Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Το ρομπότ που βοηθά άτομα με προβλήματα άνοιας έχει και λίγη Ελλάδα μέσα του



Ο Χρήστος Κουρουπέτρογλου εξηγεί γιατί ο MARIO είναι ένα χρήσιμο ρομπότ για τον παππού και την γιαγιά

H Caretta-Net είναι μία ελληνική start-up που έχει εδώ και τρία χρόνια που έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά της στον ευρύτερο χώρο των διαδικτυακών τεχνολογιών και των τεχνολογιών του Web.

Η εταιρία καινοτόμησε αναπτύσσοντας μία από τις πρώτες Apps για την αξιολόγηση της προσβασιμότητας δημόσιων χώρων με στόχο την βελτίωση της πρόσβασης αλλά και την ευαισθητοποίηση σε ένα θέμα που αφορά όχι μόνο τα άτομα με αναπηρία αλλά όλους μας τον νεαρό γονιό με το παιδικό καροτσάκι ή τον ηλικιωμένο με την μειωμένη κινητικότητα και την δυσκολία μετακίνησης ή πρόσβασης.

Αυτή τη φορά η Caretta-Net συμμετέχει σε ευρωπαϊκό έργο που δημιουργεί ρομπότ για άτομα με άνοια. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ορίζοντες 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ερευνα και έχει σχεδιαστεί με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών για όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητη διαβίωση όχι μόνο του ίδιου ηλικιωμένου ατόμου, αλλά και την διευκόλυνση των οικείων του που συνήθως επιβαρύνονται με την υποστήριξη και την έγνοια.

Μας λέει ο Δρ Χρήστος Κουρουπέτρογλου, Διευθυντής του Ερευνητικού Τομέα της εταιρίας:

«Το ρομποτ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία αλλά να καλύψει την ανάγκη που εμφανίζεται στην σύγχρονη πραγματικότητα με όλα τα πρακτικά προβλήματα που συνδέονται με την φροντίδα των ηλικιωμένων – και ειδικά των ηλικιωμένων με προβλήματα άνοιας.
Στο έργο, όσο και αν φαίνεται παράξενο, μας απασχολεί το θέμα της μοναξιάς.

Η διευκόλυνση στην αυτοεξυπηρέτηση ή η παροχή βοήθειας από ένα ρομποτ μπορεί να είναι κρίσιμες δραστηριότητες αλλά εκείνο που έχει να αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση ο ηλικιωμένος με άνοια είναι την μοναξιά που οδηγεί στην απομόνωση και κατά συνέπεια στην επιδείνωση της κατάστασής του.


Αυτός είναι ο MARIO επί το έργον 

Όπως καταλαβαίνετε, σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα του έργου είναι εύκολο να περάσουν σε ευρεία χρήση που να αφορά στο σύνολό του τα ηλικιωμένα άτομα που ζουν μόνα τους.

Αναγνωρίζουμε ότι σε μία πρώτη θεώρηση φαίνεται απάνθρωπο ή προβληματικό να έχουμε ένα ρομπότ για συντροφιά, αν όμως η εναλλακτική επιλογή είναι η καθόλου επικοινωνία, τότε το ρομπότ είναι σίγουρα μια καλή λύση.

Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι στο έργο διερευνούμε το ρομπότ σαν ένα μέσο επικοινωνίας με την οικογένεια, τους φίλους και το εξειδικευμένο ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό.   Προσπαθούμε λοιπόν, να βρούμε έξυπνους τρόπους για να δώσουμε ένα σύνδεσμο με τον ηλικιωμένο μέσα από την τεχνολογία.

Για όλο τον κύκλο γύρω από τον ηλικιωμένο προσφέρουμε εφαρμογές για ποικίλες συσκευές (πχ έξυπνα κινητά, υπολογιστές, κτλ) και φτάνουμε στον ηλικιωμένο μέσα από το ρομποτ. Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν απομονώνουμε τον ηλικιωμένο αλλά του προσφέρουμε ένα συνεκτικό δίχτυ προστασίας, επικοινωνίας και υποστήριξης που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα μπορούσε να έχει.


Το έργο που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο έχει για συντονιστή την Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Galway στην Ιρλανδία και τα ρομπότ είναι της γαλλικής εταιρίας RoboSoft.

Μας ενδιαφέρει η συνεργασία με την RoboSoft και την θεωρούμε στρατηγική – από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι το ρομπότ θα γίνει commodity όπως έχουν γίνει ένα σωρό τεχνολογικά επιτεύγματα.

Μας ενδιαφέρει να είμαστε εκεί στη σωστή στιγμή και από αυτή την άποψη αυτή τη στιγμή επενδύουμε σε τεχνογνωσία που μπορεί να μας φέρει στις αγορές μετά από 5 ή 7 χρόνια.»






Πηγή: lifo.gr




8+1 περίεργα κυβερνητικά μυστικά!



Οι απόκρυφοι φάκελοι και τα μυστικά αρχεία των κρατών περιλαμβάνουν τα πάντα. Από αναφορές των μυστικών υπηρεσιών και στρατιωτικά απόρρητα μέχρι και κάθε λογής πληροφορίες για θέματα παντός επιστητού.
Υπάρχουν ωστόσο και διαβαθμισμένα ως «άκρως απόρρητα» κυβερνητικά μυστικά που είναι στην πραγματικότητα περισσότερο διασκεδαστικά παρά ενοχλητικά.
Η ιστορία των κρατών βρίθει από τέτοια παραδείγματα περίεργων πληροφοριών που επέμειναν κάποιοι να κρατήσουν απόρρητες.
Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από κωμικοτραγικά κυβερνητικά μυστικά. 
Ο Τσόρτσιλ και τα ΑΤΙΑ 
Σαράντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του και ο Τσόρτσιλ συνεχίζει να παράγει ειδήσεις! Κι αν δεν είναι οι περίφημοι κυβερνητικοί χειρισμοί του, είναι η πιθανή συγκάλυψη ενός ΟΥΦΟ. Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τα «UFO Files», πάνω από 5.000 απόρρητες σελίδες σχετικά με τις θεάσεις εξωγήινης ζωής στη Γη.
Ανάμεσα σε αυτά, υπάρχουν και οι επιστολές από εγγονό μέλους της Βασιλικής Αεροπορίας, που υπηρέτησε ως πρωθυπουργικός σωματοφύλακας του Τσόρτσιλ. Ο παππούς θυμόταν λοιπόν ότι κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο Τσόρτσιλ, στην προσπάθειά του να αποφευχθεί ο γενικευμένος πανικός του κόσμου, υποχρέωσε σε 50ετή απόκρυψη τη συνάντηση βρετανικού πολεμικού αεροσκάφους με μυστηριώδες ιπτάμενο αντικείμενο, την οποία και διαβάθμισε ως «άκρως απόρρητο».
Το υπουργείο Άμυνας δεν έχει αποδεικτικά στοιχεία του γεγονότος, καθώς τα διαβόητα «UFO Files» ξεκίνησαν επισήμως το 1967. Υπάρχει πάντως η παραγγελία του Τσόρτσιλ για άμεση ενημέρωσή του στο θέμα των ιπτάμενων δίσκων το 1952!
Η CIA διεξάγει πειράματα ελέγχου του νου 
Στον κολοφώνα του Ψυχρού Πολέμου, η CIA διεξήγε μια σειρά από μυστικά και παράνομα «επιστημονικά» πειράματα σε ανθρώπινα υποκείμενα, γνωστά ως Project MK-ULTRA. Το απόρρητο πρόγραμμα περιλάμβανε πειραματικές δοκιμασίες με ναρκωτικά -όπως LSD- και βαρβιτουρικά, ύπνωση και υποβολή σε ακτινοβολία και βιολογικούς παράγοντες.
Το 1973, ο διευθυντής της CIA, Richard Helms, παρήγγειλε την καταστροφή όλων των ντοκουμέντων του προγράμματος MK-ULTRA. Παρόλα αυτά, κάποια εξ αυτών διέρρευσαν και αργότερα την ίδια χρονιά θα βρουν το δρόμο τους για την εφημερίδα New York Times, η οποία κατηγόρησε τη CIA για παράνομες δραστηριότητες.
Το 1975, η ομοσπονδιακή επιτροπή Church Committee θα ερευνούσε τις καταγγελίες και θα κατέληγε στην αποτρόπαιη πραγματικότητα: για περισσότερες από δύο δεκαετίες, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ θα ξόδευαν πάνω από 20 εκατ. δολάρια, στρατολογώντας επιστήμονες και ερευνητές από 30 και πλέον πανεπιστήμια της χώρας, και θα έκαναν αντιδεοντολογικά πειράματα σε ανθρώπους κάτω από τη μύτη της κυβέρνησης.
Ο τελικός προσδοκώμενος στόχος των δοκιμασιών ήταν η δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου του μυαλού, το οποίο και θα χρησιμοποιούσε η CIA για να προγραμματίζει ανυποψίαστους ανθρώπους να εκτελούν δολοφονίες υπέρ της…
Η Περιοχή 51 
Δεν θα μπορούσαμε να αφήναμε έξω τη διαβόητη Area 51 και τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκεί. Η δράση της μυστικής στρατιωτικής βάσης 120 χλμ βορειοδυτικά του Λας Βέγκας έχει συνδεθεί με τον μύθο του εξωγήινου που μεταφέρθηκε υποτίθεται εκεί. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.
Όταν βετεράνοι της CIA απαλλάχθηκαν από τους όρκους εχεμύθειας και ανακάλεσαν τις στιγμές τους στην Area 51, ξεκαθάρισαν ότι η εξωγήινη ζωή δεν περιλαμβανόταν στις δραστηριότητες της βάσης. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, το μέρος χρησιμοποιούταν για δοκιμές κατασκοπευτικών αεροσκαφών, όπως το A-12 και τον ξακουστό επίγονό του SR-71 Blackbird, που είχε σπάσει κάθε ρεκόρ ταχύτητας.
Τα μέλη της ομάδας που δούλευε στα απόρρητα αυτά πειράματα και αποκαλούνταν «Roadrunners» ήταν μάλιστα πανευτυχή με την υπόθεση του εξωγήινου, καθώς αυτό τραβούσε τα φώτα της δημοσιότητας και έμεναν ανενόχλητοι να δοκιμάζουν τα μυστικά τους όπλα. Η βάση στην Area 51 λειτουργεί πιθανότατα ακόμα και σήμερα ως τόπος δοκιμής απόρρητης στρατιωτικής τεχνολογίας…
Ufo και στη Σοβιετική Ένωση 
Το 1967, σοβιετικός αστρονόμος καλούσε σε κοινή προσπάθεια όλους τους επιστήμονες του κόσμου για να καθοριστεί τελικά η φύση των ΑΤΙΑ που παρατηρούνταν στον γήινο εναέριο χώρο!
Ο Feliks Zigel ήταν τόσο πεπεισμένος για την ύπαρξη εξωγήινων που θεωρούσε τις επιστημονικές προσπάθειες απόκρυψης του γεγονότος μέρος του προβλήματος: «αντί να βοηθάνε να λύσουμε το μυστήριο, το κάνουν ακόμα χειρότερο», έλεγε ο αστρονόμος. Η ανησυχία του γιγαντώθηκε όταν επιβεβαίωσε από 200 και πλέον πηγές την αναφορά στο ίδιο ΑΤΙΑ, ένα «φωτεινό πορτοκαλί ιπτάμενο αντικείμενο σε σχήμα ημισελήνου».
Η επιμονή του Zigel θα πυροδοτούσε τελικά έρευνα των σοβιετικών Αρχών το 1978 για τη διερεύνηση των παραφυσικών αυτών φαινομένων. Τα ντοκουμέντα της έρευνας, που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς κάποια στιγμή, ξεκαθάριζαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και καλούσαν σε ετοιμότητα τις σοβιετικές δυνάμεις για ενδεχόμενη εισβολή εξωγήινων!
Το τέρας του Λοχ Νες 
Το 1934, ένας γιατρός από τη Σκοτία τράβηξε την περίφημη φωτογραφία του τέρατος του Λοχ Νες, γνωστή ως «surgeon’s photograph». Μια σκούρα φιγούρα ενός πλάσματος που παραπέμπει σε βροντόσαυρο κολυμπούσε αμέριμνα στα νερά.
Το φωτογραφικό γεγονός ήταν από μόνο του ικανό να προκαλέσει τον πανικό στους κατοίκους και έκτοτε χιλιάδες άνθρωποι ορκίζονται ότι εντόπισαν το θαλάσσιο τέρας. Ήταν όλοι τους θύματα της φαντασίας τους;
Σύμφωνα με μέλη της κυβέρνησης της Σκοτίας, όχι ολότελα! Ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως σχετικά πρόσφατα αποκαλύπτουν πως ο πρώην αστυνομικός διευθυντής της χώρας William Fraser αποφάνθηκε πως «το γεγονός ότι υπάρχει ένα παράξενο πλάσμα στο Λοχ Νες είναι πλέον αληθές πέραν πάσης αμφιβολίας, το αν μπορεί ωστόσο η αστυνομία να προστατεύσει τον κόσμο, αυτό είναι το αμφίβολο».
Κι ενώ η κυβέρνηση της Σκοτίας μένει να αποδείξει την ύπαρξη ή όχι της Νέσι, το νέο ντοκουμέντο έδωσε ελπίδες σε όλους τους κυνηγούς τεράτων της οικουμένης…
Η CIA σχεδιάζει να σκοτώσει τον Φιντέλ Κάστρο με… κοχύλια 
Από το 1960 ως το 1965, η CIA «εμπνεύστηκε» τουλάχιστον 8 τρόπους για τη δολοφονία του ηγέτη της Κούβας! Σύμφωνα με αναφορά του 1967 που αποχαρακτηρίστηκε από απόρρητη 36 χρόνια αργότερα, η CIA σκεφτόταν ως δολοφονικά μέσα από πούρα και τοξικό αέρα μέχρι μολυσμένα χάπια και δηλητηριώδεις μύκητες.
Κι αν δεν μπορούσαν να τον εκτελέσουν, θα προσπαθούσαν να διαλύσουν τη δημόσια εικόνα του: το σχέδιο περιλάμβανε άλας θαλλίου στα παπούτσια του κομμουνιστή ηγέτη με την ελπίδα να μη μείνει τρίχα για τρίχα στο περίφημο μούσι του! Μία ωστόσο ήταν η ιδέα που επικράτησε, το σχέδιο δολοφονίας του Κάστρο με παγιδευμένο με εκρηκτικά κοχύλι.
Ο Κάστρο ήταν λάτρης του γυναικείου φύλου, έτσι ανέφερε η αναφορά της CIA(!), ένα εκπληκτικό λοιπόν κοχύλι πάνω στο γυμνό γυναικείο στήθος θα του τραβούσε το ενδιαφέρον, κι όταν θα το έπιανε στο χέρι του θα πυροδοτούσε τον εκρηκτικό μηχανισμό.
Ο επικεφαλής της CIA στις επιχειρήσεις της Κούβας μάλιστα, Desmond Fitzgerald, άρχισε να μελετά μανιωδώς βιβλία με τα μαλάκια της Καραϊβικής. Το «σοφιστικέ» σχέδιο εγκαταλείφθηκε ωστόσο ως πρακτικά ανεφάρμοστο…
Η αντικατασκοπεία της Julia Child 
Τον Αύγουστο του 2008, τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ δημοσίευσαν δεκάδες χιλιάδες αρχεία του προσωπικού που δούλευε στο Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών, μια από τις «βιτρίνες» της CIA. Ανάμεσα στους πρώην υπαλλήλους ήταν και η Julia McWilliams, η μελλοντική μαγείρισσα Julia Child!
Το παρελθόν της διάσημης σεφ της γαλλικής κουζίνας δεν ήταν μυστικό, μετά τη δημοσιοποίηση ωστόσο όλος ο κόσμος έμαθε για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: μια πραγματικά ιντριγκαδόρικη συνταγή. Πριν λοιπόν κατακτήσει τη γαλλική γαστριμαργία, η Child κατασκεύαζε απωθητικά καρχαριών για τα υποβρύχια εκρηκτικά των ΗΠΑ…
Ακούγοντας τον Τζον Λένον 
Ο Τζον Λένον ήταν μια ακούραστη φιγούρα-ίνδαλμα: τραγουδούσε για την ειρήνη, κατακεραύνωνε τον πόλεμο και μαχόταν λυσσαλέα για τις αδικίες του πλανήτη. Δεν είναι λοιπόν να απορείς που το FBI τον έβαλε στο στόχαστρο το 1972: τερμάτισε τη βίζα παραμονής του στην Αμερική και ξεκίνησε τις διαδικασίες για την απέλασή του!
Κατά τη διάρκεια μάλιστα των προεδρικών εκλογών του 1972, το FBI παρακολουθούσε στενά τον Λένον, τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση, τις συναυλίες του, ακόμα και την κόρη της Γιόκο Όνο από προηγούμενο γάμο. Ο Λένον δεν έκανε κάτι μεμπτό και έτσι το FBI αποφάσισε να σταματήσει την έρευνα εναντίον του έναν μήνα μετά την επανεκλογή του Νίξον.
Μετά τη δολοφονία του Λένον το 1980, ο ιστορικός Jon Weiner θα ξεκινούσε μια 14χρονη νομική μάχη για να αναγκάσει το FBI να δημοσιοποιήσει τα αρχεία του για το δημοφιλές πρώην «Σκαθάρι». Στο τέλος, κέρδισε. Τα κωμικοτραγικά ντοκουμέντα παρουσιάζονται λεπτομερώς στο άκρως ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του 2006 «The U.S. vs. John Lennon».
Τα χωριά Ποτέμκιν
Ο Grigory Potyomkin ήταν ένας τολμηρός ρώσος ευγενής του 18ου αιώνα που μπαινόβγαινε στις δικαστικές αίθουσες, πάτασσε τους αντιπάλους του και πολιορκούσε ερωτικά τη Μεγάλη Αικατερίνη. Ήταν λοιπόν κατά τη διάρκεια του φορτικού του κόρτε στην τσαρίνα που το όνομά του θα γινόταν θρύλος. Όταν η Αικατερίνη περιόδευε στις νέες κτήσεις της Ρωσίας στην Κριμαία το 1783, ο Potyomkin προσφέρθηκε να την ξεναγήσει στα καλύτερα μέρη της αυτοκρατορίας.
Έστησε λοιπόν χάρτινες μακέτες ολόκληρων χωριών και πόλεων στο φόντο, κατά μήκος των ποταμών, ολοκληρώνοντας το μεγαλεπήβολο σκηνικό με συντάγματα στρατιωτών που τη χαιρετούσαν χαρμόσυνα και πυροτεχνήματα που σχημάτιζαν τα αρχικά του ονόματός της!
Πληθυσμοί δουλοπάροικων και κολίγων επιστρατεύτηκαν για τα θεατρικά του νούμερα, ντυμένοι σαν ευγενείς και ιππότες, για να φανεί η ευημερία της αυτοκρατορίας – η οποία βέβαια στην πράξη δεν υπήρχε, με τον λιμό να μαστίζει την περιοχή.
Η έκφραση «χωριό Ποτέμκιν» πέρασε στη ρωσική γλώσσα και σηματοδοτεί πλέον κάθε παραπλανητικό ή ψευδές κατασκεύασμα, δημιουργημένο από ολοκληρωτικά καθεστώτα, που σκοπό έχει να εξαπατήσει τόσο αυτούς που το βλέπουν στη γη τους όσο και εκείνους που το παρατηρούν από μακριά…
Πηγή : fnews.gr



Κοινό μέτωπο σχηματίζουν οι πάροχοι για να αντιμετωπίσουν την στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ



της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο "κόμπος έφτασε στο χτένι" και οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ που σχετίζονται ειδικά με το φάρμακο, συσπειρώνονται για να αναζητήσουν λύσεις που θα αντιμετωπίσουν την άτυπη στάση πληρωμών του υπερταμείου...

Με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου πραγματοποιείται αύριο Τρίτη συνάντηση όλων των φορέων που εμπλέκονται στην διακίνηση του φαρμάκου με στόχο την εξεύρεση λύσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν από την έλλειψη ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ.

Στην συνάντηση, που θα γίνει στα γραφεία του ΠΦΣ  στη 1 το μεσημέρι, έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι απο τον  ΣΦΕΕ, την ΟΣΦΕ, τον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ,  την ΠΕΦ και  τον ΠΣΦ.

Αναμένεται να ληφθούν κοινές αποφάσεις και να υπάρξει κοινή αντίδραση προς την ηγεσία του υπυοργείου Υγείας, γεγονός που κολλάει στο τοίχο τόσο τον κ. Κουρουμπλή όσο και τον νέο διοικητή του ΕΟΠΥΥ πριν ακόμα καλά καλά αναλάβει καθήκοντα...

Πάντως καθόλου περίεργο δεν πρέπει να μας φανεί αν η άτυχη στάση πληρωμών, αντιμετωπιστεί με "άτυπη στάση" παραδόσεων σε υλικά, φάρμακα και υπηρεσίες... καθώς αντίστοιχη αντίδραση δεν είναι περίεργο αν δούμε και από τος υπόλοιπους παρόχους!


Πηγή : iatropedia.gr


Πρυτάνεις και ιδιωτικά σχολεία αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο στην Παιδεία


Ένταση σε ακαδημαϊκό αλλά και πολιτικό επίπεδο προκαλεί το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο αλλάζει η νομοθεσία των τελευταίων δέκα για την ανώτατη εκπαίδευση και επανέρχονται σε ισχύ οι παλαιότεροι νόμοι.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Παράλληλα, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ συνειδητοποίησαν ότι χρόνος... δεν υπάρχει και ενώ αρχικά είχαν αποφασίσει να κάνουν την έκτακτη Σύνοδό τους στις 5 Μαΐου, τελικά θα την κάνουν το ερχόμενο Σάββατο 25 Απριλίου.

Αρχικά, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ άκουσαν τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας Κ. Φωτάκη να τους λέει στην προγραμματισμένη Σύνοδό τους του περασμένου Σαββατοκύριακου ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος για διαβούλευση για τα άρθρα του που τους αφορούν, δηλαδή το 90% του σχετικού κειμένου. Μόλις μία ημέρα μετά, σε συνέντευξη του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, τον άκουσαν να δηλώνει ότι η διαβούλευση θα είναι πολύ σύντομη επειδή επείγουν θέματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία αφορούν λιγότερο απο το 10% του κειμένου.

Κατόπιν αυτού, τα τηλέφωνα έσπασαν, οι διαθέσεις χάλασαν, κάποιοι θεώρησαν ότι εξαπατήθηκαν και η έκτακτη Σύνοδος τελικά θα γίνει όσο ταχύτερα γίνεται.

Στη Σύνοδο αυτή, οι πρυτάνεις έχουν ζητήσει να παραβρίσκεται και ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος όμως δεν έχει απαντήσει στο αίτημά του.

«Το Προεδρείο της Συνόδου θεωρεί ότι τα θέματα των Πανεπιστημίων, λόγω της σημασίας και σοβαρότητας των προτεινόμενων αλλαγών, θα πρέπει να διαχωριστούν από τα επείγοντα θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να συμπεριληφθούν σε χωριστό Σχέδιο Νόμου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος διαβούλευσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα από τη Σύνοδο Πρυτάνεων.

Ερώτηση στο Πρωθυπουργό

Επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό κατέθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή «τις παλινδρομήσεις της κυβέρνησης στον τομέα της παιδείας», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός ερωτάται:

«Η κυβέρνησή σας θεωρεί ότι συνιστά μεταρρύθμιση η κατάργηση του θεσμικού πλαισίου διοίκησης των ΑΕΙ, η οποία ψηφίστηκε από 255 βουλευτές και η επαναφορά ρυθμίσεων που κυριάρχησαν στη χώρα μας πριν από μισό αιώνα;

Θα προστατευθεί η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστήμια ή τα ιδρύματα θα είναι έρμαια επιθετικών δραστηριοτήτων μικρών ομάδων οι οποίες λειτουργούν εις βάρος της φοιτητικής και πανεπιστημιακής κοινότητας;

Προτίθεται όντως η κυβέρνηση να προωθήσει τις πιο πάνω αναχρονιστικές ρυθμίσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας ουσιαστικός διάλογος στην κοινωνία και το Κοινοβούλιο;» αναφέρεται στην ερώτηση του κ. Θεοδωράκη.

Αντιδράσεις και από τα ιδιωτικά σχολεία

Την απουσία διαλόγου με τους φορείς του χώρου της εκπαίδευσης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, αναφερόμενος σε «ρύθμιση που περιλάβατε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, με την οποία απαγορεύετε τη λειτουργία των εσωτερικών φροντιστηρίων στα ιδιωτικά σχολεία».

«Έκπληξή μας προκαλεί το γεγονός ότι μια δημοκρατική κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς προηγουμένως να διαβουλευτεί με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, στους οποίους στην προκειμένη περίπτωση περιλαμβάνεται ο Σύνδεσμός μας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Δυσαρέσκειά μας προκαλεί το γεγονός ότι εκκρεμεί αίτημά μας για συνάντηση του ΔΣ του Συνδέσμου μας μαζί σας» αναφέρουν ακόμη οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου.

«Η ανάγκη των ελληνικών οικογενειών να παρέχουν στα παιδιά τους φροντιστηριακά μαθήματα, επιπλέον των μαθημάτων του επισήμου ελληνικού σχολικού προγράμματος, έχει τα αίτια της στις ανεπάρκειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος και δεν λύνεται με απαγορεύσεις και αφορισμούς.

»Στο ανωτέρω δε πρόβλημα η κοινωνία έχει δώσει τρεις λύσεις. Οι δύο είναι νόμιμες και η τρίτη παράνομη. Η πρώτη λύνει το πρόβλημα μέσω της προσφοράς φροντιστηριακών μαθημάτων από τα ιδιωτικά φροντιστήρια, η δεύτερη μέσω της προσφοράς φροντιστηριακών μαθημάτων από τα ιδιωτικά σχολεία και η τρίτη μέσω της προσφοράς κατ' οίκον παρανόμων ιδιαιτέρων μαθημάτων από εκπαιδευτικούς, κατά κανόνα μάλιστα εκπαιδευτικούς των δημοσίων σχολείων».

Newsroom ΔΟΛ



Ποιος είναι ο τρομοκράτης και ποιος ο τρομολάγνος;


Τρομοκράτες είναι το διεθνές κεφάλαιο και οι τραπεζίτες. Αυτό ακούστηκε από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πως είπε και η γλυκομίλητη πρόεδρος της Βουλής, τρομοκρατία ήταν τα μνημόνια. Κατά συνέπεια, περιμένουμε την

θέση των μελών της ανθρωπιστικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη να καταλάβουν στις φυλακές οι υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες! Ή αλλιώς, τα πιο ωραία βρίσκονται μπροστά μας...

Ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη κ. Πανούσης δήλωσε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και πριν την εκκένωση της Πρυτανείας από τους 14 καταληψίες ότι «υπάρχουν "μπαχαλάκηδες"», όπως τους χαρακτήρισε, «οι οποίοι δρουν επί μισθώσει για να προκαλούν επεισόδια στα γήπεδα, σε επιχειρήσεις ή στο κέντρο της Αθήνας». Ο ίδιος υποστήριξε, επίσης, ότι «τα Εξάρχεια ελέγχονται από μαφίες».

Ο υπουργός της πρώτης αριστερής κυβέρνησης τους είπε «μπαχαλάκηδες». Όχι κάποιος της προηγούμενης φασιστικής! Διότι όποιος έλεγε μέχρι χτες κάτι ανάλογο ήταν φασίστας, εχθρός του λαού κλπ.

Μετά από την εκκένωση της Πρυτανείας ο κ. Πανούσης δέχτηκε τα βέλη βουλευτών της κυβέρνησης. Ο κ. Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, μάλιστα, ζήτησε ακόμη και την παραίτησή του. Ο κ. υπουργός αφού αναρωτήθηκε ποιοι ψήφισαν τον κ. Διαναντόπουλο (προφανώς είναι οι ίδιοι που ψήφισαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έκανε τον ίδιο υπουργό), μας είπε ότι μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ένας συνεργάτης του Παλαιοκώστα, ένας Πολωνός καταζητούμενος με διεθνή ένταλμα  και άλλοι εκπρόσωποι του διεθνούς επαναστατικού κινήματος. Φοιτητές δεν υπήρχαν, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η αναφορά του στην υπόθεση των αποφυλακίσεων, μεταξύ των οποίων και του Ξηρού! Τι είπε ο υπουργός, ευρισκόμενος, προφανώς,  σε άμυνα από τις επιθέσεις που του έκαναν οι ίδιοι οι σύντροφοί του; «Δεν χρειαζόταν νομοθετική παρέμβαση για τις περιπτώσεις αποφυλακίσεων για ανθρωπιστικούς λόγους...  Αυτά μπορεί να τα κρίνει η Δικαιοσύνη, θα μπορούσε να τα λύσει (με χάρη) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας... Δεν μπορεί να καταθέτουμε νομοθετικές ρυθμίσεις που να λένε βγαίνουν όλοι».

Ο κ. Πανούσης εξακολουθεί και είναι στην  κυβέρνηση. Σε μία κυβέρνηση που στηρίζεται σε ψήφους βουλευτών που υποστηρίζουν ότι η πραγματική τρομοκρατία είναι το διεθνές κεφάλαιο, οι τραπεζίτες και το μνημόνιο. Αλλά και σε ψήφους βουλευτών που θεώρησαν ως παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου τη σύλληψη των 14 ανθρώπων που παρέλυσαν την λειτουργία της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών επί 18 ημέρες και οι οποίοι δεν ήσαν καν φοιτητές. Η οποία κατάληψη έγινε για να πιεστεί η κυβέρνηση να ψηφίσει την κατάργηση των φυλακών υψίστης σημασίας!

Το θέμα των άθλιων συνθηκών κράτησης των φυλακισμένων είναι ένα σοβαρό ζήτημα που δεν θελήσαμε ποτέ να το αντιμετωπίσουμε. Ο κρατούμενος αξίζει αξιοπρεπών συνθηκών κράτησης. Δεν είναι θέμα παζαριού αυτό. Αλλά εδώ δεν συζήτησαν για τα δικαιώματα των φυλακισμένων. Η συζήτηση έγινε για το τι θεωρεί στην Ελλάδα τρομοκρατία η πρώτη αριστερή κυβέρνηση.

Κι επειδή η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έχει μία άλλη άποψη για τα πράγματα και μάλιστα εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση τύπου, ο κ. Πανούσης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι πιστεύουν ότι ουρλιάζοντας γίνονται αριστεροί. Ας μας πουν τι είναι αριστερή δικαιοσύνη και τι αριστερή αστυνομία. Ας το λύσουν αν θέλουν λαϊκή δημοκρατία. Μιλάμε για αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, για θεσμούς, αν μιλάμε για επιτροπή αγώνα που αποφασίζει μιλάμε για άλλο πράγμα».

Τελικά ο ελληνικός λαός τι ψήφισε; Μία αριστερή διακυβέρνηση στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας ή την μετάβαση σε μία σοσιαλιστική δημοκρατία; Όταν αυτά τα λέγαμε πριν μερικούς μήνες ήμασταν τρομολάγνοι, λασπολόγοι. Τώρα τους ίδιους προβληματισμούς τους εκφράζουν και υπουργοί της πρώτης αριστερής κυβέρνησης. Έχει νόημα να πούμε κάτι περισσότερο;


Θανάσης Μαυρίδης

capital.gr


Ο ιδρώτας αποκαλύπτει αν κάποιος είναι χαρούμενος


Λένε ότι ένα χαμόγελο αποκαλύπτει πολλά. Σύμφωνα όμως με μια ομάδα επιστημόνων από την Ολλανδία, ο ιδρώτας μπορεί να αποκαλύψει ακόμη πιο πολλά.

Όπως αναφέρουν σε πρόσφατη έρευνά τους, η ευτυχία μεταφέρεται με την αίσθηση της… όσφρησης!

Οι επιστήμονες βρήκαν, ότι οι οσμές που παράγονται από τον οργανισμό μας μπορούν να «επικοινωνήσουν» τη χαρά μας στους άλλους –φαινόμενο γνωστό ως «χημειο-σηματοδότηση» (chemosignalling).

Τα χημικά σήματα λειτουργούν ως το μέσο κατά το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να «συγχρονιστούν συναισθηματικά», έξω από τη συνειδητή κατανόησή τους.

Παρότι η «χημειο-σηματοδότηση» είχε αποδειχθεί κατά το παρελθόν ότι μεταφέρει μηνύματα φόβου και αηδίας, λίγα ήταν γνωστά για τη σχέση της με τα θετικά συναισθήματα, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους οι ερευνητές συνέλλεξαν ιδρώτα από «αποστολείς» συμμετέχοντες σε χαρούμενη, φοβισμένη και ουδέτερη συναισθηματική κατάσταση, χρησιμοποιώντας ειδικά pads που τοποθέτησαν κάτω από τις μασχάλες τους, ενώ παρακολουθούσαν διαφορετικά κλιπ ταινιών. Στη συνέχεια, τα τοποθέτησαν μέσα σε βάζα και τα έδωσαν στους συμμετέχοντες-«δέκτες» για να… πάρουν μια μυρωδιά σε τυχαία σειρά.

Ένας ηλεκτρομυογράφος μετρούσε τις ανεπαίσθητες διαφορές στη δραστηριότητα των μυών του προσώπου τους, ως συνάρτηση του συναισθήματος που βίωναν, το οποίο προκαλούνταν από τον ιδρώτα που μύριζαν.

Η έκθεση στον ιδρώτα από τους χαρούμενους «αποστολείς» προκάλεσε μια πιο ευτυχισμένη έκφραση προσώπου, σε σχέση με αυτή από τους φοβισμένους ή ουδέτερους «αποστολείς», ανέφεραν οι ερευνητές στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science.


Πηγή: newsbeast.gr




Σοκ μητέρα απειλεί να κάνει κακό στο παιδί της video


Σοκάρει μια γυναίκα από την Ρωσία που τσακώνεται λεκτικά με τον σύζυγο της και έχει πετάξει το μωρό της στον δρόμο απειλώντας να το πατήσει με την μπότα της.




ΝΔ: Στις δημοκρατίες δεν ψηφίζονται νόμοι για να κυκλοφορούν ελεύθεροι τρομοκράτες



«Βολές» κατά του πρωθυπουργού,διατύπωσε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.
ΝΔ: Στις δημοκρατίες δεν ψηφίζονται νόμοι για να κυκλοφορούν ελεύθεροι τρομοκράτες

«Βολές» κατά του πρωθυπουργού,διατύπωσε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραγκούνης δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε σήμερα ότι στις δημοκρατίες η Αστυνομία οφείλει να σέβεται τα ατομικά δικαιώματα και τους νόμους και σημείωσε:

«Εκείνο που ξέχασε να πει είναι ότι στις δημοκρατίες και στο κράτος δικαίου δεν ψηφίζονται φωτογραφικοί νόμοι για να κυκλοφορούν ελεύθεροι με προσχήματα, τρομοκράτες, που κάποιοι δυστυχώς ακόμα θεωρούν ιδεολογικούς συντρόφους».

Ο Κ. Καραγκούνης πρόσθεσε εν προκειμένω ακόμη πως «ούτε καλλιεργείται κάτω από το τραπέζι μια κουλτούρα στοχοποίησης της αστυνομίας ως δήθεν μηχανισμού καταστολής, ενώ ο ρόλος της, όπως όλοι ξέρουμε, είναι η προστασία της νομιμότητας και τον εκπληρώνει στο ακέραιο, όταν την αφήνουν να το κάνει».

Τέλος ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα «ο κ. Πανούσης να υπενθύμισε στον πρωθυπουργό όσα είχε πει για την «αριστερά του τίποτα» και ο κ. Τσίπρας να κατανοήσει ότι η Αστυνομία δεν θα γίνει ποτέ "η Αστυνομία του τίποτα"».



Πηγή : euro2day.gr


Γ. ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ «Ο Τσίπρας πρέπει να πάρει αποφάσεις που δεν θα αρέσουν στον ελληνικό λαό»



«Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι και τόσο δημοφιλής στον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει «μπουχτίσει» από τα μέτρα λιτότητας» δήλωσε στο CNBC, πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Εκτιμώ ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μια ισχυρή εντολή και πολύ υψηλό επίπεδο αποδοχή στη χώρα του.

Μερικές φορές – ως πολιτικός – πρέπει να χρησιμοποιείς αυτή την εντολή, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

«Μερικές φορές πρέπει να οδηγείς τον λαό σου στο μέλλον ακόμη και αν αυτό σημαίνει τη λήψη δύσκολων μέτρων βραχυπρόθεσμα, καθώς πρέπει να υπάρχει μια μακροπρόθεσμη προοπτική», σημειώνει.


Πηγή 


Βουλή: Ερώτηση 20 γαλάζιων για τη μετανάστευση



«Η έξαρση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης δεν οφείλεται τόσο στα γεγονότα της Συρίας, όσο στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας των θαλάσσιων συνόρων μας και της πάταξης της λαθρομετανάστευσης, όσο και στη ρητορική κυβερνητικών στελεχών που μετατρέπουν την Ελλάδα σε πόλο έλξης για τους παράνομους μετανάστες», αναφέρουν 20 βουλευτές της ΝΔ σε επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

«Η αρμόδια Υπουργός με τις δηλώσεις της προεξόφλησε ότι δεν υπάρχουν παράνομοι μετανάστες, αλλά μόνο πρόσφυγες. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση είναι εντελώς λανθασμένη, αφού υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες που καθιστούν αυθαίρετο και επικίνδυνο το χαρακτηρισμό όλων ως προσφύγων», αναφέρουν οι βουλευτές που υπογράφουν την επερώτηση, με επικεφαλής το Μάνο Κόνσολα και τονίζουν ότι «όλα αυτά, σε συνδυασμό με ανάλογου χαρακτήρα δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη, δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών».

Οι βουλευτές επικαλούνται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το Μάρτιο του 2014 ο αριθμός όσων εισήλθαν, παρανόμως, στη χώρα μας ήταν 1.185, ενώ το Μάρτιο του 2015, ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάστηκε και αγγίζει τους 6.500.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που απευθύνουν στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας είναι «πώς θα μεταφέρονται οι παράνομοι μετανάστες ή οι πρόσφυγες από τα νησιά στα κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα για την ταυτοποίησή τους και αν υπάρχει η βούληση για τη δημιουργία τμημάτων συνοριοφυλάκων στα νησιά που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Ζητούν, επίσης, να ενημερωθούν αν η χαλάρωση των μέτρων φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων μας αποτελεί κυβερνητική επιλογή, επίσης «για ποιο λόγο και με δεδομένη την αδυναμία της Frontex, δεν ενισχύονται οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης, δεδομένου ότι η διακίνηση γίνεται από δουλεμπόρους» και τι εννοεί η κυβέρνηση με τον όρο «χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες».


Πηγή : Nooz.gr


AΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ : Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση παίρνει τα αποθεματικά των φορέων για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις



Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τη δεύτερη σε διάστημα ενός μηνός κι ενώ ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε αυτή την πρακτική, η κυβέρνηση παίρνει τα αποθεματικά των δημόσιων φορέων για να καλύψει τις υποχρεώσεις της και να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Την Πράξη υπογράφει ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος και σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα αυτά εκτιμώνται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύονξ «Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης» που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδας. Από την υποχρέωση εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται Δημόσιοι Οργανισμοί και Φορείς κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει αναδρομική ισχύ από τις 17 Μαρτίου.


Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «δεν αποτελεί ορθολογική διαχείριση, το υπουργείο Οικονομικών να δανείζεται για λογαριασμό της γενικής κυβέρνησης, όταν την ίδια στιγμή, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης διατηρούν αδρανείς λογαριασμούς στις εμπορικές τράπεζες».

Τη θέση αυτή τη διατύπωσε με αφορμή ερώτηση που του είχε απευθύνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με την μεταφορά των αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στο απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που διαβιβάστηκε στη Βουλή με ημερομηνία 15 Απριλίου, ο κ. Μάρδας σπεύδει να παρατηρήσει ότι η ορθολογική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων και του χρέους αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο υπουργείο Οικονομικών από τη δεκαετία του 1990, όταν δημιουργήθηκε η υπηρεσία θησαυροφυλακίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο λογαριασμός θησαυροφυλακίου στην ΤτΕ. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, οι λειτουργίες που ασκούνται μέσω αυτού του λογαριασμού και το περιορισμένο εύρος κάλυψής του απέχουν πολύ από αντίστοιχες άλλων χωρών, γεγονός που σημαίνει, ουσιαστικά, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενιαίος λογαριασμός θησαυροφυλακίου.

«Το ζήτημα που τίθεται είναι ότι δεν αποτελεί ορθολογική διαχείριση, το υπουργείο Οικονομικών να δανείζεται για λογαριασμό της γενικής κυβέρνησης, όταν την ίδια στιγμή, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης διατηρούν αδρανείς λογαριασμούς στις εμπορικές τράπεζες. Ουσιαστικά, η γενική κυβέρνηση δανείζεται τα διαθέσιμα που η ίδια διατηρεί στο τραπεζικό σύστημα, καταβάλλοντας γι' αυτό τόκους» υπογραμμίζει ο κ. Μάρδας.

Εξάλλου, όπως αναφέρει, «τελευταία, το θέμα αυτό απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της δεινής κατάστασης στην οποία βρέθηκε η χώρα και αποτελεί μέρος των αλλαγών που ξεκίνησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της δημοσιονομικής διαχείρισης. Προς την κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (ν. 4320/2015), σύμφωνα με την οποία τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και ασφαλιστικούς φορείς στην ΤτΕ σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, δύνανται να επενδύονται σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/επαναγοράς».


Πηγή : imerisia.gr


Ρέντσι: Πάνω από 400 οι μετανάστες που κινδυνεύουν αυτή την ώρα στη Μεσόγειο



Δύο τα δουλεμπορικά - Ένα φουσκωτό με 100 έως 150 μετανάστες και ένα σκάφος με 300 επιβαίνοντες

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας πως οι αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας ανταποκρίθηκαν σε κλήσεις έκτακτης ανάγκης που έστειλαν δύο πλοία που έπλεαν σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Ειδικότερα, τα δύο πλοία φέρονται να είναι δουλεμπορικά και να μεταφέρουν πάνω από 400 μετανάστες.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ιταλός πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Μάλτας Joseph Muscat, το μεσημέρι της Δευτέρας, οι δύο άντρες επιβεβείωσαν πως οι δύο χώρες έστειλαν πλοία και πληρώματα για να συνδράμουν δύο περιστατικά. Το πρώτο αφορά σε φουσκωτή σωσίβια λέμβο, η οποία πλέει κοντά στην ακτή της Λιβύης με 100 έως 150 μετανάστες και το άλλο σε σκάφος με 300 επιβαίνοντες.

Ωστόσο, κανείς από τους δύο δεν επιβεβαίωσε τις φήμες που θέλουν 20 ανθρώπους να έχουν βρεθεί ήδη νεκροί.

Ρέντσι για μεταναστευτική κρίση: Στόχος μας οι δουλέμποροι

Μετά την εκατόμβη νεκρών στη Μεσόγειο που προκαλεί παγκόσμιο θρήνο και οδύνη, αλλά και συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμεση αντιμετώπιση του κύματος μεταναστών, ο Ιταλός πρωθυπουργός προτείνει τη λήψη άμεσων μέτρων.

Στόχος, όπως δήλωσε, δεν είναι οι μετανάστες που αναζητούν συνθήκες καλύτερης διαβίωσης μακριά από τις χώρες τους, αλλά οι διακινητές.

Όπως τόνισε ο Ματέο Ρέντσι «πρέπει να πιάσουμε τους διακινητές», αποκλείοντας το σενάριο για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στη Λιβύη.

«Αυτή τη στιγμή η επέμβαση με διεθνείς δυνάμεις στην ξηρά αποτελεί υπερβολικό ρίσκο», δήλωσε ο Ρέντσι στον ραδιοφωνικό σταθμό Rtl επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να σταλούν «δεκάδες χιλιάδες ανδρών χωρίς στρατηγική. Αποκλείω την παρουσία χερσαίων δυνάμεων αυτή τη στιγμή».

Την ίδια στιγμή, επανήλθε στην αναγκαιότητα μίας ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση δηλώνοντας: «Πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει μία ομόφωνη και κοινή θέση. Είμαι απόλυτα βέβαιος».

Νωρίτερα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Γιόσεφ Μουσκάτ, με τον οποίο συζήτησε για την μεταναστευτική ροή και τις χιλιάδες ζωές που χάνονται στη Μεσόγειο.

«Αυτό που συμβαίνει αυτές τις ώρες στη Μεσόγειο είναι κάτι παραπάνω από ένα ναυάγιο. Είναι μία σοβαρή στιγμή ανθρωπιστικής κρίσης που πρέπει να αντιμετωπιστεί έτσι. Υπάρχουν νέοι διακινητές. Για να τους σταματήσουμε υπάρχει μόνο μία σταθερή απάντηση από όλη την διεθνή κοινότητα ώστε να συλληφθούν αυτοί οι εγκληματίες που κερδίζουν πολλά χρήματα και καταστρέφουν πολλές ζωές», δήλωσε ο Ρέντσι.

Στόχος της Ιταλίας, τόνισε, είναι οι επιχειρήσεις για την καταστροφή των εγκληματικών δικτύων, η δράση των οποίων έχει βγει εκτός ελέγχου.

Από την άλλη, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός τόνισε: «Τώρα ήρθε η στιγμή η Ευρώπη να γίνει ομάδα. Οι διακινητές δεν είναι ερασιτέχνες, αλλά οργανωμένοι εγκληματίες».



Πηγή : protothema.gr


ΗΠΑ: «Μη φιλική ενέργεια» η αποφυλάκιση Ξηρού - Τηλεφώνημα Κέρι σε Τσίπρα



Συνεχίζεται η έντονη δυσφορία της Ουάσιγκτον για την νομοθετική ρύθμιση και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, ενώ η κυβέρνηση στήριξε τη θέση της με έμμεση απάντηση στο State Department. Όλα αυτά μάλιστα λίγες ώρες πριν την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον αμερικανό ΥΠΕΞ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς επιτέθηκε για το ζήτημα στην κυβέρνηση.

Ο πρεσβευτής, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκάλυψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού.  Ο κ. Πιρς σημείωσε ότι εάν ο Ξηρός ή οποιοσδήποτε άλλος που έχει λερώσει τα χέρια του με αίμα αμερικανών διπλωματών αποφυλακισθεί θα πρόκειται για μια «βαθιά μη φιλική πράξη» («deeply unfriendly»).

Τόνισε, επίσης, ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες οι οποίοι έχουν διαπράξει φοβερά εγκλήματα πρέπει να εκτίσουν ολόκληρη την ποινή τους στη φυλακή. «Η αποφυλάκιση των δολοφόνων δείχνει έλλειψη σεβασμού στη μνήμη αυτών που έχουν σκοτωθεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών των οικογενειών τους» προσέθεσε.

O κ. Πιρς πάντως είχε επαφές με τον υπουργό Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλο για το θέμα και άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση επηρεάζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και δεν θα θεωρηθεί φιλική κίνηση.

«Φοβόμαστε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τρομοκρατών και άλλων κακοποιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα όμως κυβερνητικές πήγες δήλωσαν αμετακίνητες στο ζήτημα δίνοντας έμμεση απάντηση και στο State Department που κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να μην υλοποιήσει το σχέδιο για απελευθέρωση και κατ' οίκον περιορισμού του Σάββα Ξηρού. Κυβερνητικός αξιωματούχος, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρθηκε στη τροπολογία επισημαίνοντας ότι:

Τιμάμε τη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη, αλλά η Δημοκρατία είναι γενναιόδωρη και δεν πρέπει να εκδικείται. Δεν υπάρχει θέμα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού. Θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ' οίκον περιορισμό και φορώντας βραχιολάκι. Εμείς έχουμε δυο φορές ευαισθησία, γιατί έγιναν εγκλήματα στο όνομα της Αριστεράς. Δεν θέλουμε να υπάρξει καμία ρωγμή στη λαϊκή ενότητα.

Η τρομοκρατία θα βρεθεί στην ατζέντα της συνάντησης που έχουν απόψε στην Ουάσινγκτον ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.


Πηγή : newpost.gr


Οι λειψές μνήμες της δραχμής



Πολλοί νοσταλγούν την εποχή του Ντελόρ, του Κολ, του Μιτεράν και άλλων πολιτικών της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίοι «σε αντίθεση με τους σημερινούς ηγέτες, επειδή έζησαν τη φρίκη του Πολέμου, δεν θα έκαναν ποτέ κάτι να ρισκάρουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα». Αυτό, αν και δεν μπορεί να πιστοποιηθεί αντικειμενικά, πρέπει να είναι αλήθεια. Οι μνήμες του πιο αιματηρού πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας υπήρξε το πρώτο κινούν για την Ευρωπαϊκή Ενωση και επί μακρόν η κινητήριος δύναμή της.

Οι βιωμένες μνήμες παίζουν μεγάλο ρόλο στην πολιτική συμπεριφορά. Μπορούμε να το δούμε και στα δικά μας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη στάση απέναντι στο ευρώ. Μία δημοσκόπηση της Marc (Alpha 18.3.2015) πιστοποιεί αυτό που έγραφε ο συνάδελφος Κωνσταντίνος Ζούλας: «Ενα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού (αυτό που είναι κάτω των 35-40 ετών) δεν έχει καμία ουσιαστική μνήμη δραχμής. Η πλειονότητα των σημερινών 40άρηδων περισσότερο τη θυμάται ως χαρτζιλίκι, ενώ οι 35άρηδες είναι βέβαιο ότι δεν πρόλαβαν καν να πληρωθούν σε δραχμές, γιατί το 2002 που κυκλοφόρησε το ευρώ είχαν μόλις τελειώσει το σχολείο. Επομένως, ένα καθοριστικό τμήμα του εκλογικού σώματος, που εν πολλοίς χάρισε τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, αγνοεί πλήρως τι σημαίνει εθνικό νόμισμα και πολύ περισσότερο την καταστροφή μιας οικονομίας από τη διαρκή υποτίμησή του («Καθημερινή» 7.2.2015).

Η δημοσκόπηση της Marc το πιστοποιεί: Στις ηλικίες 18-54 ετών το 42,8% προκρίνει την επιστροφή στη δραχμή έναντι 52% που προκρίνει «παραμονή στο ευρώ με μνημονιακά μέτρα». Στις ηλικίες 55 και άνω μόνο 23,1% προκρίνουν την επιστροφή στη δραχμή, ενώ 69,7% είναι υπέρ του ευρώ έστω με μνημονιακά μέτρα. «Οι νέοι αυτοί πολίτες», έγραφε ο κ. Ζούλας, «στους οποίους σημειωτέον συγκαταλέγονται οι Αλ. Τσίπρας, Ν. Παππάς, Γ. Σακελλαρίδης –δηλαδή όλη η ηγεσία του Μαξίμου– δεν έχουν καν βιώσει τι σημαίνει σε μια οικονομία το δολάριο να ανταλλάσσεται το 1980 με 42 δραχμές και να φτάνει λόγω διαρκών υποτιμήσεων το 1983 στις 100 δραχμές και το 1985 στις 150 δραχμές (αληθινές είναι αυτές οι ισοτιμίες)... Και καθώς δεν έχουν μνήμη εθνικού νομίσματος, θεωρούν αδιανόητο π.χ. στα ράφια των σούπερ μάρκετ να μην υπάρχουν ξένα προϊόντα, να ανασταλεί η εισαγωγή βενζίνης, να μην μπορούν να ταξιδεύουν οπουδήποτε χωρίς βίζα, να εκτοξευθούν οι τιμές όλων των εισαγόμενων προϊόντων κατά 200% ή 300%, να μην μπορούν να παραγγείλουν τίποτα έστω μέσω Ιντερνετ. Τους φαίνεται εξωπραγματικό οι τράπεζες ξαφνικά να μας δώσουν σφραγισμένα “ελληνικά ευρώ” τα οποία καθημερινά θα χάνουν την αξία τους έναντι των κανονικών ευρώ που θα διακινούνται σε μαύρη αγορά» («Καθημερινή», 7.2.2015).

Αγοραστική μείωση

Σημειώναμε κι εμείς από αυτή τη στήλη ότι «πολλοί που έχουν αποθαρρυνθεί από την κατάσταση προτείνουν την αυτοκτονία ως τη λύση στα “δεινά που επιφέρει το Μνημόνιο”. Προτείνουν ή υπονοούν ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα με τη δραχμή. Ακόμη χειρότερα: προωθούν με τα έργα τους αυτή τη λύση. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι περισσότεροι θυμούνται λειψά τον “παλιό καλό καιρό” της νομισματικής μας ανεξαρτησίας. Δεν θυμούνται ότι τα στεγαστικά δάνεια είχαν επιτόκιο 24%-28% και ότι επιχειρηματικά δάνεια έπαιρναν μόνο οι “κολλητοί” και τα ΜΜΕ. Θα πρέπει να θυμούνται επίσης τον πληθωρισμό στο 20% και την απίστευτη ταλαιπωρία στα τελωνεία για να πάρουν ένα βιβλίο που τους ήρθε δώρο από το εξωτερικό. Μπορεί η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων σε πραγματικές τιμές να μειώθηκε από το 2009, αλλά παραμένει μεγαλύτερη από το 1999, πριν μπούμε στο ευρώ. Ακόμη και τα σημερινά πετσοκομμένα εισοδήματα αγοράζουν περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες από όσα αγόραζαν τα εισοδήματα προ δεκαπενταετίας» («Καθημερινή», 25.11.2011).

Σήμερα, μετά την πρωτοφανή για την ιστορία της Ευρώπης περίοδο ειρήνης, πολλά θεωρούνται κεκτημένα. Οι πολιτικοί, που γεννήθηκαν μετά τον Πόλεμο, δεν μπορούν να αντιληφθούν τη σωρευτική επίδραση των γεγονότων, που αν αφεθούν ανεξέλεγκτα καταλήγουν σε μεγάλες καταστροφές. Ο συγγραφέας του βιβλίου «Τι γίνεται αν η Ευρώπη διαλυθεί;» (εκδ. Μεταίχμιο), Χέιρτ Μακ, μελέτησε πολύ τις εφημερίδες στις παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου: «Ηταν μια εμπειρία που με άφησε άναυδο. Στην καλοκαιρινή Βιέννη του 1914 όλα συνέχιζαν κανονικά για αρκετές εβδομάδες. Στα πρωτοσέλιδα κυριαρχούσε το ερώτημα ποιος είχε προσκληθεί στην κηδεία του δολοφονηθέντος διαδόχου και της γυναίκας του, στο χρηματιστήριο άρχισε να επικρατεί μια ράθυμη καλοκαιρινή διάθεση, μονάρχες και σημαντικοί πολιτικοί έφυγαν για διακοπές... Η Βιέννη του τότε ήταν ένας κόσμος βεβαιοτήτων, έγραφε ο Στέφαν Τσβάιχ στα απομνημονεύματά του, ένας κόσμος που έμοιαζε να συνεχίζει επ’ άπειρον και εν τούτοις όλα ξαφνικά τέλειωσαν, για πάντα, “μια τραγική συνέπεια μιας εσωτερικής δυναμικής που είχε συσσωρευτεί επί σαράντα χρόνια”».

Αδιανόητα αναπόφευκτο

Ο συγγραφέα φοβάται ότι θα σβήσει το ευρωπαϊκό όνειρο χωρίς να γίνει αντιληπτό, «Επανειλημμένα, η ιστορία του 20ού αιώνα δείχνει ότι το αδιανόητο μπορεί ξαφνικά να γίνει αναπόφευκτο», σημειώνει ο Χέιρτ Μακ. Μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Ολλανδό δημοσιογράφο και συγγραφέα είναι ένας νέου τύπου εθνικισμός. «Σε πολλές χώρες ο εθνικισμός έχει υποστεί μια πλήρη μεταμόρφωση σε σχέση με τη δεκαετία του τριάντα, από έναν λαϊκό εθνικισμό –με έμφαση σε αίμα, έδαφος και καθαρότητα– σε έναν κρατικό εθνικισμό, με έμφαση στο εθνικό κράτος ως προστάτη του δικαίου, της δημοκρατίας, αλλά τουλάχιστον εξίσου και των συντάξεων και άλλων κοινωνικών κεκτημένων».

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η διδαχή της ιστορίας είναι λειψή και εθνοκεντρική. Οι νέοι δεν αναπτύσσουν κριτική σχέση με το παρελθόν. Μαθαίνουν αγωνιστικά παραμύθια, είτε εθνικά στο σχολείο είτε αριστερά στις παρέες τους στο Διαδίκτυο κ.λπ. Αυτό για τον κ. Δημήτρη Ψυχογιό επηρεάζει πολιτικές συμπεριφορές. «Η αριστερή “αγωνιστική ερμηνευτική” της Ιστορίας είναι υπεύθυνη για τη μεταπολιτευτική ανοχή απέναντι στην τρομοκρατία και στη βία των διαδηλώσεων και των καταλήψεων, που έχουν κοστίσει δεκάδες νεκρούς, ανυπολόγιστες καταστροφές, διέλυσαν το κέντρο της Αθήνας: όλα αυτά ήσαν “δίκαιοι αγώνες”. Η δεξιά “αγωνιστική ερμηνευτική” είναι υπεύθυνη για τα μεταπολιτευτικά εθνικιστικά αδιέξοδα της εξωτερικής πολιτικής και την πρόσφατη ανάδυση και ταχύτατη εξάπλωση της ακροδεξιάς ιδεολογίας και βίας – ύπουλης βίας, που ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη...».

Αυτή η στρεβλή ανάγνωση της Ιστορίας μπορεί να εξηγήσει το μεγάλο ποσοστό αποδοχής της δραχμής στη νέα γενιά και το ακόμη υψηλότερο ποσοστό (45,1%) στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αδαείς περί την Ιστορία και χωρίς βιωμένες εμπειρίες, πολλοί θεωρούν αναφαίρετο κεκτημένο το γεγονός ότι κάποιος μπορεί σήμερα να ταξιδέψει στη Ρώμη, στο Παρίσι, στο Βερολίνο κ.ά. έχοντας μόνο το εισιτήριό του. Ελάχιστοι θυμούνται την αναμονή για βίζα, τις ουρές στις τράπεζες για να εγκριθεί το λιγοστό συνάλλαγμα, το κρύψιμο δολαρίων στις βαλίτσες και τους τελωνειακούς που χαράτσωναν ακόμη και βιβλία που έρχονταν από την αλλοδαπή. Ολα αυτά έχουν την ίδια μοίρα με το όραμα των πρωτεργατών της ευρωπαϊκής ενοποίησης· όπως κανείς δεν πιστεύει σήμερα ότι θα γίνει πόλεμος στην Ευρώπη, έτσι ουδείς φαντάζεται να ζει σε μια χώρα με αποκλεισμένα σύνορα. Ο Αγγλος συγγραφέας H. G. Wells είχε γράψει ότι «η ανθρώπινη ιστορία γίνεται όλο και περισσότερο ένας αγώνας μεταξύ εκπαίδευσης και καταστροφής». Αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για την Ελλάδα σήμερα.


ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Έντυπη Καθημερινή


Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος




Τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, προσφέρει και φέτος η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος (4/5) και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος (4-8/5).

Καλώντας τον αριθμό 215 215 2223, από κάθε περιοχή της χώρας, μπορείτε να ενημερωθείτε για τους δερματολόγους που συμμετέχουν στη δράση και να κλείσετε ραντεβού για δωρεάν εξετάσεις δέρματος για τυχόν ύποπτες βλάβες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κλείσετε εγκαίρως ραντεβού με το γιατρό.

Οι εξετάσεις θα γίνονται από 4 - 8 Μαΐου 2015 στα ιδιωτικά ιατρεία των συμμετεχόντων δερματολόγων και στα εξωτερικά ιατρεία των δερματολογικών νοσοκομείων που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Διαχρονική αύξηση του μελανώματος

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η συχνότητα εμφάνισης των δερματικών καρκίνων δεν σταματά να αυξάνεται. Κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από δύο εκατομμύρια δερματικοί καρκίνοι, από τις οποίες οι 130.000 περιπτώσεις αφορούν στο μελάνωμα. Το ένα τρίτο των διαγνωσμένων καρκίνων στον κόσμο αφορά σε δερματικούς καρκίνους. Ο αριθμός των θανάτων κάθε χρόνο που οφείλονται σε καρκίνο του δέρματος φτάνει τους 66.000.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σωτηριάδη, καθηγητή Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προέδρου της ΕΔΑΕ, «η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την αλλαγή στη συμπεριφορά των ατόμων απέναντι στον ήλιο, δηλαδή τις διακοπές σε ηλιόλουστες χώρες, ηλιοθεραπεία, μαγιό και μπικίνι, μαύρισμα. Γενικά, δηλαδή όλες τις συνήθειες που προστέθηκαν στη ζωή μας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα».

Το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, αφού σύμφωνα με μελέτες στην Ευρώπη προσβάλλονται από την ασθένεια 12 γυναίκες και 6 άνδρες, ανά 100.000 κατοίκους. Οι περιοχές που εμφανίζεται κατ’ εξοχήν το μελάνωμα στις γυναίκες είναι τα πόδια, ενώ στους άνδρες ο θώρακας. Ωστόσο, οι άνδρες συνήθως συμβουλεύονται το δερματολόγο τους όταν το μελάνωμα είναι σε προχωρημένο στάδιο, γι’ αυτό και το ποσοστό επιβίωσης είναι μικρότερο στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Σε σύγκριση με άλλες μορφές καρκίνου, το μελάνωμα εμφανίζεται περισσότερο σε νεαρά άτομα και άτομα μέσης ηλικίας.

Σε ότι αφορά στη χώρα μας, η πιθανότητα να αναπτύξει ο μέσος Έλληνας μελάνωμα κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι αρκετά υψηλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την περσινή εκστρατεία, εξετάστηκαν 6.596 άτομα εκ των οποίων το 1,84% είχε βλάβες υπόπτες για μελάνωμα, το 8,8% βλάβες ύποπτες για κακοήθεια, 5,7% είχε ακτινική κεράτωση και το 11,4% περισσότερους από 50 σπίλους.

Ισχυρούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μελανώματος αποτελούν τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία (από μηνών έως 20 ετών), το οικογενειακό ιστορικό και το χρώμα του δέρματος (ανοιχτό χρώμα). Επίσης, σε μελάνωμα μπορεί να εξελιχθούν ελιές (σε ποσοστό 20-30%) οι οποίες αλλάζουν χρώμα, μορφή ή αιμορραγούν.

Δεδομένου των παραπάνω, οι ειδικοί συνιστούν σε όλους να κάνουν κάθε έξι μήνες αυτο-εξέταση. Εάν παρατηρήσουν στο δέρμα τους «ξένα» ή «περίεργα» σημάδια και αλλαγή χρώματος ή σχήματος κάποιας ελιάς πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στο δερματολόγο.

Προσοχή στις συσκευές solarium

Τέλος, ο καθηγητής Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικώς γραμματέας της ΕΔΑΕ, Αλέξανδρος Στρατηγός, επισημαίνει την ανάγκη ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για την χρήση των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος.

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα παρατηρείται παντελής απουσία ελέγχου της χρήσης των συσκευών solarium, όταν το 5,4% των νέων κρουσμάτων μελανώματος στην Ευρώπη οφείλονται στη χρήση των συσκευών αυτών», τονίζει ο κ. Στρατηγός.

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία προτείνει την απαγόρευση της χρήσης των solarium από παιδιά, όπως έχει θεσμοθετηθεί και σε άλλες χώρες, την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τους κινδύνους που απορρέουν από τη χρήση του, καθώς και την τοποθέτηση έγγραφων προειδοποιήσεων (όπως στα πακέτα των προϊόντων καπνού) επί των συσκευών.


Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr


Μαθητής σκότωσε εκπαιδευτικό με... βαλλίστρα


Ένας εκπαιδευτικός σκοτώθηκε και τέσσερις ανήλικοι τραυματίστηκαν από επίθεση με... βαλλίστρα (μεσαιωνικό όπλο που μοιάζει με τόξο) σε σχολείο της Βαρκελώνης στην Ισπανία.

Για την επίθεση συνελήφθη ένας 13χρονος μαθητής στο σχολείο αυτό, ενώ δεν είναι γνωστό αν προηγήθηκε κάποια διαφωνία ή το παιδί αντιμετώπιζε προβλήματα.

Η επίθεση σημειώθηκε στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, Joan Fuster μετά τις 9 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκπαιδευτικός προσπαθούσε να προστατεύσει κάποιον άλλον με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Ο μαθητής, εκτός από τη βαλλίστρα, ήταν επίσης οπλισμένος με μαχαίρι.

Τραυμάτισε αρχικά μία δασκάλα και την κόρη της, η οποία ήταν μαθήτρια στην τάξη της. Ο δάσκαλος επενέβη ακούγοντας τις φωνές και δέχτηκε τα πυρά του δράστη.

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Χαβιέ Τρίας, δήλωσε μέσω Twitter τον αποτροπιασμό του.



Πηγή : Nooz.gr



Στην Αθήνα την Παρασκευή ο Δ. Αβραμόπουλος για το μεταναστευτικό




Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Παρασκευή ο Επιτροπός Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπολοςκαι θα έχει σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε σήμερα Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο Επίτροπος ενημέρωσε τον κ. Θεοδωράκη για τη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο Λουξεμβούργο με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία και του ίδιου του Επιτρόπου για τα θέματα Μετανάστευσης, προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της οξυμένης κατάστασης με τα κύματα των μεταναστών.

Επίσης, στη συζήτηση των δυο ανδρών συμφωνήθηκε ότι αυτό που προέχει είναι η διάσωση και η φροντίδα των προσφύγων, παράλληλα, όμως, θα πρέπει να πιεστούν οι χώρες που περιβάλλουν την Ευρώπη να συγκρατήσουν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ενημέρωσε τον κ. Αβραμόπουλο για το πρόσφατο ταξίδι του στη Μυτιλήνη και επεσήμανε στον Ευρωπαίο Επίτροπο ότι η Ευρώπη έχει πολλά να κάνει, ώστε οι χώρες στα σύνορα της ΕΕ να μη γίνουν «αποθήκες ανθρώπων» και οι θάλασσές μας υγρά νεκροταφεία για τους χιλιάδες των προσφύγων που αναζητούν εναγωνίως μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή.

Ο κ. Αβραμόπουλος συμφώνησε ότι η νέα τραγωδία στη Μεσόγειο, μας καλεί να λάβουμε τολμηρές αποφάσεις και να δράσουμε αποτελεσματικά ώστε να αποτρέψουμε νέες τραγωδίες.



Πηγή : naftemporiki.gr


Ντομπρόβσκις: Να περάσει από την ελληνική βουλή η συμφωνία των μεταρρυθμίσεων



Έγκριση της συμφωνίας μεταρρυθμίσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο ζήτησε με δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg υπό τον τίτλο «Η ευρωζώνη αναζητά χρονοδιάγραμμα για συμφωνία με την Ελλάδα το Μάϊο».

Ένας τρόπος που ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να δείξει ότι η κυβέρνησή του είναι σοβαρή για την υλοποίηση των υποσχέσεων της θα είναι να εξασφαλίσει στήριξη από το Ελληνικό κοινοβούλιο ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο βήμα αν οι συμφωνημένες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση εγκριθούν από τη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς καθυστέρηση» σημείωσε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του.



Πηγή 


Μάρδας: Δανειζόμαστε όταν υπάρχουν ανενεργοί τραπεζικοί λογαριασμοί


Τη θέση ότι «δεν αποτελεί ορθολογική διαχείριση, το υπουργείο Οικονομικών να δανείζεται για λογαριασμό της γενικής κυβέρνησης, όταν την ίδια στιγμή, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης διατηρούν αδρανείς λογαριασμούς στις εμπορικές τράπεζες» διατυπώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Τη θέση αυτή τη διατύπωσε με αφορμή ερώτηση που του είχε απευθύνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με την μεταφορά των αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στο απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που διαβιβάστηκε στη Βουλή με ημερομηνία 15 Απριλίου, ο κ. Μάρδας σπεύδει να παρατηρήσει ότι η ορθολογική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων και του χρέους αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο υπουργείο Οικονομικών από τη δεκαετία του 1990, όταν δημιουργήθηκε η υπηρεσία θησαυροφυλακίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο λογαριασμός θησαυροφυλακίου στην ΤτΕ. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, οι λειτουργίες που ασκούνται μέσω αυτού του λογαριασμού και το περιορισμένο εύρος κάλυψής του απέχουν πολύ από αντίστοιχες άλλων χωρών, γεγονός που σημαίνει, ουσιαστικά, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενιαίος λογαριασμός θησαυροφυλακίου.

«Το ζήτημα που τίθεται είναι ότι δεν αποτελεί ορθολογική διαχείριση, το υπουργείο Οικονομικών να δανείζεται για λογαριασμό της γενικής κυβέρνησης, όταν την ίδια στιγμή, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης διατηρούν αδρανείς λογαριασμούς στις εμπορικές τράπεζες. Ουσιαστικά, η γενική κυβέρνηση δανείζεται τα διαθέσιμα που η ίδια διατηρεί στο τραπεζικό σύστημα, καταβάλλοντας γι' αυτό τόκους» υπογραμμίζει ο κ. Μάρδας.

Εξάλλου, όπως αναφέρει, «τελευταία, το θέμα αυτό απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της δεινής κατάστασης στην οποία βρέθηκε η χώρα και αποτελεί μέρος των αλλαγών που ξεκίνησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της δημοσιονομικής διαχείρισης. Προς την κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (ν. 4320/2015), σύμφωνα με την οποία τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα ΝΠΔΔ και ασφαλιστικούς φορείς στην ΤτΕ σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, δύνανται να επενδύονται σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/επαναγοράς».

Σε αυτό το σημείο ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι άμεσα διαθέσιμα στα υπόψη νομικά πρόσωπα και ασφαλιστικούς φορείς, ενώ σε περίπτωση μη έγκαιρης ή ολοσχερούς εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου, το νομικό πρόσωπο έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης εναντίον του. «Η ενέργεια αυτή ουδόλως πλήττει την ανεξαρτησία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» καταλήγει η έγγραφη απάντηση του κ. Μάρδα προς την κ. Γεννηματά.


Πηγή