Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Και νέο Μνημόνιο βλέπει τώρα ο Β. Ντομπρόβσκις




Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις δεν αποκλείει χρονικές καθυστερήσεις, πέρα από τα μέσα Φεβρουαρίου στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ξεκαθαρίζει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλλει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας όμως πως το Eurogroup περιμένει πως το Ταμείο θα συμμετάσχει.

Ανοικτό άφησε χθες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, το ενδεχόμενο για Μνημόνιο...διαρκείας στην Ελλάδα, χωρίς να αποκλείει χρονικές καθυστερήσεις, πέρα από τα μέσα Φεβρουαρίου στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ξεκαθαρίζει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλλει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας όμως πως το Eurogroup περιμένει πως το Ταμείο θα συμμετάσχει. Απορρίπτει το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, εμφανίζοντας πάντως τους θεσμούς ανοικτούς να συζητήσουν δημοσιονομικά ισοδύναμα για τις περικοπές στις συντάξεις και καταλήγει τονίζοντας πως όσο το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά δεν υπάρχει καμία ανάγκη επιστροφής στη συζήτηση περί Grexit.
Στον απόηχο των δηλώσεων το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξε χθες πως ο αντιπρόεδρος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό πρόγραμμα και αποχώρησης του ΔΝΤ, ενώ θεωρεί πως ο κ. Ντομπρόβσκις εμφανίζεται ανοικτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα για το ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων, ασκώντας κριτική στην Αντιπολίτευση για το συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με συνέντευξη του κ. Ντομπρόβσκις στο πρακτορείο MNI:

[1] Αν και εξυπακούεται πως χώρες της ΕΕ σε πρόγραμμα θα πρέπει όποτε είναι δυνατόν να υποβάλλουν αίτημα για αντίστοιχα προγράμματα του Ταμείου, στο τέλος της ημέρας το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του. Για το τι θα συμβεί εάν το ΔΝΤ αποσύρει το ενδιαφέρον του εκτίμησε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις μη συμμετοχής, υπογραμμίζοντας πως το Eurogroup περιμένει πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει.

[2] Στοιχείο, σημαντικό για το ΔΝΤ είναι η βιωσιμότητά του χρέους και ήδη υπάρχουν ήδη διατάξεις στα συμπεράσματα του Eurogroup για την εξέταση του ζητήματος αυτού μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Αν και το ονομαστικό κούρεμα αποκλείεται, υπάρχει συμφωνία με το Ταμείο για την μεθοδολογία αξιολόγησης της βιωσιμότητας με βάση το κόστος εξυπηρέτησης. Τελικά πάντως στέλνει μήνυμα και προς το Ταμείο πως οι χώρες του ευρώ θα αποφασίσουν ποιοι όροι για το χρέος είναι αποδεκτοί και ποιοι όχι, στη σκιά των πληροφοριών που θέλουν το Ταμείο να ?κατεβαίνει? στις συζητήσεις με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις.

[3] Αναφέρεται σε τροποποιημένη πρόταση για το ασφαλιστικό που συζητείται, και εμφανίζει τους θεσμούς διατεθειμένους να συζητήσουν εναλλακτικά, δημοσιονομικά, ισοδύναμα μέτρα. Ωστόσο ξεκαθαρίζει πως η αύξηση της φορολόγησης της εργασίας δεν θα είναι παραγωγικό μέτρο, στο στάδιο αυτό, και με αυτή την επισήμανση, προσθέτει πως θα αξιολογηθεί η οικονομική επίπτωση διαφόρων σεναρίων και θα υπάρξει συνεργασία κυβέρνησης - θεσμών για την καλύτερη δυνατή λύση.

[4] Για την πρώτη αξιολόγηση κάνει λόγο για καθυστερήσεις, ήδη, ενώ στόχος στη φάση αυτή είναι η ολοκλήρωση στα μέσα Φεβρουαρίου. «Δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία, αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι η συμφωνία στην ουσία και στους όρους του προγράμματος» προσθέτει.

[5] Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση οι πιστωτές θα επιστρέψουν στη συζήτηση για το χρέος, ενώ εκτιμά πως βάσει της τρέχουσας συμφωνίας δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό Μνημόνιο, συνδεδεομένου με την αναδιάρθρωση. Όμως , «δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού Μνημονίου στο μέλλον».

[6] Κάνει λόγο για πιο εποικοδομητική στάση από την ελληνική κυβέρνηση κατά το δεύτερο εξάμηνο. «H Κομισιόν έχει ξεκάθαρα απορρίψει την πιθανότητα Grexit και εάν το πρόγραμμα είναι σε τροχιά δεν υπάρχει προφανέστατα καμία ανάγκη να γυρίσει κανείς στη συζήτηση αυτή», δηλώνει με νόημα.



Πηγή : imerisia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου