Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Το Ισλαμαμπάντ μπλοκάρει και πάλι την απέλαση Πακιστανών



Σε διπλωματικό μπρα ντε φερ Αθήνας - Ισλαμαμπάντ εξελίσσεται η απέλαση 56 Πακιστανών από το προαναχωρησιακό κέντρο της Αμυγδαλέζας. Η πτήση επιστροφής των παράνομων μεταναστών (πρόκειται για πρώην ποινικούς κρατούμενους), η πρώτη έπειτα από ενάμιση χρόνο, διοργανώνεται από τον Frontex σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και είναι προγραμματισμένη για απόψε στις 11 μ.μ. από το «Ελ. Βενιζέλος». Το δρομολόγιο επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί την 5η Νοεμβρίου, ωστόσο, λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του αεροσκάφους, οι Αρχές του Πακιστάν αρνήθηκαν να εκδώσουν άδεια προσγείωσης. Η ματαιωθείσα πτήση προγραμματίστηκε για σήμερα και μολονότι η πακιστανική κυβέρνηση εξέδωσε άδεια υπερπτήσης, χθες το μεσημέρι δημιούργησε νέα προσκόμματα.

Ενώ λοιπόν η αρχική συμφωνία αφορούσε την επιστροφή 56 παράνομων μεταναστών, η κυβέρνηση του Πακιστάν ενημέρωσε την ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ ότι θα δεχθεί πίσω μόνο όσους υπηκόους της έχουν δελτίο ταυτότητας (26 από τους 56 κρατούμενους) και θα αρνηθεί την είσοδο σε όσους έχουν εφοδιαστεί με διαβατήριο από την πρεσβεία του Πακιστάν στην Αθήνα. Το θέμα συζητήθηκε σε κυβερνητικό επίπεδο και –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– υπήρξαν εισηγήσεις, η Διεύθυνση Αλλοδαπών να επιβιβάσει στην αποψινή πτήση και τους 56 υπό απέλαση Πακιστανούς, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του Ισλαμαμπάντ. Επιπλέον, αποφασίστηκε να σταλεί έγγραφη διαμαρτυρία προς τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, προκειμένου οι Ελληνες διπλωμάτες να ενημερώσουν σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξάλλου, μόλις στις 23/11 ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλος είχε συμφωνήσει στο Ισλαμαμπάντ με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας στην ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας Πακιστάν - Ε.Ε. για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών. Το θέμα είχε συζητηθεί και κατά την πρόσφατη επίσκεψη Πακιστανού αξιωματούχου στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Το αεροσκάφος είναι μισθωμένο από τον Frontex. Πριν από την άφιξή του στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει ενδιάμεσους σταθμούς σε Αυστρία και Βουλγαρία. Στο αεροσκάφος θα επιβιβαστούν πάνω από 100 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, οι οποίοι θα συνοδεύσουν τους Πακιστανούς υπηκόους πίσω στη χώρα τους. Με την πτήση της 5ης Νοεμβρίου θα επέστρεφαν στο Ισλαμαμπάντ 70 υπήκοοι Πακιστάν, ωστόσο 14 από αυτούς υπέβαλαν αιτήματα ασύλου μπλοκάροντας την επιστροφή τους.


του Γιάννη Σουλιώτη
Πηγή : Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου