Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Νέα λίστα από τον Φαλτσιανί στα χέρια της κυβέρνησης



Λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές παρέλαβε από τον Ερβέ Φαλτσιανί, πρώην υπάλληλο της ελβετικής τράπεζας HSBC, παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Τετάρτης. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο κ. Καλογήρου συναντήθηκε  την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί και παρέδωσε στον εισαγγελέα την λίστα με τις συναλλαγές που παρέλαβε.

 «Εμείς δεν κρύβουμε τα στοιχεία σε συρτάρια, εμείς κινούμαστε δραστήρια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Η λίστα η οποία παρελήφθη σε USB, περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές και κατατέθηκε χθες στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις απαραίτητες ενέργειες, τις οποίες, όπως είπε ο κ. Τσίπρ «είμαστε βέβαιοι ότι θα διεξαγάγει». «Αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές γιατί υπάρχει κυβέρνηση με πολιτική βουληση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, τονίζοντας ότι «καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται». Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης των κυρίων συντάξεων.

 «Στο ασφαλιστικό, η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη, δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχόμενη μείωση των κύριων συντάξεων» δήλωσε και πρόσθεσε ότι μέχρι το μέσον του Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ανέφερε, δε, ότι είναι το τελευταίο βήμα πριν την «πηγή» της πρώτης αξιολόγησης και της επακόλουθης διαδικασίας αποφάσεων για την αναγκαία απομείωση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για τους επόμενους έξι μήνες της νέας χρονιάς, που περιλαμβάνει 11 νομοθετικές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτών, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ και ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη. Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες για το ασφαλιστικό, τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, τη θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας στο πλαίσιο του ΕΣΥ, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, την κατάθεση νομοσχεδίου για την ερευνα, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημοσίων έργων και των δημοσίων συμβάσεων, την κατάθεση νομοσχεδίων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και υγρών καυσίμων. Επίσης, η κυβέρνηση, με νόμο, θα ζητήσει από τους πολίτες να εμφανίσουν έσοδα που έχουν αποκρύψει χωρίς επιπτώσεις, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα αδήλωτα έσοδα θα φορολογηθούν και με επιπτώσεις για όσους τα έχουν αποκρύψει.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε μία συμπαγή και αδιατάρακτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που δεσμεύεται από την καθαρή εντολή του λαού στις 20 Σεπτεμβρίου, εντολή για να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και να συγκρουστεί με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική μέρα για την Ελλάδα την χθεσινή, τόσο για την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, όσο και για το Ψήφισμα για την Παλαιστίνη. 

«Δίνουμε πρόσθετα δείγματα γραφής για το τι μπορεί να σημαίνει ριζοσπαστική πολιτική σήμερα» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει πρακτικές του παρελθόντος που είχαν οδηγήσει την κοινωνία σε κρίση.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική χρονιά το 2015, τονίζοντας ότι η Ευρώπη του Δεκέμβρη δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη του Γενάρη.

«Ο λαός μας ανέθεσε δυο φορές την ευθύνη της διακυβέρνησης με εντολή να φύγουμε από το παλιό. Ξεκινήσαμε πριν από 11 μήνες πρώτοι και μόνοι έναν αγώνα, απέναντι στη λιτότητα με τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει», είπε ο κ Τσίπρας . «Ας ελπίσουμε ότι η νέα χρόνια θα μπολιάσει αυτούς τους αγώνες και θα επαναφέρει την Ευρώπη στις ράγες της και στις άξιες της».

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, είπε ότι το ασφαλιστικό θα παει στη Βουλή, στα μέσα του Ιανουαρίου και αυτό θα είναι το τελευταίο βήμα πριν την πηγή την αξιολόγησης και των αποφάσεων για την αναγκαία απομείωση του χρέους.

Τόνισε ότι «η πολιτική μας τον επόμενο χρόνο θα έχει δύο όψεις: Την υλοποίηση της συμφωνίας και το εσωτερικό μας πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί τη Λυδία λίθο της πολιτικής μας, δεν την ξεχνάμε και δεν την αναβάλλουμε».


Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου