Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Μειμαράκης : Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος στην καταστροφική πολιτική




Συνέντευξη Β. Μειμαράκη στον Ε.Τ.
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν στηθούν εκ νέου οι κάλπες στο κόμμα σας, ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα; Πιστεύετε θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος;                                                        Πιστεύω ότι οι φίλοι και τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και θα στηρίξουν την υποψηφιότητα εκείνη που εγγυάται αφενός την ενότητα της μεγάλης μας Παράταξης και διαθέτει την κοινοβουλευτική εμπειρία για να δώσει τις μεγάλες μάχες εντός του Κοινοβουλίου. Αφετέρου, διαθέτει τις οργανωτικές γνώσεις για να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες αλλαγές στην ανασυγκρότηση του κόμματος, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην ανανέωση της σχέσης μας  με τους πολίτες , στην παραγωγή καινοτόμων ιδεών και πολιτικών που θα υπηρετούν το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας μας. Η χρονική διάρκεια αυτής της διαδικασίας μας έχει κουράσει όλους και επιθυμούμε να μη χρειαστεί β´ γύρος.
  • Βασικό επιχείρημά σας είναι ότι μπορείτε να εγγυηθείτε την κυβερνητική προοπτική της ΝΔ. Με ποιον τρόπο;
Η μέχρι σήμερα πολιτική μου διαδρομή , ως Γραμματέας του κόμματος, ως Υπουργός και Πρόεδρος της Βουλής, αποδεικνύει ότι υπήρξα πάντοτε άμεσος, ρεαλιστής, υπεύθυνος κι ενωτικός. Οι ευθύνες που σύντομα θα κληθεί να αναλάβει η Νέα Δημοκρατία για να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική , απαιτούν να έχει στην ηγεσία της ένα πρόσωπο που μπορεί άμεσα να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές στο κόμμα και στο άνοιγμά του στην κοινωνία. Στοιχείο απαραίτητο για να αποκτήσει ξανά η Παράταξή μας κυβερνητική προοπτική.
  • Αυτή η κυβερνητική προοπτική που λέτε, περνάει και μέσα από τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι για τα μεγάλα εθνικά θέματα απαιτείται ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και διαλόγου. Αυτή είναι διαχρονικά η άποψη και η υπεύθυνη στάση της Παράταξης μας. Όμως είναι άλλο πράγμα ο διάλογος και η συνεννόηση κι άλλο η κυβερνητική συνεργασία. Ιδιαίτερα όταν έχεις απέναντί σου τον κ. Τσίπρα και τα στελέχη της κυβέρνησής του, που με την ανεύθυνη και αναξιόπιστη συμπεριφορά τους έχουν αποκλείσει κάθε δυνατότητα συνεννόησης. Η συνεννόηση και η συζήτηση απαιτούν προτάσεις, αρχές,απόψεις και ήθος. Τίποτα από αυτά μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και ο κ. Τσιπρας δεν μας έχουν  δείξει. Το μείγμα της πολιτικής του δεν πιστεύουμε ότι μας βγάζει από την κρίση. Δεν μπορούμε να συμβάλουμε θετικά σε μια πορεία που δεν πιστεύουμε και αντιθέτως βαθαίνει τη ύφεση. Η Νέα Δημοκρατία με μένα Πρόεδρο δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος στην καταστροφική πολιτική μιας Νεοφιλελεύθερης Αριστερής Κυβέρνησης.
  • Η ζημιά, που όπως λέτε καθημερινά, έχει προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα και στην οικονομία, αναστρέφεται;
Η Ελλάδα στις αρχές του 2015 βρισκόταν πολύ κοντά στην έξοδο της από την κρίση. Η οικονομία είχε επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και μαζί της και η αισιοδοξία. Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων δημιουργούσε επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Οι τράπεζες ήταν ανοικτές , δεν υπήρχαν capital controls, δεν κινδύνευαν οι συντάξεις με επιπλέον περικοπές. Μέσα σε 10 μήνες πήγαμε πολλά βήματα πίσω , η οικονομία γύρισε στην ύφεση, η ανεργία αυξήθηκε, το επενδυτικό ενδιαφέρον πάγωσε , οι τράπεζες ξεπουλήθηκαν στα κερδοσκοπικά funds, η πρώτη κατοικία δεν θα προστατεύεται σε λίγους μήνες ενώ η λύση που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό προβλέπει τεράστιες περικοπές συντάξεων. Η κατάσταση αναστρέφεται αν υπάρξει άμεσα αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής. Αν δεν χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος από μια κυβέρνηση που δείχνει ότι δεν θέλει να κυβερνήσει και να εφαρμόσει αυτά που η ίδια έχει συμφωνήσει . Κάθε μέρα κυβερνητικής αδράνειας είναι και μια χαμένη μέρα για την Ελλάδα κι αυτό καθιστά περισσότερο επώδυνη για τους πολίτες, την όποια προσπάθεια αναστροφής  της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης.
Αν εκλεγείτε, ποτέ θεωρείτε ότι το κόμμα σας θα είναι έτοιμο να κυβερνήσει; Και με ποιο πρόγραμμα;
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μια μέρα. Από την επομένη της εκλογής μου θα ξεκινήσω τη νέα προσπάθεια, για να καταστήσω μαζί με όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας την παράταξη μας ξανά πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Όσον αφορά το πρόγραμμά μας, το έχουμε παρουσιάσει σε γενικές γραμμές τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.
  • Πως σχολιάζετε πρόσφατες διαρροές ακόμη και περί αποχώρησης ή μη στήριξής σας από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή;                                                                                                  Ποιος ήταν ο στόχος;Δεν σχολιάζω διαρροές. Θεωρώ όμως ότι μπροστά στη δυναμική που έχει αναπτύξει η υποψηφιότητά μου , ίσως κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα το πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή που αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο όχι μόνον για την Παράταξη, αλλά και για τη χώρα. Η αλήθεια έχει λάμψει  και είναι εντελώς διαφορετική 
  • Είστε τελικά τόσο “μεγάλος” για την ηγεσία, όπως άφησε να υπονοηθεί πρόσφατα ανθυποψήφιός σας;
Η αντιπαράθεση παλαιού και νέου είναι επικοινωνιακό τέχνασμα που βάζουν όσοι δεν έχουν να επιδείξουν κανένα αλλο προσόν. Είναι ενα δίλημμα τεχνητό, το οποίο είναι και διχαστικό. Εγώ, όπως έχω ξαναπεί , δίνω μάχη ιδεών και όχι γενεών. Για τις ίδιες ιδέες και απόψεις αγωνιζόμουν όταν ήμουν νέος και μάλιστα με σεβασμό στους μεγαλύτερους , προσπαθούσα να συμπορευτώ μαζί τους για την υλοποίηση αυτών των ιδεών. Πιστεύω ότι η αρμονική σύνδεση του νέου με την εμπειρία του μεγαλύτερου είναι ο,τι καλύτερο. Άλλωστε είδαμε στην πράξη το νέο που ευαγγελίζεται ο κ. Τσίπρας , πόσα δεινά συσσώρευσε μέσα σε ελάχιστους μήνες στη χώρα.
• Ιδεολογικά που διαχωρίζονται οι θέσεις σας σε σχέση με των άλλων υποψηφίων; Γιατί οι νεοδημοκράτες να επιλέξουν εσάς και όχι κάποιον άλλον. Δεν εκπροσωπείτε όλοι την κεντροδεξιά;
Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρη πολιτική ιδεολογία .Είναι η μεγάλη κεντροδεξιά σύγχρονη ευρωπαϊκή Παράταξη του Κοινωνικού Ριζοσπαστικού Φιλελευθερισμού με ανθρώπινο πρόσωπο   που επιμένει στο ρόλο της κοινωνικής δικαιοσύνης , μακριά από ακραίες θέσεις , ακρότητες , ακροδεξιές και νεοφιλελεύθερες παρεκκλίσεις, όπως καταγράφεται στην Ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αυτή την ιδεολογία οφείλουν όλοι οι υποψήφιοι να τη σεβαστούν.

  • Ποια είναι η σχέση σας με τους συνυποψήφιους σας; Θεωρείτε ότι πολιτεύονται όλοι με τους κανόνες του fair play;                                                                                                                                                 Θα μπορούσε το κλίμα αυτό, να επιβαρύνει την επόμενη μέρα στη ΝΔ, μέχρι που κάποιοι να συζητούν για διάσπαση;Καταρχήν με όλους τους συνυποψήφιους μου έχω πολύ καλές σχέσεις. Είναι ανθρώπινο στην προεκλογική αυτή διαδικασία να ειπώθηκε από κάποιους- όχι από μένα – και μια κουβέντα παραπάνω. Αυτά θα ξεπεραστούν γιατί πάνω από όλα , είναι το συμφέρον της χώρας και της Παράταξης. Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους, ότι διαχρονικά υπηρέτησα στην πράξη την ενότητα και το αξιόμαχο του κόμματος και μάλιστα όχι μόνο στα εύκολα, αλλά κυρίως στα δύσκολα. Η ενωμένη και ισχυρή Νέα Δημοκρατία είναι ο στόχος μου , κι αυτόν τον στόχο ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εγγυώμαι ότι θα τον υπηρετήσω. Άλλωστε την ενότητα εγγυάται η η βάση του κόμματος.                                                 
  • Κι αν κάποιοι αποχωρήσουν;                                                                                                                Ας μη μπερδεύει κανεις τη διάσπαση με την οποιαδήποτε αποχώρηση. Ενδεχόμενο αποχωρήσεων υπάρχει σε όλα τα κόμματα στην Ευρώπη ,τα οποία όμως συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.
  • Κόμμα λοιπόν, ανοικτό ή κλειστό;                                                                                                    Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη ΝΔ του αύριο;Η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει κόμμα ανοικτό στην κοινωνία και τα νέα ιδεολογικά ρεύματα, ώστε να ανανεώνεται σε δομές, πολιτικές, θέσεις και πρόσωπα. Ο δικός μου σχεδιασμός είναι ένα κόμμα που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς , με αξιοκρατία κι επιβράβευση της προσφοράς. Πιστεύω σε ένα κόμμα με σύγχρονες δομές , ανοικτή δημοκρατική λειτουργία , ώστε να εκφράζει και να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες . Αυτός είναι ο σχεδιασμός μου για τη Νέα Δημοκρατία του αύριο.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου