Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Κόβουν το δωρεάν εισιτήριο στους αστυνομικούς – Σε αναβρασμό οι ένστολοι



Σε αναβρασμό είναι οι ένστολοι στην Αττική καθώς η κυβέρνηση βάζει όπως όλα δείχνουν τέλος στις δωρεάν μετακινήσεις τους στα
μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οπως είναι γνωστό, οι αστυνομικοί και γενικά οι ένστολοι που πηγαίνουν για να εκτελέσουν την υπηρεσία τους - και μόνο - μετακινούνταν δωρεάν στα ΜΜΜ εντός Αττικής καθώς κάθε χρόνο το υπουργείο Προστασίας του πολίτη και η διοίκηση του ΟΑΣΑ υπέγραφαν σύμβαση μεταξύ τους Ωστόσο, από 1/1/2016 αυτό θα σταματήσει, όπως προειδοποιούν οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων της Αττικής. Σύμφωνα με τον νόμο 4337/2015, που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα, «η εκτέλεση του μεταφορικού έργου του ΟΑΣΑ αναστέλλεται αυτοδικαίως από την 01/01/2016 και για όσο χρονικό διάστημα το Υπουργείο δεν καταβάλλει το αντίτιμο ή τη διαφορά του κομίστρου από την προβλεπόμενη πίστωσή του».

Αυτή την ώρα γίνεται διαπραγμάτευση της Ομοσπονδίας Αστυνομικών με τις ηγεσίες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών. Το πρόβλημα είναι ότι παραμένει ακέφαλη η διοίκηση του ΟΑΣΑ καθώς αναμένεται να ψηφιστεί προηγουμένως η τροπολογία Σπίρτζη με την οποία θα διορίζονται το πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος για ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ.

Τι δηλώνει στο iefimerida ο συνδικαλιστής Γ. Καλλιακμάνης

«Πρόκειται για έμμεση μείωση μισθού» δηλώνει στο iefimerida.gr ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος της Ενωσης νοτιοανατολικής Αττικής και οργανωτικός γραμματέας Πανελλήνιας Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων. «Ο αστυνομικός δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του αν κόβει εισιτήρια. Φανταστείτε να παρακολουθεί έναν ύποπτο και να αναγκάζεται να πηγαίνει στο γκισέ ή στο περίπτερο να βγάζει εισιτήρια» προσθέτει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως εξηγεί θα έρθει το 2017 οπότε θα τοποθετηθούν μπάρες και θα υιοθετηθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Εκεί το ποσό που θα απαιτηθεί θα υπερβαίνει το 1 εκατ. Ευρώ που δίνει ο Αστυνομία κάθε χρόνο και πηγαίνουν σε συγκεκριμένο κωδικό του ΟΑΣΑ. Επ' αυτού, ακόμη λύση δεν έχει βρεθεί.


Η Αστυνομία πληρώνει 1 εκατ. ευρώ το χρόνο στον ΟΑΣΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, από τους προϋπολογισμούς της Αστυνομίας πιστώνονται στον ΟΑΣΑ 600.000 ευρώ για την ετήσια μετακίνηση εντός Αττικής των υπηρετούντων, από την Πυροσβεστική 200.000 ευρώ και από το λιμενικό 120.000 ευρώ. Συνολικά δηλαδή κοντά στο 1.000.000 ευρώ.

«Ποιο όμως είναι το αντίτιμο της επ' αμοιβή ούτως ή άλλως εξυπηρέτησης; Όπως υποστηρίζεται, το ετήσιο ανταποδοτικό όφελος για τον ΟΑΣΑ υπερβαίνει τα ... 4.000.000 ευρώ, ως προϊόν παροχών ασφαλείας των σταθμών, διασφάλισης του ελεύθερου των συγκοινωνιών, παρεμβάσεων της Πυροσβεστικής και άλλων κοστοβόρων υπηρεσιών. Πού είναι λοιπόν το ισοδύναμο; Για το συγκεκριμένο λόγο όπως επισημαίνεται, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της διατήρησης του δικαιώματος της δωρεάν μεταφοράς των ένστολων, πετώντας το μπαλάκι στους κ.κ. Τόσκα και Χουλιαράκη» γράφει χαρακτηριστικά το bloko.gr.

Πόσα καλείται να πληρώσει ένας αστυνομικός

Σε κείμενό του, στο facebook ένας αστυνομικός βγάζει το μηνιαίο κόστος επιβάρυνσης, έχοντας ως υπόθεση εργασίας ένα συγκεκριμένο σενάριο:

«Ενας αστυνομικός που διαμένει στο Παπάγου και υπηρετεί σε υπηρεσία της Διεύθυνσης αστυνομίας αερολιμένα Αθηνών με βάση τη νέα απόφαση υποχρεούται να πληρώνει 8 ευρώ για τη μεταφορά του με το μετρό στην υπηρεσία και 8 ευρώ για να επιστρέψει στο σπίτι του. Σύνολο 16 ευρώ την ημέρα. Επί 22 υπηρεσίες το μήνα (στην περίπτωση που είναι τυχερός και απολαμβάνει 4 αδιάθετα και 4 ρεπό το μήνα) έχουμε γενικό σύνολο 352 ευρώ/μήνα μόνο για την μετακίνησή του στην υπηρεσία. Περισσότερο δηλαδή από το 1/3 του μισθού του! Πείτε μου ένα κίνητρο για αυτόν τον άνθρωπο ώστε να εκτελεί άψογα τα καθήκοντά του καθημερινά, και να μην είναι νωχελικός». 

Στη Βουλή έφερε το θέμα ο Ν. Κακλαμάνης

Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος καταγγέλλει ότι η Κυβέρνηση θέλει να βάλει τέλος στις δωρεάν μετακινήσεις των ένστολων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττική

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: 1) Τον κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Yπ΄όψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
2) Τον κύριο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

ΘΕΜΑ: Σταματούν οι δωρεάν μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας για τους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας.
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στις τάξεις των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, λόγω του κινδύνου παύσης των δωρεάν μετακινήσεων, που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη κατηγορία συμπολιτών μας.
Ο κίνδυνος αυτός έρχεται σε μία εποχή κατά την οποία ο Έλληνας ένστολος έχει γίνει δέκτης μεγάλων μειώσεων στα εισοδήματά του. Ιδιαίτερα δε, ο αστυνομικός που υπηρετεί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής έχει να αντιμετωπίσει τα αυξημένα έξοδα της καθημερινότητας γι΄ αυτόν και την οικογένειά του. Είναι μάλιστα γνωστό πως πολύ συχνά οι αστυνομικοί αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους προκειμένου να καλύψουν ζωτικές ανάγκες για την άσκηση του λειτουργήματός τους.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα οι ένστολοι του Λεκανοπεδίου της Αττικής μετακινούντο δωρεάν εντός του Λεκανοπεδίου μετά από σύμβαση που υπογράφονταν κάθε χρόνο μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Διοίκησης του ΟΑΣΑ, με την οποία καθοριζόταν και ο τρόπος καταβολής του αντιτίμου που ισχύει για τα άτομα που δικαιούνται δωρεάν μετακινήσεων.
Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής από 1ης Ιανουαρίου 2016 οι υπηρετούντες στο Λεκανοπέδιο της Αττικής κινδυνεύουν να σταματήσουν να μετακινούνται δωρεάν καθότι σύμφωνα με το νόμο 4337/2015, που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα, η εκτέλεση του μεταφορικού έργου του ΟΑΣΑ αναστέλλεται αυτοδικαίως από την 1η Ιανουαρίου του 2016 για όσο χρονικό διάστημα το αντισυμβαλλόμενο Υπουργείο δεν καταβάλλει το σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, αντίτιμο ή τη διαφορά του κομίστρου από την πίστωση αυτή.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε να υπογράψετε σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ώστε οι ένστολοι των σωμάτων ασφαλείας να συνεχίσουν να μετακινούνται δωρεάν και το 2016;
Υπάρχουν οφειλές αντιτίμου εισιτηρίων ή από διαφορά κομίστρων από προηγούμενες συμβάσεις μεταξύ του Υπουργείου και του ΟΑΣΑ;


ΑΘΗΝΑ, 01-12-2015

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ



Πηγή : iefimerida.gr, bloko.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου