Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Ομπάμα: Θα εξοντώσουμε το Ισλαμικό Κράτος



«Δύσκολο να εντοπιστούν "μοναχικοί λύκοι"», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - «Ο πρόεδρος Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει», πρόσθεσε στην ετήσια συνέντευξη Τύπου πριν τα Χριστούγεννα

Κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου πριν τα Χριστούγεννα από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στην προβολή της ταινίας Star Wars χαρακτηρίζοντάς την με το γνωστό χιούμορ του πιο «σημαντικό γεγονός» από τις δηλώσεις του.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για την μεταρρύθμιση της υγείας από την οποία έχουν ωφεληθεί περίπου έξι εκατ. Αμερικανών, ενώ μίλησε για τη συμφωνία σχετικά με το κλίμα, αλλά και για τη διαδικασία αποκατάστασης σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα.

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου για το 2015, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η πιο σημαντική δουλειά είναι να διατηρηθεί η Αμερική ασφαλής, επισημαίνοντας πως το Ισλαμικό Κράτος σημειώνει απώλειες σε Συρία και Ιράκ και προσθέτοντας ότι οι τζιχαντιστές θα δυσκολευτούν να ενισχύσουν την προπαγάνδα τους. Τόνισε δε, ότι δεν υπήρξε ποτέ πιο αισιόδοξος για μία νέα χρόνια, από όσο είναι φέτος για το 2016.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη φονική επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο, δήλωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις εργάζονται σκληρά για να αποτρέψουν ανάλογα «χτυπήματα».
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την τρομοκρατία στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν «μοναχικοί λύκοι», ή ζευγάρια τρομοκρατών, όπως στην περίπτωση του Σαν Μπερναρντίνο. 

«Δεν μπορείς εύκολα να εντοπίσεις τον επόμενο που θα πυροβολήσει. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα ώστε να μοιραζόμαστε πληροφορίες με ξένες χώρες κι έπειτα από την τραγωδία στο Παρίσι έχει ενισχυθεί η συνεργασία μας με άλλες χώρες», εξήγησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Είναι σημαντικό να διαχωριστούν αναρτήσεις που είναι δημοσιευμένες στα κοινωνικά δίκτυα και τα μηνύματα που ανταλλάσσονται μέσω application και οι αρμόδιες αρχές ερευνούν όλα τα παραπάνω. Αλλά αν υπάρχει ιδιωτική επικοινωνία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι δύσκολο να εντοπιστεί ένας ύποπτος τρομοκράτης. Αλλά καμία κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να διαβάσει κάθε μήνυμα που έχει αναρτηθεί. Ας μην ξεχάσουμε ότι πριν λίγα χρόνια η κυβέρνηση είχε θεωρηθεί ότι ήταν ένας “Μεγάλος Αδελφός”. Ωστόσο πρέπει να ζυγίσουμε τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.

Τόνισε, πάντως, πως οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχίσουν να πλήττουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους «πιο σκληρά από πότε».

Πιο σίγουρος εμφανίστηκε σε σχετική ερώτηση για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, στην οποία απάντησε: «Θα εξοντώσουμε το Ισλαμικό Κράτος και θα το κάνουμε πιέζοντάς τους, κόβοντας την παροχή χρημάτων, καταστρέφοντας τις υποδομές τους. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά θα τους τρέψουμε σε φυγή».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «σε κάθε μάχη, υπάρχει πάντα κίνδυνος και οι ικανότητες του ΙΚ να παρεισφρήσουν σε ξένες χώρες με ανθρώπους που είχαν πολεμήσει σε Ιράκ και Συρία θα συνεχίσουν να αποτελούν κίνδυνο για λίγο καιρό ακόμα».

Σε ερώτηση σχετικά με το Γκουαντάναμο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως το κλείσιμό του είναι μέρος της αντιτρομοκρατικής στρατηγικής της κυβέρνησης, ενώ δεσμεύθηκε πως οι έγκλειστοι θα μειωθούν σε λιγότερους από 100 τους πρώτους μήνες του 2016. Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως το Γκουαντάναμο αποτελεί ένα από κλειδιά για το Ισλαμικό Κράτος ώστε να προσηλυτίζονται νέοι μαχητές.

Όσο για το συριακό ζήτημα, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ αποφάσισε να σκοτώσει ανθρώπους παρά να πει «ναι» στην πολιτική μετάβαση και ως συνέπεια εκτιμούμε ότι δε μπορεί να υπάρξει ειρήνη και τέλος στον εμφύλιο πόλεμο αν δεν υπάρχει κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του λαού. Στόχος είναι η κατάπαυση του πυρός και αυτή θα είναι δύσκολη διαδικασία αλλά δεν υπάρχει άλλη «παράκαμψη», είπε και τόνισε ότι ο πρόεδρος της Συρίας πρέπει να αποχωρήσει για να σταματήσει η αιματοχυσία. 

«Εχει χάσει την αξιοπιστία του στα μάτια του λαού», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος για τον Μπασάρ αλ-Άσαντ και συμπλήρωσε πως «τώρα έχουμε την ευκαιρία για πολιτική μετάβαση, ώστε να διατηρηθεί το συριακό κράτος, να ξεκινήσει η εκεχειρία και να εστιάσουμε στο Ισλαμικό Κράτος». Την ίδια στιγμή, επισήμανε πως όσο παραμένει στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος, δε θα υπάρξει σταθερότητα στη Συρία.

Σχετικά με τις εκλογές του 2016, ο Ομπάμα δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως «θα έχουμε έναν υπέροχο, ισχυρό υποψήφιο των Δημοκρατικών. Πιστεύω ότι ο υποψήφιος αυτός θα νικήσει, πιστεύω ότι θα έχω έναν Δημοκρατικό διάδοχο. Θα στηρίξω τον Δημοκρατικό υποψήφιο γιατί θέλει το όραμα για την Αμερική να συνεχίσει».

Τις δηλώσεις του διέκοψε ο ήχος κλήσης από κινητό τηλέφωνο και ο Ομπάμα χαριτολογώντας ζήτησε από τον κάτοχό του να το κλείσει, λέγοντας «μην ντρέπεσαι, αναγνωρίζεις τον ήχο του τηλεφώνου σου, απλώς σταμάτα το». 

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ομπάμα θα μεταβεί στο Σαν Μπερναρντίνο για να συναντηθεί με τις οικογένειες των θυμάτων από τη φονική επίθεση στο κέντρο για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Μετά την επίσκεψή του στην Καλιφόρνια πρόκειται να ταξιδέψει με την οικογένειά του για τη Χαβάη όπου θα περάσει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, ωστόσο ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου είπε στους δημοσιογράφους: «Φεύγω για να δω το Star Wars».


Πηγή : protothema.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου