Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Πεκίνο: Η αιθαλομίχλη 25 φορές πάνω από το ασφαλές όριο - Κλείνουν σχολεία και εργοστάσια



Ανυπόφορη η κατάσταση στο Πεκίνο την Τρίτη από τα υψηλά ποσοστά αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα - Με ακυρώσεις εσωτερικών πτήσεων, κλειστά σχολεία και κλειστά εργοστάσια αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την κατάσταση - «Είμαστε χωρίς αναπνοή και άφωνοι», γράφει στο Twitter το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι (COP 21), ένα παχύ σύννεφο γκρίζας ομίχλης έχει τυλίξει το Πεκίνο, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να βρίσκεται 25 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Η είδηση δόθηκε από την αμερικανική πρεσβεία, σύμφωνα με την μέτρηση της οποίας, ο δείκτης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πρεσβείας, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς, μετρούσε στις 13.00 πυκνότητα αιωρουμένων σωματιδίων 621 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, περισσότερες από 24 φορές πάνω από το ανώτατο όριο των 25 μ.γ. που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι αρχές στο Πεκίνο έχουν διατάξει το κλείσιμο 2.100 εξαιρετικά ρυπογόνων επιχειρήσεων και συνέστησαν στους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της κρατικής εφημερίδας China Daily. Στην κινεζική πρωτεύουσα οι μαθητές των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν λάβει οδηγίες να μην κάνουν εξωτερικές δραστηριότητες, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν στο σπίτι τους και να παρακολουθούν τα μαθήματά τους online.



Επίσης, ακυρώθηκαν περισσότερες από τριάντα πτήσεις από το Πεκίνο και τη Σαγκάη προς την Shaanxi, που θεωρείται εξαιρετικά μολυσμένη περιοχή και είναι η κύρια παραγωγός άνθρακα στην χώρα

Ο εφιάλτης της αιθαλομίχλης «έχει αγκαλιάσει» το Πεκίνο, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, μίλησε στην Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι και ζήτησε από τις πλούσιες χώρες να αρθούν στο ύψος των δεσμεύσεών τους, κυρίως, των οικονομικών, για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι περισσότερες εκπομπές ρυπογόνων αερίων στην ατμόσφαιρα του Πεκίνου οφείλονται στην καύση άνθρακα από τα εργοστάσια, η οποία κατά τους χειμερινούς μήνες αυξάνεται εξαιτίας της ζήτησης για θέρμανση.

Η Κίνα εκτιμάται ότι συνολικά εκπέμπει δύο φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από αυτό που εξέπεμπαν οι ΗΠΑ το 2013, ενώ εκπέμπει δυόμιση φορές μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμα και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας Xinhua έγραψε την Τρίτη στο Twitter: «Έχουμε μείνει χωρίς αναπνοή και χωρίς φωνή».

Πάντως, ακόμα και τώρα εντύπωση προκαλεί ότι το Πεκίνο βρίσκεται σε πορτοκαλί και όχι σε κόκκινο συναγερμό, μια περίπτωση που θα απαιτούσε το κλείσιμο του συνόλου των σχολείων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας των μισών οχημάτων στους δρόμους της κινεζικής πρωτεύουσας.

Η Greenpeace εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «το ανεπαρκές σύστημα συναγερμού ενέτεινε το πρόβλημα» και τόνισε ότι τα συγκλονιστικά επίπεδα ρύπανσης των τελευταίων ημερών στην ατμόσφαιρα του Πεκίνου αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών. 




Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου