Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Η Φώφη Γεννηματά καταγγέλει απόπειρα ελέγχου της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση




Η ρύθμιση που ανάβει φωτιές αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή

Προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση καταγγέλει το ΠαΣοΚ έπειτα από τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα η  επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά με το Προεδρείο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Η συνάντηση ζητήθηκε από την Ενωση Εισαγγελέων στο πλαίσιο επαφών που κάνει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχετικά με ρύθμιση η οποία αφορά την πειθαρχική τους μεταχείριση, και έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.   

Με τη διάταξη, αυτή, δίδεται αρμοδιότητα στον εκάστοτε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος διατάσσει τη σχετική έρευνα, να προεδρεύει στα πειθαρχικά συμβούλια που κρίνουν δικαστές και εισαγγελείς. Δημιουργείται δηλαδή το άτοπο αυτός που ζητεί τη διερεύνηση ενός πειθαρχικού παραπτώματος να το δικάζει κιόλας.  

Έπειτα από τη συνάντηση με τους εισαγγελείς η κυρία Γεννηματά διατύπωσε σαφείς αιχμές για κυβερνητική επιχείρηση παρέμβασης και επηρεασμού στο έργο των δικαστών και Εισαγγελέων. «Το ΠαΣοΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια, την οποία οι Έλληνες Εισαγγελείς καταβάλλουν καθημερινά και μέσα σε αντίξοες συνθήκες για την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου στη χώρα μας. Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε έμπρακτα στη διευκόλυνση του έργου τους, σεβόμενοι απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της. Γι' αυτό και είμαστε απόλυτα αντίθετοι σε κάθε απόπειρα παρέμβασης και επηρεασμού του έργου τους. Η Κυβέρνηση μετά την «έφοδο» στο Κράτος, επιχειρεί να ελέγξει με ανεπίτρεπτες μεθοδεύσεις και την Δικαιοσύνη», τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Οι τόνοι για το θέμα αυτό αναμένεται να ανεβούν στη Βουλή, καθώς ο εισηγητής από την πλευρά της Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου καταγγέλει ότι ποτέ, από τον πρώτο κώδικα οργανισμού δικαστηρίων, δεν επιχειρήθηκε να δοθεί η πειθαρχική αρμοδιότητα σε πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου για δυνητικό έλεγχο των δικαστών και εισαγγελέων. Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της Ενωσης Εισαγγελέων οι: Κ. Τζαβέλλας (πρόεδρος), Δ. Ζημιανίτης (Γ. Γραμματέας) και Π. Παναγιωτόπουλος (πρώην Γ. Γραμματέας). Από τη Δημοκρατική Συμπαράξη ο συμμετείχαν ο υπεύθυνος ΚΤΕ Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη Θ. Παπαθεοδώρου, ο Ν. Κανελλόπουλος πρωην Γ.Γ ΥΔΔΑΔ, η Γραμματέας του Τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Κουντούρη και το μέλος της Επιτροπής Θέσεων για τη Θεσμική και Πολιτική Μεταρρύθμιση Δ. Μάντζος.




Κρουστάλλη Δήμητρα
Πηγή : tovima.gr










0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου