Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Προφυλακίσεις για το κύκλωμα εκβιαστών



Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν οι τρεις φερόμενοι ως «πρωταγωνιστές» των κυκλωμάτων εκβιαστών που κατηγορούνται ότι δρούσαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, επιβάλλοντας «χαράτσι προστασίας» σε ιδιοκτήτες καταστημάτων το οποίο κυμαινόταν από 300 έως 500 ευρώ/μήνα, εισπράττοντας συνολικά κέρδη 75.000 ευρώ.

Οι τρεις από τους 22 συλληφθέντες για την υπόθεση εκβιασμών που φέρονται πως είχαν αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, μετά την πολύωρη απολογία τους στους ανακριτές διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη και Χριστίνα Σαλάππα, κρίθηκαν προφυλακιστέοι με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου. 

Περισσότερα από 70 άτομα φαίνεται ότι αποτελούσαν τις τρεις ομάδες εκβιαστών που εξαρθρώθηκαν από την Ασφάλεια, πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Ωστόσο, η αποκάλυψη της δράσης τους οδηγεί κάποιους από αυτούς στο γραφείο των ανακριτών αφού, βλέποντας να σφίγγει γύρω τους ο κλοιός, αρχίζουν να εμφανίζονται αυτοβούλως, προκειμένου να απολογηθούν για τις πράξεις που τους αποδίδονται.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες
Κατά τη διάρκεια των απολογιών τους, όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, μετά την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος τους, ανά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση ,εκβίαση με απειλή βλάβης και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Η ογκώδης δικογραφία που έχει σχηματιστεί, περιλαμβάνει μάλιστα καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών των εμπλεκομένων στις οποίες χρησιμοποιούσαν διάφορα ψευδώνυμα, όπως είχε φέρει στη δημοσιότητα το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του zougla.gr. Ψευδώνυμα όπως «δάσκαλος», «στραβωμένος», «οδοντίατρος», «ζαμπόν», «τρελός» και «Μούσιας» ήταν ορισμένα μόνο από αυτά που χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, οργανώνοντας εκβιάσεις και κατά παραγγελία ξυλοδαρμούς. Προς το παρόν πάντως ο φόβος κρατά τα θύματα μακριά από τη Δικαιοσύνη, καθώς ελάχιστοι είναι μέχρι στιγμής οι μάρτυρες που βεβαιώνουν ότι έχουν πέσει θύματα εκβίασης.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και τρεις αστυνομικοί, δύο εκ των οποίων βαρύνονται με την κατηγορία ότι είναι μέλη εγκληματικών ομάδων ,ενώ ο τρίτος κατηγορείται για υποβοήθηση της εγκληματικής ομάδας.

Σύμφωνα πάντως με το ισχύον δικονομικό σύστημα, προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί μόνο για όσους εκ των κατηγορουμένων φέρονται να έχουν αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, με προβλεπόμενη ποινή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη. Για όλους τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, λόγω της φύσης των αδικημάτων και του ύψους της προβλεπόμενης ποινής τους, εκ του νόμου δεν μπορεί να επιβληθεί προσωρινή κράτηση. 

Η έρευνα πάντως των δύο ανακριτών συνεχίζεται προκειμένου να εντοπιστούν και να λογοδοτήσουν όλα τα μέλη των τριών κυκλωμάτων εκβιαστών. Πολλοί, όμως, από τους εμπλεκομένους παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστοι στην ανάκριση, αφού δεν είναι ακόμη γνωστά τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και απαιτείται η προηγούμενη ταυτοποίησή τους. 



Πηγή : zougla.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου