Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Βαρουφάκης: Έπρεπε να ρισκάρουμε - Τσακαλώτος: Έγιναν λάθη τακτικής



Πρώην και νυν υπουργοί Οικονομικών εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για την διαπραγματευτική τακτική που έπρεπε να ακολουθήσει η κυβέρνηση πριν το τρίτο μνημόνιο.

Αφορμή στάθηκε το ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον για την περίοδο που η κυβέρνηση ήταν ένα βήμα πριν το Grexit και τελικά συμβιβάστηκε με τους δανειστές. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας ουσιαστικά στον Μέισον, μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να υποχωρήσει. 

«Είχα πάντοτε την πεποίθηση πως σε περίπτωση που παραμέναμε σταθεροί στις θέσεις μας, η κ. Μέρκελ και ο κ. Ντράγκι θα είχαν παρέμβει προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit, με οποιοδήποτε κόστος. Τότε θα είχε υπογραφεί μια έντιμη συμφωνία και όχι ένα έγγραφο παράδοσης, που είναι γνωστό και ως τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Είχαμε το δικαίωμα να πάρουμε αυτό το ρίσκο; Πιστεύω πως ναι, είχαμε την υποχρέωση να το πάρουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Το ντοκιμαντέρ παίρνει ως δεδομένο ότι σε τελική ανάλυση, εμείς και άλλα κράτη - μέλη έχουμε μόνο δύο επιλογές: Συνθηκολόγηση με την τρόικα ή έξοδο από την ευρωζώνη. Είναι αλήθεια ότι αυτή ήταν πάντοτε η γραμμή της τρόικας αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις για να υποταχθούν. Ωστόσο, αυτή η γραμμή δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», σημειώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. 

Ο κ. Βαρουφάκης έδωσε την δική του ερμηνεία για το 62% του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλειοψηφία των Ελλήνων έστειλε τα εξής μηνύματα: 

- Δεν επιθυμούμε σύγκρουση με την Ευρώπη. 
- Δεν επιθυμούμε να βγούμε από την Ευρωζώνη. 
- Όμως, σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο απαιτούσαν την παράδοσή μας και να αποδεχθούμε την εμβάθυνση της ύφεσης υπό την απειλή ενός Grexit, πείτε τους: Κάντε το χειρότερό σας. Δεν υποχωρούμε! 

Τσακαλώτος: Έγιναν λάθη στην τακτική 

Στα λάθη της διαπραγμάτευσης που οδήγησαν στο τρίτο πρόγραμμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο νυν υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Πολ Μέισον και την Θεόπη Σκαρλάτου στο πλαίσιο του Ντοκιμαντέρ #ThisIsACoup. 

Για το τρίτο πρόγραμμα σημειώνει ότι «θα μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει» και προσθέτει: «Κάναμε έναν τακτικό συμβιβασμό και ο βασικός παράγοντας είναι αν μπορούμε να το ενσωματώσουμε σε μια πιο ριζοσπαστική στρατηγική. Η απάντηση σε αυτό πάει πέρα από την Ελλάδα. Αν μείνουμε η μόνη εκλεγμένη αριστερή ριζοσπαστική κυβέρνηση στην Ευρώπη τα επόμενα 3 - 4 χρόνια, τότε δεν νομίζω ότι θα είμαστε επιτυχημένοι γιατί βασικά δεν θα υπάρχει εντός της Ευρώπης μια διαφορετική ομάδα που θα κάνει διαφορετικές ερωτήσεις και θα δίνει διαφορετικές απαντήσεις».

Για την διαπραγματευτική τακτική σημειώνει: «Υπάρχει μερίδιο ευθύνης για το πώς σκεφτήκαμε να διαπραγματευτούμε, τι νομίζαμε ότι μπορούσαμε να αντέξουμε, τι τακτικές θα μπορούσαμε να φέρουμε. Η τακτική να λέμε ότι μπορούμε να βγούμε από ευρώ δεν ήταν πολύ αποτελεσματική γιατί τελικά ήταν μέρος του σχεδίου των πιστωτών από την πρώτη στιγμή. Ένα μέρος των ευρωπαϊκών ελίτ ήθελε να πετάξει έξω την Ελλάδα, άρα δεν είναι εντυπωσιακή πολιτική να λες ότι θα φύγω αν δεν κάνετε αυτό που θέλω γιατί ένα μεγάλο μέρος αυτό ακριβώς επιθυμεί».

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει εξάλλου ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε την επιλογή του Grexit και μάλιστα «του Grexit μαζί με ένα ακόμα μνημόνιο». Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι η τράπεζες θα κατέρρεαν «και αυτό θα είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο στους φτωχότερους γιατί οι περισσότεροι από τη μεσαία και ανώτερη τάξη έβγαλαν τα χρήματα τους αν όχι εκτός της χώρας, σίγουρα εκτός των τραπεζών. Άρα το Grexit θα επηρέαζε όλους αυτούς τους ανθρώπους στα χαμηλότερα στρώματα και στις πιο φτωχές γειτονιές. Και αυτό δεν ήταν κάτι που μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει ελαφρά την καρδία». 

Προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα του χρέους σε περίοδο 10 ετών «η Ελλάδα, αλλά και άλλες οικονομίες του Νότου, αντιμετωπίζουν μια περίοδο στασιμότητας». 

«Χωρίς αντιμετώπιση του χρέους, χωρίς η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το χρέος και άλλων κρατών θα έχουμε ακόμα μια διαβολική δεκαετία» όπως τη δεκαετία του 1930, υπογραμμίζει και προσθέτει: «Το χρέος είναι υπερφυσικό και πηγαίνει πολύ μακρύτερα από την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν μια νομισματική ένωση που λειτουργεί».


Πηγή : real.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου