Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ακριβαίνει το κρασί από την 1η Ιανουαρίου




Επιβάλλεται επισήμως από την Πρωτοχρονιά Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 20 λεπτά ανά λίτρο. Πήρε ΦΕΚ η σχετική απόφαση. Όλη η απόφαση που φέρει την υπογραφή Αλεξιάδη

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν» και το 2016, αλλά πιο ακριβά, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του νέου χρόνου ενεργοποιείται η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 20 λεπτών ανά λίτρο ή 15 λεπτών ανά φιάλη στο κρασί, με ταυτόχρονη κατάργηση του μηδενικού συντελεστή.

Η σχετική απόφαση που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τίθεται σε πρακτική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.

Κατά τις πληροφορίες, από την επιβολή του φόρου στο κρασί αναμένονται πρόσθετα έσοδα της τάξης των 55 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται εδώ πως πρόκειται για μέτρο που υιοθετήθηκε ως ισοδύναμο από την κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, από κοινού με την επιβολή ειδικού τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Τι προβλέπει η απόφαση

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία παράγουν ή μεταποιούν κρασί εκτός καθεστώτος αναστολής, που δεν έχει διατεθεί προς πώληση έως την 31η Δεκεμβρίου 2015, προβαίνουν υποχρεωτικά σε απογραφή των αποθεμάτων που έχουν στην κατοχή τους κατά την ημερομηνία αυτή. Τα ανωτέρω πρόσωπα οφείλουν να δηλώσουν τα εν λόγω αποθέματα στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές το αργότερο μέχρι 31 Ιανουαρίου 2016. Να σημειωθεί εδώ πως η εν λόγω υποχρέωση δεν υφίσταται για τα πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του παραγωγού και κατέχουν τα εν λόγω προϊόντα για σκοπούς χονδρικής ή λιανικής πώλησης ή για επιτόπια κατανάλωση.

Επίσης τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν άδεια φορολογικής αποθήκης και εγκεκριμένου αποθηκευτή, υποχρεούνται να εισάγουν τα αποθέματα αυτά στη φορολογική αποθήκη σε καθεστώς αναστολής, άμεσα κατόπιν της έκδοσης των εν λόγω αδειών. Οι άδειες αυτές πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο έως 30 Απριλίου 2016.

Για τα αποθέματα που δεν θα εισαχθούν εντός της τεθείσας προθεσμίας σε φορολογική αποθήκη, υποβάλλεται δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την καταβολή των φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων έως την ημερομηνία αυτή (30/4/2016).

Σε περίπτωση θέσης σε ανάλωση μέρους των αποθεμάτων πριν την έκδοση της άδειας φορολογικής αποθήκης και εντός της τεθείσας προθεσμίας, υποβάλλεται δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την καταβολή των αναλογουσών φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων.

Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία παράγουν ή μεταποιούν κρασί υπό καθεστώς αναστολής σε φορολογική αποθήκη, τα οποία ωστόσο κατέχουν αποθέματα εκτός καθεστώτος αναστολής, προβαίνουν επίσης σε δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα αποθέματα αυτά.
Οι μικροί οινοπαραγωγοί οι οποίοι λειτουργούν εκτός καθεστώτος αναστολής, δηλώνουν τα αποθέματα τους, τα οποία δεν έχουν διατεθεί προς πώληση έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 και υποβάλλουν δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την καταβολή των αναλογουσών φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων έως 31.01.2016.

Στα πρόσωπα τα οποία παράγουν ή μεταποιούν κρασί παρέχεται προθεσμία δύο ετών για την ογκομέτρηση των δεξαμενών και δοχείων στα οποία τοποθετούνται τα εν λόγω προϊόντα.



Μαρίνα Φούντα
Πηγή : news247.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου