Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Κατακραυγή προκάλεσε η πρόθεση του Νετανιάχου να υποδεχθεί τον Ντ. Τραμπ




Ισραηλινοί πολιτικοί από όλες τις παρατάξεις απεύθυναν έκκληση να ματαιωθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη στην χώρα του Ντόναλντ Τραμπ, του επικρατέστερου υποψηφίου για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του εναντίον των μουσουλμάνων, με τις οποίες προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε τις δηλώσεις του Τραμπ, αλλά πρόσθεσε ότι η επίσκεψη, που προγραμματίστηκε πριν από δύο εβδομάδες, θα γίνει κανονικά, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν συνιστά ένδειξη υποστήριξης στο πρόσωπό του.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ο Νετανιάχου και ο Τραμπ θα συναντηθούν την 28η Δεκεμβρίου.

«Ο πρωθυπουργός απορρίπτει τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των μουσουλμάνων. Το Ισραήλ σέβεται όλες τις θρησκείες και προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πολιτών του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Προστίθεται ότι ο ηγέτης του Ισραήλ εφαρμόζει την ίδια πολιτική έναντι όλων των υποψηφίων για την αμερικανική προεδρία που επισκέπτονται το Ισραήλ.

«Αυτή η πολιτική δεν αντικατοπτρίζει την υποστήριξή (του) προς του υποψηφίους ή τα πολιτικά τους προγράμματα, παρά αποτυπώνει τη σημασία που δίνει ο πρωθυπουργός στην ισχυρή συμμαχία μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ» τονίζεται.

Τουλάχιστον 37 κοινοβουλευτικοί, κυρίως των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ή σχεδόν το ένα τρίτο της Κνεσέτ των συνολικά 120 εδρών, υπέγραψαν μια επιστολή προς τον Νετανιάχου με την οποία τον κάλεσαν να ακυρώσει τη συνάντηση, εάν ο Τραμπ δεν ανακαλέσει τις δηλώσεις του.

Ο Μίκαλ Ρόσιν του αριστερού κόμματος Μερέτζ, που πήρε την πρωτοβουλία για αυτήν την επιστολή, είπε ότι κανένας από τους βουλευτές του Λικούντ, του κυβερνώντος κόμματος του Νετανιάχου, δε συμφώνησε να υπογράψει παρά το γεγονός ότι πολλοί διαφωνούν σφόδρα με τον Τραμπ.

Ο ίδιος ο Αμερικανός μεγιστάνας έγραψε σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «ανυπομονεί» για την επίσκεψή του στο Ισραήλ στα τέλη του έτους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι το εξτρεμιστικό Ισλάμ πρέπει να καταπολεμηθεί και υποστήριξε πως παρότι προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πολιτών του «το Ισραήλ, πολεμά το εξτρεμιστικό Ισλάμ, που επιτίθεται εναντίον μουσουλμάνων, των χριστιανών και των εβραίων κι απειλεί ολόκληρο τον κόσμο».

Ισραηλινοί πολιτικοί αριστερών αλλά και συντηρητικών κομμάτων, όπως επίσης και Άραβες βουλευτές, καταδίκασαν τις δηλώσεις Τραμπ και πρότειναν να του απαγορευτεί να επισκεφθεί την χώρα. Ο Άχμαντ Τίμπι, ένας Ισραηλινός Άραβας βουλευτής, ζήτησε να μην επιτραπεί σε «νεοναζί» να μπουν στην Κνεσέτ.

Την έκκλησή του επανέλαβε ο Όμερ Μπαρ-Λεβ της κεντροαριστερής Ένωσης Σιωνιστών.

«Είναι ανάρμοστο για οποιοδήποτε Ισραηλινό αξιωματούχο να συναντήσει (τον Τραμπ) όταν έρθει να επισκεφθεί» τη χώρα, σημείωσε ο Μπαρ-Λεβ.

Αλλά και στελέχη του κυβερνώντος Λικούντ ένωσαν τις φωνές τους με εκείνους που καταδίκασαν τις δηλώσεις Τραμπ: ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς χαρακτήρισε τη ρητορική του Τραμπ εναντίον των Μουσουλμάνων βλαβερή.

«Τάσσομαι υπέρ του να πολεμήσουμε την τρομοκρατία και το εξτρεμιστικό Ισλάμ, αλλά δεν θα κηρύξω μποϊκοτάζ ή αποκλεισμό ή τον πόλεμο εναντίον των μουσουλμάνων γενικά» τόνισε ο Στάινιτς σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.




Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου