Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Γελάει ο κόσμος! Αλεξιάδης διαψεύδει Αλεξιάδη: «Είναι ψέμματα αυτά που λένε ότι αυξάνουμε τους φόρους»



- Απόλυτη σύγχυση έχει δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών αυτή τη φορά στο θέμα της φορολογίας του 2015.

- «Αναδρομική αύξηση δεν υπάρχει ούτε στον σχεδιασμό, ούτε οπουδήποτε αλλού στο μυαλό μας», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

- Θα αλλάξει πάντως το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μια από τα ίδια με τα είπα - ξείπα για τα τέλη κυκλοφορίας ζούμε και πάλι με τον ίδιο πρωταγωνιστή, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη. Από το Σάββατο μέχρι και σήμερα το μόνο που δημιουργεί είναι σύγχιση στους φορολογούμενους και πάλι το φταίξιμο πέφτει σε όσους δεν κατάλαβαν καλά...

Σήμερα, μετά από δημοσιεύματα αλλά και διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε στον ραδιοσταθμό Real: «Αναδρομική αύξηση δεν υπάρχει ούτε στον σχεδιασμό, ούτε οπουδήποτε αλλού στο μυαλό μας», με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επιβολή αναδρομικού φόρου στα εισοδήματα του 2015.

«Είναι ψέματα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών «αυτά που λένε ότι αυξάνουμε τους φόρους για τα φετινά εισοδήματα, βάζουμε αναδρομικούς φόρους, έρχονται νέοι φόροι και μια σειρά από αναδημοσιεύσεις τέτοιες που καταλαβαίνω πολιτικά γιατί γίνονται, αλλά είναι ψέματα».

«Δεν έχουμε στα μανίκια κρυφούς άσους να βγάλουμε και όπως είπα με σαφήνεια το Σάββατο, για το 2015 θα έχουμε πολύ μικρές αλλαγές στη φορολογική μας δήλωση, έρχονται τις επόμενες μέρες στη Βουλή» πρόσθεσε ο κ. Αλεξιάδης.
Στο ερώτημα αν στα εισοδήματα του 2015 θα αυξηθούν οι συντελεστές, απάντησε: «Δεν σχεδιάζει καμία υπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών, αυτή τη στιγμή, κάτι τέτοιο... Αυτό που σχεδιάζουμε είναι μικρές αλλαγές στα θέματα των φορολογικών δηλώσεων, γιατί πρέπει να κλείσουν αυτές οι αλλαγές άμεσα και να προετοιμαστούν οι φορολογικές δηλώσεις νωρίς».

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εξηγήσεις μιλώντας για “δυο ή τρεις μικρές αλλαγές οργανωτικού χαρακτήρα το 2015 σε ότι αφορά τη φορολογία.” Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ “όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας και στο αφορολόγητο ποσό εισοδήματος... Οι βασικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων πρόκειται να γίνουν το 2016 και θα αφορούν τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν αυτό το έτος.”

Αμέσως μετά όμως ακολουθεί... αυτοδιάψευση της διάψευσης, καθώς απ' την οργανωτικού χαρακτήρα αλλαγή περνάμε στην ουσιαστική αλλαγή που αφορά όμως το 2015 για το οποίο το υπουργείο σπεύδει να ενημερώσει πως “υπάρχουν σκέψεις για θέσπιση ενός μικρού αφορολόγητου ποσού για τους ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.”

Δηλαδή το υπουργείο σπεύδει να διαψεύσει την αύξηση φορολογίας, διαψεύδει ότι θα υπάρξουν αλλαγές για το 2015 και μερικές γραμμές πιο κάτω αυτοδιαψεύδεται λέγοντας τελικά ότι θα αλλάξει, μάλλον, το 2015 το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Διαλέγει δηλαδή το υπουργείο μόνο την “καλή είδηση” ή οποία μάλιστα δεν είναι είδηση καθώς όπως διευκρινίζει “οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.” Αν το επιτρέψουν δηλαδή οι θεσμοί... Όμως επικοινωνιακά “βολεύει” και έτσι προβάλλεται... η αύξηση της φορολόγησης διαψεύδεται...

Πάντως ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου προανήγγειλε τις αλλαγές αυτές οι οποίες περιλαμβάνουν αναδρομικές αυξήσεις για τα εισοδήματα του 2015. Οι αλλαγές που έρχονται αφορούν κυρίως σε νέες κλίμακες φορολόγησης, αύξηση δηλαδή στους φόρους, που πληρώνουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αλλά και σε εισοδήματα από ενοίκια.

Σε ό,τι αφορά στα εισοδήματα από ενοίκια αναμένεται να θεσπιστεί νέα κλίμακα φορολόγησης πέραν των δύο που υπάρχουν σήμερα και αφορούν σε ενοίκια ως 12.000 ευρώ με φόρο 11% και εισοδήματα από 12.000 και άνω με φόρο 33%. Το σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών θα είναι πιο αναλογικό και η φορολόγηση περισσότερο προοδευτική, έτσι ώστε να εισπραχθούν επιπλέον 142,2 εκατομμύρια ευρώ από φόρους.

Οι αγρότες μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 75% θα δουν ακόμη μια αύξηση στη φορολόγησή τους καθώς το υπουργείο σχεδιάζει αύξηση κατά 32 εκατομμύρια ευρώ στα έσοδά του. Σημαντική ελάφρυνση περιμένει ωστόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται η θέσπιση αφορολόγητου ορίου κοντά στις 5.000 ευρώ, γεγονός που θα σημάνει σημαντική μείωση ή και απαλλαγή από φόρους για χιλιάδες άτομα με πενιχρά εισοδήματα.



Μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική δήλωση των αδήλωτων χρημάτων, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα οι πολίτες θα κληθούν να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Μετά το περιουσιολόγιο θα έρθουν και οι αλλαγές στις κλίμακες με αυξημένη φορολόγηση για τα μεσαία και κυρίως για τα υψηλά εισοδήματα.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν άλλες επτά αλλαγές, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Το Φεβρουάριο, θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Θα είναι:

- Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων.
- Νομοσχέδιο για το φόρο, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, και ο οποίος θα είναι “πιο δίκαιος και πιο λογικός, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο στα έσοδα”.
- Η νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
- Η ψηφιακή εφορία, με επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, του διαδικτύου ή του λογιστή του.
- Καθιέρωση των αγοραίων τιμών αντί των αντικειμενικών για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα.

Συμβούλιο φορολογικής πολιτικής για αποτελεσματικό διάλογο, όπου ο ίδιος έχει προτείνει την προεδρία να έχει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.




Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου