Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Αναγκαστική στάση πληρωμών έκαναν οι Έλληνες δεν πλήρωσαν φόρους 1,45 δισ τον Νοέμβριο




Νέα έκρηξη στα ληξιπρόθεσμα χρέη καταγράφηκε τον Νοέμβριο, συνεπεία της αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις πολλαπλές φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 1,45 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν ίδιο με την υστέρηση που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015.

Από την αρχή του έτους μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου δεν έχουν καταβληθεί φόροι ύψους 11,83 δισ. ευρώ, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι οφειλές των προηγούμενων ετών το ποσό φθάνει στα αστρονομικά επίπεδα των 83,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, με βάση τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, το εισπράξιμο ποσό, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ανέρχεται περίπου στα 9 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, πρωτογενές πλεόνασμα 4,3 δισ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2015, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην αδυναμία πληρωμής από πλευράς Δημοσίου των προμηθευτών του. Δηλαδή στο προαναφερθέν διάστημα οι δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 3,07 δισ. ευρώ. Η μείωση ωστόσο των δαπανών δεν ήταν αποτέλεσμα του περιορισμού του «κράτους» αλλά της μη καταβολής των οφειλομένων. Τα δε έσοδα του προϋπολογισμού παρουσιάζουν υστέρηση της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

1. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 41 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,363 δισ. ευρώ. Η απόκλιση σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο οφείλεται στην υστέρηση των εσόδων από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs), ύψους 1,867 δισ. ευρώ. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,585 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 103 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016, ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 3,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 45 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

2. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ του τακτικού προϋπολογισμού κατά 2,340 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.829 εκατ. ευρώ και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 402 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 722 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 1,7%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 87 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 130 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 26 εκατ. ευρώ για εκλογικές δαπάνες.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 3,696 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 734 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου