Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Διαβήτης και Χριστουγεννιάτικο τραπέζι : Μπορούμε να φάμε γλυκά;




Τα Χριστούγεννα είναι εκείνη η εποχή του χρόνου που παραδοσιακά φτιάχνουμε, σερβίρουμε, αγοράζουμε και δωρίζουμε γλυκά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Οι μεγάλοι «χαμένοι» των γιορτών, οι διαβητικοί, βρίσκονται στο περιθώριο αφού για χρόνια έχουμε μάθει να τους απαγορεύουμε την κατανάλωση των γλυκών.

Μαζέψαμε κάποιες πληροφορίες από έγκυρα ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά sites και αναφέρουμε παρακάτω :



  • Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες που αφορούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη δείχνουν ότι δεν είναι απαραίτητο τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να αποφύγουν εντελώς τα γλυκά, αλλά να τα εντάξουν στην διατροφή τους τις μέρες των γιορτών με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απορυθμιστούν.

  • Στην ομάδα των γλυκών συμπεριλαμβάνονται : όλα των ειδών γλυκά, τα ζαχαρούχα ποτά, τα αναψυκτικά, οι ξηροί καρποί και τα ξερά φρούτα που είναι επικαλυμμένα με ζάχαρη, οι χυμοί του εμπορίου και τα αλκοολούχα ποτά που έχουν ζάχαρη. Προσέξτε λοιπόν τι και πως το καταναλώνετε.

  • Τα γλυκά είναι πηγή πολλών θερμίδων λόγω πολλές περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη και λιπαρά, είναι όμως φτωχά σε θρεπτική αξία. Μην αντικαθιστάτε τα γεύματα με γλυκά γιατί δεν θα λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

  • Τα γλυκά ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία των υδατανθράκων (απλοί υδατάνθρακες λόγω ζάχαρης). Εάν πρόκειται να φάτε γλυκό στο γιορτινό τραπέζι, φροντίστε να περιορίσετε τους υπόλοιπους υδατάνθρακες που θα φάτε ταυτόχρονα όπως ψωμί, πατάτες, ρύζι, γέμιση με ρύζι.

  • Διαβήτης και Χριστουγεννιάτικο τραπέζι : τις γιορτινές ημέρες, περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πολλά φρούτα που επίσης εμπεριέχουν υδατάνθρακες. Έτσι θα αποφύγετε να ανεβάστε πολύ τα σάκχαρο του αίματος σας.

  • Μην κάθεστε στο γιορτινό τραπέζι τελείως νηστικοί. Το άδειο στομάχι θα οδηγήσει τους υδατάνθρακες που θα φάτε σε ταχεία απορρόφηση και σε απότομη αύξηση του σακχάρου σας.

  • Καταναλώστε το γλυκό αρκετή ώρα μετά το φαγητό σας. Μην τρώτε το γλυκό σας αμέσως μετά το φαγητό γιατί η ποσότητα των υδατανθράκων είναι ήδη αυξημένη και θα αυξηθεί περεταίρω με την κατανάλωση του γλυκού.

  • Καταναλώστε αρκετές πρωτεΐνες από τα κρεατικά και τα λαχανικά, ώστε η απορρόφηση της ζάχαρης από το γλυκό που θα φάτε να μην  οδηγήσει σε απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος.

  • Όσα ποτά περιέχουν γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, η στέβια και η σουκραλόζη δεν περιέχουν καθόλου υδατάνθρακες και μπορούν να καταναλωθούν άφοβα. Μπορεί όμως να περιέχουν λιπαρά και πολύ αλεύρι, άρα να έχουν πολλές θερμίδες.

Mελομακάρονα ή κουραμπιέδες;

«Tα μελομακάρονα -τα παραδοσιακά και όχι αυτά με επικάλυψη σοκολάτας- είναι σαφώς η καλύτερη επιλογή γιατί περιέχουν ελαιόλαδο, μονοακόρεστα δηλαδή λιπαρά, που είναι ό,τι καλύτερο για το καρδιαγγειακό σύστημα, καρύδι, δηλαδή ίνες και καλή ποιότητα λίπους, σε αντίθεση με τους κουραμπιέδες που, αν και θερμιδικά κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, οι θερμίδες που δίνουν είναι κατώτερης ποιότητας, αφού το ελαιόλαδο αντικαθίσταται από βούτυρο και το μέλι από ζάχαρη». Tι γίνεται όμως με όσους έχουν προτίμηση στις δίπλες ή στη βασιλόπιτα; «Oι δίπλες, ως τηγανητό γλυκό, ρουφάνε πολύ λάδι -πολυακόρεστα κυρίως- και δεν έχουν κάποιο όφελος για τον οργανισμό μας»


Για αυτό καλά Χριστούγεννα σε όλους και με προσοχή για να φάμε καλά!!!




Με πληροφορίες από το : diaitologia.gr, vita.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου