Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Άσαντ: Ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν τρομοκράτες




Η εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο στην Συρία άλλαξε τις ισορροπίες επί του πεδίου, υποστήριξε σε συνέντευξη του στην τσεχική δημόσια τηλεόραση ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, προβλέποντας ότι η υποστήριξη από την Ρωσία –τη χώρα που αποτελεί τον βασικό του σύμμαχο σε διεθνές επίπεδο– θα παραμείνει ισχυρή.

Στην συνέντευξη αυτή που παραχώρησε την Κυριακή στην Δαμασκό και μεταδόθηκε σήμερα, ο Άσαντ δήλωσε πως η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία στις 24 Νοεμβρίου, έδειξε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τις εξελίξεις στα μέτωπα στη Συρία, που όπως υποστήριξε ο Σύριος πρόεδρος είναι υπέρ της κυβέρνησης.

«Πιστεύω πως (η κατάρριψη του αεροσκάφους) έδειξε τις πραγματικές πρόθεση του (προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, κι ότι έχασε την ψυχραιμία του, επειδή η ρωσική επέμβαση άλλαξε την ισορροπία στο έδαφος», επισήμανε ο Άσαντ.

«Ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία συνεχίζεται. Η ρωσική υποστήριξη ή συμμετοχή θα ενισχυθεί. Είναι αυξημένη έτσι και αλλιώς. Δεν υπάρχει επιστροφή όσον αφορά αυτό», συμπλήρωσε.

Ο Άσαντ πρόσθεσε πως τα μέλη των οργανώσεων των ανταρτών θα έχουν πλήρη αμνηστία εάν είναι έτοιμοι να παραδώσουν τα όπλα τους, αλλά υποστήριξε πως ο αφοπλισμός δεν μοιάζει να είναι επιλογή για τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους ή του Μετώπου αλ Νόσρα (παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία).

«Όταν παραδώσουν τα όπλα τους και επιστρέψουν στις φυσιολογικές ζωές τους, η κυβέρνηση θα τους χορηγήσει αμνηστία», είπε.

«Δεν κατηγορείστε για οποιοδήποτε έγκλημα, είστε ελεύθεροι να επιστρέψετε στις κανονικές ζωές σας, αλλά στις ειρηνικές ζωές σας», τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε πως ανάμεσα στους Σύριους πρόσφυγες οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη και ζητούν άσυλο υπάρχουν και τρομοκράτες.

Ερωτηθείς εάν οι Ευρωπαίοι πρέπει να φοβούνται τους πρόσφυγες από τη Συρία, ο Άσαντ απάντησε: «είναι ένα μείγμα. Η πλειονότητά τους είναι καλοί Σύριοι, πατριώτες... Αλλά ασφαλώς ανάμεσά τους έχουν παρεισφρήσει τρομοκράτες, αυτό είναι αλήθεια».


Πηγή : real.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου