Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Χρέος 13,88 δισ. στα Ταμεία! Φόβοι πως η "μαύρη τρύπα" θα κάνει... μόνιμες τις περικοπές στις συντάξεις!



Ενώ το υπουργείο Εργασίας κάνει... παζάρια για τα νέα μέτρα με την τρόικα, με στόχο να βρει 1,8 δισ. ευρώ το 2016 μέσα και από μειώσεις συντάξεων, η μαύρη τρύπα των 13,88 δισ. ευρώ που αποκαλύπτεται μέσα από τα οικονομικά στοιχεία των Ταμείων τινάζει τα πάντα στον αέρα! Δείχνει ακόμα πως οι περικοπές μοιάζουν... δεδομένες για την πλευρά των δανειστών τουλάχιστον, έστω και αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στόχος της είναι να αποφευχθούν τουλάχιστον στις κύριες συντάξεις.

Η ανατομία... της "μαύρης τρύπας" των Ταμείων

Το 1 δισ. ευρώ από την τρύπα των 13,88 δισ. προέρχεται από τα καθυστερούμενα εφάπαξ, κύριες και επικουρικές συντάξεις που οφείλουν τα Ταμεία σε 330.000 ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση και περιμένουν είτε την προσωρινή σύνταξη είτε την οριστική με τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών.



Τα υπόλοιπα 12,88 δισ. είναι η... κρυφή μαύρη τρύπα των συντάξεων και προέρχεται από τις εσωτερικές υποχρεώσεις των Ταμείων (δηλαδή τι χρωστά ο ένας στον άλλο). Αυτή η "μαύρη τρύπα" προκαλεί ανησυχία για τις σχεδιαζόμενες περικοπές, καθώς επίσης και για τα επόμενα έτη.

Πως δημιουργήθηκε

Το κρυφό έλλειμμα δημιουργήθηκε επειδή τα Ταμεία εισέπρατταν για χρόνια, ωστόσο δεν απέδιδαν στο σύνολό τους τις εισφορές προς άλλους φορείς, ούτως ώστε να χρηματοδοτούν με αυτόν τον τρόπο τις ταμειακές τους ανάγκες.

Πρακτικά, για να καλύψουν τα ταμειακά τους ελλείμματα δημιουργούσαν νέες τρύπες, ανεβάζοντας διαρκώς το λογαριασμό του εσωτερικού χρέους και κυρίως μετατρέποντας υγιείς φορείς σε ελλειμματικούς μην αποδίδοντας τις οφειλόμενες εισφορές!

Στο τέλος Οκτωβρίου 2015, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, το κρυφό χρέος στα Ταμεία έφτανε τα 13,88 δισ. ευρώ και αν επρόκειτο να πληρωθεί για να ξεχρεωθεί, θα έπρεπε να σταματήσουν την καταβολή συντάξεων για 6 μήνες ή να ρευστοποιήσουν όλη την κινητή τους περιουσία που ανέρχεται στα 14,4 δισ. ευρώ!

Στα στοιχεία αυτά μάλιστα στηρίζεται και η πίεση που ασκούν οι δανειστές, ζητώντας νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με μόνιμες ρήτρες αυτόματων περικοπών από το 2016 και για τα επόμενα χρόνια, ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο και απαλλαγμένο από ταμειακά ελλείμματα.

"Κορωνίδα" το ΙΚΑ

Τη... μερίδα του λέοντος από το κρυφό χρέος των 13,88 δισ. ευρώ την έχει το ΙΚΑ, καθώς το σύνολο των υποχρεώσεών του προς άλλους φορείς από εισφορές που εισπράττει και δεν αποδίδει για να έχει να πληρώνει τις συντάξεις ανέρχονταν στο τέλος Οκτωβρίου στα 11,26 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό δεν μπορεί να αποπληρωθεί γιατί δεν υπάρχει, πλην όμως η μη πληρωμή του ισοδυναμεί με διόγκωση των ελλειμμάτων των άλλων φορέων.

Η τρύπα των 11,26 δισ. ευρώ δεν δημιουργήθηκε βέβαια σήμερα αλλά έρχεται από το παρελθόν, αφού το ΙΚΑ αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει τα ταμειακά του ελλείμματα παρακρατώντας τις εισφορές που θα έπρεπε να αποδίδει στον ΕΟΠΥΥ, στον ΟΑΕΔ και σε άλλους φορείς (ΟΑΕΕ) από τη συμμετοχή του στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση.

Το... ασημένιο μετάλλιο στη λίστα του κρυφού χρέους έρχεται ο ΟΑΕΕ, αφού χρωστά 1,35 δισ. ευρώ σε άλλους κρατικούς φορείς και κυρίως στον ΕΟΠΥΥ. καθώς και σε αυτό το Ταμείο οι κρατήσεις που γίνονται στις συντάξεις για την ασθένεια δεν αποδίδονται στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ, αλλά πηγαίνουν για την πληρωμή συντάξεων.

Αντί δηλαδή ο ΟΑΕΕ να πληρώνει εξ ολοκλήρου τις παροχές από τα δικά του έσοδα, παρακρατά τα έσοδα άλλων φορέων, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται τα ελλείμματα και κυρίως να αυξάνονται μήνα με το μήνα!

Τρίτος στη λίστα είναι ο φορέας πρόνοιας του Δημοσίου, δηλαδή το Ταμείο που χορηγεί εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους. Χρωστά 623 εκατ. ευρώ, ποσό που οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα καθυστερούμενα εφάπαξ 50.000 υπαλλήλων οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά και δεν έχουν πάρει ακόμη το βοήθημα.

Τα 13,88 δισ. ευρώ είναι μέος του συνολικού ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων και η λύση που εξετάζεται από την πλευρά των δανειστών (σ.σ. προβλέπεται άλλωστε και στο νέο μνημόνιο) είναι η θέσπιση μόνιμης ρήτρας που θα ενεργοποιεί αυτόματα τις μειώσεις συντάξεων για να πέφτουν τα ελλίμματα.




Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, newsit.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου