούργιες αντικειμενικές αξίες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας

Ο ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει και το 2015 δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Όπως εξήγησε, δε, θα υπολογιστεί με τις καινούργιες αντικειμενικές αξίες, για τις οποίες η αρμόδια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε ότι θα είναι έτοιμες σε περίπου 15 ημέρες.

Είναι άδικος φόρος αλλά το βλέπω πολύ δύσκολο να καταργηθεί φέτος, συμπλήρωσε ο κ. Σταθάκης.

Όσον αφορά τη συμφωνία ο κ. Σταθάκης μιλώντας στο MEGA την χαρακτήρισε «μονόδρομο» προσθέτοντας ότι «θα είναι μιας και θα αφορά το σύνολο των μέτρων».

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η συμφωνία καθυστέρησε γιατί το πρώτο διάστημα «ίσως δώσαμε μεγαλύτερο βάρος στην πολιτική διαπραγμάτευση».

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι μέσα στη συμφωνία βρίσκεται και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια.


Πηγή : protothema.gr


Πανούσης: Εχουμε σχέδιο με προτεραιότητα στην πρόληψη του εγκλήματος



Στον δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας βρέθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσεις με τις τοπικές αρχές και με τους πολίτες ζητήματα αρμοδιότητάς του.

Ο κ.Πανούσης μετείχε σε σύσκεψη που διοργανώθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Μάνδρας, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, κατά την οποία συζητήθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σε θέματα αστυνόμευσης.
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός μετέβη στο Δημαρχείο, όπου και πραγματοποίησε διαδοχικές συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς, με κύρια θέματα την αστυνόμευση αλλά και την αντιπυρική προστασία.

Αρχικά, συνάντησε τη δήμαρχο της πόλης, Ιωάννα Κριεκούκη, στη συνέχεια τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τέλος μετείχε σε διευρυμένη σύσκεψη με τη δήμαρχο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τοπικούς φορείς, από τους οποίους και άκουσε προβλήματα, επισημάνσεις και προτάσεις για την περιοχή.

«Έχουμε σχέδιο και θέλουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να το εφαρμόσουμε. Στόχος μας είναι η εφαρμογή μιας συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής, που θέτει σε προτεραιότητα την πρόληψη», τόνισε ο κ.Πανούσης, ενώ μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στοχεύει να προωθήσει δράσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής, προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια των πολιτών.

Υπογράμμισε ότι στη Μάνδρα, το υπουργείο σκοπεύει να εφαρμόσει σχέδιο εμφανούς αστυνόμευσης, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο τοποθέτησης κινητής αστυνομικής μονάδας. Επίσης, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους τη μέγιστη δυνατή συνεργασία και διαβεβαίωσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα σταθεί στο πλευρό τους με κάθε τρόπο.

«Η επίσκεψή μας, τόσο σήμερα, όσο και αυτή που είχαμε κάνει στο Μενίδι, έχει συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα - πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός. «Υιοθετούμε» δύο περιοχές με διαφορετικά προβλήματα. Πρέπει να πάμε εμείς στον πολίτη κι όχι μόνον ο πολίτης σε εμάς. Η Μάνδρα χρειάζεται ένα άλλο μοντέλο αστυνόμευσης. Ξέρουμε ότι το εγχείρημά μας δεν είναι εύκολο, αλλά οφείλουμε να αναμετρηθούμε στα δύσκολα" κατέληξε ο κ. Πανούσης.

Τον κ. Πανούση συνόδευαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Τάσος Μαυρόπουλος, ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, ο διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, ταξίαρχος Παναγιώτης Κορδολαίμης και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του αναπληρωτή υπουργού, Βασίλης Μαστρογιάννης.



Πηγή : ethnos.gr


Μία Ελληνίδα ανάμεσα στους 10 μεγάλους νικητές του παγκόσμιου διαγωνισμού της Microsoft



Η Νεφέλη Στεφοπούλου είναι μία από τους 10 νικητές που κέρδισαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό Microsoft YouthSpark Challenge for Change και κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος από 100 χώρες.

Οι φετινοί 10 νικητές εκπροσωπούν την Ελλάδα, τη Χιλή, το Εκουαδόρ, την Ινδία, το Νεπάλ, τη Νιγηρία, τις ΗΠΑ και την Ουρουγουάη.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές και απόφοιτοι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν τις ιδέες τους σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να φέρουν θετική αλλαγή, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Στεφοπούλου διακρίθηκε με το έργο της «Project LINC», στόχος του οποίου είναι η επίλυση του προβλήματος της μόλυνσης και έλλειψης του νερού που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός σχολείων στην Αφρική. Η πρωτοβουλία αυτή έχει συμβάλει στη δωρεά 7 φίλτρων νερού, τα οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 2 σχολεία στην Κένυα και τα οποία παρέχουν πόσιμο νερό σε τουλάχιστον 500 παιδιά.

«Το ότι είμαι μία από τους μεγάλους νικητές του διαγωνισμού Microsoft YouthSpark Challenge for Change, είναι για εμένα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η Νεφέλη Στεφοπούλου. «Νιώθω ευλογημένη που έχω την ευκαιρία να βοηθάω αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και τώρα μου δίνεται η δυνατότητα να βοηθήσω ακόμα περισσότερους», πρόσθεσε η ίδια.

Ο διαγωνισμός Challenge for Change αποτελεί κομμάτι της παγκόσμιας πρωτοβουλίας YouthSpark της Microsoft, μέσω της οποίας η εταιρεία δημιουργεί και παρέχει ευκαιρίες εκπαίδευσης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας σε νέους από όλο τον κόσμο.




Πηγή: topontiki.gr


Απατεώνες μπαίνουν σε καταστήματα και παριστάνουν τους ελεγκτές



Την προσοχή επιχειρηματιών και καταστηματαρχών προκειμένου να μην πέσουν θύματα απατεώνων που παριστάνουν τους ελεγκτές, εφιστά η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, με αφορμή σχετικές καταγγελίες - ενώ για την υπόθεση έχουν ήδη ενημερωθεί και οι αστυνομικές αρχές.

Όπως τονίζει η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, τις τελευταίες ημέρες διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατόπιν καταγγελιών, ότι άγνωστα άτομα εμφανίζονται σε κρεοπωλεία και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε διάφορες περιοχές της Αττικής και παριστάνουν τους ελεγκτές, έχοντας μάλιστα, πλαστογραφήσει και ατομικές σφραγίδες στελεχών των υπηρεσιών.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, αναφέρει επίσης ότι σε όλες τις περιπτώσεις, οι εντεταλμένοι ελεγκτές της οφείλουν πριν τον έλεγχο να επιδεικνύουν την υπηρεσιακή και αστυνομική τους ταυτότητα, καθώς και την εντολή ελέγχου με τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι τα ελεγκτικά κλιμάκια των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής αποτελούνται τουλάχιστον από δύο άτομα, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία.


Πηγή : newsit.gr


Ανεξέλεγκτη κατάσταση : Με τουρκικά τουριστικά φέρι φτάνουν τώρα οι Σύροι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά!



Καταγγελίες κατοίκων του Ανατολικού Αιγαίου - Κάνουν τα «στραβά μάτια» οι Τούρκοι συνοριοφύλακες

Κάτοικοι νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο καταγγέλλουν ότι τουρκικά τουριστικά πλοία μεταφέρουν ανενόχλητα Σύρους πρόσφυγες σαν επιβάτες στα κανονικά τους δρομολόγια, χωρίς οι ελληνικές αρχές να είναι σε θέση να αντιδράσουν.

Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Telegraph, σε ρεπορτάζ από τη Μυτιλήνη, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι συνοριοφύλακες επιτρέπουν στους Σύρους πρόσφυγες την επιβίβαση σε τουριστικά φέρι, με προορισμό την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, κατά εκατοντάδες φτάνουν οι Σύροι, με την ασφάλεια, την άνεση και για λίγες τουρκικές λίρες που τους παρέχει μια ακτοπλοϊκή γραμμή, χωρίς πλέον την ανάγκη να χρησιμοποιούν δουλεμπόρους και ακατάλληλα σκάφη.

Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη μαρτυρία Έλληνα φοιτητή από την Αθήνα, ο οποίος ταξιδέψε πρόσφατα από την Τουρκία προς το λιμάνι της Μυτιλήνης, αναφέρει ότι είχε μείνει έκπληκτος από τον αριθμό των προσφύγων από τη Συρία, που ταξίδευαν μαζί του ως συνεπιβάτες.

«Από τα 250 άτομα, μόνο 40 ήταν Έλληνες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντρέας Καρασαρανίδης και πρόσθεσε ότι «οι υπόλοιποι ήταν από τη Συρία, και δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για το ό,τι πήγαιναν στην Ελλάδα».

«Τραβούσαν φωτογραφίες από το κινητό τους, προφανώς ανακουφισμένοι που ήταν ασφαλής. Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή πόρτα. Το λιμάνι είναι πλημμυρισμένο με Σύρους» περιγράφει ο Έλληνας φοιτητής στον Telegraph.


Πηγή : protothema.gr




Σλοβακία: «Η εισροή μεταναστών αυξάνει την τρομοκρατική απειλή»



Η Σλοβακία θα αντιταχθεί στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την μετεγκατάσταση των μεταναστών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της αύξησης της «τρομοκρατικής» απειλής, όπως δήλωσε την Τετάρτη στη Μπρατισλάβα ο πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο.

«Ο βασικός κίνδυνος, που μας οδηγεί στο να αντιταχθούμε στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ο κίνδυνος της εισροής ανθρώπων που δεν φθάνουν στην Ευρώπη προκειμένου να αναζητήσουν εργασία και μια καλύτερη ζωή, αλλά με στόχο να προωθήσουν την τρομοκρατία» επισήμανε ο Φίτσο ενώπιον του Τύπου.

Ο επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης σημείωσε επιπλέον ότι υφίστανται «πολιτισμικές και θρησκευτικές διαφορές» μεταξύ των μεταναστών και των κατοίκων της Σλοβακίας.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους διάλυσης, δεν αποτελεί πλέον κράτος. Υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις, γίνονται πόλεμοι, διαπράττονται δολοφονίες» συνέχισε ο ίδιος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ να υποδεχθούν σε διάστημα 2 ετών 40.000 αιτούντων άσυλο από τη Συρία και την Ερυθραία που έχουν φθάσει στην Ελλάδα και την Ιταλία και τα κάλεσε να υποδεχθούν εντός του ίδιου διαστήματος 20.000 πρόσφυγες.

Η Σλοβακία θα πρέπει να υποδεχθεί συνολικά 1.104 ανθρώπους.

«Εμείς θα διαφωνήσουμε, αναζητώντας πάντα την καλύτερη λύση για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές» τόνισε ο Φίτσο προτού προσθέτει ότι η χώρα του δεν θέλει να «αποποιηθεί τις ευθύνες της» και δεν «αμφισβητεί την αξία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».



Πηγή : real.gr


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Να ανοίξει η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος



Μπακογιάννη, Αντώναρος, Μαραβέλιας ζήτησαν να ανοίξει η συζήτηση για τα εσωτερικά της

Εκδήλωση για το μέλλον της κεντροδεξιάς και ειδικότερα της ΝΔ, διοργάνωσε η ΔΑΠ του πολιτικού τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών. Την ανάγκη εσωκομματικού διαλόγου για το μέλλον της κεντροδεξιάς παράταξης, προέβαλαν σε τοποθετήσεις τους σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, οι Ντ. Μπακογιάννη, Δ. Μαραβέλιας και Ε. Αντώναρος.

«Συμφωνία τώρα!», επισήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προέβλεψε ότι η συμφωνία δεν θα είναι μέτρια αλλά κακή, γιατί αυτοί οι τέσσερις μήνες είχαν κόστος. Για τη ΝΔ, η κα Μπακογιάννη είπε ότι δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την εποχή, και έπαψε να συνομιλεί στο εσωτερικό της.
«Πρέπει να αλλάξουμε. Και δεν μιλάω για αλλαγές σε επίπεδο προσώπων, αλλά κυρίως σε επίπεδο νοοτροπίας, αντίληψης δομής και λειτουργίας», είπε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του, ο Δημήτρης Μαραβέλιας.


Πηγή


Σόιμπλε αδειάζει Τσίπρα:Για ποια συμφωνία μιλά η κυβέρνηση;


«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών δεν έχουν προχωρήσει πολύ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εξέφρασε την έκπληξή του για τις ειδήσεις που έρχονται από την Αθήνα και θέλουν τις δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία.

«Δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς. Όλο και ακούμε θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα - και αυτό είναι καλό - , αλλά επί της ουσίας οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει πολύ», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης και πρόσθεσε: «Για αυτό εκπλήσσομαι συνέχεια όταν ακούω από την Αθήνα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

Κληθείς να σχολιάσει τους αναλυτές, όπως ο Πολ Κρούγκμαν, που λένε ότι είναι λάθος η υπερβολική λιτότητα στην περίπτωση της Ελλάδας και ζητούν άφεση χρέους και οικονομικές «ενέσεις», ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι το ΔΝΤ έχει περισσότερη εμπειρία σε ό,τι αφορά το πώς μπορείς να αναδιαρθρώσεις χώρες οι οποίες ζούσαν για πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους, έτσι ώστε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. «Και εμείς το κάνουμε αυτό σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ, κάτι το οποίο, κατά τα άλλα, σε όλες τις άλλες χώρες σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα λειτούργησε καλύτερα και από τις προσδοκίες.

Αυτό αντιστοιχεί στα διεθνή στάνταρντς και τις διεθνείς εμπειρίες. Και για αυτό πρέπει να πω ότι είναι πάντα ενδιαφέρουσες οι μεμονωμένες απόψεις, οι οποίες μεγεθύνονται και δημοσιογραφικά - ο Πολ Κρούγκμαν γράφει πολλά ενδιαφέροντα άρθρα που διαβάζονται και πολύ.

Διεθνώς όμως δυστυχώς είναι έτσι και ως τώρα δεν έχω ακούσει και κάποια ιδέα, για το πώς, εάν η Ελλάδα είναι στην Νομισματική Ένωση - και η Ελλάδα είναι στην Νομισματική Ένωση - , πώς μπορεί να τα καταφέρει διαφορετικά, χωρίς πρώτα να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική».

Ντάισελμπλουμ
Περισσότερη προσπάθεια από την πλευρά της Αθήνας ζητά και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία.

«Θα πρέπει πραγματικά να κάνει περισσότερες προσπάθειες για να φτάσει στην τελική ευθεία», τόνισε ο Ολλανδός υπουργός, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Eχουν γίνει πιο αισιόδοξοι όλο αυτό το διάστημα», προσέθεσε.

Παράλληλα, με τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, το Reuters αναφέρει πως «η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι έχει αρχίσει τη σύνταξη συμφωνίας με τους πιστωτές, που θα ανοίξει το δρόμο για την ενίσχυση της οικονομίας, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέρριψαν γρήγορα τους ευσεβείς αυτούς πόθους»


ΚΕΡΔΟΣ


Σε διασταυρούμενα πυρά η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου



Εντάσεις αλλά και ερωτήματα έρχονται, στη Βουλή, να δημιουργήσουν δύο νέες αποφάσεις της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η μία εξ αυτών των αποφάσεων προκάλεσε εμπλοκή στη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, ενώ η δεύτερη αφορά τη συγκρότηση επιτροπής αποτελούμενης και από μη στελέχη ή υπαλλήλους της Βουλής και που φέρεται να έχει ως αντικείμενο την «ολοκληρωμένη και αποτελεσματική υποστήριξη» του κοινοβουλευτικού έργου.

Η επιλογή, κατ’ αρχάς, της προέδρου της Βουλής να προσκαλέσει σε μια κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα πυροδότησε αντιδράσεις ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της επιτροπής επί της απορρήτου Εκθέσεως του ΓΛΚ για το συγκεκριμένο και εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΚΕ εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους επειδή δεν είχαν ενημερωθεί για την πρόσκληση των μη κοινοβουλευτικών (μεταξύ αυτών ο κ. Ερίκ Τουσέν και δικηγόροι). Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάς υποστήριξε ότι εξαιτίας του θέματος η Επιτροπή έπρεπε να ήταν «κλειστή» και επέμεινε στη θέση του αυτή, παρά την αρχική εισήγηση της κ. Κωνσταντοπούλου το «κλειστό» μέρος της συνεδρίασης να γινόταν σήμερα Πέμπτη. Ο κ. Σταθάς επέμεινε, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων να ανταλλάξει αιχμηρότατες κουβέντες με την κ. Κωνσταντοπούλου.

Το κλίμα έγινε πιο βαρύ όταν ο κ. Κ. Τζαβάρας (Ν.Δ.) ήγειρε ένα παράπλευρο σοβαρό ζήτημα: την παρουσία στις εργασίες της επιτροπής προσώπων που πιθανώς εκπροσωπούν δικηγόρους οι οποίοι έχουν αναλάβει έναντι αμοιβής την υποστήριξη συγγενών θυμάτων της ναζιστικής περιόδου. Η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε, λόγω του «ευαίσθητου» της υπόθεσης, το ζήτημα να εξεταστεί κεκλεισμένων των θυρών. Η συνεδρίαση, παρά τον αρχικό σχεδιασμό της προέδρου, συνεχίστηκε «κλειστή».


Πηγή